Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujemy samochód za ok 60k zł.

Featured Replies

Napisano

> Ja bym kupił Suzuki SX4 1,6 Benzyna 4x4

> np taki

> Trzeba by minimalnie dołożyć do tych 60kzł, ale warto, ewentualnie wersję comfort, ona jest trochę

> gorzej wyposażona ale spokojnie mieści się 60kzł.

Jechałeś kiedyś czymś takim w trasę? Ja miałem jazdę próbną fiatem sedici i stwierdzam, że samochód nadaje się do miasta lub do jazdy po lokalnych drogach na krótkich odcinkach.

Napisano

> Jechałeś kiedyś czymś takim w trasę? Ja miałem jazdę próbną fiatem sedici i stwierdzam, że samochód

> nadaje się do miasta lub do jazdy po lokalnych drogach na krótkich odcinkach.

zrobiłem czymś takim 90kkm i spokojnie da radę na trasie, ale faktem jest że lepiej się jeździ w mieście i są lepsze auta jak ktoś dużo tras robi. Niemniej jakość wykonania, bezawaryjność, niska utrata wartości to duże plusy tego modelu.

Napisano

> 2ndo Jeżeli jednak chcesz kompakta to weź podemówkę Civica. Największa zaleta: niesamowicie trzyma

> cenę. Wcześniej czy później będziesz pewnie chciał większe auto i miło się zdziwisz przy

> odsprzedaży

> kliku

I to chyba jedyna zaleta, a silnik 1.4 to porazka w tym pojezdzie, pali sporo, a nie jedzie sick.gif.

Do tego taka bezawaryjnoscia juz nie grzeszy jak wczesniejsze modele.

Napisano
  • Autor

Napiszę Wam jakie auta mi chodzą po głowie, w kolejności nie przypadkowej:

1. Fiat Bravo (z silnikiem 1,4 T)

2. Honda Civic (ma silniki 1,8 więc nie będzie to jakoś nadwyrężony silnik, nie będzie się meczył na trasach przy prędkościach 150km.h, strasznie nie podoba mi się nowy tył tego auta)

3. Opel Astra III (za dużo tego jeździ po drogach. Samo auto jest świetne, miałem okazję jeździć z silnikiem diesla i świetnie się prowadziło)

Ale przez myśli przechodzą mi różne opcję. Myślałem o KIA Soul, mitsubishi lancer, ford focus. Chevroleta nie brałem pod uwagę, ale ten Cruze mi się podoba.

Problem, o którym sobie przypomniałem jest taki, że auto musi mieć możliwość zamontowanie kratki i zarejestrowania go jako samochód ciężarowy.

Jak z jakością wykonania w środku tych samochodów ? O Oplu wiem, że jest dobrze zrobiony, z doświadczenia FIAT również ma nienaganne wykonanie. Kiedyś na Civica tutaj ludzie narzekali, ale pod kątem awaryjności.

Ibiza będzie trochę za mała, wolałbym coś większego.

Megane nie jest brzydka, również do przemyślenia.

Marka Hyundai w ogóle do mnie nie przemawia.

Corolla to nie ten przedział cenowy. Trzeba minimum 70 000 zł żeby ja kupić w miarę fajnie wyposażoną.

Znajomy miał Leona i mówił, że by go kolejny raz nie kupił. Poniekąd cieszył się, jak mu go ukradli (miał AC)

VW odpada na całej linii, tylko z tego powodu że to VW. Nie cierpie tej marki.

Czy Roomster z silnikiem 1,2 nie będzie się męczył przy prędkościach rzędu 150 km.h ?

Napisano

> Myślałem o KIA Soul

Zrób sobię jazdę próbną tym samochodem - moim zdaniem fajne rozwiązanie jak na PL.

Napisano

> Problem, o którym sobie przypomniałem jest taki, że auto musi mieć możliwość zamontowanie kratki i

> zarejestrowania go jako samochód ciężarowy.

