Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak to jest z tym DPF

Featured Replies

Napisano

> Przejedź się nowoczesnym dieslem.

W środku, czy na lawecie? Bo spotykane są dość często w drugiej opcji.

Napisano

> Skąd masz takie dane ? testowałeś ? .... To lej do silnika samo paliwo , po co ci olej

a Ty masz dane potwierdzające proporcje rozcieńczenia i ich wpływ/braak wpływu na zużycie, które kwestionują mój strzał z biodra?

Napisano

> klik poraz kolejny daje linka do wątku , bo chyba słabo u Ciebie z czytaniem

Zepsuło się komuś auto. No i ok. Wkleję ci link jak w benzynówce strzelił rozrząd lub wyszedł korbowód bokiem. I co? Zdemontujemy sobie teraz wszyscy rozrządy i korbowody?

Trochę mało informacji w tym wątku co do stanu i przebiegu auta. Poza tym to Volvo 2.0 nie Opel 1.7.

Równie dobrze można by w tym Oplu zdemontować alternator bo w Fiatach Punto i Alfach one pękały po wjechaniu w kałużę.

zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie czy samochód autora wątku tak ma? Bo jeśli nie to nic nie wnosi co tam się uda znaleźć na

> jutubie.

> Taaaaaa?

Widziałeś to kiedyś na drodze? bo ja nie.

> Nie no, jasne... 1.9TDI cechował się głównie niskim poziomem wibracji, jeszcze niższym poziomem

> hałasu oraz niespotykanie wręcz niską emisją cząstek stałych.

1.9 tdi z 2006roku , BKE to nie to samo co stare 1.9 90KM.

Od razu widać, że nigdy nie jechałeś grinser006.gif skoro mówisz o wibracjach wink.gif

> Przejedź się nowoczesnym dieslem.

Jeździłem wink.gif poza tym ,że są lepiej wyciszone w środku i trochę cichsze na zewnątrz (tylko na jałowym) , to różnicy nie ma wink.gif

Napisano

> Znów mam wrażenie, że zaczynasz pisać głupoty.

W pierwszej części kpię. Co do drugiej możemy polemizować. Udowodnisz mi czy taki stary 1.9TDI lub 2.0D dostarczy podobnych wrażeń jak nowoczesny CR?

Napisano

> bo usuwanie tego, do tego ingerencja w kompa - to ryzyko. mniejsze lub wieksze... jak z każdą

> naprawą.

> a moj znajomy ostatnio wyciął z mazdy 3 DPF i jezdzi juz 3 raz z bledem silnika do warsztatu...

> ktory nie zna przyczyny powracania... czego to dowodzi? niczego konkretnego... poprostu

> "ryzyko".

nie koniecznie,mozna ominac dpf bez ingerencji w kompa-zakładajac emulator

sam zakładałem kilka,auta smigaja bez problemu

Napisano

> Widziałeś to kiedyś na drodze? bo ja nie.

Nie widziałem też nigdy na drodze awarii DPFa.

> 1.9 tdi z 2006roku , BKE to nie to samo co stare 1.9 90KM.

> Od razu widać, że nigdy nie jechałeś skoro mówisz o wibracjach

> Jeździłem poza tym ,że są lepiej wyciszone w środku i trochę cichsze na zewnątrz (tylko na

> jałowym) , to różnicy nie ma

No to ja się dziwię, że VW przestał je robić i się wpakował w Common Rail i DPFy skoro były takie dobre.

rotfl.gif

Napisano

> Zepsuło się komuś auto. No i ok. Wkleję ci link jak w benzynówce strzelił rozrząd lub wyszedł

> korbowód bokiem. I co? Zdemontujemy sobie teraz wszyscy rozrządy i korbowody?

Ale rozrząd i korbowód jest konieczny do pracy tego silnika a DPF nie .... Skończysz te swoje niemądre argumenty ? ..... Bo nic nie wnoszą wink.gif Poza tym ,że się ośmieszasz.

> Trochę mało informacji w tym wątku co do stanu i przebiegu auta. Poza tym to Volvo 2.0 nie Opel

No i co z tego .... ale miał DPF , więc problem może wystąpić i w oplu i każdym innym.

> 1.7.

> Równie dobrze można by w tym Oplu zdemontować alternator bo w Fiatach Punto i Alfach one pękały po

> wjechaniu w kałużę.

