Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pół roku z Kurą Octavią

Featured Replies

Napisano

Od pół roku użytkuję Octavię 1.4 TSI(Model Year 2016), na liczniku zaraz 10tys km. Myślę, że to dobry moment, żeby napisać podsumowanie z “docierania” tego auta. Co mi się podoba, co mi się nie podoba - może ktoś skorzysta. Oczywiście jest to subiektywne zestawienie, ale postaram się na takim obiektywizm, na jaki mnie stać.

Generalnie więcej rzeczy mi się podoba, niż nie podoba, po tych kilku miesiącach jestem wciąż zadowolony. Zacznę od tego, co mi się zdecydowanie nie podoba, żeby mieć to szybko za sobą.

Powłoka lakiernicza :no::no::no:

Mam wrażenie, że lakier jest bardzo cienko położony, bardzo łatwo łapie rysy. Po dwóch-trzech tygodniach miałem już kilka delikatnych rysek, nawet wiem od czego. Niestety zarysowałem lakier nawet podczas czyszczenia go szmatką(paznokcie), co oczywiście wynika z mojej nieuwagi, ale wcześniej takie rzeczy się nie zdarzały. Moje poprzednie auta(Uno, Almera N15, Focus MK1) chyba miały po prostu grubszy lakier.

Nawigacja / SmartLink / AndroidAuto :no::no:

Tylko wersje z największym wyświetlaczem mogą mieć fabryczną nawigację. ja mam ekran 6.5 cala i niestety(?) nie ma takiej możliwości. Jest inne rozwiązanie, można aktywować SmartLink i podłączają smartfona(USB lub Bluetooth) korzystać z Android Auto, aplikacji Google i innych. Taka aktywacja kosztuje niestety około 1000 PLN i niewielu użytkowników daje się na nią skusić. Nie jest to tylko kwestia cena, rzecz w tym, ten odpłatny SmartLink jest niedorobiony i mało jest aplikacji, z których można korzystać w trakcie jazdy. Jeżeli apka nie jest “dopuszczona do ruchu”, do SmartLink nie pozwoli nam z niej korzystać w trakcie jazdy.

Podłoga bagażnika :no:

...nie jest płaska po złożeniu. Wystarczyłby taki patent, jak miałem w Focusie - siedzisko tylnej kanapy podnosi się, a oparcie składa się na miejsce siedziska. Niestety siedzisko jest nieruchome, więc oparcie po złożeniu robi duży garb. W sumie nie musi to być wada dla wszystkich, bo bagażnik jest naprawdę spory i być może wielu użytkowników nie potrzebuje składać siedzeń. Ale nadwozie typu liftback daje większe możliwości do przewożenia gabarytów niż klasyczny sedan, więc po co to ograniczać?

Zawieszenie :no: / :ok:

Belka skrętna z tyłu to jest coś, nie przystoi w tej półce cenowej. Wielowahacz dostępny dopiero przy wersji z większym silnikiem, np. 1.8 TSI. Podczas jazdy po asfalcie to nie robi większej różnicy, bo auto nieźle trzyma się drogi, ale na nierównościach jest twardo. Potrafi też dobić przy przejeżdżaniu przez krótki ale dość wysoki próg zwalniający, np. w parkingu pod centrum handlowym, gdzie jedziemy w 4-5 osób. Nowe zawieszenie przy prześwicie 14cm nie powinno się tak zachowywać.

Czujniki parkowania :ok: / :no:

… czasem odzywają się bez potrzeby, najczęściej chyba, gdy wjeżdżam powoli na jakiś wiadukt. Nie rozgryzłem jeszcze, dlaczego tak się dzieje i w sumie nie jest to jakieś uciążliwe, jednak odbieram to jako niedogodność. Czasami jak nieduża nawet roślinność potrafi uruchomić sygnalizację przeszkody, co też chyba nie powinno mieć miejsca.

