Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie tdi vs tsi

Featured Replies

Napisano

Jaka średnia prędkość?

Autostrada = 130-140

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Autostrada = 130-140

liczona jako iloraz drogi i czasu? czy z obserwacji lprędkosciomierza? ;l  ;l  ;l  ;l  ;l

Napisano

Zastanawiam sie na ile trwale i wolne od kosztow nowe TSI beda w dlugim okresie, tak np 150-200 tys km.

1,9 Multijet, buda 1520kg wroclaw-drezno, troche krecenia w miescie i okolicy- wroclaw, srednia ok 100, jazda 110-140 A4

Spalanie z calosci 5,4

Jesli mialbym benzyne palaca 6,5 nawet to ciul z klekotem.

Pb to jednak spokojnie, cicho.

W miesci pali mi  Multijet  7,7

Miałem dużo samochodów między innymi kilka JTD w tym 1,9 MJTD , miałem też 1.2 TSi, a obecnie jeżdżę 1.4 T z Opla, średnie spalanie w podobnych warunkach wychodzi bardzo podobnie. Jadąc oszczędnie Cromą z 1,9 MJTd spaliłem na trasie 5,2, 1.2 TSi udało mi się wykręcić 4,9 ale to hardcor, zwykle około 5,5-6 max, Oplowski 1.4 T nie ma wtrysku bezpośredniego i spala nieco więcej, ale jest to różnica rzędu 2-3 setki więcej w stosunku do TSi. Nowe TSI czyli te na pasku i z głowicami 16v są jeszcze oszczędniejsze. Użytkuję też 1.5 DCi z Renault który średnio po mieście spala w okolicach 5 litrów , ale z kolei na autostradzie jadąc 150-160 km/h zżera 7,5 z uwagi na krótką skrzynię i przeznaczenie do ruchu miejskiego (Twingo II). Bora TDi którą miałem spalała średnio około 6,2-6,4 w mieszanym więc w zasadzie tyle co Corsa z 1.4 T. Są oczywiście warunki jazdy kiedy to diesel będzie oszczędniejszy, przypuszczam, że to głównie bardzo szybka jazda autostradowa, ja jednak patrzę poprzez pryzmat warunków w jakich głównie użytkuję samochody więc cykl mieszany + od czasu do czasu autostrada. 

Napisano

Skąd wiesz ze jak ja wziąłeś to była zatankowana pod korek? Mi tak kiedyś w wynajętym samochodzie spalanie wyszło 15 l/100 km ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

:oki:

zgadza się, w większości samochodów pierwsze 50, a nawet 100 km, wskazówka ilości paliwa nie rusza się 

Napisano

Dokładnie ta sama trasa, lecz sportsvanem momentami jechałem szybciej na autostradzie niż Ateca.

1. Seat Ateca 2.0 tdi 150 4motion, średnia prędkość 58 km/h, spalanie 5.4 l/km

2. Golf sportsvan 1.4 125 tsi, średnia prędkości 63 km/h, spalanie 5.2 l/100 km. Momentami jechałem ok 140-150 km/h.

Trasa: połowa dystansu to autistrada, a druga połowa to drogi lokalne z prędkościami 70-90 km/h.

Porównanie:

https://m.facebook.com/prawoimotoryzacja/photos/a.1777004485876080.1073741830.1752392311670631/1814296405480221/?type=3&source=48

Cuda na kiju, mi tiguan 2.0tsi EA888 z automatem aisin i mufta haldex pali:
W kapeluszu mackajac gaz nie przekraczajac 80km/h 7.5 litrow(to jest absolutny minimum)
Jezdzac srednio normalnie po miescie 11-13 litrow
Jezdzac dynamicznie po miescie 17-20 litrow
Na trasie przy 100km/h>8 litrow, przy 120km/h>10 przy 140km/h>14 przy 180km/h>18 przy 200km/h>20
Take jesli chciales udowodnic ze tsi pali tak jak tdi to bzdura jest(moj znajomy ma forda galxy 2.0hdi pezota i mu pali  6-7 litrow) 

Edytowane przez tower

Napisano

Jakim cudem przy takiej jeździe masz średnia poniżej 60km/h?

