Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie tdi vs tsi

Featured Replies

Napisano

Podaj jeszcze średnią prędkość, żeby się nie okazało, że ta Warszawa to np. trasa s8. ;]

Trochę w korkach, trochę po trasie siekierkowskiej, trochę normalnej jazdy od świateł do świateł, jak to mieście. Dla porównania podam,że wolnossące 1.6 w Focusie paliło w identycznych warunkach 2-3 litry więcej, bo dochodziło w korkach nawet do 11l/100km.

Napisano

Nic nie rozumiesz. Możliwości techniczne aut wyznaczają w Polsce prędkość maksymalną. Jeśli auto jedzie 200 to 200. Jeśli 150 to 150. Czasem jest to mniej niż Vmax auta ale zawsze ta prędkość jest zależna.

Zgadzam sie na 1000%. Tylko skandynawskie kary albo ograniczenie wszystkich sprzedawanych aut do mocy 100 koni moze pomoc :-)

Napisano

Oczywiście, że łapię, tylko do tego wyniku nie jest tak daleko niektórym, starym, wolnossącym silnikom, wbrew panującym tu legendom, że stare 2.0 wzwyż i do tego powyżej 4 cyl. to wiadrami chleją. Z Marianem nie przegram, bo obecnie tym samym BMW też na ekologicznym paliwie zasuwam i takie 140 na A skutkuje 11,5/100 elpidżi.  :oki:

Ale zeby uzyskac srednia 140 w normalnym, nieduzym ruchu to trzeba utrzymywac ze 160 minimum. a wtedy pali okolo 14 lpg. Przy 130-140 rzeczywiscie mozna w 11,5 lpg sie zmiescic

Nie mniej jednak LPG w dalszym ciagu rules

Napisano

Nie ma sensu porównywać modyfikowanych jednostek, moje stare 1.9 zrobione na okolice 140 KM paliło wyraźnie mniej niż 2.0 TDI o tej samej mocy, tyle że spełniało co najwyżej EURO2 wyjeżdżając z fabryki a takie seryjne 2.0 EURO 4, te co teraz spełniają EURO 5 palą jeszcze więcej.

dlaczego auto przed modyfikacją paliło mniej o ok 0,5l  co dalej lepiej wypada niz tsi

Napisano

Ale zeby uzyskac srednia 140 w normalnym, nieduzym ruchu to trzeba utrzymywac ze 160 minimum. a wtedy pali okolo 14 lpg. Przy 130-140 rzeczywiscie mozna w 11,5 lpg sie zmiescic

Nie mniej jednak LPG w dalszym ciagu rules

Na autostradzie, po której najczęściej się poruszam, czyli A1 i A2, wystarczy zapiąć tempomat na 140 i można uzyskać średnią 140. Tu nie ma gdzie zwalniać, a przy małym ruchu można z GD do WAW nie dotknąć pedału hamulca. Żony Fabią robię średnią czasem ponad 140, a auto ani razu nie przekracza 155, bo zresztą 160 to już max. 

BMW przy stałej 140 pali mi 11,5/100 lpg, żeby spalić 14 lpg, muszę zapiąć tempomat na 170, a wtedy średnią na autostradzie zrobię powyżej 165, bo przy takich prędkościach będę kilka razy zmuszony do zwolnienia.

Napisano

Na autostradzie, po której najczęściej się poruszam, czyli A1 i A2, wystarczy zapiąć tempomat na 140 i można uzyskać średnią 140. Tu nie ma gdzie zwalniać, a przy małym ruchu można z GD do WAW nie dotknąć pedału hamulca. Żony Fabią robię średnią czasem ponad 140, a auto ani razu nie przekracza 155, bo zresztą 160 to już max.

BMW przy stałej 140 pali mi 11,5/100 lpg, żeby spalić 14 lpg, muszę zapiąć tempomat na 170, a wtedy średnią na autostradzie zrobię powyżej 165, bo przy takich prędkościach będę kilka razy zmuszony do zwolnienia.

