Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Przestroga dla właścicieli

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> EDIT: Dodatkowe pytanie podzespoły SWAG, Meyle czy Febi brać?

Swag to oryginał w niektórych niemieckich autach więc jest OK, do Meyle nie jestem przekonany choć opinie ma dobre, Febi mocno pojechał po jakości więc raczej ludzie tego nie polecają,

Napisano

Rzeczywiście te poduszki są mocno skorodowane. Jednak oglądając to zdjęcie mam wrażenie, że korozja w tym wypadku nie była powodem "wyjścia" amortyzatora. Widać tutaj, że część gumowa uległa uszkodzeniu, a ta raczej nie koroduje.

Napisano

Faktycznie powinniśmy jakieś pismo spłodzić, dalszą jazda zagraża bezpieczeństwu. Nie będę jednak czekał do wiosny z ta robota w najbliższym czasie wymienię poduszki. Aż się boję jeździć.

Napisano

> Faktycznie powinniśmy jakieś pismo spłodzić, dalszą jazda zagraża bezpieczeństwu.

To kto zaczyna?

Napisano

> Pytanie co ich do tego zmusiło?

Z tego co pamiętam było kilka przypadków urwanego wahacza w Niemczech.

W mojej Zafirze A wymieniali sanki.

Napisano

> To kto zaczyna?

Mamy tu jakiegoś dobrego pisarza? Trzeba by było dobrze technicznie opisać problem, jakieś zdjęcia podłączyć, poszkodowani mają może uszkodzone części?

Napisano

> Mamy tu jakiegoś dobrego pisarza? Trzeba by było dobrze technicznie opisać problem, jakieś zdjęcia

> podłączyć, poszkodowani mają może uszkodzone części?

Myślę, że to musi być praca zespołowa a więc najpierw układamy w kilku punktach plan takiego pisemka, nastepnie dajemy zalączniki i przykłady a na końcu dopiero to wszystko trzeba będzie ubrać w słowa i złozyć do kupy...

Ale na samym początku należy zacząć od określenia adresata pisma, bo i styl pisma będzie od tego zależny... ?

Napisano

> Swag to oryginał w niektórych niemieckich autach więc jest OK, do Meyle nie jestem przekonany choć

> opinie ma dobre, Febi mocno pojechał po jakości więc raczej ludzie tego nie polecają,

no dobra SWAG czy LEMFOERDER ?

Napisano
  • Autor

> Myślę, że to musi być praca zespołowa a więc najpierw układamy w kilku punktach plan takiego

> pisemka, nastepnie dajemy zalączniki i przykłady a na końcu dopiero to wszystko trzeba będzie

> ubrać w słowa i złozyć do kupy...

> Ale na samym początku należy zacząć od określenia adresata pisma, bo i styl pisma będzie od tego

> zależny... ?

IMO należałoby pisać do UOKiK-u - w końcu to instytucja mająca za zadanie chronić nas - klientów,

>no dobra SWAG czy LEMFOERDER ?

wybór jak między Mercedesem a BMW wink.gif Bierz to co Ci bardziej pasuje i/lub ma korzystniejszą cenę ok.gif

Napisano

> IMO należałoby pisać do UOKiK-u - w końcu to instytucja mająca za zadanie chronić nas - klientów,

Dobra, zrobię jakiś wstępny zarys - liczę na Waszą pomoc...

Oczywiście list piszemy jako grupa... i tak się pod nim podpisujemy ?

> wybór jak między Mercedesem a BMW Bierz to co Ci bardziej pasuje i/lub ma korzystniejszą cenę

Wolę Opla grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dobra, zrobię jakiś wstępny zarys - liczę na Waszą pomoc...

> Oczywiście list piszemy jako grupa... i tak się pod nim podpisujemy ?

ja się mogę podpisać nazwiskiem, nie mam nic do ukrycia, mam świadków nie z rodziny wink.gif

> Wolę Opla

no to Febi ;p

Napisano

> ja się mogę podpisać nazwiskiem, nie mam nic do ukrycia, mam świadków nie z rodziny

nie chodzi o swoje dane ale o to czy piszemy w formie "My" czy w innej osobie...

Ale Ok, zaraz biorę się za plan...

Napisano

No to czytajta załącznik (trochę "system" to zniekształcił ale sens widać)... Przerzucone niżej

Czekam na propozycje...

Napisano

> No to czytajta załącznik (trochę "system" to zniekształcił ale sens widać)...

