Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana oleju w nowym silniku benzynowym

Featured Replies

Napisano

ma rację bytu wymiana po 1-2kkm czy nie ma to OBECNIE żadnego znaczenia? Silnik Opla B14 NET.

Proszę o rzeczowe posty. 

Napisano

ma rację bytu wymiana po 1-2kkm czy nie ma to OBECNIE żadnego znaczenia? Silnik Opla B14 NET.

Proszę o rzeczowe posty. 

Ale po pierwszzych 1-2 kkm czy po kazdych?

Napisano

Proszę o rzeczowe posty. 

Ja w obecnym samochodzie wymieniałem po 2 kkm ,oraz przed podróżą ( ok. 3 tys. km) po 7 kkm , i będę wymieniał w marcu (po roku ), przy przebiegu ok. 15 kkm .Następne wymiany planuję już normalnie ,czyli co roku i przy moich przebiegach daje to ok. 13 do 16 kkm max . Na pewno te wymiany silnikowi nie zaszkodziły , i mam , może i złudne poczucie, że przyczyniłem się w ten sposób do stworzenie podwalin przedłużenia trwałości silnika w tym samochodzie ,nawet z korzyścią dla przyszłego lub przyszłych właścicieli ;] .

Napisano

Nie zaszkodzi. Tak samo jak wymiany oleju max co 10 tys. km.

Napisano

Proszę o rzeczowe posty. 

Na pewno nie zaszkodzi, ale czy pomoże :nie_wiem:. Jak masz zamiar długo jeździć autem to wymień, spokój duchowy jest więcej warty niż ok. 200 zł wydanych na olej i filtr.

Napisano

ma rację bytu wymiana po 1-2kkm czy nie ma to OBECNIE żadnego znaczenia?

Na pewno nie zaszkodzi. Ja miałem nawet od takiej wymiany uzależnioną gwarancję (1kkm lub 2m-ce) i nie piszę tu o wyrobach typu zagłada, peloponez, kant czy maluch.

Napisano

Na pewno nie zaszkodzi. Ja miałem nawet od takiej wymiany uzależnioną gwarancję (1kkm lub 2m-ce) i nie piszę tu o wyrobach typu zagłada, peloponez, kant czy maluch.

suzuki?

Napisano

Proszę o rzeczowe posty. 

rzeczowo to ja w ostatnio zakupionym samochodzie wymieniłem olej przy 5 tys. km przebiegu, potem przy 15 tys i potem już wymieniam co 15 tys

Napisano

tak ;]

chyba jeszcze tylko oni tego wymagają. Obstawiam, że już niedługo

Napisano
  • Autor

Na pewno nie zaszkodzi, ale czy pomoże :nie_wiem:. Jak masz zamiar długo jeździć autem to wymień, spokój duchowy jest więcej warty niż ok. 200 zł wydanych na olej i filtr.

Pytanie o uzasadnienie techniczne (nie mamy nikogo z GM?), a jeśli w ASO - nie stoję przy tym. Kolor nie musi różnić się w sposób znaczący.

Napisano

Uważam, że powinieneś wymienić olej. A w ogóle, jeśli zamierzasz autem trochę jeździć, to wymień korek na magnetyczny - kupisz spokojnie w sklepie z częściami motocyklowymi

Napisano

Uważam, że powinieneś wymienić olej. A w ogóle, jeśli zamierzasz autem trochę jeździć, to wymień korek na magnetyczny - kupisz spokojnie w sklepie z częściami motocyklowymi

Najlepiej autem nie jeździć, posłuży najdłużej.

Napisano

Najlepiej autem nie jeździć, posłuży najdłużej.

A jak nie kupisz to kasa na koncie nie ma utraty wartosci po kilku latach ;)

Napisano

Proszę o rzeczowe posty. 

Ten silnik chyba ma turbinkę, więc nie zaszkodzi wymienić

Napisano

W żadnym samochodzie nie wymieniałem wcześniej niż na pierwszym przeglądzie (rok lub 15-20 000 km). W obecnym 1.8 TSI mam 8 tys km i nie wymieniałem jeszcze - słucham się komputer pokładowego, a ten pokazuje że wymiana za 20000 km. 

