Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co zrobiłeś dla swojej Francy czyli bieżące wydatki nasze

Featured Replies

Napisano

> Zobaczę jak długo wytrzyma, najwyżej kupię kompletną wycieraczkę

ja kupiłem całą wycieraczkę, "płaską" - 10 zł zlosnik.gif

Napisano

nic nie zrobiłem bo tępe żabojady dały 1.5 barowy mapsensor frown.gif Za to wiem że auto trzyma moc taka jak powinno a przebieg 258000 km cool.gif

Napisano

No cóż, jakiś czas temu wymieniłem olej w silniku interwał coś koło 11tyś i 23 miesiące clown.gif - już nawet komunikat się pojawił na desce hehe.gif

i przepaliła się żarówka H7 od strony kierowcy (w końcu coś koło 2 lat wytrzymała zlosnik.gif),

no to wymieniłem obie,

przy okazji doładowałem (jako, że porażające odległości trzepie tym dieslem tongue.gif) akumulator któremu leci dziesiąty rok devil.gif (swoją drogą ciekaw jestem ile jeszcze wytrzyma palacz.gif)

pozdrawiam

Napisano

2x lozyska tylnej belki

1x sworzen

1x lacznik staba

geometria

Napisano

padlo w koncu na kontynuacje w Allianz, pakiet pelny OC+AC+Assistance+Szyby 1420zl

Napisano

> padlo w koncu na kontynuacje w Allianz, pakiet pelny OC+AC+Assistance+Szyby 1420zl

Masz opcję zwrotu kasy kradzież/całka z faktury zakupu? To była nówką z salonu?

Napisano

Plecionka za kolektorem wydechowm, cała impreza kosztowała 180 zł

Napisano

zatankowałem do pełna LPG i noPb palacz.gif

Napisano

lacznik stabilizatora, olej i filtr, czujnik poziomowania xenon

Napisano
zolta.gif jak widzisz niektórzy mechanicy się cenią, poza tym nie znamy zakresu usługi i uszkodzeń, wiec proszę bez takich zbędnych komentarzy następnym razem.
Napisano

> padlo w koncu na kontynuacje w Allianz, pakiet pelny OC+AC+Assistance+Szyby 1420zl

bardzo dobry wybór ok.gif Według kilku warsztatów zajmujących się likwidowaniem szkód, Alianz jest jednym z nielicznych, gdzie płacą kasę za szkody bez zbędnych ceregieli palacz.gif

Napisano

> Następnym razem jedż do tłumikarza nie do ASO

to było u tłumnikarza, takie ceny pytałem u w dwóch angryfire.gif

zakres usługi to wcięcie starej plecionki zaraz za kolektorem wydechowym i wspawanie nowej.

Napisano

> zatankowałem do pełna LPG i noPb

komplet rozrządu INA KIT

pompa wody HEPU

płyn PRESTONE

olej TOTAL

filtr oleju MECAFILTER

części + robocizna = 800 zł

Napisano

Po roku odkurzyłem wnętrze i umyłem szyby od środka. Zastanawiam się nad inwestycją w jakiś "aromat".

niewiem.gif

Napisano

Com poprawiony, kierunkowskaz chodzi jak w nowym aucie zlosnik.gif

Stacyjka dokrecona, bo luzu zlapala

Aktywowana opcja automatycznego wlaczania swiatel po rozruchu zlosnik.gif

Napisano

> Com poprawiony, kierunkowskaz chodzi jak w nowym aucie

> Stacyjka dokrecona, bo luzu zlapala

> Aktywowana opcja automatycznego wlaczania swiatel po rozruchu

oo następny świeci z automatu palacz.gif

Napisano

brakowalo mi tego po xsarze,

ale jak wymysle jakies sensowne dzienne do C5 to pewnie bede oszczedzal xenony wink.gif nie usmiecha mi sie placic 400zl za 2 palniki...

Napisano

> brakowalo mi tego po xsarze,

> ale jak wymysle jakies sensowne dzienne do C5 to pewnie bede oszczedzal xenony nie usmiecha mi sie

> placic 400zl za 2 palniki...

postawiłem na niezawodne H4 palacz.gif

Napisano

ale to nie swieci zlosnik.gif a taki bixenon skretny to jest to grinser006.gif

Napisano

> ale to nie swieci a taki bixenon skretny to jest to

ale...

jak się moje przepalą to cena czyni cuda 001.gif

Napisano

> ale to nie swieci a taki bixenon skretny to jest to

nom, szczególnie w warszawskich korkach zlosnik.gif

Napisano

> nom, szczególnie w warszawskich korkach

a dobrze, co nam będzie hczwórki wyśmiewał chaja.gifganja.gif

Napisano

> a dobrze, co nam będzie hczwórki wyśmiewał

w Xp są jeszcze H4?

