Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wtryskiwacze padły po 100tyś?

Featured Replies

Napisano

witam, problem zauważyłem przy ok 93-94tyś przebiegu, tzn przybyło oleju w silniku, wymieniłem olej, i po 5tyś znowu oleju było wiecej niż na początku, zostały wyciągnięte wtryskiwacze i oddane na stół do sprawdzenia, jak się okazało z 4szt, tylko dwie są dobre. Moje pytanie brzmi co mogło spowodować tak szybkie ich zużycie? Autem zrobiłem ogólnie 50tyś w ciągu 15miesiecy. Przebieg w 100% oryg. Auto to opel vectra 1.9 150KM. Tankuje tylko na orlenie lub shellu. Martwić się dalej czy cieszyć się sprawnym już autem?

Napisano

A DPF sprawdzony? Nie fart z tymi wtryskami jak to w new dieslach.

Napisano

dziwna sprawa. Wtryski po takim przebiegu raczej nie padają, ile auto ma lat ?

Napisano

> witam, problem zauważyłem przy ok 93-94tyś przebiegu, tzn...

Wystarczy, że kilka razy zatankowałeś odbarwiony kwasem OO lub inną gnojówkę i masz efekt. Dolewaj oleju 2t w proporcji 1:300 i tankuj na sprawdzonych stacjach.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy, że kilka razy zatankowałeś odbarwiony kwasem OO lub inną gnojówkę i masz efekt. Dolewaj

> oleju 2t w proporcji 1:300 i tankuj na sprawdzonych stacjach.

myślałem że orlen i shell ma dobre paliwa.

Napisano

> 2007rok.

jeśli nie była to wina jakiegoś trefnego paliwa, to miałeś okrutny niefart. Do tej pory najszybciej padające wtryski spotkałem w autach PSA, ale nigdy nie padały wcześniej niż po około 150 kkm. Jeśli naprawione to się ciesz i nie przejmuj.

Napisano

> jeśli nie była to wina jakiegoś trefnego paliwa, to miałeś okrutny niefart. Do tej pory najszybciej

> padające wtryski spotkałem w autach PSA, ale nigdy nie padały wcześniej niż po około 150 kkm.

W PSA? Dziwne, zważywszy, że renówkowe dCi (przynajmniej w wersjach osobowych) jest dużo bardziej wrażliwe na jakość paliwa.

Napisano

Mi padł 1 wtryskiwacz przy przebiegu 40 tyś km i też tankowałem na sprawdzonych stacjach także nie ma reguły. Jedyną regułą jest to, że stało się to w fiatowskich 1,9 a wtryski są Boscha zlosnik.gif

Napisano

> myślałem że orlen .... ma dobre paliwa.

jak nie pomieszane to może i dobre jest ok.gif

Napisano

> Dolewaj

> oleju 2t w proporcji 1:300 i tankuj na sprawdzonych stacjach.

Do auta z DPF??? icon_eek.gif Jakieś dziwne teorie snujesz. Ciekawe po co producenci wymyślili do DFa olej "low saps"

Napisano

> Do auta z DPF??? Jakieś dziwne teorie snujesz. Ciekawe po co producenci wymyślili do DFa olej

> "low saps"

Poczytaj o olejach 2T low smoke i ich popiołach pozostałych po ich spaleniu. Obecne półsyntetyczne oleje 2T nie mają nic wspólnego ze starymi czerwonymi olejami. Ja leję do swojego od następnego tankowania Orlen Platinum Moto 2T.

Napisano

> Do auta z DPF??? Jakieś dziwne teorie snujesz. Ciekawe po co producenci wymyślili do DFa olej

> "low saps"

Sam niedawno byłem bardzo sceptycznie nastawiony. Dolanie oleju 2T w małych proporcjach 1:250 - 1:300 znacznie podnosi HFRR - współczynnik smarności paliwa. Dodatkowo powoduje usunięcie osadów z układu wtryskowego i końcówek rozpylaczy. Jeszcze ciekawszym efektem jest zmniejszenie zadymienia spalin. Sam mam auto z DPF i po stosowaniu oleju 2T, DPF wypala się nadal co około 1100 - 1200 km. Nasz polski Orlen Platinum 2T bardzo dobrze się sprawdza, najlepszy jest ponoć LM 1502. Są w necie testy i sporo dyskusji na forach niemieckich. Problem smarności paliwa pojawił się po zmniejszeniu ilości siarki i dotyczy najbardziej układów na pompowtryskach i CR.