Miałem Fiata i wymieniłem alternator na taki ze wzmocnioną obudową... Jak coś jest złe to się to usprawnia.

Napisano

> Nie widziałem też nigdy na drodze awarii DPFa.

Napewno więcej jest awarii DPF na drodze niż auta , którego nie ma wink.gif

> No to ja się dziwię, że VW przestał je robić i się wpakował w Common Rail i DPFy skoro były takie

> dobre.

też się dziwie.... smile.gif z mało awaryjnego, dopracowanego diesla przeszli na taki badziew , którego przez parę lat nie potrafili ogarnąć wink.gif

Na szczęście 1.9 tdi w a4 jest droższy w zakupie od 2.0 (używane auta) ... Ale ty tego nie zrozumiesz wink.gif

Napisano

> Ale rozrząd i korbowód jest konieczny do pracy tego silnika a DPF nie .... Skończysz te swoje

> niemądre argumenty ? ..... Bo nic nie wnoszą Poza tym ,że się ośmieszasz.

łomatko, aleś poważny.

o zapomniałem. klimę przy okazji DPF bym też wymontował. bo sie zepsuje, trzeba odgrzybiać i nabijać... a sprężarka na allegro pojdzie za 3-5 setek!

> Miałem Fiata i wymieniłem alternator na taki ze wzmocnioną obudową... Jak coś jest złe to się to

> usprawnia.

idąc tym tropem. było usprawnić Fiata na inną markę smile.gif

Napisano

> W pierwszej części kpię. Co do drugiej możemy polemizować. Udowodnisz mi czy taki stary 1.9TDI lub

> 2.0D dostarczy podobnych wrażeń jak nowoczesny CR?

Z pewnością nie dostarczy wrażeń związanych z padająca turbina lub sterowaniem jej łopatkami, padającym samym CR, zdychającym DPF, klekoczącą dwumasą i zapiekającymi się wtryskami przy gorszym paliwie.

Napisano

> Ale rozrząd i korbowód jest konieczny do pracy tego silnika a DPF nie ....

Chyba jednak jest, skoro po jego demontażu trzeba uprawiać druciarstwo żeby auto jechało i nie wypluwało błędów?

> Skończysz te swoje

> niemądre argumenty ? ..... Bo nic nie wnoszą Poza tym ,że się ośmieszasz.

> No i co z tego .... ale miał DPF , więc problem może wystąpić i w oplu i każdym innym.

Miał też koła. I szybę. Naprawdę widzisz analogię tylko dlatego, że coś się tak samo nazywa?

> Miałem Fiata i wymieniłem alternator na taki ze wzmocnioną obudową... Jak coś jest złe to się to

> usprawnia.

I fajnie. Ale czy wymieniasz też w każdym następnym samochodzie, niezależnie od marki? Przecież też mają alternator.

Skoro DPF = DPF niezależnie od marki i konstrukcji samochodu (udowadniasz to powyżej) to alternator = alternator, nieprawdaż?

Napisano

> łomatko, aleś poważny.

> o zapomniałem. klimę przy okazji DPF bym też wymontował. bo sie zepsuje, trzeba odgrzybiać i

> nabijać... a sprężarka na allegro pojdzie za 3-5 setek!

Masz wyraźnie jakiś problem ze sobą wink.gif .... już mi się nie chce w tych idiotyzmach przegadywać wink.gif

> idąc tym tropem. było usprawnić Fiata na inną markę

sick.gif

Napisano

> Masz wyraźnie jakiś problem ze sobą .... już mi się nie chce w tych idiotyzmach przegadywać

dlaczego? obsługa klimy to dobra analogia do obsługi DPF.

Napisano

> Chyba jednak jest, skoro po jego demontażu trzeba uprawiać druciarstwo żeby auto jechało i nie

> wypluwało błędów?

Ingerencja w elektronike , to nie druciarstwo ... skoro ASO przy przeglądach wgrywają nowe softy i usprawniają elektronike w ten sposób tzn. że robili druciarstwo ?

> Miał też koła. I szybę. Naprawdę widzisz analogię tylko dlatego, że coś się tak samo nazywa?

> I fajnie. Ale czy wymieniasz też w każdym następnym samochodzie, niezależnie od marki? Przecież też

> mają alternator.

Nie bo inne nie miały tego problemu .... Może ktoś w przyszłości usprawni na tyle DPF ,że nie będzie wymagał specjalnej troski.

