Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z cyklu czyja wina

Featured Replies

Napisano

Parking, jedno auto cofa po parkingu szukając miejsca drugie wyjeżdża ( przodem) z miejsca parkingowego i na środku jest bum ( rogami). Kto Waszym zdaniem jest winien ??

Napisano

> Cofający.

Nie do końca. cofający winny jest nieustąpienia pierwszeństwa, ale wyjeżdżający z miejsca włącza się do ruchu i tez ma obowiązek ustąpić cofającemu.

I mamy zonk. zlosnik.gif

Napisano

> Parking, jedno auto cofa po parkingu szukając miejsca drugie wyjeżdża ( przodem) z miejsca

> parkingowego i na środku jest bum ( rogami). Kto Waszym zdaniem jest winien ??

Mówi się, że cofający zawsze musi ustapić pierwszeństwa innym pojazdom.

Napisano
  • Autor

> Cofający.

Tak mnie też się zdaje i kazałem żonie napisać oświadczenie . Temat zamknięty ale dopadły mnie wątpliwości czy tak na hura można wyjechać z miejsca parkingowego.

Napisano

> Nie do końca. cofający winny jest nieustąpienia pierwszeństwa, ale wyjeżdżający z miejsca włącza

> się do ruchu i tez ma obowiązek ustąpić cofającemu.

> I mamy zonk.

to zależy od tego jak zorganizowany jest parking, jeżeli to jakiś przejazdowy z drogą publiczną to owszem wyjeżdżając z miejsca musisz ustąpić.

Ale jak to jest parking jak pod marketami to nie ma żadnego włączania do ruchu, włączanie następuje dopiero przy wyjeździe z parkingu.

No i to na cofającym spoczywa obowiązek upewnienia, że wykonując manewr nie spowoduje zagrożenia.

Napisano

> Mówi się, że cofający zawsze musi ustapić pierwszeństwa innym pojazdom.

W ten sposób łatwo każdego wkopać.

Napisano

> Ale jak to jest parking jak pod marketami to nie ma żadnego włączania do ruchu, włączanie następuje

> dopiero przy wyjeździe z parkingu.

> No i to na cofającym spoczywa obowiązek upewnienia, że wykonując manewr nie spowoduje zagrożenia.

Nie zauważyłeś w paragrafie słowa "oraz". Włączanie się do ruchu to rozpoczęcie jazdy po każdym postoju nie wynikającym z warunków drogowych, a dopiero potem z pobocza, parkingów itp.

Sprawa jest tak czy inaczej problematyczna bo nakłada się kilka sytuacji - cofanie, włączanie do ruchu, miejsce poza droga publiczną

Napisano

> Nie zauważyłeś w paragrafie słowa "oraz". Włączanie się do ruchu to rozpoczęcie jazdy po każdym

> postoju nie wynikającym z warunków drogowych, a dopiero potem z pobocza, parkingów itp.

> Sprawa jest tak czy inaczej problematyczna bo nakłada się kilka sytuacji - cofanie, włączanie do

> ruchu, miejsce poza droga publiczną

wiem, tylko IMHO wyjazdu z miejsca parkingowego na terenie prywatnym nie można nazwać włączaniem się do ruchu - chyba że przy wjeździe jest tabliczka, że obowiązuje PORD, a nie wszędzie one są.

Tak wiem, semantyka wink.gif sens naszych wywodów jest ten sam.

Napisano

> wiem, tylko IMHO wyjazdu z miejsca parkingowego na terenie prywatnym nie można nazwać włączaniem

> się do ruchu - chyba że przy wjeździe jest tabliczka, że obowiązuje PORD, a nie wszędzie one

> są.

> Tak wiem, semantyka sens naszych wywodów jest ten sam.

Można, zgodnie z Art.1,2.1

W przypadku ruchu dwóch pojazdów z kierowcami w środku jest już zagrożenie bezpieczeństwa osób.

Tak jak pisałem, sprawa problematczna;]

Napisano

Moja dziewczyna miała prawie identyczną sytuację pod marketem.

Cofała przez alejkę do wolnego miejsca parkingowego, w tym czasie wyjeżdzała jakaś kobita z miejsca parkingowego...no i bum...

Skończyło się przyjazdem policji po 2 godzinach...i mandatem 500zł 10pkt. dla wyjeżdzającej z miejsca parkingowego ponieważ włączała się do ruchu...i nie ustąpiła smile.gif

Napisano

> Moja dziewczyna miała prawie identyczną sytuację pod marketem.

> Cofała przez alejkę do wolnego miejsca parkingowego, w tym czasie wyjeżdzała jakaś kobita z miejsca

> parkingowego...no i bum...

> Skończyło się przyjazdem policji po 2 godzinach...i mandatem 500zł 10pkt. dla wyjeżdzającej z

> miejsca parkingowego ponieważ włączała się do ruchu...i nie ustąpiła

Rzeczywiście identyczna. Tu jedna jechała a druga wyjeżdżała. A tam obie wyjeżdżały

Napisano

Znajomy miał identyczny przypadek to panowie z Drogówki uznali że winny jest ten który wyjechał dalej ze swojej zatoczki. Nie wiem czy mieli jakaś podstawę nie kłóciliśmy się i nie dopytywaliśmy bo było "na nasze".

