Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pożegnałem akumulator

Featured Replies

Napisano

seryjny , auto 2004 rok ... 220kkm przebiegu

chyba dlugo wytrzymal wink.gif ?

niestety przedwczoraj mi nie zakrecil , po 10h ladowania brał non stop 5 amp ...

dziś rano zakręcił już ledwo , po południu raczej żwawo ...

leży już w koszu , w punkcie wymiany ...

Rip wink.gif

Napisano

> seryjny , auto 2004 rok ... 220kkm przebiegu

> chyba dlugo wytrzymal ?

> niestety przedwczoraj mi nie zakrecil , po 10h ladowania brał non stop 5 amp ...

> dziś rano zakręcił już ledwo , po południu raczej żwawo ...

> leży już w koszu , w punkcie wymiany ...

> Rip

Ładnie. U mnie w Lacetti dopiero 7 rok dzielnie służy smile.gif

Delkor ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ładnie. U mnie w Lacetti dopiero 7 rok dzielnie służy

> Delkor

A nie wiem co fabryka wsadzala ... Ar156 1,9jtd 70ah i 700 rozruchu , zamienilem na 70 i 850 ...

Napisano

> A nie wiem co fabryka wsadzala ... Ar156 1,9jtd 70ah i 700 rozruchu , zamienilem na 70 i 850 ...

Ja ostatnio zmieniłem w Yarisie D4D na Bosch Silver 60Ah - kręci, że boję się, wał urwie. Zobaczymy, jak długo zlosnik.gif

Napisano

Niedawno pisałem, że wymieniałem w Pikusiu. Oryginalny padł równo po 10 latach... Ciekawe, czy ZAP wytrzyma z 5 lat... smile.gif

Napisano

Kolega z pracy latem wyrzucił stary akumulator z samochodu. Kupił kiedyś nowy samochód i orygianlny, fabrycznie zamontowany akumulator wytrzymał mu niecałe dwa lata. Nawalił w trakcie wakacji nad morzem.

Poszedł do jakiegoś Tesco i wziął pierwszy lepszy i najtańszy, jakaś chińszczyzna czy coś w tym stylu. Sprawdził tylko parametry, żeby się zgadzały.

Akumulator ten wytrzymał prawie 10 lat.

Napisano

> seryjny , auto 2004 rok ... 220kkm przebiegu

> chyba dlugo wytrzymal ?

> niestety przedwczoraj mi nie zakrecil , po 10h ladowania brał non stop 5 amp ...

> dziś rano zakręcił już ledwo , po południu raczej żwawo ...

> leży już w koszu , w punkcie wymiany ...

> Rip

moj tez oryginał 2004, chyba tej zimy trzeba bedzie zmienic :/

Napisano

> Niedawno pisałem, że wymieniałem w Pikusiu. Oryginalny padł równo po 10 latach... Ciekawe, czy ZAP

> wytrzyma z 5 lat...

Możesz się zdziwić- mój fabryczny ZAP wytrzymał 8 lat. Nowy ZAP wytrzymał... jeden rok sciana.gif. Kolejny ZAP wytrzymał... dwa lata sciana.gif. Wczoraj nie dał rady uruchomić silnik oslabiony.gif. A tak kiedyś chwaliłem ZAP'a hahaha.gif.

Napisano

>...A tak kiedyś chwaliłem ZAP'a.

Mój ZAP dostał zwarcia na celach po 3 latach.

Jakość panie już nie ta co kiedyś.

Daaawno temu miałem Centrę która wytrzymała przeszło 9 lat.

Napisano

> Możesz się zdziwić- mój fabryczny ZAP wytrzymał 8 lat. Nowy ZAP wytrzymał... jeden rok . Kolejny

> ZAP wytrzymał... dwa lata . Wczoraj nie dał rady uruchomić silnik . A tak kiedyś chwaliłem

> ZAP'a .

bo z ZAP-em może się dziać to samo co z Centrą.

Markę kupił obcy kapitał i ciągnie jak największe zyski sprzedajac za dość wygórowaną cene kompletne buble robione z najtańszych materiałów. Bo ludzie i tak kupią pamiętając dawną świetność marki.

A jak w końcu przestaną kupować, to żadna strata. Marka zniknie z rynku a jej miejsce zajmie Sznajder czy też Exide (w przypadku centry)

Napisano

Więc "jak żyć", znaczy się co kupić? niewiem.gif

Napisano

> Więc "jak żyć", znaczy się co kupić?

Kierując się logiką świetności marki, to bym musiał kupić Magneti Marelli!

Bo taki mam i od 2005 do teraz działa bez problemu, chociaż w ostatnie

dwie zimy, musiałem go podładować w domu jak było -20 na dworze...

