Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hatchback dla rodziny 2+1

Featured Replies

Napisano

To co takiego strasznego działo się w tym 307 ?

Napisano

To co takiego strasznego działo się w tym 307 ?

1. przełącznik zespolony x3

2. fotel kierowcy się rozpadał bardzo progresywnie

3. HDI - wtrysk - co roku 1 padał

4. turbina

5. UPG po 80 tys???

6. elektryka - rozmaita...

7. po zakupie - 3 komplety tarcz ham., po 3cim bijącym - trzeba bylo kupic poprostu brembo, zeby przestac sie bawic w ASO.

ogolnie - auto które w nazwie ma ilość błędów konstrukcyjnych :(

+ ogolnie - wrazenie jak się wsiada do Peugeota... miałem 508 przez 3 lata - bylejakość przenika przez to auto i ogolnie ich auta... nawskroś :)

Edytowane przez jimbo22

Napisano

4. turbina

5. UPG po 80 tys???

7. po zakupie - 3 komplety tarcz ham., po 3cim bijącym - trzeba bylo kupic poprostu brembo, zeby przestac sie bawic w ASO.

+ ogolnie - wrazenie jak się wsiada do Peugeota... miałem 508 przez 3 lata - bylejakość przenika przez to auto i ogolnie ich auta... nawskroś :)

My mieliśmy 307 2.0 plus podtlenek LPG, nic z Twojej listy się nie przydarzyło (poza problemami z HDI oczywiście),  jedyną upierdliwą usterką były serwomechanizmy w klimie (wymieniali je chyba 2 czy 3x) a tak to nic się nie działo poza standardowymi przeglądami. Nawet po mega gongu nie było żadnych jaj z elektryką.

Czy przypadkiem nie mieliście dokładanego alarmu w ASO?

Od 2013 mam C4 z 1,6HDI i ASO widzę tylko raz na rok na przeglądzie.

Napisano

4. turbina

5. UPG po 80 tys???

ile to auto miało przebiegu ? 300kkm ? realnego ;)

bo mam obecnie 3 hdi i nic z powyższych rzeczy się nie działo (auta używane do 120-150kkm)

Napisano

Przestań, to że miałeś złe doświadczenia z 1,6 THP nie oznacza że wszystkie modele są do d...

Zasadniczo, jeśli chodzi o silniki, to do dudy (i to do kwadratu), są te, w których palce maczał pewien niemiecki koncern z biało-niebieskim śmigiełkiem. Odkąd zarzucili kooperację, jest więcej niż dobrze.

Napisano

i dalej nie rozumiem jak można się nie zapakować do focusa hb w 2+1, gdzie pół kanapy jest wolne
na weekend pakowałem się w 2+2 do fiesty 

Mam znajomego, który na co dzień wozi rodzinę corsą C. Byłem z nim nad morzem tydzień i podziwiałem chłopaka jak on tam spakował rodzinę 4 osobową (2 dzieci) Jasne, że się da ale upychanie rzeczy pod siedzeniami i w każdy wolną przestrzeń raczej nie jest komfortowe   ;]

Napisano

Mam znajomego, który na co dzień wozi rodzinę corsą C. Byłem z nim nad morzem tydzień i podziwiałem chłopaka jak on tam spakował rodzinę 4 osobową (2 dzieci) Jasne, że się da ale upychanie rzeczy pod siedzeniami i w każdy wolną przestrzeń raczej nie jest komfortowe ;]

Kwestia ilości bagażu. Ja w tym roku na 2 tygodnie w Bieszczady 2+1 zapakowalem w clio 2 i w srodku auta był jeden plecak...

