Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do ile stopni chłodzi wam klima?

Featured Replies

Napisano

Bo u mnie w clio po przystawieniu termometru do kratek rtęć spada do 8 stopni. U brata w golfie do 3. U mnie klima świeżo nabija. Mechanik stwierdził że renault tak po prostu ma. A jak jest u was? Czy może sprężarka u mnie niedomaga?

Napisano
  • Autor

Mówisz ze 8 jest ok? To moje pierwsze auto z klimą i jakoś słabo mi się wydaje. Juz w ciezarowce mam dużo lepiej ;)

Napisano

3,7* po długim chodzeniu na jałowym biegu.

Ale sporo zależy od temperatury na zewnątrz i wilgotności.

Napisano

Mówisz ze 8 jest ok? To moje pierwsze auto z klimą i jakoś słabo mi się wydaje. Juz w ciezarowce mam dużo lepiej ;)

przy kupnie i30 i sprawdzaniu klimy chłodziła do ok. 4 i fachury w serwisie mówili, że za mocno ... bo miało być 7

Napisano

Ale sporo zależy od temperatury na zewnątrz i wilgotności.

Kolejny raz pozwolę sobie wstawić tabelkę dla zobrazowania sytuacji  ;]  :phi: .

post-152448-0-58407400-1469896262_thumb.png

Napisano

A czy w 4 st C to nie jest fizyczny kres klimatyzacji samochodowej?

Napisano

A czy w 4 st C to nie jest fizyczny kres klimatyzacji samochodowej?

A czemu? Nie robi się bardziej chłodzących bo by zamarzały parowniki.

Napisano

Kolejny raz pozwolę sobie wstawić tabelkę dla zobrazowania sytuacji ;]:phi: .

O, tabelka, którą wstawiłem pewnie z 8 lat temu, o ile nie więcej.

To z serwisówki do lanosa.

Napisano

spada do + 6 stopni.

Ciekawostka  rok temu, w korku przed rondem w Kolbieli, przy  sierpniowych upalach +37 z kratek lecialo powietrze o temp. letniej.

Napisano

temp wlotu powietrza - temp wylotu=  minimum 10 C- najprostszy test.

Napisano

spada do + 6 stopni.

Ciekawostka rok temu, w korku przed rondem w Kolbieli, przy sierpniowych upalach +37 z kratek lecialo powietrze o temp. letniej.

bo ciśnienie rosło i rozłączało sprężarkę
Napisano

U mnie w clio 1 klima chłodzi do ok. 12 stopni przy wylocie z kratek. Reszta samochodów które miałem ok. 5-7. Nawet te z podobnego rocznika.

Napisano

To może ją napraw?

Tu rocznik nie ma znaczenia

Edytowane przez technix

Napisano

Fabia w największy upał jakieś 9*C na najmocniejszym nadmuchu na nieco słabszym 8 i analogicznie na jeszcze słabszym poniżej 7

Napisano

Fabia w największy upał jakieś 9*C na najmocniejszym nadmuchu na nieco słabszym 8 i analogicznie na jeszcze słabszym poniżej 7

Nie wiem, być może to specyfika danego producenta, ale u mnie im mocniej dmucha, tych chłodniej jest. Ty masz odwrotnie? :hmm:

Napisano

w O II jak mi ozonowali to przez 30 minut na obiegu wewnętrznym spadło do 2 stopni Kolega stwierdził ze pierwszy raz tak zimno miał:)

Napisano

To może ją napraw?

Tu rocznik nie ma znaczenia

Rocznik i model ma znaczenie. Bo a w clio 1 nie ma czegoś takiego jak obieg zamknięty, b klima była naprawiana i taka po prostu ma wydajność a c parownik umiejscowiony prawie pod maska.

Napisano

Nie wiem, być może to specyfika danego producenta, ale u mnie im mocniej dmucha, tych chłodniej jest. Ty masz odwrotnie? :hmm:

Im szybciej wieje tym mniejsza wydajność będzie miał parownik bo nie nadąży się chłodzić. Tak sobie przynajmniej zawsze to tłumaczyłem. ;)

Napisano

Mowa o otwartym obiegu. To chyba logiczne że jak przepływa szybciej powietrze do schłodzenia to nie schłodzi się ono tak mocno jak by przepływalo wolniej? Teraz zajrzałem do zdjęć i różnica jest taka że na 4biegu mam jakieś 8.3st a na 2biegu 7.1st, ale jest jak pisałem.

Edytowane przez RGB66

Napisano

W ff mk1 w tamtym roku temperatura mierzona na wylocie 4 stopnie. W tym roku w czasie jazdy przy +dwadzieścia kilka na zewnątrz, przy ustawionym nawiewie na szybę od zewnątrz na szybie robiła mi się rosa.

Napisano

Rosa to efekt wilgoci, a ta się tworzy pod parownikiem bo idzie za bardzo w dół, zamarza i nie ma przepływu powietrza.

Generalnie to masz za mało czynnika w układzie, dlatego tak nisko schodzi

Napisano

Rosa robila sie od zewnatrz, nie od srodka - w sumie to chyba pierwszy raz cos takiego mialem, moze akurat zbieg warunkow atm. Czynnika jest 740 gram (sprawdzone dzien przed wyjazdem i od ub. roku nie ubylo) czyli tyle ile trzeba, a wg speca od klimy typ sprezarki, ktora akurat mam dobrze zbija temp.

Edytowane przez shapyr

Napisano

Że też chce Wam się mierzyć... Po włączeniu ma być komfortowo i tyle.

Napisano

Po serwisie klimy mierzyli mi w megance, na właczonym obiegu wewnetrznym i wyszło 4 st.

Edit: Jak moje doswiadczenie pokazuje sporo zalezy od stanu filtra kabinowego.

Edytowane przez resmiki

Napisano

Po serwisie klimy mierzyli mi w megance, na właczonym obiegu wewnetrznym i wyszło 4 st.

Edit: Jak moje doswiadczenie pokazuje sporo zalezy od stanu filtra kabinowego.

Obieg wewn.musi byc włączony do klimy?jak to jest?

Napisano

Nie musi ale wtedy jest najwydolniejsza. Dlatego klimatyzacje automatyczne przy bardzo rozgrzanym wnętrzu lub dużej temp. zew. i dużym nasłonecznieniu ustawiają często same przynajmniej na jakiś czas obieg wewnętrzny.