Na ogół ustawienie tempomatu na prędkość x skutkuje odczytem średniej prędkości x-10km/h i to rzeczywiście utrzymując te x na liczniku. Dwa, że trzeba mieć dużo szczęścia, żeby na układzie a1+a2 trafić mały ruch, a na a2 pomiędzy Łodzią a Warszawą to pusto nie pamiętam już kiedy trafiłem, widocznie zawsze trafiam w jakiś szczyt komunikacyjny.
Napisano

Nie zauważyłem zjawiska przestrzegania ograniczeń prędkości na polskich autostradach.

Ja też się z tym spotykam, ale nie w Polsce. W Polsce to kompletnie nie ma sensu. Jak teraz tutaj zapytamy ile się jedzie z Katowic do Gdańska to będziesz miał odpowiedzi od 3.5h (Cinos - wartość teoretyczna) do 13.5h (Fred - wartość prawdziwa).

:hehe:

Yyyy ostatnio gd zakopiec zajelo nam cos kolo7h wiec to co wyzej to rozumiemtylko taka metafora...? ;-)
Napisano

dlaczego auto przed modyfikacją paliło mniej o ok 0,5l co dalej lepiej wypada niz tsi

dlatego że miało 105 koni jest wystarczającym powodem?
Napisano

Dokladnie :)

Zwykle jestem dość sceptyczny do takich wyników, ale wczoraj dostałem Toledo Biedo... 

Pomijajac jak tandetne to auto, ale to pali mało.... Bardzo...

Nie wiem dokładnie, co tam siedzi, ale turbawkę czuć, a sadzac po reszcie samochodu to pewnie najtańsze co jest - 1.2 TSI 85 koni... Zrobiłem, 150 km, średnia 115 km/h (100 km autostradą w okolicach 130-150), średnie spalanie 0.067 l/km. Z samej autostrady wychodziło 0.07 l/km... 

Napisano
  • Autor

Zwykle jestem dość sceptyczny do takich wyników, ale wczoraj dostałem Toledo Biedo...

Pomijajac jak tandetne to auto, ale to pali mało.... Bardzo...

Nie wiem dokładnie, co tam siedzi, ale turbawkę czuć, a sadzac po reszcie samochodu to pewnie najtańsze co jest - 1.2 TSI 85 koni... Zrobiłem, 150 km, średnia 115 km/h (100 km autostradą w okolicach 130-150), średnie spalanie 0.067 l/km. Z samej autostrady wychodziło 0.07 l/km...

Sprawdz w dowodzie ;]

Napisano

Ja mam 1500 obrotów przy 145 km/h na siódmym biegu i zużycie w okolicach 8.5 litrów na setkę.

Więc drogi Lucyferze, nie bądź bajkopisarzem tylko wrzuć fotę kompa ze 100km, 145km/h średniej i 8.5l średniego spalania.

Napisano

Sprawdz w dowodzie ;]

1197 ccm, 66 kW...

Napisano

One mają gify między 10, a 15 km ;)

Mają jotpegi ;]

Edytowane przez bartekm

Napisano

Ja mam 1500 obrotów przy 145 km/h na siódmym biegu

Ale ty masz większy silnik - ja mam downsajzowany i przy 145km/h mam 2000 rpm na 8 biegu ;)

Napisano

Dokładnie ta sama trasa, lecz sportsvanem momentami jechałem szybciej na autostradzie niż Ateca.

1. Seat Ateca 2.0 tdi 150 4motion, średnia prędkość 58 km/h, spalanie 5.4 l/km

2. Golf sportsvan 1.4 125 tsi, średnia prędkości 63 km/h, spalanie 5.2 l/100 km. Momentami jechałem ok 140-150 km/h.

Trasa: połowa dystansu to autistrada, a druga połowa to drogi lokalne z prędkościami 70-90 km/h.

