Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co zrobiłeś dla swojej Francy czyli bieżące wydatki nasze

Featured Replies

Napisano

> Sliczne DRL

to nie są DRL skromny.gif

Napisano

> Polerka lakieru gratis

eeeeeeeeeee tam,

to 8śmio letnie wozidło a nie obiekt kultu zlosnik.gif

Napisano

> eeeeeeeeeee tam,

> to 8śmio letnie wozidło a nie obiekt kultu

Jak masz zmatowialy lakier to faktycznie nie ma co jużssię przejmować. zlosnik.gif

Ale jak nie masz to po co niszczyć?

Napisano

nie wiem ile by trzeba myć auto w automacie, żeby metalic zmatowiał.

żaden mi jeszcze nie zmatowiał a i po 5 lat myłem jedno auto w automacie i nic się nie wydarzył hehe.gif

nie wiem skąd te legendy screwy.gif

a, żeby być w temacie to ja dla swojej fracny znalazłem nowy dom (rok temu grinser006.gif) a dla mojego domu przyglądam się nowej francy zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem ile by trzeba myć auto w automacie, żeby metalic zmatowiał.

> żaden mi jeszcze nie zmatowiał a i po 5 lat myłem jedno auto w automacie i nic się nie wydarzył

> nie wiem skąd te legendy

Nie wiem dlaczego takie bzdury piszesz. W fabryce widziałem auta lakier metalik myte tylko na myjni automatycznej. Zapewniam Cie, że miałbyś problem z określeniem co to za kolor był.

Po drugie kiedyś umylem na automacie to lakier miał pelno mikro rys, a klapa tył była wręcz zmatowiala. Kumasz? Zmatowiala po JEDNYM myciu grinser006.gif

Więc rób jak chcesz, Twoje prawo, Twoje bryki. zlosnik.gif

> a, żeby być w temacie to ja dla swojej fracny znalazłem nowy dom (rok temu ) a dla mojego domu

> przyglądam się nowej francy

Kup coś z dużym rabatem najlepiej z wyprzedaży rocznika bo normalnie to jakieś ceny z dupy.

Napisano

> nie wiem ile by trzeba myć auto w automacie, żeby metalic zmatowiał.

> żaden mi jeszcze nie zmatowiał a i po 5 lat myłem jedno auto w automacie i nic się nie wydarzył

> nie wiem skąd te legendy

miałem Punciaka II FL z salonu, używałem przez 3 lata, myłem różnie czasem ręcznie jakąś gąbką, szczotką ale najczęsciej na myjniach automatycznych. kolor czarny metalik, jakie było moje zdziwienie jak stanąłem któregoś razu przy innym egzemplarzu w tym samym kolorze i mój wygladał jakby był grafitowy/szarawy a nie czarny jak fabrycznie.

Obecne auto kupiłem używane z lakierem czarnym w przeciętnym stanie, przez 5 lat auto zrobiło sie szare i lekko matowe, nigdy nie byłem w stanie uzyskać połysku. Oddałem do wypolerowania i nagle okazało sie, ze auto może wyglądac zupełnie inaczej. Jest właściwy kolor, jest blask. Od tego czasu (ok roku) ani razu nie myłem auta na myjni automatycznej ani szczotką, tylko miękką rękawicą z wełny i efekt jest.

Napisano

Zmieniłem poduszkę silnika, miałem zmieniać jeszcze poduszkę skrzyni (kupiłem Hutchinsona - najdroższa ale chyba warto), ale już odechciało mi się zrzucać lewe nadkole do jeden śrubki - PSA się tu nie spisało pod tym względem sick.gif o ile dostęp do poduszki po zrzuceniu podstawy akumulatora jest elegancki, to żeby odkręcić podstawę trzeba wykręcić 4 śruby, 2x torx i zrzucić nadkole żeby jedną śrubkę odkręcić.

