Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Cee'd Turbo

Featured Replies

Napisano

> W sensie ze nie jedzie?

Nie jedzie a do tego ESP którego nie da się wyłączyć guzikiem tongue.gif

Napisano

> Nie jedzie a do tego ESP którego nie da się wyłączyć guzikiem

Musiales jakims starszym jezdzic, tam faktycznie trzeba bylo popelnic kombinacje guzikow zeby wylaczyc ESP. Od jakiegos czasu jest jeden guzik.

Nie zmienia to oczywiscie faktu, ze IS250 to porazka masakryczna jesli idzie o naped. Nie jedzie wcale, pali sporo, skrzynia manualna nieprecyzyjna, automat niezly ale bez szans w porownaniu z obecnymi BMW. Nie rozumiem tez absolutnie dlaczego w EU nie zdecydowano sie sprzedawac IS350 - to przynajmniej jedzie jak 335i, a nawet lepiej.

Napisano

> choćby fakt że BMW pozwala zamówić naprawdę duże hamulce nawet do modelu 116i.

Mozna ale po co grinser006.gif

Dodatkowo nie rozumiem, ze mozna je miec w 1, a w 3 nie.

Napisano

> Hyundai Equus. Hyundai Genesis sedan. To nie jest klasa premium?

M-A-R-K-A

Żeby Hjundaj miał srebrne pozłocenia na platynowych klamkach, to te klamki będą klamkami z hjundaja przykręconymi w hjundaju.

Napisano

> W EU tego nie ma. Podobnie kiedys Lexus czy Infiniti - atakowali premium w USA na dlugo zanim

> sprobowali w Europie. Tutaj podejscie do premium jest bardzo tradycyjne i skoro VW nie udalo

> sie z Phaetonem to raczej koreanczycy nie maja na razie co marzyc nawet.

VW chciał się GENERALNIE repozycjonować i to na całej linii produktowej.

Umoczył, bo chciał to zrobić w rok.

Napisano

> Ale chipa trzeba najpierw namierzyć, a zmiana programu nie zostawia żadych śladów poza zmianą

> osiągów, którą żeby wychwycić to trzeba by mieć punkt odniesienia!

Hmmm...

KUMATY człowiek i wiesz w 5 minut.

Dobry soft diagnostyczny, który zagłębi się głębiej niż "liźnięcie po wierzchu" typu sumy kontrolne i też wiesz w 5 minut

"Żeby nie było śladów" to...

Kurde, koncepnąłem sobie przez chwilę, że trzeba podmienić ECU (hardware) na sklonowane, ale też będzie nie tak, bo we współczesnym aucie za bardzo jest "wrośnięte" w resztę elektroniki...

Anałej - namierzyć się da.

Pytanie, czy to namierzenie jest proste, czy nie.

Żeby wyszło przy okazji modzenia "euroscanem" czy innymi wynalazkami - zero szans.

Przy użyciu dobrej diagnostyki...

Hmmm...

Ja obstawiam, że tak.

Napisano

> Mozna ale po co

Po to, ze jak ktoś założy sobie dla szpanu koła 18 cali to nie będzie widać żałośnie małych tarcz. Nie mówiąc o oczywistosci - lepiej hamują.

> Dodatkowo nie rozumiem, ze mozna je miec w 1, a w 3 nie.

Kwestia czasu i bedą. To marketing. Najpierw daje sie mocne silniki żeby ci co są napaleni kupili. Zobacz ze w kombi nie ma nawet 320i. W jedynce 114i jest od dwóch miesięcy.

Napisano

> Ale chipa trzeba najpierw namierzyć, a zmiana programu nie zostawia żadych śladów poza zmianą

> osiągów, którą żeby wychwycić to trzeba by mieć punkt odniesienia!

Od ok połowy 2009 roku jest tuning protection. Sterownik trzeba rozbierać. To zostawia fizyczne ślady. Poza tym każde podłączenie do kompa w ASO i centrala wie ze było chipowane. Tak jest obecnie w BMW. Nawet układy w ASO nie pomogą.