Porównanie:

https://m.facebook.com/prawoimotoryzacja/photos/a.1777004485876080.1073741830.1752392311670631/1814296405480221/?type=3&source=48

Zastanawiam sie na ile trwale i wolne od kosztow nowe TSI beda w dlugim okresie, tak np 150-200 tys km.

1,9 Multijet, buda 1520kg wroclaw-drezno, troche krecenia w miescie i okolicy- wroclaw, srednia ok 100, jazda 110-140 A4

Spalanie z calosci 5,4

Jesli mialbym benzyne palaca 6,5 nawet to ciul z klekotem.

Pb to jednak spokojnie, cicho.

W miesci pali mi  Multijet  7,7

Napisano

Yyyy ostatnio gd zakopiec zajelo nam cos kolo7h wiec to co wyzej to rozumiemtylko taka metafora...? ;-)

Pewnie że tak. Po prostu akurat u nas te czasy są nieprzewidywalne. Możesz na tej trasie stracić 2h w okolicach Częstochowy w zależności od tego o której godzinie się wybierzesz w drogę.

Ja najkrócej jechałem z Gdańska ok. 5h (tempomat na autostradzie na 130, na pozostałych zgodnie z ograniczeniem) ale wszystko zależy od ruchu na drogach.

Napisano

Zastanawiam sie na ile trwale i wolne od kosztow nowe TSI beda w dlugim okresie, tak np 150-200 tys km.

Jak na razie 1.4 TSI 140/150 KM (70 kkm) zapowiada się dobrze, bo brak wad na ten moment.

Oleju nie bierze, rozrząd żyje, tłoki nadal cztery, żwawo jeździ, mało pali.

Ludziki mają już po 150+ i też wszystko ok. Mowa o tych najnowszych konstrukcjach w O III przykładowo montowanych.

Znajomy ma 1.8 180 KM na służbówce i też chyba już pod 150 ma i bezobsługowo.

Przy 100 zrobił czipsa na 240 KM i 355 Nm  ;]

Napisano

:hehe: Tania chyba w US, gdzie płacąc za paliwo i cena jest zależna od ceny ropy, a nie tak jak w PL, że płacisz przy okazji akcyzę, opłatę paliwową, a cena zależy dodatkowo od wiecznie się pogarszającego kursu USD-PLN.

A co do porównania - jakkolwiek nieco wypaczone, to coś w tym jest. Wypaczone, bo samochody nieporównywalne. Ateca zapewne miała napęd na 4 koła, a to są dodatkowe kilogramy, dodatkowe opory nawet z rozłączonego napędu na tył. Do tego wydaje mi się, że ze względu na bryłę nadwozia Ateca będzie mieć gorszą aerodynamikę od Sportsvana. Pomimo tych róznic, to jednak coś w tym jest - w tym roku robiąc rekonesans przed zakupem sporo razy na różnych forach spotkałem się z opiniami, że TSI są naprawdę oszczędne i warto się dobrze zastanowić czy dopłacać do TDI. Nawet sprzedawca w salonie coś takiego sugerował. Mi w 1.8 TSI na autostradzie przy 140 i drogach krajowych wychodzi ok 7,5 l/100 km. Jak jeżdżę jakimiś drogami krajowymi to schodziłem poniżej 7 l/100km. porównywalne 2.0 TDi 184 KM znacząco oszczędniejsze by nie było

Jak deptasz tyle wlewasz. Dymanika, fan niestety niesie spalanie. Dzis jechalem w miescie za Sportsvanem w TSI, gosc sie wlokl nieziemsko az fkurf mnie bral.

No ale spala 7 ino i to w miescieee:)

Ponadto warto do porwnan wziac identyczne auta i silniki o podobnej pojemnosci/mocy.

Faktem jest ze roznice coraz mniejsze ale i Pb pewnie mniej zywotne niz stare wollnossaki co po 300 tys km bez niczego robily.

