Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używacie lusterka wstecznego?

Featured Replies

Napisano

Ja się odzwyczaiłem.

Lusterko wsteczne nie pokazuje tego co jest nisko ani tego co nieco z boku - a piesi zazwyczaj podchodzą pod tylny zderzak właśnie z boku.

Mam czujniki parkowania - pipczące, które problem przeszkód nisko i lekko obok rozwiązują. Jak ktoś ma kamerę cofania, to tym bardziej opłaca się patrzeć przez nią niż w lusterko.

Pojazdy z tyłu widzę w bocznych.

Przy cofaniu patrzę na zmianę w boczne i słucham czujnika.

Większe dostawczaki mają tylko boczne.

Czy jest jakiś powód dla którego warto używać lusterka wstecznego gdy ma się czujniki cofania / kamerę? Chyba tylko złośliwie zwisająca niska gałąź.

Napisano

Ja uczyłem się jeździć (praktycznie - już po egzaminie) Żukiem izotermą, od tego czasu nigdy nie patrzyłem we wsteczne lusterko w żadnym aucie. Nawet jak cofam (gdziekolwiek) nawet po 100m to cofam "na lusterka" - nie umiem "przez ramię.

O tak się przyzwyczaiłem

Napisano

> Czy jest jakiś powód dla którego warto używać lusterka wstecznego gdy ma się czujniki cofania /

> kamerę? Chyba tylko złośliwie zwisająca niska gałąź.

Np. pieszy idący "razem z Tobą" - wtedy go nie widzisz w bocznych lusterkach. Ale jak masz czujniki to...powinny działać. Ja im nie ufam wiec i tak bym patrzył w kazde z 3 lusterek.

Napisano

> Ja uczyłem się jeździć (praktycznie - już po egzaminie) Żukiem izotermą, od tego czasu nigdy nie

> patrzyłem we wsteczne lusterko w żadnym aucie. Nawet jak cofam (gdziekolwiek) nawet po 100m to

> cofam "na lusterka" - nie umiem "przez ramię.

> O tak się przyzwyczaiłem

I to jest prawidłowe. Bez sensu jest patrzeć "przez ramie" - za mało się wtedy widzi.

Napisano
  • Autor

> Ja uczyłem się jeździć (praktycznie - już po egzaminie) Żukiem izotermą, od tego czasu nigdy nie

> patrzyłem we wsteczne lusterko w żadnym aucie. Nawet jak cofam (gdziekolwiek) nawet po 100m to

> cofam "na lusterka" - nie umiem "przez ramię.

> O tak się przyzwyczaiłem

Gdybyś patrzył "przez ramię", to prędzej czy później byś w coś wjechał. W lusterkach bocznych widać gdzie pojadą koła.

Napisano

> Gdybyś patrzył "przez ramię", to prędzej czy później byś w coś wjechał. W lusterkach bocznych widać

> gdzie pojadą koła.

Przede wszystkim patrząc przez ramie przy cofaniu to najłatwiej o cos zawadzić lewym przednim błotnikiem i go przerysować i do tego drzwi kierowcy wink.gif

Napisano

ja używam, wszystkie 3. mam tak skorelowane, że martwe pole praktycznie nei występuje. Nocą ''zamykam'' i mam ogólny zarys tego co się dzieje za mną.

A cofać się nauczyłem patrząc w dowolny sposób, przez ramię, w boczne, we wsteczne, czy przez uchylone drzwi. Sposób zależy od sytuacji.

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim patrząc przez ramie przy cofaniu to najłatwiej o cos zawadzić lewym przednim

> błotnikiem i go przerysować i do tego drzwi kierowcy

Fakt. O ile sporadycznie zdarza mi się zerknąć w lusterko wsteczne, o tyle cofanie "przez ramię" to bardzo niebezpieczny nawyk i nigdy tego nie robię. Kiedyś tak się zdawało na PJ, ciekawe jak jest dzisiaj.

Napisano

> Ja się odzwyczaiłem.

> (...)

Spoglądam, tak pro forma. Jako że niewiele w nim widać to traktuję to tylko jako nawyk. Polegam jednak na lusterkach zewnętrznych i czujnikach.

Napisano

> Czy jest jakiś powód dla którego warto używać lusterka wstecznego gdy ma się czujniki cofania /

ale pytasz tylko o cofanie?

bo ja czesto patrze w lusterko wsteczne podczas normalnej jazdy

wiec jednak czasem sie przydaje

Napisano

Używam. Zarówno przy jeździe na wprost jak i przy cofaniu.