> Skoro DPF = DPF niezależnie od marki i konstrukcji samochodu (udowadniasz to powyżej) to alternator

> = alternator, nieprawdaż?

Nie powiedziałem ,że każdy jest taki sam ... tylko uszkodzenie każdego prowadzi do tego samego , również w przypadku alternatora wink.gif

Napisano

> Napewno więcej jest awarii DPF na drodze niż auta , którego nie ma

A wiesz że to nie jedyne auto bez szyby? Widziałem Caterhama bez szyby.

Zresztą nie o to chodzi. Chodzi o sens demontażu w 100% sprawnego i działającego urządzenia tylko dlatego, że właściciel auta ma fobie.

> też się dziwie.... z mało awaryjnego, dopracowanego diesla przeszli na taki badziew , którego

> przez parę lat nie potrafili ogarnąć

> Na szczęście 1.9 tdi w a4 jest droższy w zakupie od 2.0 (używane auta) ... Ale ty tego nie

> zrozumiesz

Rozumiem, bo akurat VW spieprzył tego pierwszego CommonRaila. Ale to niczego nie udowadnia. Bo nie wrócił do starej technologii na pompowtryskach tylko go dopracował. Co jednak udowadnia, że tamta technologia była bez przyszłości.

Napisano

> dlaczego? obsługa klimy to dobra analogia do obsługi DPF.

Bardzo słaba .... jak ci się zepsuje klima to nie zatrzesz silnika , nie przybędzie ci oleju i nie będziesz musiał jeździć dookoła domu , aż zacznie działać , a zużycie paliwa zmaleje a nie urośnie...

Coś jeszcze?

Napisano

> Z pewnością nie dostarczy wrażeń związanych z padająca turbina lub sterowaniem jej łopatkami,

1. Co pad turbiny ma wspólnego z istnieniem DPFa?

2. W starych tedeikach turbiny nie padały?

3. W turbobenzynach nie padają?

> padającym samym CR,

Za to nie padają w nich pompowtryskiwacze. hehe.gif

> zdychającym DPF,

DPF bardziej niż zdycha to jednak spędza sen z powiek i powoduje fobie. Skoro problemem są SPRAWNE DPFy?

> klekoczącą dwumasą

Turbobenzyny też mają. A nie mają DPFów.

Notabene: też mi się nie chce zepsuć. Czekam na kpiny tak samo jak w przypadku DPFa.

> i zapiekającymi się wtryskami przy

> gorszym paliwie.

Nikt pod bronią nie każe lać gorszego paliwa.

Napisano

> A wiesz że to nie jedyne auto bez szyby? Widziałem Caterhama bez szyby.

> Zresztą nie o to chodzi.

No właśnie wink.gif

Chodzi o sens demontażu w 100% sprawnego i działającego urządzenia tylko

> dlatego, że właściciel auta ma fobie.

Sam też bym nie usunął sprawnego DPFa .... chyba, że byłby tak irytujący jak ten użytkownika co mu się wypala co 300km. Co drugi dzień bym musiał na to zwracać uwagę.

> Rozumiem, bo akurat VW spieprzył tego pierwszego CommonRaila. Ale to niczego nie udowadnia. Bo nie

> wrócił do starej technologii na pompowtryskach tylko go dopracował. Co jednak udowadnia, że

> tamta technologia była bez przyszłości.

Oczywiście ,że była bez przyszłości .... CommonRail to dużo lepsza technologia ... I nie commonrail był tu przyczyną awarii w nowych VW.

Napisano

> Czekam z niecierpliwością. Aż nogami przebieram. Lata lecą, kilometry lecą, kolejne auta z DPFem

> się zmieniają i nic. Kiedy wreszcie ktoś zadrwi?

To że coś nie zdarzy się Tobie to nie znaczy, że nie istnieje :-)

Faktem jest, że skala fakapów dot. DPF jest masowa.

Napisano

> Bardzo słaba .... jak ci się zepsuje klima to nie zatrzesz silnika , nie przybędzie ci oleju i nie

> będziesz musiał jeździć dookoła domu , aż zacznie działać , a zużycie paliwa zmaleje a nie

> urośnie...

bardzo dobra. poprostu nie rozumiesz.

usuwasz działający element, który potrzebuje marginalnej obsługi. wymaga to kombinacji i pewnego mniejszego lub większego druciarstwa. chcesz sprzedać to co zostanie.

Napisano

Usuń to badziewie i zapomnisz o problemie.

