Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TSI 140 KM

Featured Replies

Napisano

Czy wady rozrządu tego silnika zostały już usunięte ? Można kupować MY2014 ?

Napisano

> Czy wady rozrządu tego silnika zostały już usunięte ? Można kupować MY2014 ?

Teraz ma pasek?

Napisano
  • Autor

> Teraz ma pasek?

niewiem.gif

nie interesuje mnie czy ma pasek czy nie ma paska.

Pytanie czy przejeździ w miare bezawaryjnie okres gwarancji (5 lat lub 150kkm) hehe.gif

Napisano

> nie interesuje mnie czy ma pasek czy nie ma paska.

> Pytanie czy przejeździ w miare bezawaryjnie okres gwarancji (5 lat lub 150kkm)

Zapytaj się wróżki ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Pytanie czy przejeździ w miare bezawaryjnie okres gwarancji (5 lat lub 150kkm)

Tak. Dam Ci jeszcze pisemną gwarancję. Na jaki adres wysłać?

Napisano

Wadą tego silnika był rozrząd na łańcuchu, który mówiąc krótko - nie ogarniał gimbazy.

Teraz 1.4TSI jest na pasku i za 4-5 lat będzie wiadomo czy to bezawaryjny silnik, czy też nie.

Napisano

> Wadą tego silnika był rozrząd na łańcuchu, który mówiąc krótko - nie ogarniał gimbazy.

> Teraz 1.4TSI jest na pasku i za 4-5 lat będzie wiadomo czy to bezawaryjny silnik, czy też nie.

Tego nie ogarniam. Wytłumaczcie mi dlaczego w przypadku tego silnika pasek jest lepszy?

Napisano

> Tego nie ogarniam. Wytłumaczcie mi dlaczego w przypadku tego silnika pasek jest lepszy?

Bo VW nigdy nie potrafił dobrze ogarnąć łańcucha.

Napisano

> Bo VW nigdy nie potrafił dobrze ogarnąć łańcucha.

I wielu innych rzeczy też. Ciekawe, dlaczego w przypadku większości producentów łańcuch jest najbardziej bezawaryjną i trwałą częśćią w silniku, natomiast VW w ogóle nie potrafi tego ogarnać? Czy jest to celowe, czy po prostu niemiecki umysł nie ogarnia tak skomplikowanej rzeczy, jak łańcuch? icon_rolleyes.gif No po prostu jestem ciekaw - jak to jest, że nawet tacy Włosi potrafią zrobić bezawaryjny silnik, nie wspominając o Francuzach, a już zwłaszcza Japończykach, a VW w każdym silniku ma jakiś feler?

Napisano

> Wadą tego silnika był rozrząd na łańcuchu, który mówiąc krótko - nie ogarniał gimbazy.

> Teraz 1.4TSI jest na pasku i za 4-5 lat będzie wiadomo czy to bezawaryjny silnik, czy też nie.

Są też inne różnice, silnik jest lżejszy o ok. 20%, ma 8 wtryskiwaczy i zintegrowany kolektor.... Tak naprawdę to nowy silnik i ciężko powiedzieć jak się będzie spisywał.

Napisano

> Są też inne różnice, silnik jest lżejszy o ok. 20%, ma 8 wtryskiwaczy i zintegrowany kolektor....

> Tak naprawdę to nowy silnik i ciężko powiedzieć jak się będzie spisywał.

Zgadza się, dlatego też napisałem, cytuję:

Quote:

za 4-5 lat będzie wiadomo czy to bezawaryjny silnik, czy też nie

Napisano

> Tego nie ogarniam. Wytłumaczcie mi dlaczego w przypadku tego silnika pasek jest lepszy?

łańcuch jest niby bezobsługowy lifetime, tak przynajmniej było w starych BMW z lat 80tych i 90tych. Teraz stosując niby bardziej wytrzymale materiały oszczędzają na masie, robią cieńsze oczka a potem zdziwko, ze się łańcuch rozciąga. A potem Hans do Hainricha mówi, kurcze, przecież testowaliśmy to rozwiązanie w zeszłym tygodniu przez całe pół godziny.