Przy okazji jak piszę o poduszce w 1.4 16v to poduszka (prawa) silnika w moim przypadku była z 30 tygodnia 2006 roku i coś musieli zmienić, bo stara ma wyfrezowane otwory na dwie tulejki ustalające w bloku, natomiast ta nowa tylko jeden, a otwór ustalający przenieśli obok śruby. Zdemontowałem jedną tulejkę i na razie będę obserwował zachowanie poduszki oraz czy ta śruba się nie będzie luzować. Jeśli coś będzie nie tak to wyfrezuję ten otwór. ok.gif

Aaa i kupiłem trochę spinek oraz "gwoździ" dolnej osłony silnika, zmieniłem te "gwoździe" na nowe a także do kompletu dokupiłem nowe blaszki blokujące pod te gwoździe. Teraz osłona trzyma się idealnie. zlosnik.gif

Jutro wymiana żarówek tylnych kierunkowskazów, bo z jednej chyba odprysnął kawałek pomarańczowej barwy i świeci na biało-żółto. ok.gif

Obejrzałem podwozie - podłoga w idealnym stanie, nie ma grama rdzy co mnie cieszy hehe.gifok.gif

A się rozpisałem...

• 2 tygodnie później...
Napisano

naprawiłem układ samo poziomowania xenonów wink.gif - walka była długa, ale wygrałem. Dzięki temu lampy również skręcają

• 2 tygodnie później...
Napisano

skasowałem inspekcję olejową grinser006.gif

coś tam mędziła o change oil soon grinser006.gif

trzeba przyznać, że bydle sprytne bo przejechane dopiero co 10tyś ale do interwału dwóch lat brakuje 2 miesiące z małym haczykiem i.... przypomina tongue.gif

wczoraj nie tylko to mnie spotkało, więc wchodząc do autka po ponad tygodniu zamykając drzwi tylne opadła szyba zlosnik.gif

OK jak już to wszystko, dziś rozbebeszyłem tapicerkę i oczywiście pękła spinka / ślizg mechanizmu podnoszenia,

zamówiony w ASO koszt całe 30pln, czekam na dostawę to poskładam wszystko do kupy,

a, i jeszcze bateria w pilocie hehe.gif - już wymieniona, średnio nie cały rok wytrzymują tongue.gif

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i się zaczęło.

Zaczęło stukać. Wyglądało najpierw jak końcówki drążków.

Właśnie wróciłem z oględzin u znajomego mechanika i...

Końcówki , drążki, kilka tulejek i co... i maglownica. Jak to megane/scenic.

Żyć nie umierać.

Napisano

> Skasuj luz i po problemie

Zmień samochód/markę smile.gif będzie trwalej i na dłużej smile.gif

Napisano

> Zmień samochód/markę będzie trwalej i na dłużej

Ale ja go kocham :-)

Napisano
  • Autor

> Ale ja go kocham :-)

Jagu ? grinser006.gif

Napisano

> Jagu ?

Też grinser006.gif

Ale przede wszystkim scenica.

Napisano

Opony zimowe,

filtr oleju + olej

Unik+

rejestracja + ubezpieczenie

1szy zbiornik paliwa...

Napisano

> Opony zimowe,

> filtr oleju + olej

> Unik+

> rejestracja + ubezpieczenie

> 1szy zbiornik paliwa...

Mam podać listę 807-mki z tym że u mnie nie ma kompromisów zlosnik.gif

Napisano

Przegląd okresowy bez szaleństw smile.gif

Olej,

Filtry oleju, powietrza, kabinowy,

Płyn hamulcowy

W końcu porządne klocki na przód

Konserwacja ręcznego

W kolejce czeka wymiana świec. Ale mój mechanik mnie z tym pognał, a koszt w ASO jest taki, że ojezzzzu facepalm%5B1%5D.gif

Muszę odświeżyć kontakt do mojego magika od cytrynek, może zrobi to za rozsądniejsze pieniądze.

