Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Straciłem zniżkę OC ?

Featured Replies

Napisano

Kilka tygodni temu byłem sprawcą delikatnej stłuczki, a właściwie zarysowania lakieru. Spisaliśmy oświadczenie i od tamtej pory jest cisza - ani poszkodowany ani TU nie kontaktowali się ze mną.

Jak się dowiedzieć czy poszkodowany zgłosił szkodę? Oświadczenie chyba nie spełniało wymogów formalnych, stąd moje podejrzenie że TU mogło je odrzucić.

Po prostu zadzwonić do TU? To raczej żadne ryzyko, bo skoro nie została im zgłoszona szkoda przez poszkodowanego, to wg nich szkody nie ma. Chyba ?

EDIT:

Poszkodowany mógł nie zgłosić szkody, bo była niewielka i być może pomalował rysę kredką i czeka na coś poważniejszego.

Niektóre TU nie dzwonią do sprawcy z pytaniem o potwierdzenie.

Napisano

zadzwonic i zapytac czy do Twojego nr polisy OC byla zgloszona jakas szkoda

co do utraty znizki - zalezy od TU ile jej stracisz

poza tym wg mnie jakby cos nie tak bylo z oswiadczeniem z miejsca zaistneinia szkody to poszkodowany by sie do Ciebie odezwal bardzo szybko

Napisano

> Kilka tygodni temu byłem sprawcą delikatnej stłuczki, a właściwie zarysowania lakieru. Spisaliśmy

> oświadczenie i od tamtej pory jest cisza - ani poszkodowany ani TU nie kontaktowali się ze

> mną.

> Jak się dowiedzieć czy poszkodowany zgłosił szkodę? Oświadczenie chyba nie spełniało wymogów

> formalnych, stąd moje podejrzenie że TU mogło je odrzucić.

> Po prostu zadzwonić do TU? To raczej żadne ryzyko, bo skoro nie została im zgłoszona szkoda przez

> poszkodowanego, to wg nich szkody nie ma. Chyba ?

Jak poszkodowany zgłosi szkodę to TU wystąpi do Ciebie o potwierdzenie zdarzenia. smile.gif

Dodatkowo szkoda będzie uznana dopiero w momencie kiedy wypłacą poszkodowanemu i zlikwidują szkodę u poszkodowanego poprzez wypłatę i dopiero wtedy utracisz część zniżek o ile nie miałeś ich ubezpieczonych ( jest taka możliwość).

pozdr.

M.

Napisano

> Jak poszkodowany zgłosi szkodę to TU wystąpi do Ciebie o potwierdzenie zdarzenia.

Nie jest to regułą.

Napisano

> Nie jest to regułą.

Jak to nie jest? OCzywiście że jest, bez tego byłby chaos na rynku. Wystarczyłoby podrabiać czyjś podpis i gotowe.

A szkoda nawet najmniejsza powoduje utratę części zniżek.

Napisano

> Nie jest to regułą.

Oczywiście, że jest, bez tego szkoda nie istnieje wg ubezpieczyciela.

Napisano

> Oczywiście, że jest, bez tego szkoda nie istnieje wg ubezpieczyciela.

A jak jest notatka policyjna? Tez potrzebne jest potwierdzenie?

Napisano

> A jak jest notatka policyjna? Tez potrzebne jest potwierdzenie?

Tak. Przynajmniej tak było w moim przypadku.

Napisano

>Oświadczenie chyba nie spełniało wymogów formalnych, stąd moje podejrzenie że TU mogło je odrzucić.

Zarysowałeś komuś auto to się nie wykręcaj i przyjmij to na klatę.

Napisano

Jesli w notatce jest wskazane że sprawca przyjał mandat karny , jeśli sprawa do sądu to ta notatka nie wiele wnosi zlosnik.gif

Napisano

Oczywiście, że nie jest, MTU do mnie nie zadzwoniło, żeby potwierdzić, za co dostał ktoś po drugiej stronie słuchawki opr.

Napisano

> Oczywiście, że nie jest, MTU do mnie nie zadzwoniło, żeby potwierdzić, za co dostał ktoś po drugiej

> stronie słuchawki opr.

twardziel z Ciebie zlosnik.gif

Napisano

> Zarysowałeś komuś auto to się nie wykręcaj i przyjmij to na klatę.

Ocho, zaczęło się. hahaha.gif

Napisano

Tak, niezależnie od sposobu dokumentacji (notatka bądź oświadczenie).

Napisano

> MTU do mnie nie zadzwoniło, żeby potwierdzić, za co dostał ktoś po drugiej

> stronie słuchawki opr.

Szacun hehe.gif

Napisano

> Oczywiście, że nie jest, MTU do mnie nie zadzwoniło, żeby potwierdzić, za co dostał ktoś po drugiej

> stronie słuchawki opr.

Co się sądź z nimi, nie mieli podstaw do wypłaty bez potwierdzenia u ciebie.

Napisano

> Co się sądź z nimi, nie mieli podstaw do wypłaty bez potwierdzenia u ciebie.

