Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prius jako auto rodzinne?

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zmiany auta. Leganza, którą jeżdżę od 9 lat sprawuje siędzielnie, ale nadszedł czas na zmianę.

rozglądam się za czymś o podobnych rozmiarach, dla rodzimy 2+2, w budżecie do ok 30kPLN.

Typów mam kilka Croma, Signum, S60/V70 itp.

dzisiaj okazało się, że kumpel chce sprzedać swojego Priusa. Rocznik 2005, raczej pewna historia, przebieg 100kkm, ponoć wszystko ok.

Pomijam wygląd, bo ten mi średnio pasi, ale ja nie o tym. Rozmiary zewnętrzne nie powalają, ale rozstw osi jak w Leganzie, bagażnik także, węc miejsca nie powinno być mniej, co jest dla mnie lekkim zaskoczeniem.

Auto ma dobre opinie na autocentrum, spalanie całkiem ok.

Bardziej obawiam się o koszty utrzymania. Trafiłem na info, że toyota obliczała wytryzmałośc baterii na 8 lat lub 160kkm i na tyle dawała gwarancję (w stanach nieco dłuższa), a koszt nowej to 10tyś PLN. Serwisowanie tylko ASO, czy inni też jużto auto ogarniają?

Nie znam jeszcze ceny, ale pewnie w przedziale 25-30kPLN.

Warto się w to pchać?

Napisano

> Bardziej obawiam się o koszty utrzymania. Trafiłem na info, że toyota obliczała wytryzmałośc

> baterii na 8 lat lub 160kkm i na tyle dawała gwarancję (w stanach nieco dłuższa), a koszt

> nowej to 10tyś PLN.

Zapytam z ciekawosci bo nigdy sie tym nie interesowalem - moze ktos wie jak wyglada sprawa montowania uzywanych baterii? Skoro nowa to 10 tys zł, a uzywana to koszt ponizej 2 tys zł - to czemu nie montowac uzywanych? Skoro nowa z tego co piszesz to 8 lat 160kkm, to jesli taka uzywana pociagnie 2 lata i 40kkm to byloby niezle hmm.gif

Napisano

> Skoro nowa z tego co piszesz to 8 lat 160kkm

Na tyle jest gwarancja, baterie ciągną znacznie dłużej.

Napisano

> Na tyle jest gwarancja, baterie ciągną znacznie dłużej.

No dobra, ale wracajac do mojego pytania - czemu nie kupowac uzywanych, skoro np. na allegro są 5 razy tansze od nowych?

Napisano
  • Autor

> Zapytam z ciekawosci bo nigdy sie tym nie interesowalem - moze ktos wie jak wyglada sprawa

> montowania uzywanych baterii? Skoro nowa to 10 tys zł, a uzywana to koszt ponizej 2 tys zł -

> to czemu nie montowac uzywanych? Skoro nowa z tego co piszesz to 8 lat 160kkm, to jesli taka

> uzywana pociagnie 2 lata i 40kkm to byloby niezle

Nie wiem, na takie info trafiłem w tym artykule

Napisano

> No dobra, ale wracajac do mojego pytania - czemu nie kupowac uzywanych, skoro np. na allegro są 5

> razy tansze od nowych?

A dlaczego kupować nowy samochód, skoro używany jest 5x tańszy?

Napisano

Kolega ma Priusa 2005r i serwisuje go u mnie. Póki co przez dwa lata wymieniamy olej w silniku, jeden raz filtr powietrza, jeden raz świece (koszt spory, ale wystarczy na 100 kkm), kpl klocków z przodu i łożysko w przednim kole. To by było na tyle przez jakieś 40 kkm. Średnie spalanie ma na poziomie 5,5/100.

Napisano

Nie wiem jak długo chcesz jeździć ale obawiam się, że to auto może się już teraz szybko zrobić "niesprzedawalne" lub bardzo ciężkie do odsprzedaży....

Napisano

> A dlaczego kupować nowy samochód, skoro używany jest 5x tańszy?

Mowimy o uzywanym samochodzie. Wiec wiadoma sprawa ze chodzi o kupowanie tanio.

Napisano

> Mowimy o uzywanym samochodzie. Wiec wiadoma sprawa ze chodzi o kupowanie tanio.

a jak wymieniasz np tarcze hamulcowe albo klocki w swoim uzywanym samochodzie to zakladasz nowki sztuki, ktore posluza dluzej, czy uzywane ze szrotu ? clown.gif

Napisano

> a jak wymieniasz np tarcze hamulcowe albo klocki w swoim uzywanym samochodzie to zakladasz nowki

> sztuki, ktore posluza dluzej, czy uzywane ze szrotu ?

