Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hatchback dla rodziny 2+1

Featured Replies

Napisano

Witam. Znajomemu się powiększa rodzina i chce kupić jakiegoś hatchback , wolał by kombi ale żona protestuje że będzie za duze dla niej..

Auto ma mieć spory bagażnik żeby się zmieścil wózek plus jakieś bagaże na wyjazdy wakacyjne..

Wymagania :

-kwota 20-25 tys

-rok 2007 i młodsze

-silnik benzyna nadająca się pod lpg żeby się jakoś zbierała poniżej 10s do setki

- nie jakiś skomplikowany ,drogi w naprawach

Najbardziej się zastanawia nad Focusem mk2 po lifcie z 2.0 benzyna .

A wy co byście doradzili

Pozdrawiam:)

Napisano

Nie widzę hatchbacka dla rodziny 2+1, ale focus sam w sobie jest ciasny szczególnie z tyłu.

Napisano

Jak ma być HB i pakownie to Octavia, Laguna, C5 w wersjach HB. Przepastne bagażniki jak w kombi a bryła hb.

Napisano

Jak ma być HB i pakownie to Octavia, Laguna, C5 w wersjach HB. Przepastne bagażniki jak w kombi a bryła hb.

To raczej liftbacki niz htb ;)

Napisano

To raczej liftbacki niz htb ;)

No okej, można to nazwać liftback :)

Napisano
  • Autor

A chodzi o typowego hatchback żeby żona znajomego nie wkurzala się przy parkowaniu :)

Edytowane przez Cezarek

Napisano

Civic ufo w tej kasie się znajdzie?

Super sprawa ze składaniem 2 rzędy siedzien, bo bez problemu można np. gondolę włożyć. No i sam bagażnik wielki. 

Napisano

Witam. Znajomemu się powiększa rodzina i chce kupić jakiegoś hatchback , wolał by kombi ale żona protestuje że będzie za duze dla niej..

Auto ma mieć spory bagażnik żeby się zmieścil wózek plus jakieś bagaże na wyjazdy wakacyjne..

Wymagania :

-kwota 20-25 tys

-rok 2007 i młodsze

-silnik benzyna nadająca się pod lpg żeby się jakoś zbierała poniżej 10s do setki

A wy co byście doradzili

bravo II 1.4 t-jet (120KM wystarczy) może być tylko gaziarz kumaty też musi być, ja się mieściłem, nawet z 2 wózkami (gondola + spacerówka) do bagażnika i jakieś mniejsze graty i 2 torby sportowe z przodu jak fotel z ciuchami i git

luknij jeszcze na ceeda 1.6, mocny silnik bez turbo, wyglądu nie ma ale spełnia twoje wymagania

Napisano

Bravo 1.4TJet

można też Lancie Delte III, bedzie znaczenie wiecej miejsca z tyłu :ok:  tylko pytanie czy stylistyka auta pasuje.

Napisano

można też Lancie Delte III, bedzie znaczenie wiecej miejsca z tyłu :ok:  tylko pytanie czy stylistyka auta pasuje.

Za 20-25kPLN to chyba bedzie ciezko :nie_wiem:

Napisano

VelSatis. Dla rodziny, miejsca w pompkę. Wygodny i tani. No i hatchback! :P

Napisano

VelSatis. Dla rodziny, miejsca w pompkę. Wygodny i tani. No i hatchback! :P

I z jedynym słusznym silnikiem 2.0 T

Napisano

Jeżeli ten kolega szuka samochodu dla 2 + 1 i chce mieć spokój to niech kupi kombi. Kompaktowy hatchback wcale bardzo pakowny nie jest. A jak przekonać kobietę do kombi - niech pójdzie z nią przetestować kombi z czujnikami parkowania i wsadzi ją za kierownicę.... a potem niech się przejadą hatchbackiem bez czujników ;)  W przypadku kompaktu te dodatkowe ok. 20 cm (mniej więcej tyle dłuższe są te kombi) robi ogromną różnicę jeśli chodzi o praktyczność, a niewielką jeśli chodzi o parkowanie. 