Napisano

> Przegląd okresowy bez szaleństw

> Olej,

> Filtry oleju, powietrza, kabinowy,

> Płyn hamulcowy

> W końcu porządne klocki na przód

> Konserwacja ręcznego

> W kolejce czeka wymiana świec. Ale mój mechanik mnie z tym pognał, a koszt w ASO jest taki, że

> ojezzzzu

> Muszę odświeżyć kontakt do mojego magika od cytrynek, może zrobi to za rozsądniejsze pieniądze.

Jesteś pewny że chcesz wymieniać te świece smile.gif

U mnie rok mija jak sobie o tym pomyślałem i po lekturze manuala wymiany szybko zapomniałem smile.gif

A co do klocków to na czym jeździłeś ? bo chyba te "moje" VALEO to już wcześniej zmieniałeś smile.gif ja nie narzekałem na nie.

Napisano

> dawaj

Na wstępie powiem że ceny części bardzo mile mnie zaskoczyły a nawet rozbawiły

to jedziemy

- Klocki + tarcze tył textar pro

- linki ham. ręcznego

- wszystkie płyny (bez wspomagania muszę zadzwonić na grochowską zlosnik.gif i zamówić)

- komplet filtrów Purflux

- kompletny rozrząd Contitech zestaw + uszczelniacze

- Pasek osprzętu

- rolka kierunkowa

- osłona przegubu zewnętrzna ( pasuje idealnie od Alhambry niestety w IC i AP nie mieli do 807)

- łożysko podpory półosi

- + cały przegląd OT

- Przegląd rej. z pieczątka

- wymiana kapci na zimowe

Zostało zarejestrować i doprowadzić do porządku środek ok.gif

Na wiosnę zrobię sprzęgło a następnie jazda do kolegi Zibiego devil.gif

Napisano

> No i się zaczęło.

> Zaczęło stukać. Wyglądało najpierw jak końcówki drążków.

> Właśnie wróciłem z oględzin u znajomego mechanika i...

> Końcówki , drążki, kilka tulejek i co... i maglownica. Jak to megane/scenic.

> Żyć nie umierać.

U mnie też coś lekko zaczęło stukać plus przy wymianie opon mechanik powiedział, że nierówno tarło i trzeba zrobić zbieżność. I zamiast samej zbieżności okazało się, że końcówka drążka, sworzeń i dwie tuleje czy coś podobnego poszło. Sumarycznie dzisiaj 450 zł zapłacę żeby Księżniczka (imię wybrane przez córkę) była sprawna smile.gif Ale powiem szczerze, że pomimo wywalonego sworznia i drążka w kabinie stukanie było od czasu do czasu i ciche. Jak mi leciał drążek lub sworzeń w innym aucie to słychać było jak cholera a tu nie. A, że auto u mechanika to dostałem zastępcze Twingo. I powiem Wam dzieciaki w Twingo w nogach mają tyle samo miejsca co w Lagunie smile.gif Reszta ciasnota, wiadomo, ale autko w swoim zmyśle super, zwinne jak cholera i nie daje odczuć, że pokład pełen smile.gif

Napisano

> Jesteś pewny że chcesz wymieniać te świece

Chciałbym. Przy dużych mrozach po zapaleniu zaraz gaśnie i dopiero gdzieś od 3 razu silnik pracuje. Nie lubię tego.

> U mnie rok mija jak sobie o tym pomyślałem i po lekturze manuala wymiany szybko zapomniałem

Fakt - projektant tego rozwiązania powinien za karę robić minimum jedną wymianę dziennie. To chyba najdroższa usługa wymiany świec na rynku smile.gif W jakimś aucie jest drożej?

> A co do klocków to na czym jeździłeś ? bo chyba te "moje" VALEO to już wcześniej zmieniałeś ja nie

> narzekałem na nie.