Pozyjemy zobaczymy.

Napisano

8 litrów przy takiej średniej - dobry wynik :ok:

Mój Cruze pali wtedy 12 ;]

Miałem w Fabii przy średniej 121 powrót z de na odcinku 730km 5.5l
Napisano

Więc drogi Lucyferze, nie bądź bajkopisarzem tylko wrzuć fotę kompa ze 100km, 145km/h średniej i 8.5l średniego spalania (mierzone na dystansie 50 mil).

3f51ed5a99b9cd382a75f6eb2c3ff404.jpg

Na razie masz z 51 MPH przy obrotach około 1000 RPM i moim rekordem spalania 30.3 MPG. Czyli 82 km/h przy 1000 RPM i spalanie 7.76 l/100 km - średnie a nie chwilowe i to na sporym dystansie.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Pewnie że tak. Po prostu akurat u nas te czasy są nieprzewidywalne. Możesz na tej trasie stracić 2h w okolicach Częstochowy w zależności od tego o której godzinie się wybierzesz w drogę.

Ja najkrócej jechałem z Gdańska ok. 5h (tempomat na autostradzie na 130, na pozostałych zgodnie z ograniczeniem) ale wszystko zależy od ruchu na drogach.

Ano niestety u nas nic nie jest przewidywalne na drogach. W ubiegły piątek ruszyłem z Warszawy chwilę przed 15 w stronę Mazur (okolice Mrągowa), ale siódemką przez Olsztynek i dalej już przez Olsztyn. Sam wyjazd z Warszawy i Łomianki zabrały mi około godziny, a to pewnie ok 20-30km. Później wiadomo, jak to siódemka, kawalkady ciężarówek itp, a ekspresówek ledwie kilkadziesiąt km, budowy w okolicach Nidzicy, Olsztyna, przejazd przez cały Olsztyn itp Średnia i spalanie na obrazku, jechałem normalnie, bez szaleństw. Auto: stary, trzynastoletni avensis, 2.0 benzyna z bezpośrednim wtryskiem. Z ciekawostek, na tegorocznym urlopie za granicą spalanie było z kompa o 0,4l niższe i średnia sporo wyższa bo jakoś w okolicy 100km/h, ale było płynnie, nawet bardzo płynnie i bez korków. Niestety, ale na naszych droga trzeba się czasem naszarpać. Nawet wspomniana w którymś poście A2 miedzy Warszawą, a Łodzią jest czasem tak zagęszczona, że o płynności ciężko mówić.

post-129131-0-99001100-1480682228_thumb.jpg

post-129131-0-15791500-1480686500_thumb.jpg

Edytowane przez Sacetti

Napisano

Na razie masz z 51 MPH przy obrotach około 1000 RPM i moim rekordem spalania 30.3 MPG. Czyli 82 km/h przy 1000 RPM i spalanie 7.76 l/100 km - średnie a nie chwilowe i to na sporym dystansie.

No tak prawie 8l/100km przy 80 km/h, oszczędnie          :hehe: .   No dystans spory 25mil            :hehe:

Pokaż spalanie z 1000mil.

Napisano

No tak prawie 8l/100km przy 80 km/h, oszczędnie :hehe: . No dystans spory 25mil :hehe:

Pokaż spalanie z 1000mil.

Samochód ma dopiero 5000 mil przebiegu :) Nie był dalej niz 30 mil od domu... A to spalanie wyszło mi przy 80 MPH = 130 km/h. W miejskiej jeździe jest niestety gorzej - jak widać 16 MPG ~= 15 na setkę.

Edytowane przez MarekFloryda

Napisano

Samochód ma dopiero 5000 mil przebiegu :) Nie był dalej niz 30 mil od domu...

To po co podajesz jakieś spalania z dupy. Pokaż spalanie z tych 5000mil. 30km po prostej z prędkością 80km/h to jakieś jaja są                 :hehe: .

