Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co zrobiłeś dla swojej Francy czyli bieżące wydatki nasze

Featured Replies

Napisano

> Jak głęboko zastanowię się to faktycznie bardziej "rzuca" gdy jest cieplej Ile kosztuje Cię taka

> zabawa? Ciężko to samemu wymienić?

Może być problem, bo chyba półoś trzeba będzie wyjąć, ewentualnie może przejdzie jak tylko ze zwrotnicy ją się wyjmie. Tu się będę musiał przyjrzeć temu, aczkolwiek z wsadzeniem poliuretanu na aucie nie powinno być problemu, w oryginale ta tuleja jest metalowo-gumowa i to utrudnia wciśnięcie tego na aucie.

Wolałbym to wszystko zrobić na samochodzie smile.gif

> Jeszcze jedno pytanie przy okazji, wymieniałeś już olej w skrzyni biegów?

Nie zmieniałem, ale na wiosnę to ogarnę. ok.gif Trzeba mieć dwa litry Total Transmission BV.

Napisano

> Może być problem, bo chyba półoś trzeba będzie wyjąć, ewentualnie może przejdzie jak tylko ze

> zwrotnicy ją się wyjmie. Tu się będę musiał przyjrzeć temu, aczkolwiek z wsadzeniem

> poliuretanu na aucie nie powinno być problemu, w oryginale ta tuleja jest metalowo-gumowa i to

> utrudnia wciśnięcie tego na aucie.

Pozwolisz, że zaczekam aż zmienisz i wtedy będę męczył grinser006.gif

> Nie zmieniałem, ale na wiosnę to ogarnę. Trzeba mieć dwa litry Total Transmission BV.

Temat już zgłębiłeś wink.gif W ciągu tygodnia będę chciał wymienić tylne klocki hamulcowe i olej w skrzyni biegów. W przyszły weekend czeka mnie trasa 1000km 893goodvibes.gif

Napisano

> Temat już zgłębiłeś W ciągu tygodnia będę chciał wymienić tylne klocki hamulcowe i olej w skrzyni

> biegów. W przyszły weekend czeka mnie trasa 1000km

AObumaB.png

Pod numerem 1 jest korek spustowy. Korek kontrolny (2) chyba u nas nie występuje, więc trzeba spuścić i nalać przed odpowietrznik zaznaczony nr 1 poniżej:

0jKqPae.png

Jeśli chodzi o korek kontrolny to różne rzeczy pisali, raz piszą że jest, raz że nie ma, więc najlepiej to sprawdzić samemu ok.gif

Napisano

> Wielkie dzięki dobry człowieku!

Jakbyś chciał poczytać o poliuretanach to tu masz dobry wątek:

http://www.peugeotforums.com/forums/307-38/307-rear-engine-mount-upgrade-19900/

Powerflex robi do P206 65mm - PFF50-420 ale drogo nie wiem czy w 200zł bym się zmieścił z przesyłką...

Napisano

> Może być problem, bo chyba półoś trzeba będzie wyjąć, ewentualnie może przejdzie jak tylko ze

> zwrotnicy ją się wyjmie.

Przy 1.4 16v starą można wyjąć bez wyciągania półosi - ale jest trochę zabawy. Ta tuleja jest plastikowo-gumowa i jak wydłubiesz gumę to plastik łatwo wybić.

Więcej zabawy jest z wciśnięciem nowej bo zamienniki są na ogół metalowo-gumowe ale idzie to zrobić z pomocą długiej śruby i kilku dużych podkladek.

Poliuretan wejdzie bez problemu bo nie posiada tulei zewnętrznej.

Co do oleju w skrzyni to u mnie jest tylko korek spustowy i nalewałem przez odpowietrznik.

Napisano

Wyjąć starą tuleję to nie widzę problemu, nawet jak będzie metalowa. Gumę normalnie wydłubię a tuleję rozetnę małym brzeszczotem. Poliuretanu nie będzie problemu wcisnąć tak jak piszesz ok.gif

Co do wyjęcia bez wyciągania półosi to tak jak pisałem? Wystarczy wyjąć półoś z piasty?