Jaki autor i jaki test, takie też sugerowane wnioski. Test z tzw, 4 liter, zrobione niecałe 60km, ale opowieści jak widać . Taki pomponik czy kozaczek, ale motoryzacyjny. Zobacz co z czym były porównywane   :facepalm: 

I czego niby to porównanie ma dowodzić?

Dokładnie niczego, ale wniosek masz przedstawiony w materiale: "moim zdaniem, zakup diesla traci sens, wobec świetnych siników tsi."    :hehe:

Napisano
  • Autor

Jaki autor i jaki test, takie też sugerowane wnioski. Test z tzw, 4 liter, zrobione niecałe 60km, ale opowieści jak widać . Taki pomponik czy kozaczek, ale motoryzacyjny. Zobacz co z czym były porównywane :facepalm:

Dokładnie niczego, ale wniosek masz przedstawiony w materiale: "moim zdaniem, zakup diesla traci sens, wobec świetnych siników tsi." :hehe:

Jak rozumiem, jedyne co potrafisz, to wyjazdy ad personam, tak?

Napisano

Jak rozumiem, jedyne co potrafisz, to wyjazdy ad personam, tak?

Naprawdę? Jakieś  "Prawo i motoryzacja"  poszukujące popularności prezentuje debilny test (czemu debilny? dwa różne samochody, jazda na 60km z tekstami o jazdach autostradą itd.) i jeszcze bardziej absurdalne wnioski. Wcześniej napisałem krótkie podsumowanie tej rewelacji medialnej. Jak chcesz "odwiedzenia mojego bloga", to może jednak jakieś materiały, które by były czymś wartościowym? 

Napisano

Tiguan 5,9

Ateca 6,0

Sportsvan 6.1

Spalanie z ok 500 km każdym z samochodów.

No tiguan tdi moze i pali 5.9.
U mnie tsi nawet na prostej jak wezme chwilowe spalanie i bede trzymal pedal w jednej pozycji zeby auto nie zwalnialo to sie nie da uzyskac znaczenia ponizej 7.
Przejachane 60 000
Jak bede mial wene to moze nakrece filmik. Generalnie 2.0 tsi pali jak smok.
Fakt ze zbiera sie tez odwaznie.
Napisano
  • Autor

Naprawdę? Jakieś "Prawo i motoryzacja" poszukujące popularności prezentuje debilny test (czemu debilny? dwa różne samochody, jazda na 60km z tekstami o jazdach autostradą itd.) i jeszcze bardziej absurdalne wnioski. Wcześniej napisałem krótkie podsumowanie tej rewelacji medialnej. Jak chcesz "odwiedzenia mojego bloga", to może jednak jakieś materiały, które by były czymś wartościowym?

A teraz ochłoń, przeczytaj raz jeszcze to co napisałem w temacie dotychczas i powyżej, przemyśl co chcesz mi zarzucić i napisz odpowiedź. Może tak będzie prościej i sensowniej :)

Napisano
  • Autor

No tiguan tdi moze i pali 5.9.

U mnie tsi nawet na prostej jak wezme chwilowe spalanie i bede trzymal pedal w jednej pozycji zeby auto nie zwalnialo to sie nie da uzyskac znaczenia ponizej 7.

Przejachane 60 000

Jak bede mial wene to moze nakrece filmik. Generalnie 2.0 tsi pali jak smok.

Fakt ze zbiera sie tez odwaznie.

Masz stare tsi w starym Tiguanie. Nowe tsi 2.0 pali mniej, lecz w Tiguanie tez trzeba będzie liczyć średnia między 8, a 10.

