Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie ta oszczędność? nowe vs stare

Featured Replies

Napisano

Panowie nieco zgłupiałem alien.gif

Kumpel w pracy ma Avensis 2.0 D4D 128KM przy jego emeryckiej jeździe pali mu między 4,6-5,1l/100km - tak miałem okazję z nim jechać kilkanaście razy jak mnie podwoził i to prawda grinser006.gif (czasem szybciej dojadę gdzieś na rowerze niż on autem ale pomińmy ten temat).

2 tygodnie temu ktoś mu auto zarysował i dostał zastępczego Aurisa 1.4 D4D 90km! i ten samochód przy jego emeryckiej jeździe pali między 6,2-6,5l i nie chce zejść niżej shocked.gif

Styl jazdy dokładnie taki sam 1-2-3-4-5 i 70km/h zlosnik.gif

Kumpel zdziwiony tym faktem, wziął go na trasę i przy 120km/h komputer pokazywał 6,1 a Avensis przy tej prędkości 5,5 zlosnik.gif

No to ja się pytam gdzie ta oszczędność nowych aut?

Skoro stary diesel w cięższy aucie pali mniej niż nowy w lżejszym niewiem.gif

A do tego ten 1.4 ledwo się turla w porównaniu do 2.0 grinser006.gif

Napisano

> Panowie nieco zgłupiałem

> Kumpel w pracy ma Avensis 2.0 D4D 128KM przy jego emeryckiej jeździe pali mu między 4,6-5,1l/100km

> - tak miałem okazję z nim jechać kilkanaście razy jak mnie podwoził i to prawda (czasem

> szybciej dojadę gdzieś na rowerze niż on autem ale pomińmy ten temat).

> 2 tygodnie temu ktoś mu auto zarysował i dostał zastępczego Aurisa 1.4 D4D 90km! i ten samochód

> przy jego emeryckiej jeździe pali między 6,2-6,5l i nie chce zejść niżej

> Styl jazdy dokładnie taki sam 1-2-3-4-5 i 70km/h

> Kumpel zdziwiony tym faktem, wziął go na trasę i przy 120km/h komputer pokazywał 6,1 a Avensis przy

> tej prędkości 5,5

> No to ja się pytam gdzie ta oszczędność nowych aut?

> Skoro stary diesel w cięższy aucie pali mniej niż nowy w lżejszym

> A do tego ten 1.4 ledwo się turla w porównaniu do 2.0

Różnica przelozen? Pewnie Aurius ma krotkie przełożenia i dlatego ok.gif

Napisano
  • Autor

> Różnica przelozen? Pewnie Aurius ma krotkie przełożenia i dlatego

Auris chyba ma 6 i nawet w trasie u to nie pomaga zlosnik.gif

Napisano

> tylko który?

Jak dla mnie Avensis. Mój z tym silnikiem z klimą i przy jeździe mieszanej nie schodzi poniżej 8l / 100km. Do tego co wskazuje komputer trzeba doliczyć jeszcze z 0,6l na 100km - tyle wychodzi przy dystrybutorze.

W trasie, bez klimy (bo padała), przy 4 osobach średnia z 5tys km wyszło 5,8l /100km.

PS: Avensis z tym silnikiem też ma 6 przełożeń.

Pozdrawiam MK

Napisano

podstawowa kwestia to EKONOMICZNY nie rowna sie EKOLOGICZNY. A nowe auta to wlasnie to drugie.

Acz 6.1 przy 120 w dieslu w niezbyt duzym aucie to troche jakby duzo

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie Avensis. Mój z tym silnikiem z klimą i przy jeździe mieszanej nie schodzi poniżej 8l /

> 100km. Do tego co wskazuje komputer trzeba doliczyć jeszcze z 0,6l na 100km - tyle wychodzi

> przy dystrybutorze.

> W trasie, bez klimy (bo padała), przy 4 osobach średnia z 5tys km wyszło 5,8l /100km.

> PS: Avensis z tym silnikiem też ma 6 przełożeń.