Napisano

Z tego co kojarzę trzeba wyciągnąć półoś ze skrzyni.. Inaczej bedzie przeszkadzać łożysko podpory półosi..

Napisano

Wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów - strona dolotowa. Więc jest komplet już zmieniony ok.gif

Jeszcze miskę olejową będę uszczelniał na nowo rotfl.gif ale to na wiosnę.

Napisano

No i wreszcie musiałem coś zrobić w mojej małej francy smile.gif

Od jakiegoś czasu tempomat działał jak chciał w C3, Lexia wskazała na stycznik sprzęgła, Miałem niby cały czas wciśnięte smile.gif

Jako że czyszczenie nie przyniosło oczekiwanego rezultatu, zainwestowałem w nowy smile.gif

I znowu mam w 100% sprawne auto żony smile.gif

Napisano

No i przyszedł czas na mnie zlosnik.gif

1. Wymieniłem w drzwiach i pod deską żarówki na LEDowe, pozostały jeszcze w podsufitce do podmiany food.gif

2. Dołożyłem kabelek AUX do radia bo brakowało mi MP3 i innego źródła dźwięku

3. Wyczyściłem alufelgi na lato i przygotowałem do założenia nowych gum

4. Wnętrze w końcu wysprzątałem po swojemu serduszka.gifserduszka.gifserduszka.gif

Napisano

> Byś pokazał ten samochód wszystkim, a nie tylko piszesz co zrobiłeś

A nie widziałeś zlosnik.gif jeszcze na starych blachach kumpla ok.gif

Lalunia

No to przy okazji co polecacie:

1. Jaki olej? Obecnie zalany Mobil Super 3000x1 5W40. Pozostać przy nim czy zmieniać?

2. Filtr oleju, powietrza i kabiny?

3. Jaki olej do skrzyni? Jak robić to wszystko wink.gif

4. Płyn chłodniczy i hamulcowy - nie wiem co jest wlane frown.gif co polecicie?

5. Rozrząd planuję przed zimą i teraz pytanie co brać i czy wymieniać pompę wody jak autko będzie miało 100-110kkm przy wymianie rozrządu?

Dzięki serdeczne 20.GIF

Napisano

> 1. Jaki olej? Obecnie zalany Mobil Super 3000x1 5W40. Pozostać przy nim czy zmieniać?

U siebie mam Gulf Formula G 5W40.

> 2. Filtr oleju, powietrza i kabiny?

Purflux, Mann, Knecht, Hengst..

> 3. Jaki olej do skrzyni? Jak robić to wszystko

Tranself NFJ lub NFP (zależnie jaka skrzynia, tu niech ktoś inny się wypowie), albo Fuchs Sintofluid 75W80

> 4. Płyn chłodniczy i hamulcowy - nie wiem co jest wlane co polecicie?

Ja mam Havoline XLC, a hamulcowy TRW DOT4.

> 5. Rozrząd planuję przed zimą i teraz pytanie co brać i czy wymieniać pompę wody jak autko będzie

> miało 100-110kkm przy wymianie rozrządu?

> Dzięki serdeczne

Napisano

> A nie widziałeś jeszcze na starych blachach kumpla

> Lalunia

> No to przy okazji co polecacie:

> 1. Jaki olej? Obecnie zalany Mobil Super 3000x1 5W40. Pozostać przy nim czy zmieniać?

Elf Evolution NF900

> 2. Filtr oleju, powietrza i kabiny?

Mecafilter albo purflux

> 3. Jaki olej do skrzyni? Jak robić to wszystko

Elf NFJ 75w80

> 4. Płyn chłodniczy i hamulcowy - nie wiem co jest wlane co polecicie?

Glacelf Autosupra

TRW Dot4

> 5. Rozrząd planuję przed zimą i teraz pytanie co brać i czy wymieniać pompę wody jak autko będzie

> miało 100-110kkm przy wymianie rozrządu?

Wymieniac, jest taka sama rolka ja 2 pozostale...

