Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przestawienie kierownicy skorygowane na drążkach

Featured Replies

Napisano

Było tak: w samochodzie przy jeździe na wprost kierownica była skręcona w prawo, ale samochód nie ściągał w żadną stronę.

Mechanik wyregulował ustawienie kierownicy poprzez regulację na drążkach kierowniczych (nie przestawiał kierownicy na wieloklinie).

Teraz przy jeździe na wprost kierownica jest prosto, samochód nadal nie ściąga w żadną stronę.

Problem polega na tym, że obecnie od położenia centralnego do "oporu w lewo" jest o około ~1/8 obrotu kierownicy (~45 stopni) więcej niż od położenia centralnego do "oporu w prawo".

Pytanie: czym grozi taka asymetria? Czy może to mieć wpływ na prowadzenie samochodu?

(Samochód to Punto2 bez wspomagania, jeśli ma to znaczenie)

Wygląda na to, że mechanik podjął błędną decyzję o regulacji na samych drążkach zamiast najpierw przestawić kierownicę nieprawidłowo zamocowaną na wieloklinie. Nie wiem czy teraz jest sens to wszystko regulować.

Napisano

ależ tak jest zawsze, obrót w lewo jest zawsze inny niz obrot w prawo smile.gif

Napisano

Dokładnie jak kolega powyżej napisał. Czy wyregulujesz na drążkach, czy przestawiając na wieloklinie obroty kierownicy pozostają takie same, czyli w lewo więcej niż w prawo.

Swoją drogą to mechanik jak najbardziej poprawnie wyregulował kierownicę, blokując ją w pozycji "na wprost" i dostrajając do niej koła.

Napisano

> Swoją drogą to mechanik jak najbardziej poprawnie wyregulował kierownicę, blokując ją w pozycji "na

> wprost" i dostrajając do niej koła.

Na przekładni kierowniczej są znaki określające jej środkowe położenie. Od ich ustawienia powinno się zacząć wszelkie regulacje, potem kierownica na wieloklinie i na końcu koła do jazdy na wprost. W jakim to samochodzie ilość obrotów kierownicy jest różna w prawo i w lewo? hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Na przekładni kierowniczej są znaki określające jej środkowe położenie. Od ich ustawienia powinno

> się zacząć wszelkie regulacje, potem kierownica na wieloklinie i na końcu koła do jazdy na

> wprost.

A co jeśli kierownicę da się założyć na kolumnę tylko w jednej pozycji i kolumnę na przekładnię tak samo? zlosnik.gif

Napisano

> W jakim to samochodzie ilość obrotów kierownicy jest różna w prawo i w lewo?

Wystarczy poczytać szczegółowe dane techniczne p.t. "promień skrętu" lub "średnica zawracania"- często rozróżnione jest lewo i prawo.

Napisano

> ależ tak jest zawsze, obrót w lewo jest zawsze inny niz obrot w prawo

Nie zawsze, u mnie sa identyczne. W poprzednim samochodzie tez tak bylo.

Napisano

> A co jeśli kierownicę da się założyć na kolumnę tylko w jednej pozycji i kolumnę na przekładnię tak

> samo?

I jak jest w bardzo wielu samochodach zlosnik.gif

Napisano

Człowiek się ciągle czegoś nowego dowiaduje. Miałem ze 20 aut, zrobiłem ponad milion km. i wszystkie miały zepsuta przekładnię :-O

Jak pech to pech.

Napisano

Za takie brednie powinni przywrócić spalenie na stosie...Albo chociaż pręgierz...

Napisano

> w samochodzie przy jeździe na wprost kierownica była skręcona w prawo, ale samochód nie

> ściągał w żadną stronę.

> Mechanik wyregulował ustawienie kierownicy poprzez regulację na drążkach kierowniczych (nie

> przestawiał kierownicy na wieloklinie).

> Wygląda na to, że mechanik podjął błędną decyzję o regulacji na samych drążkach zamiast najpierw

> przestawić kierownicę nieprawidłowo zamocowaną na wieloklinie. Nie wiem czy teraz jest sens to

> wszystko regulować.

Zapytam: czy wiedziałeś/przyczyniłeś się do nietrafionego montażu kierownicy przed oddaniem auta do mechanika?

Co spowodowało krzywe ustawienie kierownicy - no chyba sama się nie przestawiła? Zdejmowałeś ją? Wymiana końcówek drążków? Demontaż przekładni?

Jeśli tak, to zaczął bym od poinformowania mechanika, co było, co jest i co ew. ma zrobić.