> Pozdrawiam MK

Tylko Ty jeździsz normalnie a nie jak emeryt ok.gif

Ja mam w domu D4D ale 90km w corolli kombi i spalanie zależy od mojego widzimisię 270751858-jezyk.gif, rekord za autobusem z Wrocławia zeżarła 2,8l/100km grinser006.gif, przy gonieniu jej na trasie nie schodziła poniżej 6,8 grinser006.gif

A w mieście podczas pyrkania to standard 5,2-5,6 ok.gif

Moje PII przy mojej jeździe w lecie nie wzięło więcej jak 6/100km w mieście, a na trasie jadąc samemu tydzień temu i gonieniu czasu spaliło 7,2 hehe.gif

Wszystko zależy od kierownika i dlatego zapytałem czemu taka duża rozbiezność przy tej samej jeździe - emeryckiej hehe.gif

Napisano
  • Autor

> podstawowa kwestia to EKONOMICZNY nie rowna sie EKOLOGICZNY. A nowe auta to wlasnie to drugie.

> Acz 6.1 przy 120 w dieslu w niezbyt duzym aucie to troche jakby duzo

Chyba też jestem tego zdania, że ekologia wymusiła ten cały cyrk crazy.gif

Dziwi mnie to, że mały dieselek a pali i to sporo zlosnik.gif

Napisano

> Auris chyba ma 6 i nawet w trasie u to nie pomaga

a co ma ilosc biegow do spalania na trasie?

mam 6 w touranie i 6 jest duuzo krotsza niz 5[ostatni] powiedzmy w A4.

Napisano

nie wiem jak w aurisie,ale w avensisie komp sporo zaniza spalanie.

Napisano

Kiedyś mogłem porównać dwa auta podczas dojazdów do pracy w warszawskich korkach. Pierwsze to Mercedes 124 300D 113KM (6 cyl) Kombi z automatem 4 biegi i bogatym wyposażeniem z nalotem ponad 250kkm a drugie to nówka z salonu BMW 118d (4 cyl) 112KM (bez DPF) manual w sumie z dość podstawowym wyposażeniem w porównaniu do Mercedesa. BMW paliło zimą 8.5-9L/100km a Mercedes w tych samych warunkach 8-8.5 zlosnik.gif Na trasie natomiast minimum jakie udało się uzyskać dla Mercedesa to 7.2 a dla BMW 5.2.

Napisano

> nie wiem jak w aurisie,ale w avensisie komp sporo zaniza spalanie.

Zależy na którą stację podjedziesz. U mnie pokazywał dokładnie to co z przeliczenia baku, ale jak zmienili dystrybutory na stacji to pokazuje ponad pół litra mniej niż to co przeliczę.

Napisano

Nowe auta NIE SĄ oszczędne. Oszczędne auta już BYŁY. Jeszcze mniej są oszczędne wszelkiej maści "downsizingi". Ciekawe, że jeszcze nie próbują 1.6 wsadzić do ciężarówki...Tej gałęzi motoryzacji jakoś ta zaraza nie dotyka...

Napisano

>Jeszcze mniej są oszczędne wszelkiej maści

> "downsizingi".

A to ciekawe, przykładowo:

Sprawdź osiągi 1.8T 150 KM i średnie spalanie użytkowników,

potem nowe 1.4 TSI 140 KM (Golf VII, Octavia III), osiągi i spalanie.

ok.gif

To są czy nie są oszczędne ?

///

Zaraz przyjdzie ppmarian i napisze, że on i tak na LPG jedzie taniej grinser006.gif

Napisano

> A to ciekawe, przykładowo:

> Sprawdź osiągi 1.8T 150 KM i średnie spalanie użytkowników,

> potem nowe 1.4 TSI 140 KM (Golf VII, Octavia III), osiągi i spalanie.

> To są czy nie są oszczędne ?

> ///

> Zaraz przyjdzie ppmarian i napisze, że on i tak na LPG jedzie taniej

oczywiscie ze tak

ostatni dlugi weeknd nad morzem

mazda 6 3.0 v6 220KM 6AT srednie spalanie 13.5L LPG

octavia RS 2.0 tsi 200KM dsg srednie spalnie 9.5L noPB95

jazda szybka, gesiego...

teraz podstawiamy cene paliwa i mamy wynik smile.gif

P.S. octavia gratis (w sumie tylko 11kPLN doplaty z kieszeni) jechala na nowym silniku.... bo w starym po 3 latach i 80kkm strzelil rozrzad....

mazda ma na liczniku 140kmil a ile na prawde nie wiadomo.... i nie zanosi sie zeby miala sie zepsuc....

tyle na temat nowoczesnej motoryzacji i niemieckich wynalazkow....