To sa inne ceny wiec inny temat. Pytam o cos co kosztuje jako nowe (jak kolega napisal) 10 tys zł, a uzywane na allegro widze za 2 tys zł - a tym bardziej na bezpieczenstwo to nie wplywa, pytanie tylko jak dlugo posluzy? Jesli np. 2 lata to imho lepiej brac uzywane.

Napisano

> To sa inne ceny wiec inny temat. Pytam o cos co kosztuje jako nowe (jak kolega napisal) 10 tys zł,

> a uzywane na allegro widze za 2 tys zł - a tym bardziej na bezpieczenstwo to nie wplywa,

> pytanie tylko jak dlugo posluzy? Jesli np. 2 lata to imho lepiej brac uzywane.

ja Ci powiem doswiadczenia w kupowaniu kul do zawieszenia hydropneumatycznego Citroena BX .... sprowadzane z Francji, regenerowane i kupowane za 1/3 wartosci padaly jak muchy po 5000 km ... nowe, drozsze oczywiscie, montowane w ASO i pompowane azotem jezdzily bezawaryjnie do odsprzedazy auta, czyli 40 kkm ... do bylo dalej - nie wiem ...

wiec z uzywanymi / regenerowanymi aku moze byc podobnie ...

Sprobuj to przelozyc na AKUMULATORKI AA do aparatu ... kupic nowe i cieszyc sie ich pojemnoscia, czy kupic uzywane o nieznanej pojemnosci i "zuzyciu" .... odpowiedz wydaje sie prosta, prawda ???

Napisano
  • Autor

Dobra ale czy prius nadaje się na tzw auto rodzinne? Wyjazdy weekendowe, zimą często narty, latem np wakacje pod namiotem itp

Napisano

> Dobra ale czy prius nadaje się na tzw auto rodzinne? Wyjazdy weekendowe, zimą często narty, latem

> np wakacje pod namiotem itp

Wymiarowo IMVHO nielizak.gif, technologicznie takhmm.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Wymiarowo IMVHO nie, technologicznie tak[...]

Co mas zna myśli z tym "technologicznie"?

Napisano

Z akumulatorami trakcyjnymi jest tak, że należy o nie dbać zapewniając odpowiednie warunki pracy założone przez producenta tzn. uzupełniać wodę destylowaną w ogniwach, dbać o wodne układy chłodzenia itd. Nie wiem jakie są czynności obsługowe w przypadku Priusa oraz tzw. dobre praktyki ale pewnie można takie info gdzieś w sieci znaleźć.

Po czasie i przebiegu podanym przez producenta pojemność aku spada do zazwyczaj 80% nominalnej co nie oznacza, że od razu aku nadają się na śmietnik. Znam przypadek samochodu z napędem wyłącznie elektrycznym który zrobił od nowości ponad 150 tyś km i nie miał nigdy żadnych problemów z aku i to starszej generacji czyli NiCd. A warto dodać że właściciel korzystał praktycznie zawsze z szybkiego ładowania co powinno skrócić żywotność aku.

Oczywiście spora część aku w autach elektrycznych i hybrydach nie dożyje deklarowanego przebiegu z powodu wad produkcyjnych czy po prostu nagłych awarii. W takim przypadku najczęściej wyjmuje się taki uszkodzony pakiet aku, rozbiera na części, lokalizuje uszkodzony pojedynczy akumulator (albo kilka) i wymienia na używany sprawny - przetestowany, kosztujący ułamek ceny nowego.

Napisano

> Co mas zna myśli z tym "technologicznie"?

Najprawdopodobniej cztery drzwi i pięć siedzeń

Napisano

> To sa inne ceny wiec inny temat. Pytam o cos co kosztuje jako nowe (jak kolega napisal) 10 tys zł,

> a uzywane na allegro widze za 2 tys zł - a tym bardziej na bezpieczenstwo to nie wplywa,

> pytanie tylko jak dlugo posluzy? Jesli np. 2 lata to imho lepiej brac uzywane.

A jeśli pociągnie 2 tygodnie, to...? :->

Napisano

> A jeśli pociągnie 2 tygodnie, to...? :-

To kupujemy tylko w przypadku gdy auto mamy na handel, zeby jakos wytrzymalo jak klienci beda ogladac skromny.gif

Napisano

> To kupujemy tylko w przypadku gdy auto mamy na handel, zeby jakos wytrzymalo jak klienci beda

> ogladac

Aha.

Ale - IYO - bateria ma to napisane na czole, albo co najmniej na spodzie? :->

Napisano

> Aha.