Ja u siebie usunąłem DPF'a mimo, że działał prawidłowo ponad 5kkm temu i nie żałuję. Teraz pali mniej, nic się nie wypala, nie puszcza dymka mimo usunięcia, no i mogłem sobie zrobić lepszego chipa.

Napisano

> Ingerencja w elektronike , to nie druciarstwo ... skoro ASO przy przeglądach wgrywają nowe softy i

> usprawniają elektronike w ten sposób tzn. że robili druciarstwo ?

Elektroniczne druciarstwo to też druciarstwo.

> Nie bo inne nie miały tego problemu .... Może ktoś w przyszłości usprawni na tyle DPF ,że nie

> będzie wymagał specjalnej troski.

A może już to zrobił i nie wymaga? Tylko że ogarnięci fobią użytkownicy je wycinają w swoim opętaniu nawet jeśli działają bez zarzutu?

hehe.gif

> Nie powiedziałem ,że każdy jest taki sam ... tylko uszkodzenie każdego prowadzi do tego samego ,

> również w przypadku alternatora

Ale to nie znaczy, że musi się uszkodzić.

Napisano

> To że coś nie zdarzy się Tobie to nie znaczy, że nie istnieje :-)

> Faktem jest, że skala fakapów dot. DPF jest masowa.

Powiedziałbym, że skala fakapów dot. nowoczesnych, wysilonych turbosilników jest masowa. Ale dotyka ona wybiórczo różnych producentów, np. Ford - wtryski, VW - TDI CR, TSI 1.4, Renault - turbo i tak dalej...

Akurat Oplowskie DPFy oprócz rozrzedzania czasem oleju nie sprawiają przykrych niespodzianek.

Napisano

> 1. Co pad turbiny ma wspólnego z istnieniem DPFa?

> 2. W starych tedeikach turbiny nie padały?

> 3. W turbobenzynach nie padają?

> Za to nie padają w nich pompowtryskiwacze.

> DPF bardziej niż zdycha to jednak spędza sen z powiek i powoduje fobie. Skoro problemem są SPRAWNE

> DPFy?

> Turbobenzyny też mają. A nie mają DPFów.

> Notabene: też mi się nie chce zepsuć. Czekam na kpiny tak samo jak w przypadku DPFa.

> Nikt pod bronią nie każe lać gorszego paliwa.

Oraz kupować diesla. zlosnik.gif

Napisano

jak dziala to nie wywalaj. DPFy usuwaja cala mase rakotworczych wyrobow spalinowych z diesla.

Napisano

> Oraz kupować diesla.

No i wreszcie się zgadzamy. Jak się ktoś obawia lub nie jest gotowy na ryzyko - nie powinien się w to pchać.

ok.gif

Napisano

> Elektroniczne druciarstwo to też druciarstwo.

Czyli ASO robi druciarstwo wg Ciebie wink.gifok.gif

> A może już to zrobił i nie wymaga? Tylko że ogarnięci fobią użytkownicy je wycinają w swoim

> opętaniu nawet jeśli działają bez zarzutu?

Na szczęście nie muszę się tym przejmować smile.gif bo tego nie mam i fabrycznie nie miałem i auto jeździ bez zarzutu.

Napisano

> Czyli ASO robi druciarstwo wg Ciebie

Pokaż mi ASO które wycina DPFy i zakłada emulatory.

> Na szczęście nie muszę się tym przejmować bo tego nie mam i fabrycznie nie miałem i auto jeździ

> bez zarzutu.

No i świetnie. Ale nie znaczy to, że gdybyś miał DPFa byłoby inaczej.

Napisano

> Pokaż mi ASO które wycina DPFy i zakłada emulatory.

Chyba w ogóle nie czytasz tych wiadomości , na które odpisujesz.... Zapytałeś czy ingerencja w elektronike to druciarstwo , ASO wgrywa softy na przeglądach , tzn , że stary był zły? trzeba udoskonalić... Stwierdziłeś ,że to druciarstwo

ASO TOYOTY wgrywało mocniejszy program za opłatą do TOYOTY AVENSIS 2.2D-kat... i co druciarstwo ?

> No i świetnie. Ale nie znaczy to, że gdybyś miał DPFa byłoby inaczej.

Jakbym miał DPFa i by mi przybywało stanu oleju w silniku .... i wypalał częściej niż co 700km to bym wyciął.