Napisano

> podstawowa kwestia to EKONOMICZNY nie rowna sie EKOLOGICZNY. A nowe auta to wlasnie to drugie.

Witaj,

Auto mam odkupione od szwagra (avensis T25 2,0 126KM). Szwagier spalanie miał na poziomie 8l / 100km. Teraz jeździ T27 z tym samym silnikiem niestety z dodatkowym wtryskiem i filtrem DPF. Spalanie, przy tym samym stylu jazdy, nie schodzi poniżej 10l / 100km. Więc gdzie jest ta ekologia?

Jak dla mnie to tylko "chłyt" marketingowy.

Pozdrawiam MK

Napisano

> Witaj,

> Auto mam odkupione od szwagra (avensis T25 2,0 126KM). Szwagier spalanie miał na poziomie 8l /

> 100km. Teraz jeździ T27 z tym samym silnikiem niestety z dodatkowym wtryskiem i filtrem DPF.

> Spalanie, przy tym samym stylu jazdy, nie schodzi poniżej 10l / 100km. Więc gdzie jest ta

> ekologia?

Cząstki sadzy, tlenek węgla, tlenki azotu itd.

Napisano

> A to ciekawe, przykładowo:

> Sprawdź osiągi 1.8T 150 KM i średnie spalanie użytkowników,

> potem nowe 1.4 TSI 140 KM (Golf VII, Octavia III), osiągi i spalanie.

> To są czy nie są oszczędne ?

> ///

> Zaraz przyjdzie ppmarian i napisze, że on i tak na LPG jedzie taniej

Weź no podaj REALNE cyfry (nie pobożne życzenia producentów), bo tu każden jeden tedeik więcej jak piątkę na sto nie pali (i drugie tyle oleju, ale o tym sza...)... Bo REALNIE to dwadzieścia lat temu dla AX-a w klekocie nie było problemem zejść poniżej 4l/100km. Nie było w nim ŻADNYCH niepotrzebnych dieslowi wynalazków i jeździł.

Napisano

> Weź no podaj REALNE cyfry (nie pobożne życzenia producentów), bo tu każden jeden tedeik więcej jak

> piątkę na sto nie pali (i drugie tyle oleju, ale o tym sza...)... Bo REALNIE to dwadzieścia

> lat temu dla AX-a w klekocie nie było problemem zejść poniżej 4l/100km. Nie było w nim ŻADNYCH

> niepotrzebnych dieslowi wynalazków i jeździł.

A średnie spalanie użytkowników to co to jest ?

Sam poszukaj, może na dłużej zapamiętasz zlosnik.gif

A jeśli chodzi o diesle, to teraz DPFy i inne FAPy wykańczają ekonomię.

Auta palą o 1-2 litry za dużo prze te wynalazki.

Napisano

Moje pierdzidełko pali znikome ilości paliwa. Mimo, że to benzyna, to spala mniej, niż prawie wszystkie diesle jakie miałem.

Mniej od mojego VW up! 1.0 spalał tylko DAIHATSU CHARADE 1.0D a tyle samo CORSA A 1.5D. Ale one nie jechały nawet z górki.

VW demonem prędkości nie jest, ale da się nim płynnie jechać i dane papierowe nie oddają tego, jak te nowe 60KM spisuje się na drodze.

Np. PUNTO 75KM jest sporo wolniejsze i pali sporo więcej.

Na tej podstawie stwierdzam, że niektóre nowe auta palą mniej, niż stare.

Napisano

> Weź no podaj REALNE cyfry (nie pobożne życzenia producentów), bo tu każden jeden tedeik więcej jak

> piątkę na sto nie pali (i drugie tyle oleju, ale o tym sza...)... Bo REALNIE to dwadzieścia

> lat temu dla AX-a w klekocie nie było problemem zejść poniżej 4l/100km. Nie było w nim ŻADNYCH

Niech ci będzie 6 litrów właśnie oleju, skoro to TDI hehe.gif, a jeśli chodzi o silnikowy to może z litr na 15 kkm grinser006.gif

Napisano

AX wazyl pewnie z 900kg hehe.gif moj wazy bez paliwa 1500kg I bez problem moge zejsc ponizej 5l/100km, a przekroczyc 6l/100km to naprawde trzeba sie postarac.teraz rozwin wyobraznie I pomysl co staloby sie gdyby ten silnik zapakowac do AX-a palacz.gif lub inaczej-co staloby sie gdyby ten 1,4D wolnossacy wlozyc do tourana sciana.gif

Napisano

widocznie ten auris ma cos walniete.mialem corolle z tym motorem to 4 na trasie nei byla probleme w miescie 5,5l tez standard

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak w aurisie,ale w avensisie komp sporo zaniza spalanie.