Spalanie (NoPb95) :ok::ok::ok:

To chyba najmocniejsza strona tego auta. Teraz, w zimie, jest to 7.3 litra na 100km, w zasadzie wyłącznie po mieście(Warszawa i okolice). We wrześniu, październiku a nawet na początku listopada to było 6.7l /100km, też jazda miejska. W lato, gdzie były jednak głównie trasy(70%), a i w mieście luźniej, średnie spalanie wyniosło 6.1l/100km. Spalanie z jednego tankowania jest zaniżone przez komputer o jakieś 0.3l, ale średnia z minimum trzech tankowań już zaczyna się pokrywać z wyliczeniami przy dystrybutorze.

Osiągi :ok::ok:

Auto jest żwawe. Według katalogu osiąga setkę w 8.1s, subiektywnie wydaje mi się, że aż tak dobrze nie jest, ale i tak jest bardzo dobrze. Wyprzedzanie ciężarówek w trasie wygląda tak, jak powinno, z reguły nie ma potrzeby robić redukcji i śmiało można wyprzedzać na  VI biegu.

Przestrzeń(wnętrze i bagażnik) :ok::ok:

Octavia oferuje naprawdę dużo przestrzeni, zarówno w kabinie jak i w bagażniku. Dla mnie największe auto w klasie C/C+.

Wykończenie wnętrza :ok::ok:

Wykończenie - w najniższej wersji wyposażenia jest dość biednie, ale wystarczy wybrać pakiet oczko wyżej i już jest OK. Cała deska rozdzielcza to miękki plastik, spasowanie elementów na niezłym poziomie.

Radio :ok:

Standardowe radio gra ładnie. Basy są twarde, co powoduje, że przy małej głośności potrafią zniknąć. Do muzyki mechanicznej(techno/dance) to jak najbardziej pasuje, do rocka trochę mniej, najgorzej wypada klasyka i jazz.

Zestaw głośnomówiący :ok::ok::ok:

Jedna z tych rzeczy, które robią różnicę. Działa dobrze i jest cholernie wygodne. Obsługa z kierownicy(wersja od Ambition wzwyż lub jakieś pakiet). Muszę to mieć w każdy kolejnym aucie!

Bluetooth :ok:

Bluetooth to tej pory działał OK, ale ostatnio coś się rozregulowało. Gdy wsiadam do samochodu i następuje połączenie z telefonem, auto twierdzi że trwa rozmowa z numerem “Nieznany”. Na telefonie ani śladu połączenia. Dziwne to jest trochę...

Subiektywne wrażenia z jazdy :ok:
Układ kierowniczy jest dobrze wyważony, auto prowadzi się “dostojnie”, wspomaganie nie jest ani za słabe ani za mocne. Hamulce OK, prowadzenie w zakrętach OK. Rzadko włącza się elektronika - ABS sporadycznie, ESP i inne chyba jeszcze ani razu. Ale to może wynika ze stylu jazdy, nie jestem “szybki i wściekły”.

Wygląd :ok: / :no:

Rzecz gustu. Auto chyba nie wyszło spod ręki żadnego włoskiego mistrza od projektowania karoserii, bryła nie jest zbyt nowoczesna. Z drugiej strony auto się podoba miłośnikom starych Audi itp. Co kto lubi. Dla mnie wygląd rzecz drugorzędna.

Skoda vs VW :no:

Mam wrażenie, że Octavia mogłaby być jeszcze lepszym samochodem, gdyby nie specyficzna polityka VAG. Takie rzeczy jak belka skrętna z tyłu mają chyba za zadanie utrzymać dystans od flagowej marki koncernu. Podobnie wygląda też polityka z silnikami, skrzyniami biegów itp.O ile przez wiele lat Skoda korzystała na romansie z VW, tak teraz być może zaczyna na tym tracić.

Z grubsza tyle. Jeżeli macie jakieś pytania - chętnie odpowiem.

