Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze klocki FERODO

Featured Replies

Napisano

> Musze zmienić hamulce na wiosne. Znalazłem taki zestaw do mojej corsy. Czy jest to coś warte?

> http://allegro.pl/ferodo-tarcze-klocki-opel-corsa-d-przod-i3012442997.html

> Marka mówi sama za siebie, ale komplet za 319 zł mocno podejrzany. Zwłaszcza że TRW, ATE , Brembo

> podchodzą pod 500-600 zł.

Na allegro takie sa ceny. Czasem za pol ceny sie kupi Ferodo, bo patrze aktualnie tez do mojego VW i wlasnie tez Ferodo zamawiam z allegro ok.gif

Napisano

> Musze zmienić hamulce na wiosne. Znalazłem taki zestaw do mojej corsy. Czy jest to coś warte?

> Marka mówi sama za siebie, ale komplet za 319 zł mocno podejrzany. Zwłaszcza że TRW, ATE , Brembo

Zadzwon so sklepu na ul. kaliny w Chorzowie, kupuje tam od 20 lat czesci. Zapytaj o cene takiego lub podobnego zestawu. Porównasz sobie...

Napisano

Z Ferodo mam marne doświadczenia, bardziej polecam TRW Lucas.

Napisano

Brałbym coś z tego zestawu:

porządek to tarcza+klocek

1. Zimmermann + Bosch

2. Ate + Ate

3. Ate + Bosch

4. Bosch + Bosch

Ja będę niebawem wymieniał przednie hamulce to raczej wybiorę zestaw 3 lub 4.

Napisano

> Brałbym coś z tego zestawu:

> porządek to tarcza+klocek

> 1. Zimmermann + Bosch

> 2. Ate + Ate

> 3. Ate + Bosch

> 4. Bosch + Bosch

> Ja będę niebawem wymieniał przednie hamulce to raczej wybiorę zestaw 3 lub 4.

Bosche klocki też są ok. ok.gif

Napisano

> Na allegro takie sa ceny. Czasem za pol ceny sie kupi Ferodo, bo patrze aktualnie tez do mojego VW

> i wlasnie tez Ferodo zamawiam z allegro

Tylko niestety często to Ferodo to chińskie Ferodo crazy.gif ilość podróbek w częściach jest zatrważająca, nam podnosi się podatki zamiast łatać dziurę pieniędzmi oszustów.

Napisano

> Tylko niestety często to Ferodo to chińskie Ferodo ilość podróbek w częściach jest zatrważająca,

> nam podnosi się podatki zamiast łatać dziurę pieniędzmi oszustów.

A Bosche tez podrabiaja? Bo widze ze tez sa bardzo atrakcyjnych cenach na allegro hmm.gif

Napisano

> Zadzwon so sklepu na ul. kaliny w Chorzowie, kupuje tam od 20 lat czesci. Zapytaj o cene takiego

> lub podobnego zestawu. Porównasz sobie...

Dobry pomysł, potem od ceny podanej przez sklep można z 10% odjąć za bezobsługowe zarządzanie sprzedażą.

Napisano

> A Bosche tez podrabiaja? Bo widze ze tez sa bardzo atrakcyjnych cenach na allegro

Powiem Ci tylko tyle-związek większy lub mniejszy z częściami do aut mam od 2006r, z roku na rok jest co raz gorzej. Jak gość robiący obroty rzędu 300 000 i większe w miesiącu mówi że na niektóre produkty ma wyższe ceny niż kolesie na alledrogo w detalu czyli już z marżą swoją i allegro, to wnioski można wyciągnąć samemu. Z resztą pisałem już w temacie sprzęgieł, kpl chińskich Sachsów z dwumasem zaciąga się w cenie 850zł, do tego cło-sprzedają je po 1390-1450zł, gdzie w hurcie taki zestaw kosztuje ok 1550zł, w sklepach 2200zł, a w sklepach internetowych 1800-2000zł. Pudełka niemalże identyczne.

Napisano

> Brałbym coś z tego zestawu:

> porządek to tarcza+klocek

> 1. Zimmermann + Bosch

> 2. Ate + Ate

> 3. Ate + Bosch

> 4. Bosch + Bosch

> Ja będę niebawem wymieniał przednie hamulce to raczej wybiorę zestaw 3 lub 4.

Jak najbardziej się zgadzam, jeszcze z deko tańszych rozwiązań można dać Mikody.

Napisano
  • Autor

> Tylko niestety często to Ferodo to chińskie Ferodo ilość podróbek w częściach jest zatrważająca,

> nam podnosi się podatki zamiast łatać dziurę pieniędzmi oszustów.