Wysłane z mojego PSP5453DUO przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mam znajomego, który na co dzień wozi rodzinę corsą C. Byłem z nim nad morzem tydzień i podziwiałem chłopaka jak on tam spakował rodzinę 4 osobową (2 dzieci) Jasne, że się da ale upychanie rzeczy pod siedzeniami i w każdy wolną przestrzeń raczej nie jest komfortowe ;]

Oczywiście ze nie jest, ale to raz dwa w roku

A tu dodatkowo mowa jest o kompakcie i 2+1

Z drugiej strony nie jest komfortowe parkowania vana co tydzień pod marketem ;)

Napisano

ile to auto miało przebiegu ? 300kkm ? realnego ;)

bo mam obecnie 3 hdi i nic z powyższych rzeczy się nie działo (auta używane do 120-150kkm)

kupione nowe w salonie w Gda. 2.0 HDI 90 KM zrobione >130kkm zanim z ulgą zostało sprzedane. dalej jezdzi po Gdańsku - ale "dobrym" autem tego nazwać nie można.

Napisano

kupione nowe w salonie w Gda. 2.0 HDI 90 KM zrobione >130kkm zanim z ulgą zostało sprzedane. dalej jezdzi po Gdańsku - ale "dobrym" autem tego nazwać nie można.

Pierwsze wypsuty 307 to nie byly zbyt udane niestety ;)

Napisano

Pierwsze wypsuty 307 to nie byly zbyt udane niestety ;)

ja to wiem :) z pierwszej ręki. ale tutaj widać 307 to miód malina.

Peugeot... - marka która modelem 307 pokazała że nie potrafi w latach 2000 zrobić fotela który się nie rozpadnie od wsiadania po roku (bo w sumie ciężko określić po co jest fotel i jak go zrobić)...

na AK jest wsio ok:)

Napisano

Peugeot... - marka która modelem 307 pokazała że nie potrafi w latach 2000 zrobić fotela który się nie rozpadnie od wsiadania po roku (bo w sumie ciężko określić ta po co jest fotel i jak go zrobić)...

Kazda marka ma lepsze i gorsze momenty ;]

Dlatego dobra opcja jest kupno auta po FL...

Napisano

Peugeot... - marka która modelem 307 pokazała że nie potrafi w latach 2000 zrobić fotela który się nie rozpadnie od wsiadania po roku (bo w sumie ciężko określić po co jest fotel i jak go zrobić)...

Co ja poradze ze w modelu po fl nie wystąpił żaden z problemów które opisałeś?

Dla mnie było wsio ok i to był właśnie powód dla którego kupiłem nowe C4, bo jest to zbliżona konstrukcja pod względem bebechów. I wiesz co, dobijam do 60kkm i też jest wsio ok :D

Napisano

Co ja poradze ze w modelu po fl nie wystąpił żaden z problemów które opisałeś?

a czemu czujesz potrzebę coś "radzić" na ten temat?

Dla mnie było wsio ok i to był właśnie powód dla którego kupiłem nowe C4, bo jest to zbliżona konstrukcja pod względem bebechów. I wiesz co, dobijam do 60kkm i też jest wsio ok :D

no no 60k... piękny przebieg dla współczesnego auta :)

wiesz - ja zrobiłem 80 tys P508 1.6THP i też obiektywnie specjalnie zbyt wiele awarii nie było. ot zapobiegawczo wymieniłem rozrząd przy ok 60 tys km...

ale to nie zmienia faktu, ze to auto to jest dokladnie to za co płacisz - czyli niby segment D... a jednak taki trochę G...

Napisano

a czemu czujesz potrzebę coś "radzić" na ten temat?

Czułem potrzebę napisania obiektywnej opinii, wiesz jesteśmy na forum dyskusyjnym.

no no 60k... piękny przebieg dla współczesnego auta :)

wiesz - ja zrobiłem 80 tys P508 1.6THP i też obiektywnie specjalnie zbyt wiele awarii nie było. ot zapobiegawczo wymieniłem rozrząd przy ok 60 tys km...

ale to nie zmienia faktu, ze to auto to jest dokladnie to za co płacisz - czyli niby segment D... a jednak taki trochę G...

60k to połowa przebiegu auta które opisywałeś, przynajmniej fotel powinien się już rozpaść albo chociaż paść z jeden wtryskiwacz. A tu nic...

Aha, ta 307 o której pisałem ma dzisiaj 200kkm i też nic specjalnego się nie działo.