Napisano

Miałem kiedyś OII FL z silnikiem 12 TSi i ogólnie rzecz biorąc byłem bardzo zadowolony. Tak jak napisałeś - lakier porażka, rysował się od patrzenia na niego. W OII był wielowahacz i samochód prowadził się dobrze, gdy wychodziła OIII i okazało się, że siedzi tam belka wiedziałem już, że to zwykłe oszczędności i nie wyjdą na zdrowie tej konstrukcji. Dziwię się, że póki co nikt nie zlinczował Cię jeszcze za spalanie :) Niektórzy na AK wiedzą lepiej od Ciebie ile pali Twój samochód i oczekuj niebawem sensacji w stylu ,,nie potrafisz liczyć spalania - w Warszawie 7 itrów ? Nie możliwe ...... itp itd. Silnik 1.2 TSi spalał też bardzo ładnie, a była to jeszcze jednostka 8 zaworowa nie 16 to, te nowsze spalają jeszcze mniej więc tylko się cieszyć. Znajomy ma OIII 1.2 TSi 110 KM i bardzo sobie chwali spalanie. Fabryczne audio w OII było bdb grało to, aż miło (oczywiście jak na fabrykę) bardzo miło je wspominam. Wadą OII było wyciszenie wnętrza głównie jeśli chodzi o odgłosy z kół, mocno słychać było ,,opony'' , ale i wiatr świszczący tu i ówdzie przez nieszczęsne uszczelki w drzwiach. Życzę Ci by Octavia dawała Ci dalej wiele powodów do zadowolenia. Bezpiecznej drogi!

Napisano

W sumie dobrze opisane. 

Dodam coś od siebie może co do minusów.

Nawigacje te wszystkie fabryczne zawsze są dwa kroki do tylu. Ideałem będzie szeroko pojęte Google na monitorze w aucie.

Lakiery to chyba znak ekologicznych czasów.

Podłoga bagażnika może być płaska, a nie jest by w tabelkach był bagażnik kolos. Można domówić podwójną podłogę, na pewno w kombi. Liftback nie wiem.

Ma to tez swoje plusy, bo bagażnik jest wyższy i przykładowo większy/wyższy karton wejdzie.

Co do zawieszenia to jestem chyba mało wymagający na tym polu. Na forach się naczytałem o tej belce, a w jeździe nic mi nie przeszkadza. Nawet jak pójdę piecem w wymagającym terenie. Wielowachacz za pewne jest lepszy ale nie kruszyłbym o to kopii. 

Czujniki się włączają przy prędkościach parkingowych i określonym kącie skrętu. W sytuacji gdy wjeżdżamy w "ciasny" teren to wychwytują przeszkodę i ostrzegają. W Twoim przypadku żebyś w wiadukt nie wjechał ;) 

Działa to ciut za bardzo zapobiegawczo ale teraz auta robi się dla hardkorowych blondynek i reszta musi cierpieć. Tak samo jak z zasięgiem wyliczonym z paliwa. Przy zasięgu "0" jeszcze ze 100 km można zrobić spokojnie jadąc.

Skoda vs VW?

Jakie silniki i skrzynie ich dzielą?

W przypadku Octavii to akurat chyba na plus. Jest 1.8 TSi do wyboru, a w Golfie nie uświadczysz. Skoda ogólnie dostaje zazwyczaj w spadku po VW ale to też w tych czasach na plus, bo jako tako sprawdzone dostaje. Eksperymenty na pierwszy strzał są w VW. 

Chociażby 1.4 TSI z ACT.

Napisano

Mam pewien problem z Octavia, ktira obecnie testuje. Wersja 1.4 150 style plus jakiś pakiet sportowy : felgi 18 cali, kubełkowe fotele.

Plusy to na pewno silnik. Jest to idealne źródło napędu do tego samochodu. Zbiera się bardzo ładnie, a do tego niesamowicie malo pali. Obecnie średnia mam 6.2.

Zawieszenie bardzo komfortowe, pomimo takich felg, lecz z tyłu czuć, że jest belka podczas przejeżdżania przez progi zwalniające oraz w zakrętach o kiepskiej jakości drogi.

Audio z nawigacjà gra bardzo przeciętnie. Podobnie do tego z Seata o przekątnej 8 cali.

Skrzynia  biegów działa bardzo podobne do tej z Octavii 2. Nie przypadł mi do gustu długi lewarek.

Na plus ilość miejsca w kabinie oraz w bagażniku.

Takie idealne połączenie między klasa C i D.

Czujè pewien niedosyt źr względu na wnętrze, które nie jest takie fajne jak w Golfie oraz jakość pracy skrzyni i wyciszenie. Brakuje takiej kropki nad I. 