Napisano

> w Xp są jeszcze H4?

A jak byś chciał zrealizować 2 rodzaje światła na jednym lustrze ?

Napisano

> A jak byś chciał zrealizować 2 rodzaje światła na jednym lustrze ?

a skąd mam wiedzieć ile tam jest tych lusterek?

Napisano

> a skąd mam wiedzieć ile tam jest tych lusterek?

A to nie widziałeś jeszcze Xsary Picasso na oczy 270751858-jezyk.gif ?

Napisano

> A to nie widziałeś jeszcze Xsary Picasso na oczy ?

W zalaczniku dla jasnosci masz reflektor przedliftowy, ktory swieci zdecydowanie gorzej od poliftowego ;-p.

Jak bedziesz wyciagal zarowke to nie wystrzel sobie takiego haczyka trzymajacego sprezynke bo nie funkcjonuje jako czesc zamienna a lubi wyskoczyc i wtedy trzeba szukac po szrotach rozwalonych reflektorow albo nowego reflektora...

Napisano

> A to nie widziałeś jeszcze Xsary Picasso na oczy ?

podobno podobna jest do mrówkojada hehe.gif

nie miałem takiego i nie pamiętam jak skonstruowana jest przednia lampa skromny.gif

Napisano

> podobno podobna jest do mrówkojada

JfjiSNE.pngiIqKwiO.png

hmm.gif

Żeby było temacie. Kupiłem jakiś czas temu resztę spinek nadkoli i osłony silnika, więc wszystkie mam nowe - plastikowe i metalowe grinser006.gif

Do tego olej, płukanka i filtr oleju ok.gif

Napisano

przed zimą zapodałem sobie jakies specjalistyczne Osramy (niby miały świecić na żółto)

wczoraj jedna powiedziała 30.GIF

jeszcze nigdy mi tak szybko H4ka nie padła ...

wsadziłem jakąś używkę ze schowka (wcześniejsze philipsy)

co polecamy z H4 ? biglaugh.gif

jakieś tungsramy ?

Napisano

kolega katuje zolte valeo H7, bedzie juz ponad pol roku i dalej mu swieca w foce, wynik lepszy niz przyzwoity.

Napisano

Kupiłem nowe uszczeleczki pod pokrywę zaworów - strona dolotowa i wydechowa. Jedne z tańszych, ale Corteco nie są złe, myślę że się nie zawiodę.

qoHx0lQ.png

Napisano

Od zakupu minęły niecałe 3 miesiące i 10tys km, więc trzeba było zaprowadzić Citrusia (imię nadane przez córkę) na krótki przegląd. Zrobione:

- wymiana oleju silnikowego + filterek

- wymiana filtra powietrza + kabinówki

- wymiana oleju w skrzyni automatycznej

- wymiana palników ksenonowych (cena boli, ale nie było innego wyjścia).

Autko obejrzane, zero usterek w zawieszeniu czy w hamulcach. Jeździmy dalej smile.gifdrive.gif

Pytanka:

1. Czy ktoś ma w miarę świeżą wersję Lexii, żeby można było zrobić restart ustawień autoadaptacji skrzyni auto?

2. Po jakim czasie/przebiegu wymianie się rozrząd w HDI 2.0l 163KM? I co się wymienia "przy okazji" w tym silniku?

Szyman - serdeczne dzięki za przejrzenie samochodu.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Jakość świecenia poprawiła się?

Główny problem, czyli migotanie + chwilowe zaniki świecenia, zanikły, więc cel został osiągnięty. Poprawy oświetlenia specjalnie nie zauważyłem, a jeśli w ogóle, to niewiele. Nadal mam wrażenie, że mijające mnie na drodze Passaty, Insignie czy BMW oświetlają sobie jezdnię duuuużo lepiej. Jednak widać, że i w ksenonach zrobiono duży postęp.

Pozdro

Bartek

Napisano

> przy okazji doładowałem (jako, że porażające odległości trzepie tym dieslem ) akumulator któremu

> leci dziesiąty rok (swoją drogą ciekaw jestem ile jeszcze wytrzyma )

no to wytrzymał grinser006.gif

Miało być wymiana świec żarowych bo coś słabo odpala, ale...

diagnoza CLIPem pokazała, że napięcie akumulatora podczas rozruchu spada do 8V icon_eek.gif a jego sprawność (nominalnie 700A) "wyceniona" przez tester wyniosła 300A (choć oczko pokazywało się na zielono i napięcie spoczynkowe dobre)

Poza tym stałych błędów nie stwierdzono skromny.gif.

