Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4 lata z Cruze

Featured Replies

Napisano

4 lata właśnie mija, zrobione bez mała 100 000 km, więc czas na krótkie podsumowanie.

Koszt 1 km z utratą wartości: 81 gr.

Spalanie średnie: 8,14 l/100km. Silnik benzynowy 1,8 141 KM w aucie, które wazy 1,4 tony, więc znośnie. Komputer pokazuje 7,8 ;]

Auto praktycznie bezawaryjne: 1 usterka - kilka razy zapaliła się kontrolka, więc trzeba było wymienić sondę lambda, w której skończyła się grzałka.

Opony jeszcze fabryczne. Powoli trzeba myśleć o zmianie, bo już można odczuć zużycie i letnich, i zimowych, więc trzeba ostrożniej jeździć.

Akumulator na mrozie -20*C jeszcze daje radę odpalić, choć czuć, że nie jest już nowy. 

Poza tym nic nie puka, nic nie stuka, więc jedziemy dalej :)

Napisano

4 lata właśnie mija, zrobione bez mała 100 000 km, więc czas na krótkie podsumowanie.

Koszt 1 km z utratą wartości - 81 gr.

Spalanie - 8,14 l/100km. Silnik benzynowy 1,8 141 KM w aucie, które wazy 1,4 tony, więc znośnie.

Auto praktycznie bezawaryjne: 1 usterka - kilka razy zapaliła się kontrolka, więc trzeba było wymienić sondę lambda, w której skończyła się grzałka.

Opony jeszcze fabryczne. Powoli trzeba myśleć o zmianie, bo już można odczuć zużycie i letnich, i zimowych, więc trzeba ostrożniej jeździć.

Akumulator na mrozie -20*C jeszcze daje radę odpalić, choć czuć, że nie jest już nowy. 

żebyś nie czuł się samotny w tym wątku wklejam moje wyliczenia kosztów fiata po dziewięciu latach eksploatacji w formie wykresów :)

koszty  bez uwzględnienia utraty wartości

855d33d63ec6f92c.jpg

Napisano

U mnie bez utraty wartości koszt 1 km to 59 gr z czego 40 gr to paliwo ;]

u mnie za cały okres eksploatacji to odpowiednio 60gr i 36gr. Z utratą wartości szacuję koszt 1km na 85gr

Napisano

Ładnie, to przez 100kkm klocki tarcze i zawias seryjny?

Napisano
  • Autor

Ubezpieczenie, oleje, filtry, przeglądy na SKPK, wliczacie w koszty 1km?

Wszystko.

Nawet myjnię i płyn do spryskiwaczy. ;]

Koszty z już dodanym ubezpieczeniem na 5. rok: http://rwicik.republika.pl/GM_C.xls

Napisano

Podziwiam, że Wam się chce wszystko notować.

Mi się nie chce liczyć kosztów na 1km wychodzę z założenia albo mnie stać i jeżdżę autem albo rowerem :)

Ja notuję tylko daty/przebieg wymian eksploatacyjnych lub jakiś awarii i tylko tyle.

Napisano

Mi się nie chce liczyć kosztów na 1km wychodzę z założenia albo mnie stać i jeżdżę autem albo rowerem :)

Ja notuję tylko daty/przebieg wymian eksploatacyjnych lub jakiś awarii i tylko tyle.

stan nieświadomości (faktycznych kosztów) to bardzo fajny stan... ;]  można nie wiedzieć nawet że auta pochłania np połowę wypłaty (nic ad personam)

Z wyliczeń rwIcIk wynika, że średnio miesięczny koszt to 1681zł, to jest ponad połowa średniej krajowej w naszym kraju...

I nie ważne że auto nowe i straciło troche na wartości, używane by nie straciło tyle, ale by się nie tyle psuło (a może i też) co by było trochę wymian eksploatacyjnych. Koszty paliwa i ubezpieczenie są porównywalne.

Napisano

Ubezpieczenie, oleje, filtry, przeglądy na SKPK, wliczacie w koszty 1km?

Oczywiście, nawet 7 pln za myjnię bezdotykową notuję w wydatkach czy 1pln na żarówkę w5w. Nie wliczam płatnych autostrad, parkingow i mandatów (we fiacie dostałem 1 ;] )

Napisano

Ja to zwyczajnie po prostu lubię

Napisano

Fajne wyliczenie. Jaki masz roczny koszt eksploatacji auta? (Bez utraty wartosci i paliwa), czyli ubezpieczenie, przeglady, jakies naprawy etc? :)

Bo mamy propozycje wzięcia passata w najem dlugoterminowy za 790/miesiac i nie wiem czy to tanio czy drogo ;)

Napisano

stan nieświadomości (faktycznych kosztów) to bardzo fajny stan... ;]  można nie wiedzieć nawet że auta pochłania np połowę wypłaty (nic ad personam)

Z wyliczeń rwIcIk wynika, że średnio miesięczny koszt to 1681zł, to jest ponad połowa średniej krajowej w naszym kraju...