Napisano

część rzeczy widzę w Golfie lakier i czujniki parkowania mam takie samo wrazenie w 7mce

co to zawieszenia to faktycznie, ale dlatego tez VW jest droższy, w wersjach od 105 koni w górę juz jest wielowahacz

http://www.auto-motor-i-sport.pl/technika/Zawieszenie-wielowahaczowe-a-belka-skretna-jaka-jest-roznica,19867,8

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mrBEAN napisał:

Nawigacje te wszystkie fabryczne zawsze są dwa kroki do tylu. Ideałem będzie szeroko pojęte Google na monitorze w aucie.

Jest. Za jedyne 1000 PLN włączą ci SmartLinka w ASO i będziesz miał Google Navi na ekranie radia. Ale na necie ludzie piszą, że działa to tak sobie.

Podłoga bagażnika może być płaska, a nie jest by w tabelkach był bagażnik kolos. Można domówić podwójną podłogę, na pewno w kombi. Liftback nie wiem.

Ale wtedy niepotrzebnie dzielisz bagażnik. A jest jeszcze trzecie rozwiązanie, tak jak to opisałem, odpowiednio składane siedzenia.

Co do zawieszenia to jestem chyba mało wymagający na tym polu. Na forach się naczytałem o tej belce, a w jeździe nic mi nie przeszkadza. Nawet jak pójdę piecem w wymagającym terenie. Wielowachacz za pewne jest lepszy ale nie kruszyłbym o to kopii.

Poprzednio jeździłem Focusem, który miał bardzo dobry wielowahacz i uwierz mi - gra jest warta świeczki. Już się trochę przyzwyczaiłem, ale początkowe wrażenie było takie jakbym się na taboret przesiadł. Jednocześnie Focus dobrze trzymał się w zakrętach.

Czujniki się włączają przy prędkościach parkingowych i określonym kącie skrętu. W sytuacji gdy wjeżdżamy w "ciasny" teren to wychwytują przeszkodę i ostrzegają. W Twoim przypadku żebyś w wiadukt nie wjechał ;) 

Chyba się nie zrozumieliśmy. Podjeżdżam powoli na wiadukt o nachyleniu, powiedzmy 15 stopni, nikogo za mną, ani przede mną - czujnik parkowania podnosi alarm. Jadę polną drogą, na środku rośnie mleczyk wysoki na 30cm - czujnik pipczy. Stoję na światłach, pada gęsty śnieg - czujnik szaleje. Chyba nie o to chodzi?

Skoda vs VW?

Jakie silniki i skrzynie ich dzielą?

Przed zakupem analizowałem kilka aut z grupy VAG-a i na przykład nie kupisz Yeti 1.4TSI z silnikiem 150KM bez napędu 4x4. Będzie 125KM. I jeszcze dostaniesz skrzynię pięciobiegową. Tak samo Octavii 150KM nie dostaniesz z wielowahaczem, ten jest dopiero od wersji 1.8TSI 180KM. W Golfie wielowahacz masz przy wersji 125KM. A cenowo to wygląda bardzo podobnie. Przykładów było na pewno więcej, ale trochę czasu minęło i nie pamiętam. VAG sztucznie otrzymuje dystans w wyposażeniu Skody i VW, jednocześnie cenowo cały czas te marki się przybliżają.

Napisano
  • Autor
41 minut temu, Cinos napisał:

co to zawieszenia to faktycznie, ale dlatego tez VW jest droższy, w wersjach od 105 koni w górę juz jest wielowahacz

A w Skodzie przy 150KM masz ciągle belkę skrętną. VW jest faktycznie droższy, ale bardziej na papierze niż w rzeczywistości.

Dealerzy Skody mają muchy w nosie i baaaardzo ciężko negocjować ceny. Na Octavii wartej wyjściowo ponad 80kPLN dostaniesz 3-4tys. rabatu a i to nie zawsze. Czyli do zapłaty wychodzi bardzo podobnie jak za Golfa.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, pepcio napisał:

Dziwię się, że póki co nikt nie zlinczował Cię jeszcze za spalanie :) Niektórzy na AK wiedzą lepiej od Ciebie ile pali Twój samochód i oczekuj niebawem sensacji w stylu ,,nie potrafisz liczyć spalania - w Warszawie 7 itrów ? Nie możliwe ......