Napisano

> Chyba w ogóle nie czytasz tych wiadomości , na które odpisujesz.... Zapytałeś czy ingerencja w

> elektronike to druciarstwo , ASO wgrywa softy na przeglądach , tzn , że stary był zły? trzeba

> udoskonalić... Stwierdziłeś ,że to druciarstwo

Teraz to Ty nie czytasz albo nadinterpretujesz. Wgrywanie nowego softu od PRODUCENTA w ASO to chyba nie jest to samo co wgrywanie z laptopa w stodole jakiegoś emulatora wyciętego DPFa, napisanego przez pryszczatego nastolatka w przerwie gry w Angry Birds.

Wycinanie fabrycznych elementów i zastępowanie ich jakimiś elektronicznymi emulatorami to JEST druciarstwo w czystej postaci.

> ASO TOYOTY wgrywało mocniejszy program za opłatą do TOYOTY AVENSIS 2.2D-kat... i co druciarstwo ?

Wyjaśniłem wyżej. Soft producenta wgrany z autoryzacją to co innego.

> Jakbym miał DPFa i by mi przybywało stanu oleju w silniku .... i wypalał częściej niż co 700km to

> bym wyciął.

No więc dobrze że nie masz. Ale jak zechcesz następnego diesla to będziesz miał.

Napisano

> bo usuwanie tego, do tego ingerencja w kompa - to ryzyko. mniejsze lub wieksze... jak z każdą

> naprawą.

Czasem lepsze takie niz przytarte pierscienie czy walki.

> a moj znajomy ostatnio wyciął z mazdy 3 DPF i jezdzi juz 3 raz z bledem silnika do warsztatu...

> ktory nie zna przyczyny powracania... czego to dowodzi? niczego konkretnego... poprostu

> "ryzyko".

A to juz wina zkaladu, ktory zle ogarnal robote. Dobry fachowiec i nie ma problemow.

Napisano

> Teraz to Ty nie czytasz albo nadinterpretujesz. Wgrywanie nowego softu od PRODUCENTA w ASO to chyba

> nie jest to samo co wgrywanie z laptopa w stodole jakiegoś emulatora wyciętego DPFa,

> napisanego przez pryszczatego nastolatka w przerwie gry w Angry Birds.

Aż się uśmiałem grinser006.gif to ci się udało wink.gif ....

Trochę to wyolbrzymiłeś smile.gif ...

> Wycinanie fabrycznych elementów i zastępowanie ich jakimiś elektronicznymi emulatorami to JEST

> druciarstwo w czystej postaci.

Mam trochę inną definicję tego pojęcia , ale ok wink.gif

> Wyjaśniłem wyżej. Soft producenta wgrany z autoryzacją to co innego.

Padło wszystko co mogło paść , przez ich tego autoryzowanego softa grinser006.gif .... ale ok , przynajmniej na gwarancji zrobili wink.gif

> No więc dobrze że nie masz. Ale jak zechcesz następnego diesla to będziesz miał.

Diesle będę miał grinser006.gif ... Ale nie z DPF ... powiedziałem sobie, że przez następne 10 lat nie kupie auto wyprodukowanego po 2005 roku smile.gif ...

Wole starsze łatwiejsze i tańsze w naprawie. A na nowe mnie nie stać i nie widzę ekonomicznego uzasadnienia kupna nowego, gdy już po wyjeździe z salonu traci 5 % a następne 50 w przeciągu kilku lat grinser006.gif Ale to moje widzi mi się.

Napisano

> Teraz to Ty nie czytasz albo nadinterpretujesz. Wgrywanie nowego softu od PRODUCENTA w ASO to chyba

> nie jest to samo co wgrywanie z laptopa w stodole jakiegoś emulatora wyciętego DPFa,

> napisanego przez pryszczatego nastolatka w przerwie gry w Angry Birds.

no bo PRODUCENT to taki mityczny zeus wlasciwie.nikt go jeszcze osobiscie nie widzial -a pryszczaty jaki jest kazdy widzi.masz chyba dzisiaj gorszy dzien no.gif

a zeby bylo merytorycznie-moj wtedy pryszczaty znajomy pracowal dla PSA jako programista.wiec nie masz racji hehe.gif

Napisano

> Aż się uśmiałem to ci się udało ....

> Trochę to wyolbrzymiłeś ...