Ale wiesz, że podatkowo aktualnie nic nie zyskasz tym rozwiązaniem ?!

Napisano

> Zrób sobię jazdę próbną tym samochodem - moim zdaniem fajne rozwiązanie jak na PL.

bagażnik by się przydał większy i całkiem fajny samochód.

Napisano

> Ale wiesz, że podatkowo aktualnie nic nie zyskasz tym rozwiązaniem ?!

Zostaje już tylko bankowóz. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Zrób sobię jazdę próbną tym samochodem - moim zdaniem fajne rozwiązanie jak na PL.

Miałem okazję jechać jako pasażer z tyłu, za kierowcą. Całkiem przyjemny samochodzik. Są w tym samochodzie minimalne niedociągnięcia. Warstwa lakiero jest bardzo cienka oslabiony.gif Przy polskich drogach, jest to ważne. Boję się o odpryski lakieru na masce sick.gif

Napisano
  • Autor

> Ale wiesz, że podatkowo aktualnie nic nie zyskasz tym rozwiązaniem ?!

A wiesz, że dzisiejsze warunki są wbrew UE ? Od stycznia powraca to, że wystarczy mieć samochó zarejestrowany jako ciężarowy ok.gif

Napisano

z takim podejściem to śmiało bierz Bravo. Teraz jest dobry moment na zakup tego auta. Chyba już ostatni rok produkcji, sprzedaż dramatycznie spadła, pewnie da się wyrwać dobre rabaty i z silnikiem 1.4 T-Jet zmieścisz się sporo poniżej 60 tys. pln. Pamiętaj tylko, że są dwa różne 1.4 turbo. Jeden to zwykły T-Jet o mocy 120KM, a drugi T-Jet MultiAir 140KM.

Ja mam T-Jeta 120KM już ponad 4,5 roku. Zarówno samochód jak i silnik mogę z czystym sumieniem polecić ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zostaje już tylko bankowóz.

> mar00ha

Ciekawe jak często bym miał kontrole przy tym bankowozie hehe.gif Pomysł może dobry, tylko po kiego grzyba mi to, skoro z gotówką nie jeżdżę ? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A wiesz, że dzisiejsze warunki są wbrew UE ? Od stycznia powraca to, że wystarczy mieć samochó

> zarejestrowany jako ciężarowy

ciekawe, możesz rozwinąć temat?

Napisano
  • Autor

O cenę fiata się nie martwię.

Jak auto zachowuje się, gdy jedziesz prędkościami 150-160 km/h ? Nie męczy się ten silnik ?

Pytam, bo czasem lubię nacisnąć, ale nie chce auta zarżnąć...

Jak jeździłem Aurisem, to miałem tam silnik 1.3. Silnik chciał wyskoczyć jak jechałem 130km/h. Pomijam fakt, że ten samochód nie chciał więcej jechać..

Napisano
  • Autor

> ciekawe, możesz rozwinąć temat?

Nie jedna osoba mi mówiła, że od stycznia powraca ustawa, że wystarczy kratka i rejestracja jako ciężarowe, do odliczania VATu z paliwa.

A to, że teraźniejsze wymogi są wbrew UE kiedyś w TV słyszałem.

Napisano

> Mam pewne swoje typy. Jestem Ciekaw, co Wy byście kupili, mówimy o nowym samochodzie z salonu.

Astrę IV. Jeszcze dycha zostanie wink.gif

Napisano

> A wiesz, że dzisiejsze warunki są wbrew UE ? Od stycznia powraca to, że wystarczy mieć samochó

> zarejestrowany jako ciężarowy

Oj, żebyś się nie zdziwił... grinser006.gif

Napisano

> Miałem okazję jechać jako pasażer z tyłu, za kierowcą. Całkiem przyjemny samochodzik. Są w tym

> samochodzie minimalne niedociągnięcia. Warstwa lakiero jest bardzo cienka Przy polskich

> drogach, jest to ważne. Boję się o odpryski lakieru na masce

NA odpryski na masce i zderzaku nic nie poradzisz,w każdym aucie są

Napisano
  • Autor

> Oj, żebyś się nie zdziwił...