Teraz masz też zrobione, chociaż mogło by być lepiej, ale bez wspomagania to niczego nie uszkodzisz i będzie OK.

Napisano

> Na przekładni kierowniczej są znaki określające jej środkowe położenie. Od ich ustawienia powinno

> się zacząć wszelkie regulacje, potem kierownica na wieloklinie i na końcu koła do jazdy na

> wprost. W jakim to samochodzie ilość obrotów kierownicy jest różna w prawo i w lewo?

W dużej ilości przednionapędówek - sprawdź dane techniczne.

Napisano

> W dużej ilości przednionapędówek - sprawdź dane techniczne.

I teraz każdy ma szukać wśród setek aut? Podaj jeden przykład będzie łatwiej.

Napisano

Wczoraj wypenialem razem z rzeczoznawca samochodowym dokumenty do rejestracji "auta terenowego", a dokladniej, wniosek o przeprowadzenie badania zgodnosci pojazdu marki "SAM" z warunkami technicznymi

W dokumencie jest podpunkt:

minimalna srednica zawracania w lewo

minimalna srednica zawracania w prawo

W moim przypadku to 9,2m w lewo, 9,7m w prawo drive.gif

Takze jest roznica ok.gif

Prosty test

Stan rownolegle na parkingu np do sciany supermarketu lub linii wyznaczajacej miejsce parkingowe, skret w lewo aby znow stanac rownolegle do wyznaczonego miejsca, nastepnie to samo rowniez w prawo ok.gif

Albo z obserwacji zachowania kierowcow ciezarowek, Ci co skrecaja w prawo zawsze troche odbijaja troche w lewo aby zlozyc sie nastepnie w prawo

Diagnosta kiedys mi cos mowil ze roznica wynika z ukladu trapeza, maglownica wzgledem kierownicy i sam punkt wyjscia kolumny z maglownicy ktora nie jest na srodku spineyes.gif

Napisano

> W dużej ilości przednionapędówek - sprawdź dane techniczne.

owszem, ZDARZA SIĘ taka sytuacja, że promień/średnica zawracania w lewo i prawo nie są równe. Ale stwierdzenie, że tak jest ZAWSZE jest minięciem się z prawdą...

I pozostaje jeszcze pytanie - o ile się różnią - bo 10cm spokojnie może wynikać z odbijania wspomagania w skrajnym położeniu, natomiast 0,5m to już znaczna różnica, która widać w kącie obrotu kierownicy. No i jeśli np. od położenia środkowego w prawo robisz 1,5 obrotu, a w lewo tylko 1 obrót - to już jest problem.

Napisano

> I teraz każdy ma szukać wśród setek aut? Podaj jeden przykład będzie łatwiej.

przykład

Napisano

> owszem, ZDARZA SIĘ taka sytuacja, że promień/średnica zawracania w lewo i prawo nie są równe. Ale

> stwierdzenie, że tak jest ZAWSZE jest minięciem się z prawdą...

Nie napisałem zawsze - czytaj uważnie spy.gif

W sprawnym układzie nie spotkałem się z dużymi różnicami.

Napisano

> Nie napisałem zawsze - czytaj uważnie

Czytam uważnie spy.gif A czy ja pisałem, że to Ty tak napisałeś? spy.gif

> W sprawnym układzie nie spotkałem się z dużymi różnicami.

O właśnie... do tego zmierzałem biglaugh.gif

Napisano

> przykład

Tego bym nie znalazł, w danych technicznych producent podaje jedną wartość biglaugh.gif

Napisano

> Czytam uważnie A czy ja pisałem, że to Ty tak napisałeś?

Odpisałeś na mojego posta wpysk.gif

> O właśnie... do tego zmierzałem

ok.gif

Napisano

> Odpisałeś na mojego posta

Tak - i zgodziłem się w nim z Twoim stwierdzeniem, a dodatkowo nawiązałem do innych wypowiedzi - bo w ilu postach miałem pisać 270751858-jezyk.gif

Dobra EOT biglaugh.gif

Napisano

> Albo z obserwacji zachowania kierowcow ciezarowek, Ci co skrecaja w prawo zawsze troche odbijaja

> troche w lewo aby zlozyc sie nastepnie w prawo

I sądzisz, że to wynika z konstrukcji układu kierowniczego? facepalm%5B1%5D.gif

A autobusy już tak nie robią? niewiem.gifhahaha.gif

Myślę, że taki manewr zrobi nawet osobówka (może być nawet solo, bez przyczepki), wystarczy, że droga, w którą będzie chciała wjechać będzie odpowiednio wąska i gotowe.