> Ale - IYO - bateria ma to napisane na czole, albo co najmniej na spodzie? :-

Wlasnie o to pytam w tym wątku. Ale widze ze tego nie zauwazyles i zamiast odpowiadac (jesli masz jakas wiedze na ten temat), to robisz to co zawsze...

Napisano

> Wlasnie o to pytam w tym wątku. Ale widze ze tego nie zauwazyles i zamiast odpowiadac (jesli masz

> jakas wiedze na ten temat), to robisz to co zawsze...

Yhy.

cisną mi się pod klawiaturę słowa kwieciście opisujące Twoje niedobory intelektualne (a wierz - JEST co opisywać).

Ale daruję sobie.

Czytamy zatem:

Quote:

(Jay)

No dobra, ale wracajac do mojego pytania - czemu nie kupowac uzywanych, skoro np. na allegro są 5 razy tansze od nowych?

Quote:

(Sibuj)

A jeśli pociągnie 2 tygodnie, to...? :->

Co tu objaśniać, bo ja nie bałdzo kumare?

Naprawdę nie żarzysz z czego wynika różnica w cenie sprzętu używanego vs sprzętu nowego?

Twoje życie składa się ze złudzeń i żyjesz w świecie, gdzie ktoś oddaje 100% sprawny sprzęt w stanie A+ za 1/5 ceny?

Napisano

> Yhy.

> cisną mi się pod klawiaturę słowa kwieciście opisujące Twoje niedobory intelektualne (a wierz -

> JEST co opisywać).

Domyslam sie, bo podobne slowa cisna mi sie na Twoj temat wink.gif

> Ale daruję sobie.

> Czytamy zatem:

> Quote:

> (Jay)

> No dobra, ale wracajac do mojego pytania - czemu nie kupowac uzywanych, skoro np. na allegro są 5

> razy tansze od nowych?

> Quote:

> (Sibuj)

> A jeśli pociągnie 2 tygodnie, to...? :-

> Co tu objaśniać, bo ja nie bałdzo kumare?

> Naprawdę nie żarzysz z czego wynika różnica w cenie sprzętu używanego vs sprzętu nowego?

Nowa bateria ma posluzyc 160kkm(takie zalozenie przyjme, z tego co tutaj ktos pisal). A czy jesli wyjme uzywane z rozbitego Priusa po przebiegu 80kkm, to od razu mam sie martwic ze padnie mi za 2 tygodnie, czy jednak moze posluzy jeszcze chociaz z 40kkm? O to pytam, bo nie wiem - czy te baterie zawsze wytrzymuja czas pracy deklarowany przez producenta czy niewlasciwie uzytkowane moga padac niespodziewanie (i czy w ogole da sie je niewlasciwie uzytkowac) ? Potrafisz cos sensownego odpowiedziec? Bo widze ze chcesz mi powiedziec, ze jak kupie na allegro od pana Mietka to nie mam pewnosci czy beda mialy przebieg 100kkm czy 250kkm i moze mi padną za tydzien, a ja zupelnie nie o to pytam.

Napisano

> Domyslam sie, bo podobne slowa cisna mi sie na Twoj temat

> Nowa bateria ma posluzyc 160kkm(takie zalozenie przyjme, z tego co tutaj ktos pisal). A czy jesli

> wyjme uzywane z rozbitego Priusa po przebiegu 80kkm, to od razu mam sie martwic ze padnie mi

> za 2 tygodnie, czy jednak moze posluzy jeszcze chociaz z 40kkm?

1. Skąd wiesz, że miał 80 kkm?

2. Skąd wiesz, czy nie stał 3 lata?

3. Skąd wiesz, czy bateria nie była uszkodzona w wyniku kolizji?

> O to pytam, bo nie wiem - czy

> te baterie zawsze wytrzymuja czas pracy deklarowany przez producenta czy niewlasciwie

> uzytkowane moga padac niespodziewanie (i czy w ogole da sie je niewlasciwie uzytkowac) ?

producent daje gwarancję na NOWY pojazd - całość HSD z baterią.

Jak kupujesz pojaz np 8-letni, to masz bonus pod postacią ceny, ale ryzyko pod postacią tego, że coś zdechnie.

Chcesz mieć gwarancję - kup nowy samochód - proste.

> Potrafisz cos sensownego odpowiedziec? Bo widze ze chcesz mi powiedziec, ze jak kupie na

> allegro od pana Mietka to nie mam pewnosci czy beda mialy przebieg 100kkm czy 250kkm i moze mi

> padną za tydzien, a ja zupelnie nie o to pytam.