Mnie też tak załatwili - dodatkowo za szkodę, której nie spowodowałem... Była notatka policyjna, ale nie zostałem ukarany mandatem, nie zgadza się zarządca drogi ani miejsce, ani uszkodzenia... Oczywiście o wypłacie dowiedziałem się dużo po fakcie - nikt mnie o potwierdzenie nie pytał. Będę wdzięczny za paragaf wg którego muszę potwierdzić szkodę z mojego OC ok.gif

Napisano

Nic sobie nie dam uciąć, ale jak TU wypłaci z Twojego OC to powiadomi Cie o tym.

Napisano

> Co się sądź z nimi, nie mieli podstaw do wypłaty bez potwierdzenia u ciebie.

A możesz podać podstawę prawną tego co napisałeś?

Jeżeli jest oświadczenie sprawcy to nie ma podstaw aby nie wypłacić odszkodowania nawet jeśli sprawca ponownie nie potwierdzi zdarzenia ( w sensie nie odpowie na pismo od TU), tak twierdzi Rzecznik Ubezpieczonych.

Napisano
  • Autor

> Zarysowałeś komuś auto to się nie wykręcaj i przyjmij to na klatę.

Już to zrobiłem. Chyba że za "przyjęcie na klatę" uznajesz utratę zniżek podczas gdy facet i tak nie dostanie odszkodowania.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście o wypłacie dowiedziałem się dużo po fakcie

Ale sami o tym poinformowali ?

Napisano

> Ale sami o tym poinformowali ?

Tak, dostałem pismo. Mnie tylko zastanawia, na jakiej podstawie nastąpiła wypłata...

Napisano

Może jeszcze nie zgłosił tego do ubezpieczalni ?

Jest na to pół roku, a później na naprawę też chyba z rok.

Przez taki przypadek straciłem zniżki jak za dwie stłuczki.

Przyznałem się w agencji do stłuczki i zabrali mi zniżkę.

A klient dopiero po bardzo długim czasie wziął kasę i ubezpieczalnia dała znowu po zniżkach.

Nie do odkręcenia.

Dlatego nie przyznawać się niech sami sprawdzają.

Napisano
  • Autor

> Dlatego nie przyznawać się niech sami sprawdzają.

Tylko zastanawiam się, co wpisać w "szkody" przy kolejnym wniosku o odnowienie polisy.

Napisano

> Może jeszcze nie zgłosił tego do ubezpieczalni ?

> Jest na to pół roku, a później na naprawę też chyba z rok.

> Przez taki przypadek straciłem zniżki jak za dwie stłuczki.

> Przyznałem się w agencji do stłuczki i zabrali mi zniżkę.

> A klient dopiero po bardzo długim czasie wziął kasę i ubezpieczalnia dała znowu po zniżkach.

> Nie do odkręcenia.

Jak nie do odkręcenia?

Napisano

> Jak nie do odkręcenia?

Bo podpisując polisę potwierdzasz że wszystkie dane które podałeś są prawdziwe.

To co sam sobie zaprzeczysz ?

Napisano

> Bo podpisując polisę potwierdzasz że wszystkie dane które podałeś są prawdziwe.

> To co sam sobie zaprzeczysz ?

Nie, wyciągasz od ubezpieczyciela zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia i na tej podstawie liczone są zniżki.

Nie będzie problemu z "podwójną szkodą".

Napisano

Ja mialem taka sama sytuacje.

Nie zabrali znizek. Nie ma w systemie, wiec szkody nie bylo.

Napisano

> Bo podpisując polisę potwierdzasz że wszystkie dane które podałeś są prawdziwe.

A kto Ci kazał podpisywać drugą polisę z utraconą zniżką?

Napisano

i od tego są papiery z TU potwierdzające zniżki, jak zmieniasz TU to bierzesz historię i po sprawie. Jak nie zmieniasz TU to nikt Cie o zniżki nie pyta bo mają swoje dane.

Napisano

> A kto Ci kazał podpisywać drugą polisę z utraconą zniżką?

Na drugą polisę to oni mieli papierek że wypłacili kasę z mojego ubezpieczenia.

Błąd był na pierwszej, bo ja zgłosiłem agentowi stłuczkę i tego nie sprawdzał, a u nich w bazie nie było.

Napisano

> Na drugą polisę to oni mieli papierek że wypłacili kasę z mojego ubezpieczenia.

> Błąd był na pierwszej, bo ja zgłosiłem agentowi stłuczkę i tego nie sprawdzał, a u nich w bazie nie

> było.

Próbowałeś pisać, że zgłosiłeś wcześniej szkodę i zostało to uwzględnione przy ustalaniu wcześniejszych zniżek?

Napisano

> Na drugą polisę to oni mieli papierek że wypłacili kasę z mojego ubezpieczenia.

> Błąd był na pierwszej, bo ja zgłosiłem agentowi stłuczkę i tego nie sprawdzał, a u nich w bazie nie było.

Aha - czyli ta cała szopka to w jednym i tym samym TU... ? hmm.gif

A czy przypadkiem każda szkoda (nie wiem, nie mam styczności i praktyki w temacie i niech tak zostanie blagam.gif) nie jest rejestrowana w danym TU pod konkretnym numerem? Jeśli tak, to weź historię Twojego ubezpieczenia i tam powinno wszystko pisać. Chyba że się mylę... niewiem.gif