Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówki H4 GE +120%

Featured Replies

Napisano

Konkretnie te

W archiwum AK nie znalazłem nic praktycznego, a interesują mnie właśnie praktyczne porównania z innymi żarówkami. Obecnie mam Osram Nightbreaker +90%, ale mineły juz ponad 2 lata i niewykluczone że zaraz padna, więc chyba warto kupic nowe i założyc, a te obecne przełożyć jako zapasowe. W necie znalazłem tylko to, ale jest tam tylko porównanie GE +120% w stosunku do Osram Bilux, które są "zwykłymi" żaówkami bez iluś tam %.

GE +120% to teoretycznie najmocniejsze żarówki z homologacją do użytku na drogach publicznych, a ich cena jest dobra, dlatego wziąłem je pod uwagę. Szczególnie ciekawy jestem jak hmm.gif wypadają w stosunku do Osram NB

Napisano

używam i polecam, w porównaniu do philips blue vision świecą mniej biało,ale lepiej oświetlaja drogę, tak mi się wydaje

Napisano

> używam i polecam, w porównaniu do philips blue vision świecą mniej biało,ale lepiej oświetlaja

> drogę, tak mi się wydaje

A jak z trwałością?

Napisano

osram NB są ''kolorowe'' mają niby kierunkować kolorki w odpowiednie miejsca, ale mi osobiście to nigdy nie podeszło.

Biluxy są też w wersji wzmacnianej, więc nie są to ''zwykłe'' zarówki.

Co do przedmiotowych +120, tych nie testowałem, z +60 i +90 byłem zadowolony, cena przez pryzmat trwałości i jakości światła bdb. Generalnie +60 to dla mnie podstawowe żarówki.

Napisano

> A jak z trwałością?

od lipca używam, także ciężko powiedzieć.Nie było drogie, więc nawet jakby miały świecić 3-4 miesiące to i tak warto

Napisano

Miałem żarówki +60% działały jakieś 3 lata , potem wymieniłem na +90% świeciły jakieś 9 mieś. bo sprzedałem je razem z autem grinser006.gif.

Napisano

I tak to jest lekka ściema grinser006.gif bo +30,60,90,120 ... nie będą świeciły +30,60,90,120 lepiej ... tylko parę procent jaśniej ... Co oczywiście i tak dużo daje w nocy na drodze. Ale im mocniej świecą tym bardziej skraca się ich żywotność

Napisano

Szczególnie ciekawy jestem jak wypadają w

> stosunku do Osram NB

na pewno lepiej jeżeli chodzi o H4, miałem +90% i te uważam za najbardziej udane, +120% mają jakby bardziej żółtą barwę - chyba lepiej doświetlają pobocza w stosunku do +90% ale z kolei w +90% większa plama świetlna na wprost i bardzo ładna barwa - szczególnie widać przy nowych reflektorach, generalnie jedne i drugie godne polecenia ze wskazaniem na +90 - zamieszczałem kiedyś fotki jak świecą te żarówki

Napisano

Ostatnio u mnie przejeździły dwa komplety tungsrama +90%. Niby wszystko fajnie, ale w moje ręce wpadły zakupione z 10 lat temu Philipsy Premium +30%. Z ciekawosci porównywałem barwę światła w reflektorze,na ścianie,snop swiatła. Widocznosc w nocy i nie widziałem gołym okiem żadnej różnicy.

Philips nie posiada kawałka tego zółtego filterka, a jednak barwa swiatła jest taka sama.

Także szkoda kasy bynajmniej na te żarówki

Napisano

> Ostatnio u mnie przejeździły dwa komplety tungsrama +90%. Niby wszystko fajnie, ale w moje ręce

> wpadły zakupione z 10 lat temu Philipsy Premium +30%. Z ciekawosci porównywałem barwę światła

> w reflektorze,na ścianie,snop swiatła. Widocznosc w nocy i nie widziałem gołym okiem żadnej

> różnicy.

> Philips nie posiada kawałka tego zółtego filterka, a jednak barwa swiatła jest taka sama.

> Także szkoda kasy bynajmniej na te żarówki

h7 bo domyślam się, że w aucie z podpisu masz właśnie takie żarówki to inna bajka i nie ma sensu tego porównywać, przy h4 zdecydowanie widać różnicę, co nie zmienia faktu, że podstawowe żarówki Philipsa są po prostu dobre ok.gif

Napisano

> wpadły zakupione z 10 lat temu Philipsy Premium +30%.