Pomaga mieć oczy dookoła głowy. Nie wszystko widać w bocznych a czujniki mają bardzo ograniczony zasięg.

Pozdrawiam.

Napisano

Nieustannie coby widziec co jest za mna.

Napisano

Jest taki powód, nazywa się np kierowca jednoślada. Nie dość, że nie zobaczysz w bocznych to jeszcze wykonując głupi manewr zrobisz mu spore kuku.

Osobiście patrzę we wszystkie możliwe lusterka jakie mam, ostrożności nigdy za wiele.

Napisano
  • Autor

> Jest taki powód, nazywa się np kierowca jednoślada. Nie dość, że nie zobaczysz w bocznych to

> jeszcze wykonując głupi manewr zrobisz mu spore kuku.

Jaki manewr np. przed skutkami którego uratuje spojrzenie w lusterko wsteczne?

Napisano

> Przede wszystkim patrząc przez ramie przy cofaniu to najłatwiej o cos zawadzić lewym przednim

> błotnikiem i go przerysować i do tego drzwi kierowcy

Ale wiesz, że przed cofaniem warto obejrzeć sytuację?

Powiedz mi, w jaki sposób w lusterkach widzisz, czy nie nie nadjeżdża, gdy tyłem wyjeżdżasz spośród innych samochodów zaparkowanych prostopadle do jezdni, na przykład na parkingu galerii handlowej?

Napisano

> ja używam, wszystkie 3. mam tak skorelowane, że martwe pole praktycznie nei występuje. Nocą

> ''zamykam'' i mam ogólny zarys tego co się dzieje za mną.

> A cofać się nauczyłem patrząc w dowolny sposób, przez ramię, w boczne, we wsteczne, czy przez

> uchylone drzwi. Sposób zależy od sytuacji.

o i to jest w zasadzie podsumowanie wątku i można zamknąć :-)))))

Napisano

> Kiedyś tak się zdawało na PJ, ciekawe jak

> jest dzisiaj.

Mi 12 lat temu tak kazali, a w ubiegłym roku mojej żonie też, niestety no.gif

Napisano

> Jaki manewr np. przed skutkami którego uratuje spojrzenie w lusterko wsteczne?

Stoisz w kolejce, puszczacie samochody jadące prostopadłą. Samochód przed Tobą z jakiegoś powodu nie pojedzie- może zaświecił awaryjne a może to "L" nie dająca rokowań na szybkie ruszenie. Patrzysz w boczne i widzisz osobówkę za sobą ładnych parę metrów. Niestety stoisz za blisko zamulacza, więc wsteczny i szybkie cofnięcie żeby szybciutko zaraz wbić się na pas obok. Mam fabryczne czujniki a działają z około sekundowym opóźnieniem, akurat, żeby władować się komuś za mną icon_rolleyes.gif

Dam Ci jeszcze inny przykład, w większości służbowych Dafów mam dołożony system wspomagający parkowanie, czujki określające odległość od przeszkody w przednim narożniku zderzaka po przekątnej kierowcy. Nie korzystam z tego cholerstwa, w lusterkach widać o wiele więcej ok.gif

Napisano

wszystko zalezy od tego hdzoe chce wjechac lub wyjechac, uzywam albo lusterek albo przez ramie

dodatkowo w lusterkach bocznych widze kola i yo ulatwia parkowanie przy krawezniku

czesto jezdze dostawczakiem (doblo) i tam jestem zmuszony uzywac tylko'lusterek bocznych i zdarza mi sie wysiasc z auta aby zbadac teren bo martwe pole jest spore

Napisano
  • Autor

> Stoisz w kolejce, puszczacie samochody jadące prostopadłą. Samochód przed Tobą z jakiegoś powodu

> nie pojedzie- może zaświecił awaryjne a może to "L" nie dająca rokowań na szybkie ruszenie.

> Patrzysz w boczne i widzisz osobówkę za sobą ładnych parę metrów. Niestety stoisz za blisko

> zamulacza, więc wsteczny i szybkie cofnięcie żeby szybciutko zaraz wbić się na pas obok. Mam

> fabryczne czujniki a działają z około sekundowym opóźnieniem, akurat, żeby władować się komuś

> za mną

Gdybym miał czujniki z półminutowym opóźnieniem, to albo bym poczekał pół minuty, albo patrzył do tyłu.