Napisano

> "low saps"

Nie znasz się...

I zaraz Ci pojadą...

Napisano

Jest to możliwe, nie ma reguły, rządzi tu przypadkowość.

U mojego Ojca w X5 3.0d, połowa wtryskiwaczy (3 z 6) do wymiany po przebiegu 114.000 km. Auto tankowane tylko w koncernowych stacjach.

Rachunek na 4700 PLN, bo jakieś klapki w kolektorze ssącym były robione.

Niefart i tyle, a raczej uroki współczesnego diesla.

Napisano

> Poczytaj o olejach 2T low smoke i ich popiołach pozostałych po ich spaleniu.

Nigdzie nie mogłem doczytać że nie wytwarzają popiołu... A skoro tak to zapewne jednak ten popiól sie wytwarza i osiada w DPF. Ty dolewasz , ja nie. I tego sie 3majmy ok.gif

Napisano

> myślałem że orlen i shell ma dobre paliwa.

Tak, teoria jest piękna. Po jednym z tankowań na Shell-u rano pojechałem lawetą. O innych przypadkach nie chce mi się nawet pisać. Fajnie jest jak jest dobrze.

Napisano

> witam, problem zauważyłem przy ok 93-94tyś przebiegu, tzn przybyło oleju w silniku, wymieniłem

> olej, i po 5tyś znowu oleju było wiecej niż na początku, zostały wyciągnięte wtryskiwacze i

> oddane na stół do sprawdzenia, jak się okazało z 4szt, tylko dwie są dobre. Moje pytanie brzmi

> co mogło spowodować tak szybkie ich zużycie? Autem zrobiłem ogólnie 50tyś w ciągu

> 15miesiecy. Przebieg w 100% oryg. Auto to opel vectra 1.9 150KM. Tankuje tylko na orlenie lub

> shellu. Martwić się dalej czy cieszyć się sprawnym już autem?

Życie panie kolego, życie. Dość często się to zdarza. Niestety ale układy common-rail są bardzo czułe na jakość paliwa. Stara poczciwa pompa przemieli i za bardzo się nic nie stanie.

Proponuję dolewać dodatki do ON. Ja osobiście stosuje Millers Ecomax. Oleju 2T nie stosowałem i w tej kwestii się nie wypowiem. Ale w autach z Dpf bym raczej tego unikał.

Napisano

> Nigdzie nie mogłem doczytać że nie wytwarzają popiołu... A skoro tak to zapewne jednak ten popiól

> sie wytwarza i osiada w DPF. Ty dolewasz , ja nie. I tego sie 3majmy

Nie ma sprawy.

U nas jak widać temat dolewek oleju 2T dopiero raczkuje, Niemcy już jakiś czas temu się do tego przekonali i nie słychać, aby z tego powodu coś niedobrego zaczęło się dziać.

Napisano

> Nie ma sprawy.

> U nas jak widać temat dolewek oleju 2T dopiero raczkuje, Niemcy już jakiś czas temu się do tego

> przekonali i nie słychać, aby z tego powodu coś niedobrego zaczęło się dziać.

Jakieś źródło podasz?

Napisano

> myślałem że orlen i shell ma dobre paliwa.

Swego czasu zatankowałem na Shellu CC704, autko z wielkimi problemami, rozpędzało się do max 80km/h, po wyjeżdżeniu tego paliwa, zalaniu na innej stacji, wymianie filtra paliwa, wszystko wróciło do normy.

Później się dowiedziałem, że o tej konkretnej stacji krążą legendy i były artykuły w lokalnej prasie.

Marka stacji w praktyce nie ma znaczenia bo te stacje są zwykle prowadzone przez ajentów a ajenci chcą zarabiać jak najwięcej.

Paradoksalnie, najbezpieczniej jest tankować na Neste i stacjach marketowych.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jakieś źródło podasz?

Źródeł jest mnóstwo, wystarczy wpisać w google 2-Takt-Öl common rail

Np. tu link

Napisano

> A skoro tak to zapewne jednak ten popiól sie wytwarza i osiada w DPF.

Z obserwacji przeprowadzonych przez osoby mające filtry na pokładzie wynika właśnie coś zupełnie innego. Wydłużony okres pomiędzy regeneracjami filtrów, cichsza praca silnika itd.