Były już takie akcje ;)

Edytowane przez apb77

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, senseikrk napisał:

Wersja 1.4 150 style plus jakiś pakiet sportowy : felgi 18 cali, kubełkowe fotele.

Po co ci kubełkowe fotele, to jest auto do kościoła i na grzyby ;)

Zawieszenie bardzo komfortowe

W moim odczuciu nie jest komfortowe, za twarde.

Audio z nawigacjà gra bardzo przeciętnie. Podobnie do tego z Seata o przekątnej 8 cali.

Jakie masz audio z nawigacją? L&K, Cantona?
Ja mam ten podstawowy zestaw - radio Bolero 6.5" + 4 głośniki, ale jak dla mnie gra OK. Na pewno czysto, basy opisałem wcześniej.

Czujè pewien niedosyt źr względu na wnętrze, które nie jest takie fajne jak w Golfie oraz jakość pracy skrzyni i wyciszenie. Brakuje takiej kropki nad I.

Jaką masz wersje wyposażenia? IMHO wszystko powyżej gołego Active jest do przełknięcia. Ja mam Ambition z jakimiś pakietami i to wnętrza mi się podoba. Pewnie rzecz gustu...

Wyciszenie tak do 110km/h jest niezłe, powyżej gorzej, ale jak dla mnie do przełknięcia. Tak gdzieś przy 150-160 km/h silnik niespodziewanie zaczyna mocniej buczeć, trochę nienaturalnie, bo obroty nie są wcale jakieś wysokie. Nie wiem czy w jakiś rezonans nie wpada...

Napisano
7 minut temu, apb77 napisał:

A w Skodzie przy 150KM masz ciągle belkę skrętną. VW jest faktycznie droższy, ale bardziej na papierze niż w rzeczywistości.

Dealerzy Skody mają muchy w nosie i baaaardzo ciężko negocjować ceny. Na Octavii wartej wyjściowo ponad 80kPLN dostaniesz 3-4tys. rabatu a i to nie zawsze. Czyli do zapłaty wychodzi bardzo podobnie jak za Golfa.

bardzo możliwe, bo Leon wychodził drożej(!) niż Golf, a jest dużo gorzej wykonany, zresztą podobnie Octavia, takie drobnostki jak wykończenie schowka, maska na teleskopie, tempomat w kierownicy - a nie osobno, roletka na schowku pod kubki, hamulce z tyłu np. Golf 272/48 (TSI 125) vw Octavia 3 253/51 (TSI 150!), zawieszenie wielowahaczowe

w ogole ciezko znaleźć teraz takie dane techniczne, kryją to strasznie, nie podają wymiarów

a dealer akurat chyba miał dobry humor, bo dał najwięcej rabatu od pozostałych dwóch, mimo ze to był styczeń i wyprzedaż rocznika, a upusty juz były naprawdę dobre

Napisano
18 minut temu, apb77 napisał:

Jest. Za jedyne 1000 PLN włączą ci SmartLinka w ASO i będziesz miał Google Navi na ekranie radia.

Właśnie to nie działa ponoć tak jak powinno, jeszcze 2 kroki ;)

21 minut temu, apb77 napisał:

Ale wtedy niepotrzebnie dzielisz bagażnik. A jest jeszcze trzecie rozwiązanie, tak jak to opisałem, odpowiednio składane siedzenia.

Nie można mieć jabłka i go zjeść jedocześnie. Albo chcemy mieć największy bagażnik i wybór albo brak wyboru jak w Golfie właśnie. Tam ta podłoga dodatkowa jest na stałe po prostu. Bo to nie z fotelami jest problem.

26 minut temu, apb77 napisał:

Poprzednio jeździłem Focusem, który miał bardzo dobry wielowahacz i uwierz mi - gra jest warta świeczki. Już się trochę przyzwyczaiłem, ale początkowe wrażenie było takie jakbym się na taboret przesiadł.

Kwestia porównania między różnymi markami jest kłopotliwa, bo są to zazwyczaj różne konstrukcje. Tu by trzeba porównać bezpośrednio taka Octavię z belką i wielowahaczem.