Ale na co Ty liczysz?

Że padnie odpowiedź "bierz w ciemno, ludzie sprzedają za 20% wyjściowej ceny towar, który absolutnie i z całą pewnością posłuży co najmniej 5 lat"?

No wybacz, ale mój potencjał intelektualny nie pozwala mi na podpisanie się pod taką wypowiedzią...

MOŻE podziała 5 lat, a MOŻE zdechnie za tydzień - to jest ryzyko, które musisz wliczyć w "byg byznes, towar za 20% ceny".

Napisano

> 1. Skąd wiesz, że miał 80 kkm?

> 2. Skąd wiesz, czy nie stał 3 lata?

To przyklad, wiec zalozmy, ze wiem. Tak samo jak przy zakupie auta uzywanego, tez sa jakies tam sposoby by sprawdzic przebieg (bardziej lub mniej skuteczne).

> 3. Skąd wiesz, czy bateria nie była uszkodzona w wyniku kolizji?

Tego nie wiem ok.gif I tu ciekawe czy da sie to jakos sprawdzic, jesli jest nieuszkodzona mechanicznie niewiem.gif

> producent daje gwarancję na NOWY pojazd - całość HSD z baterią.

> Jak kupujesz pojaz np 8-letni, to masz bonus pod postacią ceny, ale ryzyko pod postacią tego, że

> coś zdechnie.

> Chcesz mieć gwarancję - kup nowy samochód - proste.

Zgadzam sie. Ale to nie ja pytam o uzywanego Priusa do ktorego trzeba bedzie kupic baterie za 10 tys zł (opieram sie na tym co zostalo tu napisane). Po prostu zastanawiam sie nad alternatywami.

> Ale na co Ty liczysz?

> Że padnie odpowiedź "bierz w ciemno, ludzie sprzedają za 20% wyjściowej ceny towar, który

> absolutnie i z całą pewnością posłuży co najmniej 5 lat"?

> No wybacz, ale mój potencjał intelektualny nie pozwala mi na podpisanie się pod taką wypowiedzią...

> MOŻE podziała 5 lat, a MOŻE zdechnie za tydzień - to jest ryzyko, które musisz wliczyć w "byg

> byznes, towar za 20% ceny".

Jasne, ale ja nie mowie ze uzywana MUSI posluzyc 5 lat, raczej pytam czy sa szanse ze kupując baterie z przebiegiem 80kkm od nowosci (dalej posluze sie tym PRZYKŁADEM), to podziała jeszcze chociaz 40kkm, skoro producent na nowe dawal gwarancje 160kkm jak tu pisali niewiem.gif

Ale ok - rozumiem ze z doswiadczenia mowisz ze to raczej loteria czy podziala czy padnie, wiec dzieki za odpowiedz i uwazam temat za wyczerpany wink.gif

Napisano

> Długo jeszcze będziecie pajacować?

W górnym prawym rogu ekranu masz taki X -> spróbuj. Warto.

Napisano

> Kolega ma Priusa 2005r i serwisuje go u mnie. Póki co przez dwa lata wymieniamy olej w silniku,

> jeden raz filtr powietrza, jeden raz świece (koszt spory, ale wystarczy na 100 kkm), kpl

> klocków z przodu i łożysko w przednim kole. To by było na tyle przez jakieś 40 kkm. Średnie

> spalanie ma na poziomie 5,5/100.

Jak sprawdzasz elektrykę tego PRIUS'a?

Napisano

> W górnym prawym rogu ekranu masz taki X -> spróbuj. Warto.

Co się stało z tym forum że jakiś troll i spamer po chamsku sugeruje mi zakończenie udziału w dyskusji w której akurat myślę że mam sporo konkretów do przekazania! Czy jest tu jakiś moderator?

Napisano

> Co się stało z tym forum że jakiś troll i spamer po chamsku sugeruje mi zakończenie udziału w

> dyskusji w której akurat myślę że mam sporo konkretów do przekazania! Czy jest tu jakiś

> moderator?

Regulamin

Quote:

18. Korzystanie z forum nie jest przymusowe, tylko dobrowolne. (...).

19. Jeżeli nie odpowiada Ci styl i zasady panujące na forum, to poszukaj sobie innego miejsca w sieci, gdzie będziesz mógł wyrażać swoje opinie w sposób, który Ci pasuje.

IThankYou.gif

Napisano

> Wlasnie o to pytam w tym wątku. Ale widze ze tego nie zauwazyles i zamiast odpowiadac (jesli masz

> jakas wiedze na ten temat), to robisz to co zawsze...