Czytam teraz o tym jakiś tekst ale ni cholery tego nie kumam. Wyjaśnij mi proszę, co się w końcu zmieni od stycznia w tym vacie z paliwa. Może masz jakiś artykuł, ktory nie rzuca ustawami, tylko opisuje zmiany po polsku smile.gif20.GIF

Napisano

Z całym szacunkiem, ale wada Astry jaką podałeś to nie wada. To samochód za 60kpln, a nie 600kpln. zlosnik.gif Astra jest dobra, kombi kupisz + parę pakietów i może być ciekawie wyposażone ze znośnym silnikiem 1.6 lub ciut mniej wyposażone z silnikiem 1.7CDTI.

PS. Jakbyś chciał Opla to daj znać na priv. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> NA odpryski na masce i zderzaku nic nie poradzisz,w każdym aucie są

Misiaq ma Soula. Mierzyliśmy go kiedyś i z tego co pamiętam, to było coś koło 70-80 jednostki miary wink.gif

Napisano

> Astrę IV. Jeszcze dycha zostanie

Byłeś w salonie? Myślisz, że tyle się wyrwie? hmm.gif

Napisano

> Astrę IV. Jeszcze dycha zostanie

a co to będzie za Astra IV za 50 tysięcy?

Napisano

> Jak auto zachowuje się, gdy jedziesz prędkościami 150-160 km/h ? Nie męczy się ten silnik ?

> Pytam, bo czasem lubię nacisnąć, ale nie chce auta zarżnąć...

Ja niestety miałem autko 90KM, ale kupując samochód na Twoje przebiegi i na ok. 5lat, wybrałbym ten nowszy, czyli multiair. Jest mocniejszy i prawdopodobnie bardziej ekonomiczny (na pewno w teorii).

Napisano

> a co to będzie za Astra IV za 50 tysięcy?

Może III miał na myśli? Bo najtańsza IV to chyba 67 tysi i to bez klimy nawet 1.4 16V 100KM. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z całym szacunkiem, ale wada Astry jaką podałeś to nie wada. To samochód za 60kpln, a nie 600kpln.

> Astra jest dobra, kombi kupisz + parę pakietów i może być ciekawie wyposażone ze znośnym

> silnikiem 1.6 lub ciut mniej wyposażone z silnikiem 1.7CDTI.

> PS. Jakbyś chciał Opla to daj znać na priv.

Wiem że nie wada, ale mnie trochę to może przeszkadzać wink.gif

Dzięki za info, jak coś, to oczywiście się zgłoszę ok.gif

Napisano

> O cenę fiata się nie martwię.

> Jak auto zachowuje się, gdy jedziesz prędkościami 150-160 km/h ? Nie męczy się ten silnik ?

pytanie, co dla Ciebie znaczy "męczy". Czasem mi się zdarza jechać w dłuższe trasy autostradą i utrzymuję właśnie takie prędkości: 150-160km/h. Nie mam poczucia, żeby samochód się męczył, przy tych prędkościach reaguje na gaz jeszcze dosyć żwawo, to znaczy trzeba się kontrolować, żeby nie jechać szybciej. Dzięki sześciobiegowej skrzyni silnik nie wyje, w samochodzie nie jest strasznie głośno. Jedynie przy tych prędkościach zastrzeżenia mam do szumów powietrza z okolic przednich słupków, drzwi - mogłoby być ciszej. Najlepiej idź na jazdę testową, przejedź się i sam oceń.

Mam porównanie np. do I30 1.4 benzyna (poprzedni model), którego mam w rodzinie i też zdarzało mi się podróżować nim po autostradach. Tam jest masakra przy większych prędkościach. Silnik wyje strasznie, na gaz reaguje słabo - tak, tu chyba mogę powiedzieć, że czuję, że się męczy.