I nie ważne że auto nowe i straciło troche na wartości, używane by nie straciło tyle, ale by się nie tyle psuło (a może i też) co by było trochę wymian eksploatacyjnych. Koszty paliwa i ubezpieczenie są porównywalne.

Wszystkie naprawy mam zapisane i wymiany eksploatacyjne...

Na myjnie nie jeżdżę więc to co mam zapisane to moje faktyczne koszty utrzymania samochodu...

W lutym będzie dwa lata jak mam Lagunę 2 i nie wydałem na nią majątku: to co padło niezapowiedziane to: sonda lambda 1szt, przewód paliwowy, strojenie AFR LPG (moje widzimisię) i nic poza tym nie dołożyłem! a z eksploatacji to: klocki P+T, tarcze P, opony letnie 2szt, 3x (olej+filtry+f.gazu), koło dojazdowe zamiast normalnego by było więcej miejsca w bagażniku, ledy wnętrza zamiast żarówek, kabel AUX.

Na wszystko jak poszło 3kzł to max a ubezpieczenia nie liczę bo i tak muszę płacić i tak.

Napisano

Fajne wyliczenie. Jaki masz roczny koszt eksploatacji auta? (Bez utraty wartosci i paliwa), czyli ubezpieczenie, przeglady, jakies naprawy etc? :)

Bo mamy propozycje wzięcia passata w najem dlugoterminowy za 790/miesiac i nie wiem czy to tanio czy drogo ;)

Zalezy co to 790pln pokrywa, jaka jest wplata inicjalna itp...

Ale wg mnie to tanio :ok:

Napisano

Ja to zwyczajnie po prostu lubię

Rozumiem jak dla kogoś auto to hobby to mnie to nie dziwi :)

Mam dwóch sąsiadów którzy mają hobby samochody i jeden ma Octavie RS, drugi A3 5D oba auta 2.0 TDI 170KM zrobione na ponad 220KM i one zawsze są czyste po prostu po jeździe w garażu są myte wycierane - miło popatrzeć na tak utrzymane dwa czarne samochody :)

Napisano

Zalezy co to 790pln pokrywa, jaka jest wplata inicjalna itp...

Ale wg mnie to tanio :ok:

Wszystko pokrywa. Placisz 790 i jezdzisz rok, oddajesz, dostajesz nowe i tak w kółko.

Napisano

Wszystko pokrywa. Placisz 790 i jezdzisz rok, oddajesz, dostajesz nowe i tak w kółko.

No to ja bym sie nawet chwili nie zastanawial :ok:

To jakas pracownikcza oferta?

Napisano
  • Autor

Rozumiem jak dla kogoś auto to hobby to mnie to nie dziwi :)

Mam dwóch sąsiadów którzy mają hobby samochody i jeden ma Octavie RS, drugi A3 5D oba auta 2.0 TDI 170KM zrobione na ponad 220KM i one zawsze są czyste po prostu po jeździe w garażu są myte wycierane - miło popatrzeć na tak utrzymane dwa czarne samochody :)

Ja po prostu jeżdżę, tankuję, czasem umyję, czasem posprzątam, pojadę na serwis co 15 000 km. 

Z hobby samochodowego ... to liczę koszty ;]

Napisano

No to ja bym sie nawet chwili nie zastanawial :ok:

To jakas pracownikcza oferta?

Tak.

Napisano

Nie ma limitów km?

30.000 na rok. Ale to akurat spokojnie starczy

Napisano

Ja po prostu jeżdżę, tankuję, czasem umyję, czasem posprzątam, pojadę na serwis co 15 000 km. 

Z hobby samochodowego ... to liczę koszty ;]

Ja w samochodzie nie liczę bo wiem, że jak coś zaoszczędzę to i tak kobieta na coś to zużyje hehehe

Napisano

Wszystko.

Nawet myjnię i płyn do spryskiwaczy. ;]

Koszty z już dodanym ubezpieczeniem na 5. rok: http://rwicik.republika.pl/GM_C.xls

To pięknie dobre auto. W ceed 1/5 samochodu wymieniłem do takiego przebiegu.

Napisano

,

i nie masz wpłaty własnej na początek ? rozumiem że cena netto ? Normalnie w easydrive taki koszt wychodzi mniej więcej przy 25%wpłacie własnej i wynajmie na 2 lata. za samochód za około 100kzł 

Napisano

Tak.

Czyli takie pseudo służbowe auto ?

U nas w firmie Passat w wersji full service z limitem 30kkm w wynajmie kosztuje coś koło 2,6kzł /m. Tyle, że to typowe auto służbowe firma płaci kwotę + paliwo.

