Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz ziemny czy pellet?

Featured Replies

Napisano

Co wybrać do ogrzewania domu koło 100m2? Gaz w sumie jakoś daleko nie jest, przyłącze pewnie koło 7tys wyjdzie (pi razy drzwi). W pellecie podoba mi się czystość spalania, długie okresy między załadunkiem, minus wiadomo, że w ogóle trzeba zamawiać i ładować materiał. Ale jesteśmy dosyć niezależni od gazu. Można wybrać piec gdzie w razie czego można samym drewnem napalić. Koszty roczne palenia pewnie też na plus pelletu.

Co wy byście wybrali i dlaczego?

Napisano

Po moich przebojach z gazem drugi raz bym w to nie poszedl (formalnosci czas i w sumie sumaryczny koszt a przyłącze miałem w drodze ;l )

Więc albo kocioł z peletem w salonie albo kominek z PW + pompa ciepla PW

Napisano
  • Autor

Po moich przebojach z gazem drugi raz bym w to nie poszedl (formalnosci czas i w sumie sumaryczny koszt a przyłącze miałem w drodze ;l )

będzie spora kotłownia więc w kotłowni ewentualnie będzie kocioł z dużym podajnikiem, żadnego palenia w kominku w salonie nie będzie

Napisano

Nie ma co kombinować jak masz gaz blisko. Będzie tanio i komfortowo.

Tylko sprawdź ile to będzie kosztować i trwać.

Napisano

Też mam ten sam dylemat, ale w starym domu, którego energochłonność nie odpowiada nowo wybudowanym domom.

Czekam na wykonanie analizy/audytu zastosowania alternatywnych źródeł ogrzewania i zobaczymy co wyjdzie...(dom z lat 80 po rożnych modernizacjach - także termo, więc z projektu danych wziąć się nie da)

Na razie wiem, że spalam 4to węgla w kopciuchu, który jest przewymiarowany, ma na pewno niską sprawność i spalam węgiel nieefektywnie (bo nie mam czasu siedzieć w kotłowni :hehe: ) - więc mam ogromną nadzieję, że jak wybiorę pellet lub gaz to koszta nie będą drastycznie większe, bo że mniejsze na pewno nie to sobie zdaję sprawę ;]

Mam ten plus, że mam kupę miejsca w kotłowni, mam gaz w domu i mogę nawet mieć dwa kotły - zostawić na węgiel, a drugi na gaz lub pellet...zresztą na gaz kocioł tez mam, ale to jest potwór z lat 90, który jest spalaczem gazu, a nie ogrzewaczem :skromny:

Edytowane przez PaDo

Napisano

Też miałem przeboje i też walczyłem długo, ale za to dostałem przyłącze za free ;)

Napisano

Też miałem przeboje i też walczyłem długo, ale za to dostałem przyłącze za free ;)

Ciekawe, może opisz jak to wyglądało ?

Napisano

Ciekawe, może opisz jak to wyglądało ?

Pisałem już kiedyś. Generalnie walczyłem 3,5 roku aby mi podłączyli gaz w umowne 1,5r. Po ok 2 latach znałem już pół "gazowni" i biura projektowego. Jak mi wystawili fakturę po podłączeniu to im grzecznie opisałem i wypunktowałem co na ich temat myślę i jak wyglądała współpraca. Dostałem odpowiedź, że przepraszają i uznają karę wysokości umowy przyłączeniowej.

Napisano

Wystap o warunki przyłączenia i jak nie będzie jakichś oczywistych problemów to szedlbym w gaz.

tapatalked

Napisano
  • Autor

Wystap o warunki przyłączenia i jak nie będzie jakichś oczywistych problemów to szedlbym w gaz.

tapatalked

A jak interpretować magiczne EP dla budynku?

EP (gaz)  -  88,16 [kWh/(m2*rok)]

EP (paliwo stałe - pellet)  -  25,41 [kWh/(m2*rok)]

Edytowane przez bielaPL

Napisano

to u mnie z tego co pamiętam przyłączenie gazu było bezproblemowe. A trzeba było pociągnąć z drogi czyli jakieś 70m. Więcej załatwiania miałem z prądem.