Jay z całym szacunkiem, ale Ty tu robisz to co zawsze.

Jakieś infantylne pytania zadajesz, a oczekujesz wykładu doktorskiego zlosnik.gif

Wszystko jest kwestią oszacowania co się lepiej i dla kogo opłaca, ile kosztuje spokój itd.

Jak kupię nówkę Ty kupisz używkę, moja nówka będzie latać przez 150kkm, a Ty w ty czasie kupisz 5 używek i jeszcze będziesz się męczył przy okazji z wymianami itd.

A równie dobrze ja kupię nówkę, Ty używkę i obie dadzą radę i jesteś 8 patyków do przodu ok.gif

Napisano

> Regulamin

> Quote:

> 18. Korzystanie z forum nie jest przymusowe, tylko dobrowolne. (...).

> 19. Jeżeli nie odpowiada Ci styl i zasady panujące na forum, to poszukaj sobie innego miejsca w

> sieci, gdzie będziesz mógł wyrażać swoje opinie w sposób, który Ci pasuje.

równie dobrze możesz to sobie sam poczytać- wycieczki w kierunku intelektu rozmówcy też są nie na miejscu

Napisano

> Jak sprawdzasz elektrykę tego PRIUS'a?

A co tu sprawdzać? Auto samo diagnozuje i informuje o elektryce a elektronikę diagnozuję skanerem obd2. Poza silnikiem elektrycznym tam jest normalna instalacja 12v dużo prostsza niż w popularnym Golfie IV.

Napisano

A to sobie przeczytałeś cwaniaczku w tym regulaminie czy pominąłeś?

5. Każdy z użytkowników jest zobowiązany do szanowania innych użytkowników tego forum.

6. Wiadomości umieszczane przez użytkowników w kącikach dotyczą tylko i wyłącznie tematów związanych z danym kącikiem tematycznym. Zalecane jest:

-zapoznanie się z opisem tematów poruszanych w danym kąciku tematycznym przed wysłaniem swojej wiadomości (nie umieszczaj w kąciku wiadomości , które nie są związane tematycznie z jego treścią)

-trzymanie się tematu, zarówno ogólnego dla określonego kącika tematycznego, jak i w stosunku do konkretnego wątku

-nadawanie odpowiedniego tytułu nowym wiadomościom na forum, związanego z treścią wiadomości.

Nieprzestrzeganie ww. zasad może spowodować przeniesienie wiadomości do właściwego kącika, usunięcie lub modyfikację przez moderatora, a w niektórych przypadkach zablokowanie lub usunięcie konta bez ostrzeżenia.

Napisano

> Jay z całym szacunkiem, ale Ty tu robisz to co zawsze.

> Jakieś infantylne pytania zadajesz, a oczekujesz wykładu doktorskiego

shhh.gif

> Wszystko jest kwestią oszacowania co się lepiej i dla kogo opłaca, ile kosztuje spokój itd.

> Jak kupię nówkę Ty kupisz używkę, moja nówka będzie latać przez 150kkm, a Ty w ty czasie kupisz 5

> używek i jeszcze będziesz się męczył przy okazji z wymianami itd.

> A równie dobrze ja kupię nówkę, Ty używkę i obie dadzą radę i jesteś 8 patyków do przodu

Na dluzszy czas to sie oplaca kupic nówkę, to na pewno. Pytanie czy na 2-3 lata (zakladajac ze tyle uzywanym autem sie jezdzi) wystarczy uzywka - czy jednak nie warto sie w to bawic. Myslalem ze moze ktos ma jakas wiedze praktyczna w tym temacie. Ja to traktuje wylacznie jako ciekawostke bo hybrydy dla mnie to zło wink.gif

Napisano

> Co się stało z tym forum że jakiś troll i spamer po chamsku sugeruje mi zakończenie udziału w

> dyskusji w której akurat myślę że mam sporo konkretów do przekazania! Czy jest tu jakiś

> moderator?

Pisz co wiesz na ten temat, nie zwracaj uwagi na nasze offtopy. Masz doswiadczenia z hybrydami? hmm.gif

Napisano

> Pisz co wiesz na ten temat, nie zwracaj uwagi na nasze offtopy. Masz doswiadczenia z hybrydami?

Z hybrydami nie, ale z samochodami w 100% elektrycznymi tak smile.gif

W takim Priusie te akumulatory mają naprawdę lekkie życie w porównaniu do auta w 100% elektrycznego w którym aku są mocno wyładowywane, ładowane i rozładowywane dużym prądem, przechowywane długo w stanie pełnego naładowania itd. Z info znalezionych w sieci można przeczytać że sporo Priusów jeździ w USA na taxi i mają już często przebiegi powyżej 200.000 mil na oryginalnych aku.

