Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej Total 5W30 INEO ECS - czy na aukcjach są same podróbki?

Featured Replies

Napisano

Muszę kupić bankę 5 litrów oleju Total Quartz INEO ECS 5W30. Cena w ASO 360 zł, Intercars koło 230, aukcje i sklepy internetowe od 96 do 130 złotych. Opakowanie w zasadzie wygląda tak samo. Pozostaje kwestia co jest w środku - podróba czy takie marże 250% są możliwe?

Sprzedawcy z allego tłumaczą, że olej z niemiec, stąd cena. Zauważyłem co najmniej 2 rodzaje etykiet - bardziej metalizowane i prawie nie błyszczące. Nadruki numeru serii na butelce bywają czarne z przodu lub żółte z tyłu - ale może to kwestia, gdzie wyprodukowany.

Czy cała sprzedaż w internecie i małych sklepikach to handel podrabianym olejem Total?

post-113347-14352517714647_thumb.jpg

Napisano

sam ostatnio kupiłem olej 5l Total 10W-40 za 80zl, kupiłem na allegro odebrałem osobiście w Krk, u tego allgerowicza. Sklepik w którym go odbierałem miał całą game olejów i częsci, począwszy od Motula konczac na Mobilu i itp. a i silnik jak narazie jeździ problemów niema grinser006.gif

Napisano

> Sprzedawcy z allego tłumaczą, że olej z niemiec,

(..)

> Czy cała sprzedaż w internecie i małych sklepikach to handel podrabianym olejem Total?

Nie wiem gdzie jest haczyk. Ja kupuję Shell na allegro. Ceny podobne i nadruki też niemieckie.

Skoro silnik/złom 1.8 we Fiacie Punto to wytrzymuje, znaczy że olej dobry grinser006.gif

Napisano

> Czy cała sprzedaż w internecie i małych sklepikach to handel podrabianym olejem Total?

znajomy ściągał mobila z niemiec, więc coś z tym może jest prawdy

oprócz tego np wd-40

nawet była jakaś afera chyba z tymi olejami, bo że nie mają koncesji ? czy coś takiego hmm.gif

Napisano
  • Autor

Słyszałem, ze koncerny nie walczą z podróbkami, bo szum medialny wokół ich produktu doprowadził by do spadku zainteresowania danym olejem i ucieczki do innego producenta. Wiec siedzą cicho, nawet jak sporo się podrabia.

Wolałbym wiedzieć, czy kupuję za 110 i to jest okazja, czy przepłacam, bo w bańce jest coś warte 50 zł (jakiś olej).

Chcę zmienić na oryginalny, jak go rozpoznać?

Napisano

jak chcesz 100% oryginał to kupuj z serwisu, ewetualnie IC, a jeśli cena nie odpowiada, to bierz lotosa/ orlena. Tego nikt nie podrabia.

Tu nie ma wróżek, które CI powiedzą, ze ten allegrowicz ma towar ok, a kolejny już nie.

Napisano

kupowalem juz 2 razy olej total na alledrogo, nie bylo przykrych niespodzianek. Za tym, ze oryginalny przemawia:

1. odklejana 2stronna tylna naklejka - podobno droga, nieoplacalna do podrabiania

2. relatywnie niska cena, lepiej podrobic castrola, czy motula

3. 5w30 5l, dostalem w opakowaniach 5 x 1l, rozlewni garazowej nie chcialoby sie bawic w opakowania 1l.

kupowalem u uzyszkodnika

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się, że cena nie jest taka niska, żeby nie opłacało się podrabiać. Tylna odklejana naklejka + nadruki serii produkcji na bańce mogą przemawiać za oryginałem. Jednak wykonanie baniek i etykiet to nie problem, jeżeli podrabiamy na dużą skalę, a nie "w garażu". Chodzi o przemysłową produkcję podróbek, nie jakieś giełdowo-garażowe akcje.

Napisano

> Wydaje mi się, że cena nie jest taka niska, żeby nie opłacało się podrabiać. Tylna odklejana

> naklejka + nadruki serii produkcji na bańce mogą przemawiać za oryginałem. Jednak wykonanie

> baniek i etykiet to nie problem, jeżeli podrabiamy na dużą skalę, a nie "w garażu". Chodzi o

> przemysłową produkcję podróbek, nie jakieś giełdowo-garażowe akcje.

