Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wolę manuala od automatu

Featured Replies

Napisano

Ale ja nie piszę, że jest w tym coś złego. Piszę, że jeżeli się spodziewam, że będę potrzebował przyspieszenia, to wtedy w manualu nie będę jechał 70 na najwyższym i nie ma tego problemu co z automatem.

czyli nie wiesz o czym piszesz albo masz wiedzę powierzchowną :hehe:  Z mojego doświadczenia w starym 24 letnim automacie 4HP22 wyglądało to tak, że tylko gwałtownie wciskałem gaz do oporu i skrzynia zbijała bieg o 1 lub 2 w dół i trwalo to szybciej niż ręczne wachlowanie skrzynią, wciskanie i popuszczanie sprzęgła czy dodatkowe puszczanie gazu i jego ponowne wciskanie :skromny: Nie interesuje Ciebie nic tylko skupiasz się na samym manewrze, nie patrzysz czy wskazówka na czerwone juz wlazła czy nie, czy odcięcie się włączyło, czy nie, obie łapy tylko na kierownicy. Trzymasz gaz w podłodze tak długo jak potrzebujesz a skrzynia z silnikiem sobie radzą same. Jak mocno potrzebujesz przyspieszenia to dłużej przytrzymasz pedał w podłodze i silnik do oporu się kręci i zmienia potem bieg na wyższy. Uwierz, że starym hydraulikiem przyjemniej się mi wyprzedzało niż tradycyjną skrzynią manualną.

Napisano

znam sytuacje gdzie przy silnych autach RWD automat i właśnie brak sprzęgła potrafiły przyczynić się do zwiedzania pejzażu.

A moim zdaniem to była po prostu wina kierującego.  :)

Napisano

Ja nie znam automatów za dobrze i mam pytanie jak zachowuje się automat w górach? Bardzo strome pojazdy 2-3km czasem i mnóstwo serpentyn o zakrętach 180 stopni takie same zjazdy (np Bieszczady) manualem jazda jest przednia choć trzeba się nawajchować jak radzi sobie automat w takim terenie?

Na przykład w nowym Hyundai i40 przy hamowaniu z dużej górki wrzuca się automatycznie niższy bieg  :)

Napisano

Ogólnie automat z dieslem to kiepskie połączenie, ze względu na mały zakres użytecznych obrotów.

Też tak sądziłem do czasu aż pojeździłem trochę po Polsce nowym i40. 

Siedmiobiegowa skrzynka daje radę  :)

Napisano

Na przykład w nowym Hyundai i40 przy hamowaniu z dużej górki wrzuca się automatycznie niższy bieg :)

w miarę przyspieszania daje coraz niższy czy np zawsze ten sam?
Napisano

Przejechałem przez przełęcz salmopolską i szczerze to ile biegów w dół zrzucał to nie zwróciłem uwagi ale hamowanie silnikiem było bardzo odczuwalne.

Miłe zaskoczenie. :oki:

Napisano

DSG na zjazdach też redukuje. Im większe pochylenie i im dłużej dasz jej znać (czas trzymania hamulca) to zrzuca coraz niżej do rozsądnego poziomu.

Dodanie gazu jest sygnałem, że może wrzucać do góry.

Napisano

DSG na zjazdach też redukuje. Im większe pochylenie i im dłużej dasz jej znać (czas trzymania hamulca) to zrzuca coraz niżej do rozsądnego poziomu.

Dodanie gazu jest sygnałem, że może wrzucać do góry.

Mój o tym nie wie. Zrzuca w dół bardzo późno...

Napisano
  • Autor

Trzymasz gaz w podłodze tak długo jak potrzebujesz a skrzynia z silnikiem sobie radzą same. Jak mocno potrzebujesz przyspieszenia to dłużej przytrzymasz pedał w podłodze i silnik do oporu się kręci

Czy aby na pewno orientujesz się o czym jest mowa? Próbujesz mnie uświadamiać ze skrzynia potrafi redukować gdy się wciśnie gaz?

Doczytaj o co chodzi bo nie chce mi się szósty raz powtarzać.

Napisano
  • Autor

jak przełączę skrzynię na S

Nie lubię S - kręci wtedy do czerwonego pola. Jedyne co pozostaje to ręczne ustawienie biegu.

Napisano
  • Autor

ok, ale dlaczego oczekujesz od automatu rzeczy, do której nie była stworzona? brak pełzania w automacie powoduje dla mnie 50% utratę jej użyteczności...

kolejna rzecz - szybka zmiana biegów - po co? jak chcesz przyspieszyć czymś zaskoczony, to automat i tak zredukuje szybciej, jak chcesz przyspieszyć i z góry wiesz że za minutę to zrobisz, to trzymasz go na danym biegu samym gazem...

a po co tryb między D a S też nie wiem - jaki by to miał być tryb?