Niestety ale właśnie tego się obawiam. Jeśli mam dać 319 zł za podróbki to wolę dać podobną cenę za jakiś inny komplet. Tylko jaki ? Bosche z allegro tez pewnie podróbki.

Napisano

> Niestety ale właśnie tego się obawiam. Jeśli mam dać 319 zł za podróbki to wolę dać podobną cenę za

> jakiś inny komplet. Tylko jaki ? Bosche z allegro tez pewnie podróbki.

Czy tak trudno kupić części "na mieście"?

Napisano

> 2. Ate + Ate

Krzywiącym się tarczom ATE mówimy NIE zlosnik.gif

Napisano

> Z Ferodo mam marne doświadczenia, bardziej polecam TRW Lucas.

Mam identyczne zdanie.

Mechanicy zaopatrujący się u mnie zdecydowanie wolą TRW Lucas.

Napisano

> A i warto też zastanowić się nad produktami Textar

Też dobre.

Ja natomiast skłaniam się jednak do TRW.

Napisano

> Czy tak trudno kupić części "na mieście"?

Każda tarcza może się przecież skrzywić. Wystarczy, że będzie dobrze rozgrzana a kierowca wjedzie w głębszą kałużę. Fizyka Panie smile.gif

Napisano

> Każda tarcza może się przecież skrzywić. Wystarczy, że będzie dobrze rozgrzana a kierowca wjedzie w

> głębszą kałużę. Fizyka Panie

Albo zacznie testować na ostro zaraz po założeniu.

Napisano

> A klocki Trusting? Czy można im zaufać?

Nie spotkałem się z nimi jeszcze.

Napisano

> Ja też nie natomiast polecano mi je., dlatego pytam czy warto się w to pakować.

Po kilku razach przestałem eksperymentować.

Kiepskie klocki mogą dobrą tarczę załatwić.

Teraz trzymam się TRW i jestem zadowolony.

Napisano

> Teraz trzymam się TRW i jestem zadowolony.

Ja zmieniłem komplet tył i przód na tarcze i klocki ATE.

Przejechałem na razie w sumie niewiele bo około 3000 km i jak na razie nic nie piszczy jak miało to miejsce z Boschami (tarcza + klocek). Mam nadzieję,że za kilkanaście tyś kmów też będzie cisza food.gif

Napisano

> Ja zmieniłem komplet tył i przód na tarcze i klocki ATE.

> Przejechałem na razie w sumie niewiele bo około 3000 km i jak

Mi w Vectrze zwichrowały się po 30 tyś km, bez wyraźnej przyczyny.

Napisano

> Przejechałem na razie w sumie niewiele bo około 3000 km i jak na razie nic nie piszczy jak miało to

> miejsce z Boschami (tarcza + klocek). Mam nadzieję,że za kilkanaście tyś kmów też będzie cisza

A ja z kolei mam bardzo dobre doswiadczenia z Boschami.

Napisano

> A ja z kolei mam bardzo dobre doswiadczenia z Boschami.

A nie piszczaly ci ?

Napisano

bo niestety dopiero wchodza na polski rynek zlosnik.gif

Ale towar godny polecenia, produkt w 100% wloski.

Napisano

> Mechanicy zaopatrujący się u mnie zdecydowanie wolą TRW Lucas.

a ja dla odmiany z TRW mam slabe doswiadczenia:

- pierwsze - oryginaly z suzuki - nie mialy zamiaru hamowac. Do 100kmh ok a potem dramat, raz depnalem w hebel przy 150 i yikes.gifboje_sie.gifpanic.gifklnie.gif

- drugie w Hondzie tez hamowaly jakos slabo, wymienilem na Ferodo FDS i jest cool.gif

- trzecie w Mitsu z kolei walczylem z montazem bo TRW chyba uwaza ze wie lepiej od producenta auta gdzie i jakie dac nakladki antypiskowe. Efekt - krzywo zamontowany klocek ktory nie chcial sie dotrzec po 5000km oslabiony.gif W koncu wycialem nakladki TRW i zamontowalem ori blaszki - po 200km git i tak juz zostalo

Napisano

> A nie piszczaly ci ?

Nie niewiem.gif

Jesli chodzi o przod to mam je od 2 lat i jeszcze sporo przed nimi, ale ani razu nie piszczaly i nie piszcza.

A z tylu wlasnie musze zmienic tarcze i klocki i wlasnie sie zastanawiam co brac.. moze tez bosche wezme i juz niewiem.gif

Napisano

> bo niestety dopiero wchodza na polski rynek

> Ale towar godny polecenia, produkt w 100% wloski.