Pasek z racji użytego materiału bedzie prędzej czy później wymagał wymiany. Łatwiej wymienić pasek niż łańcuch, konstrukcyjnie auta zazwyczaj są przewidziane do wymiana paska, łańcucha juz nie bardzo, np ostatnio BMW montuje silniki, które mają rozrząd od strony kabiny a nie chłodnicy jak miało to miejsce wcześniej.

Napisano

> I wielu innych rzeczy też. Ciekawe, dlaczego w przypadku większości producentów łańcuch jest

> najbardziej bezawaryjną i trwałą częśćią w silniku, natomiast VW w ogóle nie potrafi tego

> ogarnać? Czy jest to celowe, czy po prostu niemiecki umysł nie ogarnia tak skomplikowanej

> rzeczy, jak łańcuch?

Niemcy po prostu tego nie ogarniają, przykładem jest również THP zaprojektowany przez BMW zlosnik.gif

wydaje mi się, że chcą dobrze, zaczynają komplikować i wychodzi kupa. Szczególni, ze testuja na zadowolonych klientach zlosnik.gif

Napisano

> Niemcy po prostu tego nie ogarniają, przykładem jest również THP zaprojektowany przez BMW

Ale to jest przecież banalna rzecz! Skoro nie radzą sobie z tym, to jak ma być dobrze z bardziej skomplikowanymi rzeczami? spineyes.gif

> wydaje mi się, że chcą dobrze, zaczynają komplikować i wychodzi kupa.

Ale co można skomplikować w przypadku łańcucha? spineyes.gif Skomplikowany to jest pasek!

> Szczególni, ze testuja na

> zadowolonych klientach

Taka polityka firmy - kup pan dodatkową gwarancję, a może będzie dobrze hehe.gif

Napisano

> Ale to jest przecież banalna rzecz! Skoro nie radzą sobie z tym, to jak ma być dobrze z bardziej

> skomplikowanymi rzeczami?

> Ale co można skomplikować w przypadku łańcucha? Skomplikowany to jest pasek!

Lancuch w wielu TSI jest bardzo skoplikowany i nawet ASO czesto ma problemy z jego wymiana oraz prawidlowym ustawieniem zlosnik.gif

Napisano

> Lancuch w wielu TSI jest bardzo skoplikowany i nawet ASO czesto ma problemy z jego wymiana oraz

> prawidlowym ustawieniem

A na cholerę tak to skomplikowali? Przecież to banalna technologia! Niech się uczą od japończyków i amerykanów - łańcuch wymienia się po 300 kkm, albo i później, generalnie najbardziej bezproblemowa część w silniku ok.gif

Napisano

> A na cholerę tak to skomplikowali? Przecież to banalna technologia! Niech się uczą od japończyków i

> amerykanów - łańcuch wymienia się po 300 kkm, albo i później, generalnie najbardziej

> bezproblemowa część w silniku

I co takiego maja Ci Japonczycy w swoich silnikach? Ano nic. Oprocz Mazdy cala reszta klepie proste konstrukcje n/a nie twierdze, ze to jest zle to po prpstu na rynek EU srednio sie nadaje. Na dodatek sa dosc paliwozerne.

Napisano

> A na cholerę tak to skomplikowali?

Dziwne, że nie kumasz. Skomplikowali tak, aby po gwarancji się popsuło, ale nie wyszło i zaczęło wcześniej zlosnik.gif

Napisano

> I co takiego maja Ci Japonczycy w swoich silnikach?

Po gwarancji ich nie trzeba wymieniać? zlosnik.gif

Napisano

> A na cholerę tak to skomplikowali? Przecież to banalna technologia! Niech się uczą od japończyków i

> amerykanów - łańcuch wymienia się po 300 kkm, albo i później, generalnie najbardziej

dokladnie. po co wogole te skomplikowane silniki spalinowe.

kon sobie trawki poje i też uciągnie na miejsce. te całe samochody to tylko życie komplikuja:)

Napisano
  • Autor

> Dziwne, że nie kumasz. Skomplikowali tak, aby po gwarancji się popsuło, ale nie wyszło i zaczęło

> wcześniej

Gwarancja może trwać 2 lata lub 5 lat.