Koszt 330zeta aku Motrio 640Ah + 60zeta podłączenie CLIPA.

Jutro rano zobaczę czy lepiej odpala wazniak.gif

Napisano
zlosnik2.gifzlosnik2.gif a czy Ty myślisz ze wszyscy mechanicy robią większość rzeczy za darmo ? bo nie potrafie zrozumieć Twoich twierdzen ze wszyscy maja za drogo...
Napisano

> Zamówiłem tylną poduszkę skrzyni do C4 i wysłałem do Olkusza to mi zrobią poliuretanową

Czym się objawia zużycie tej poduszki? U siebie zauważyłem, że podczas ruszania pod obciążeniem, np. pod górkę, silnik albo coś pod maską tak jakby podskakuje/sprężynuje hmm.gif

Napisano

> Czym się objawia zużycie tej poduszki? U siebie zauważyłem, że podczas ruszania pod obciążeniem,

> np. pod górkę, silnik albo coś pod maską tak jakby podskakuje/sprężynuje

U mnie wyrwana nie jest, ale zmieniłem poduszkę skrzyni, zmieniłem prawą poduszkę silnika ale czasem jak ruszam to zaczyna szarpać/podskakiwać jak piszesz. Przyjrzałem się tej tylnej poduszce (są dwie w zasadzie) i nie jest ona wyrwana, ale jest z jakiejś mięciutkiej gumy grinser006.gif Niby jest podobna poduszka z poliuretanu do P106/406/Saxo, tzn. wymiary ma podobne, ale nie wiem jak z otworem pod śrubę żeby to za luźne nie było, wybór więc padł na zrobienie tej poduszki dedykowanej do C4, może wrzucą to w ofertę ok.gif

O dziwo diesle mają nieco większą tą poduszkę - o 5mm.

Jeszcze żeby sytuacja się powtarzała przy każdym ruszaniu, to bym obstawił sprzęgło, ale na mrozie praktycznie nie występuje grinser006.gif

Napisano

trzeba bylo poprostu zamowic ta tuleje 65mm zamiast kombinowac... Ale szczerze powiedziawszy srednio mi sie podobal ten element z olkusza, trzeba bylo widelki lekko rozginac zeby weszla w poprzedniej xsarze...

Napisano

> trzeba bylo poprostu zamowic ta tuleje 65mm zamiast kombinowac

Ja nic nie tracę na tym, ta 65mm u nich też miała taki frez zewnętrzny, pewnie o tym piszesz. Zrobią to będę miał porównanie, jeden kolega w Sceniku tutaj uciął te frezy tak, żeby było to jak w oryginale. Nie bój nic, też nie będę chciał tego rozginać, bo wolę jak wszystko pasuje, najwyżej założę to co u Ciebie kupiłem teraz ok.gif

Napisano

ale wysla CI dokladnie taka jak maja przygotowana, ona jest za szeroka i niestety srednio pasuje zeby nie przenosic drgan na bude.

Napisano

To Ci piszę, że jak będzie za szeroka o to co zaznaczyłem:

aHgC9Da.png

To odetnę te kawałki, nie pierwsza osoba ma z tym problem. Poza tym ta od Xsary jest dwuczęściowa, ta od P106 jest jednoczęściowa, więc tu myslę że jak odetnie się to, to nie będzie problem. Jak się problem pojawi to założę zwykłą nową i po sprawie. Stratny najwyżej będę te kilka złotych.

Robią jeszcze tak, że zalewają klejem do szyb zwykłe poduszki, ale wg mnie to jest trochę druciarstwo, poza tym ciężko przewidzieć jaką twardość ma taka poduszka i jaką trwałość.

Napisano

> U mnie wyrwana nie jest, ale zmieniłem poduszkę skrzyni, zmieniłem prawą poduszkę silnika ale

> czasem jak ruszam to zaczyna szarpać/podskakiwać jak piszesz.

Jak głęboko zastanowię się to faktycznie bardziej "rzuca" gdy jest cieplej hmm.gif Ile kosztuje Cię taka zabawa? Ciężko to samemu wymienić?

Jeszcze jedno pytanie przy okazji, wymieniałeś już olej w skrzyni biegów? zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.