Właśnie przez swoje gabaryty duże auta jeżdżą tak, by tylne koła nie wjeżdżały na chodnik (cokolwiek innego, barierki itp) po wewnętrznej zakrętu. Ot cała filozofia grinser006.gif

Napisano

> Było tak: w samochodzie przy jeździe na wprost kierownica była skręcona w prawo, ale samochód nie

> ściągał w żadną stronę.

> Mechanik wyregulował ustawienie kierownicy poprzez regulację na drążkach kierowniczych (nie

> przestawiał kierownicy na wieloklinie).

> Teraz przy jeździe na wprost kierownica jest prosto, samochód nadal nie ściąga w żadną stronę.

> Problem polega na tym, że obecnie od położenia centralnego do "oporu w lewo" jest o około ~1/8

> obrotu kierownicy (~45 stopni) więcej niż od położenia centralnego do "oporu w prawo".

> Pytanie: czym grozi taka asymetria? Czy może to mieć wpływ na prowadzenie samochodu?

> (Samochód to Punto2 bez wspomagania, jeśli ma to znaczenie)

> Wygląda na to, że mechanik podjął błędną decyzję o regulacji na samych drążkach zamiast najpierw

> przestawić kierownicę nieprawidłowo zamocowaną na wieloklinie. Nie wiem czy teraz jest sens to

> wszystko regulować.

Miałem tak w Alfie 145, któregoś razu stwierdziłem, że ilość obrotów L i P różni się, więc przestawiłem kierownicę na wieloklinie. Od tej pory oczywiście była krzywo no to pojechałem na zbieżność. Gość stwierdził, że zbieżność jest idealna i nie ma jej co ruszać a nawet żeby spróbować naciągnąć końcówkami to regulacji zabraknie. Tak niekiedy jest, że ilość obrotów się różni. Samochód oczywiście z wzorowym układem kierowniczym, bez żadnych przejść.

Podsumowując to zdjąłem kierownicę, założyłem, pojechałem specjalnie na zbiezność, zapłaciłem za sprawdzenie, znów musiałem przełożyć kierownicę do pierwotnego położenia i w gratisie rozwaliłem taśmę poduszki. Nie ma to jak szukać sobie problemów mlot.gif

Napisano

> I sądzisz, że to wynika z konstrukcji układu kierowniczego?

> A autobusy już tak nie robią?

> Myślę, że taki manewr zrobi nawet osobówka (może być nawet solo, bez przyczepki), wystarczy, że

> droga, w którą będzie chciała wjechać będzie odpowiednio wąska i gotowe.

> Właśnie przez swoje gabaryty duże auta jeżdżą tak, by tylne koła nie wjeżdżały na chodnik

> (cokolwiek innego, barierki itp) po wewnętrznej zakrętu. Ot cała filozofia

Laweta tez tak robie jak jade, busem rowniez

Widze ze przeczytales tylko polowe, nie tylko przez gabaryt niektore auta tak jezdza a przez swoje wymiary plus fakt ze np w prawo gorzej skrecaja ok.gif

Co np sam mierzac metrem na wlasnej skorze sie przekonalem i co ktos linkujac dane jakiegos auta rowniez potwierdzil ok.gif

Napisano

Wiele aut ma ustawioną przekładnię tak, by zderzak na lewoskręcie był dalej niż na prawoskręcie. Dlatego ilość obrotów kierownicy może być nieco większa w lewo. Stosuje się to z prostej przyczyny, w 99% przypadków zawracamy w lewo i to jest powód zmniejszenia promienia zawracania przy lewoskrętach.

Napisano

> wprost. W jakim to samochodzie ilość obrotów kierownicy jest różna w prawo i w lewo?

Np. w Fiacie Stilo. W lewo mam bodaj prawie 2,5 obrotu, w prawo 2. Mogłem

się pomylić o 0,5 obrotu w każdą stronę, ale to obrazuje różnicę.

Napisano

> Człowiek się ciągle czegoś nowego dowiaduje. Miałem ze 20 aut, zrobiłem ponad milion km. i

> wszystkie miały zepsuta przekładnię :-O

> Jak pech to pech.

jak widać na powyższych przykładach twoja praktyka z milionem kilometrów hahaha.gif i 20 autami poszła na marne.

warto zatem zanim się wypowiedzisz sprawdzić fakty jakie są....

Pozdrawiam