Więc jak optymalnie wyliczyć trwałość elementu zlosnik.gif

Napisano

> Gwarancja może trwać 2 lata lub 5 lat.

> Więc jak optymalnie wyliczyć trwałość elementu

pewnie przebiegiem uśredniając ?

Napisano

> I wielu innych rzeczy też. Ciekawe, dlaczego w przypadku większości producentów łańcuch jest

> najbardziej bezawaryjną i trwałą częśćią w silniku, natomiast VW w ogóle nie potrafi tego

> ogarnać?

Moje zdanie jest takie, że chcieli, aby klient robił to zaraz po gwarancji. Nie chcieli zrobić zbyt pancernej części, tak żeby auto nigdy na serwis nie przyjechało.

Niestety wyliczenia i testy zawiodły.

O ile pamiętam, to całkiem dobry silnik 1.9TDI też pod koniec produkcji zepsuli, bo był zbyt trwały.

Ja się boję, że teraz Niemcy dobrze wyliczyli, nowe silniki u pierwszego właściciela będa juz bardzo dobre. A drugi właściciel, który kupi auto z przebiegiem około 200tys km będzie miał spory kłopot. To takie wróżby, ale nie widze podstaw aby Niemcy mieli zrobic inaczej.

Napisano

> Gwarancja może trwać 2 lata lub 5 lat.

> Więc jak optymalnie wyliczyć trwałość elementu

Można dawać różne w zależności od długości gwarancji. I tak idzie zamówienie do fabryki. Można też zakładać że mało kto kupuje 5 lat i podejmować ryzyko. A na przeglądzie wymieniać słabszą część. Jest wiele sposobów. Nie wierzyłem w to wszystko dopóki mój były prezes nie opowiadał jak to Francuzi szukali sposobu skrócenia życia alternatora. Zrobiony zgodnie ze sztuką jest w zasadzie wieczny. Goście tak dobrali materiały że wytrzymywał ~120 kkm. Nie wiem czy go stosowali ale generalnie się da.

Napisano

Nie wiem po co, pytaj sie projektanta zlosnik.gif. W niektorych przypadkach podobno uklad lancucha jest zakrecony jak swinski ogon grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Można dawać różne w zależności od długości gwarancji. I tak idzie zamówienie do fabryki. Można też

> zakładać że mało kto kupuje 5 lat i podejmować ryzyko. A na przeglądzie wymieniać słabszą

> część. Jest wiele sposobów. Nie wierzyłem w to wszystko dopóki mój były prezes nie opowiadał

> jak to Francuzi szukali sposobu skrócenia życia alternatora. Zrobiony zgodnie ze sztuką jest w

> zasadzie wieczny. Goście tak dobrali materiały że wytrzymywał ~120 kkm. Nie wiem czy go

> stosowali ale generalnie się da.

Niestety możesz mieć rację

Napisano

> Moje zdanie jest takie, że chcieli, aby klient robił to zaraz po gwarancji. Nie chcieli zrobić zbyt

> pancernej części, tak żeby auto nigdy na serwis nie przyjechało.

> Niestety wyliczenia i testy zawiodły.

Brzmi bardzo sensownie. Niestety.

Napisano

> To takie wróżby, ale nie widze podstaw aby Niemcy mieli zrobic inaczej.

Po co by mieli robić inaczej? Jeśli ktoś dużo jeździ to wymienia często samochody. Dla niego nie istnieje problem. Jeśli ktoś mało jeździ a kupuje nowy na lata to też mu się raczej nie popsuje. Problem mają tylko następni właściciele. A na nich firma w zasadzie nie zarabia. Bo kupują zamienniki i naprawiają poza ASO. Więc po co się nimi przejmować?

Napisano

> I co takiego maja Ci Japonczycy w swoich silnikach? Ano nic. Oprocz Mazdy cala reszta klepie proste

> konstrukcje n/a nie twierdze, ze to jest zle to po prpstu na rynek EU srednio sie nadaje. Na

> dodatek sa dosc paliwozerne.