Napisano

Czułem potrzebę napisania obiektywnej opinii, wiesz jesteśmy na forum dyskusyjnym.

Twoja opinia, tak jak i moja z definicji jest subiektywna :) i od kiedy forum dyskusjne jest od obiektywizmu?

60k to połowa przebiegu auta które opisywałeś, przynajmniej fotel powinien się już rozpaść albo chociaż paść z jeden wtryskiwacz. A tu nic...

widzisz. bo z awaryjnością to jest tak, że jak coś jest "bezawaryjne" to powiedzmy DEKRA znajdzie usterki w 3% aut. jak cos jest bardzo awaryjne - to dekra znajdzie usterki w 20-30% aut. czyli nadal 7 na 10 właścicieli ma fart...

Aha, ta 307 o której pisałem ma dzisiaj 200kkm i też nic specjalnego się nie działo.

ta którą sprzedawał ojciec również dalej jezdzi. znajomy używa. ale co to zmienia? to dalej jest gowniane auto... ot znalazł się amator - bo kasa dobra była.
Napisano

Twoja opinia, tak jak i moja z definicji jest subiektywna :) i od kiedy forum dyskusjne jest od obiektywizmu?

widzisz. bo z awaryjnością to jest tak, że jak coś jest "bezawaryjne" to powiedzmy DEKRA znajdzie usterki w 3% aut. jak cos jest bardzo awaryjne - to dekra znajdzie usterki w 20-30% aut. czyli nadal 7 na 10 właścicieli ma fart...

ta którą sprzedawał ojciec również dalej jezdzi. znajomy używa. ale co to zmienia? to dalej jest gowniane auto... ot znalazł się amator - bo kasa dobra była.

Tyle że ja w sumie opisałem tylko fakty (a właściwie zanegowałem to co napisałeś na podstawie własnych doświadczeń), nie wydając opinii, w przeciwieństwie do Ciebie. Ale zasadniczo masz rację opinia jest subiektywna, tyle że wymiana opinii na forum pozwoli wyciągnąć założycielowi wątku obiektywne wnioski.

Porównałem sobie raporty dekry dla 307 i C4 i zastanawia mnie skąd róznice na korzyść C4 skoro to mechaniczno/elektryczne bliźniaki :hmm: 

Napisano

Tyle że ja w sumie opisałem tylko fakty (a właściwie zanegowałem to co napisałeś na podstawie własnych doświadczeń), nie wydając opinii, w przeciwieństwie do Ciebie. Ale zasadniczo masz rację opinia jest subiektywna, tyle że wymiana opinii na forum pozwoli wyciągnąć założycielowi wątku obiektywne wnioski.

Porównałem sobie raporty dekry dla 307 i C4 i zastanawia mnie skąd róznice na korzyść C4 skoro to mechaniczno/elektryczne bliźniaki :hmm: 

C4 byl wprowadzony na rynek jakies 3 lata pozniej, wiec wg mnie wiekszosc chorob wieku dzieciecego z 307 poprawili :ok:

Ja mam C4 z pierwszego rocznika i przez ponad 5 lat nie sprawialo w zasadzie wiekszych problemow.

Teraz ma juz 12 lat i zaczely sie pojawiac drobne, upierdliwe usterki ale w tym wieku to nic dziwnego.

Napisano

a ja pojechałem w combo: fakty i opinia na ich podstawie :) i co? i 1:1 w opiniach:) wnioski niech wyciąga kto tam chce :)

Napisano

C4 byl wprowadzony na rynek jakies 3 lata pozniej, wiec wg mnie wiekszosc chorob wieku dzieciecego z 307 poprawili :ok:

Ja mam C4 z pierwszego rocznika i przez ponad 5 lat nie sprawialo w zasadzie wiekszych problemow.

Teraz ma juz 12 lat i zaczely sie pojawiac drobne, upierdliwe usterki ale w tym wieku to nic dziwnego.

To może być przyczyna.