Napisano

> M-A-R-K-A

> Żeby Hjundaj miał srebrne pozłocenia na platynowych klamkach, to te klamki będą klamkami z hjundaja

> przykręconymi w hjundaju.

Wlasnie cos slyszalem, ze equus ma byc marka, tak jak lexus czy indinity

Ale ile wtym prawdy niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> M-A-R-K-A

Dlatego musisz się ze świecą naszukać by na Equusie i Genesisie znaleźć znaczek "H". A właściciele Equusa to nawet do serwisu nie muszą jeździć żeby przypadkiem nie spotkać się ze swołoczą od Accentów i Elantry. Firma (nie użyję słowa Hyundai, bo sama firma się tej nazwy wstydzi) przywozi im samochód zastępczy (minimum Genesis V8) i zabiera Equusa na przegląd.

Napisano
  • Autor

> Od ok połowy 2009 roku jest tuning protection

W IS-F'ie trzeba wylutować scalak żeby zmienić program. Tego się nie da ukryć.

Napisano

> W IS-F'ie trzeba wylutować scalak żeby zmienić program. Tego się nie da ukryć.

U mnie tez trzeba było lutować i ponoć to sie już raczej nie zmieni wg. Słów gościa który w tym siedzi. Sami producenci widza w tym biznes i sprzedają zestawy tuningowe np. Chip plus większy IC/mocniejszy wentylator za gruba kase. Wszystko sie da obejść, ale wystarczy uczynić to nieopłacalnym.

Napisano

> W takim razie odpowiedz jest jedna trzeba byc idiota zeby kupic KIA jak za ta sama cene jest BMW. A

> IMO moze byc nawet ciut tansze bo KIA ostatnio szaleje z cenami nowych modeli.

nie bardzo rozumiem, czym klasa 1 w BMW jest lepsza od takiej Kii *)?

Ja jakos po jezdzie poprzednim modelem raczej jestem negatywnie nastawiony w odróżnienia do Cee'da, ktory mi sie podobal / podoba wink.gif.

Poza tym uwazam, ze Kia odrobi lekcje z ostatnich zmian polityki cenowej i dalej bedzie mieszac na rynku.

*) pomijam kwestie marki i logo, bo dla mniej jest to najmniej znaczace.

Napisano

> nie bardzo rozumiem, czym klasa 1 w BMW jest lepsza od takiej Kii *)?

>

Ma napęd na tył, wywazenie 50:50. Przy 200 KM ma to znaczenie.

Napisano

> Ma napęd na tył,

to akurat IMO wada tongue.gif

Napisano

> Spoko. A ci durni inżynierowie tego nie wiedzą.

Nie, nie wiedza tego co niektorzy uzytkownicy, co to nie potrafia ogarnac RWD i laduja w rowach tongue.gif

Napisano

> Nie, nie wiedza tego co niektorzy uzytkownicy, co to nie potrafia ogarnac RWD i laduja w rowach

Jakoś wiecej w rowach wIdze suvow niż jedynek. Ba! nie widziałem jeszcze w rowie ani jednej jedynki.

Co wiecej. Mogę sie założyć, ze pierwsza z brzegu osoba bez doświadczenia, pojedzie szybciej i bezpieczniej niż jakimkolwiek fabrycznym SUVem o podobnej mocy silnika.

Napisano

> Po to, ze jak ktoś założy sobie dla szpanu koła 18 cali to nie będzie widać żałośnie małych tarcz.

> Nie mówiąc o oczywistosci - lepiej hamują.

Czego w aucie typu 114i czy 116i nigdy nie wykorzystasz. Bo co to znaczy lepiej hamuja? Seryjne sa w stanie spokojnie zablokowac kola na suchej drodze? Oczywiscie, ze sa. A silniki sa na tyle slabe, ze nigdy tej serii nie przegrzejesz takze i ta przewaga odpada. Zostaje szpan. Czyli jedyny czynnik, dla ktorego ktos by w ogole kupil 114i - wow, mam BMW grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> VW chciał się GENERALNIE repozycjonować i to na całej linii produktowej.

> Umoczył, bo chciał to zrobić w rok.

