Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przednia szyba zamarza, w środku...

Featured Replies

Napisano

Przednia szyba zamarza i na zewnątrz i w środku. Zdaję sobie sprawę, że za taki stan rzeczy odpowiada wilgoć i mróz.

Sprawa dotyczy Fiata Pandy. Auto użytkowane jest praktycznie codziennie, ale niestety na dość krótkich dystansach. Tak do 3-4km. W aucie są gumowe dywaniki i generalnie jest czysto i sucho. Z nagrzewnicy nic nie wycieka, filtra kabinowego brak.

Niestety auto jest małe i na typowej trasie wnętrze nie jest w stanie się dobrze nagrzać.

Można coś z tym zrobić?

Napisano

Umyj i wysusz dokładnie przednią szybę od wewnątrz, miałem to samo w Pandzie, kiedy zmienił się kierowca i nie umył szyby wink.gif

Napisano

Za dużo dmuchasz/oddychasz przy zamkniętych szybach, rada jest jedna nawet jak jest mróz to otwórz/uchyl okna i jedź w czapce żeby para z ciebie wylatywała na zewnątrz. Rozgrzej porządnie auto raz w tygodniu żeby się nagrzało i osuszyło nawet na postoju.

Napisano

Jak na tak krótkich odcinkach jeździ to przysłonić 1/3 chłodnicy od dołu, a wnętrza nie nagrzewać "na maxa" bo potem właśnie robi się szron na szybie wewnątrz, ewentualnie minimalnie uchylać okna/-no w czasie jazdy żeby wilgoć mogła odparować szybciej

Napisano

> Przednia szyba zamarza i na zewnątrz i w środku. Zdaję sobie sprawę, że za taki stan rzeczy

> odpowiada wilgoć i mróz.

Ja mam ten sam problem w każdym aucie zlosnik.gif

Wchodzę w butach w śniegu, a nawiew leci na nogi. Śnieg się roztapia i paruje podczas jazdy.

Po kilku godzinach szyba przednia nadaje się do skrobania od wewnątrz zlosnik.gif

Sposób na to jest taki, żeby nie dawać nawiewu na nogi. Ja go nie stosuję, bo mam szmaciane dywaniki. One przecież nie mogą być ciągle mokre, bo podłoga zgnije zlosnik.gif

Napisano

> Można coś z tym zrobić?

Najprosciej to bardzo dokladnie wyczyscic szybe od wewnatrz. To powinno nieco pomoc z osadzaniem sie pary. A poza tym to, jak juz ktos zasugerowal, uchylac szybki w czasie jazdy.

Napisano

dokładnie ... bardzo dokładnie umyj szybę wewnątrz - najlepiej jakimś płynem z alkoholem i papierowymi ręcznikami ... nie wyeliminuje to całkowicie problemu, ale znacząco powinno poprawić sytuację

Napisano

ja stosowałem jeszcze przewietrzanie wnętrza po dojechaniu do celu (otwierałem wszystkie dzrzwi) jak już auto było nagrzane w środku doprowadzałem do szybkiego zrówniania temperatur

Napisano
  • Autor

> Umyj i wysusz dokładnie przednią szybę od wewnątrz, miałem to samo w Pandzie, kiedy zmienił się

> kierowca i nie umył szyby

Quote:

W aucie są gumowe dywaniki i generalnie jest czysto i sucho.

Szyba jest regularnie myta płynem do szyb i jest czysta.

Napisano
  • Autor

> Sposób na to jest taki, żeby nie dawać nawiewu na nogi. Ja go nie stosuję, bo mam szmaciane

> dywaniki. One przecież nie mogą być ciągle mokre, bo podłoga zgnije

Nawiew skierowany jest głównie na szybę, ewentualnie środek i szybę.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz klimę to używaj - dobrze osusza powietrze.

Nie ma klimatyzacji.