Nie raz spotkałem się z poglądem, że wymiany oleju po okresie docierania nie są już dziś niezbędne.

Napisano
  • Autor

W żadnym samochodzie nie wymieniałem wcześniej niż na pierwszym przeglądzie (rok lub 15-20 000 km). W obecnym 1.8 TSI mam 8 tys km i nie wymieniałem jeszcze - słucham się komputer pokładowego, a ten pokazuje że wymiana za 20000 km. 

Nie raz spotkałem się z poglądem, że wymiany oleju po okresie docierania nie są już dziś niezbędne.

Z serwisu info:

w aktualnie produkowanych silnikach nie ma konieczności wymiany oleju przy tak małym przebiegu. Pierwszą wymianę oleju wraz z przeglądem należy wykonać wg zaleceń w książce gwarancyjnej producenta(30 000 km lub 1 rok w zależności który warunek zostanie spełniony szybciej).

Napisano

Suzuki byl zalany innym olejem w fabryce. Zmiana po 1kkm pozniej normalnie raz w roku. Jak producent nie przewiduje innego oleju na pierwsze 1kkm to nie ma potrzeby bo i po co?

Napisano

suzuki?

Tak tam na pierwszym montazu podobno cos w oleju jest, ze trzeba zlac po tysiacu.

Napisano
  • Autor

Oczywiście - wymiana oleju co 30 kkm :)

W jednym z wrocławskich renault kierownik serwisu (tak sobie rozmawialiśmy) zalecał wprost klientom indyw. skrócenie tego okresu co najmniej o 30 procent (ale w przypadku diesli)

Napisano

w aktualnie produkowanych silnikach nie ma konieczności wymiany oleju przy tak małym przebiegu. Pierwszą wymianę oleju wraz z przeglądem należy wykonać wg zaleceń w książce gwarancyjnej producenta(30 000 km lub 1 rok w zależności który warunek zostanie spełniony szybciej).

i tak dobrze, że mówią 30kkm lub rok, czasami jest to 30kkm lub wg wskazań komputera. Tak czy inaczej optymalnym interwałem, z pkt widzenia ochrony silnika, jest 10-15kkm lub rok.

Wymiana po 1-2kkm nie zaszkodzi silnikowi, a może tylko pomóc.

Napisano

Proszę o rzeczowe posty. 

Przeczytaj instrukcję obsługi, ale kiedyś Opel nie zalecał wcześniejszej wymiany, niż po 15 tys. km.

Napisano

i tak dobrze, że mówią 30kkm lub rok, czasami jest to 30kkm lub wg wskazań komputera. Tak czy inaczej optymalnym interwałem, z pkt widzenia ochrony silnika, jest 10-15kkm lub rok.

Wymiana po 1-2kkm nie zaszkodzi silnikowi, a może tylko pomóc.

Bo?

Napisano
  • Autor

Przeczytaj instrukcję obsługi, ale kiedyś Opel nie zalecał wcześniejszej wymiany, niż po 15 tys. km.

Zwracano uwagę, że w interwałach bierze się pod uwagę koszty eksploatacji pojazdu flotowego, a nie długie jego użytkowanie przez indyw. właściciela. 

Napisano

A się tak podłączę z pytaniem co się dzieje z tym olejem po roku że go trzeba wymienić? Auto np. w rok robi 3 kkm a nie 15 kkm ?

Napisano

Zwracano uwagę, że w interwałach bierze się pod uwagę koszty eksploatacji pojazdu flotowego, a nie długie jego użytkowanie przez indyw. właściciela. 

Nie.

Było po prostu zalecenie, by na fabrycznym oleju przejeździć do pierwszej planowej wymiany.

Napisano

ma rację bytu wymiana po 1-2kkm czy nie ma to OBECNIE żadnego znaczenia? 