Napisano

A teraz ochłoń, przeczytaj raz jeszcze to co napisałem w temacie dotychczas i powyżej, przemyśl co chcesz mi zarzucić i napisz odpowiedź. Może tak będzie prościej i sensowniej :)

Wszytko jest tutaj napisane : https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/432733-spalanie-tdi-vs-tsi/#entry6255482

Sensowniej będzie (skoro to Twoje treści), byś jednak na drugi raz przemyślał prezentację takich "testów" i równie "przemyślanych" wniosków. Jakie testy i ich prezentacja, taka reakcja. 

Napisano
  • Autor

Wszytko jest tutaj napisane : https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/432733-spalanie-tdi-vs-tsi/#entry6255482

Sensowniej będzie (skoro to Twoje treści), byś jednak na drugi raz przemyślał prezentację takich "testów" i równie "przemyślanych" wniosków. Jakie testy i ich prezentacja, taka reakcja.

No właśnie to nie jest wszystko, dlatego zachęcam do zapoznania się najpierw z całością wypowiedzi - w oparciu o instrukcję z posta powyżej, a nie zaczynania wypowiedzi od wyjazdów ad personam. Serio :)

Napisano

To jest EA888, czyli ostatnia generacja, jedyna roznica to w nowym tiguanie oprocz wtryskiwaczy bezposrednich dodali te zwykle  w kolektor. Tak silnik jest praktycznie  taki sam.

Oczywiscie nowy pali mniej, ale to sa minimalne roznice.

Napisano

No właśnie to nie jest wszystko, dlatego zachęcam do zapoznania się najpierw z całością wypowiedzi - w oparciu o instrukcję z posta powyżej, a nie zaczynania wypowiedzi od wyjazdów ad personam. Serio :)

To jest dokładnie wszystko, a cała reszta tak naprawdę niczego nie zmienia.  W ogóle się dziwię, że tutaj jest zgoda na kryptoreklamę materiałów na fb. Coś marudzisz o wyjazdach ad personam? Jeszcze coś o instrukcjach czytania   :facepalm:   Sensowne testy to się czyta i ewentualnie analizuje, a takich śmieci jak ten to w fakcie czy innych kazaczkach bez liku. Sam chciałeś, a ja głupi zacząłem to czytać, by myślałem że to coś godnego uwagi. Podsumowałem twórczość, efekt widać   :skromny:

Napisano
  • Autor

To jest dokładnie wszystko, a cała reszta tak naprawdę niczego nie zmienia. W ogóle się dziwię, że tutaj jest zgoda na kryptoreklamę materiałów na fb. Coś marudzisz o wyjazdach ad personam? Jeszcze coś o instrukcjach czytania :facepalm: Sensowne testy to się czyta i ewentualnie analizuje, a takich śmieci jak ten to w fakcie czy innych kazaczkach bez liku. Sam chciałeś, a ja głupi zacząłem to czytać, by myślałem że to coś godnego uwagi. Podsumowałem twórczość, efekt widać :skromny:

Widzę, że jest problem nie tylko z analizą czytanych tekstów, ale nawet z "ewentualna analiza" czegokolwiek, a szkoda, bo zamiast starać się na siłę kogoś zmieszać z błotem, warto pomyśleć o tym co chce się napisać.

Gwoli wyjaśnienia, gdyby jednak naszła chęc "ewentualnej analizy".

Każdym autem, które biorę na jazdy robię ok. 500 km. Jednym mniej, a drugim więcej. Sposib jazdy każdym z aut jest podobny. Triche spokojnej jazdy w trasie, trochę miasta, trochę wieczornego ciśnięcia.

Żeby komuś stawiać zarzut, iż przedstawione wyniki nie nadają się do rzeczowego porównania, ponieważ, są to różne samochody, w różnych wersjach silnikowych, napędu, wielkości kół , trzeba mieć albo wiele złej woli w sobie albo wlaczona "ewentualna analizę".