Moim zdaniem aku to nie problem bo zawsze można kupić używany pakiet aku ale sprawdzony przez ludzi którzy profesjonalnie serwisem aku się zajmują. Gorsza sprawa to np. awaria elektroniki obsługującej te aku w samochodzie, ale pewnie to przypadki jeszcze bardziej sporadyczne niż awarie aku smile.gif

Dla porównania nowy komplet aku do auta w 100% elektrycznego to od 40kPLN w górę więc cena pakietu do Priusa to pestka. Szkoda tylko że przy niesprawnych aku trakcyjnych silnik spalinowy Priusa nie odpali bo z tego co wiem do rozruchu używane jest napięcie trakcyjne zamiast aku 12V.

PS Moim zdaniem hybrydy to bardziej ciekawostka i chęć zarobienia dodatkowej kasy przez producentów niż jakiś istotny postęp w motoryzacji, chociaż dla wielu producentów jest to istotny krok na drodze do pojazdów w 100% elektrycznych i sposób na pozyskanie kasy na dalsze badania.

Napisano

> Co mas zna myśli z tym "technologicznie"?

Ze to Hybrid, ja wiem, ze lud tego sie w PL boi, ale poza awarjami typu normalnego uzytkowania, to bajki o "zuzytych bateriach" sa tu obecnie powszechne.ganja.gif, gdzie wiekszasc wypowaidajacych sie "widziala" Hybrid w TV, a takto wujek/ciotka/sasiad mowilpad.gif[...]

Mamy pare Camry Hybrid w pracy, absolutne konie robocze, sam lubie nia jezdzic - pardon skradac sie za pieszymizlosnik.gif z 0 halasuwink.gif[...], lekkiego zycia nie maja - mechanicznie oprocz tych samych rzeczy jak zwykla Camry nic sie nie dzieje.old.gif[...]

Znam pare Prius I jesli dealer sprzedaje 9 letni Prius I i daje ci na to 3 lat gwarancjilizak.gif[...] to patrzac zyciowo, $$$ tam nie rozdaje, wrecz przeciwnie. Chlodna kalkulacja daje, ze widocznie male sa szanse, zeby doplacil do tego w ciagu najlblizszych 3 latlizak.gif[...]

Ergo, IMVHO nalezy patrzec na auto jak auto, a nie patrzec, ze baterie padnaidea.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Pisz co wiesz na ten temat, nie zwracaj uwagi na nasze offtopy. Masz doswiadczenia z hybrydami?

Koledzy, przenieście proszę swoje offtopy na prv. Mało kogo one interesują, a już na pewno nie mnie.

Dziekuję.

Napisano

> Dobra ale czy prius nadaje się na tzw auto rodzinne? Wyjazdy weekendowe, zimą często narty, latem

a to chyba sam musisz okreslic czy sie do niego zmiescisz...

Napisano
  • Autor

> a to chyba sam musisz okreslic czy sie do niego zmiescisz...

Oczywiście mam zamiar to zweryfikować.

Liczyłem na informacje od użytkowników grinser006.gif, ale jak teraz o tym pomyślałem, to chyba nie wziąłem pod uwagę, że to nie jest zbyt popularne auto na naszym rynku i w wiekszości, wypowiedzi będą czysto teoretycznymi rozważaniami wink.gif

Napisano

Jeśli auto sprzedaje twój znajomy, to może dasz radę pożyczyć ten samochód np. na weekend i przetestujesz sam w praktyce ok.gif

Napisano
  • Autor

> Je?li auto sprzedaje twój znajomy, to mo?e dasz rad? po?yczy? ten samochód np. na weekend i

> przetestujesz sam w praktyce

Dokladnie taki mam plan. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jakie sam widzisz zalety/wady?

Jak się nim przejadę, to coś więcej będę mógł powiedzieć na temat samego samochodu.

Na ten moment, to bajer w postaci bezszelestnej jazdy po mieście podoba mi się, ale mam wrażenie, że po początkowym okresie zachwytu nad nowością slinka.gif, przestanie to być takie łał. Ale to tylko moje wyobrażenie, może będzie inaczej niewiem.gif

Wadą, jak na mój gust, jest jednak wygląd auta. Bądźmy szczerzy, piękne to to nie jest i ciągle biję się z myślami, czy nie będzie mnie to męczyło ilekorć będę do niego wsiadał.