Pytam o przypadek gdy czujniki działają normalnie i można na nich polegać.

Napisano
  • Autor

> Powiedz mi, w jaki sposób w lusterkach widzisz, czy nie nie nadjeżdża, gdy tyłem wyjeżdżasz spośród

> innych samochodów zaparkowanych prostopadle do jezdni, na przykład na parkingu galerii

> handlowej?

Jak nadjeżdża, to raczej z boku. A jak wyjeżdża z naprzeciwka, to czujnik go wykryje.

P.S. Ja osobiście w 99% przypadków parkuję tyłem - łatwiej wyjechać i - wbrew pozorom - łatwiej wjechać na miejsce parkingowe.

Napisano

najwięcej ze wszystkich lusterek - zerkam w nie raz na kilka sekund

Napisano

w sumie poza tym ze w czasie jazdy widzisz co sie dzieje za toba to nie... ale to taki "maly nieistotny" szczegol

a poza tym perzy cofaniu bardzo czesto korzystam rowniez z lusterka wstecznego

Napisano

> Jaki manewr np. przed skutkami którego uratuje spojrzenie w lusterko wsteczne?

miedzy innymi manewr cofania

lub kazdy inny manewr np zmiany pasa ruchu gdzie kamera cofania nic ci nie da, czujniki cofania tez nic a w lusterkach bocznych masz dosyc spora martwa strefe za soba - i po to jest w srodku lusterko by zminimalizowac to martwe pole

Napisano

> Ale wiesz, że przed cofaniem warto obejrzeć sytuację?

> Powiedz mi, w jaki sposób w lusterkach widzisz, czy nie nie nadjeżdża, gdy tyłem wyjeżdżasz spośród

> innych samochodów zaparkowanych prostopadle do jezdni, na przykład na parkingu galerii

> handlowej?

Ja nie widzę. Wyjeżdżam powoli i liczę że tam z tyłu mnie widzą.

Napisano

> Gdybym miał czujniki z półminutowym opóźnieniem, to albo bym poczekał pół minuty, albo patrzył do

> tyłu.

> Pytam o przypadek gdy czujniki działają normalnie i można na nich polegać.

ale wiesz ze czujniki/kamery dzialaja gdy masz wsteczny wlaczony?

a z tym moze byc ciezko w czasie jazdy do przodu

Napisano

jak mam to używam. Po to jest ok.gif

Napisano

> Mi 12 lat temu tak kazali, a w ubiegłym roku mojej żonie też, niestety

Nieprawda smile.gif Na egzaminie podczas cofania należy patrzeć do tylu korzystając z lusterek ORAZ tylnej szyby - czyli owszem, trzeba się obrócić przez ramie, ale może to być tylko jeden na dosłownie sekundę, a caly manerw można wykonywać na lusterka (i tak zresztą się uczy).

Napisano

> Fakt. O ile sporadycznie zdarza mi się zerknąć w lusterko wsteczne, o tyle cofanie "przez ramię" to

> bardzo niebezpieczny nawyk i nigdy tego nie robię. Kiedyś tak się zdawało na PJ, ciekawe jak

> jest dzisiaj.

Na egzaminie podczas cofania należy patrzeć do tylu korzystając z lusterek ORAZ tylnej szyby - czyli owszem, trzeba się obrócić przez ramie, ale może to być tylko jeden na dosłownie sekundę, a caly manerw można wykonywać na lusterka (i tak zresztą się uczy).

Nie znam instruktora który by uczyl cofania na "patrzenie przez ramię" - każdy uczy na lusterka bo to bardzo pomaga w parkowaniu na wszelkie sposoby ok.gif

Napisano

> Ale wiesz, że przed cofaniem warto obejrzeć sytuację?

Oczywiście.

> handlowej?

Cofam patrząc w lusterka. Stop - rozglądam się krecac glowa. Cofam na lusterka. Stop - rozglądam się krecac glowa. Itd, itd.

Nie będę podczas cofania patrzyl przez ramie bo wtedy nie kontroluje lewego boku pojazdu, a tam może mi się pojawić dziecko - zwłaszcza pod marketami. Jak cofam to patrze na przemian w prawe i lewe lusterko i tez wsteczne czy może w któryms z nich się pieszy nie pojawi. Jak chce spojrzeć w "w bok czy nic nie jedzie" to się zatrzymuje na sekundę i obracam się, wychylam na siedzeniu itp.