> Dzięki serdeczne

Napisano

> Elf Evolution NF900

> Mecafilter albo purflux

> Elf NFJ 75w80

> Glacelf Autosupra

> TRW Dot4

> Wymieniac, jest taka sama rolka ja 2 pozostale...

Ok dzieki. A ile na poczatek wyjda koszty bez rozrzadu na chwile obecna.

oleju chyba 6l wchodzi niecale masakra hihi ech do punto 2,5 stykalo lol

Napisano

tarcze plus klocki (trochę $)

póki co kroi się wymiana wydechu wink.gif

Napisano

> Pod numerem 1 jest korek spustowy. Korek kontrolny (2) chyba u nas nie występuje, więc trzeba

> spuścić i nalać przed odpowietrznik zaznaczony nr 1 poniżej:

> Jeśli chodzi o korek kontrolny to różne rzeczy pisali, raz piszą że jest, raz że nie ma, więc

> najlepiej to sprawdzić samemu

Wymieniłem olej w skrzyni biegów i klocki z tyłu sciana.gif

Olej Total coś tam coś tam BV. Nie wiem ile go było w skrzyni bo mi się trochę rozlało zlosnik.gif tego nowego wlałem prawie 2 litry (też mi się trochę rozlał). Korka kontrolnego nie mam.

Zabrałem się również za wymianę klocków z tyłu. Niestety jedna śruba nie dała się wykręcić. Razem ze śrubą obkręcała się wcześniej obrobiona prowadnica* (*? hmm.gif). W efekcie wykręciłem cały zacisk, uciąłem śrubę z prowadnicą i założyłem nowy komplet. Ależ mnie to nerwów kosztowało angryfire.gif

Napisano

to teraz ja.

clio sport 2.

pakiet startowy: kpl rozrząd, kzfr, pompa, pasek akces, wszystkie rolki, uszczelniacze, osłona maglownicy, pierścienie abs, włącznik awaryjnych, oleje - silnik, wspomaganie, skrzynia, płyn hamulcowy, klocki tył, wkładka pipercross, wieszak tłumika, wycieraczki, dywaniki. drugi kpl alu na lato+opony

auto z tych nie wymagających wkładu smile.gif

Napisano

O to nieźle, ja nie miałem problemu z odkręceniem śrub zacisków. hmm.gif

A jak po wymianie oleju przekładniowego? Jakaś różnica?

Napisano

> O to nieźle, ja nie miałem problemu z odkręceniem śrub zacisków.

> A jak po wymianie oleju przekładniowego? Jakaś różnica?

Sam nie wiem czy jest jakaś różnica. Być może trochę lepiej wskakuje wsteczny bieg, poza tym raczej po staremu.

Napisano

> to teraz ja.

> clio sport 2.

> pakiet startowy: kpl rozrząd, kzfr, pompa, pasek akces, wszystkie rolki, uszczelniacze, osłona

> maglownicy, pierścienie abs, włącznik awaryjnych, oleje - silnik, wspomaganie, skrzynia, płyn

> hamulcowy, klocki tył, wkładka pipercross, wieszak tłumika, wycieraczki, dywaniki. drugi kpl

> alu na lato+opony

> auto z tych nie wymagających wkładu

to mnie zaciekawiło - wieszak tłumika - jakie miałeś objawy? stukanie wydechu o podłogę, lekkie drgania?

Napisano

bez objawów. urwana guma, a pod nią wciśnięty kawałek dętki smile.gif

Napisano

Po krótkiej scysji i fochu C3 otrzymał nowy termostat smile.gif

Napisano

> zatankowałem do pełna LPG i noPb

poprawiłem masę tylnego światła + żaróweczka dwuwłóknowa za całe 1.7PLN wink.gif

Napisano

Dziś oddałem do warsztatu celem wpakowania połowy wartości w remont grinser006.gif

Napisano

Naprawiłem ogrzewanie tylnej szyby W lalce wink.gif standardowo upalona kostka.Naprawiony kluczyk od centralnego.

Napisano

> poprawiłem masę tylnego światła + żaróweczka dwuwłóknowa za całe 1.7PLN

dolutowałeś przewód pod śrubkę ?