Zachęcająco wyglądają opinie użytkowników przeczytane na autocentrum i rankingi niezawodności, w których toyoty są w czołówce. Plusem jest też fakt, że auto sprzedaje znajomy i liczę, że nie będzie chciał mnie wpuścić na minę (wiem, wiem, różnie z tym bywa, może ja naiwny jestem, ale nie ma co dalej w ten aspekt wnikać).

Gdyby to miało być jako drugie auto w rodzinie, to bym się raczej nie zastanawiał. Ale, przynajmniej póki co, ma ono pełnić rolę tego 'pierwszego', stąd moje wątpliwości.

Co do jego wymiarów, to również wydawało mi się, że jest za małe aby moc go określić jako rodzinne. Ale porównałem sobie poszczególne wymiary z leganzą, którą obecnie jeżdżę i okazało się, że rozstaw osi, wysokość, szerokość i pojemność bagażnika są porównywalne, co nie ukrywam, pozytywnie mnie zaskoczyło. Wychodzi na to, że Prius ma po prostu krótszą maskę, dlatego jest o 20cm krótsze, reszta bardzo zbliżona.

Jak pisałem, spróbuję go załatwić na przyszły weekend, to będę miał praktyczne porównanie.

> Czy baterie cie przerazaja?

Trochę tak. Wiadomo, jak każde auto używane, można różnie trafić i nie ma tu reguły. Tylko, że w tym przypadku ewentualna usterka oznacza znacznie wyższy wydatek i to faktycznie daje mi do myślenia.

Mam też obawę, czy mój obecny mechanik podejmie się serwisowania auta, muszę go o to podpytać, bo nie wiem czy dla niego to auto jak każde inne, czy zna tylko z obrazka i traktuje jak jakieś sf.

Nie wiem jak z kosztami standardowych podzespołów eksploatacyjnych, ale w końcu, poza napędem, to auto jak każde inne, więc zakładam, że nie będą odbiegały od średniej rynkowej confused.gif

Napisano

>Warto się w to pchać?

Jasne, że warto. Kupujesz w miarę spore auto, które długo jeszcze posłuży i przez następne 100k km powazniejszej usterki raczej się nie należy spodziewać. Pozostają kwestie wymian serwisowych, które cenowo nie odbiegają absolutnie od przyjętych norm. A jak się nauczysz tym wynalazkiem jeździć, to i średnie spalanie spadnie Ci poniżej 5 litrów, i klocki hamulcowe wystarczą na 80 tys. km. Olej zwykły wymieniasz co 20-25 tys km, filtr powietrza co 40 tys km.

> ogólnie kwestia baterii

Jest tak, jak pisze kolega z Antypodów, ta bateria Cię w tym aucie przeżyje. Jeżeli by Ci padła, co daję temu zdarzeniu 0,5% możliwości, to kupujesz za 800-1.000 zł na Allegro taką baterię i sam sobie wymieniasz w pół godziny, co możesz znależć na youtube albo, jak Ci się nie chce szukać, to masz u mnie na stronie:

http://tiny.pl/h4k8w

Wszystkie te farmazony co tu ludzie wypisują na temat tych baterii, to opinie ludków co hybrydę widzieli na zdjęciu lub na ulicy, gdy obok nich przejeżdzała.

Można powiedzieć, że bateria w hybrydach Toyoty dzieli się na dwa moduły: przekaźnik i cele. O cele możesz być spokojny, bo badali tą baterię np. w USA Departament Energii. Po 160 tys km eksloatacji spadek pojemności zawierał się w marginesie błędu. Poszukaj na necie, sporo informacji masz dostępnych.

Co innego z przekaźnikiem/sterownikiem. Praktycznie nie spotyka się awarii tego elementu, chyba że w wyniku zalania.

http://tiny.pl/h4k8x

(element w prawym dolnym rogu - 89890-47090

http://tiny.pl/h4k8t

albo tu jest lista:

http://tiny.pl/h4k8m)

Wówczas sam ten sterownik kosztuje w USA 550USD, u nas pewnie przynajmniej 2 razy tyle, no ale skoro masz możliwość kupić całą baterię za mniej niż 1.000 zł, to chyba szkoda się nad tym rozwodzić. Wiem, że modelarze kupują cele na własny użytek, a sterowniki zostają.

Odpowiadając na pyanie:

>czemu nie kupowac uzywanych, skoro np. na allegro są 5 razy tansze od nowych

Nie kupuje się używanych, bo one się praktycznie nie psują. Czasami się słyszy, że ktoś w serwisie musiał zapłacić za nowe tą szaloną cenę, ale to wina wyłącznie indolencji i niewiedzy klienta, który odpowiednio zachęcony przez serwis godzi się na to. Gdyby taki klient miał choćby odrobinę dobrej woli rozeznać temat, wówczas kupiłby używaną i sam, lub jego kumpel by mu to przy browarze w sobotnie popołudnie wymienił.