Wiem ile pali oszczędne V8. Parę razy jechałem z rodziną na wakacje, ja V6 hondy oni V8 hemi, jazda jeden za drugim po autostradach, tankowanie na tych samych stacjach, zawsze V8 wychodziło V6 +20%.

Napisano

Czyli 82 km/h przy 1000 RPM i spalanie 7.76 l/100 km - średnie a nie chwilowe i to na sporym dystansie.

Więc jeszcze tylko zwiększysz prędkość o 60km/h przy wzroście spalania o 0.8 litra na setkę, osiągniesz swoje 8.5l@140km/h i będę musiał odszczekać to że jesteś bajkopisarzem.

Napisano

Więc jeszcze tylko zwiększysz prędkość o 60km/h przy wzroście spalania o 0.8 litra na setkę, osiągniesz swoje 8.5l@140km/h i będę musiał odszczekać to że jesteś bajkopisarzem.

Zgubiłem się trochę w Twojej logice, ale to nie pierwszy raz. Przeczytaj co napisałem powyżej. Zużycie 30.3 MPG było przy średniej 130 km/h. A zdjęcie jest poglądowe - w końcu chwilowe zużycie może być dowolnie wysokie lub niskie i liczy się średnie. W tym wypadku z 25 mil = 40 kilometrów. Corvette C7 ma bardzo niski współczynnik oporu powietrza i dzięki temu zużycie paliwa rośnie mniej gwałtownie ze wzrostem prędkości. 

Edytowane przez MarekFloryda

Napisano

Zgubiłem się trochę w Twojej logice, ale to nie pierwszy raz. Przeczytaj co napisałem powyżej. Zużycie 30.3 MPG było przy średniej 130 km/h. A zdjęcie jest poglądowe - w końcu chwilowe zużycie może być dowolnie wysokie lub niskie i liczy się średnie. W tym wypadku z 25 mil = 40 kilometrów. Corvette C7 ma bardzo niski współczynnik oporu powietrza i dzięki temu zużycie paliwa rośnie mniej gwałtownie ze wzrostem prędkości. 

Ale w czym jest problem. Wsiadasz zaraz do samochodu, jedziesz na pierwszą autostradę, rozpędzasz się do 140 km/h, włączasz tempomat i po 50 milach pokazujesz zdjęcie z komputera.

Napisano

Ale w czym jest problem. Wsiadasz zaraz do samochodu, jedziesz na pierwszą autostradę, rozpędzasz się do 140 km/h, włączasz tempomat i po 50 milach pokazujesz zdjęcie z komputera.

Już pędzę. 

Napisano

Zgubiłem się trochę w Twojej logice, ale to nie pierwszy raz.

Cóż, a dziewczyny na HP mówią że taki z ciebie inteligentny jegomość.

Napisałeś, cytuję:

Ja mam 1500 obrotów przy 145 km/h na siódmym biegu i zużycie w okolicach 8.5 litrów na setkę.

Tak więc prosimy o zdjęcie, dystans co najmniej 50km, średnia 145 lub więcej, zużycie 8.5l/100 lub mniej. To chyba jest intelektualnie do ogarnięcia przez przeciętnego zjadacza hambugerów, mylę się?

Napisano

Napisałeś, cytuję:

Tak więc prosimy o zdjęcie, dystans co najmniej 50km, średnia 145 lub więcej, zużycie 8.5l/100 lub mniej. To chyba jest intelektualnie do ogarnięcia przez przeciętnego zjadacza hambugerów, mylę się?

To za proste, jak to zrobi to nie będzie miał o czym bajek opowiadać             ;]

Napisano

Napisałeś, cytuję:

Moim zdaniem wystarczy pomiar z 40 km przy średniej 130 km/h i zużyciu 7.7 l/100km. Ekstrapoluj to sobie - w koncu podobno jakieś studia skończyłeś?