A po co mają to komplikować? Niezawodność! A japońskie turbobenzyny biją europejskie, tu w ogóle nie ma porównania ok.gif

Napisano

> A po co mają to komplikować? Niezawodność! A japońskie turbobenzyny biją europejskie, tu w ogóle

> nie ma porównania

Ktore? 2.0T od Mitsu?

Napisano

> Ktore? 2.0T od Mitsu?

pewnie "legendarne" (niestety tylko wsród właścicieli tegoż) 2.3l z Mazdy MPS i CX smile.gif

Napisano

> Ktore? 2.0T od Mitsu?

No nie tylko ok.gif

Napisano

> pewnie "legendarne" (niestety tylko wsród właścicieli tegoż) 2.3l z Mazdy MPS i CX

Nowe zrobione z kia szalu nei robi nawet na tle fordowskiego eco boost.

Napisano

> No nie tylko

A ilez to Oni tam tych silnikow turbo maja co? Zobacz na europejskich producentow a pozniej porownaj spalanie np ze swoim 1.8. No ale co kto lubi.

Napisano

> Niestety wyliczenia i testy zawiodły.

I zorientowali się po 6 latach że źle policzyli, tak?

Napisano

> A ilez to Oni tam tych silnikow turbo maja co? Zobacz na europejskich producentow a pozniej

> porownaj spalanie np ze swoim 1.8. No ale co kto lubi.

Moim priorytetem jest niezawodność, a nie spalanie. Na cholerę mi jakieś turbo 1.2, skoro moge mieć niezawodne 1.8 N/A o lepszej mocy?

Napisano

> Moim priorytetem jest niezawodność, a nie spalanie. Na cholerę mi jakieś turbo 1.2, skoro moge mieć

> niezawodne 1.8 N/A o lepszej mocy?

Mozesz tez miec 1.6T lub 1.8T o wiekszej mocy. A pojdziesz do Mitsu masz jeden silnik. Pojdziesz do toyoty uwaga wow! 2 silniki. Zdaje sobie sprawe, ze EU nie jest targetem ale jakbym chcial kupic auto na lata to pewnie kupilbym toyote corolle. Jak chce miec frajde z jazdy to ide po cos innego.

Napisano

> Mozesz tez miec 1.6T lub 1.8T o wiekszej mocy. A pojdziesz do Mitsu masz jeden silnik. Pojdziesz do

> toyoty uwaga wow! 2 silniki. Zdaje sobie sprawe, ze EU nie jest targetem ale jakbym chcial

> kupic auto na lata to pewnie kupilbym toyote corolle. Jak chce miec frajde z jazdy to ide po

> cos innego.

Dla mnie "frajda z jazdy" ocznacza nie tylko przyzwoite osiągi, ale i brak awarii. Aboslutnie bezawaryjne auto przez 100 kkm (nawet jedna żarówka się nie przepaliła), to jest dla mnie frajda ok.gif

Napisano

> Dla mnie "frajda z jazdy" ocznacza nie tylko przyzwoite osiągi, ale i brak awarii. Aboslutnie

> bezawaryjne auto przez 100 kkm (nawet jedna żarówka się nie przepaliła), to jest dla mnie

> frajda

Dla kogos to bedzie cos innego.

Napisano

> Dla kogos to bedzie cos innego.

No wiadomo ok.gif Ale jakbym miał wymieniać rozrząd po 30 kkm (i co z tego, że na gwarancji - czas, nerwy i tak dalej), to nigdy więcej nie kupiłbym niczego od tego producenta. Ale każdy ma swoje priorytety, dla jednego jest to spalanie, dla innego wygląd, dla trzeciego miękkość plastików w bagażniku, dla mnie to osiągi i niezawodność. Dlatego wybieram Japonię ok.gif

Napisano

> Dla mnie "frajda z jazdy" ocznacza nie tylko przyzwoite osiągi, ale i brak awarii. Aboslutnie

> bezawaryjne auto przez 100 kkm (nawet jedna żarówka się nie przepaliła), to jest dla mnie

> frajda

to nie frajda. to kryterium przy podejmowaniu decyzji o zakupie auta. frajda "może być" potem, ale nie z powodu świecącej żarówki smile.gif