Zresztą zobacz sobie ile kosztuje silnik wraz ze skrzynią biegów do starego Priusa. Ja do nowego mam do sprzedania za 2.000 zł cały komplet. Dlaczego tak tanio, bo te silniki są bezawaryjnie i nie ma co z nimi na złomowiskach robić, więc każdy chce sprzedać za jakąkolwiek kasę. Czyli tak jak w przypadku baterii. Gdyby te baterie faktycznie się sypały, to jak myślisz, dałoby się je kupić za ok. 1.000 zł na Allegro:

http://tiny.pl/h4k8r

>Dobra ale czy prius nadaje się na tzw auto rodzinne? Wyjazdy weekendowe, zimą często narty, latem np wakacje pod namiotem itp

Priusem takim jak chcesz kupić jeździłem jako 3-os. rodzina z niemowlakiem. Nowym modelem jeżdżę w 4-os, drugie dziecko się urodziło. Jest to hatchback, więc jak wywalisz wszystkie niepotrzebne zabudowy, aż do koła zapasowego, to miejsca masz w bagażniku tyle, że wszystko do niego władujesz.

Nie ma to auto napędu 4x4, więc w zimie trzeba uważać tak jak z każdym autem FWD, ale za to masz do dyspozycji bieg B, który służy do hamowania w ekstremalnie ciężkich warunkach, kiedy to silnik elektryczny pomaga Ci wyhamować samochód i trzymać go na wodzy, kiedy potrzeba Ci zjeżdżać z góry z prędkością 2-3 km/h

by nie wpadać w poślizg. Przeżyłem takie coś dwa razy, więc wiem co mówię.

> Jak sprawdzasz elektrykę tego PRIUS'a?

No i ostatnia sprawa to serwis. Generalnie poza sterownikiem HV samochód jest diagnozowalny praktycznie przez wszystkie standardowe urządzenia. Gorzej jak padnie coś z HV, wtedy mało kto to umie odczytać, co nie znaczy, że nikt. Jesteś z Krakowa, mam tam kumpla co kupił u mnie właśnie owego pierwszego mojego Priusa i Highlandera Hybrydowego z 2009r. On raczej do ASO nie jeździ, jak będziesz chciał, to więcej info na PW.

Kończąc, nie masz się czego bać, co więcej, uważam, że jest to bardzo dobry, ekonomiczny wybór. Nie podoba Ci się, ja uważam, że na żywo te auta prezentują się dużo lepiej niż na zdjęciach, niemniej cudo stylistyki to to nie jest. To prawda. Ale wszelkie inne aspekty związane generalnie z samochodem Ci to z nawiązką zrekompensują. Zobacz sobie na porównanie 5-letniej hybrydy do 5-letniego diesla, które już tu na forum zamieszczałem.

http://tiny.pl/hlmh5

Pozdrawiam.

Napisano

> Jest tak, jak pisze kolega z Antypodów, ta bateria Cię w tym aucie przeżyje. Jeżeli by Ci padła, co

> daję temu zdarzeniu 0,5% możliwości, to kupujesz za 800-1.000 zł na Allegro taką baterię i sam

> sobie wymieniasz w pół godziny, co możesz znależć na youtube albo, jak Ci się nie chce szukać,

W koncu ktos to napisal ok.gif A nie straszenie ze bateria uzywana padnie po 2 tygodniach sick.gif

Napisano

> W koncu ktos to napisal A nie straszenie ze bateria uzywana padnie po 2 tygodniach

Ale co Ty się tak doczepiłeś do tych używanych rzeczy?

Już nie raz walczyłeś na forum, o używane opony, samochody, teraz o baterie...

A co do samej baterii to może paść po 1 dniu (bo była źle na szrocie przechowywana), lub działać następne 5 lat. Nikt tego nie wie, więc dywagacje o tym są na razie bezcelowe.

Napisano
  • Autor

>..., jak będziesz chciał, to więcej info na PW.

Na takie informacje właśnie czekałem ok.gif

Jak kupię tego Priusa to na pewno się do Ciebie odezwę 20.GIF

Napisano

> Na takie informacje właśnie czekałem

> Jak kupię tego Priusa to na pewno się do Ciebie odezwę

Jak kupisz tego priusa, to daj jakiś teścik na forum IThankYou.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.