Napisano

Opel Signum. :]

Napisano

A musi być hatchback? Ja bym zaproponował scenika II (bo na III to chyba mało kasy) 2.0 albo citroena c4 picasso. Auta wielkości przeciętnego kompakta w hatchb, bagażniki przyzwoite a przestrzeni w środku tyle co na boisku + możliwość adaptacji wnętrza (składane fotele, wyjmowane, przesuwane itp).

do tego poziom wyposażenia generalnie dużo przewyższające inne auta w tej klasie i w stosunku do ceny, a za pozycję za kierownicą (wysoko) żona będzie u wielokrotnie wdzięczna.

VelSatis. Dla rodziny, miejsca w pompkę. Wygodny i tani. No i hatchback!

Pewnie tak, ale w tym przypadku problemy moga być 2:

- gust ;]

- znalezienie przyzwoitego egzemplarza może być porównywalne do trafienia 4 lub 5 w totka.

Napisano

Nie widzę hatchbacka dla rodziny 2+1, ale focus sam w sobie jest ciasny szczególnie z tyłu.

Focus jest ciasny? Znajdź mi bardziej przestronnego hatchback w klasie.

Napisano

Jeżeli ten kolega szuka samochodu dla 2 + 1 i chce mieć spokój to niech kupi kombi. Kompaktowy hatchback wcale bardzo pakowny nie jest. A jak przekonać kobietę do kombi - niech pójdzie z nią przetestować kombi z czujnikami parkowania i wsadzi ją za kierownicę.... a potem niech się przejadą hatchbackiem bez czujników ;) W przypadku kompaktu te dodatkowe ok. 20 cm (mniej więcej tyle dłuższe są te kombi) robi ogromną różnicę jeśli chodzi o praktyczność, a niewielką jeśli chodzi o parkowanie.

Często przez te 20 cm zwiększa się rozstaw osi i tym samym komfort jazdy. Focus 1.6 tdci kombi płynął pp drodze w porównaniu do 1.6 benz hatchback.

Napisano

Często przez te 20 cm zwiększa się rozstaw osi i tym samym komfort jazdy. Focus 1.6 tdci kombi płynął pp drodze w porównaniu do 1.6 benz hatchback.

To bardzo ciekawe... Szczególnie, że w Focusie nie ma różnicy w rozstawie osi między hatchbackiem, sedanem czy kombi.

Napisano

LOL, chyba Cie troche fantazja ponosi :hehe:

Napisano
  • Autor

Nie pomyślałem o tym muszę podrzucić pomysł :) no ok jeśli każdy mówi że hatchback za mały to jakie "małe" kombi ..

Edytowane przez Cezarek

Napisano

A chodzi o typowego hatchback żeby żona znajomego nie wkurzala się przy parkowaniu :)

to octavia + kamera cofania :]

Napisano

LOL, chyba Cie troche fantazja ponosi :hehe:

Fantazja ponosi osobę, która miała jeden i drugi samochód? Naprawdę, zamiast pisać o fantazji warto się zastanowić przed napisaniem takiego komentarza.

Napisano

To bardzo ciekawe... Szczególnie, że w Focusie nie ma różnicy w rozstawie osi między hatchbackiem, sedanem czy kombi.

Bardzo ciekawe, bo są inne nastawy zawieszenia. Często, tak jak wcześniej napisałem, za zwiększeniem długości nadwozia idzie zwiększenie rozstawu osi.

Napisano
  • Autor

to octavia + kamera cofania :]

Jaki silnik w octavi pod gaz ?

Napisano

Bardzo ciekawe, bo są inne nastawy zawieszenia. Często, tak jak wcześniej napisałem, za zwiększeniem długości nadwozia idzie zwiększenie rozstawu osi.

Ale "często za zwiększeniem długości nadwozia idzie zwiększenie rozstawu osi" znaczy w tym przypadku, że tak właśnie jest, czy też prawdziwy jest ten tekst:

A za Twoje odczucia odpowiada inna sprężyna, ew. inny amortyzator? :hmm:

Napisano

Jaki silnik w octavi pod gaz ?

1,6 mpi chyba były jeszcze

Napisano

1,6 mpi chyba były jeszcze

Poniżej 10 s do setki  :hmm: (chyba, że koledze nie zależy od 0 do 100, a np. od 80 do 100 to ok  :phi: )

Napisano

Poniżej 10 s do setki  :hmm: (chyba, że koledze nie zależy od 0 do 100, a np. od 80 do 100 to ok  :phi: )

to niech się gnieździ w focusie :] i użera z gazem w nim.....