I to był dobry produkt. Mocno świeciły i długo. Teraz się to nazywa Philips Visio +30, kupiłem i lipa. A opakowanie takie samo, tylko napis inny. Ciemno! Moje ulubione Carrefour biją je na głowę, założyłem używane Carrefour zamiast Visio +30 i poprawa zaskakująca. Następne do porównania kupiłem GE Megalight +50, bo te, +90 oraz Sportlight są dostępne w Tesco i nie muszę Tungsramów przez Internet zamawiać i za przesyłkę płacić, mam na miejscu.

Napisano

w matizie używałem H4 tungsram czy coś w tej nazwie (na stacji orlenu kupowałem) trwałe jak cholera zlosnik.gif

Napisano

> I to był dobry produkt. Mocno świeciły i długo. Teraz się to nazywa Philips Visio +30, kupiłem i

> lipa. A opakowanie takie samo, tylko napis inny. Ciemno! Moje ulubione Carrefour biją je na

> głowę, założyłem używane Carrefour zamiast Visio +30 i poprawa zaskakująca. Następne do

> porównania kupiłem GE Megalight +50, bo te, +90 oraz Sportlight są dostępne w Tesco i nie

> muszę Tungsramów przez Internet zamawiać i za przesyłkę płacić, mam na miejscu.

Hmm. U mnie w tesco nie ma tungsramow :/

Dla mnie fajne były te sportlighty, ale w deszczu na mokrym asfalcie lipa.

Co do tamtych philipsow +30 to byly jeszcze w takim fioletowo niebieskim kartoniku.

Napisano

> Dla mnie fajne były te sportlighty, ale w deszczu na mokrym asfalcie lipa.

jak każda żarówka z niebieską bańką, nie ma w tym nic dziwnego

Napisano

> Hmm. U mnie w tesco nie ma tungsramow :/

W Tesco są GE - to jest to samo co Tungsram, różnią sie tylko opakowaniem.

Napisano

> niestety nie w każdym

Dokładnie, bylem w dwóch i nigdy nie widziałem tych GE/ Tungsram.

Co do niebieskiego filtra na zarówce, to ojciec u siebie ma jakies osramy i w deszczu jest całkiem znosnie(jak w tych tungsramach +90).

Napisano
  • Autor

> Szczególnie ciekawy jestem jak wypadają w

> na pewno lepiej jeżeli chodzi o H4, miałem +90% i te uważam za najbardziej udane, +120% mają jakby

> bardziej żółtą barwę - chyba lepiej doświetlają pobocza w stosunku do +90% ale z kolei w +90%

> większa plama świetlna na wprost i bardzo ładna barwa - szczególnie widać przy nowych

> reflektorach, generalnie jedne i drugie godne polecenia ze wskazaniem na +90 - zamieszczałem

> kiedyś fotki jak świecą te żarówki

Ale piszesz o Osramach czy GE/Tungsram +90%?

Niestety w archiwum nie znalazłem Twoich postów z fotkami

Natomiast Google zwraca m.in.

Quote:

Różnica jest wg minimalna. Wzrokowo +90 mają poświatę zimną (blue), +120 bardziej w stronę ciepłej.

podobno w 120-tkach jest gaz inny tak pisza w reklamach ge 120 i tungsrama

I jeszcze opis producenta

Quote:

The lamp effectively provides more light on the road through exceptional coil luminance, unique blue coating and a 100% high pressure Xenon filling gas

Chyba warto zaryzykowac, tym bardziej że te zarówki mozna kupic w Zgierzu za ok. 36 zł/kpl smile.gif

Napisano

dobrze świecą Philips xtreme vision - mam już 2 lata i świecą.

Podobno max dopuszczalna w EU wartość lumenów.

Dla tych co chcą mieć białe światło bez utraty znacznej światła to polecam też philipsy ale blue vision ultra - delikatnie niebieska bańka.

Napisano
  • Autor

> dobrze świecą Philips xtreme vision - mam już 2 lata i świecą.

> Podobno max dopuszczalna w EU wartość lumenów.

A jakie napięcie na żarówkach?

> Dla tych co chcą mieć białe światło bez utraty znacznej światła to polecam też philipsy ale blue

> vision ultra - delikatnie niebieska bańka.