> Czekam na propozycje...

Muszę zobaczyć jak to wygląda w Zafirze B.

Napisano

> Muszę zobaczyć jak to wygląda w Zafirze B.

Z tego co czytałem to temat na pewno tyczy się też VC

Napisano
  • Autor

> Z tego co czytałem to temat na pewno tyczy się też VC

moja propozycja:

"polegających na" ... 'niepodaniu do publicznej wiadomości usterki polegającej na korozji elementów mocowania kolumn MacPhersona w samochodach Astra H mogącej skutkować wyłamaniem mocowania amortyzatora, a w konsekwencji utraty sterowalności pojazdu i możliwości wystąpienia wypadku i narażenia życia i zdrowia ludzi. Korozja elementów kolumn MacPhersona została opisana szeroko na forach internetowych modelu Astra ale i analogicznego problemu w modelu Vectra C.'

I dalej... 'w załączeniu fotografie skorodowanych elementów mających bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo jazdy'

Napisano

> no dobra SWAG czy LEMFOERDER ?

aż zajrzałem do naszej Astry pod dekielki i......... cywilizacja już dobrze rozwinięta boje_sie.gif tzn rdza szaleje na całego panic.gif i wygląda to jak u kolegi mpek

chyba należy to wymienić jak najprędzej prawda? Jaki jest orientacyjny koszt za części?

Co do samego pisma do UOKiK czy aby na pewno skarżyć się na General Motors Poland Sp. z o.o. ? Nasza Astra pochodzi z rynku niemieckiego - sprowadzona przeze mnie osobiście. GM Poland nie miało w sumie nic do czynienia odnośnie naszej Astry a patrząc na Wasze wypowiedzi i pismo też czuję się pokrzywdzony przez GM że dopuściło aby niepostrzeżenie zbierała się tam woda..... wink.gif

Napisano

> Co do samego pisma do UOKiK czy aby na pewno skarżyć się na General Motors Poland Sp. z o.o. ?

No ale GM Polska jest przedstawicielem GM w na nasz kraj hmm.gif

Napisano

> No ale GM Polska jest przedstawicielem GM w na nasz kraj

aha chyba że tak waytogo.gif

PS. orientowałeś się już mniej więcej jaki to będzie kosz wymiany?

Napisano

> aha chyba że tak

> PS. orientowałeś się już mniej więcej jaki to będzie kosz wymiany?

dobre części tj. poduszki, łożyska, zatyczki 300-350 zł + koszt wymiany

Napisano

> dobre części tj. poduszki, łożyska, zatyczki 300-350 zł + koszt wymiany

Tylko dobre części wchodzą w grę. Żadnych półśrodków nie chce stosować bo nie będę oszczędzał na bezpieczeństwie.

W sumie tragedii nie ma w cenie. Mam tylko nadzieję że będzie się dało odkręcić śruby i nie trzeba będzie wymieniać amortyzatorów.

Napisano

> Z tego co czytałem to temat na pewno tyczy się też VC

U mnie w zafirze schowane są pod podszybiem, także poczekam do wiosny. Ale chyba nie powinno być źle.

Napisano

> Czekam na propozycje...

Dział administracyjno-prawny autokącika uprzejmie prosi o usunięcie z pisma informacji mogących świadczyć, że AK jest stroną w tym postępowaniu skromny.gif.

Napisano

> Dział administracyjno-prawny autokącika uprzejmie prosi o usunięcie z pisma informacji mogących

> świadczyć, że AK jest stroną w tym postępowaniu .

to tylko przykład, ale niech będzie

Ale i tak z tego nic nie wyjdzie bo widzę zainteresowanie tematem

288170857-UOKIKi.txt

Napisano

> to tylko przykład, ale niech będzie

> Ale i tak z tego nic nie wyjdzie bo widzę zainteresowanie tematem

ja mogę się podłączyć bo u mnie też ruda szaleje shocked.gif wymiana przede mną i na wiosnę to będę robił toteż wtedy mogę pomóc w jakiejś dokumentacji np fotograficznej 893goodvibes.gif

Napisano

w razie czego mogę zrobić dokładne foty - auto 100% bez wypadkowe i na 95% nic nie było nigdy ruszane w zawieszeniu czyli jest tak jak to zrobiła fabryka. Tylko że auto dawno po gwarancji bo to rocznik 2006.