Napisano

A wy co byście doradzili

octavia :skromny: 

Napisano

Ale "często za zwiększeniem długości nadwozia idzie zwiększenie rozstawu osi" znaczy w tym przypadku, że tak właśnie jest, czy też prawdziwy jest ten tekst:

A za Twoje odczucia odpowiada inna sprężyna, ew. inny amortyzator? :hmm:

Znaczy musisz sibie to zweryfikować. Kombi w dieslu zapewnia o niebo leoszy komfort jazdy niż hatchback z benzyna.

Napisano

Ciekawe, bo mam przekonanie graniczące z pewnością, że na ogół (są wyjątki) to kombiaki rosną za tylną osią, więc rozstaw osi pozostaje :hmm: . Na prowadzenie wpływa bardziej inaczej zestrojone zawieszenie i inny rozkład mas. 

W tym roku stojąc przed kupnem samochodu rozważałem i testowałem ten sam model jako hatchback i kombi. Padło na kombi, bo bardziej mi się spodobało prowadzenie - jest mam wrażenie bardziej stabilne, do tego samochód jest mniej wrażliwy na boczny wiatr.

Napisano

Znaczy musisz sibie to zweryfikować. Kombi w dieslu zapewnia o niebo leoszy komfort jazdy niż hatchback z benzyna.

Widzę, że trzeba strzelić prosto po twarzy... Głupoty piszesz o rozstawie osi, a nie o zmianie charakterystyki zawieszenia...

Oczywiście, są samochody w których rozstaw jest w kombi większy niż w HB (np. Megane 2), ale są też takie gdzie kombi ma rostaw mniejszy niż sedan (np. Mazda6)... Focus do żadnej z tych grup się nie zalicza.

Edytowane przez grogi

Napisano

to niech się gnieździ w focusie :] i użera z gazem w nim.....

a co z gazem w foce jest nie tak ?

dla mnie napompowany focus (c-max) starczał dla 2+2

a jak trzeba było to pakowaliśmy się się do fiesty 

więc jaki problem jest foka dla 2+1 ?

Edytowane przez Koonrad

Napisano

Ciekawe, bo mam przekonanie graniczące z pewnością, że na ogół (są wyjątki) to kombiaki rosną za tylną osią, więc rozstaw osi pozostaje :hmm: . Na prowadzenie wpływa bardziej inaczej zestrojone zawieszenie i inny rozkład mas. 

W tym roku stojąc przed kupnem samochodu rozważałem i testowałem ten sam model jako hatchback i kombi. Padło na kombi, bo bardziej mi się spodobało prowadzenie - jest mam wrażenie bardziej stabilne, do tego samochód jest mniej wrażliwy na boczny wiatr.

IMO inny rozkład mas

kombi/sedan ma duży zwis i to robi różnicę, zwłaszcza jak zapakujesz bagażnik 

do tego diesel ma cięższy przód (przeważnie)

mam doświadczenia przy holowaniu przyczepy, kombi dużo bardziej buja ;)

Napisano

Poniżej 10 s do setki :hmm: (chyba, że koledze nie zależy od 0 do 100, a np. od 80 do 100 to ok :phi: )

1.8t

Napisano
  • Autor

1.8t

To będzie octavia I a tych pod koniec produkcji z 1.8t mało było

Napisano

Focus jest ciasny? Znajdź mi bardziej przestronnego hatchback w klasie.

Dla mnie jest   ;]   zarówno kombi jak i hatchback. Chciałem kiedyś kupić kombi mk2, ale po jednym wyjeździe w góry się wyleczyłem z 4 osobami na pokładzie i kupiłem octavię  :)  Co do innnych hatchbacków to asfta H jest mała, focus większy od niej a auris nie nie nadaje z innych względów nie tylko wielkości. Nie wchodziłbym w 2+1 i hatchabacka.   ;]

Napisano

śwagier ;) jeździł przez parę late w składzie 3 dorosłych i 2 dzieci focusem hb mk2...czasami box dorzucał...

wersal może to nie był ale raczej nikt przesadnie nie narzekał...