Napisano

Na pewno jest haczyk. Np. limit przebiegu.

Napisano

Koszt 1 km z utratą wartości: 81 gr.

Spalanie średnie: 8,14 l/100km. Silnik benzynowy 1,8 141 KM w aucie, które wazy 1,4 tony, więc znośnie. Komputer pokazuje 7,8 ;]

opowiadasz o kosztach... 

więc dodam coś od siebie 

100000 km i spalanie 8,14 

czyli przez te 100000 wypaliłeś pi x oko 8140 litrów przy średniej cenie zielonej 95 oktanowej optymistycznie 4,20zł za litr pi x oko daje ok 37000 zł 

te same 100000 mogłeś zrobić na LPG przy spalaniu średnim pi x oko 9,5 litra i średniej cenie pi x oko 2,20 zł dało by coś koło 20000 zł 

myślę że 17000 zł było by na pierwszą ratę nowej fury.... ale jak to mówią kto bogatemu zabroni...  :P

Napisano
  • Autor

Do LPG przymierzałem się i w Astrze, i w Lacetti, i w obecnym Cruze.

Tak Lacetti, jak i Cruze mają silniki dostosowane do LPG.

Niestety na gwarancji trzeba byłoby zakładać instalację w ASO za ponad 4 000 zł.

Nie zrobiłem tego na początku, a potem jakoś zleciało.

Na benzynę wydałem blisko 40 000 zł. Na gaz wydałbym jakieś 23 000 zł. Zostaje 17 000 zł - 5 000 zł na instalację, jej przeglądy i serwis, co dałoby około 12 000 zł oszczędności.

Napisano

Na pewno jest haczyk. Np. limit przebiegu.

Podal wyzej, ze 30 000 co dla uzytku prywatnego jest zazwyczaj wiecej niz wystarczajace.

Ale to oferta pracownicza, wiec nie dla kazdego ;]

Napisano

opowiadasz o kosztach... 

więc dodam coś od siebie 

100000 km i spalanie 8,14 

czyli przez te 100000 wypaliłeś pi x oko 8140 litrów przy średniej cenie zielonej 95 oktanowej optymistycznie 4,20zł za litr pi x oko daje ok 37000 zł 

te same 100000 mogłeś zrobić na LPG przy spalaniu średnim pi x oko 9,5 litra i średniej cenie pi x oko 2,20 zł dało by coś koło 20000 zł 

myślę że 17000 zł było by na pierwszą ratę nowej fury.... ale jak to mówią kto bogatemu zabroni...  :P

a jakby jeździł autobusem, albo wcale, to ho ho, ile by oszczędził

Napisano
  • Autor

a jakby jeździł autobusem, albo wcale, to ho ho, ile by oszczędził

Żonę przesadziłem do autobusu i oszczędzam na nieposiadaniu drugiego auta, a do tego jeździ zgodnie z tryndem i nie pogłębia kryzysu smogowego   :ok:;]

Napisano

Do LPG przymierzałem się i w Astrze, i w Lacetti, i w obecnym Cruze.

Tak Lacetti, jak i Cruze mają silniki dostosowane do LPG.

Niestety na gwarancji trzeba byłoby zakładać instalację w ASO za ponad 4 000 zł.

Nie zrobiłem tego na początku, a potem jakoś zleciało.

Na benzynę wydałem blisko 40 000 zł. Na gaz wydałbym jakieś 23 000 zł. Zostaje 17 000 zł - 5 000 zł na instalację, jej przeglądy i serwis, co dałoby około 12 000 zł oszczędności.

No właśnie. 12 tys w 4 lata, to daje potencjalnych oszczędności 3 tys. pln rocznie czyli 250 pln miesięcznie. Ja tam bogaty nie jestem, ale jak dla mnie to za mało, żeby opłacało mi się bawić w gaz, ograniczanie przestrzeni bagażowej, ryzyko większej ilości awarii i problemów w aucie i tego, że będę musiał poświęcać więcej czasu na serwis tego i częstsze tankowania. Jakbym miał Jeepa V8 który zamiast 20l benzyny na setkę by palił 25 litrów gazu, to już imho warto w to iść, ale w zwyklym kompakcie nie warto

Napisano

Żonę przesadziłem do autobusu i oszczędzam na nieposiadaniu drugiego auta, a do tego jeździ zgodnie z tryndem i nie pogłębia kryzysu smogowego   :ok:;]

czyli masz faktyczne oszczędności, a nie tylko wydumane :ok: Ale do tego trzeba dorosnąć i nauczyć się liczyć wszystkie zyski i straty.

Napisano
  • Autor

czyli masz faktyczne oszczędności, a nie tylko wydumane :ok: Ale do tego trzeba dorosnąć i nauczyć się liczyć wszystkie zyski i straty.