Umoczyl, bo jednoczesnie ma Audi. A ludzie czasami jednak nie sa az tak durni by w ta marketingowa machine VW zawsze wierzyc. I tak wierza zdecydowanie zbyt czesto ale na szczescie sa granice.

Napisano

> Czego w aucie typu 114i czy 116i nigdy nie wykorzystasz. Bo co to znaczy lepiej hamuja? Seryjne sa

> w stanie spokojnie zablokowac kola na suchej drodze? Oczywiscie, ze sa. A silniki sa na tyle

> slabe, ze nigdy tej serii nie przegrzejesz takze i ta przewaga odpada. Zostaje szpan. Czyli

> jedyny czynnik, dla ktorego ktos by w ogole kupil 114i - wow, mam BMW

Hm.. Znasz jakieś auto które blokuje koła na suchym przy 180 km/h ? Ja nie. Na autostradzie w Niemczech da sie takie hamulce wykorzystać. Poza tym wspominalismy już o chipie na ponad 200 KM. To już całkiem zmienia postać rzeczy, prawda? Poza tym jak ktoś nie ma odrobiny umiejętności to w górach przegrzeje każde hamulce. A tak całkiem poza tym to mówiliśmy o 116i, które ma 8,5s do setki, a nie o 114i. Są ludzie którzy na tor jeżdżą słabszymi autami i hamulce przegrywają. Mi sie przegrzały swego czasu w mieście hamulce w aucie 85 konnym.

Tak czy inaczej jest to opcja. Obojętne zresztą czym kto sie kieruje. czy estetyka, czy fobią, czy realną potrzeba może sobie takie hamulce zamówić. Zawsze to lepiej mieć wybór, czy nie?

Napisano

> Czego w aucie typu 114i czy 116i nigdy nie wykorzystasz. Bo co to znaczy lepiej hamuja? Seryjne sa

> w stanie spokojnie zablokowac kola na suchej drodze? Oczywiscie, ze sa. A silniki sa na tyle

> slabe, ze nigdy tej serii nie przegrzejesz takze i ta przewaga odpada.

Ponoc mechanicznie 114i = 116i = 118i i wszystkie chipuja sie na okolice 210KM, czyli tyle ile maja np. seryjnie nowe Mini Cooper S, badz starsze JCW. Zreszta kwestia przegrzania hamulcow to bardziej kwestia sposobu wykorzystania auta a nie silnika.

> Zostaje szpan. Czyli

> jedyny czynnik, dla ktorego ktos by w ogole kupil 114i - wow, mam BMW

Wydaje mi sie, ze w tym charakterze lepszym wyborem byloby cos uzywanego, wiekszego, z mocnym silnikiem i bogatszym wyposazeniem.

Z drugiej strony w dziedzinie szpanu nie jestem ekspertem, wiec byc moze bede musial sie tu zdac na Twoj know-how grinser006.gif

Napisano

> nie bardzo rozumiem, czym klasa 1 w BMW jest lepsza od takiej Kii *)?

>

Ja mam poprzednia wersje i na tle owczesnej konkurencji to ten samochod wyroznial sie tylko cena i 7 letnia gwarancja. Choc trzeba przyznac, ze pro ceed im po prostu ladnie wyszedl. Po jezdzie probnej nowym ceedem jestem zawiedziony. Slabe slinki, lacznie ze slabym najmocniejszym dieselem (dziwne przelozenia skrzyni biegow) jak dodasz do tego IMO za wysoka cene to niezla kupa sie z tego robi. I tak jak taki Sportage pozwala sie cieszyc SUVem w bida wersji i ze slabym silnikiem co ma jakis sens. Tak majac do wydania 70k czy 50k nie widze sensu pchac sie w KIA. Nawet gwarancji porzadnej nie ma a serwis jest cholernie drogi.

Napisano

> Hm.. Znasz jakieś auto które blokuje koła na suchym przy 180 km/h ? Ja nie.

Malo znasz smile.gif Lekko poprawione hamulce w moim S2000 tak potrafily. I wcale nie byly to zadne lanserskie wielotloczki. Seria w Lotusie tez potrafi 270751858-jezyk.gif

> Na autostradzie w

> Niemczech da sie takie hamulce wykorzystać.