Na razie zanabyłem te +120%, jak znajde chwile to porobię zdjęcia nocne.

Napisano

> Ale piszesz o Osramach czy GE/Tungsram +90%?

> Niestety w archiwum nie znalazłem Twoich postów z fotkami

Rzeczywiście nie ma już w archiwum bo to było dosyć dawno ale poszukam na backupowym dysku z fotami na pewno znajdę, pisałem o GE/ Tungsram, zdjęcia Osrama też powinienem posiadać ale w moim aucie świeciły lipnie

Napisano

> A jakie napięcie na żarówkach?

> Na razie zanabyłem te +120%, jak znajde chwile to porobię zdjęcia nocne.

a ja wczoraj zdemontowałem +120% i w ich miejsce założyłem żarówki, które kupiłem razem a autem - z racji wymiany reflektorów na nowe oczywiście włożyłem nowe +120 jednak wczoraj musiałem +120 przełożyć do drugiego auta a do pierwszego zlosnik.gif zapodałem ABG Germany - jednym słowem rewelacja - barwa bardziej żółta, zasięg b. duży, plama równomiernie rozłożona, oświetlenie pobocza na duży plus w stosunku do GE - chętnie kupiłbym komplet na zapas ale gdzie tego szukać? frown.gif wyglądają też dość ciekawie - bańka jest mniejsza od większości żarówek, na górze jakby delikatnie niebieski filtr, nie oszukujmy się jak xenon to nie wygląda zlosnik.gif ale nadmierną żółcią nie razi - wpada raczej bardziej w białe niż żółte tylko co to za twór - są do tego postojówki coś a`la BV - świecą jasnym światłem odcieniem wpadającym w białe także fajnie się to komponuje - nie są to żadne led`y

Napisano

> A w Google nic nie znajduję

no właśnie nie bardzo frown.gif może jest to jakaś firma, która, np. produkuje żarówki na patencie przykładowo Philips-a i sprzedaje taniej pod własną nazwą ale to raczej też bez sensu

Napisano
  • Autor

> no właśnie nie bardzo może jest to jakaś firma, która, np. produkuje żarówki na patencie

> przykładowo Philips-a i sprzedaje taniej pod własną nazwą ale to raczej też bez sensu

A mógłbyś wyjąć i zrobić zdjęcie? Najlepiej z opakowaniem smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zalozyłem i porównałem. Robiłem zdjecia ale nie mam lustrzanki więc słabo wyszły. Po założeniu wyglądało że świeca podobnie ale podczas jazdy miałem wrażenie że GE120% jednak świeca nieco jaśniej od Osram NB. Kolor praktycznie taki sam

Napisano

> Szczególnie ciekawy jestem jak wypadają w

> stosunku do Osram NB

Porównywałem ostatnio u teścia H4 NB PLUS (90%) z Tungsramem megalight +60% .Różnicy nie widać,więc te +120 powinny robotę zrobić.

Napisano
  • Autor

> Porównywałem ostatnio u teścia H4 NB PLUS (90%) z Tungsramem megalight +60% .Różnicy nie

> widać,więc te +120 powinny robotę zrobić.

Wczoraj jechałem w trasie po nocy i jednak wydaje mi sie że GE+120% dają nie tylko jaśniejsze światło, ale i szersze ok.gif Co prawda Osramy miały 2 lata ( ok. 30 kkm) ale mam DRL więc w dzień prawie nie były używane

A z ciekawostek - PIAA

http://www.piaa.com/store/c/44-Powersport-Bulbs.aspx

przykład

Quote:

Made with "Xtra" Technology 60/55w = 110/100w

rotfl.gif

Napisano

> Wczoraj jechałem w trasie po nocy i jednak wydaje mi sie że GE+120% dają nie tylko jaśniejsze

> światło, ale i szersze Co prawda Osramy miały 2 lata ( ok. 30 kkm) ale mam DRL więc w dzień

> prawie nie były używane

> A z ciekawostek - PIAA

> http://www.piaa.com/store/c/44-Powersport-Bulbs.aspx

> przykład

> Quote:

> Made with "Xtra" Technology 60/55w = 110/100w

Ciekawe jak rozwiazali problem wytwarzania ciepla....a tym samym ew przypalanie kostek (doswiadczylem dawno na sobie)

Napisano

> Ciekawe jak rozwiazali problem wytwarzania ciepla....a tym samym ew przypalanie kostek