A tak poza tematem - to zawsze parkuje tylem, wiec wyjezdzam przodem wink.gif łatwiej i szybciej wink.gif

Napisano

> jak mam to używam. Po to jest

Dokladnie - lusterek nigdy za wiele. Sporo się najezdzilem autem osobowym (prywatnie) które miało 6 lusterek i powiem szczerze ze kazde naprawdę się przydawało , a martwe pole wtedy nie istniało yikes.gifok.gif Im więcej tym lepiej ok.gif

Napisano
  • Autor

> w sumie poza tym ze w czasie jazdy widzisz co sie dzieje za toba to nie... ale to taki "maly

> nieistotny" szczegol

W bocznych widzę wystarczająco dużo. Gdy próbuję wyprzedzić i wychylam głowę w lewo żeby zobaczyć jak sytuacja z naprzeciwka, doskonale w bocznym widzę czy ktoś za mną nie próbuje wyprzedzić mnie.

Napisano
  • Autor

> miedzy innymi manewr cofania

Tu pomaga czujnik/kamery, a o sytuacji gdzie pojazd jest w nie wyposażony piszę.

> lub kazdy inny manewr np zmiany pasa ruchu gdzie kamera cofania nic ci nie da, czujniki cofania tez

Do zmiany pasa ruchu używam lusterka bocznego. Co takiego zobaczę we wstecznym, czego w bocznym nie widać?

Napisano
  • Autor

> ale wiesz ze czujniki/kamery dzialaja gdy masz wsteczny wlaczony?

> a z tym moze byc ciezko w czasie jazdy do przodu

A wiesz że w tym przypadku mowa jest o wyjeździe z miejsca parkingowego tyłem?

EDIT: To nie ten przypadek, ale też chodzi o cofanie.

Napisano

> Do zmiany pasa ruchu używam lusterka bocznego. Co takiego zobaczę we wstecznym, czego w bocznym nie

> widać?

Zobaczysz to, czy pojazd jadący za Tobą, równo z Tobą, być może też włączył kierunkowskaz do zmiany pasa i dzięki temu będziesz wiedział co zamierza ten za Tobą smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zobaczysz to, czy pojazd jadący za Tobą, równo z Tobą, być może też włączył kierunkowskaz do zmiany

> pasa i dzięki temu będziesz wiedział co zamierza ten za Tobą

W bocznym też to widzę. A jak jest blisko za mną, to w tylnym i tak nie widać.

Napisano

> W bocznym też to widzę.

To prawda, ale trzeba korzystać z tego lusterka w którym więcej widać wink.gif

Napisano
  • Autor

> To prawda, ale trzeba korzystać z tego lusterka w którym więcej widać

Naprawdę gdy zmieniasz pas to patrzysz też w lusterko wsteczne? Ja nigdy nie patrzę i jeszcze nie zdarzyło mi się zajechać drogi komuś kto jadąc za mną zmieniał pas ruchu na ten sam co ja. A zdarzało się że zmieniał.

Napisano

> Naprawdę gdy zmieniasz pas to patrzysz też w lusterko wsteczne?

Tak. Gdy nie zmieniam pasa, a jade caly czas prosto przed siebie bo np. jest tylko jeden pas to również patrze w lusterko wsteczne. Caly czas go używam podczas jazdy do przodu.

> Ja nigdy nie patrzę i jeszcze nie

> zdarzyło mi się zajechać drogi komuś kto jadąc za mną zmieniał pas ruchu na ten sam co ja. A

> zdarzało się że zmieniał.

ok.gif

Napisano

> Naprawdę gdy zmieniasz pas to patrzysz też w lusterko wsteczne? Ja nigdy nie patrzę i jeszcze nie

> zdarzyło mi się zajechać drogi komuś kto jadąc za mną zmieniał pas ruchu na ten sam co ja. A

> zdarzało się że zmieniał.

Wyobraź sobie sytuację. Są trzy pasy. Jedziesz środkowym. Chcesz zmienić na prawy.

Na lewym pasie leci "pirat", bez kierunkowskazów przejeżdża przez środkowy ku prawemu. Prędkość ogromna.