Napisano

stary wtrysk wtryskowi nie rowny smile.gif mam przypadki w pracy ze po 6 tys. w nowym aucie padaja grinser006.gif

Napisano

> Źródeł jest mnóstwo, wystarczy wpisać w google 2-Takt-Öl common rail

> Np. tu link

Achhhh, no tak.

Forum.

Niemieckie.

+10 do "szacun"

Napisano

> Achhhh, no tak.

> Forum.

> Niemieckie.

> +10 do "szacun"

A czego oczekiwałeś Wielki Teoretyku?

Napisano

> Jakieś źródło podasz?

Szwagier z Hamburga albo ciotka z Kolonii pewnie...

mar00ha

Napisano

> A czego oczekiwałeś Wielki Teoretyku?

Napisałeś "Niemcy już jakiś czas temu się do tego przekonali", co powinno oznaczać, że z połowa posiadaczy diesli w DE dolewa jakieś siuwaksy do paliwa. Ale jakoś nie widziałem na niemieckich stacjach paliw ludzi lejących jakiekolwiek mikstury do baków. A bywam w Niemczech głównie zimą.

mar00ha

Napisano

Wy macie swoje racje, inni swoje, szkoda czasu na trollowanie.

Napisano

> Z obserwacji przeprowadzonych przez osoby mające filtry na pokładzie wynika właśnie coś zupełnie

> innego. Wydłużony okres pomiędzy regeneracjami filtrów, cichsza praca silnika itd.

To ciekawe. Wychodzi ze do filtra trafia ekstra 1l oleju na ok 4-5 tys km. Nie jest to dużo ale chyba jednak tez nie bez znaczenia dla dpf. Problem polega na tym ze olej zawiera Popiol który sie w filtrze osadza i go zatyka. Moze to przyspieszyć zużycie filtra. Z tym ze raczej do dostrzezenia problem bedzie po 100 tys km bo to proces powolny. Byc moze zwolennicy dolewania oleju oszczędza wtryski kosztem dpf. Przydałoby sie jakieś rzetelne opracowanie a nie pomysły z forów internetowych. Nie mówię ze to nie ma sensu. Trzeba sprawdzić.

Napisano

No dobra, ale skoro olej 2T ma zatykać filtr, to byłoby to widoczne od razu, po 2-3 wypaleniu.

Albo regeneracja filtra odbywałaby się na początku bez zmian, albo z czasem skracałby się dystans pomiędzy regeneracjami. A jednak po dodaniu oleju dystans się wydłuża, czyli wpływa lepiej na filtr. Być może w procesie spalania paliwa wraz z olejem 2T NISKOPOPIOŁOWYM wytwarza się mniej cząstek stałych i dlatego jest widoczna różnica?

Napisano

> A czego oczekiwałeś Wielki Teoretyku?

Rzetelnego źródła, mój Praktyku :->

Napisano

> Wy macie swoje racje, inni swoje, szkoda czasu na trollowanie.

O właśnie.

Bo jeżeli ktoś uwala Twoją odważną tezę, to Trol.

A jak Ty dajesz POWAŻNE ŹRÓDŁO zwane Forum-Z-Niemiec, to już jest sierjozna diskussija...

Napisano

> O właśnie.

> Bo jeżeli ktoś uwala Twoją odważną tezę, to Trol.

> A jak Ty dajesz POWAŻNE ŹRÓDŁO zwane Forum-Z-Niemiec, to już jest sierjozna diskussija...

A na forum same Turki, co to opychaja szrot do PL hehe.gif

Napisano

> A na forum same Turki, co to opychaja szrot do PL

jak śmiesz...

Napisano

> Rzetelnego źródła, mój Praktyku :-

A więc czytaj dalej folderki producentów, bo tylko w to co napisze święty producent dajesz wiarę jak widać .

Na polskich forach masz wyniki badań smarności mieszanek ON z olejem 2T przeprowadzonych przez laboratorium bodajże Orlenu, ale tu znów będziesz podważał te wyniki, bo producent auta lub silnika tego nie zlecił.

Napisano

> O właśnie.

> A jak Ty dajesz POWAŻNE ŹRÓDŁO zwane Forum-Z-Niemiec, to już jest sierjozna diskussija...

Podałbym link do polskiego forum - to byłoby, że głupie polaczki coś sobie wymyślają.

Dałem to niemieckiego - też źle spineyes.gif

Napisano

> O właśnie.

Żebyś podał choć jeden przykład na obalenie mojej tezy to już można by z Tobą rozpocząć dyskusję.