Napisz do kolegi Muzyk, moze bedzie mial ten olej w dobrej cenieok.gif

Napisano

Pamiętam czasy kiedy za ładnie otworzoną pustą bańkę 5L po oleju Mobil1 mechanik dostawał 5pln od odbiorcy. Nie mam pojęcia po co komu były te puste opakowania wink.gif

Ja kupuję oleje dla siebie jak i klientów wyłącznie w dużych hurtowniach mających podpisane umowy na dystrybucję. Kosztuje to niestety trochę więcej ale już miałem przypadek, że klient zatarł silnik 2 tyg po przeglądzie i oddał olej do ekspertyzy czy zalaliśmy na pewno taki za jaki zapłacił. Gdybym kupił ten olej z podejrzanego źródła to miałbym cieplutko zlosnik.gif

Napisano

> kupowalem juz 2 razy olej total na alledrogo, nie bylo przykrych niespodzianek.

A co nazwałbyś "przykra niespodzianką"?

Napisano

> Muszę kupić bankę 5 litrów oleju Total Quartz INEO ECS 5W30. Cena w ASO 360 zł, Intercars koło 230,

> aukcje i sklepy internetowe od 96 do 130 złotych. Opakowanie w zasadzie wygląda tak samo.

> Pozostaje kwestia co jest w środku - podróba czy takie marże 250% są możliwe?

> Sprzedawcy z allego tłumaczą, że olej z niemiec, stąd cena. Zauważyłem co najmniej 2 rodzaje

> etykiet - bardziej metalizowane i prawie nie błyszczące. Nadruki numeru serii na butelce

> bywają czarne z przodu lub żółte z tyłu - ale może to kwestia, gdzie wyprodukowany.

U mnie 140zł/5L to cena detaliczna :D

Napisano

bo tak mniej wiecej sie prezentuje cena z polskiego przedstawicielstwa, a to ze niektorzy ja winduja to juz inna kwestia wink.gif

Kolega dostal propozycje rowniez odemnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Cena około 130-140 jest ok, pewnie podjade zakupić, pozostaje pytanie czy te oleje sprzedawane poniżej 100 zł np. 96zł to sa oryginalne i ich niemieckie pochodzenie jest możliwe w tej cenie.

Napisano

> Cena około 130-140 jest ok, pewnie podjade zakupić, pozostaje pytanie czy te oleje sprzedawane

> poniżej 100 zł np. 96zł to sa oryginalne i ich niemieckie pochodzenie jest możliwe w tej

> cenie.

Jeszcze tylko trochę i olej będzie 'od dziadka z Niemiec, tylko w kościele itd...".

Napisano

pewnie jakis lotos zamiast totala, nie slyszales o mafii ktora rozwalono i mieszala oleje od 6 lat wstecz. na szczescie baza wszystkiego byla jakis super tani lotos zlosnik.gif

Napisano

kiedyś jak miałem forda 109 hp z dpf i interesowałem sie zakupem tego oleju wlaśnie staneło na kupnie w ic...zbyt duże ryzyko podróby na allegro imho-a ten silnik powinien dostać olej zgodny ze specyfikacją...ktoś mi też powiedział że nawet serwis w hurcie nie ma takich cen oslabiony.gif

Napisano

ma ma smile.gif uwierz ze serwis marzuje i to ostro wink.gif Idealnym przykladem na to jest Elf Evolution 5w40 :D 5L u mnie kosztuje okolo 130zl, w serwisie okolo 300 zlosnik.gif

Napisano

> lotosa/ orlena. Tego nikt nie podrabia.

Odważna teoria. Pojedź na giełdę i zobacz czym tam handlują "z samochodu"

Napisano

serwis marzuje i to ostro

to jasne palacz.gif ale miedzy allegro a intercars też jakieś 40% różnicy w cenie jest-to może zastanawiać...

Napisano

roznica miedzy normalna marza a sprzedawaniem zeby np. bonus uzyskac...

Napisano

> Muszę kupić bankę 5 litrów oleju Total Quartz INEO ECS 5W30. Cena w ASO 360 zł, Intercars koło 230,

Aso - wiadomo że zdzierstwo. IC bez zniżek to ceny z kosmosu (marże od 50 do ponad 100% na wszystkim - widziałem cennik hurtowy u mechanika to wiem). Dla przykładu u autoryzowanego dystrybutora TOTAL Polska (jest na stronie w sieci dystrybucji) cena tego oleju to 107,77 zł brutto - chociażby TUTAJ - ja od nich kupuje

Także nie tylko cena z portali aukcyjnych jest taka ... wystarczy poszukać.

Napisano

> Ten powyżej to nie jest olej syntetyczny.

To też nikt nie twierdzi że olej Total INEO ECS 5W30 to syntetyk - nawet producent.