W Bravo jeśli chodzi o silnik przy tych prędkościach to nie mam żadnych zastrzeżeń - bardzo lubię ten silnik i w ogóle cały samochód smile.gif

Natomiast dla mnie np. duże znacznie przy prędkościach autostradowych ma wyciszenie wnętrza. W Bravo jest średnio. Dużo lepiej niż np. w poprzednim I30, ale ostatnio jeździłem nowym I30 i tam jest lepiej niż w Bravo.

> Jak jeździłem Aurisem, to miałem tam silnik 1.3. Silnik chciał wyskoczyć jak jechałem 130km/h.

> Pomijam fakt, że ten samochód nie chciał więcej jechać..

wierzę zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe jak często bym miał kontrole przy tym bankowozie Pomysł może dobry, tylko po kiego grzyba

> mi to, skoro z gotówką nie jeżdżę ?

Pozwoliłem sobie na mały żarcik. Nikt (chyba) Ci z auta za 60k PLN bankowozu nie zrobi. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> 3. Opel Astra III (za dużo tego jeździ po drogach. Samo auto jest świetne, miałem okazję jeździć z

> silnikiem diesla i świetnie się prowadziło)

Prowadzi sie co najwyżej poprawnie. Do Focusa to sie nie umywa. W końcu z tyłu jest belka. Na plus jest to że przez te 4 lata nic sie w zawieszeniu nie zepsuje bo nie ma co sie zepsuć. Pisze z perspektywy auta o przebiegu 140 tyś. O ile diesel jest OK to sposób oddawania mocy przez silnik benzynowy 1.6 zupełnie mi nie leży. IMHO lepiej brać Cruze 1.4T jak już wejdzie do oferty. Spalanie podobne a turbo pociągnie od dołu

Napisano

> Jak jeździłem Aurisem, to miałem tam silnik 1.3. Silnik chciał wyskoczyć jak jechałem 130km/h.

> Pomijam fakt, że ten samochód nie chciał więcej jechać..

Daje rade ten t-jet przy prędkościach ~150km/h szału może nie ma, ale całkiem swobodnie jedzie tak do 180, oczywiście mając na uwadze że to ma tylko 120km

inna sprawa to spalanie, ale to już "wada" wszystkich benzynowych aut przy takich prędkościach

Napisano
  • Autor

> Pozwoliłem sobie na mały żarcik. Nikt (chyba) Ci z auta za 60k PLN bankowozu nie zrobi.

> mar00ha

Na allegro widziałem oferty przerobienia auta na bankowóz grinser006.gif

Napisano

> Na allegro widziałem oferty przerobienia auta na bankowóz

Z homologacją?

mar00ha

Napisano

> Nie jedna osoba mi mówiła, że od stycznia powraca ustawa, że wystarczy kratka i rejestracja jako

> ciężarowe, do odliczania VATu z paliwa.

Tego już od dawna nie ma i zapewne nie będzie z tego co ostatnio pisali...

Jak Ci się bravo podoba, to bierz. Masz w nim spory bagażnik ,a reszta jak to w fiacie. Wolałbym zdecydowanie focusa od bravo lub astrę 4 nawet z silnikiem 1.6.

Napisano
  • Autor

> Z homologacją?

> mar00ha

Nie interesowało mnie to nigdy, ale był tytuł "odlicz VAT z paliwa, przerobienie na bankowóz" czy coś w ten deseń.

Napisano
  • Autor

> Nie interesowało mnie to nigdy, ale był tytuł "odlicz VAT z paliwa, przerobienie na bankowóz" czy

> coś w ten deseń.

daj linka, pośmiejemy się grinser006.gif

Napisano

> Nie interesowało mnie to nigdy, ale był tytuł "odlicz VAT z paliwa, przerobienie na bankowóz" czy

> coś w ten deseń.

Mozna odliczać. ok.gif

Do pierwszej kontroli US. rotfl.gif

Napisano

> Mozna odliczać.