Napisano

Signum 2.0T. ;]

Napisano

Dla mnie jest   ;]   zarówno kombi jak i hatchback. Chciałem kiedyś kupić kombi mk2, ale po jednym wyjeździe w góry się wyleczyłem z 4 osobami na pokładzie i kupiłem octavię  :)  Co do innnych hatchbacków to asfta H jest mała, focus większy od niej a auris nie nie nadaje z innych względów nie tylko wielkości. Nie wchodziłbym w 2+1 i hatchabacka.   ;]

o ile hb forda jest faktycznie mniejszy - 20cm długości, tak kombi już nie robi różnicy 

a w samej kabinie powinno być luźniej, bo foka jest szersza, wyższa i ma większy rozstaw osi

octa nadrabia długą dupą = 100L większy bagażnik, ale to akurat boxem można załatwić 

i dalej nie rozumiem jak można się nie zapakować do focusa hb w 2+1, gdzie pół kanapy jest wolne

na weekend pakowałem się w 2+2 do fiesty  :hmm:

Edytowane przez Koonrad

Napisano

Widzę, że trzeba strzelić prosto po twarzy... Głupoty piszesz o rozstawie osi, a nie o zmianie charakterystyki zawieszenia...

Oczywiście, są samochody w których rozstaw jest w kombi większy niż w HB (np. Megane 2), ale są też takie gdzie kombi ma rostaw mniejszy niż sedan (np. Mazda6)... Focus do żadnej z tych grup się nie zalicza.

A może warto raz jeszcze przeczytać to co napisałem? Bo najpierw ostro negujesz moje zdanie, a za chwilę piszesz w tym samym tonie o czym ja wcześniej pisałem :)

Napisano

Wymagania :

-kwota 20-25 tys

-rok 2007 i młodsze

A wy co byście doradzili

Focus, Megane, Golf, Octavia (to nie HB ale powiedzmy ze tak), Mazda 3 (tyz focus ino uważać na rudą), Auris, 

Unikałbym Civica UFO (bagażnik wielki, ale zawias betonowy - podróżowanie męczące, wnętrze slabej jakosci), P308/C4 (zwłaszscza z 1.6 THP)

Napisano

A może warto raz jeszcze przeczytać to co napisałem? Bo najpierw ostro negujesz moje zdanie, a za chwilę piszesz w tym samym tonie o czym ja wcześniej pisałem :)

Nie warto...

Napisano

Focus, Megane, Golf, Octavia (to nie HB ale powiedzmy ze tak), Mazda 3 (tyz focus ino uważać na rudą), Auris, 

Unikałbym Civica UFO (bagażnik wielki, ale zawias betonowy - podróżowanie męczące, wnętrze slabej jakosci), P308/C4 (zwłaszscza z 1.6 THP)

A dlaczego miałby nie brać 308/C4 z np. 2.0 benzyna EW10A ?

Napisano

W 308 nie bylo tego silnika w ogole, ale w C4 chyba tez jedynie w pierwszych rocznikach.

Powyzej 2007 roku to juz chyba jedynie 1,6VTI zostaje do wyboru, ktory raczej szalu nie robi.

Napisano

bo to PSA :)

Napisano

W 308 nie bylo tego silnika w ogole, ale w C4 chyba tez jedynie w pierwszych rocznikach.

Powyzej 2007 roku to juz chyba jedynie 1,6VTI zostaje do wyboru, ktory raczej szalu nie robi.

A faktycznie, w 308 był tylko ten 1,6 z BMW, ale w C4 kładli swoje silniki do 2008, więc w teorii by się łapał.

Napisano

bo to PSA :)

Przestań, to że miałeś złe doświadczenia z 1,6 THP nie oznacza że wszystkie modele są do d...

Mieliśmy 307 po lifcie, mam C4 i mam zgoła odmienne doświadczenia. Fakt że auta były nowe, czy kupiłbym je jako 8-10 latki to nie wiem.

Napisano

Przestań, to że miałeś złe doświadczenia z 1,6 THP nie oznacza że wszystkie modele są do d...

Mieliśmy 307 po lifcie, mam C4 i mam zgoła odmienne doświadczenia. Fakt że auta były nowe, czy kupiłbym je jako 8-10 latki to nie wiem.

ojciec miał 307 przez 8 lat. a ja miałem 1.6THP to "lepsze" i "poprawione" po 2011...  przez jakies 80 tys km.

I dlaczego mam przestać? tylko się utwierdziłem w przekonaniu: PSA jest do d....

Edytowane przez jimbo22

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.