Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie tdi vs tsi

Featured Replies

Napisano

Dokładnie ta sama trasa, lecz sportsvanem momentami jechałem szybciej na autostradzie niż Ateca.

1. Seat Ateca 2.0 tdi 150 4motion, średnia prędkość 58 km/h, spalanie 5.4 l/km

2. Golf sportsvan 1.4 125 tsi, średnia prędkości 63 km/h, spalanie 5.2 l/100 km. Momentami jechałem ok 140-150 km/h.

Trasa: połowa dystansu to autistrada, a druga połowa to drogi lokalne z prędkościami 70-90 km/h.

Porównanie:

https://m.facebook.com/prawoimotoryzacja/photos/a.1777004485876080.1073741830.1752392311670631/1814296405480221/?type=3&source=48

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

Dokładnie ta sama trasa, lecz sportsvanem momentami jechałem szybciej na autostradzie niż Ateca.

2. Golf sportsvan 1.4 125 tsi, średnia prędkości 63 km/h, spalanie 5.2 l/100 km. Momentami jechałem ok 140-150 km/h.

Trasa: połowa dystansu to autistrada, a druga połowa to drogi lokalne z prędkościami 70-90 km/h.

Porównanie:

https://m.facebook.com/prawoimotoryzacja/photos/a.1777004485876080.1073741830.1752392311670631/1814296405480221/?type=3&source=48

Jakim cudem przy takiej jeździe masz średnia poniżej 60km/h?

I czego niby to porównanie ma dowodzić?

Napisano

Że przy takich silnikach nie ma sensu instalacja LPG ani kupowanie Diesla ;]

Napisano

Porównanie:

Czyżby nowe TSi było tak radykalnie inne ?

Mam w domu Fabię 1,2 TSi 86 KM i Exeo 2,0 TDi 143 KM - nie ma warunków, w których Fabia spali mniej. Szczyt możliwości to zrównanie się, ale zwykle TDi wygra o co najmniej litr.

Napisano

Nie ma sensu to jedzic plastikiem 4 cylindrowym 125KM jak mozna w tych pieniadzach zl/km jedzic 6 garami ;]
Napisano

Nie ma sensu to jedzic plastikiem 4 cylindrowym 125KM jak mozna w tych pieniadzach zl/km jedzic 6 garami ;]

Moje 4 garnki 140 KM kosztowały więcej, przepraszam  :skromny:

Edytowane przez mrBEAN

Napisano

Moje 4 garnki 140 KM kosztowały więcej, przepraszam :skromny:

Nie zlapalem. Przepraszam
Napisano

Też jak ktoś dzisiaj pyta o diesla w salonie, to patrzą się jak na wariata  :hehe: . Nawet w paszczy lwa :phi:  - czyli u "Lellka" na placu same benzyny  :oki: .

Napisano

Tak, dla Ciebie jedyne istniejące samochody to Subaru przerobione na gaz, innych poza nimi nie widzisz. ;)

Idę o zakład, że co najmniej 50% kierowców ma w dupie czy ma 4, czy 6 cylindrów.

Napisano
  • Autor

Jakim cudem przy takiej jeździe masz średnia poniżej 60km/h?

Bo najpierw trzeba się dostać na autostradę, a później jest sporo miasteczek z rondami i światłami.

Napisano
  • Autor

Czyżby nowe TSi było tak radykalnie inne ?

Mam w domu Fabię 1,2 TSi 86 KM i Exeo 2,0 TDi 143 KM - nie ma warunków, w których Fabia spali mniej. Szczyt możliwości to zrównanie się, ale zwykle TDi wygra o co najmniej litr.

Pala mniej od poprzednich tsi. Nowe bardzo szybko łapią temperaturę robocza, a stare z żeliwnym blokiem silnika bardzo długo się nagrzewaja.

Napisano
  • Autor

Zdajesz sobie sprawę, że to porównanie zupełnie nie ma sensu? :)

Wiadomo, że jest zbyt dużo zmiennych, ale mimo wszystko pokazuje, iż nie ma żadnej wielkiej korzyści w wypadku diesla. Teraz jeździłem po mieście i spalanie 6.8, w tym trochę dynamicznej jazdy.

Napisano
  • Autor

Też jak ktoś dzisiaj pyta o diesla w salonie, to patrzą się jak na wariata :hehe: . Nawet w paszczy lwa :phi: - czyli u "Lellka" na placu same benzyny :oki: .

Diesle tez maja ;) do tego ta cisza..

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

O TDI nie napisze. O TSI moge.

Jadąc a2-a1-s6, ze srednia z kompa 105km/h, spalanie mialem 6,8. Ile by spalul diesel?.

Na tempomacie bylo 150-160 ustawiane.

Napisano

O TDI nie napisze. O TSI moge.

Jadąc a2-a1-s6, ze srednia z kompa 105km/h, spalanie mialem 6,8. Ile by spalul diesel?.

Na tempomacie bylo 150-160 ustawiane.