> Do pierwszej kontroli US.

No dobra, a co z tą kratką od nowego roku, bo jak na razie to źródło informacji żadne.

Słyszałem, mówili itd., a potem będzie ała zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> daj linka, pośmiejemy się

Szukałem, ale nie ma już tych aukcji smile.gif To było jakiś czas temu, jak było głośno o bankowozach hehe.gif

Napisano
  • Autor

> No dobra, a co z tą kratką od nowego roku, bo jak na razie to źródło informacji żadne.

> Słyszałem, mówili itd., a potem będzie ała

Sam czekam na post jakiejś mundrej osoby z linkiem ok.gif

Napisano

> Czy Roomster z silnikiem 1,2 nie będzie się męczył przy prędkościach rzędu 150 km.h ?

nie wiem jak 1.2 TSI 105 koni, ale banzyna 1.6 nie meczy sie nawet z predkosciami rzedu 170-190;) oczywiscie na "niemieckich autostradach" zapinam tempomat i jade...

tylko blacha...

juz 3 x bde reklamowal, a drugi w tym roku rdzewiejace wykroje tylnych drzwi oraz pierwszy raz odpadajacy bezbarwny lakier...

Napisano

> coś w ten deseń.

"przerobienie" auta na bankowoz z homologacja, spelniajacy wszystkie normy dla potrzeb kontoli US, to 25 kpln .... temat przerabiany ostatnio na przykladzie LR Disco 4 zlosnik.gif

Napisano

Użytkuję 1.4 T-JET 120 od roku i mogę coś napisać o mam porównanie do wcześniejszej 90-tki

Wiec z zalet- w moim przypadku autko bez problemu przyśpiesza do licznikowych 200 ( w Niemczech oczywiście)

Samochód ma max moment obrotowy na poziomie 1750 obr.

Generalnie jedyną wadą tego motoru jest spore spalanie jak jeździsz z pedałem w podłodze - licz się ze spalaniem ok 9-10 litrów

spokojna jazda ok 6,5-7,5

Do tego masz nieporównywalnie lepsze materiały wykończeniowe niż np w hultaju, spory 400 litrowy bagażnik ( na pokładzie pełnowymiarowa 16- stka się mieści) no i przyjemną dla oka stylistykę.

Z wyposażenia poduski eesp abeesy emetrzy sorkowe kierownice itd

Z dodatkowego wypasu możesz odpuścić tempomat czy halogeny- dużo taniej samemu dołożyć.

Warto bixenony choć i zwykłe lampy dają radę

Za kwotę 60 tyś szukać możesz 140 konnego multiar-a ,który ma mniejsze spalanie - ok litra do dwóch.

Aha - szukaj wersji z pakietem sport.

T-JET to sprawdzona konstrukcja - w sumie też niegłupi wybór, a jeszcze na ubezpieczenie i parę akcesoriów zostanie- no może na jakiś wypad weekendowy.

Napisano

> Mam pewne swoje typy. Jestem Ciekaw, co Wy byście kupili, mówimy o nowym samochodzie z salonu.

dołoż troche i kup Giulette albo Delte ok.gif

Napisano

> dołoż troche i kup Giulette albo Delte

To trochę to kwestia co najmniej 10 tysięcy jeżeli nie więcej.

Napisano

> bagażnik ( na pokładzie pełnowymiarowa 16- stka się mieści)

Moze jestem niewyspany ale co to jest pelnowymiarowa szesnastka?

Napisano

> Moze jestem niewyspany ale co to jest pelnowymiarowa szesnastka?

Zapewne kolo zapasowe pelnowymiarowe (nie dojazdowka), czyli felga 16" + opona o blizej nie znanych mi wymiarach, odpowiednia do danego auta rotfl.gif

Napisano

> Zapewne kolo zapasowe pelnowymiarowe (nie dojazdowka), czyli felga 16" + opona o blizej nie znanych

> mi wymiarach, odpowiednia do danego auta

205/55R16 ok.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.