Nie piszę o braku pełzania, tylko o niepełzaniu po puszczeniu hamulca.

Samym gazem obroty utrzymam, ale jednocześnie przyspieszę.

Tryb między D i S, jak już pisałem, miałby być wybierany płynnie.

Napisano
  • Autor

teraz na tyle stabilnie trzymam stopę że trzyma obroty

U mnie działa to tylko na chwilę i dla małej redukcji. Do lepszego przyspieszenia muszę zredukować o 2 lub 3 biegi - takich obrotów nie są się utrzymać

Napisano
  • Autor

- egerniczne wciśnięcie i cofnięcie nogi do poprzedniej pozycji = bieg w dół i trzymanie wyższych obrotów

Ja potrzebuję 3 biegu w dół i utrzymanie obrotów
Napisano
  • Autor

musiałbyś pojeździć dłużej automatem żeby docenić jego wygodę :)

Ile dłużej niż 2 lata i 36 tys.km?

Napisano

CVT to inna bajka  ;)

To też zależy kto tą bajkę pisze. W Outlanderze to była masakra... dotknięcie gazu kończyło się 4krpm wyciem i generalnie niczym więcej.

Krawiec

Napisano

Ja potrzebuję 3 biegu w dół i utrzymanie obrotów

trudno żeby mi zbijał zawsze 3 jak w sumie mam 4....

przestań już wymyślać kolejne wymagania :facepalm:

Napisano

Podpinam się pod temat. Co sądzicie o francuskiej EDC? Jak z trwałościa, jak przełącza biegi? Żonie podoba się Renault Captur a z rozsądnym silnikiem jest tylko z tą skrzynią.

Napisano

Ale chyba nie wtedy, gdy wiesz że za chwilę będziesz potrzebował przyspieszenia. Taki jest kontekst - już czwarty albo piąty raz to powtarzam.

Jak będę potrzebował to zredukuję. Zajmie mi to zapewne więcej niż sekundę.

Ty też przecież możesz zredukować ręcznie.

Masz więc rozwiązanie wymagające ręcznej redukcji, jak w manualu. Ale mające tę przewagę nad manualem że we wszystkich pozostałych sytuacjach robi się samo. IMO i tak jesteś do przodu, po prostu trzeba się pogodzić z tym, że nie wszystkie automaty są doskonałe i reagować w takich sytuacjach samemu.

Napisano

To też zależy kto tą bajkę pisze. W Outlanderze to była masakra... dotknięcie gazu kończyło się 4krpm wyciem i generalnie niczym więcej.

Krawiec

Problem nie w CVT tylko w mocy silnika. Subaru 2.0 150KM z CVT też wyje i nie jedzie. Dobrze jest dopiero z dieslem i z XT 200+KM.

Napisano

Problem nie w CVT tylko w mocy silnika ...

Raczej z brakiem momentu od dołu.

Faktycznie diesel lub DIT to inna bajka, ale jeździłem przez tydzień Foresterem 2.0i CVT i wystarczyło puknąć w łopatkę żeby dość sprawnie przyśpieszać.

Inna technika jazdy po prostu.

Napisano
  • Autor

trudno żeby mi zbijał zawsze 3 jak w sumie mam 4....

przestań już wymyślać kolejne wymagania :facepalm:

Jakie kolejne? Ja mam 7 biegów i u mnie redukcja o 1 nie wystarcza.

Jakbyś się jeszcze nie zorientował, piszę o swojej skrzyni biegów i ją oceniam. Ty mi w odpowiedzi piszesz jak jest u Ciebie, co ma być rozwiązaniem dla mojej skrzyni która jest inna.

Czyli "nie marudź, inne skrzynie działają inaczej".

Napisano
  • Autor

wymyśli wszystko byle jego prawda była na wierzchu :hehe:

Np. że ma 7 biegów a nie 4 o że u niego trzeba zredukować o 3 biegi a nie 1. Najlepsze jest to że tego nawet nie trzeba wymyślać bo to prawda ale forumowe mądrale wiedzą przecież lepiej.

Napisano
  • Autor

nie chcę być złośliwy ale Ożarek już napomknął, że marudzisz

Bo nie zorientował się że nie o jego skrzyni piszę. "Co marudzisz przecież u mnie to inaczej działa".

Napisano
  • Autor

Jak będę potrzebował to zredukuję. Zajmie mi to zapewne więcej niż sekundę.

Ale zrobisz to zawczasu.

Ty też przecież możesz zredukować ręcznie.

Masz więc rozwiązanie wymagające ręcznej redukcji, jak w manualu. Ale mające tę przewagę nad manualem że we wszystkich pozostałych sytuacjach robi się samo.

I w ten sposób wczoraj kilkadziesiąt km przejechałem na sekwencji. Zbyt często trzeba tego używać żeby automat miał sens. W manualu wygodniej wybiera się określony bieg.
Napisano

Ale zrobisz to zawczasu.