My będziemy to wymieniać do ok miesiąca

• 2 tygodnie później...
Napisano

i jak tam kolego jest jakiś postęp w temacie?

Napisano

Zainteresowanie jest. Widać po ilości odwiedzin wątku.

Poza tym temat dotyczy dość wielu osób (w tym niestety też mnie frown.gif) także myślę, że podpisów pod petycją byłoby sporo.

Napisano

> Zainteresowanie jest. Widać po ilości odwiedzin wątku.

> Poza tym temat dotyczy dość wielu osób (w tym niestety też mnie ) także myślę, że podpisów pod

> petycją byłoby sporo.

Marnie to widzę. GM odpisze Wam zapewne, że serwisując pojazd w ASO mechanik na pewno wyłapałby usterkę w odpowiednim momencie i nie odnotowali jak dotąd zwiększonej liczby uszkodzeń tych elementów o których piszecie.

Napisano

> i jak tam kolego jest jakiś postęp w temacie?

ja dałem schemat pisma, a teraz niech ktoś inny to pociągnie... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Marnie to widzę. GM odpisze Wam zapewne, że serwisując pojazd w ASO mechanik na pewno wyłapałby

> usterkę w odpowiednim momencie i nie odnotowali jak dotąd zwiększonej liczby uszkodzeń tych

> elementów o których piszecie.

wiesz, w sumie to nie ma obowiązku serwisowania aut w ASO, a o usterkach zagrażających bezpieczeństwu powinni informować powszechnie,

ja napisałem wątek na forum i trochę osób go przeczyta, ale ile jest ludzi którzy jeżdżą Astrami i w ogóle nie zaglądną na forum a mają dokładnie ten sam problem? Sporo czacha.gif

EDIT: A jak się ani UOKiK ani GMPL nie zainteresuje to można iść do TVN niech zrobią o tym reportaż zanim zaczną się wypadki Astrami H skutkujące ofiarami czacha.gif

Napisano

> ale ile jest ludzi którzy jeżdżą Astrami i

> w ogóle nie zaglądną na forum a mają dokładnie ten sam problem? Sporo

Sądzę, że więcej jest takich, którzy ani na forum, ani tym bardziej pod maskę nie zaglądają grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Sądzę, że więcej jest takich, którzy ani na forum, ani tym bardziej pod maskę nie zaglądają

zaglądać pod maskę może i zaglądają, ale mało kto zagląda pod kapturek MCP sick.gif i potem może być zdziwienie bo będzie taka usterka jaką miał kol. Tadi156

Napisano

> ja dałem schemat pisma, a teraz niech ktoś inny to pociągnie...

przydałby się ktoś kto ma na co dzień do czynienia choć w minimalnym stopniu z pismami prawniczymi bo wypadałoby to napisać odpowiednim "językiem". Ja się osobiście na tym za bardzo nie znam..... ale w razie czego mogę udostępnić materiał foto smile.gif

Napisano

> zaglądać pod maskę może i zaglądają, ale mało kto zagląda pod kapturek MCP i potem może być

> zdziwienie bo będzie taka usterka jaką miał kol. Tadi156

oj tak - przed kupnem w maju dość dokładnie posprawdzaliśmy Astrę a dopiero jakiś 2-3 tyg temu dowiedziałem się z tego oto wątku że coś niepokojącego może się dziać pod kapturkiem boje_sie.gif

Napisano

Nie robiłem zdjęć. Ale to tak samo wygląda jak na powyższych zdjęciach ... Czytałem o tym problemie. Wiec jesli widac rudę pod kapslami to sugerowalbym wcześniej to wymienić ...

Mi wyszlo 550 zł (warszawa) + geometria ..

Ale często mozna obejść sie bez tego, jeśli zawieszenie jest w dobrym stanie. Ja wymieniłem jeszcze tuleje w wahaczu..

Skorodowane są tez nakrętki na amortyzatorze zazwyczaj i trzeba je ciąć ... albo wymieniać od razu amoryzator. Ja mam jeszcze dobre oryginalne amortyzatory i chcialem je uratować..

Napisano

> Po wymianie nie robiłem geometrii bo i po co, skoro nie rusza się układu kierowniczego?

Jeszcze powrócę do tematu

A kąt pochylenia koła nie ucieknie po demontażu i montażu MC Persona?

Oczywiście mowa o sytuacji gdy kolumnę odkręcamy od piasty - jest na tych śrubach możliwość regulacji czy mają one stałą pozycję...?