Napisano

> dolutowałeś przewód pod śrubkę ?

u mnie tak łatwo nie ma, pin w kostce padł - zreanimowałem ale docelowo trzeba ją wymienić wink.gif

Napisano

> Co się stało?

No właśnie nic. Ćwierć miliona przekroczył, przyszedł czas na rozrząd.

A przy okazji zdecydowałem się zlecić wymianę uszczelniaczy i pierścieni bo konsumpcja oleju w tym silniku od zawsze mnie irytowała.

Napisano

> Uszczelniacze ok, ale sama wymiana pierścieni to nie wiem czy dobry pomysł.

Zobaczymy.

ZTCW w przypadku tych silników jest problem z pierścieniami olejowymi.

Silnik ma dobrą kompresję, tylko konsumuje olej.

Napisano

Jak masz zapieczone olejowe to można spróbować z naftą, jak chcesz wymieniać pierścienie, przysłowiowo "na pałę", bez pomiarów, szlifu to w krótkim czasie stan tego motoru może się pogorszyć. Nie jest to pewnik, ale niejeden już wymieniał pierścionki bez szlifu i było jeszcze gorzej niż przed takim remontem.

Napisano

> Jak masz zapieczone olejowe to można spróbować z naftą,

Nafta nic nie pomogła, robiłem konkretne namaczanie swego czasu.

> jak chcesz wymieniać pierścienie,

> przysłowiowo "na pałę", bez pomiarów, szlifu to w krótkim czasie stan tego motoru może się

> pogorszyć.

Zobaczymy

> Nie jest to pewnik, ale niejeden już wymieniał pierścionki bez szlifu i było

> jeszcze gorzej niż przed takim remontem.

Zależy jaki jest stan gładzi cylindrów. Zakładam, że są w porządku, ale zobaczymy, na razie jeszcze nie wiadomo.

Auto odkąd mam (trzeci rok) bierze regularnie tyle samo oleju i nic mu się nie pogarsza ani z braniem ani z mocą. Przyszedł czas na rozrząd a te pierścienie i uszczleniacze to "przy okazji". Można przyjąć, że taki mam kaprys. Bo pewnie taniej dolewać wink.gif

Napisano

> u mnie tak łatwo nie ma, pin w kostce padł - zreanimowałem ale docelowo trzeba ją wymienić

nom, ja się wlutowałem w ścieżkę na lampie i do śrubki smile.gif

także masa z kostki nie była wcale potrzebna

Napisano

chciałem wymienić olej w Modusie,

niestety fail...korek spustowy w misce to kwadrat 8mm

nie przygotowałem się hehe.gif

Napisano

> chciałem wymienić olej w Modusie,

> niestety fail...korek spustowy w misce to kwadrat 8mm

> nie przygotowałem się

hehe, w czarnej QP załatwiłem się tak samo. Flex + duży imbus i po chwili miałem kwdrat 8mm smile.gif

Napisano

> hehe, w czarnej QP załatwiłem się tak samo. Flex + duży imbus i po chwili miałem kwdrat 8mm

To u siebie w cytrynie mam na kwadrat i na śrubę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To u siebie w cytrynie mam na kwadrat i na śrubę

Dokupilem 2szt opon letnich 225/45 R17 niech ma zlosnik.gif

Napisano

Rozrzad z pompa,

kolo dwumasowe,

ledy w srodku,

czekam az jakies promo na sprzeglo bedzie i zabieramy sie za montaz grinser006.gif

byly w smiesznych pieniadzach to bralem...

Napisano

> Rozrzad z pompa,

> kolo dwumasowe,

> ledy w srodku,

> czekam az jakies promo na sprzeglo bedzie i zabieramy sie za montaz

> byly w smiesznych pieniadzach to bralem...

mów ile za dwumas??

jak będzie komplet sprzęgła w dobrych $$ to daj znać ok.gif

Napisano

> znalazlem za 400zl

icon_eek.gif

jeśli nówka to możesz wrzucić i niech przyjdzie najbliższym kółkiem ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.