Jeździłem na TRW, które kupiłem na początku roku w komplecie z tarczami, ale o dziwo mimo homogenicznego rozwiązania, piszczały po rozgrzaniu. Przy nowych tarczach i klockach piszczenie jak stary Robur - nie do zaakceptowania. Zmieniłem na REMSA, które do tej pory ceniłem i w końcu nastała cisza. Są miększe i bardziej pylą od większości klocków, ale dzięki temu są ciche i "biorą" znacznie lepiej niż te TRW.

Napisano

Zainwestowałem 44PLN w interfejs MPPS w celu usunięcia FAP. Operacja zakończyła się sukcesem smile.gif

Napisano

No to Scenic poskładany:

Przekładnie, końcówki, drążki udało się kupić z TRW za nieduże pieniądze. Tuleje do zawiasu u szwagra w hurcie. Robota po znajomości.

I poszło tylko 1200 PLN.

Nie jest źle.

Miło było znowu wsiąść do francy.

Napisano

Meganka dostała nowe zimówki NOKIAN WR D3

po weekendzie będą wymieniane drążki kierownicze

Napisano

> Meganka dostała nowe zimówki NOKIAN WR D3

> po weekendzie będą wymieniane drążki kierownicze

Toczenie: C

Przyczepność: C

parametry bardzo dobre,

jak z opiniami ?

Napisano

> Toczenie: C

> Przyczepność: C

> parametry bardzo dobre,

> jak z opiniami ?

w zależności w jakich testach, przez kogo przeprowadzanych, czy przez ADAC czy przez austriacki automobilklub, w zależności od rozmiaru opony wypadają bardzo dobrze, w czołówce pierwszych 5 modeli. Nawet jeśli testy nie są w 100% rzetelne to według mnie opona ta jest co najmniej bardzo dobrą ŚREDNIĄ oponą a nawet zaryzykowalbym, że BARDZO DOBRĄ, w cenie niedrogiej średniej.

Kupiłem 195/65/15 w cenie 199 PLN, jako alternatywę miałem GoodYeary UltraGrip 8 za 210 PLN albo Firestone Winterhawki 3 za 189 PLN. Wybrałem Nokiany i czekam aż nawali śniegu po kolana, ale obawiam się, że w tym roku się nie doczekam

Napisano

> obawiam się, że w tym roku się nie doczekam

dlatemu nie zmieniam jeszcze opon smile.gif

Napisano

> dlatemu nie zmieniam jeszcze opon

w bumie nie zmienilem, bo moge zmienić w dowolnym momencie jak mi sie spodoba, mam kompletne kola. Ale w Megance trzeba zrobić przekładkę u oponiarza więc niech już będzie

Napisano

Regeneracja alternatora, pasek osprzętu.

Ale na plejliście są:

tuleje wahacza, sworznie wahacza

łączniki stabilizatora

koło dwumasowe wału a może i napinacz

do tego te cholerne serwo z dziurawą harmonijką (psyyyt)

I radyjko bo cicho gra (z tunera, z cd głośno), zastanawiałem się czy to nie instalacja ale mechanicy wykręcili antenkę i bez niej grało tak samo tylko mniej stacji.

Napisano

dziś wymieniono oba wieszaki wydechu, z montażem 110pln

Napisano

> dziś wymieniono oba wieszaki wydechu, z montażem 110pln

Jakiej firmy?

Napisano

> Jakiej firmy?

Naprawa była "na szybkości" bo wydech prawie całkowicie opadł. Jedna jest "uniwersalna" druga "ori" - tyle się dowiedziałem i specjalnie się tym nie interesowałem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

i obiecane fotki mojej c5 smile.gif

Najpierw było dokładne mycie i glinkowanie:

288078772-1512314_10204339458838721_6234030917830243683_n.jpg

Potem było krótkie suszenie :

288078772-10407371_10204339587721943_741737784869438413_n.jpg

Potem nakładanie wosku, tutaj collinite 476 :

288078772-10421189_10204340049693492_7213523022301243198_n.jpg

A tak się błyszczy po wszystkich zabiegach.