Napisano

> Parking, jedno auto cofa po parkingu szukając miejsca drugie wyjeżdża ( przodem) z miejsca

> parkingowego i na środku jest bum ( rogami). Kto Waszym zdaniem jest winien ??

Cygan oczywiście.

A na poważnie to w końcu mogą być stłuczki bez winy, wtedy każdy naprawia z własnego autocasco

Napisano

> Rzeczywiście identyczna. Tu jedna jechała a druga wyjeżdżała. A tam obie wyjeżdżały

Weź przeczytaj jeszcze raz.

Napisano

cofajacego

Napisano

> Rzeczywiście identyczna. Tu jedna jechała a druga wyjeżdżała. A tam obie wyjeżdżały

Rzeczywiście potrafisz czytać?

Quote:

jedno auto cofa po parkingu szukając miejsca drugie wyjeżdża ( przodem) z miejsca parkingowego

Napisano

> Mówi się, że cofający zawsze musi ustapić pierwszeństwa innym pojazdom.

i "zachować szczególną ostrożność"

Napisano

> i "zachować szczególną ostrożność"

A czy wyjeżdżając z miejsca parkingowego, nie trzeba się upewnić, że nic nie jedzie? Trzeba.

Więc sytuacja podobna, oba auta powinny zachować szczególną ostrożność, a nie tylko 'cofający'.

Napisano

> A czy wyjeżdżając z miejsca parkingowego, nie trzeba się upewnić, że nic nie jedzie? Trzeba.

> Więc sytuacja podobna, oba auta powinny zachować szczególną ostrożność, a nie tylko 'cofający'.

PoRD:

Art. 17. 2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:

a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,

b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby.

Manewr cofania jest bardziej obostrzony, więc i skupienie kierowcy powinno być większe.

Napisano

> PoRD:

> Art. 17. 2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną

> ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

> Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

> 3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować

> szczególną ostrożność, a w szczególności:

> a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego

> utrudnienia,

> b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym

> upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby.

> Manewr cofania jest bardziej obostrzony, więc i skupienie kierowcy powinno być większe.

z tego troche wynika, że cofający ma zwracać uwagę tylko na uczestników ruchu wink.gif a wyjezdzający z parkingu do niego się dopiero włącza:)

wpysk.gifniewiem.gif

Napisano

> PoRD:

> Art. 17. 2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną

> ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

> Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

> 3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować

> szczególną ostrożność, a w szczególności:

> a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego

> utrudnienia,

> b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym

> upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby.

> Manewr cofania jest bardziej obostrzony, więc i skupienie kierowcy powinno być większe.

Można podywagować nieco.

Przy cofaniu należy zachować szczególną ostrożność, żeby nie wprowadzić zagrożenia w ruchu. Znaczy trzeba uważać na wszelkie pojazdy znajdujące się w ruchu drogowym.

Z drugiej strony włączający się do ruchu nie jest jeszcze w pełni w ruchu drogowym i ma ustąpić tym, którzy w tym ruchu już się znajdują czyli także cofającym.

Wychodzi więc na to, że jeśli spotkają się cofający i włączający do ruchu to sprawcą kolizji powinien być ten włączający się, a cofający dostać jedynie mandat za niezachowanie szczególnej ostrożności przy cofaniu.

Napisano

> Można podywagować nieco.

> Przy cofaniu należy zachować szczególną ostrożność, żeby nie wprowadzić zagrożenia w ruchu. Znaczy

> trzeba uważać na wszelkie pojazdy znajdujące się w ruchu drogowym.

> Z drugiej strony włączający się do ruchu nie jest jeszcze w pełni w ruchu drogowym i ma ustąpić

> tym, którzy w tym ruchu już się znajdują czyli także cofającym.

> Wychodzi więc na to, że jeśli spotkają się cofający i włączający do ruchu to sprawcą kolizji

> powinien być ten włączający się, a cofający dostać jedynie mandat za niezachowanie szczególnej

> ostrożności przy cofaniu.

Quote:

Moja dziewczyna miała prawie identyczną sytuację pod marketem.

Cofała przez alejkę do wolnego miejsca parkingowego, w tym czasie wyjeżdzała jakaś kobita z miejsca parkingowego...no i bum...

Skończyło się przyjazdem policji po 2 godzinach...i mandatem 500zł 10pkt. dla wyjeżdzającej z miejsca parkingowego ponieważ włączała się do ruchu...i nie ustąpiła

Tak to właśnie by wyglądało, więc pisanie, że wina 'cofającego' jest błędne.

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Moja dziewczyna miała prawie identyczną sytuację pod marketem.

> Cofała przez alejkę do wolnego miejsca parkingowego, w tym czasie wyjeżdzała jakaś kobita z miejsca

> parkingowego...no i bum...