Napisano

> Żebyś podał choć jeden przykład na obalenie mojej tezy to już można by z Tobą rozpocząć dyskusję.

Widzisz...

Pic polega na tym, że Ty potrzebujesz argumentu, który TOBIE BĘDZIE ODPOWIADAŁ.

A takowego nie ma, bo wierzysz ślepo w swoją tezę.

Dlatego też ja po prostu nie widzę sensu dalszej dyskusji z Tobą i innymi zwolennikami lania miksolu...

Napisano

> Widzisz...

> Pic polega na tym, że Ty potrzebujesz argumentu, który TOBIE BĘDZIE ODPOWIADAŁ.

> A takowego nie ma, bo wierzysz ślepo w swoją tezę.

> Dlatego też ja po prostu nie widzę sensu dalszej dyskusji z Tobą i innymi zwolennikami lania

> miksolu...

Jak zawsze migasz się od rzeczowej odpowiedzi, nie podając żadnych argumentów na jak to nazwałeś "mojej ślepej tezy". I jak tu Cię nie nazwać trollem?

Wyniki obserwacji dodawania oleju Orlen 2T lub Liqui Moly 1052:

- cichsza praca silnika (wtryskiwacze)

- łagodniejszy rozruch silnika w niskich temperaturach

- zwiększony dystans pomiędzy regeneracjami filtra DPF/FAP

Napisano

> Wy macie swoje racje, inni swoje, szkoda czasu na trollowanie.

Bardzo dobrze napisane ok.gif

Napisano

> witam, problem zauważyłem przy ok 93-94tyś przebiegu, tzn przybyło oleju w silniku, wymieniłem

> olej, i po 5tyś znowu oleju było wiecej niż na początku, zostały wyciągnięte wtryskiwacze i

> oddane na stół do sprawdzenia, jak się okazało z 4szt, tylko dwie są dobre. Moje pytanie brzmi

> co mogło spowodować tak szybkie ich zużycie? Autem zrobiłem ogólnie 50tyś w ciągu

> 15miesiecy. Przebieg w 100% oryg. Auto to opel vectra 1.9 150KM. Tankuje tylko na orlenie lub

> shellu. Martwić się dalej czy cieszyć się sprawnym już autem?

Przeczytałem cały wątek i dodam kilka słów od siebie.

Sam jestem posiadaczem takiego silnika w Fiacie Croma. Z doświadczenia swojego jak i innych mogę śmiało postawić tezę, iż winą za problemy z wtryskiwaczami możemy obarczyć budowę układu recyrkulacji spalin, a w mniejszym stopniu jakość paliwa czy też magiczne środki do niego dodawane.

W tych silnikach fabrycznie skopana jest sprawa zaworu EGR który praktycznie mało kiedy pracuje jak powinien. Z uwagi na jego nieszczelności cały układ począwszy od kolektora ssącego, poprzez kanały w głowicy, idąc dalej wtryskiwacze a na łopatkach zmiennej geometrii w turbinie i DPF-ie zawalany jest syfem czyli popularnym nagarem.

Bardzo dużo przypadków ,,padu'' wtryskiwaczy to wtryskiwacze 3 i 4 licząc od rozrządu czyli te najbliżej zaworu EGR. Po ich wyciągnięciu naszym oczom ukazuje się skorupa oblepiająca końcówki wtrysków.

Moja rada jest bardzo prosta, nie mniej kosztowna i dość kontrowersyjna (tu głos zabiorą ,,ekolodzy'')

1) wyjąć kolektor ssący, wyczyścić z nagaru

2) jeśli jest to kolektor metalowy - wywalić i zaślepić klapy wirowe, jesli z tworzywa zostawić

3) wyczyścić wtryski

4) zaślepić i usunąć ,,softowo'' zawór EGR.

Problem z głowy.

Co do dodawania oleju 2T do paliwa, już od dawna zamierzam kupić taki olej i wypróbować ten patent, ale zawsze mam jakoś nie po drodze ze sklepem. Wypróbuję to z uwagi na posiadanie drugiego diesla DCi którego problemy były zdaje się prekursorem pomysłu z mieszaniem paliwa z olejem.

Pozdrawiam.

Napisano

> Martwić się dalej czy cieszyć się sprawnym już autem?

U mnie Keihin od lpg padły po bodajże 150k km.

Myjka ultradźwiękowa (100zł/szt) załatwiła sprawę.