Napisano

Co wybrać do ogrzewania domu koło 100m2? Gaz w sumie jakoś daleko nie jest, przyłącze pewnie koło 7tys wyjdzie (pi razy drzwi). W pellecie podoba mi się czystość spalania, długie okresy między załadunkiem, minus wiadomo, że w ogóle trzeba zamawiać i ładować materiał. Ale jesteśmy dosyć niezależni od gazu. Można wybrać piec gdzie w razie czego można samym drewnem napalić. Koszty roczne palenia pewnie też na plus pelletu.

Dowiedz się dokładnie w gazowni jak to jest z tym przyłączeniem. Ja mam dom zbudowany na trzeciej działce od drogi, więc wszystkie media były ciągnięte kilkadziesiąt metrów. Nie pamiętam już dobrze wszystkiego, ale najwięcej płaciłem za dociągnięcie wody i kanalizacji: normalnie za metr bieżący firmie, która to kopała i kładła rury. Za dociągnięcie gazu nie pamiętam, żebym dużo płacił, podobnie jak za prąd, gdzie Tauron dociągnął prąd do działki na własny koszt, a ja tylko płaciłem za przyłącze. Wydaje mi się, że z gazem było tak samo.

Nawet jakby miało być trudno, to ja bym szedł tylko w gaz i nie bawił się w żadne pellety czy inne paliwa stałe. Planujesz mały dom, jak dobrze zaizolujesz, to będziesz za ogrzewanie płacił mało, nie warto się bawić w nic, co wymaga dokładania, pilnowania i brudzenia się. Po to pewnie budujesz, żeby sobie poprawić komfort życia, więc nie ograniczaj go sobie na samym początku

Napisano

Pisałem już kiedyś. Generalnie walczyłem 3,5 roku aby mi podłączyli gaz w umowne 1,5r. Po ok 2 latach znałem już pół "gazowni" i biura projektowego. Jak mi wystawili fakturę po podłączeniu to im grzecznie opisałem i wypunktowałem co na ich temat myślę i jak wyglądała współpraca. Dostałem odpowiedź, że przepraszają i uznają karę wysokości umowy przyłączeniowej.

Widać to wszystko zależy od konkretnego regionu i urzędu. Ja, ze wszystkich instytucji, ktore odwiedzałem przy okazji budowy, to PGNiG wspominam najlepiej. Zawsze wszystko załatwiłem od razu i bez problemu, warunki, przyłącza - wszystko było na czas. Za to najgorsza instytucja to był Zarząd Dróg Powiatowych ;]

Napisano

Uważaj bo zaraz się okaże że pellet jest be i nie będzie można palić.

Krawiec

Napisano

tylko w gaz. po co komplikować sobie życie.

Napisano

Na razie wiem, że spalam 4to węgla w kopciuchu, który jest przewymiarowany, ma na pewno niską sprawność i spalam węgiel nieefektywnie (bo nie mam czasu siedzieć w kotłowni :hehe: ) - więc mam ogromną nadzieję, że jak wybiorę pellet lub gaz to koszta nie będą drastycznie większe, bo że mniejsze na pewno nie to sobie zdaję sprawę ;]

pisałem w wątku obok o grzaniu gazem

przed ociepleniem paliłem 5-6T miału, po ociepleniu 3-4T (CO+CWU) kocioł z podajnikiem więc w miarę efektywny

teraz pytanie po ile kupujesz więgiel, ja płaciłem ok 500zł za miał lub kiepski groszek (który się lepiej palił)

więc zima wyszła powiedzmy 1500zł - była łagodna

po przejściu na gaz już spaliłem prawie 800zł (bez CWU)

jak zima zamknie się w 2000zł to będzie dobrze

do tego w domu jest o 1' (dzień / 2' (noc) chłodniej

u mnie przejście na gaz to +40% 

pellet nie jest tani w/s do węgla a tym bardziej do miału 

Edytowane przez Koonrad

Napisano

niektórzy cenią sobie święty spokój i swój czas. wychodzi miesięcznie  80-150zł drożej jak dla mnie bezsens.