Nie ma znaczenia! Fakt, że jak pewnie niektórzy napiszą - nie zaszkodzi  :hehe: , ale też w niczym nie pomoże. 

Napisano

A się tak podłączę z pytaniem co się dzieje z tym olejem po roku że go trzeba wymienić? Auto np. w rok robi 3 kkm a nie 15 kkm ?

Olej w bańce może sobie stać i 3 lata, jest data ważności. Olej w silniku jest narażony na kwaśne związki pochodzące z procesu spalania. Po roku powinien zostać zmieniony. Swoim klientom, którzy robią 5 kkm rocznie i chcą zaoszczędzić, mówię, żeby przeciągnęli do max 1,5 roku., wcześniej sprawdzając barwę oleju na miarce.

Napisano

A się tak podłączę z pytaniem co się dzieje z tym olejem po roku że go trzeba wymienić?

W procesie docierania, do oleju trafia więcej ścieru niż podczas normalnego użytkowania. Pierścienie tłokowe są tak skonstruowane, że na samym początku, do pewnego momentu, ścierają się bardzo szybko.

I żeby nie ganiać tego po silniku, zaleca się wymienić olej.

Dlaczego producenci przestali o tym mówić? Głównie dlatego, że obecnie są lepsze materiały, dokładniejsza obróbka i lepsze oleje. Fabryce nie zależy też na tym, żeby silnik żył zbyt długo.

Wystarczy zobaczyć jak wyglądają w środku silniki, w których olej był wymieniany co 30tyś km. Czasami ma się wrażenie, że zamiast oleju zalewają asfaltem. Choć to też nie jest reguła, bo jeśli olej jest dobry i samochód jeździ "w trasach" to zwykle jest czysto. Najbardziej silnik niszczy się przy uruchamianiu. Systemy start-stop dbają o jego długie życie :] .

Napisano

W procesie docierania, do oleju trafia więcej ścieru niż podczas normalnego użytkowania. Pierścienie tłokowe są tak skonstruowane, że na samym początku, do pewnego momentu, ścierają się bardzo szybko.

To jest jakiś cytat z instrukcji Fiata 125p z 1976 roku?  :phi:

Napisano

Przy przebiegu rzędu 3kkm / rok idę o zakład, że jest więcej zimnych rozruchów, niż dni w kalendarzu   :hehe:   

Przy zimnym rozruchu masz wzbogaconą mieszankę, do oleju dostają się uboczne produkty spalania, silnik pewnie nie rozgrzewa się tak, jakby mógł na dłuższym odcinku, więc w oleju będą same "witaminy".

Skoro już dałeś taki przykładowy przebieg, to silnik po przebiegu 15kkm zrobionym przykładowo 15x1kkm będzie w lepszej kondycji, niż 300x10km i za każdym razem zimny rozruch...  :panic: 

Napisano

a tak pełniejszym zdaniem można prosić?

Podałeś pewne stwierdzenie:

"Tak czy inaczej optymalnym interwałem, z pkt widzenia ochrony silnika, jest 10-15kkm lub rok. Wymiana po 1-2kkm nie zaszkodzi silnikowi, a może tylko pomóc".

Nie podałeś żadnych argumentów, wyników badań, doświadczeń.

Nie wiem na czym się opierasz.

Całkiem niedawno była historia mercedesa, który jeździł kilkanaście lat i zdaje się kilka setek tysięcy km na fabrycznym oleju i nic mu nie było.

Skłonny jestem stwierdzić, że większy wpływ na zużycie silnika ma jego katowanie niż wymiana oleju po 30 tyś a nie po 10 tyś.

Napisano

"Tak czy inaczej optymalnym interwałem, z pkt widzenia ochrony silnika, jest 10-15kkm lub rok. Wymiana po 1-2kkm nie zaszkodzi silnikowi, a może tylko pomóc".

Całkiem niedawno była historia mercedesa, który jeździł kilkanaście lat i zdaje się kilka setek tysięcy km na fabrycznym oleju i nic mu nie było.