Napisano

> to nie frajda. to kryterium przy podejmowaniu decyzji o zakupie auta. frajda "może być" potem, ale

> nie z powodu świecącej żarówki

No OK, to podstawowe kryterium. Frajda zaczyna się wtedy, jak jadę w trasę po Europie 10 kkm i nie muszę się martwić, że mi strzeli rozrząd gdzieś w Portugalii wink.gif

Napisano

> No OK, to podstawowe kryterium. Frajda zaczyna się wtedy, jak jadę w trasę po Europie 10 kkm i nie

> muszę się martwić, że mi strzeli rozrząd gdzieś w Portugalii

ilu znasz którym w aucie na gwarancji strzelił rozrząd?

poza tym wyżej piszesz o osiągach i wybierasz japonię? 140 KM w Mitsu ma >10 sek do 100 -> żenada. w Civicu (też japonia, ten sam segment, bliźniaczy silnik) grubaśnie mniej. to słabe te Twoje kryteria.

Napisano

> poza tym wyżej piszesz o osiągach i wybierasz japonię? 140 KM w Mitsu ma >10 sek do 100 -> żenada.

> w Civicu (też japonia, ten sam segment, bliźniaczy silnik) grubaśnie mniej. to słabe te Twoje

> kryteria.

Samochód to nie tylko silnik. Co z tego że będzie miał te 200 KM jak go wsadzą do dwutonowych taczek.

Napisano

> ilu znasz którym w aucie na gwarancji strzelił rozrząd?

Sporo. Kilka Opli Combo, dużo Octavii (flota). Nie tyle strzelił, co "wymagał pilnej wymiany"...

> poza tym wyżej piszesz o osiągach i wybierasz japonię? 140 KM w Mitsu ma >10 sek do 100 -> żenada.

> w Civicu (też japonia, ten sam segment, bliźniaczy silnik) grubaśnie mniej. to słabe te Twoje

> kryteria.

Akurat Mitsu ma poniżej 10 s. do 100, ale mniejsza o to wink.gif Osiągi sa wystarczające dla mnie, jak na masę i wielkość auta (Civic jest mniejszy i sporo lżejszy). Nie jestem wyścigowcem, stosunek jakość-cena-osiągi Japonia ma jak dla mnie idealne ok.gif

Napisano

> Samochód to nie tylko silnik. Co z tego że będzie miał te 200 KM jak go wsadzą do dwutonowych

> taczek.

ale nie generalizuj. mowimy o Lancerze. bezposredniej konkurencji w segmencie C, w ktorym 140 KM poprostu nie jedzie. a autor twierdzi że kieruje się osiągami? to ja sie pytam - o jakie osiągi chodzi?

Napisano

> Samochód to nie tylko silnik. Co z tego że będzie miał te 200 KM jak go wsadzą do dwutonowych

> taczek.

Poza tym liczy się zawieszenie (Mitsu ma wielowahacz, niezniszczalny zresztą), poduszki kolanowe i sztywność nadwozia, o której włoskie czy francuskie auta mogą pomarzyć. Blacha jest kiepska, ale nie mam zamiaru trzymać auta przez 10 lat, więc wali mnie to wink.gif

Napisano

> ale nie generalizuj. mowimy o Lancerze. bezposredniej konkurencji w segmencie C, w ktorym 140 KM

> poprostu nie jedzie. a autor twierdzi że kieruje się osiągami? to ja sie pytam - o jakie

> osiągi chodzi?

Jak ja kupowałem samochód, to za 70 kzł ŻADEN samochód konkurencji nie miał lepszych osiągów.

Napisano

> No OK, to podstawowe kryterium. Frajda zaczyna się wtedy, jak jadę w trasę po Europie 10 kkm i nie

> muszę się martwić, że mi strzeli rozrząd gdzieś w Portugalii

Masz dość specyficzne podejście. Zwyczajnie nikt normalny nie jedzie samochodem osobowym do Portugalii. Taniej, wygodniej i jakieś 3 dni szybciej robi się to samolotem.

Napisano

Zapytaj się w ASO co ile wymienia się pasek, bo z tego co wiem to co 300 tys km i ma wytrzymać teoretycznie życie auta tak jak w citigo.