Napisano

niektórzy cenią sobie święty spokój i swój czas. wychodzi miesięcznie  80-150zł drożej jak dla mnie bezsens.

bezsens czy nie, to jest różnie. W przypadku starszych budynków, remontowanych lub nieremontowanych to już sens może być różny.

W przypadku nowego, i to jeszcze niedużego i nieprzekombinowanego konstrukcyjnie domu, jaki rozważa autor wątku, to faktycznie moim zdaniem też zabawa w inne paliwa niż gaz jest bez sensu. Trzeba jeszcze brać pod uwagę, że na paliwo stałe trzeba mieć kotłownię. Oddzielne pomieszczenie, gdzie będzie brudno i w zasadzie do niczego innego się nie nada. Ja mam kocioł gazowy w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie np. jest też pralka i gdzie wieszam pranie. W przypadku paliwa stałego coś takiego jest nie do pomyslenia. Gdybym chciał zachować instniejącą funkcjonalność swojego domu i ogrzewać go pelletem czy węglem, to musialbym jakoś dobudować oddzielne pomieszczenie na kotłownię, co by było trudne, w zasadzie byłyby to duże zmiany w projekcie i zauważalnie większy koszt budowy. Nigdy by mi się to nie zwróciło.

Napisano

Mam koze z plaszczem do CO i CWU na pelet w salonie. W duże mrozy muszę raz dziennie wsypać worek 15kg peletu. Piec sam się zapala i gasi. Jedyną obsługa to raz w tygodniu podłączenie odkurzacza pod krycie do czyszczenia oraz przetarcie szyby. Zaleta to ciepło z promieniowania w salonie oraz "magia" żywego ognia.

P.S. gazu nie ma u mnie w okolicy

wysłane z tel.

Napisano

pisałem w wątku obok o grzaniu gazem

przed ociepleniem paliłem 5-6T miału, po ociepleniu 3-4T (CO+CWU) kocioł z podajnikiem więc w miarę efektywny

teraz pytanie po ile kupujesz więgiel, ja płaciłem ok 500zł za miał lub kiepski groszek (który się lepiej palił)

więc zima wyszła powiedzmy 1500zł - była łagodna

po przejściu na gaz już spaliłem prawie 800zł (bez CWU)

jak zima zamknie się w 2000zł to będzie dobrze

do tego w domu jest o 1' (dzień / 2' (noc) chłodniej

4to x700PLN = 2800 (ale tylko CO, CWU jest z osobnego zbiornika ogrzewanego gazem) . Dom jest średnioenergochłonny wg wszelakich kalkulatorów na necie (najbardzie znany ciepłowłąsciwe.pl), ale czekam na audyt, żeby mi to ktoś profesjonalniej wyliczył...wiem, że komfort w starszym domu kosztuje i jestem w stanie za to zapłacić w granicach rozsądku

Edytowane przez PaDo

Napisano

Widać to wszystko zależy od konkretnego regionu i urzędu. Ja, ze wszystkich instytucji, ktore odwiedzałem przy okazji budowy, to PGNiG wspominam najlepiej. Zawsze wszystko załatwiłem od razu i bez problemu, warunki, przyłącza - wszystko było na czas. Za to najgorsza instytucja to był Zarząd Dróg Powiatowych ;]

Ja za to najlepiej wspominam Urząd Miasta, wszystko bezproblemowo, a PnB na mój gazociąg dostałem w jeden dzień 8] , aż zadzwoniłem się spytać czy się nie pomylili. Z RWE i PGNiG była taka sama mordęga, w RWE po eskalacji dali mi przynajmniej osobę kontaktową, mieli też lepszych wykonawców, w PGNIG warszawskim był burdel straszny.

Oczywiście tyle zależy od instytucji, reszta to uwarunkowania lokalne i prawne. U mnie było blisko, 30m do drogi z gazem, ale droga nie miała włąsciciela a to z automatu +ok rok w plecy :(. Za przyłącze energetyczne i gazowe płaci się (przynajmniej kilka lat temu w Warszawie) z ustawowej jakieś stawki zależnej m.in od zużycia. Jest trochę wykluczeń, ale w moim przypadku oba przyłącza miały wynieść ok 2kzł każde.

