Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tipo sedan LPG versus Astra IV LPG sedan

Featured Replies

Napisano

Oba były rozważane jako następca (jednego) Lanosa (DOHC, 100 KM).  I teraz tak: te 100 kg więcej i 5 KM mniej w Tipo dają się odczuć (odcinka przy 6 krpm), oczywiście inne jest odczucie prędkości, inne wyciszenie. Idzie trochę jak lanos zapakowany plus włączona klimatyzacja.

(Punktem odniesienia są używane na co dzień dwa lanosy: jeden w wersji bazowej ma wyciszenie zbliżone do tragicznego, w wypasie, zbliżone do dostatecznego. Oba silniki DOHC).

Co do wyciszenia w TIPO: charakterystyka materiałów tłumiących jest w Tipo taka, że nie za bardzo radzi sobie z dźwiękami silnika pow. 4 krpm (nie można tego powiedzieć o Astrze 4). Natomiast nadkola z przyległościami wydaja się lepiej wyciszone w Tipo niż Astrze (także szumy opływającego powietrza). Miejsce: i wrażenie i tylna kanap - jest więcej jakby w Tipo (wrażenie: więcej niż w Nubirze).

Kokpit (dla mnie) jest lepszy w Tipo (porządek i brak efektu choinki z dwoma "chromowanymi" lunetami jak w Astrze). Silników nie ma sensu porównywać, różnica 45 KM jest b. niż znacząca. 

Astra troszkę lepiej się prowadzi. 

Przejażdżka po autostradzie plus kawałek miasta. (Astrą IV incydentalnie jeździłem wcześniej, ale nie z tym silnikiem)

Zwraca też uwagę dość odmienny poziom obsługi - dilerzy Fiata versus okołowrocławscy Opla. Fiatem jeździłem od sprzedawcy, któremu wymyślono w googlach hasło reklamowe "Kupiłeś Fiata, teraz to twój problem"  :) 

Wybraliśmy Astrę. Różnica jest rzędu 10 kzl.

Rozważany był Fluence (w tym nowymn silniku 115 KM nie montują jednak instalacji) oraz Skoda Rapid (najmniejpodobający się, cennikowo najdroższy - w stosunku do tego, co oferuje).

Napisano

Ta Astra to już kupiona czy tylko wybrana? Dlaczego tylko z tych dwóch propozycji? Za prawie 60 tys. można kupić nowy lepszy samochód! Jak bym miał dzisiaj szukać nowego "kompakta", to te dwa były by na samym końcu. Zwłaszcza po Lanosie  :phi:  ;] .

Edytowane przez Amazaque

Napisano

Za 60 tysi. słaby wybór kompaktów obecnie mamy.

@@amazaque Co proponujesz w wersji nie-zaślepka :]

Jak to co Kiłe:p

Napisano

Jak za 10tys dopłaty masz 45KM więcej w kompakcie, to ja bym się nie zastanawiał. Zwłaszcza że to nie jest różnica 10-20%, ale 40%  ;)

Swoja drogą 140KM w kompakcie za 60tyś wydaje się stosunkowo tanio. Jaka to wersja tej Astry, bo ja nie na czasie? J jeszcze robią, czy to jednak wersja K?   :)

Napisano

Jak to co Kiłe:p

No dokładnie  :oki:  (dzięki za pamięć  :phi: ). Jak kogoś nie odrzuca wygląd, to I30  ;] . Ale to są duże samochody - dzisiaj Lanosa spokojnie zastępują wypasione miejskie hatchbacki segmentu B! 

Napisano

jak bym miał wybierać pomiedzy kijem a hlujdajem to wolałbym hlujdaja :) , troszke poruszałem sie kijem i sam plastik , :( masakra zastanawiałem się jak ludzie to mogą kupić :( w hujdaju też ale wydaje mi się że lepiej spasowany i bardziej to wygląda , poruszałem się hujdajem i 30 tym z 2015 r :)

Napisano
  • Autor

No dokładnie  :oki:  (dzięki za pamięć  :phi: ). Jak kogoś nie odrzuca wygląd, to I30  ;] . Ale to są duże samochody - dzisiaj Lanosa spokojnie zastępują wypasione miejskie hatchbacki segmentu B! 

Miało być z gazem. Sprawdź sobie długość tylnej kanapy w Insigni i lanosie.  ;]

Napisano
  • Autor

To pewnie jeszcze K - sedan ze starym 1,4 turbo, gdzie można było jeszcze dołożyć LPG.

LPG dołożone w fabryce. Pytanie czy jakość i części na rynek Polski czy bez zmian w stosunku do całości produkcji.  Czas pokaże. 