Napisano

Moim zdaniem wystarczy pomiar z 40 km przy średniej 130 km/h i zużyciu 7.7 l/100km. Ekstrapoluj to sobie - w koncu podobno jakieś studia skończyłeś?

Oczywiście, Ty pewnie również, choć tu będąc na Twoim miejscu złożyłbym reklamację. Powinni Cię bowiem nauczyć, że stosunek oporów powietrza do prędkości ma charakter wykładniczy. Abstrahując już zupełnie od tego, że zdajesz się w ogóle nie rozumieć co pokazuje ci komputer pokładowy. Z 25 mil osiągnąłeś średnie spalanie 16MPG czyli 14 litrów na setkę. Niestety nie wiem przy jakiej średniej, bo tego Twój screen w ogóle nie prezentuje. 

Napisano

Ja swoim czasem pobawię się i po resecie dam rade na krótkim odcinku uzyskać 6 l/100km.

Ale co z tego. Taka jazda nie jest na moje nerwy.

W normalnej jeździe pali mi 8 w porywach do 12 ;]

Ale ty zapewne jesteś w stanie zrozumieć różnicę między Best, a Avg.

Napisano

Hm ja tam wolałbym zeby mimo wswzystko dziewczyny wspominaly nie tylko moja inteligencje - ale  widocznie Marek ma inne priorytety ;)

Napisano

Oczywiście, Ty pewnie również, choć tu będąc na Twoim miejscu złożyłbym reklamację. Powinni Cię bowiem nauczyć, że stosunek oporów powietrza do prędkości ma charakter wykładniczy. Abstrahując już zupełnie od tego, że zdajesz się w ogóle nie rozumieć co pokazuje ci komputer pokładowy. Z 25 mil osiągnąłeś średnie spalanie 16MPG czyli 14 litrów na setkę. Niestety nie wiem przy jakiej średniej, bo tego Twój screen w ogóle nie prezentuje.

To akurat było stojąc w korku.

Napisano

To akurat było stojąc w korku.

Avg - oznacza spalanie w korku?

Napisano

Nie, Marek zazwyczaj jak stoi w korku to ma wrzucony siódmy bieg i 51 mil na tempomacie. Tak się podróżuje w raju.

tabatalked

Napisano

wg Ryba to kategorycznie niemozliwe... bo albo zabije Cię Tir, albo pędzące 250 km/h BMW. bo przeciez to tak częste na polsich drogach :)

ba reguła! tak samo jak dowodzenie słabego czasu, przytaczając przykład z sezonowego korka... o którym też wszyscy wiedzą, ale pomijają w przewidywaniach czasu podróży, bo przeciez nie da się w PL nic przewidzieć.

Edytowane przez jimbo22

Napisano

Corvette mierzy średnie spalanie z ostatnich 25 mil i pokazuje dwa wyniki - obecny oraz najlepszy jaki sie udało uzyskać. Do tego pokazuje takze spalanie chwilowe w postaci słupka + 2 strzałki tak żebyś wiedział gdzie jesteś z chwilowym w stosunku do wczesniej uzyskanych średnich.

Napisano

Ale ty zapewne jesteś w stanie zrozumieć różnicę między Best, a Avg.

2027dac4f5b50551500fc8c8275eeb93.jpg

A takie?

Napisano

Szkoda takiego samochodu używać do porównywania spalania. Wstydziłbyś się ;]

Zwłaszcza przy najtańszej benzynie w historii ;]

Napisano

Ale te spalania z komputerów to jakieś bujdy są. 

Leciałem ostatnio wypożyczoną lawetą Ferrari - Fiat Ducato 3.0 turbodiesel 180 KM. A ja jestem kierowca emeryt. No i lawetę musiałem oddać zatankowaną pod korek. Więc dokładnie porównałem  spalanie rzeczywiste z tym z komutera bo przed wyjazdem było resetowane. Dystans 700 km. 20% autostrada. Zero miast. Wioski i drogi krajowe. Wg komputera spalanie 6,7  a rzeczywiste 7,7. 