Ty używasz tylko prawego lusterka wiec widzisz mniej więcej to co jest na prawym pasie. Są duże szanse, że możecie się spotkać na tym prawym pasie.

Gdybyś dodatkowo użył jeszcze środkowego lusterka masz duże większe szanse dostrzec odpowiednio wcześniej "zagrożenie" i przewidzieć sytuację.

Napisano

> Gdy próbuję wyprzedzić i wychylam głowę w lewo żeby zobaczyć

> jak sytuacja z naprzeciwka, doskonale w bocznym widzę czy ktoś za mną nie próbuje wyprzedzić

> mnie.

Przecież wychylając się na lewo - zmniejszasz tym samym kąt widzenia w lewym lusterku i widzisz co najwyżej bok swego bolidu... hmm.gif może i zobaczysz kogoś za tobą, ale tego, który już Cię wyprzedza - nie.

Napisano

> Gdybym miał czujniki z półminutowym opóźnieniem, to albo bym poczekał pół minuty, albo patrzył do

> tyłu.

> Pytam o przypadek gdy czujniki działają normalnie i można na nich polegać.

Nie pisałem o półminutowym opóźnieniu tylko o sekundowym. Włączam wsteczny, sygnał idzie do centralki, ona aktywuje czujniki, które najpierw dają znać jednym dłuższym sygnałem o aktywacji. Całość około sekundy, zupełnie wystarczy by cofnąć metr i już wbijać jedynkę.

Trudno nie odnieść wrażenia, że jesteś zachwycony swoimi lusterkami bocznymi, których doskonałość wyklucza potrzebę używania wewnętrznego. Resztę robią gadżety w zderzaku. Gratuluję więc wspaniałego samochodu ok.gif

Napisano

> A wiesz że w tym przypadku mowa jest o wyjeździe z miejsca parkingowego tyłem?

> EDIT: To nie ten przypadek, ale też chodzi o cofanie.

jest mowa o lusterku wstecznym.... w ktorego sens raczysz powatpiewac - a przynajmniej twoje wypowiedzi maja taki wydzwiek

ja moze sie nie znam bo mam prawko i kieruje samochodami dopiero od niespelna 25 lat.... ale uwazam ze lusterko wsteczne jest przydatne niezaleznie od tego czy cofam czy jade do przodu czy rowniez przy wielu innych mozliwych manewrach

Napisano

> Tu pomaga czujnik/kamery, a o sytuacji gdzie pojazd jest w nie wyposażony piszę.

> Do zmiany pasa ruchu używam lusterka bocznego. Co takiego zobaczę we wstecznym, czego w bocznym nie

> widać?

no wlasnie to czego nie zobaczysz w bocznym czesto widoczne jest TYLKO we wstecznym - zrob sobie maly eksperyment i sprawdz jaka martwa strefe masz za soba gdy masz tylko lusterka boczne do dyspozycji - moze tam znalezc sie caly samochod sredniej wielkosci - nie bedziesz go widzial w bocznych a we wstecznym tylko bedzie widoczny - nie mowiac juz o jednosladzie

Napisano

Cofam prawie zawsze na kamerę i czujniki, ale co jakiś czas zaglądam w lusterko - przedwczoraj mnie to uratowało od wybicia tylniej szyby konarem drzewa smile.gif

Napisano

> o tyle cofanie "przez ramię" to

> bardzo niebezpieczny nawyk i nigdy tego nie robię.

Co w nim niebezpiecznego? blush.gif

Napisano

> Co w nim niebezpiecznego?

Ja nie wiem, bardzo ułatwia sterowanie autem w jeździe do tyłu,

mnie uczyli tego na kursie na PJ i na egzaminie też to było wymagane.

Jeśli teraz nie jest, to współczuję kierownikom. Cofanie na same lusterka

grozi wjechaniem w przeszkodę z gracją grinser006.gif

Napisano

> Cofanie na same lusterka

> grozi wjechaniem w przeszkodę z gracją

Dlaczego ? Przeciez masz 3 lusterka i idealnie widzisz co jest za Toba, co jest z Twojej prawej strony, co jest z Twojej lewej strony.

Napisano

To zależy ja używam często ale jadąc do przodu, patrząc czy jakiś pojazd z wideodyskoteką mnie nie sledzi ok.gif

Plus po wypadku to to stojąc na światłach zawsze kontroluję co się za mną dzieje alien.gif