Napisano

Stary sprawdzony sposób:

- gazety i regularnie wymieniać na nowe

lub

- piasek dla kotów, w jakiejś skarpecie lub innym ustrojstwie, jak się już zbryli to wymienić na nowy albo wygrzać w piekarniku zlosnik.gif

Napisano

> Stary sprawdzony sposób:

> - gazety i regularnie wymieniać na nowe

Dobry.... są teraz osuszacze a jak temp pozwala to załączyć klimę aby osuszyć powietrze w środku

Napisano

> Dobry.... są teraz osuszacze a jak temp pozwala to załączyć klimę aby osuszyć powietrze w środku

O widzisz zapomniałem o gotowcach w postaci osuszaczy smirk.gif

Ale autor wątku nie ma klimy skromny.gif

Napisano

> Ja mam ten sam problem w każdym aucie

> Wchodzę w butach w śniegu, a nawiew leci na nogi. Śnieg się roztapia i paruje podczas jazdy.

> Po kilku godzinach szyba przednia nadaje się do skrobania od wewnątrz

> Sposób na to jest taki, żeby nie dawać nawiewu na nogi. Ja go nie stosuję, bo mam szmaciane

> dywaniki. One przecież nie mogą być ciągle mokre, bo podłoga zgnije

kup wyborczą i daj pod dywanik

ja tak robię ok.gif

taka papierowa gazeta idalnie chłonie wodę

Napisano

> Nie ma klimatyzacji.

Sprawdź odpływ wody z podszybia (w plastiku taki gumowy króciec, tam gdzie jest napęd wycieraczek). U małżonki w Pandzi zebrały się tam liście i stała woda (nawet przy dużym deszczu poleciała do środka). Jest tam jakiś otwór technologiczny do kabiny i wilgoć może się dostawać.

Napisano

> kup wyborczą i daj pod dywanik

> ja tak robię

> taka papierowa gazeta idalnie chłonie wodę

Lepiej chłonie Nasz Dziennik zlosnik.gif

Napisano

Miałem problem taki, że zostawiałem auto np pod marketem, przychodzę a szyby całe od wewnątrz zaparowane.

Tak jak koledzy pisali plus dodam od siebie, że warto zanim się zostawi auto wywietrzyć je z pół minuty.

Napisano

> Jak na tak krótkich odcinkach jeździ to przysłonić 1/3 chłodnicy od dołu,

Jeśli termostat jest sprawny to w czym to pomoże?

Napisano

> Jeśli termostat jest sprawny to w czym to pomoże?

w samopoczuciu tego, co pchał tekturę za atrapę zlosnik.gif

Napisano

problem bedzie gdy sie jeżdzi na krótkich trasach.woda lub śnieg z butów jest winny.

Napisano

> Jeśli masz klimę to używaj - dobrze osusza powietrze.

Fajnie, ale ponizej pewnej temp. w niektorych autach klima sie nie zalaczy...

Napisano

> Przednia szyba zamarza i na zewnątrz i w środku. Zdaję sobie sprawę, że za taki stan rzeczy

> Sprawa dotyczy Fiata Pandy. Auto użytkowane jest praktycznie codziennie, ale niestety na dość

> krótkich dystansach. Tak do 3-4km. W aucie są gumowe dywaniki i generalnie jest czysto i

> sucho. Z nagrzewnicy nic nie wycieka, filtra kabinowego brak.

> Niestety auto jest małe i na typowej trasie wnętrze nie jest w stanie się dobrze nagrzać.

Mozesz noc nie zrobic bo masz jakies polaczenie nawiewu z wnetrzem auata ktore blokuje jakas klapka tylko. tak jest w felicji na przyklad. co bys nie zrobil przednia szyba jest zamarznieta. jak wlacze nawiew na maxa a ma snieg na wlocie na maske to dmucha sniegiem do srodka.

Napisano

> Sprawa dotyczy Fiata Pandy. Auto użytkowane jest praktycznie codziennie, ale niestety na dość

> krótkich dystansach. Tak do 3-4km. W aucie są gumowe dywaniki i generalnie jest czysto i

> sucho. Z nagrzewnicy nic nie wycieka, filtra kabinowego brak.

> Niestety auto jest małe i na typowej trasie wnętrze nie jest w stanie się dobrze nagrzać.

Mozesz noc nie zrobic bo masz jakies polaczenie nawiewu z wnetrzem auata ktore blokuje jakas klapka tylko. tak jest w felicji na przyklad. co bys nie zrobil przednia szyba jest zamarznieta. jak wlacze nawiew na maxa a ma snieg na wlocie na maske to dmucha sniegiem do srodka.