Potwierdza to co 2 tygodniowe tankowanie pod dystrybutorem więcej jak 5 mu nie wychodzi ok.gif

Napisano
  • Autor

> widocznie ten auris ma cos walniete.mialem corolle z tym motorem to 4 na trasie nei byla probleme w

> miescie 5,5l tez standard

Auris ma pół roku grinser006.gif

Napisano

> Auris ma pół roku

tez mam nowego i małęgo diesla i to w duzym aucie (zafira) i pali malutko wiec ciezko mi potwierdzic ta teze:)

Napisano

> tyle na temat nowoczesnej motoryzacji

Mam takie samo zdanie. Teraz zwykły shit robią... sick.gif

Napisano
  • Autor

> tez mam nowego i małęgo diesla i to w duzym aucie (zafira) i pali malutko wiec ciezko mi

> potwierdzic ta teze:)

Może dla małego diesla jest nie wskazane jeździć na 5 przy 60-70 grinser006.gif

Napisano

> Może dla małego diesla jest nie wskazane jeździć na 5 przy 60-70

jezdzic mozna,przyspieszac juz gorzej

Napisano

> Panowie nieco zgłupiałem

> Kumpel w pracy ma Avensis 2.0 D4D 128KM przy jego emeryckiej jeździe pali mu między 4,6-5,1l/100km

> - tak miałem okazję z nim jechać kilkanaście razy jak mnie podwoził i to prawda (czasem

> szybciej dojadę gdzieś na rowerze niż on autem ale pomińmy ten temat).

> 2 tygodnie temu ktoś mu auto zarysował i dostał zastępczego Aurisa 1.4 D4D 90km! i ten samochód

> Kumpel zdziwiony tym faktem, wziął go na trasę i przy 120km/h komputer pokazywał 6,1 a Avensis przy

> tej prędkości 5,5

> No to ja się pytam gdzie ta oszczędność nowych aut?

> Skoro stary diesel w cięższy aucie pali mniej niż nowy w lżejszym

> A do tego ten 1.4 ledwo się turla w porównaniu do 2.0

Ja mam Avensisa T25, D-4D, mój tata ma Aurisa, benzynę. Mój Avensis pokazuje bardzo niskie spalanie - koło 5 - 5,5 l/100km na wyświetlaczu. Na stacji jednak wychodzi między 6 a 7.

Dwuletni Auris mojego taty pokazuje więcej, ale zgadza się z tym, co na wyświetlaczu. Może stąd te różnice?

Napisano

Widocznie 1.4 jest za slabe na taka jazde i moze wowczas palic wiecej. Nie kazdy samochod ma najnizsze spalanie przy tak skrajnie emeryckim stylu.

Napisano
  • Autor

> Ja mam Avensisa T25, D-4D, mój tata ma Aurisa, benzynę. Mój Avensis pokazuje bardzo niskie spalanie

> - koło 5 - 5,5 l/100km na wyświetlaczu. Na stacji jednak wychodzi między 6 a 7.

> Dwuletni Auris mojego taty pokazuje więcej, ale zgadza się z tym, co na wyświetlaczu. Może stąd te

> różnice?

Sprawdzone na stacji ok.gif

Napisano

> Weź no podaj REALNE cyfry (nie pobożne życzenia producentów),

Proszę, świeży post z OCP:

"Ten silnik 1.8TSI ciągle mnie zadziwia. Właśnie wróciłem z przejażdżki po A4 w sumie około 800km, i się zdziwiłem bo średnie zużycie wyszło około 8.6L/100km a jechałem z prędkościami 160-170 prawie w sposób ciągły - na tyle na ile pozwalały warunki.

Podobny silnik w Passacie 1.8T tylko że 150KM zżerał około 13L/100km przy takiej jeździe... "

W dieslach tak jak pisałem, dobrze było 10 lat temu, a teraz już za dużo pseudo ekologii i niestety jest jak jest.