Samochod musi jeszcze umiec wystarczajaco szybko przyspieszyc...bo jak przyspiesza dlugo to zdazy hamulce przechlodzic przed nastepnym hamowaniem. Kiedys bawilem sie tak Corolla 1.4 D4D (pierwszy wypust, produkcja JP, nieco wieksze hamulce niz pozniejsze) - nie dalo sie zagrzac. Mogles robic ciagle przyspieszenia do 120-130, pelny hebel do 10-20 i znowu. Przyspieszala na tyle wolno, ze hamulce zawsze zdazyly sie schlodzic. Pewnie jedynie w gorach daloby sie je zalatwic...ale w gorach jak sie bardzo chce to sie nawet ceramike zalatwi.

> Poza tym wspominalismy już o chipie na ponad 200

> KM. To już całkiem zmienia postać rzeczy, prawda?

Powiedz mi kto tak zrobi. Pojedynczy ludzie co najwyzej wiec dyskusja akademicka.

> A tak całkiem poza tym to mówiliśmy o 116i,

> które ma 8,5s do setki, a nie o 114i.

No nie do konca. Dany byl przyklad 114 i 116 jako aut, gdzie mozna te hamulce zamowic.

> Mi sie przegrzały swego czasu w mieście hamulce w aucie 85 konnym.

Patrz, a mi w 68konnym. Ale chyba BMW nie montuje seryjnie az takich slabych hamulcow grinser006.gif

Co do tego, ze dobrze miec wybor pelna zgoda. Wolalbym jednak by mi taki wybor zaoferowano przy konfiguracji 335i.

Napisano

> Z drugiej strony w dziedzinie szpanu nie jestem ekspertem, wiec byc moze bede musial sie tu zdac na

> Twoj know-how

Jestem chyba jedynym czlowiekiem, ktory wolal jezdzic roadsterem z zamknietym dachem albo na stale zamontowanym hardtopem - slabe mi to chyba daje referencje na eksperta od lansu grinser006.gif

Napisano

Nie bardzo wIdze sens dalszej dyskusji skoro Ty nie tylko tylko wymyślasz bzdury jakoby ktoś pisał o hamulcach do 114i, to jeszcze w dyskusji o autach kompaktowych wyjeżdżasz Honda s2000 i PODRASOWNYMI hamulcami. Do 335i tez możesz zamówić lepsze hamulce. Z mojej strony EOT.

Napisano

> Nie bardzo wIdze sens dalszej dyskusji skoro Ty nie tylko tylko wymyślasz bzdury jakoby ktoś pisał

> o hamulcach do 114i, to jeszcze w dyskusji o autach kompaktowych wyjeżdżasz Honda s2000 i

> PODRASOWNYMI hamulcami.

Pytales czy znam samochody, ktore tak potrafia. Otoz znam, nawet je mialem. I napisalem, ze podrasowane bardzo delikatnie, zadne wielotloczki. Jesli nie widzisz tu zadnej analogii to faktycznie nie mamy o czym dyskutowac.

> Do 335i tez możesz zamówić lepsze hamulce. Z mojej strony EOT.

A do 328i na pewno nie mozesz. A tez sie pewnie zdrowo podkreca...tu widzisz analogie do swojego argumentu o 116i czy tez niespecjalnie??

Napisano

> Pytales czy znam samochody, ktore tak potrafia. Otoz znam, nawet je mialem. I napisalem, ze

> podrasowane bardzo delikatnie, zadne wielotloczki. Jesli nie widzisz tu zadnej analogii to

> faktycznie nie mamy o czym dyskutowac.

> A do 328i na pewno nie mozesz. A tez sie pewnie zdrowo podkreca...tu widzisz analogie do swojego

> argumentu o 116i czy tez niespecjalnie??

Powiedz czemu ty wymyślasz te bzdury? Oczywiscie ze do 328i tez możesz. Możesz do każdej jedynki (oprocz 116 d ED) i trójki (oprócz 320 d ED). Piątek nie sprawdziłem, ale pewnie tez.

