Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia RIO nowy model, silnik 1.4 DOHC CVVT 109 KM 6 MT - ktoś ma??

Featured Replies

Napisano

Pytanie, ile to REALNIE (i bez fantazjowania), pali w cyklu miejskim/mieszanym?

Dane katalogowe mam przed nosem ale jak wiemy, lubia się one mijać z rzeczywistością. ;]

Napisano

Dane katalogowe mam przed nosem ale jak wiemy, lubia się one mijać z rzeczywistością. ;]

Maro_t ma chyba. Nowy model bedzie w przyszlym roku, wiec IMHo warto poczekac.

Napisano

szwagier kupił taką nową w tym roku i właśnie narzekał na dość wysokie spalanie,  w wawie ponad 9L/100km a na trasie okolice 7.5 mu wychodzą

Napisano
  • Autor

Uuu dużo...Tego się właśnie obawiałem. :(

Tyle to mi paliła Marea kombi z silnikiem 1.8 16V....

Edytowane przez Cinek

Napisano

mam sprawdzoną informację, że przez ostatnie miesiące w serwisach KIŁy pojawialą się rio z zatartymi silnikami, 

Napisano
  • Autor

mam sprawdzoną informację, że przez ostatnie miesiące w serwisach KIŁy pojawialą się rio z zatartymi silnikami, 

Jaki model silnika?

Napisano

Autocentrum Ci nie działa?

http://www.autocentrum.pl/spalanie/kia/rio/iii/hatchback-5d-facelifting/silnik-benzynowy-1.4-dohc-cvvt-109km-od-2014/

Napisano

wierzysz w to?:

Minimalne średnie spalanie:
5,0
Jest to średnie minimalne spalanie jakie zanotowałeś w jeździe mieszanej, w cyklach miejskich i pozamiejskich, z możliwością dowolnej przewagi jednego z nich, do wykluczenia cyklu pozamiejskiego włącznie.
Maksymalne średnie spalanie:
6,5
Jest to średnie maksymalne spalanie jakie zanotowałeś w jeździe mieszanej, w cyklach miejskich i pozamiejskich, z możliwością dowolnej przewagi jednego z nich, do wykluczenia cyklu pozamiejskiego włącznie.
Minimalne spalanie przy oszczędnej jeździe:
5,4
Jest to najmniejsze zużycie paliwa, jakie odnotowałeś pokonując możliwie duży dystans z zachowaniem maksymalnie umiarkowanej dynamiki i prędkości na jaką pozwoliły warunki drogowe, najlepiej krajowe.
Napisano

wierzysz w to?:

Nie mam powodów nie wierzyć. We wszystkich moich samochodach raporty pokrywały się z moimi obserwacjami. 

Napisano

Tylko tutaj masz aż 4 raporty, z czego dwie osoby podają spalanie na poziomie diesla 1,5 dci albo 1,6 hdi czyli 5,6 l/100km  ;l  ;l

Nie mam powodów nie wierzyć. We wszystkich moich samochodach raporty pokrywały się z moimi obserwacjami. 

Napisano

ja mam zupełnie inne odczucia, zazwyczaj spotykałem się z tym, że w sieci ludzie zaniżają spalanie... ale po co to nie wiem.

Napisano

Tylko tutaj masz aż 4 raporty, z czego dwie osoby podają spalanie na poziomie diesla 1,5 dci albo 1,6 hdi czyli 5,6 l/100km  ;l  ;l

Warto popatrzeć na innych portalach - np. honestjohn.co.uk (http://www.honestjohn.co.uk/realmpg/kia/rio-2011/14) - i jakiśtam pogląd sobie wyrobisz... (41mpg to 5.75l/100km).

Napisano
  • Autor

Autocentrum znam i jak zauważyłeś, są tam cztery wpisy. Z zagranicznych nie korzystam. Myślę że za spytanie na motokąciku nikt mi w ryj nie przyleje. ;)

Napisano

to auto ma ponoć ciekawą cechę: uszczelki szyb przednich nie dotykają szyb i nie da się wytrzeć zaparowanej szyby poprzez zsunięcie jej na dół ;)

Napisano
  • Autor

to auto ma ponoć ciekawą cechę: uszczelki szyb przednich nie dotykają szyb i nie da się wytrzeć zaparowanej szyby poprzez zsunięcie jej na dół ;)

O patrz...Bardzo ciekawa upierdliwość. ;)

Napisano

Można wierzyć w takie spalanie tylko potem przy dystrybutorze jest płacz i zgrzytanie zębów. Bo ktoś podał spalanie chwilowe przy jeździe autostradą na 6 biegu z prędkością 110 km/h. 