Czyli 7 lat, przypuszczam że tej zimy polegnie i co kupić? No chyba

też MM, bo jest "gwarancja", że kolejne 7 przetrzyma? smile.gif

Napisano

Magneti Marelli to dziadostwo 270751858-jezyk.gif W mało używanej Sienie padł po dwóch latach. W normalnie, regularnie eksploatowanym Bravo zaczął zdychać po czterech, teraz mija piąty rok i ledwo zipie. W przyszłym miesiącu muszę kupić nowy, o zimie nawet mowy nie ma wink.gif

Kwestia tylko co kupić? Mam dobre doświadczenia z Vartą sprzed paru lat, ale ponoć teraz to wszystko jeden badziew... Warto inwestować w coś markowego?

Napisano

> Magneti Marelli to dziadostwo W mało używanej Sienie padł po dwóch latach. W normalnie, regularnie

> eksploatowanym Bravo zaczął zdychać po czterech, teraz mija piąty rok i ledwo zipie.

Czyli to, że w intensywnie eksploatowanym Stilo w dieslu, przez 1/3

tego okresu głównie po mieście <10 km + zima, wytrzymał MM przez

przeszło 7 lat, to jest dziadostwo, czy sprzęt na tzw. 'pierwszy

montaż', o którym to krążą legendy, że jest lepszy niż to co można

kupić w sklepie? spineyes.gif

Napisano

> Czyli to, że w intensywnie eksploatowanym Stilo w dieslu, przez 1/3

> tego okresu głównie po mieście

Obydwa aku o których pisałem były na pierwszy montaż zlosnik.gif Albo ja miałem pecha, albo Ty miałeś szczęście wink.gif Z zasłyszanych opinii, których teraz nie przytoczę, raczej obstawiam drugi wariant grinser006.gif

BTW - ja się właśnie waham między "czymkolwiek najtańszym", Vartą Silver Dynamic a oryginalnym aku GM :D Chyba że ktoś podsunie coś ciekawego wartego uwagi i swojej ceny hmm.gif

Napisano

Varta bezobsługowa z fabrycznego montażu 8 lat i 170 kkm wytrzymała u mnie i jeszcze jeździ w Vectrze A kolegi zlosnik.gif, bo wymieniłem profilaktycznie.

Od półtora roku mam Vartę Silver bezobsługową (czyli bez korków).

Czy trzyma jakość pierwowzoru to się za 7 lat okaże, więc raczej nie będę miał okazji o tym opowiedzeć. zlosnik.gif

Napisano

Ładny wynik wink.gif

W Ścierze wytrzymał około 12 lat.

Nowy lekko ponad dwa lata mad.gif

Ładowanie było oki, auto głównie w trasach, także aku to loteria 893goodvibes.gif

Napisano

fabryczny oryginał wytrzymał też prawie 8 lat... i z dnia na dzien po prostu padł.. teraz mam kolejny oryginalny nowy- zobaczymy ile wytrzyma.. Mam nadzieje ze juz przezyje bytnośc samochodu u mnie smile.gif

Napisano

> GM :D Chyba że ktoś podsunie coś ciekawego wartego uwagi i swojej ceny

autocraft spy.gif

Napisano

> Więc "jak żyć", znaczy się co kupić?

To co już kilkakrotnie polecali na forum, najtańszy z marketu (odpowiednik oryginalnego), Jak kiedyś chwaliłem centre, nigdy więcej oslabiony.gif

Napisano

> autocraft

Dobry będzie? hmm.gif

Napisano

> Dobry będzie?

nie wiem 270751858-jezyk.gif (ale sporo osob go poleca) jest 100pln tanszy od "takich" samych vart czy bosch'ow. poki co kreci wink.gif pierwsze zima przed nim. kupilem go po centrze 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dobry będzie?

mam 4 takie (najstarszy ma 4 czy 5 lat)

złego słowa powiedziec nie mogę.

Napisano

> mam 4 takie (najstarszy ma 4 czy 5 lat)

> złego słowa powiedziec nie mogę.

Future też mam 4,5 roku. W poprzednią zimę go podładowałem i tak się zacząłem teraz zastanawiać ile pożyje zlosnik.gif

Napisano

> Future też mam 4,5 roku. W poprzednią zimę go podładowałem i tak się zacząłem teraz zastanawiać ile

> pożyje

to jeszcze ta z dobrej serii wink.gif Gdzieś 3-3,5 lat temu zaczęłi produkowac badziew

Napisano

> przyszłym miesiącu muszę kupić nowy, o zimie nawet mowy nie ma

> Kwestia tylko co kupić? Mam dobre doświadczenia z Vartą sprzed paru lat, ale ponoć teraz to

> wszystko jeden badziew... Warto inwestować w coś markowego?