Stary 1,9 Tdi w Fabii palił piątkę na trasie autostradowej. Na krajówkach dało się 4 - 4,5 zrobić.

Nowy 1,6 TDI nazw Fabii na trasie KRK - Stutgart z gazem w podłodze gdzie się dało i przepisy u Niemca pozwalały zżarł 6,8. srednia była spora 8,5h jazdy.

Nowe diesle spała tyle mniej % ile bardziej kaloryczny jest litr ON w stosunku do benzyny.

Zakładamy ta sama budę i silniki podobnej mocy.

Krawiec

Edytowane przez Krawiec

Napisano

edyne istniejące samochody to Subaru przerobione na gaz

masz  nie aktualne informacje

Napisano

Pala mniej od poprzednich tsi. Nowe bardzo szybko łapią temperaturę robocza

A od kiedy są "nowe" ? Podasz symbole silników, żeby było wiadomo, czego szukać ?

Jeśli palą tyle co TDi, to mógłbym następnego auta szukać benzynowego ...

Napisano
  • Autor

A od kiedy są "nowe" ? Podasz symbole silników, żeby było wiadomo, czego szukać ?

Jeśli palą tyle co TDi, to mógłbym następnego auta szukać benzynowego ...

Te na pasku. Jeżeli diesel to takim od 3.0 tdi
Napisano

Porównanie:

mam w domu auta vw z tymi wlasnie silnikami, po pierwsze rzadko mam spalanie ponizej 6l w TDIku (jak jade autostrada 90km / h). W normalnym cyklu jezdzenia po miejscie i po drogach szybkiego ruchu to w pasku tdi mam okolo 6.5-8,5l, sportsvan of 8-10l. Golf jest swiezutki moze sie jeszcze dotrze, ale u mnie roznice sa znacznie wieksze. Ale tak czy siak po pasku kupuje druga benzyne, komfort pracy silnika i jazdy nie porownywalny,

Napisano

Przede wszystkim to przy najtańszej w historii benzynie jakiekolwiek jej oszczędzanie jest bezsensowne. Przy obecnych cenach nie ma znaczenia czy samochód pali 4 litry na setkę czy 20.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

:hehe:   ;l   :phi:   :facepalm: 

Edytowane przez sdss

Napisano
  • Autor

Przede wszystkim to przy najtańszej w historii benzynie jakiekolwiek jej oszczędzanie jest bezsensowne. Przy obecnych cenach nie ma znaczenia czy samochód pali 4 litry na setkę czy 20.

Tak, jasne. Jak możesz to poslij jakieś jakiś statek z paliwem do pl, skoro u Ciebie jest tak tania benzyna i możesz dorzucić trochę tego czegoś pp tym piszesz te mądrości ;]

Napisano

Tak, jasne. Jak możesz to poslij jakieś jakiś statek z paliwem do pl, skoro u Ciebie jest tak tania benzyna i możesz dorzucić trochę tego czegoś pp tym piszesz te mądrości ;]

Ale mamy lpg i puki sa jeszcze auta ktore lykaja to paliwo trzeba z tego kozystac...
Napisano

Tak, jasne.

Ej, Marek po prostu nie stracił okazji, żeby przypomnieć o swoim bogactwie.

Napisano

Też jak ktoś dzisiaj pyta o diesla w salonie, to patrzą się jak na wariata 

Nawet w volvo?

Napisano

Ej, Marek po prostu nie stracił okazji, żeby przypomnieć o swoim bogactwie.

seat i golf - no faktycznie ;);l

Napisano

Porównanie:

Ameryki nie odkryłeś, kolega swego czasu miał w domu A4 2.0 TDI 170KM i Golfa GTI 2.0 TFSI, oba manuale FWD. Golf przy spokojnej jeździe palił mniej.

Napisano
  • Autor

Ameryki nie odkryłeś, kolega swego czasu miał w domu A4 2.0 TDI 170KM i Golfa GTI 2.0 TFSI, oba manuale FWD. Golf przy spokojnej jeździe palił mniej.

Przy ostrej jeździe diesel będzie jednak dużo bardziej oszczędny.

Napisano

Porównanie:

Tak, dalej porównuj kompakta z wąskimi oponami do lodówki z napędem 4x4...

Napisano

Przy ostrej jeździe diesel będzie jednak dużo bardziej oszczędny.

Dużo nie, trochę tak.

Napisano

Nowe diesle spała tyle mniej % ile bardziej kaloryczny jest litr ON w stosunku do benzyny.

Zakładamy ta sama budę i silniki podobnej mocy.

Pozwoliłem sobie pogrubić, właściwie chyba już tylko do tego sprowadza się przewaga diesla nad benzyną. 

Diesel 36 MJ / l (+12,5%)

Benzyna 32 MJ / l 

Napisano

To jak wytlumaczysz to, ze okular 320cdi przy bucie od swiatel do swiatel pali maks 14l, a 3.2pb od 20l bez gornej granicy?