Warto popatrzeć na innych portalach - np. honestjohn.co.uk (http://www.honestjohn.co.uk/realmpg/kia/rio-2011/14) - i jakiśtam pogląd sobie wyrobisz... (41mpg to 5.75l/100km).

Napisano

to auto ma ponoć ciekawą cechę: uszczelki szyb przednich nie dotykają szyb i nie da się wytrzeć zaparowanej szyby poprzez zsunięcie jej na dół

Zupełnie jak Corolla. 

Napisano

Wystarczy docisnąć szybę do uszczelki podczas podróży góra/dół.

Spalanie przy silniku 1.4 z automatem mam 8,5-9,2 we Wrocławiu. Trasa ok 6,5.

Dlatego założyłem LPG. I skróciłem gwarancję o 6 lat  :phi:

Napisano

informacje o spalaniu na poziomie 5-5.5 litra to chyba dotyczą silnika 1.4CRDi i pewnie omyłkowo trafiły do innego silnika

Napisano

Dalekowschodnia przypadłość. Ale co z tego? Nie warto kupować?   ;]

Napisano

Dalekowschodnia przypadłość. Ale co z tego? Nie warto kupować? ;]

Nie wiem, ale może to być wkurzające.

Wysłane z Moto X Play

Napisano

Ja mam ten silnik w Vendze w wersji 90KM i skrzynia piątka.

Nie chce zejść poniżej 8l/100km.

Bo jak nie kręcę się po mieście, gdzie pali 9 (krótkie dystanse, ale bez korków), to wyjadę dalej, ale przeważnie autostradą i co bym nie robił, to zawsze średnio wychodzi koło 8 :D

Myślę, że w Rio przy  mniejszych oporach powietrza, bo auto niższe można się spodziewać okolic 7l/100km.

Napisano

W ix20 ten silnik pali ok. 9l/100km w mieście, przy spokojnej jeździe.

Napisano

Większy i cięższy Cee'd z tym silnikiem ma średnie z trzech lat 6,6 l/100  :oki: .

Napisano

ja mam. Już prawie dwa lata. Pali dokładnie TYLE.

Jazda mieszana. Głównie podmiejska, trochę miejska, czasem dłuższe trasy autostradami

Napisano

jeździłem 3 tygodnie: trasa 6, miasto 9

Napisano

szwagier kupił taką nową w tym roku i właśnie narzekał na dość wysokie spalanie,  w wawie ponad 9L/100km a na trasie okolice 7.5 mu wychodzą

spodziewał sie ze bedzie palic 6?

cudów nie ma

poprawili juz gniazda zaworowe?

Napisano

Wystarczy docisnąć szybę do uszczelki podczas podróży góra/dół.

Spalanie przy silniku 1.4 z automatem mam 8,5-9,2 we Wrocławiu. Trasa ok 6,5.

Dlatego założyłem LPG. I skróciłem gwarancję o 6 lat  :phi:

to po 150 tys wysiada gniazda zaworowe.

Napisano

Nie chce zejść poniżej 8l/100km.

Bo jak nie kręcę się po mieście, gdzie pali 9 (krótkie dystanse, ale bez korków), to wyjadę dalej, ale przeważnie autostradą i co bym nie robił, to zawsze średnio wychodzi koło 8 :D

Myślę, że w Rio przy mniejszych oporach powietrza, bo auto niższe można się spodziewać okolic 7l/100km.

Kurcze naprawde duzo to pali. Ostatnie tankowanie caly czas kobieta jezdzila po miescie maks odcinki to 5km zawozac dziecko do babci. Silnik 2.0 spalil 11,5l LPG w tym jedna trasa 50km byla komputer pokazal 9.9l NoPb.

Go Hard or Go Home

Napisano

to po 150 tys wysiada gniazda zaworowe.

To naprawię głowicę z zaoszczędzonych ponad 20 tys.zł i jeszcze mi sporo zostanie w kieszeni rotfl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.