Na sile próbujesz innym ludziom wmawiac, ze to co dla ciebie nie ma sensu, dla nich tez nie ma.

Napisano

> Ma napęd na tył, wywazenie 50:50. Przy 200 KM ma to znaczenie.

Owszem, przy mocnych silnikach, ale przy słabszych?

53sekunda filmu:

Napisano

> Owszem, przy mocnych silnikach, ale przy słabszych?

> 53sekunda filmu:

Przy słabszych pozostaje Ci "tylko" dobre prowadzenie. Jeśli jeździsz b. ostrożnie być może nigdy tego nie wykorzystasz w praktyce. To tak jak z pasami i poduszkami bezpieczeństwa. No może poza zwykłym komfortem gdy mocniejsze dodanie gazu przy skreconych kołach nie wyrywa Ci z rak kierownicy.

Natomiast ten wątek jest akurat o takich z nocami pow. 200 KM.

Napisano

> Ja mam poprzednia wersje i na tle owczesnej konkurencji to ten samochod wyroznial sie tylko cena i

> 7 letnia gwarancja. Choc trzeba przyznac, ze pro ceed im po prostu ladnie wyszedl. Po jezdzie

> probnej nowym ceedem jestem zawiedziony. Slabe slinki, lacznie ze slabym najmocniejszym

> dieselem (dziwne przelozenia skrzyni biegow) jak dodasz do tego IMO za wysoka cene to niezla

> kupa sie z tego robi. I tak jak taki Sportage pozwala sie cieszyc SUVem w bida wersji i ze

> slabym silnikiem co ma jakis sens. Tak majac do wydania 70k czy 50k nie widze sensu pchac sie

> w KIA. Nawet gwarancji porzadnej nie ma a serwis jest cholernie drogi.

Ja mam odmienne zdanie, jezdzilem duzo (przez 5 lat) 1.6, max wersja. Silnik slaby, ale calkiem fajnie sie prowadzi, jak dla mnie bardzo fajnie wykonany, przestronny, wygodny. Przeglady tanie (AFAIR 300-500zlm napraw brak). Wersja byla fajnie wyposazenia we wszytsko co bylo w opcjach i kosztowala znacznie mniej niz konkurencja.

Porownujac do BMW to dla mnie jedynie silnik byl ok (118d) mimo, ze nie przepadam za dieslem. Natomiast odnosnie wykonania a przede wszytskim komfortu i miejsca w srodku, no coz - nie bylo za dobrze. O kosztach sie nie wypowiem, ale nie sadze, zeby nawet byly zblizone do Kii.

No i oczywiscie wyglad tez ma znaczenie, a tu dla mnie BMW ma spory minus.

Napisano

> . O kosztach sie nie wypowiem, ale nie sadze, zeby nawet byly zblizone do Kii.

tu masz racje. 5 lat/ 100 tys km przeglądy wraz z materiałami są w BMW za darmo.

Napisano

> tu masz racje. 5 lat/ 100 tys km przeglądy wraz z materiałami są w BMW za darmo.

Nie ma nic za darmo. Po prostu zapłaciłeś z góry przy kupnie auta wink.gif

Napisano

> Nie ma nic za darmo. Po prostu zapłaciłeś z góry przy kupnie auta

Można z tego zrezygnować i oddają kase. Z tcp koło 1200 zł w przypadku jedynki.

Napisano
  • Autor

> Natomiast odnosnie wykonania a przede wszytskim komfortu i miejsca w srodku,

Bo większość producentów projektuje samochód kompaktowy na zasadzie "zróbmy ile się da miejsca" a potem upycha silnik w poprzek, dokłada takie zawieszenie z przodu żeby się zmieściło po bokach silnika a z tyłu takie żeby bagażnik był jak największy. Jak już mamy takie coś, to potem nieudolnie próbuje się zrobić żeby to jechało prosto i skręcało (co ciekawe czasem daje się osiągnąć przyzwoite wyniki). BMW poszło inaczej - uznało że jest marką produkującą LUKSUSOWE samochody i nawet ich kompakt ma mieć silnik wzdłużnie za przednią osią, napęd na tył i zawieszenie którego celem jest zachowanie na jezdni a nie oszczędność miejsca. Cudów nie ma, jak masz ograniczoną ilość miejsca na samochód, to taki układ napędowy nie pozostawia wiele miejsca na kabinę i bagażnik. Ale ludzie kupują BMW 1 nie dlatego że jest przestronne, ale dlatego że jeździ.