I w ten sposób wczoraj kilkadziesiąt km przejechałem na sekwencji. Zbyt często trzeba tego używać żeby automat miał sens. W manualu wygodniej wybiera się określony bieg.

Czekaj, czy to nie Ty kupiłeś Octavię w ciemno bez przejechania się danym połączeniem silnika i DSG przed zakupem?
Napisano

Ale zrobisz to zawczasu.

Przecież Ty też możesz zawczasu.

I nie wierzę że musisz przejechać kilkadziesiąt km na sekwencji. Nie jadąc jak wariat i nie wyprzedzając na styk nie ma potrzeby startowania z niskiego biegu do każdego manewru. Spokojnie można tę sekundę poświęcić żeby automat sam to zrobił.

A najważniejsza konkluzja jest taka, że trzeba było brać łopatki pod kierownicą. Redukujesz kiedy chcesz a po jakimś czasie system i tak wraca do ustawienia automatycznego.

Napisano
  • Autor

Czekaj, czy to nie Ty kupiłeś Octavię w ciemno bez przejechania się danym połączeniem silnika i DSG przed zakupem?

Jak widać z opisu, kupiłem superba.

Niestety, jazda próbna to za mało żeby zobaczyć wady i których piszę.

Napisano
  • Autor

I nie wierzę że musisz przejechać kilkadziesiąt km na sekwencji. Nie jadąc jak wariat i nie wyprzedzając na styk nie ma potrzeby startowania z niskiego biegu do każdego manewru.

Zależy od natężenia ruchu z naprzeciwka. I tak nie wyprzedziłem.

A najważniejsza konkluzja jest taka, że trzeba było brać łopatki pod kierownicą.

Jak się bierze samochód z placu z rabatem 18 tys. to nie patrzy się na takie drobiazgi.

A konkluzja jest taka że automat powinien być szybszy a kierowca powinien wybierać płynnie tryb oraz to czy chce pełzania po puszczeniu hamulca czy nie.

Napisano

Jak się bierze samochód z placu z rabatem 18 tys. to nie patrzy się na takie drobiazgi.

A konkluzja jest taka że automat powinien być szybszy a kierowca powinien wybierać płynnie tryb oraz to czy chce pełzania po puszczeniu hamulca czy nie.

To wszystko jest dostępne, tyle że zaoszczędziłeś. Jakbyś wziął łopatki + auto hold to byś teraz nie miał takich problemów.

Ja nie mówię że źle, bo 18k piechotą nie chodzi ale trudno marudzić skoro się zdecydowało na jakiś kompromis.

Napisano

Mam dla Ciebie złoty środek !!!!

Lekcje jazdy u kolegi Freda :)

Napisano
  • Autor

To wszystko jest dostępne, tyle że zaoszczędziłeś. Jakbyś wziął łopatki + auto hold to byś teraz nie miał takich problemów.

Autohold był dostępny w passacie, w superbie w ogóle nie było takiej opcji. Miałem jedynie nadzieję że dadzą możliwość wyłączenia pełzania po puszczeniu hamulca (bo technicznie to żaden problem) ale nie dali.

Tak czy owak - automat, a przynajmniej dsg, jest za wolny żeby dało się tym normalnie jeździć. Łopatki coś dają ale to połśrodek.

W efekcie jeżdżę często na niewygodnej sekwencji a na światłach i tak macham wajchą.

Poza tym przejechałem się ostatnio manualem i - wbrew utartym mitom że po automacie do manuala dobrowolnie się nie wróci - bardziej mi pasował.

Jak kiedyś wyeliminują niedogodności automatu (a to w sumie tylko kwestia dobrych chęci) to wtedy następny będzie automat. Teraz - tylko manual.

Napisano

Autohold był dostępny w passacie, w superbie w ogóle nie było takiej opcji. Miałem jedynie nadzieję że dadzą możliwość wyłączenia pełzania po puszczeniu hamulca (bo technicznie to żaden problem) ale nie dali.

Tak czy owak - automat, a przynajmniej dsg, jest za wolny żeby dało się tym normalnie jeździć. Łopatki coś dają ale to połśrodek.

W efekcie jeżdżę często na niewygodnej sekwencji a na światłach i tak macham wajchą.

Poza tym przejechałem się ostatnio manualem i - wbrew utartym mitom że po automacie do manuala dobrowolnie się nie wróci - bardziej mi pasował.

Jak kiedyś wyeliminują niedogodności automatu (a to w sumie tylko kwestia dobrych chęci) to wtedy następny będzie automat. Teraz - tylko manual.