Napisano

To pewnie jeszcze K - sedan ze starym 1,4 turbo, gdzie można było jeszcze dołożyć LPG.

Co wam z tymi literkami tak sie miesza?

Sedan z LPG to stara J-ka jest.

Napisano

jak bym miał wybierać pomiedzy kijem a hlujdajem to wolałbym hlujdaja :) , troszke poruszałem sie kijem i sam plastik , :( masakra zastanawiałem się jak ludzie to mogą kupić :( w hujdaju też ale wydaje mi się że lepiej spasowany i bardziej to wygląda , poruszałem się hujdajem i 30 tym z 2015 r :)

Ostatnio maiłem przyjemność dosiadać I30 z 2015 r. z szalonym 1.4 100 PS w wersji prawie zaślepka- przejechane 450 km autostradami miasto i drogi podmiejskie.

plusy:

- jakość plastików - przyjemne w dotyku i dla oka- materiałem wykończone boczki

- bardzo dobrze wyprofilowane i wyściełane fotele

- przestronne wnętrze i spory bagażnik- koło zapasowe dojazdowe w serii

- bardzo dobre hamulce

- komfortowe zawieszenie i w jeździe miejskiej stosunkowo cicho

- duże kieszenie, chłodzony schowek, podłokietnik ze schowkiem i porządne wgłębienia na kubki

minusy:

- meega męczący wyświetlacz radia na niebiesko

- słabe światła mijania

- brak nawiewu na tył

- podłokietnik bez regulacji

- wrażenie mało sztywnej karoserii

- głośno powyżej 120 km/h

- fatalne głośniki audio - jak ze studni

- cienka i plastikowa kierownica z niewygodnie umieszczonymi przyciskami telefonu i kompa pokładowego

- brak analogowego wskaźnika paliwa i temperatury silnika.

- nielogiczny i nieczytelny komp pokładowy

- na 5 i 6 brak dynamiki - chcesz się rozpędzić na pasie rozbiegowym autostrady- minimum 4 bieg!!

- spalanie- jazda mieszana jak wyżej - 10,7 litra na 100 km !!!!!

ale za taką kasę jak to oferują w tej chwili (za chwilę nowy model) - czyli ok 60 tys i z mocniejszym silnikiem naprawdę fajne auto!!

Napisano

- meega męczący wyświetlacz radia na niebiesko

Wciskasz taki księżyc ( o ile dobrze pamiętam) i podświetlenie radia się wygasza.

Napisano

Wciskasz taki księżyc ( o ile dobrze pamiętam) i podświetlenie radia się wygasza.

taaa wiem - tylko chciałbym widzieć co na nim jest

Napisano

mnie zaskoczył hujdaj :) na plus :) ale podoba mi się I 40 :)

Napisano

taaa wiem - tylko chciałbym widzieć co na nim jest

Klik i widzisz :) kwestia przyzwyczajenia. Mi natomiast nie pasował silnik 1.6 130KM te konie to jak z gumy, jeździ to mocno przeciętnie jak na kompakta 130 konnego :/ ale jest całkiem oszczędne i jako przemieszczacz z A do B całkiem ok.

Napisano

jako całość I30 naprawdę robi bardzo dobre wrażenie!! reszta oprócz spalania i tego niebieskiego wyświetlacza to czepialstwo i powiem jakbym miałbym wybierać między H a Oplem biorę to pierwsze.

No kwestia czy da sie np te 100 koni zagazować to możanby mu wybaczyć kapelusznicze zapędy

Napisano

jako całość I30 naprawdę robi bardzo dobre wrażenie!! reszta oprócz spalania i tego niebieskiego wyświetlacza to czepialstwo i powiem jakbym miałbym wybierać między H a Oplem biorę to pierwsze.

No kwestia czy da sie np te 100 koni zagazować to możanby mu wybaczyć kapelusznicze zapędy

Jak miałeś podłokietnik to środkowa wersja, podświetlenie to porażka.

Napisano
  • Autor

Przypomnę - nas interesowały samochody z LPG w klasie C, a nie remont kapitalny silnika po 6 kkm /60 kkm oraz auta typu 307 typowych usterek Peżota 307. 

Napisano

no to rzeczywiście wybór opla z nadzieją na bezusterkowość to był strzał w ..kolano :phi:  obym sie mylił :phi:

Napisano

mnie zaskoczył hujdaj :) na plus :) ale podoba mi się I 40 :)

Jakby mnie nie zaskoczył, to mówimy o aucie z podstawowym 1.4 100KM za 60tyś. zł.

i30 miały sens jak można było z salonu wyjechać za kwotę zaczynającą się od 4x...