Napisano

Odpiszę ci tylko w kontekście wyboru gazu.

Moi rodzice mają dom 220m2, parter + użytkowe poddasze.

Ściany: pustak gazobetonowy 24 cm + 6 cm styropianu + 12 cm pustak gazobetonowy. Dach ocieplony wełną 14+6 cm)

Kocioł Vaillant 18 kW + zasobnik cwu 120 litrów (w 1999 roku zestaw ten kosztował ok. 7000 PLN - obecnie chyba dość podobnie)

W domu utrzymywana jest temperatura 21C, piec grzeje 7:00-23:30, w nocy nie pracuje o ile temperatura nie spadnie poniżej 18C (może się to zdarzyć tylko przy wyjątkowo dużych mrozach > -15C)

Roczne koszty związane ze zużyciem gazu (ogrzewanie, ciepła woda, gotowanie) za 2015 wynosiły 3900 PLN, za 2016 szykują się podobne, raz w historii (wyjątkowo mroźna zima) wyniosły prawie 5 TPLN.

Koszty poniesione na piec przez 18 lat:

- wymiana anody - chyba 2 razy po ok. 200 PLN (montaż samodzielnie)

- awaria zaworu trójdrogowego - ok. 700 PLN (montaż samodzielnie)

- awaria wymiennika ciepła - ok. 900 PLN (montaż samodzielnie)

- ok. 7-8 przeglądów z czyszczeniem i regulacją - każdy ok. 120-160 PLN

Biorąc pod uwagę, że budujesz dom ponad dwukrotnie mniejszy, do tego zapewne w standardzie cieplnym min. 50% lepszym to możesz szacować koszty gazu na max. 2000 PLN/rocznie.

Myślę, że biorąc pod uwagę całkowitą bezobsługowość (2 awarie przez 18 lat) i niskie koszty powinieneś sobie dać spokój z jakimkolwiek piecem na paliwo stałe.

Przychodzi sezon grzewczy - idziesz przełączyć na piec ogrzewanie+woda z samej wody. Na wiosnę drugie kliknięcie i cała obsługa.

Jak dla mnie nie do przecenienia :oki:

Napisano

Odpiszę ci tylko w kontekście wyboru gazu.

Moi rodzice mają dom 220m2, parter + użytkowe poddasze.

Ściany: pustak gazobetonowy 24 cm + 6 cm styropianu + 12 cm pustak gazobetonowy. Dach ocieplony wełną 14+6 cm)

Roczne koszty związane ze zużyciem gazu (ogrzewanie, ciepła woda, gotowanie) za 2015 wynosiły 3900 PLN, za 2016 szykują się podobne, raz w historii (wyjątkowo mroźna zima) wyniosły prawie 5 TPLN.

Przychodzi sezon grzewczy - idziesz przełączyć na piec ogrzewanie+woda z samej wody. Na wiosnę drugie kliknięcie i cała obsługa.

Budujesz we mnie nadzieję, że przy moich 160m2 może to zafunkcjonować w akceptowalnej cenie ;]:oki:

Napisano

Budujesz we mnie nadzieję, że przy moich 160m2 może to zafunkcjonować w akceptowalnej cenie ;]:oki:

Policz sobie wskaźnik dla takiej ściany jak moja i dla swojej.

Pewnie jest ze 2 x mniejszy u ciebie.

W suficie wiele się nie wymyśli bo ogranicza cię wysokość krowki + ew. kontrłat (u mnie jest 14 cm szklanej między krokwiami i 6 cm między kontrłatami - czyli mostki termiczne są ale akceptowalne).

Z tego co pamiętam to straty chyba największe są właśnie przez sufit (40% ?). Potem kolejno ściany, okna, podłogi i wentylacja grawitacyjna.

Duże znaczenie ma też utrzymywana temperatura - bo z tego co pamiętam każde +1C to 7% większe zużycie.

Cała moja wiedza była zdobyta w latach 1998-2000 gdzie o internecie mogłem tylko pomarzyć.

Dziś to wszystko jest podane na tacy.