> (doswiadczylem dawno na sobie)

Z wytwarzaniem ciepła to one raczej nie mają problemu, raczej chodziło Ci o problem z wytwarzaniem ciepła - racja braciak kiedyś kupił do mondeo MK1 jakieś wzmocnione żarówki z większą impendancją wynikiem były tak jak napisałeś potopione kostki plus wypalony plastikowy odbłyśnik, musiał zmieniać całe lampy bo nawet z hiper mocnymi jasnymi żarówkami efekt na drodze był mizerny.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Z wytwarzaniem ciepła to one raczej nie mają problemu, raczej chodziło Ci o problem z wytwarzaniem

> ciepła - racja braciak kiedyś kupił do mondeo MK1 jakieś wzmocnione żarówki z większą

> impendancją

chyba z mniejszą wink.gif

wynikiem były tak jak napisałeś potopione kostki plus wypalony plastikowy

> odbłyśnik, musiał zmieniać całe lampy bo nawet z hiper mocnymi jasnymi żarówkami efekt na

> drodze był mizerny.

> PZDR VEN

Nietórzy ładują swiadomie H7 85W. rzeczywiście swieci to mocno, ale jest nielegalne. 85 w pewnie dali taką nietypową moc aby nie było problemów z wypalonymi kostkami i reflektorami

Napisano
  • Autor

I jeszcze ciekawe badania porównawcze żarówek

Quote:

Żarówki te wykazują od kilkunastu procent do nawet ponad 40 procent większe natężenie oświetlenia w okolicach maksimum

światłości

Czyli napisy na opakowaniach to zwykłe kłamstwo? hmm.gif

W moim przypadku ta nieco większa jasność GE wynika pewnie z tego że Osramy były już nieco wyeksploatowane, nie tylko świeceniem ale i wstrzasami

Ale wniosek taki, że nie ma sensu płacic prawie 100 zł za Philipsy +100%, które dodatkowo moga jeszcze eksplodowac w reflektorze zlosnik.gif

Najlepiej kupowac Tungsramy/GE i je regularnie wymieniać ok.gif

Napisano

> Czyli napisy na opakowaniach to zwykłe kłamstwo?

poniekąd tak. Te +120% jest w jakimś pkt na drodze i może być prawdziwe, ale koniec końców w eksploatacji codziennej jest zauważalna tylko część.

Napisano

Mi właśnie ostatnio przepaliła się żarówka H4 Phillips ileś tam % więcej, zakupiłem zestaw żarówek Boscha bez żadnych wodotrysków.

Wymieniłem na razie tylko jedną sztukę i patrząc na reflektor to faktycznie ta Phillipsa pomimo zużycia (jakieś 2 lata) świeci jaśniej od nowej Bosha. Patrząc na plamie na ścianie i na drodze różnicy praktycznie nie widać.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Mi właśnie ostatnio przepaliła się żarówka H4 Phillips ileś tam % więcej, zakupiłem zestaw żarówek

> Boscha bez żadnych wodotrysków.

> Wymieniłem na razie tylko jedną sztukę i patrząc na reflektor to faktycznie ta Phillipsa pomimo

> zużycia (jakieś 2 lata) świeci jaśniej od nowej Bosha. Patrząc na plamie na ścianie i na

> drodze różnicy praktycznie nie widać.

> PZDR VEN

żarówki powinno się raczej wymieniac parami, bo jak jedna się przepali to za chwile druga. Powtarzalnośc parametrów produkcji

Napisano

> Najlepiej kupowac Tungsramy/GE i je regularnie wymieniać

Zwłaszcza że Tungsram megalight +60% świeci już całkiem przyzwoicie i jest "długożyjący" plus tani.

Napisano

> żarówki powinno się raczej wymieniac parami, bo jak jedna się przepali to za chwile druga.

> Powtarzalnośc parametrów produkcji

Faktycznie tak jest czy to tylko teoria?

Napisano

> żarówki powinno się raczej wymieniac parami, bo jak jedna się przepali to za chwile druga.

> Powtarzalnośc parametrów produkcji

Dlatego zawsze wożę zapas w bagażniku, raz właśnie teraz mi się zdarzyło, że nie miałem.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Faktycznie tak jest czy to tylko teoria?