Trochę. wink.gif

> Mam trochę inną definicję tego pojęcia , ale ok

> Padło wszystko co mogło paść , przez ich tego autoryzowanego softa .... ale ok , przynajmniej na

> gwarancji zrobili

Producenci/ASO też robią fakapy. Ale najczęściej mają potem jaja żeby z tego wyjść.

> Diesle będę miał ... Ale nie z DPF ... powiedziałem sobie, że przez następne 10 lat nie kupie auto

> wyprodukowanego po 2005 roku ...

Problem może być jeśli ekonalepki staną się bardziej powszechne. Wtedy stare diesle nie wjadą do centrum miast.

> Wole starsze łatwiejsze i tańsze w naprawie. A na nowe mnie nie stać i nie widzę ekonomicznego

> uzasadnienia kupna nowego, gdy już po wyjeździe z salonu traci 5 % a następne 50 w przeciągu

> kilku lat Ale to moje widzi mi się.

To temat na inną dyskusję. ok.gif20.GIF

Napisano

> no bo PRODUCENT to taki mityczny zeus wlasciwie.nikt go jeszcze osobiscie nie widzial -a pryszczaty

> jaki jest kazdy widzi.masz chyba dzisiaj gorszy dzien

No ale widzisz różnicę między softem producenta auta a softem tjunera z Wąchocka?

Głupi ci producenci że wydają miliardy na opracowanie technologii, którą tjuner z Wąchocka mógłby im za paczkę fajek kopsnąć.

Napisano

> Problem może być jeśli ekonalepki staną się bardziej powszechne. Wtedy stare diesle nie wjadą do

> centrum miast.

W Polsce to nie grozi przez następne 10 lat o których wspomniałem wink.gif ...

A większość zagranicznych miast można zostawić auto przed centrum i wygodnie dotrzeć komunikacją ... (co innego jak się mieszka).

> To temat na inną dyskusję.

Racja wink.gif

Napisano

> wiem,że w silnikach 1.9 dpf jest duzo bardziej zyciowe

> Przebiegi jakie podales bez wypalania sa dwukrotnie wyższe niż w silniku 1.7.Podobno w nim DPF jest

> bardzo mały.A ile u Ciebie trwa takie wypalanie.U mnie około 10min albo jakies 7-8km jazdy

ok 10 minut srednio.

W zwiazku z tym ze mam tesciowa pod wroclawiem to najczesciej wlasnie powrot od niej obwodnica wystarcza.

W mnie proces gotowy juz od 80% zapchania przy okreslonych warunkach, najczesciej ok 95% wypala jak ma warunki a jak osiaga 105% to nawet w korku odpali proces.

Napisano

> Przerwanie wypalania filtra DPF z dużym prawdopodobieństwem może zakończyć się rozrzedzeniem oleju

> silnikowego olejem napędowym.

Wszyscy tym straszą ale nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytanie dlaczego olej nie rozrzedza się kiedy procedura dojdzie do końca a rozrzedza się kiedy zostanie przerwana w trakcie confused.gif

Może Ty mógłbyś rozwinąć co powoduje rozrzedzenie oleju podczas przerwania procedury wypalania DPF'u podczas jazdy i dlaczego zjawisko to nie występuje gdy DPF jest normalnie wypalony do końca?

Napisano

> Czasem lepsze takie niz przytarte pierscienie czy walki.

oj fatalizm.

> A to juz wina zkaladu, ktory zle ogarnal robote. Dobry fachowiec i nie ma problemow.

zakład polecany na forum mazdy smile.gif

Napisano

> Nie taki diabeł straszny a wymieniłeś same wady , a żadnej zalety ;p

Zaleta taka, ze zaden policmajster w EU nie przyczepi .

Nie wydalam czarnych bakow na codzien

raz widzialem ze proces wypalania to siwy bak na dzien dobry i tyle z dymienia, najczesciej wypalam przy 100-110kmh na tempomacie, akurat raz na miesiac mam gdzie

Pewnie, ze w skali mmiesiaca mam 10km dalej do domu ale przezyje:) i auto trzeba odmulic z korkow tez i bez DPF-a

Napisano

> No ale widzisz różnicę między softem producenta auta a softem tjunera z Wąchocka?