Skłonny jestem stwierdzić, że większy wpływ na zużycie silnika ma jego katowanie niż wymiana oleju po 30 tyś a nie po 10 tyś.

Wierzysz w tą historię z Mercedesem? Powodzenia. Nie trzeba Ameryki na nowo odkrywać i robić badania specjalnie dla Ciebie. Doświadczenia są, nie martw się o to, są tacy puryści w motoryzacji, jak np ja, którzy płyny chłodzące, oleje w fiolkach trzymają w domowych zamrażarkach w tajemnicy przed żoną, żeby sprawdzić różnice. Jeśli chodzi o interwał olejowy, to powiem krótko, przy blisko 20 kkm przebiegu, olej nadaje się tylko do malowania starego płotu.

Napisano

owszem podałem i będę je powtarzał za każdym razem jak mnie ktoś o to zapyta.

Olej jest pewną substancją chemiczną i podlega starzeniu, o ile w fabrycznie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej i w nienasłonecznionym miejscu producenci podają, że olej może spokojnie stać kilka lat (nawet do 5) to po otwarciu i wylaniu części oleju reszta wg nich, przy zachowaniu takich samych warunków przechowywania, zachowuje parametry rok, niektórzy piszą o 2. latach.

Więc teraz wróćmy do oleju w silniku;

zamknięte, szczelne opakowania - no nie bardzo,

temperatura pokojowa - no raczej -10 do +100 i więcej (temp z obecnego sezonu w mojej okolicy, a są miejsca gdzie już -20 się pojawiło)

nasłonecznienie - patrz temperatura

do tego dochodzą produkty spalania, które się do oleju przedostają, degradacja właściwości fizyczny podczas pracy, rozrzedzanie benzyną, która niby odparuje, ale i tak zmienia właściwości fizykochemiczne.

Więc co olej, który nie pracuje i stoi w idealnych warunkach w butelce może stać rok, a w silniku jest OK kilka lat? - Serio w to wierzysz?

Olej się zużywa, im jest lepszy tym dłużej trzyma parametry, ale opowiastki o kilkunastu latach można włożyć między bajki.

A co do tego mercedesa to swego czasu była opowiastka jakiegoś gościa z Castrola... tak samo wiarygodna jak ta przywołana przez Ciebie.

Napisano

Wierzysz w tą historię z Mercedesem? Powodzenia. Nie trzeba Ameryki na nowo odkrywać i robić badania specjalnie dla Ciebie. Doświadczenia są, nie martw się o to, są tacy puryści w motoryzacji, jak np ja, którzy płyny chłodzące, oleje w fiolkach trzymają w domowych zamrażarkach w tajemnicy przed żoną, żeby sprawdzić różnice. Jeśli chodzi o interwał olejowy, to powiem krótko, przy blisko 20 kkm przebiegu, olej nadaje się tylko do malowania starego płotu.

A jeden z odchodzących na emeryturę wiceprezesów z branży olejowej powiedział, że cała ta żywotność i interwał to jedna wielka bujda i sam od lat nie wymienia oleju w swoim aucie. Ja osobiście wymieniam olej w Lagunie co 30 kkm zgodnie z instrukcją i wszystko działa jak należy. Wcześniej też miałem lagune z 1,9 diesel, gdzie ludzie zalecają wymianę co 15 kkm. Ja przez prawie 30 kkm nie wymieniałem, a potem kolejny właściciel przez kolejny rok jeździł na nim robiąc drugie tyle. I też nic się nie działo.

Napisano

Wymiana po 1-2kkm nie zaszkodzi silnikowi, a może tylko pomóc".

tez zwróciłem na to uwagę ale doszedłem do wniosku że chodzi o jednorazową - dodatkową wymianę  na poczatku eksploatacji - wtedy chyba nie może to w niczym zaszkodzić i nie mozna wykluczyc że pomoże ;)

Napisano

Wymiana po 1-2 tyś miała sens, kiedy silniki były robione "młotkiem" i było w nich zwyczajnie masę zanieczyszczeń.