Dodatkowym zyskiem z nieposiadania drugiego auta jest to, że jedno jeździ więcej, a więc koszt 1 km spada :ok:

Gdybym miał dwa auta i tym robił 15 000 rocznie, koszt 1 km wyniósłby 1,14 zł.

Napisano

Dodatkowym zyskiem z nieposiadania drugiego auta jest to, że jedno jeździ więcej, a więc koszt 1 km spada :ok:

Gdybym miał dwa auta i tym robił 15 000 rocznie, koszt 1 km wyniósłby 1,14 zł.

Ale sam koszt 1km to dosc dziwna miara ;)

Co z tego, ze spade jak sumarycznie mozesz wydawac wiecej PLN w skali roku ;]

Napisano

No właśnie. 12 tys w 4 lata, to daje potencjalnych oszczędności 3 tys. pln rocznie czyli 250 pln miesięcznie. Ja tam bogaty nie jestem, ale jak dla mnie to za mało, żeby opłacało mi się bawić w gaz, ograniczanie przestrzeni bagażowej, ryzyko większej ilości awarii i problemów w aucie i tego, że będę musiał poświęcać więcej czasu na serwis tego i częstsze tankowania. Jakbym miał Jeepa V8 który zamiast 20l benzyny na setkę by palił 25 litrów gazu, to już imho warto w to iść, ale w zwyklym kompakcie nie warto

Ale zauważ, że mając LPG w aucie zaczynamy dużo więcej jeździć wiem to po sobie....

Miałem wcześniej auto bez lpg i nie chciało mi się d... ruszać bo jazda była droga... obecnie mam LPG i na trasie spala mi między 8-8,9l LPG jak gaz był po 1,4-1,6 dawało to max 14zł/100km co przekładało się na to, że praktycznie w każdy weekend byliśmy w górach... ale dochodziły dodatkowe koszty z częstszą wymianą olejów i filtrów :)

Napisano

Ale zauważ, że mając LPG w aucie zaczynamy dużo więcej jeździć wiem to po sobie....

Nie zauważyłem czegoś takiego. Obecnie mam dwa auta benzynowe, w zeszłym roku oba przejechały po 20 tys. km. Jakbym miał LPG to by nie przejechały z tego tytułu ani kilometra więcej, no chyba że na serwis instalacji LPG

Napisano

Chłopie za hyundaja płaciłem 700 :hehe:

Napisano
  • Autor

Więc dodajmy drugie autko, używane, diesel, które będzie robiło pozostałe 10 000 km rocznie. U mnie to wyszło 92 gr za km.

Więc mamy dwa auta, które kosztują 1,14 i 0,92 zł za km (1,14x15000+0,92x10000=26300) albo jedno auto, które kosztuje 0,81 zł za km (0,81x25000=20250).

Drugi wariant zdecydowanie tańszy (6000 zł)  :ok:;]

Napisano

Zgadzam się w pełni. A jak coś pójdzie nie tak jak u mnie to oszczędności są znacznie mniejsze a stopień wkurzenia bardzo wysoki.

Napisano

Nie zauważyłem czegoś takiego. Obecnie mam dwa auta benzynowe, w zeszłym roku oba przejechały po 20 tys. km. Jakbym miał LPG to by nie przejechały z tego tytułu ani kilometra więcej, no chyba że na serwis instalacji LPG

Ja też. Jeżdżę dokładnie tyle ile potrzebuję.

Napisano

Ja też. Jeżdżę dokładnie tyle ile potrzebuję.

być może tak jak ja, nauczyłeś się po prostu kupować taki samochód na który będzie Cię stać bez konieczności żadnego kombinowania

Napisano

To taniocha, Fiat za 500 chce prawie tyle

Napisano

,

i nie masz wpłaty własnej na początek ? rozumiem że cena netto ? Normalnie w easydrive taki koszt wychodzi mniej więcej przy 25%wpłacie własnej i wynajmie na 2 lata. za samochód za około 100kzł 

Nic nie ma. Cena brutto. Wynajem na rok, płacisz 790zł i tyle, możesz w każdej chwili odstąpić, a umowa jest na rok, potem zmiana auta.

Napisano

Poka poka    :jem:

Napisano

Poka poka    :jem:

Jak wezme to pokaże ;]

Napisano

Koszty za 4 lata:

- utrata wartości: 24 190 zł

- paliwo: 39 698 zł

- ubezpieczenie i eksploatacja: 16 618 zł.

Roczne przebiegi 25 000 km.

A ja to jak mam interpretować?

Koszt/km

tankowanie 0,25

serwis 0,04

opłaty 0,24

zakup 1,64

w sumie 2,17

:hehe:  :phi:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.