Napisano

> Mogę sie założyć, ze pierwsza z brzegu osoba bez doświadczenia, pojedzie szybciej i

> bezpieczniej niż jakimkolwiek fabrycznym SUVem o podobnej mocy silnika.

w zimie?

Napisano

> Jakoś wiecej w rowach wIdze suvow niż jedynek. Ba! nie widziałem jeszcze w rowie ani jednej

> jedynki.

No widzisz a ja widziałem pod Warszawa tongue.gif

> Co wiecej. Mogę sie założyć, ze pierwsza z brzegu osoba bez doświadczenia, pojedzie szybciej i

> bezpieczniej niż jakimkolwiek fabrycznym SUVem o podobnej mocy silnika.

Nie ma problemu, objezdzalem zima nie jedna 3-ka czy 5-ke z znacznie większymi silnikami więc suv myśle, ze sobie także sobie poradzi. wink.gif

Napisano

> No widzisz a ja widziałem pod Warszawa

> Nie ma problemu, objezdzalem zima nie jedna 3-ka czy 5-ke z znacznie większymi silnikami więc suv

> myśle, ze sobie także sobie poradzi.

Na prostej na pewno, a w hamowaniu i w zakręcie ? Poza tym nie mówimy o Tobie tylko o niedoświadczonym kierowcy. Moc silnika nie ma w tym wypadku nic do rzeczy. Na śniegu nawet 100 KM sie nie wykorzysta.

Napisano
  • Autor

> No widzisz a ja widziałem pod Warszawa

Nie ma to jak wnioskowanie danych statystycznych na podstawie jednego pomiaru wink.gif

> Nie ma problemu, objezdzalem zima nie jedna 3-ka czy 5-ke z znacznie większymi silnikami więc suv

> myśle, ze sobie także sobie poradzi.

Dziś pewnie na jakimś forum facet pisze ze Civiciem objechal IS-F'a. Problem w tym ze ja nie wiedziałem ze on się ściga wink.gif

Napisano

> Nie ma to jak wnioskowanie danych statystycznych na podstawie jednego pomiaru

> Dziś pewnie na jakimś forum facet pisze ze Civiciem objechal IS-F'a. Problem w tym ze ja nie

> wiedziałem ze on się ściga

Tak jak ta jedynka mogła być na letnich kapciach albo prowadzona przez kogoś kto sie miał za mistrza. Z tylnym napędem w małym BMW radzi sobie zimą doskonale moja żona, w sposób intuicyjny i całkowicie naturalny. Rwd daje natychmiast informacje o stanie nawierzchni i kierowca jeśli ma rozum jedzie ostrożnie. Dokładnie odwrotnie jest z 4x4. Tu często informacje o nawierzchni ma sie już będąc w rowie. Nie sztuką jest nabrać prędkości lecz ja wytracic.

Napisano

> Na prostej na pewno, a w hamowaniu i w zakręcie ? Poza tym nie mówimy o Tobie tylko o

> niedoświadczonym kierowcy. Moc silnika nie ma w tym wypadku nic do rzeczy. Na śniegu nawet 100

> KM sie nie wykorzysta.

Tym bardziej dotyczy to niedoswiadczonego kierowcy, zreszta widać to nawet na ulicach w zimę.

Ba nawet byłem świadkiem sytuacji, co prawda jakiś czas temu jak w październiku zaczął padać marznacy deszcz, zagadnij kto spowodował korek na trasie łazienkowskiej przy gus (jest tam pod górkę), prawy pas zablokowany przez autobus przegubowy, lewy przez slizgajaca sie piątkę, szedł środkowy, dzielnie CC i inne Polo (bylo to kilka lta temu) wymijaly owe auta. Niestety, nie na dlugo chwile dalej pani Mercedesem jechała bokiem dwoma pasami.