Teraz są robione nieco inaczej i nie ma nich tony opiłków.

Miałem wymieniać po 2 tyś, ale ani nie mam czasu, ani mi się nie chce. Wymienie po roku. Silnik pojeździ pewnie z 10 tyś mniej, ale do tego czasu (kiedy ta różnica będzie miała znaczenie) moja corolka się rozpadnie.

Napisano

Wymiana po 1-2 tyś miała sens, kiedy silniki były robione "młotkiem" i było w nich zwyczajnie masę zanieczyszczeń.

No ale nadal uważam że jest to potencjalnie nieszkodliwe dziwactwo - pomijajac aspekt ekologiczny ;)

Napisano

ja w 1.8tsi wymieniłem po 2,5km, potem co ~12kkm. 

Ponieważ nie miałem gdzie zutylizować oleju, to w garażu stoją bańki po płynie od sprysk. z olejem zlanym przy tych 2500km, 14000km i 37000km.

I ten zlany przy 2500km jest najciemniejszy - więc uważam że było warto

Dodatkowo po tym czasie na dnie każdej bańki widać pewne ilości wody i sadzy która opadła

Napisano

po tym czasie na dnie każdej bańki widać pewne ilości wody i sadzy która opadła

Zlewałes do szklanych naczyń? ;l

Napisano

Proszę o rzeczowe posty. 

Nie wybuchnie od tego - to raz. Dwa - na pewno sporo syfu poprodukcyjnego wypłukało się i dobrze jest pozbyć się tego z silnika. Tak było jest i będzie. Zawsze w przypadku silników spalinowych. Później to jak chcesz, możesz i co 30kkm wymieniać zgodnie z tym, co wydumali sobie inżynierowie. Ja tam aż takim optymistą nie jestem, chociaż zdarzyło mi się wymieniać "olej" w silniku który sam, na zimno nie chciał spłynąć. Dopiero po podgrzaniu miski to coś zaczęło wydobywać się ze spustu... :D

Napisano
  • Autor

No ale nadal uważam że jest to potencjalnie nieszkodliwe dziwactwo - pomijajac aspekt ekologiczny ;)

Wyraźnie stało w  manualu Daewoo Lanosa. 

Napisano
  • Autor

W manualu Opla wręcz przeciwnie ;]

Czyli wracamy do punktu wyjścia tej dyskusji? Nie ma tu inżynierów od silników?

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/433668-astra-j-lpg-wymiana-oleju-świec/

tamże:

"Pamietaj o jednej kwesti - producenci aut wiedza ze najlepszym klientem jest klient flotowy. Bardzo czesto program serwisowy pisze sie pod takiego wlasnie klienta, bo on dokonujac kalkulacji kosztow serwisowania bardzo czesto posluguje sie glownie kosztem. Dodatkowo, choc akurat w przypadku oleju przynam ze nie wiem / strzelam, zapewne sa obostrzenia ekologiczne, ktore sugeruja rzadsza wymiane. "

Napisano

Wyraźnie stało w  manualu Daewoo Lanosa. 

Ale lanos jest nieprodukowany przeszło 10 lat? czy się mylę?

Napisano

Ale lanos jest nieprodukowany przeszło 10 lat? czy się mylę?

Mylisz sie jest nadal produkowany na Ukrainie.

Napisano

Mylisz sie jest nadal produkowany na Ukrainie.

I nadal zalecają na polskim rynku wymiane oleju po 1 tys km ?

Napisano

W manualu Opla wręcz przeciwnie ;]

Opel to w ogóle jest dziwny: wg inżynierów opla olej (akurat tu przekładniowy) najgorsze warunki ma... gdy stoi szczelnie zamknięty w fabrycznym opakowaniu   :hehe:   ważność/trwałość 3 lata od daty prod.

Ten sam olej wlany do skrzyni... nie podlega wymianie przez cały okres eksploatacji...    :lol:    ot ciekawostka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.