Szczerze to słyszałeś,że dzwonią,ale nie za bardzo wiesz w którym kościele. ok.gifNapisz jaki masz silnik w tym swoim NB to zrobię Ci dobrą ofertę na Vartę Blue Dynamic i będziesz miał spokój na kilka kolejnych lat. palacz.gifok.gif

Napisano

> BTW - ja się właśnie waham między "czymkolwiek najtańszym", Vartą Silver Dynamic a oryginalnym aku

> GM :D Chyba że ktoś podsunie coś ciekawego wartego uwagi i swojej ceny

Napisz mi w jakim celu chcesz Vartę Silver Dynamic?Masz w NB system start-stop,lodówkę w podłokietniku czy może alternator 140A? hehe.gif

Napisano

> To co już kilkakrotnie polecali na forum, najtańszy z marketu (odpowiednik oryginalnego), Jak

> kiedyś chwaliłem centre, nigdy więcej

Podobnie, jakas Standard czy cos, 60Ah, skonczyla 4 rok i zimy raczej nie przezyje.

Napisano

> Szczerze to słyszałeś,że dzwonią,ale nie za bardzo wiesz w którym kościele.

Jest dokładnie tak jak mówisz, dlatego podpytuję na forum ok.gifzlosnik.gif

Napisz jaki masz silnik

> w tym swoim NB to zrobię Ci dobrą ofertę na Vartę Blue Dynamic i będziesz miał spokój na kilka

> kolejnych lat.

1.9 MJ 120 KM, aku 60 Ah smile.gif

Napisano

> Napisz mi w jakim celu chcesz Vartę Silver Dynamic?Masz w NB system start-stop,lodówkę w

> podłokietniku czy może alternator 140A?

Bo:

1) Z bełkotu markietingowego producenta wynika, że "Silver" jest najwyżej pozycjonowany spośród "Dynamic Trio" grinser006.gif

2) Z tego co widziałem różnica w cenie między Blue a Silver jest niewielka, więc jak już szaleć to na bogato zlosnik.gif

3) Ostatnio jeżdżę głównie na krótkich odcinkach frown.gif

4) Blue Dynamic już kiedyś miałem, dlatego chętnie spróbowałbym Silver-a.

Masz w ofercie takowy? smile.gif

Napisano

> ...

> 3) Ostatnio jeżdżę głównie na krótkich odcinkach

...

Siedem pierwszych lat od kupna matiza jeździłem na krótkich odcinkach i nie było żadnego problemu z odpaleniem silnika. Nie potwierdzam mitu rozładowywania aku na krótkich odcinkach.

Napisano

> to jeszcze ta z dobrej serii Gdzieś 3-3,5 lat temu zaczęłi produkowac badziew

Pomyliłem się blush.gif

Przeczytałem gwarancję i tam jest wpisane 02.2009, czyli ma 3,5.

Może to być już kiepska produkcja foch.gif

Napisano

> to jeszcze ta z dobrej serii Gdzieś 3-3,5 lat temu zaczęłi produkowac badziew

moja futura przezyla 4 lata. wymienilem ja 2 m/c temu

Napisano

> Pomyliłem się

> Przeczytałem gwarancję i tam jest wpisane 02.2009, czyli ma 3,5.

> Może to być już kiepska produkcja

Czyli jesli nie Centra i Varta to co?

Napisano

> Czyli jesli nie Centra i Varta to co?

jak najtaniej, z 2 letnią gwarancją i wszystko ponad te 2 lata traktowac jak gratis.

JAk się ma trochę szczęscia to taki aq potrafi wytrzymać 4-5 lat bez problemów.

Napisano

> Masz w ofercie takowy?

Silver dynamic do Bravo 1,9MJ 120kM dedykowany to 63Ah 610A P+. Mogę taki załatwić w cenie dla Ciebie 330zł.Jak jesteś zainteresowany wiesz jak mnie znaleźć. wink.gif

Pozdrawiam. smile.gif

Napisano

> Silver dynamic do Bravo 1,9MJ 120kM dedykowany to 63Ah 610A P+. Mogę taki załatwić w cenie dla

> Ciebie 330zł.Jak jesteś zainteresowany wiesz jak mnie znaleźć.

Jasne ok.gif Jak będę w okolicy to zajrzę do Ciebie smile.gif

> Pozdrawiam.

Również.

Napisano

> Jasne Jak będę w okolicy to zajrzę do Ciebie

> Również.

Zadna rewelacja cenowa, za 300-310 zl mozna kupic Varte Silver 72Ah

Za 330zl widzialem niedawno w sklepie Silver'a 74Ah 750A. W tym samym sklepie wersja 63Ah 610A - 290zl.

Napisano

> Zadna rewelacja cenowa, za 300-310 zl mozna kupic Varte Silver 72Ah

> Za 330zl widzialem niedawno w sklepie Silver'a 74Ah 750A. W tym samym sklepie wersja 63Ah 610A -

> 290zl.

Przecież jest wolny rynek,spuść ciśnienie z ornogi,będziesz zdrowszy kolego. 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> Przecież jest wolny rynek,spuść ciśnienie z ornogi,będziesz zdrowszy kolego.

Nie mam takiej potrzeby, ze zdrowiem ok zlosnik.gif. Mnie tam nie zalezy jak kto i gdzie kupuje 270751858-jezyk.gif.

To celem informacji ile aku obecnie kosztuja w sklepach grinser006.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.