Jak kiedyś wybuduję swój dom (<120 m2) to mimo tradycyjnej technologii będzie miał zużycie pasywnego.

Napisano

Policz sobie wskaźnik dla takiej ściany jak moja i dla swojej.

Pewnie jest ze 2 x mniejszy u ciebie.

niekoniecznie, ja mam ścianę 43 cm + 5cm styro

Edytowane przez PaDo

Napisano

niekoniecznie, ja mam ścianę 43 cm + 5cm styro

A czemu tak ? :hmm:

Ja celuję w 24cm gazobetonu 500 + 20 cm styro.

Łączna grubość mniejsza jednak wskaźnik znacząco lepszy (coś mi się po głowie kołatało, że 1 cm ocieplenia odpowiada 5 cm ceramiki ściennej).

Edytowane przez Tomo

Napisano

A czemu tak ? :hmm:

Bo to dom z lat 80... ;]

Jakby był nowy to bym tu nawet o gazie nie czytał :skromny:

Napisano

A jak to wygląda z bezpieczeństwem gazu. Czy nie istnieje ryzyko jakiejś awarii pieca czy rozszczelnienia się instalacji i w konsekwencji bum?

Czy takie rzeczy to tylko w amerykańskich filmach ;]

Napisano

A co mówi MPZP? Jakie rodzaje ogrzewania dopuszcza?

Jakbym miał gaz w zasięgu wzroku, to bym robił przyłącze. Wystąp o warunki i bedziesz wiedział więcej.

Będziesz miał kominek z DGP, więc będziesz mógł się tym wspomagać.

Napisano

O to mi chodziło. :ok:

Napisano

A jak to wygląda z bezpieczeństwem gazu. Czy nie istnieje ryzyko jakiejś awarii pieca czy rozszczelnienia się instalacji i w konsekwencji bum?

Czy takie rzeczy to tylko w amerykańskich filmach ;]

Tam nie ma za bardzo co się rozszczelnić, na instalacja jak i producentów są nakładane ścisłe normy i zalecenia. Instalacja jest ciśnieniowa, sprawdzana przed odpaleniem. Wg przepisów w kotłowni musi być kratka wentylacyjna, więc nawet jakby co to sobie wyleci pionem. Znacznie większy problem w przypadku starych, niekontrolowanych term to szczelność przewodów kominowych i wentylacyjnych (czad) niż szczelność doprowadzenia gazu.

Napisano

Tam nie ma za bardzo co się rozszczelnić, na instalacja jak i producentów są nakładane ścisłe normy i zalecenia. Instalacja jest ciśnieniowa, sprawdzana przed odpaleniem. Wg przepisów w kotłowni musi być kratka wentylacyjna, więc nawet jakby co to sobie wyleci pionem. Znacznie większy problem w przypadku starych, niekontrolowanych term to szczelność przewodów kominowych i wentylacyjnych (czad) niż szczelność doprowadzenia gazu.

Dodam jeszcze że piece gazowe maja zamknięte palenisko z czerpnią powietrza i wyrzutem spalin prosto do komina. Nie ma ryzyka zatrucia czadem.

Napisano

Dodam jeszcze że piece gazowe maja zamknięte palenisko z czerpnią powietrza i wyrzutem spalin prosto do komina. Nie ma ryzyka zatrucia czadem.

chodziło o skrajne przypadki :phi:

Napisano

Ja za to najlepiej wspominam Urząd Miasta, wszystko bezproblemowo, a PnB na mój gazociąg dostałem w jeden dzień 8] , aż zadzwoniłem się spytać czy się nie pomylili. Z RWE i PGNiG była taka sama mordęga, w RWE po eskalacji dali mi przynajmniej osobę kontaktową, mieli też lepszych wykonawców, w PGNIG warszawskim był burdel straszny.

Oczywiście tyle zależy od instytucji, reszta to uwarunkowania lokalne i prawne. U mnie było blisko, 30m do drogi z gazem, ale droga nie miała włąsciciela a to z automatu +ok rok w plecy :(. Za przyłącze energetyczne i gazowe płaci się (przynajmniej kilka lat temu w Warszawie) z ustawowej jakieś stawki zależnej m.in od zużycia. Jest trochę wykluczeń, ale w moim przypadku oba przyłącza miały wynieść ok 2kzł każde.