288078772-1461210_10204340126775419_6124564882485909999_n.jpg

Niestety nie umiem robić tak fajnych zdjęć jak Łysy, wiec musi wystarczyć smile.gif

Aaaaa i zeby nie bylo, ten grubas na zdjeciach to nie ja wink.gif to kolega u ktorego odbyla sie cala sprawa zlosnik.gif

post-19828-14352527226018_thumb.jpg

Napisano
auto jak auto, lepiej powiedz co tam pod tą folią stoi bo to bardziej interesujące zlosnik.gif
Napisano

> i obiecane fotki mojej c5

> Najpierw było dokładne mycie i glinkowanie:

> Potem było krótkie suszenie :

> Potem nakładanie wosku, tutaj collinite 476 :

> A tak się błyszczy po wszystkich zabiegach.

> Niestety nie umiem robić tak fajnych zdjęć jak Łysy, wiec musi wystarczyć

Najgorsze że na srebrnym i tak efektow nie widać frown.gif czy sie wjedzie na automat czy pomęczy pare godzin jak Ty auto wygląda tak samo imho. Miałem 7 lat srebrnego - nie ma bardziej demotywującego lakieru jak sie lubi czyste auto.

Teraz mam dwie czarne cytryny i jest pole do popisu hehe.gif

Napisano

Wreszcie zanabyłem zimówki do C3 Picasso. Standardowy rozmiar /195/55/16/ malo ekonomiczny w zakupie opon, a i profil mógłby być ciut większy chciałem więc kupić stalowe felgi 15-ki i do tego opony 185/60/15. No ale okazuje się że citroen w mojej wersji silnikowej montuje większe tarcze z przodu i minimalny rozmiar felgi to 16... sciana.gif

No to kupiłem same opony - ceny topowych modeli w tym rozmiarze to jakaś paranoja 350-400 pln za sztukę. Kupiłem więc budżetowe ale z dobrymi opiniami tajwańskie Nankangi (Snow Viva 2) za 200 pln za sztukę. Dziś kurier przywiezie może uda się zamontować i zobaczymy wink.gif

Napisano

uaktywniłem sobie światła skandynawskie i wyłączyłem wkurzający sygnał po odpięciu pasów wink.gifyay.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

206 dostała nową belkę, komplet przedniego zawieszenia, cylinderki tył.

Taki kosztowny mikołajkowy prezencik. zlosnik.gif

Napisano

Pełna obsługa po 60 tys km i 4 latach blush.giflej silnik, filtr oleju , filtr powietrza , filtr kabinowy , świece zapłonowe , spr zaworów , pióra wycieraczek , przegląd LPG.

Napisano

Wymieniłem dywaniki welurowe na gumowe korytka na zimę, które kupiłem ostatnio. Odkurzania, czyszczenia tapicerki i kokpitu już nie liczę smile.gif

Napisano

Zapłaciłem ubezpieczenie OC/AC na przyszły rok w PZU, super full wypas 1520,- facepalm%5B1%5D.gif. We wtorek jadę na pierwszy obowiązkowy przegląd (już od dwóch tygodni jest komunikat na desce zlosnik.gif), ma być 251 złotych hehe.gif. Drogie te francuzy w utrzymaniu pad.gif.

Napisano

>ma być 251 złotych

Życzę byś się nie rozczarował

Napisano

Kupilem wlasnie radio z MP3, ori... bajeczne 92zl z przesylka wink.gif

Ooooo i trafil sie zestaw HF ori wink.gif 170zl z przesylka smile.gif

Napisano

> Życzę byś się nie rozczarował

Nie rozczarowałem się zlosnik.gif. Fakt, że zapłaciłem trochę więcej niż przy umawianiu się na przegląd przez telefon, bo dwa grosze (251,02) hehe.gifok.gifgrinser006.gif. Czym oni myją samochody w serwisach? Auto zniknęło na trzy minuty i wróciło na halę jak nowe icon_eek.gif. Mi nigdy nie udało się go tak umyć facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano

tak, myja na przegladzie auto... taki standard wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.