W wieku 12 lat to u mnie zaczęły znikąd pojawiać się upierdliwe drobne usterki w Octavii mk1 (drobne ale auto musiało wracać na sznurku do domu), która generalnie uchodzi za bezawaryjną, także nie ma na co narzekać :oki:

a ja pojechałem w combo: fakty i opinia na ich podstawie :) i co? i 1:1 w opiniach:) wnioski niech wyciąga kto tam chce :)

Tak gwoli ścisłości to zacząłeś od opinii, dopiero indagowany podałeś fakty. W sumie po takich doświadczeniach pewnie miałbym takie same zdanie jak Ty, ale jak widać po naszej wymianie doświadczeń to nie jest norma w PSA.

Edytowane przez Piotrus

Napisano

To może być przyczyna.

W wieku 12 lat to u mnie zaczęły znikąd pojawiać się upierdliwe drobne usterki w Octavii mk1 (drobne ale auto musiało wracać na sznurku do domu), która generalnie uchodzi za bezawaryjną, także nie ma na co narzekać :oki:

NIe narzekam, ale mam swiadomosc, ze okres bezproblemowej eksploatacji dobiegl konca.

Po Nowym Roku bede szukal nastepcy :ok:

Napisano

Dla mnie jest   ;]   zarówno kombi jak i hatchback. Chciałem kiedyś kupić kombi mk2, ale po jednym wyjeździe w góry się wyleczyłem z 4 osobami na pokładzie i kupiłem octavię  :)  Co do innnych hatchbacków to asfta H jest mała, focus większy od niej a auris nie nie nadaje z innych względów nie tylko wielkości. Nie wchodziłbym w 2+1 i hatchabacka.   ;]

hmm .octavia jest dużo węższa od foki.Plusem skody jest większy bagażnik

Napisano

Sam stoje przed podobmym wyborem, planuje zmienic foke w przyszlym roku. Zastanawiam sie czy lepszym rozwiazaniem nie bedzie np ibiza st 1.2 tsi czy cos podobnego. Co myslicie??

Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez franas85

Napisano

Sam stoje przed podobmym wyborem, planuje zmienic foke w przyszlym roku. Zastanawiam sie czy lepszym rozwiazaniem nie bedzie np ibiza st 1.2 tsi czy cos podobnego. Co myslicie??

Poszukaj golfa lub focusa z silnikiem 1.6 benz i masz spokój głowy.

Napisano

Focusa mam, co prawda mk1 a dwojka jakos mi sie nie podoba. Golf 1.6 to straszny dziadkowoz. A dlaczego nie tsi?? Z tego co wiem roczniki pow 2010 juz byly poprawione.

Napisano

Focusa mam, co prawda mk1 a dwojka jakos mi sie nie podoba. Golf 1.6 to straszny dziadkowoz. A dlaczego nie tsi?? Z tego co wiem roczniki pow 2010 juz byly poprawione.

Mk2 fl jest dosyć spoko pod względem tego co się dostaje za te pieniądze. O tsi nie piszę, bo wielu na tym forum się ich tak obawia, że od razu wszystko krytykują

Napisano

Wiem ze mk2 jest ok, jednak chcal bym cos innego niz ford po raz kolejny, choc by dlatego ze z mk2 mam stycznosc rowniez praktycznie codzinnie. Mysle jeszcze nad brawo tjet ale po 2010 gdzie juz jest lepsza skrzynia.

Napisano

Dla mnie jest   ;]   zarówno kombi jak i hatchback. Chciałem kiedyś kupić kombi mk2, ale po jednym wyjeździe w góry się wyleczyłem z 4 osobami na pokładzie i kupiłem octavię  :)  Co do innnych hatchbacków to asfta H jest mała, focus większy od niej a auris nie nie nadaje z innych względów nie tylko wielkości. Nie wchodziłbym w 2+1 i hatchabacka.   ;]

Akurat Astra H kombi ma dłuższy rozstaw osi niż htb i jest naprawdę przestronna.

Napisano

Tylko na szerokość ciasno.

Nie rzuciło mi się to w oczy, ale w sumie jeździłem raczej z przodu :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.