Napisano

> sam ostatnio kupiłem olej 5l Total 10W-40 za 80zl, kupiłem na allegro odebrałem osobiście w Krk, u

> tego allgerowicza. Sklepik w którym go odbierałem miał całą game olejów i częsci, począwszy

> od Motula konczac na Mobilu i itp. a i silnik jak narazie jeździ problemów niema

Też u nich kupowałem oleje, filtry itp. - nie mam zastrzeżeń, w sensie polecam smile.gif

Napisano

> IC bez zniżek to ceny z kosmosu (marże od 50 do ponad 100% na

> wszystkim - widziałem cennik hurtowy u mechanika to wiem).

Taa, a w centrali firmy są kilble ze złota.

Możesz wskazać choć jeden indeks na którym ów mechanik ma rabat większy niż 50% od ceny detal?

Napisano

a co powiesz na to ze trzydziesci pare procent rabatu, odpowiada czasami cena detalicznym u nas w sklepie ??

Napisano

> a co powiesz na to ze trzydziesci pare procent rabatu, odpowiada czasami cena detalicznym u nas w

> sklepie ??

Powiem że na pewno nie masz sześciesięciu paru procent marży na tym samym towarze tak jak IC 100% zlosnik.gif

Napisano

> Powiem że na pewno nie masz sześciesięciu paru procent marży na tym samym towarze tak jak IC 100%

spytaj o rabaty dla ciezarowek :>

Napisano

> Taa, a w centrali firmy są kilble ze złota.

> Możesz wskazać choć jeden indeks na którym ów mechanik ma rabat większy niż 50% od ceny detal?

Ale rabat 50%, oznacza zarobek mechanika w wysokości 100% na częściach - kufa mało?!

Anyway - produkty z podpisu importuję i sprzedaję też na Allegro i innymi kanałami - bardzo często dzwoni lub pisze maila, potencjalny klient i pyta, jak to możliwe, ze oryginalny olej czy filtr sprzedaję tak tanio i czy to czasem nie są podróbki. Na kilka produktów musiałem podnieść ceny i dopiero zaczęły się sprzedawać! Tyle, że tak naprawdę handluję produktem niszowym i nikomu nie opłacałoby się tego podrabiać - dodatkowo opakowania są bardzo nietypowe - w dużej części blaszane puszki.

Co do Ineo ESC to nie mam do końca wyrobionego zdania. Z jednej strony jest IC, który ma ceny zupełnie z sufitu, z drugiej strony dość łatwo i tanio wydrukować etykiety produktu tańszego i nakleić na produkt droższy - tak się działo długi czas z Motulem i z tego co się orientuję, nie wyciągnięto żadnych konsekwencji wobec nieuczciwego sprzedawcy.

Napisano

> Taa, a w centrali firmy są kilble ze złota.

> Możesz wskazać choć jeden indeks na którym ów mechanik ma rabat większy niż 50% od ceny detal?

Oczywiście, że mogę. Pasek Dayco DAY94331 w detalu 64.37 brutto a dla mechanika niecałe 30 zł (bodajże 27 z groszami). Tak mi podał cenę.

Napisano

> Oczywiście, że mogę. Pasek Dayco DAY94331 w detalu 64.37 brutto a dla mechanika niecałe 30 zł

> (bodajże 27 z groszami). Tak mi podał cenę.

Ale te 27 to chyba netto?

Nie widzę takiej sprzedaży w Radomsku, podasz nr klienta na priv ?

Napisano

> Ale te 27 to chyba netto?

> Nie widzę takiej sprzedaży w Radomsku, podasz nr klienta na priv ?

A kto twierdzi, że 30 zł za pasek DAYCO to jest tanio? Zamówione z innej hurtowni za 25 zł i do tego rolka INA i pompa DOLZa - której IC nie miało w ofercie. Ponieważ to mój znajomy, to części mam w cenie hurtowej a płacę tylko za robociznę - potrzebowałem rachunek na wymianę rozrządu. Co nie zmienia faktu, że kupując z IC mechanik miałby 96 % (---usunięte --- marży ---) narzutu na pasku (różnica między ceną zakupu a ceną w detalu - którą normalnie wpisuje się na rachunek).

Zrobiłem edytę, bo to wszystko Offtop idzie. Ekonomistą nie jestem. Tyle wiem, ze mechanik często w IC kupuje, bo jak sprzeda części klientowi po cenie detalu, to wychodzi mu narzut od 50 do 100%. EOF

Napisano

> Co nie zmienia faktu, że kupując z IC mechanik miałby 96 % marży na pasku (różnica

> między ceną zakupu a ceną w detalu - którą normalnie wpisuje się na rachunek).

Jak już to narzutu, marża jest liczona do ceny sprzedaży i wynosi w tym przypadku około 50% a nie 100% tak jak twierdzisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.