Napisano

To jak wytlumaczysz to, ze okular 320cdi przy bucie od swiatel do swiatel pali maks 14l, a 3.2pb od 20l bez gornej granicy?

Różnicą w generowanej mocy?

Napisano

3.2pb od 20?

Tyle to trzeba sie mocno postarac zeby wciagnela tribeca 2 tony ze stalym napedem i kasycznyn automatem

Napisano

jako ze użytkuję dwa niemali identyczne pojazdy jakos mam inne zdanie o spalaniu tdi-6-7,5 145KM tsi 8-10 122KM spalanie z miasta krótkie odcinki na trasie przy ekonomicznej jedzie spalanie podobne prz autostradzie tdi znowu górą.

Napisano

:hehe: Tania chyba w US, gdzie płacąc za paliwo i cena jest zależna od ceny ropy, a nie tak jak w PL, że płacisz przy okazji akcyzę, opłatę paliwową, a cena zależy dodatkowo od wiecznie się pogarszającego kursu USD-PLN.

A co do porównania - jakkolwiek nieco wypaczone, to coś w tym jest. Wypaczone, bo samochody nieporównywalne. Ateca zapewne miała napęd na 4 koła, a to są dodatkowe kilogramy, dodatkowe opory nawet z rozłączonego napędu na tył. Do tego wydaje mi się, że ze względu na bryłę nadwozia Ateca będzie mieć gorszą aerodynamikę od Sportsvana. Pomimo tych róznic, to jednak coś w tym jest - w tym roku robiąc rekonesans przed zakupem sporo razy na różnych forach spotkałem się z opiniami, że TSI są naprawdę oszczędne i warto się dobrze zastanowić czy dopłacać do TDI. Nawet sprzedawca w salonie coś takiego sugerował. Mi w 1.8 TSI na autostradzie przy 140 i drogach krajowych wychodzi ok 7,5 l/100 km. Jak jeżdżę jakimiś drogami krajowymi to schodziłem poniżej 7 l/100km. porównywalne 2.0 TDi 184 KM znacząco oszczędniejsze by nie było.

Napisano

3.2pb od 20?

Tyle to trzeba sie mocno postarac zeby wciagnela tribeca 2 tony ze stalym napedem i kasycznyn automatem

Przy pelnym bucie od swiatel do swiatel te 20 to poczatek zabawy. Tam tez sa prawie 2tony i stary automat.
Napisano

Tania chyba w US, gdzie płacąc za paliwo i cena jest zależna od ceny ropy, a nie tak jak w PL, że płacisz przy okazji akcyzę, opłatę paliwową, a cena zależy dodatkowo od wiecznie się pogarszającego kursu USD-PLN.

Pelikan-pelican-1-DinoAnimals.pl-Portal.

Edytowane przez apb77

Napisano

jako ze użytkuję dwa niemali identyczne pojazdy jakos mam inne zdanie o spalaniu tdi-6-7,5 145KM tsi 8-10 122KM spalanie z miasta krótkie odcinki na trasie przy ekonomicznej jedzie spalanie podobne prz autostradzie tdi znowu górą.

A co to za TDI co ma 145KM?

Jak porównasz najnowsze silniki 2.0 TDI 150KM i 1,4 TSI 150 o już nie ma takich dużych różnic. Stary 1,4TSI 122KM palił z 10% więcej niż obecny, mocniejszy.

Napisano

Przy pelnym bucie od swiatel do swiatel

i w tych samych warunach 320cdi max 14L :) ?

Napisano

Też jak ktoś dzisiaj pyta o diesla w salonie, to patrzą się jak na wariata 

A potem taki jegomość wsiada w TSI, jedzie autostradą non-stop 150-160km/h i ma "niemałe" zdziwienie i żałuje, że diesla nie wziął... 

Napisano

A potem taki jegomość wsiada w TSI, jedzie autostradą non-stop 150-160km/h i ma "niemałe" zdziwienie i żałuje, że diesla nie wziął...

Mam te same obserwacje ze wlasmie wszystkie nowoczesne turbo benzyny jedza po autostradach zadziwiajaco zgodnie z przrpisami...
Napisano

Te czasy już minęły, popatrz sobie na raporty spalania od użytkowników.

Ciekawe ile naprawde będzie palić taki 2.0 TDI z dpf i adblue z powyłączanymi wszystlim cheat'ami.

Napisano

Mam te same obserwacje ze wlasmie wszystkie nowoczesne turbo benzyny jedza po autostradach zadziwiajaco zgodnie z przrpisami...

no, żeby wyprzedzając tsi, które jedzie autostradą przepisowo być w stanie rozczytać że to tsi, a nie tdi, czy inne mpi,

to trzeba jechać nie dużo więcej niż przepisowo ;)

a na poważnie, to z moich obserwacji wynika, że zdecydowana większość samochodów na autostradach zeszła do prędkości bardzobliskoprzepisowych  :oki:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.