Zawsze można testować.

Znasz branżę.

Napisano

> a ja dla odmiany z TRW mam slabe doswiadczenia:

> - pierwsze - oryginaly z suzuki - nie mialy zamiaru hamowac. Do 100kmh ok a potem dramat, raz

> depnalem w hebel przy 150 i

> - drugie w Hondzie tez hamowaly jakos slabo, wymienilem na Ferodo FDS i jest

> - trzecie w Mitsu z kolei walczylem z montazem bo TRW chyba uwaza ze wie lepiej od producenta auta

> gdzie i jakie dac nakladki antypiskowe. Efekt - krzywo zamontowany klocek ktory nie chcial sie

> dotrzec po 5000km W koncu wycialem nakladki TRW i zamontowalem ori blaszki - po 200km git i

> tak juz zostalo

Tak jak to w praktyce i handlu.

Opinia bierze się z testów większości.

Niby Ate dobre, ale ja osobiście raczej już tego nie kupię.

TRW mam dobre opinie, swoje i większości klientów.

Napisano

> Czy tak trudno kupić części "na mieście"?

Na miescie tez nie wiesz czy nie kupisz oryginalnych podrob chinskich Boscha czy ATE itd,Loteria,ale i tak wole w sklepie kupic niz na alegro,tego typu czesci,pewniej

Napisano

Ja z TRW mam dobre doświadczenia. Miałem w poprzednim aucie z przodu cały komplet, a z tyłu klocki. Spisywały się bardzo dobrze.

O elementach zawieszenia też złego słowa nie mogę powiedzieć.

Natomiast mój brat ma już gorsze doświadczenia z tą marką. Po roku skorodowała nowa linka hamulca ręcznego, tarcze hamulcowe się zwichrowały w krótkim czasie.

Napisano

> jezdzilem na ferrodo strasznie pyla, co mnie doprowadzalo do szalu.

fakt pylą ale mi przy normalnej eksploatacji klocek starczał na 50 tyś. km, tarcze brembo prawie 100 tyś. km i nadeszła na nie pora, bo zaczęły już bić przy hamowaniu przy prędkościach 100 km i więcej.

Jak ktoś nie ma alusów tylko stalówki to ferrodo ze swoim pyleniem nie będą stanowić problemu, natomiast jak ma lau i jest estetą to albo się przyzwyczai albo częściej będzie mył koła.

Napisano

Nie polecam ATE, po 9kkm czuje bicie przy hamowaniu z predkosci powyzej 80km/h. Pierwszy raz w zyciu mam problem z tarczami i klockami. Mikoda w Hondzie byla lepsza. A tak mi wszyscy zachwalali te ATE, ze to jednen z ostatnich producentow robiacych dobre tarcze wsrod popularnych. A chcialem kurde TRW z ktorymi nigdy nie mialem problemu, to sie kurde musialem innych sluchac a nie siebie.

Napisano

> jezdzilem na ferrodo strasznie pyla, co mnie doprowadzalo do szalu.

Pylą, bo się ścierają wink.gif

Mam klocki Ferrodo Premier w Grande, w połączeniu z tarczami Mikoda. Po wymianie z fabrycznych klocków i tarcz różnica była wyraźna in plus.

Niebawem będe wymieniać klocki z tyłu, pewnie będzie Ferrodo, TRV albo Bosch.

Napisano

Parę miesięcy temu założyłem u siebie gładkie tarcze Ferodo i klocki Ferodo Premier. Aktualnie przejechałem na tym zestawie niecałe 3 tys. kilometrów i niestety muszę powiedzieć, że jakichś rewelacji nie ma. Hamowanie przeciętne raczej, a w dodatku piszczy to to jak się dobrze nie zagrzeje.

Napisano

> Przejechałem na razie w sumie niewiele bo około 3000 km i jak na razie nic nie piszczy jak miało to

> miejsce z Boschami (tarcza + klocek). Mam nadzieję,że za kilkanaście tyś kmów też będzie cisza

bosch tak ma. warsztaty to potwierdzają.

niestety z racji braku dostępności innych założyłem do klocków ATE tarcze boscha i wyją...liczyłem że mi się uda i niestety... teraz bede zamieniał na lato, bo nie wypada piszczeć smile.gif

Napisano

> niestety z racji braku dostępności innych założyłem do klocków ATE tarcze boscha i wyją...liczyłem

> że mi się uda i niestety... teraz bede zamieniał na lato, bo nie wypada piszczeć

Miałem taki sam zestaw. Wywaliłem po około 15 kkm. Nic nie piszczało, ale hamował fatalnie.