Ja i z Tauronem i PSG mialem fajne przeboje 

Najlepiej poszła woda i pozwolenie

Tauron podłączał mi prawie 2,5 roku (od razu docelowe) robili wszystko żebym się zgłosił po budowlane a i tak na końcu przywalili taryfe budowlaną - tu podziękowania dla kącikowego kolegi  :oki:

PSG lepsi bo 4 lata. Warunki które mi wysłali były dla kogoś innego, drugie warunki, umowa , sto projektów na umowe na dystrybucje na realizacje przyłącza na położenie gazociągu, zgubili podpisaną umowę i mimo ciągłych zapewnień że coś z tym zrobią musiałem podpisać drugą umowę z nowym dłuższym terminem (mój orginał przez przypadek zniszczyli budowlańcy). czekali z realizacją do ostatniego dnia w umowie. Później przyjechali zakładać licznik bo im wysłałem potwierdzenie od kominiarza, szczelność instalacji itp itd, chociaż nie mieli umowy z PGNiG. Jak przyjechali to się okazało że ekipa która wykonywała przyłącze to zapomniała o jakiejś mufie która jest po ich stronie ale mufy oni nie instalują tylko inni. Oni zawsze mają czas i generalnie olewkę.

Pewnie jakby podpłacić 1 czy 2 to poszłoby szybciej ale ja nie mam takiego zwyczaju

Edytowane przez .luk.

Napisano

Nie ma co porównywać starych domów z domem o zapotrzebowaniu na energię końcową 80kWh/r CO+CWU. To 80*100*0,33=2640 zł przy grzaniu prądem 100m2 w tańszej strefie. Tu ważniesze są koszty instalacji i obsługi niż paliwa.

Napisano

Ja i z Tauronem i PSG mialem fajne przeboje 

Najlepiej poszła woda i pozwolenie

Tauron podłączał mi prawie 2,5 roku (od razu docelowe) robili wszystko żebym się zgłosił po budowlane a i tak na końcu przywalili taryfe budowlaną - tu podziękowania dla kącikowego kolegi  :oki:

PSG lepsi bo 4 lata. Warunki które mi wysłali były dla kogoś innego, drugie warunki, umowa , sto projektów na umowe na dystrybucje na realizacje przyłącza na położenie gazociągu, zgubili podpisaną umowę i mimo ciągłych zapewnień że coś z tym zrobią musiałem podpisać drugą umowę z nowym dłuższym terminem (mój orginał przez przypadek zniszczyli budowlańcy). czekali z realizacją do ostatniego dnia w umowie. Później przyjechali zakładać licznik bo im wysłałem potwierdzenie od kominiarza, szczelność instalacji itp itd, chociaż nie mieli umowy z PGNiG. Jak przyjechali to się okazało że ekipa która wykonywała przyłącze to zapomniała o jakiejś mufie która jest po ich stronie ale mufy oni nie instalują tylko inni. Oni zawsze mają czas i generalnie olewkę.

Pewnie jakby podpłacić 1 czy 2 to poszłoby szybciej ale ja nie mam takiego zwyczaju

Niestety większość ludzi z tych "firm" mentalnie jest w poprzednim systemie.W postępowaniu z nimi trzeba być zawsze na bieżąco, dzowić, pisać, łazić. Zawsze trzeba też wyprosić nr do kierownika i nim potem straszyć, niestety tak to działa, jaka firma takie metody. W skrajnych przypadkach straszyli mnie prokuraturą a ja ich policją, ale było wesoło - co ich zresztą wkurzało  :phi: 

Ja gdybym tak nie robił, to pewnie nadal bym czekał. Płacić nikomu z tych darmozjadów nie zamierzałem :ogien:

Napisano

chodziło o skrajne przypadki

W skrajnym przypadku to bum może być i przy zwykłym piecu.

dsc_3716.jpg

Napisano

Niestety większość ludzi z tych "firm" mentalnie jest w poprzednim systemie.