Napisano

prosta, nie mniej kosztowna i dość kontrowersyjna (tu głos zabiorą

> ,,ekolodzy'')

> 1) wyjąć kolektor ssący, wyczyścić z nagaru

Zamiast wywalania bebechów można wyczyścić CAŁY układ dolotowy urządzeniem LM Jet Clean Tronic. Usługa kosztuje ok. 200 zł. Czyści nie tylko zawór EGR, kolektor dolotowy oraz wtryskiwacze, lecz także obrośnięte nagarem kanały i zawory w głowicy, czego ręcznie doczyścić się nie da. Po czyszczeniu zalecana jest natychmiastowa wymiana oleju, dlatego najlepiej zrobić czyszczenie przed zbliżającą się wymianą oleju.

Napisano

> prosta, nie mniej kosztowna i dość kontrowersyjna (tu głos zabiorą

> Zamiast wywalania bebechów można wyczyścić CAŁY układ dolotowy urządzeniem LM Jet Clean Tronic.

> Usługa kosztuje ok. 200 zł. Czyści nie tylko zawór EGR, kolektor dolotowy oraz wtryskiwacze,

> lecz także obrośnięte nagarem kanały i zawory w głowicy, czego ręcznie doczyścić się nie da.

> Po czyszczeniu zalecana jest natychmiastowa wymiana oleju, dlatego najlepiej zrobić

> czyszczenie przed zbliżającą się wymianą oleju.

Nie eliminuje to niestety wady konstrukcyjnej tego układu, problem pozostaje.

Dodatkowo nie wierzę, że da się wyczyścić górę silnika w stopniu zadowalającym bez rozbierania kolektora itp.

Ale oczywiście mogę się mylić, jeśli ktoś ma na własnym przykładzie sprawdzone pozytywne działanie tej metody chętnie poczytam o spostrzeżeniach.

Pozdrawiam.---------------------

Napisano

Poszukaj w google opinii, a przekonasz się, że jednak się da wyczyścić kolektor bez rozbierania zlosnik.gif

Napisano

> Wyniki obserwacji dodawania oleju Orlen 2T lub Liqui Moly 1052:

> - cichsza praca silnika (wtryskiwacze)

> - łagodniejszy rozruch silnika w niskich temperaturach

> - zwiększony dystans pomiędzy regeneracjami filtra DPF/FAP

Sorki, ale to Twoje subiektywne odczucia. Ja na różnych forach czytalem peany na temat super wypasionych olejów Jakiś wydumanych marek typu Purple cośtam czy Inny cudak. Kupiłem dlatego Millersa 0W40 C3 żeby sie przekonać. I co ? I balda na 4 litery zwana potocznie d..ą. Silnik ani nie chodził ciszej, ani sie DPF rzadziej nie wypalał. A że test był w okresie wiosna - lato to nawet nie poczułem czy silnik na zimno łatwiej odpala. Generalnie nie odczułem żadnej zmiany w stosunku do taniego badziewia czyli Oleju GM 5W30 Dexos2. Dlatego z dużym dystansem podchodze do podobnych wpisów na forach odnośnie oleju 2T. Dla mnie wszystkie te wpisy to poprostu autosugestia na zasadzie kupiłem , wlałem, przecież nie może być u mnie inaczej niż u wszystkich.

Tylko tak na logikę. Skoro spala sie dodatkowe ilości oleju to co sie robi z pozostałościami po tym procesie?

btw

Nie jestem przeciwnikiem oleju 2T. Sam go dolewałwem do i1.9 TDI na pompie.

Napisano

> Tylko tak na logikę. Skoro spala sie dodatkowe ilości oleju to co sie robi z pozostałościami po tym

> procesie?

> btw

> Nie jestem przeciwnikiem oleju 2T. Sam go dolewałwem do i1.9 TDI na pompie.

Myślę, że dużo zależy od tego, jaki olej 2T zostanie dolany. Podejrzewam, że wlewanie słynnego miksolu zapewne wpłynie w jakiś tam sposób na zapychanie filtra, przy porządnym oleju półsyntetycznym popiołów może być bardzo niewiele. Za kilka dni będę mógł coś więcej powiedzieć, gdy wyjeżdżę cały zbiornik i zanotuję dystanse pomiędzy wypaleniami filtra. Obecnie testuję jaki wpływ na zapełnienie filtra ma wyłączony zawór recyrkulacji spalin.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.