> Skończyło się przyjazdem policji po 2 godzinach...i mandatem 500zł 10pkt. dla wyjeżdzającej z

> miejsca parkingowego ponieważ włączała się do ruchu...i nie ustąpiła

> Tak to właśnie by wyglądało, więc pisanie, że wina 'cofającego' jest błędne.

Dobrze wiedziec na przyszłość zlosnik.gif

Tę sprawę wziałem na siebie , straty nie wielkie raptem lampa w skodzie , zwyżka OC tez nie spodziewam sie żeby była wyższa niż ewentualny mandat który przy niesprzyjających wiatrach mógłby zaproponować wezwany patrol zlosnik.gif

Napisano

Wyjeżdżający z miejsca parkingowego - włącza się do ruchu.

Cofający już jest w ruchu.

Napisano

> Dobrze wiedziec na przyszłość

> Tę sprawę wziałem na siebie , straty nie wielkie raptem lampa w skodzie , zwyżka OC tez nie

> spodziewam sie żeby była wyższa niż ewentualny mandat który przy niesprzyjających wiatrach

> mógłby zaproponować wezwany patrol

Pod warunkiem, że nie trafi się kolejna szkoda w przyszłości.

Zastanawiam się, czy tego oświadczenia nie można w chwili obecnej odwołać. TU i tak przyśle zapytanie o potwierdzenie.

Masz kopie tego oświadczenia? Co tam jest napisane?

Napisano
  • Autor

> Pod warunkiem, że nie trafi się kolejna szkoda w przyszłości.

> Zastanawiam się, czy tego oświadczenia nie można w chwili obecnej odwołać. TU i tak przyśle

> zapytanie o potwierdzenie.

> Masz kopie tego oświadczenia? Co tam jest napisane?

Nie mam kopii ( żona pisała) się trafi druga szkoda to trudno. Ile będzie zwyżki ?? 10 % ?? 20 %??

Trudno , nie będe robił teraz z mordy cholewy ...

Napisano

> Nie mam kopii ( żona pisała) się trafi druga szkoda to trudno. Ile będzie zwyżki ?? 10 % ?? 20 %??

> Trudno , nie będe robił teraz z mordy cholewy ...

20% może być już teraz, a za dwa lata wrócisz do tego co miałeś teraz, więc płacisz więcej za rok i za dwa lata. Zależy od TU, niektóre podnoszą od razu, niektóre dopuszczają jedna szkodę w roku.

Napisano
  • Autor

Wiem jak to działa wink.gif jednak nie czułbym się chyba dobrze z kombinowaniem teraz że to nie wina mojej żony ...

Trudno sie mówi smile.gif

Napisano

> to zależy od tego jak zorganizowany jest parking, jeżeli to jakiś przejazdowy z drogą publiczną to

> owszem wyjeżdżając z miejsca musisz ustąpić.

> Ale jak to jest parking jak pod marketami to nie ma żadnego włączania do ruchu, włączanie następuje

> dopiero przy wyjeździe z parkingu.

> No i to na cofającym spoczywa obowiązek upewnienia, że wykonując manewr nie spowoduje zagrożenia.

Nie masz kolego racji. Miałem dokładnie taką sytuację, że ja tyłowałem alejką na parkingu pod sklepem a we mnie wjechała Pani wyjeżdżająca z miejsca parkingowego i to ona została uznana przez Policję za sprawcę jako włączający się do ruchu. Pomimo braku tabliczki na parkingu również obowiązuje PORD.

Pozdrawiam

Napisano

> Można podywagować nieco.

> Przy cofaniu należy zachować szczególną ostrożność, żeby nie wprowadzić zagrożenia w ruchu. Znaczy

> trzeba uważać na wszelkie pojazdy znajdujące się w ruchu drogowym.

> Z drugiej strony włączający się do ruchu nie jest jeszcze w pełni w ruchu drogowym i ma ustąpić

> tym, którzy w tym ruchu już się znajdują czyli także cofającym.

> Wychodzi więc na to, że jeśli spotkają się cofający i włączający do ruchu to sprawcą kolizji

> powinien być ten włączający się, a cofający dostać jedynie mandat za niezachowanie szczególnej

> ostrożności przy cofaniu.

I tak to zostanie rozstrzygnięte.

Napisano

> Nie masz kolego racji. Miałem dokładnie taką sytuację, że ja tyłowałem alejką na parkingu pod

> sklepem a we mnie wjechała Pani wyjeżdżająca z miejsca parkingowego i to ona została uznana

> przez Policję za sprawcę jako włączający się do ruchu. Pomimo braku tabliczki na parkingu

> również obowiązuje PORD.

> Pozdrawiam

A inny patrol orzeknie inaczej, a ubezpieczyciel też orzeknie inaczej i sąd jeszcze inaczej... ludzie, przestańcie pisać o tym jakie jest prawo na podstawie historii brata szwagierki sąsiadki.

I faktycznie znak nie jest potrzebny od czasu nowelizacji art 1 ust 2 pord już wiele lat temu.