PGNiG to nawet internetowy eBOK ma z zeszlej epoki :facepalm:;]

Napisano

Nie ma co kombinować jak masz gaz blisko. Będzie tanio i komfortowo.

Tylko sprawdź ile to będzie kosztować i trwać.

nie bedzie tanio, a jak nie bedzie tanio to komfortowo tez nie bedzie

Napisano

Zgoda, znacznie taniej będzie koza, opalana patyczkami z lasu :ok:

Napisano

ale co nie będzie tanie? Podłączenie czy eksploatacja? Ja nie wiem jaki opał by mi wyszedł taniej niż gaz. Biorąc pod uwagę, że na paliwo stałe musiałbym zbudować oddzielną kotłownię, co by mi się nigdy nie zwróciło, to gaz jest naprawdę najtańszy. A zużycie mam takie, że rocznie więcej płacę za prąd niż za gaz.

Napisano

ale co nie będzie tanie? Podłączenie czy eksploatacja? Ja nie wiem jaki opał by mi wyszedł taniej niż gaz. Biorąc pod uwagę, że na paliwo stałe musiałbym zbudować oddzielną kotłownię, co by mi się nigdy nie zwróciło, to gaz jest naprawdę najtańszy. A zużycie mam takie, że rocznie więcej płacę za prąd niż za gaz.

masz niewielki i dobrze ocieplony dom, więc faktycznie może sie nie opłacać

choć pewne przyłącz kosztował tyle co skład na paliwo

dziś paliwo jest workowane - pellet, groszek, więc nie trzeba jakiś specjalnych składów 

u mnie różnica węgiel/gaz to powiedzmy max1000zł/rok, czyli 85zł/miesiąc (30%) 

przed ociepleniem było by z 1500zł/rok

pellet jest dość drogi, z tego co pamiętam to 800zł/t, kaloryczność zbliżona do miału

3200zł/rok pellet w/s 3500zł gaz ... to już rzeczywiście nie warto się bawić 

Edytowane przez Koonrad

Napisano

masz niewielki i dobrze ocieplony dom, więc faktycznie może sie nie opłacać

choć pewne przyłącz kosztował tyle co skład na paliwo

Dobra, odgrzebałem swoje notatki z budowy. Co do gazu mam takie pozycje:

- 741,69 PLN - połowa opłat za projekt gazociągu i uzyskanie PnB (połowa jest dlatego, że składaliśmy się na to wspólnie z sąsiadami)

- 1379,08 PLN - Faktura z gazowni za doprowadzenie gazu (gdzieś na pewno tę fakturę mam jesli ktoś jest bardzo zainteresowany)

Czyli dobrze pamiętałem, że przyłączenie gazu to był w sumie niewielki koszt - sporo mniejszy niż woda i kanalizacja. ZTCP można było w ogóle nie płacić punktu 1 bo gazownia sama mogła zrobić projekt, tylko wtedy trzeba by na niego długżej czekać, a jak przyniosło im się gotowy projekt, to cała machina ruszała szybciej

Napisano

Dobra, odgrzebałem swoje notatki z budowy. Co do gazu mam takie pozycje:

- 741,69 PLN - połowa opłat za projekt gazociągu i uzyskanie PnB (połowa jest dlatego, że składaliśmy się na to wspólnie z sąsiadami)

- 1379,08 PLN - Faktura z gazowni za doprowadzenie gazu (gdzieś na pewno tę fakturę mam jesli ktoś jest bardzo zainteresowany)

Napisz jeszcze, ile kosztował kocioł, komin, wentylacja, instalacja gazowa w domu i ile wychodzi za kWh z faktury za gaz (czyli cała kwota z faktury podzielona przez ilość kWh).

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Napisz jeszcze, ile kosztował kocioł, komin, wentylacja, instalacja gazowa w domu i ile wychodzi za kWh z faktury za gaz (czyli cała kwota z faktury podzielona przez ilość kWh).

proszę: ;]

8ef75acd1508321a.jpg

A co do reszty typu kocioł, komin to nie bardzo widzę sens takiego porównania. Instalacja C.O. czyli kaloryfery i rurki, tak samo wentylacja byłyby takie same w przypadku ogrzewania paliwem stałym. Tak samo komin, który oprócz ciągu do kotła zawiera kilka ciągów wentylacyjnych. Nie wiem co chcesz osiągnąć takimi porównaniami.