Napisano

Pisałem o tym. Na śrubach jest niewielki luz i ma to wpływ na kąt pochylenia koła, luz jest niewielki ale jednak jest. Poza tym sam Etzold w Sam Naprawiam pisze:

O39LAWf.png

W AG było tak samo i ja po wyjęciu kolumny i ponownym montażu na aucie odczułem pogorszenie prowadzenia się, dlatego ja osobiście pojechałem to skorygować.

Jak wspomniano w książce, możesz obrysować bardzo dokładnie położenie śrub z jednej i drugiej strony. W książce zaleca się też zmianę śrub ale ja tego nie robiłem.

Jeżeli chcesz to mogę wstawić tu proces montażu i demontażu kolumny w AH.

Napisano

> Pisałem o tym. Na śrubach jest niewielki luz i ma to wpływ na kąt pochylenia koła, luz jest

> niewielki ale jednak jest.

ok.gif

> W książce zaleca się też zmianę śrub ale ja tego nie robiłem.

No niby powinno się ale też nie będę tego robił

> Jeżeli chcesz to mogę wstawić tu proces montażu i demontażu kolumny w AH.

Mi nIe trzeba, pod blokiem nie bede tego robiła bo za zimno a garażu brak

Podjadę do mechanika.

Ale dla potomnych możesz wrzucić.

A i jeszcze jedno poduszki i łożyska montuję w dowolnym położeniu, nie mają jakiś określonych pozycji ?

Napisano

Żadnych znaków nie ma, w AG było z tym akurat trochę trudniej, bo obudowa łożyska była wyprofilowana i znak był ok.gif

Napisano

> W załączniku umieściłem procedury związane z pracą przy kolumnie McPhersona.

będzie dla potomnych aczkolwiek nie wiem czy takie coś można tu wrzucać wink.gif

A tak swoją drogą, czytam trochę o pracach przy zawieszeniu i ilu piszących tyle opinii na temat geometrii

Jedni piszą, że po każdej pracy przy zawieszeniu ( jego rozpięciu) trzeba sprawdzać zarówno zbieżnośc jak i kąty

Drudzy, że zbieżność tylko przy rozpięciu układu kierowniczego

Trzeci, że zbiezność nawet przy wymianie amortyzatora

Czwarci, że kąty trzeba robić po każdym rozpięciu Mc Persona...

itd. itp.

Masakra grinser006.gif

Napisano

> będzie dla potomnych aczkolwiek nie wiem czy takie coś można tu wrzucać

Najwyżej usunę ok.gif ale będzie na Ciebie, bo nie chciałeś a bym Ci wysłał na PW, a tak to "kazałeś" wstawić tutaj dla potomnych wpysk.gifrotfl.gif

Napisano

> Najwyżej usunę ale będzie na Ciebie, bo nie chciałeś a bym Ci wysłał na PW, a tak to "kazałeś"

> wstawić tutaj dla potomnych

bo myślałem, że wstawisz własny manual 270751858-jezyk.gif

pamietaj to co jest w FAQ

276847799-pixx.jpg

Napisano

a panowie powiedzcie czy po 300kkm na amorkach fabrycznych należy je wymienić? Bo sie bedę przymierzał zajrzeć pod te kapsle.

Napisano

Nie ma reguły po jakim przebiegu amortyzatory kwalifikują się do wymiany, bardziej zależy to po jakich drogach jeździ auto najczęściej ok.gif

Napisano

> a panowie powiedzcie czy po 300kkm na amorkach fabrycznych należy je wymienić? Bo sie bedę

> przymierzał zajrzeć pod te kapsle.

Podjedź na stacje to ci za parę PLN sprawdza w jakim są stanie

Napisano

> Podjedź na stacje to ci za parę PLN sprawdza w jakim są stanie

Niech zalozy nowe to zobaczy jaka jest roznica ok.gif

Sprawdzanie na stacji IMHO nie ma sensu grinser006.gif

Napisano

> Sprawdzanie na stacji IMHO nie ma sensu

Poniekąd tak. Pamiętam jak byłem swoją AG na przeglądzie okresowym, już przed przeglądem wiedziałem, że zawieszenie z przodu wymaga mojej interwencji, no ale pojechałem na stację, pan sprawdził sprawność amortyzatorów, obejrzał zawieszenie i mówi, że wszystko jest idealnie smile.gif uśmiechnąłem się tylko grinser006.gif