> Głupi ci producenci że wydają miliardy na opracowanie technologii, którą tjuner z Wąchocka mógłby

> im za paczkę fajek kopsnąć.

nie znam sie na programowaniu.ale powiedz jak to jest .mam windows 7 nad ktorego wyprodukowaniem siedzial sztab ludzi.usunalem wbudowana domyslna przegladarke internetowa.i nie dosc ze winda nadal dziala to przez poprzez zainstalowanie innej przegladarki i pluginow wydaje sie bardziej wszechstronna yikes.gif a ja nie odrozniam bita od bajta sciana.gif

Napisano

> nie znam sie na programowaniu.ale powiedz jak to jest .mam windows 7 nad ktorego wyprodukowaniem

> siedzial sztab ludzi.usunalem wbudowana domyslna przegladarke internetowa.i nie dosc ze winda

> nadal dziala to przez poprzez zainstalowanie innej przegladarki i pluginow wydaje sie bardziej

> wszechstronna a ja nie odrozniam bita od bajta

ale zmierzasz do......?

Napisano

> ale zmierzasz do......?

zmierzam do tego ze taki pryszczaty gosciu gdy wklada emulator to nie musi chyba pisac oprogramowania takze do skretnych bixenonow.wiec dzialka nie jest taka duza aby nie dac sobie rady.chyba ze sie myle

Napisano

> zmierzam do tego ze taki pryszczaty gosciu gdy wklada emulator to nie musi chyba pisac

> oprogramowania takze do skretnych bixenonow.wiec dzialka nie jest taka duza aby nie dac sobie

> rady.chyba ze sie myle

ale soft kompa w samochodzie to nie jest ładne GUI z guzikami. i nie klikasz sobie: odinstaluj IE, zainstaluj Chrome...

do tego producent cos zmieni, pryszczaty dzieciak musi sprawdzic kompatybilność, ew. poprawić. itd itd. do tego nigdy nie wiesz gdzie się walnie i czy czegoś nie zmajstruje smile.gif

Napisano

> ale soft kompa w samochodzie to nie jest ładne GUI z guzikami. i nie klikasz sobie: odinstaluj IE,

> zainstaluj Chrome...

> do tego producent cos zmieni, pryszczaty dzieciak musi sprawdzic kompatybilność, ew. poprawić. itd

> itd. do tego nigdy nie wiesz gdzie się walnie i czy czegoś nie zmajstruje

ale przeciez to sa rzeczy powtarzalne.jezeli od takiego goscia wyszlo 20 aut i jest OK,to raczej mozna uznac ze soft[a raczej jego poprawka] jest dobra.tak jak mowie-nie znam sie na tym.chodzi mi o to ze dany soft robia ludzie bez wzgledu czy jest to biuro konstrukcyjne czy tez polecany warsztat pana czeska z pcimia.

Napisano

> zmierzam do tego ze taki pryszczaty gosciu gdy wklada emulator to nie musi chyba pisac

> oprogramowania takze do skretnych bixenonow.

Emulator w wielu przypadkach nie wyłącza całkowicie procesu wypalania DPF więc nie jest dobrym rozwiązaniem.

Napisano

> ale przeciez to sa rzeczy powtarzalne.jezeli od takiego goscia wyszlo 20 aut i jest OK,to raczej

> mozna uznac ze soft[a raczej jego poprawka] jest dobra.tak jak mowie-nie znam sie na

> tym.chodzi mi o to ze dany soft robia ludzie bez wzgledu czy jest to biuro konstrukcyjne czy

> tez polecany warsztat pana czeska z pcimia.

spoko luz.

ale musiało być kilka pierwszych aut smile.gif ciekawe czy właściciele byli świadomi że są pierwsi wink.gif

Napisano

> Zaleta taka, ze zaden policmajster w EU nie przyczepi .

Nigdzie się nie przyczepi , bo na oko nikt tego nie zauważy, a TVN turbo robiło testy bez DPF i dalej auto mieściło się w normach.

> Nie wydalam czarnych bakow na codzien

> raz widzialem ze proces wypalania to siwy bak na dzien dobry i tyle z dymienia, najczesciej wypalam

> przy 100-110kmh na tempomacie, akurat raz na miesiac mam gdzie

> Pewnie, ze w skali mmiesiaca mam 10km dalej do domu ale przezyje:) i auto trzeba odmulic z korkow

> tez i bez DPF-a

No diesle mają to do siebie ,że trzeba je czasem przegonić wink.gif samochód zupełnie inaczej jeździ ....

Napisano

> No diesle mają to do siebie ,że trzeba je czasem przegonić samochód zupełnie inaczej jeździ ....

DPF mam lecz nie zauważam grinser006.gif