Może masz zły styl jazdy? Założę się, że Fredowi by automat nie przeszkadzał.  ;)

Ja też lubię automaty. Oczywiście są pewne granice i na taki co ma mało biegów lub jest bardzo powolny bym się nie zdecydował, ale w większości przypadków jeżdżę spokojnie więc automat mi pasuje. Z DSG też jeździłem ale w dieslach (Passat, Tiguan, Superb) i byłem bardzo zadowolony.

:)

Napisano

Autohold był dostępny w passacie, w superbie w ogóle nie było takiej opcji. Miałem jedynie nadzieję że dadzą możliwość wyłączenia pełzania po

>>>CUT

Czytam całą tą dyskusję i chyba zaczynam rozumieć Twój tok myślenia pomimo że jest on skrajnie różny od mojego sposobu posługiwania się samochodem.

Gdyby traktować samochód z automatyczną skrzynią utylitarnie typowo jako narzędzie to Twoje problemy nie istnieją, po prostu lubisz chyba mieć wpływ na wszystko i na bieżąco analizować proces jazdy i stąd frustracja :).

W Twoim przypadku faktycznie manual będzie lepszy.

Jeśli się zagłębić do samego sedna, to nie jest to dyskusja automat vs manual lecz dyskusja o traktowaniu jazdy samochodem jako czelendż drogowy vs samochód jako benzynowy klimatyzowany zamiennik tramwaju i Polskiego Busa ;).

Napisano

Nie lubię S - kręci wtedy do czerwonego pola. Jedyne co pozostaje to ręczne ustawienie biegu.

kręci do czerwonego pola przyciśnięta, nie przyciśnięta kręci normalnie...

szukasz dziury gdzie jej nie ma...

Napisano

chciałbym zobaczyć dwa identyczne auta obok siebie i Ciebie za kierownicą manuala

1. próba startu samochodu zatrzymanego

2. próba szybkiej redukcji i przyspieszenia po wrzasku znienacka

na pewno byłbyś szybszy od DSG

też takie mądrości wygłaszałem dopóki nie zacząłem jeździć automatem... 

ale też miałem odwagę się przyznać że piep...m głupoty, jak to rewelacyjnie zmieniam biegi:)

Napisano

U mnie na zwykłym też kręci do czerwonego, więc po co to "S"? ;]

Napisano
  • Autor

lubisz chyba mieć wpływ na wszystko i na bieżąco analizować proces jazdy i stąd frustracja :).

Automat nie dość że daje tylko 2 skrajne typy jazdy, to jeszcze sam wie lepiej czy chcę jechać gdy puszczę hamulec.

Ale widocznie większości to odpowiada.

lecz dyskusja o traktowaniu jazdy samochodem jako czelendż drogowy

Tu natomiast zupełnie nie trafiłeś.
Napisano
  • Autor

chciałbym zobaczyć dwa identyczne auta obok siebie i Ciebie za kierownicą manuala

1. próba startu samochodu zatrzymanego

2. próba szybkiej redukcji i przyspieszenia po wrzasku znienacka

na pewno byłbyś szybszy od DSG

też takie mądrości wygłaszałem dopóki nie zacząłem jeździć automatem... 

Ale ja takich mądrości nie wygłaszam. Piszę o innych scenariuszach.

Zauważyłem że wiele razy muszę powtórzyć o co mi chodzi, zanim miszczowie zaczną w końcu dyskutować z tym co faktycznie napisałem a nie z tym co im się wydaje że napisałem.

Napisano
  • Autor

Trzyma obroty 4 krpm przy stałej prędkości. To ma być normalna jazda?
Napisano
  • Autor

@@Polarny

generalizowałeś jakie to A/T jest złe, więc jak widać generalizowanie nie ma przyszłości.

Pisałem wyraźnie że dla mnie jest złe a nie ogólnie. Gdzie tu widzisz generalizowanie?
Napisano
  • Autor

Z DSG też jeździłem ale w dieslach (Passat, Tiguan, Superb) i byłem bardzo zadowolony.

:)

W superbie tdi trzyma na V tak niskie obroty że cały samochód się trzęsie. Z innego źródła słyszałem, że w dieslach z dsg masowo padają dwumasy od zbyt niskich obrotów.
Napisano

W superbie tdi trzyma na V tak niskie obroty że cały samochód się trzęsie. Z innego źródła słyszałem, że w dieslach z dsg masowo padają dwumasy od zbyt niskich obrotów.

Nie zwróciłem uwagi, ale krótko jeździłem.  :ok:

Napisano

Mam drugi automat i jest zadowlony. Oczywiście że manual jest szybszy w niektórych sytuacjach ale co z tego - raz na rok z tej szybkości skorzystam.

Sterowanie gazem to podstawa.

Napisano
  • Autor

Sterowanie gazem to podstawa.

Jeśli tak potrafisz sterować, że potrafisz utrzymać bieg jaki chcesz bez przyspieszania, to gratuluję.

BTW. Ciekawe jak jest z szybkością cvt.