Kiocioł gazowy kosztował około 6 tys. pln, bojler kilkaset pln. Za zrobienie całej kotłowni (kocioł,wszystkie inne materiały + robocizna i doprowadzenie gazu ze skrzynki na zewnątrz do kotła) miałem jedną fakturę na 10500 pln. Ale nie wiem co Ci to mówi?

Edytowane przez maro_t

Napisano
A co do reszty typu kocioł, komin to nie bardzo widzę sens takiego porównania. Instalacja C.O. czyli kaloryfery i rurki, tak samo wentylacja byłyby takie same w przypadku ogrzewania paliwem stałym. Tak samo komin, który oprócz ciągu do kotła zawiera kilka ciągów wentylacyjnych. Nie wiem co chcesz osiągnąć takimi porównaniami.

Kiocioł gazowy kosztował około 6 tys. pln, bojler kilkaset pln. Za zrobienie całej kotłowni (kocioł,wszystkie inne materiały + robocizna i doprowadzenie gazu ze skrzynki na zewnątrz do kotła) miałem jedną fakturę na 10500 pln. Ale nie wiem co Ci to mówi?

Zmierzam do porównania z kotłem elektrycznym. Przyłącze elektryczne każdy ma. Więc na dobrą sprawę z rachunku za prąd do kosztu ogrzewanie można policzyć tylko pozycje zależne od kWh (odrzucić miesięczne, które i tak są płacone).

Trochę za leniwy jestem, żeby przeklepywać z obrazka te kwoty - możesz zsumować i podać średnią cenę za kWh gazu? Rozrzut spory, bo wychodzi mi od 18 do 40gr/kWh.

Więc robiąc ogrzewanie elektryczne nie potrzebujesz płacić dodatkowo za projekt, instalację itd. (no, trochę więcej rejonowi energetycznemu za zwiększoną moc przyłącza i może WLZ trochę grubszym kablem - ale to w sumie grosze). Nie potrzebujesz komina, przeglądów itd. Podłogówka owszem, bez zmian. Ale właśnie kocioł z 2-2,5K, zamiast za 6K. Więc w sumie ok. 10K zł można urwać. A 10K zł x (strzelam) 5gr różnicy w cenie kWh prądu w tańszej strefie a gazu to ze 20 lat by się zwracało jakby roczne zapotrzebowanie na ciepło wynosiło z 10MWh.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Przy ogrzewaniu elektrycznym też trzeba pamiętać o odpowiednim przyłączu. Jeśli ktoś zaoszczędził, to też może być dodatkowy koszt.

Ja u siebie zaplanowałem grzejniki elektryczne, więc zrobiłem też odpowiednią instalację w domu i gniazdka pod oknami.

Teraz mam kilka grzejników płytowych, elektrycznych olejowych i kilka konwektorowych.

Do tego kominek. 

W małym domu, nie używanym ciągle, takie ogrzewanie się sprawdza. Gazu u mnie na wsi nie ma, kotła na paliwo stałe nie można, a paliwo ze zbiorników drogie, więc zostałem przy elektrycznym.

Napisano

Zmierzam do porównania z kotłem elektrycznym

Kumam już :ok:

Ogrzewania elektrycznego nie rozważałem, chociaż w dobrze ocieplonym domu faktycznie mogłoby to nie wyjść źle.

Jak to jest z tą tańsz/droższą taryfą? Grzeje się w nocy, a w dzień się wychładza i tak w kółko? Nie będzie to trochę mało komfortowe?

Napisano

Komfort gazu jest nieporownywalny pelletowi.

Co do prądu to na moja głupia głowę projektanta sieci energetycznych nijak się nie kalkuluje, choć przyznam, że rozważałem dom 250m2 użytkowej.

Ba, nie znam tez pracownika energetyki zawodowej, który poszedłby w prad (mając zniżki na zużyta energie, może nie wielkie ale zawsze).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.