Poczytaj

jakis tekst

jakis tekst1

jakis tekst2

Quote:

Przepalenie się żarówki w reflektorze i lampie samochodu jest niebezpieczene , szczególnie jesienią i zimą. Ograniczeniu ulega i widoczność kierowcy, i postrzegalność jego pojazdu. A zwykle zaraz po tej pierwszej przepala się i jej odpowiedniczka. Ale można uniknąć nerwów i stresu, jeśli zawsze wymienia się żarówki w samochodzie parami. Jeśli bowiem przepali się jedna, dni drugiej są z pewnością policzone.

Przyczyna tego paralelnego przepalania się leży paradoksalnie w wysokiej jakości żarówek. Są produkowane z tak niewielkim marginesem tolerancji, że ich trwałość niemal nie wykazuje odchyleń. Dlatego hellowscy specjaliści od oświetlenia doradzają, by wymieniać źródła światła zawsze parami. A po wymianie żarówek w reflektor głównych opłaca się podjechać do serwisu na sprawdzenie ustawienia reflektorów.

Napisano

juz chyba 3 razy przepalily mi się obydwie w krótkim czasie

Napisano

przez ponad 20 lat posiadania roznych samochodw nigdy nie mialem takiej sytuacji

jezeli wymienialem dwie zarowki to tylko dlatego ze taki mialem kaprys a nie dlatego ze padaly jedna po drugiej

Napisano

> juz chyba 3 razy przepalily mi się obydwie w krótkim czasie

Potwierdzam, u mnie Philips +30% wytrzymują około 1 do 1,5 roku (20 - 25 kkm) i jak padają to w odstępie tygodnia może dwóch. Teraz jak padnie 1 to zawsze kupuję dwie ...

Napisano

U mnie tak samo, zawsze się przepalały plus/minus kilka dni jednocześnie smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Konkretnie te

kupilem i zalozylem tungsram +120

pacjent - panda II - wczesniej siedzialy h4 tungsram (pierwszy montaz - zarowki niespelna 2 lata) i roznica jest kolosalna na plus dla tych zarowek +120

swiatlo jest biale o bardzo duzym natezeniu i jest bardzo wyrazna granica cienia

koszt ciut ponad 40 zl za komplet 2 szt.

Napisano

> kupilem i zalozylem tungsram +120

> pacjent - panda II - wczesniej siedzialy h4 tungsram (pierwszy montaz - zarowki niespelna 2 lata) i

> roznica jest kolosalna na plus dla tych zarowek +120

> swiatlo jest biale o bardzo duzym natezeniu i jest bardzo wyrazna granica cienia

> koszt ciut ponad 40 zl za komplet 2 szt.

widzę, że wszyscy zachwalają to ja Żonie do Pandy również założę - czy ktoś poleci jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę w necie?

Napisano

> widzę, że wszyscy zachwalają to ja Żonie do Pandy również założę - czy ktoś poleci jakiegoś

> sprawdzonego sprzedawcę w necie?

akurat wczoraj i dzisiaj mialem okazje pojezdzic w nocy po miescie oraz poza miastem i tym bardziej utwierdzilem sie w przekonaniu ze zakup tych zarowek to byly dobrze wydane pieniadze

tu kupowalem te zarowki

i kiedys bralem zarowki od tego sprzedawcy

w obu przypadkach bez zastrzezen

Napisano

> akurat wczoraj i dzisiaj mialem okazje pojezdzic w nocy po miescie oraz poza miastem i tym bardziej

> utwierdzilem sie w przekonaniu ze zakup tych zarowek to byly dobrze wydane pieniadze

> tu kupowalem te zarowki

> i kiedys bralem zarowki od tego sprzedawcy

> w obu przypadkach bez zastrzezen

Ja większość czasu jeździłem, ba philipsach blue vision. Kosztują one sporo, świeciły całkiem ok, ale nie w nocy na mokrej nawierzchni.

Nigdy więcej ich nie kupię, lepiej świecą te Tungsramy

Napisano

> tu kupowalem te zarowki

> i kiedys bralem zarowki od tego sprzedawcy

> w obu przypadkach bez zastrzezen

Także polecam tego sprzedawcę. Robiłem u niego zakupy juz ze 4 razy i za każdym razem 0 problemów ok.gif.

Napisano

> Także polecam tego sprzedawcę. Robiłem u niego zakupy juz ze 4 razy i za każdym razem 0 problemów

> .

o którym z dwóch podanych przez kolegę sprzedawców piszesz?