IMO rwd jest ok jako auto sezonowe, albo w miejscach gdzie zima nie trwa momentami pol roku.

Napisano

> Nie ma to jak wnioskowanie danych statystycznych na podstawie jednego pomiaru

Odnoszę się do poprzedniego postu.

> Dziś pewnie na jakimś forum facet pisze ze Civiciem objechal IS-F'a. Problem w tym ze ja nie

> wiedziałem ze on się ściga

Marek, kiedy ty ostatnio śnieg widziałeś ?

Napisano

> Tym bardziej dotyczy to niedoswiadczonego kierowcy, zreszta widać to nawet na ulicach w zimę.

> Ba nawet byłem świadkiem sytuacji, co prawda jakiś czas temu jak w październiku zaczął padać

> marznacy deszcz, zagadnij kto spowodował korek na trasie łazienkowskiej przy gus (jest tam pod

> górkę), prawy pas zablokowany przez autobus przegubowy, lewy przez slizgajaca sie piątkę,

> szedł środkowy, dzielnie CC i inne Polo (bylo to kilka lta temu) wymijaly owe auta. Niestety,

> nie na dlugo chwile dalej pani Mercedesem jechała bokiem dwoma pasami.

> IMO rwd jest ok jako auto sezonowe, albo w miejscach gdzie zima nie trwa momentami pol roku.

a mój 70-kilku letni dziadek jeździ już drugą zimę z rzędu E39 (w tym sylwestrowe wypady na Słowację) i w życiu się nie zakopał (wcześniej miał Syrenę, maluchy, Wartburga i VW Polo 1.4) i jest bardzo zadowolony. No ale zimówki kupił drogie, może to jest tego kwestia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jak rzadko zgadzam się z każdym Twoim słowem. Ludzie nadal kojarzą napęd na tył z Polonezem czy Ladą - te samochody rzeczywiście były trudne do prowadzenia na śliskim. Ale od tego czasu wiele się zmieniło, począwszy od lepszych zawieszeń a skończywszy na kontroli trakcji i stabilności.

Napisano

> a mój 70-kilku letni dziadek jeździ już drugą zimę z rzędu E39 (w tym sylwestrowe wypady na

> Słowację) i w życiu się nie zakopał (wcześniej miał Syrenę, maluchy, Wartburga i VW Polo 1.4)

> i jest bardzo zadowolony. No ale zimówki kupił drogie, może to jest tego kwestia

Mój dziadek jak zima wyleciał znów bokiem maluchem i musiał za płot płacić sąsiadowi to stwierdził, ze jednak zmieni auto. Fakt, ze jeździł szybko grinser006.gif i to na "kultowych" d124 mad.gif, Może to także tego kwestia. Inna sprawa, ze maluch był szczególnie wymagający zima, ale za to ile frajdy było, zima na placu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Odnoszę się do poprzedniego postu.

> Marek, kiedy ty ostatnio śnieg widziałeś ?

W lutym tego roku.

Napisano

> Tym bardziej dotyczy to niedoswiadczonego kierowcy, zreszta widać to nawet na ulicach w zimę.

> Ba nawet byłem świadkiem sytuacji, co prawda jakiś czas temu jak w październiku zaczął padać

> marznacy deszcz, zagadnij kto spowodował korek na trasie łazienkowskiej przy gus (jest tam pod

> górkę), prawy pas zablokowany przez autobus przegubowy, lewy przez slizgajaca sie piątkę,

> szedł środkowy, dzielnie CC i inne Polo (bylo to kilka lta temu) wymijaly owe auta. Niestety,

> nie na dlugo chwile dalej pani Mercedesem jechała bokiem dwoma pasami.

> IMO rwd jest ok jako auto sezonowe, albo w miejscach gdzie zima nie trwa momentami pol roku.

Ale nie rozmawiamy o mercedesie, polonezie ani nawet e39 tylko o BMW f20. Załóż do tego auta Dobre zimowe opony, pojeździć po śniegu i wtedy sie wypowiedz. Ok?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.