Nie ulega żadnej wątpliwości, iż nie są to laboratoryjne pomiary, jednakże wyniki te pokazują, iż pewne silniki potrafią być całkiem oszczędne w codziennej eksploatacji, vide tsi. Nigdzie nie napisałem, że tsi jest zawsze bardziej oszczędne niż diesel, a tyle tylko pokazałem, że mogą być rownie oszczędne w codziennym użytkowaniu lub palić niewiele więcej niż diesle. Zdecydowanie więcej spaliło volvo v40 cc t3 oraz kia sportage. Niro średnia z całości 5.0.

Napisano

Żeby komuś stawiać zarzut, iż przedstawione wyniki nie nadają się do rzeczowego porównania, ponieważ, są to różne samochody, w różnych wersjach silnikowych, napędu, wielkości kół , trzeba mieć albo wiele złej woli w sobie albo wlaczona "ewentualna analizę".

Mylisz się - elementarne zasady porównywania pewnych elementów (w szczególności porównywania spalania różnych silników) wymagają by porównywane były rzeczy porównywalne. Ty (jak już teraz wiem) posunąłeś  się jeszcze dalej, jeszcze prezentujesz jakieś wnioski z powietrza, które wklejasz tutaj z fb bloga. Przypisywanie mi złej woli to żart ponury - oceniłem "jakość" tego porównania, "wnioski", a do tego metody. Ile byś dalej nie napisał, to faktów nie zmienisz. Dodam, że powyższe uwagi nie są skierowane wprost do Twojej osoby (skoro się ujawniłeś jako autor), a ogólnie do tego typu śmieciowych materiałów i metod ich reklamy. Taka rzeczywistość. Dodam, że 500km również nie jest przebiegiem na podstawie którego można porównywać spalanie i jeszcze wyciągać wnioski, a co dopiero 60km.

Napisano
  • Autor

Faktycznie, ciężko polemizować z "ewentualną analizą". Negujesz nawet to, że w czesci, w pewien sposób, przyznalem Ci rację :)

Napisano

Postaraj się bardziej. Tytuł jest o porównaniu tdi do tsi, w treści porównanie całkiem różnych samochodów, no i jeszcze najpierw trzeba przeczytać instrukcję czytania bloga     :hehe: 

Wymyśliłeś fajną zabawę z porzyczaniem różnych samochodów do "testów" i jesteś zdziwiony jak ktoś wytyka błędy.

Napisano

Te 7,9/100 pokrywa się z dystrybutorem idealnie, czy mniej/więcej? Bo wiesz, może z dystrybutora wyjść np. 8,3 i już spalanie się zbliża do mojego starego BMW, które ma 6 cylindrów, 13 lat, a na podobnym dystansie i identycznej średniej spaliło 9,5/100, liczone przy zalaniu dwa razy pod korek.

Ostatnio jechałem Szczecin Łódź Saabem 9-5 2.0 Turbo ok 200 KM. prędkości ustawiona na tempomacie 130. Spalanie w zależności od warunków od 7.9 do 8.4 na kompie. Lpg zaś z dystrybutora wychodziło 11 litrów.

Napisano
  • Autor

Postaraj się bardziej. Tytuł jest o porównaniu tdi do tsi, w treści porównanie całkiem różnych samochodów, no i jeszcze najpierw trzeba przeczytać instrukcję czytania bloga :hehe:

Wymyśliłeś fajną zabawę z porzyczaniem różnych samochodów do "testów" i jesteś zdziwiony jak ktoś wytyka błędy.

1) nie z instrukcjà czytania bloga, a zastanowienia się co do chęci stawiania zarzutów ad rem i ad personam przed zapoznaniem się z treścią moich wypowiedzi, a to chyba jednak jest różnica?

2) poŻyczaniem,

3) nie jestem zdziwiony wytykaniem błędów. Nawet można wytykać oczywista oczywistość, ale fajnie robić to z głową.