Za 60 tyś. to z pocałowaniem w rękę wyjeżdżam astrą K 1.0T (wersją 1.4 100KM nawet 5k taniej)

Golf 7 z 1.2T też stoi w salonach za takie pieniądze.

Koreańczykom chyba sodowa uderzyła ciut.

Napisano
  • Autor

no to rzeczywiście wybór opla z nadzieją na bezusterkowość to był strzał w ..kolano :phi:  obym sie mylił :phi:

wokół używana jest insignia i astra IV diesel - i jest ok. Gwarancja jest na 5 lat. 

Napisano

No to wyobraź sobie że Kije można kupić i można normalnie jeździć. Oczywiście trzeba pamiętać że w innych samochodach na AK wykończenie jest drewniane z chromowanymi wstawkami a zamiast dywaników jest terakota.  :)

Napisano

Oglądałeś/ jeździłeś może Peugeot 301 lub Citroen C-elysee? Też szukam następcy Lanosa tylko nie wiem czy przełamię się na nówkę czy jednak wezmę jakiegoś 10 letniego złomka za grosze. Szczerze mówiąc nie oglądając jeszcze żadnego samochodu to wydają mi się faworytem właśnie te Francuzy. Tipo budzi obawy ze względu na podbieranie oleju (informacja z forum Tipo). Do Astry jednak trzeba dołożyć trochę grosza i zastanawiam się czy warto. Fluence jest jeszcze w salonach?

Napisano

Mam prawie roczną Astrę J właśnie z 1.4T i przez 21500km praktycznie zero awarii.

Praktycznie, bo jednak jedna była, niedawno padło gniazdo zapalniczki do ładowania kom, używane non stop :) A tak to bez żadnych awarii.

Więc jest OK.

Napisano
  • Autor

Oglądałeś/ jeździłeś może Peugeot 301 lub Citroen C-elysee? Też szukam następcy Lanosa tylko nie wiem czy przełamię się na nówkę czy jednak wezmę jakiegoś 10 letniego złomka za grosze. Szczerze mówiąc nie oglądając jeszcze żadnego samochodu to wydają mi się faworytem właśnie te Francuzy. Tipo budzi obawy ze względu na podbieranie oleju (informacja z forum Tipo). Do Astry jednak trzeba dołożyć trochę grosza i zastanawiam się czy warto. Fluence jest jeszcze w salonach?

Fluence jest bez Lpg - patrz post powyżej. C-Elysee/P301 będzie mniejszy w środku od lanosa. P301 był oglądany. Przeszukaj posty na temat tych samochodów, zdecydowanie wolałbym Fiata Tipo, ale co kto lubi. 

Napisano
  • Autor

Jeszcze jest logan ;) za 41tysiecy z lpg i klimą

Logan wydłużony jest w rodzinie i nie jest ok. Ponadto nie podoba się. No i silnik, opcja typu 75 KM w klasie C nie wchodzi w grę. 

Napisano

No to wyobraź sobie że Kije można kupić i można normalnie jeździć. Oczywiście trzeba pamiętać że w innych samochodach na AK wykończenie jest drewniane z chromowanymi wstawkami a zamiast dywaników jest terakota.  :)

Kia w tej chwili z padaka pod tytulem 1.6 jest drozsza od benzynowych aut z turbo. Nie wiem jakiego psa bym musial zjesc zeby wydac na ceeda wiecej niz na Golfa czy Astre. W tej chwili nie oferuja nic wiecej od aut innych koncernow. Hultaj sprzedaje duzo do flot ba sam 9 miesiecy jezdzilem parodia samochodu za 60k by Hyundai.

Napisano

Mam 1.4 16v w Punto, bierze trochę oleju, zwłaszcza jak się go mocno ciśnie, ale też nie są to hektolitry. Tjet ponoć mniej bierze.

LPG mam od 100kkm, obecny przebieg 125 i brak problemów. Plastikowy trójnik od cieczy chłodzenia pękł i zasniedzialy styki przy elektrozaworze gazu ;-)

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mam 1.4 16v w Punto, bierze trochę oleju, zwłaszcza jak się go mocno ciśnie, ale też nie są to hektolitry. Tjet ponoć mniej bierze.

LPG mam od 100kkm, obecny przebieg 125 i brak problemów. Plastikowy trójnik od cieczy chłodzenia pękł i zasniedzialy styki przy elektrozaworze gazu ;-)

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka

Mam tjeta i nic nie bierze.
Napisano

Jak nie bierze więcej niż litr między wymianami to co za problem. Gorzej jakby brał 1,5 na 1000km jak stare 1.8tsi

Edytowane przez cesarz

Napisano

Nadal tak śmierdzą te hyundaie?