Napisano

Szkoda takiego samochodu używać do porównywania spalania. Wstydziłbyś się ;]

To próba udowodnienia ze cały ten trend zmniejszania pojemności nie ma sensu. Pokaz mi inne auto o mocy 460 KM które pali tak mało. Np. Mercedes C63 AMG pomimo podobnej mocy i znacznie mniejszego silnika (4L V8) pali znacząco więcej. BMW M3/M4 pomimo jeszcze mniejszego silnika (3L R6) i mniejszej mocy także pali znacząco więcej. O Porsche 911 nawet nie wspominam bo pali jak smok.

Dużo więcej można oszczędzić pracując nad masą samochodu (aluminium i włókna węglowe - w Corvette nie ma praktycznie wcale stali dzięki czemu samochód jest bardzo lekki) i oporami powietrza. Do tego jak wcześniej pisałem benzyna jest najtańsza w historii i zmuszanie klientów do kupowania samochodów z silnikami od kosiarek z dołożonymi turbo które gwarantują ze taka jednostka nie przetrwa za długo a jej naprawy beda super kosztowne to moim zdaniem spisek producentów mający na celu zwiększenie sprzedaży samochodów.

Napisano

Ale te spalania z komputerów to jakieś bujdy są.

Leciałem ostatnio wypożyczoną lawetą Ferrari - Fiat Ducato 3.0 turbodiesel 180 KM. A ja jestem kierowca emeryt. No i lawetę musiałem oddać zatankowaną pod korek. Więc dokładnie porównałem spalanie rzeczywiste z tym z komutera bo przed wyjazdem było resetowane. Dystans 700 km. 20% autostrada. Zero miast. Wioski i drogi krajowe. Wg komputera spalanie 6,7 a rzeczywiste 7,7.

Skąd wiesz ze jak ja wziąłeś to była zatankowana pod korek? Mi tak kiedyś w wynajętym samochodzie spalanie wyszło 15 l/100 km ;)

Napisano

A takie?

Co takie ? Średnie spalanie z 30km bez średniej prędkości. Ty podobno jesteś jakimś inżynierem                   :hehe: 

Poczytaj trochę fizyki z 4 klasy szkoły podstawowej                  :facepalm:

Napisano

To próba udowodnienia ze cały ten trend zmniejszania pojemności nie ma sensu. Pokaz mi inne auto o mocy 460 KM które pali tak mało. Np. Mercedes C63 AMG pomimo podobnej mocy i znacznie mniejszego silnika (4L V8) pali znacząco więcej. BMW M3/M4 pomimo jeszcze mniejszego silnika (3L R6) i mniejszej mocy także pali znacząco więcej. O Porsche 911 nawet nie wspominam bo pali jak smok.

Dużo więcej można oszczędzić pracując nad masą samochodu (aluminium i włókna węglowe - w Corvette nie ma praktycznie wcale stali dzięki czemu samochód jest bardzo lekki) i oporami powietrza. Do tego jak wcześniej pisałem benzyna jest najtańsza w historii i zmuszanie klientów do kupowania samochodów z silnikami od kosiarek z dołożonymi turbo które gwarantują ze taka jednostka nie przetrwa za długo a jej naprawy beda super kosztowne to moim zdaniem spisek producentów mający na celu zwiększenie sprzedaży samochodów.

Co za bzdury, poczytaj może o oporach wewnętrznych silnika, przy v8 to potrzeba pewnie ze 30KM żeby silnik się kręcił bez obciążenia. Nigdy V8 nie będzie palił mniej niż silnik 3 lub 4 cylindrowy, no może przy 200km/h ale Ty jeździsz pewnie 40 km/h więc nie ma o czym gadać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.