Napisano

Mylisz się - elementarne zasady porównywania pewnych elementów (w szczególności porównywania spalania różnych silników) wymagają by porównywane były rzeczy porównywalne. Ty (jak już teraz wiem) posunąłeś  się jeszcze dalej, jeszcze prezentujesz jakieś wnioski z powietrza, które wklejasz tutaj z fb bloga. Przypisywanie mi złej woli to żart ponury - oceniłem "jakość" tego porównania, "wnioski", a do tego metody. Ile byś dalej nie napisał, to faktów nie zmienisz. Dodam, że powyższe uwagi nie są skierowane wprost do Twojej osoby (skoro się ujawniłeś jako autor), a ogólnie do tego typu śmieciowych materiałów i metod ich reklamy. Taka rzeczywistość. Dodam, że 500km również nie jest przebiegiem na podstawie którego można porównywać spalanie i jeszcze wyciągać wnioski, a co dopiero 60km.

Ej no, ma juz ponad 600 likow na FB ;]  Producenci musza sie zaczac liczyc z jego zdaniem :ok:

Gosc stawia jakies absurdalne tezy a pozniej robi wszystko, zeby je udowodnic jadac 90 km/h ekspresowka :hehe:

Co zabawniejsze, probuje udowadniac wlascicielom takich aut, ile one pala w rzeczywistosci bo zrobil nimi oszalamiajace 500km przez weekend...

Ot taki internetowy folklore..

Napisano
  • Autor

Ej no, ma juz ponad 600 likow na FB ;] Producenci musza sie zaczac liczyc z jego zdaniem :ok:

Gosc stawia jakies absurdalne tezy a pozniej robi wszystko, zeby je udowodnic jadac 90 km/h ekspresowka :hehe:

Co zabawniejsze, probuje udowadniac wlascicielom takich aut, ile one pala w rzeczywistosci bo zrobil nimi oszalamiajace 500km przez weekend...

Ot taki internetowy folklore..

1. Podaj te absurdalne tezy?

2. "pozniej robi wszystko, zeby je udowodnic jadac 90 km/h ekspresowka" - czasem nawet mniej, żeby spalanie było niższe, a jak trzeba to jeżdżę tylko za tirami, zeby opory powietrza byly mmiejsze :)

3. Przykład kiedy i komu?

Napisano

@@MarcG i @Maciej_ wymyśliliście już coś? ;]

A co poprawiłeś błędy ? Niestety nie jestem, aż takim wielbicielm Twojego bloga, żeby codziennie sprawdzać zawartość     :phi: 

Napisano
  • Autor

A co poprawiłeś błędy ? Niestety nie jestem, aż takim wielbicielm Twojego bloga, żeby codziennie sprawdzać zawartość :phi:

Żadnych błędów nie poprawiałem, a liczyłem tylko na odniesienie się do podniesionych przeze mnie okoliczności w mojej odpowiedzi na Twojego posta :)

Napisano

Cuda na kiju, mi tiguan 2.0tsi EA888 z automatem aisin i mufta haldex pali:
W kapeluszu mackajac gaz nie przekraczajac 80km/h 7.5 litrow(to jest absolutny minimum)
Jezdzac srednio normalnie po miescie 11-13 litrow
Jezdzac dynamicznie po miescie 17-20 litrow
Na trasie przy 100km/h>8 litrow, przy 120km/h>10 przy 140km/h>14 przy 180km/h>18 przy 200km/h>20
Take jesli chciales udowodnic ze tsi pali tak jak tdi to bzdura jest(moj znajomy ma forda galxy 2.0hdi pezota i mu pali  6-7 litrow) 

dodam z 1.8TFSi

w mieście 11,5l a przy dynamiczniejszej jeździe nie mam odwagi patrzeć, w końcu to ma byc fun ale ponad 13 napewno :)

w trasie 90-120km/h - 6,7l  (średnio tyle spalil na trasie 250km)

przy szybszej jeździe autostradowej 140km/h okolice 8-9l

w dieslu (1,9TDi) prezentowalo sie to

w miescie 7,7 - 9 (zimą)

w trasie 90-120 - 6,1l

140 - 7,2

roznice są, jednak komfort jazdy i hałas na plus dla benzyny :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.