Napisano

Logan wydłużony jest w rodzinie i nie jest ok. Ponadto nie podoba się. No i silnik, opcja typu 75 KM w klasie C nie wchodzi w grę. 

A od kiedy Logan to klasa C?

Napisano

Porównywanie Astry z Tipo/C-Elyse/P301 i jeszcze Loganem jest bez sensu. Astra to pełnoprawny kompakt, pozostałe to jakieś B+.

Napisano

Porównywanie Astry z Tipo/C-Elyse/P301 i jeszcze Loganem jest bez sensu. Astra to pełnoprawny kompakt, pozostałe to jakieś B+.

Tipo nie, wymiary jak Bravo II, które małe jakieś nie było. Tylko budżetowy bardziej i dobrze, bo fiat ma być tani i dobry :)

Napisano

Chyba już nie ma tego silnika. 0.9 90konny jest z lpg teraz. Chipem można 110 z tego zrobić to już jakośsie odpycha.

Gdyby dało się kupić za 33koła z klimą to by nie była zła opcja - ale tak imo Tipo jest zdecydowanie lepsze.

Napisano
  • Autor

Tipo nie, wymiary jak Bravo II,

Chyba nawet większe, i z przodu i z tyłu. Ale to jakiś koneser mógłby potwierdzić. 

Napisano

Chyba nawet większe, i z przodu i z tyłu. Ale to jakiś koneser mógłby potwierdzić. 

Od Bravo to i Linea była dłuższa co nie zmienia faktu, że Linea to było nadmuchane Punto, czyli B a Bravo to klasa C.

Napisano

Od Bravo to i Linea była dłuższa co nie zmienia faktu, że Linea to było nadmuchane Punto, czyli B a Bravo to klasa C.

Fiat Tipo i Astra K mają prawie identyczny rozstaw osi. Różnica 2cm :)

To jest klasa C, tyle że budżetowa.

Napisano

Nadal tak śmierdzą te hyundaie?

Tak, ale powoli ustępuje, albo się przyzwyczajam :)

Napisano

Fluence jest bez Lpg - patrz post powyżej. C-Elysee/P301 będzie mniejszy w środku od lanosa. P301 był oglądany. Przeszukaj posty na temat tych samochodów, zdecydowanie wolałbym Fiata Tipo, ale co kto lubi. 

Miałem lanosa kilka lat. W C-Elysee/301 jest dużo więcej miejsca zwłaszcza na tylnej kanapie. Opcja z 1.6 jest warta rozważenia, jeśli cena będzie poniżej 40k. W innym przypadku wolałbym tipo.

Napisano
  • Autor

Miałem lanosa kilka lat. W C-Elysee/301 jest dużo więcej miejsca zwłaszcza na tylnej kanapie. Opcja z 1.6 jest warta rozważenia, jeśli cena będzie poniżej 40k. W innym przypadku wolałbym tipo.

Tylna kanapa jest ca. 8 cm krótsza (po długości) od lanosowej, jedyne co więcej tu mamy (rozstaw osi), to ciut więcej miejsca na nogi. 

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No wkleję jeszcze parotygodniową astrę

post-140817-0-07792800-1482784576_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

1.6 115KM?

Nie byłą brana pod uwagę = patrz 1. post. B14NET 140 KM silnik z LPG

Napisano

I prawidłowo. Niech służy.

Napisz z ciekawości za jakiś czas ile Ci wciąga LPG. U mnie średnia noPb z 23kkm wynosi od wyjechania z salony 9.3l/100km. Byłoby mniej, ale jeździmy mniej tras niż kiedyś i teraz to głównie jazda miejska. A buda ciężka bo to kombi i automat.

Napisano
  • Autor

I prawidłowo. Niech służy.

Napisz z ciekawości za jakiś czas ile Ci wciąga LPG. U mnie średnia noPb z 23kkm wynosi od wyjechania z salony 9.3l/100km. Byłoby mniej, ale jeździmy mniej tras niż kiedyś i teraz to głównie jazda miejska. A buda ciężka bo to kombi i automat.

DOHC lanosa miał przy ca 100 km/h 3 krpm (5 bieg), B14NETk ma 3krpm przy ca. 140 km/h (6 bieg). To oczywiście info bardziej na forum Astry, z tego jednak co widzę, gość, który zawiaduje tym forem (Orichomachu czy jakoś tak), ma spore problemy z ego. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.