I to by było w sumie ciekawe.

29 minut temu, apb77 napisał:

Chyba się nie zrozumieliśmy. Podjeżdżam powoli na wiadukt o nachyleniu, powiedzmy 15 stopni, nikogo za mną, ani przede mną - czujnik parkowania podnosi alarm. Jadę polną drogą, na środku rośnie mleczyk wysoki na 30cm - czujnik pipczy. Stoję na światłach, pada gęsty śnieg - czujnik szaleje. Chyba nie o to chodzi?

Zrozumieliśmy. Czujniki są zbyt wrażliwe i tyle. Dla jednych to na plus dla innych irytujące. Na drobne tematy aktywują się przy małych prędkościach. Mleczykiem na autostradzie nie będzie Cię niepokoił ;) 

39 minut temu, apb77 napisał:

VAG sztucznie otrzymuje dystans w wyposażeniu Skody i VW, jednocześnie cenowo cały czas te marki się przybliżają.

Co powiedzieć na dystans między gamą silnikowo-skrzyniową między Skodą, a Toyotą? :D tam to dopiero jest wybór :D

Audi->VW->Skoda/Seat

gradacja musi być ale wbrew pozorom nie zawsze z niekorzyścią dla klienta. 

Napisano
Godzinę temu, Cinos napisał:

tempomat w kierownicy - a nie osobno, 

??

Napisano
  • Autor

Co powiedzieć na dystans między gamą silnikowo-skrzyniową między Skodą, a Toyotą? :D tam to dopiero jest wybór :D

Ale czy w Toyocie za 80+ kPLN masz belkę skrętną? Nie sądzę...

Napisano
Godzinę temu, apb77 napisał:

Ale czy w Toyocie za 80+ kPLN masz belkę skrętną? Nie sądzę...

Finalnie i tak dyskutujemy w wątku "z kurą", a nie z Toyotą.

Przypadek? Nie sądzę...

I tak to właśnie ze Skodą jest, wszyscy są lepsi, a pół Polski tym jeździ :D

Napisano
22 minuty temu, mrBEAN napisał:

Finalnie i tak dyskutujemy w wątku "z kurą", a nie z Toyotą.

Przypadek? Nie sądzę...

I tak to właśnie ze Skodą jest, wszyscy są lepsi, a pół Polski tym jeździ :D

Co ciekawe Skoda jako firma jakos jeszcze zipie mimo że od kilkunastu lat właściwie wszystkie nowe modele są kwitowane na AK stwierdzeniem-"Kto to brzydkie  padlo kupi za TAKIE pieniądze":hehe:

Napisano
2 godziny temu, sdss napisał:

??

Octavia i Leon maja dodatkowa wajche do tego trzeba gmerać pod kierownica, a w Golfie masz z lewej strony na fajerce,dodatkowo mozesz sobie klikać +10 -10 albo przytrzymać i mieć co 1km/h.

dla mnie bardzo wygodne na autostradzie

Skoda-Octavia-2017-1280-12.jpg

Leon

Seat-Leon-2017-1280-21.jpg

Golf

Volkswagen-Golf-2017-1280-1e.jpg

Napisano
55 minut temu, Cinos napisał:

Octavia i Leon maja dodatkowa wajche do tego trzeba gmerać pod kierownica, a w Golfie masz z lewej strony na fajerce,dodatkowo mozesz sobie klikać +10 -10 albo przytrzymać i mieć co 1km/h.

dla mnie bardzo wygodne na autostradzie

Skoda-Octavia-2017-1280-12.jpg

Leon

Seat-Leon-2017-1280-21.jpg

Golf

Volkswagen-Golf-2017-1280-1e.jpg

I o czym to świadczy? W Audi a3 czy q7 jest jak w o3.

Edytowane przez sdss

Napisano

No i ta wajcha to genialne rozwiązanie jest - zauważ, że audi przy nim pozostało. W passki B8 w ogóle nie potrafiłem się dogadac z tymi kneflikami. Wajcha z B7 jest dużo lepsza i intuicyjna.

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał:

Co ciekawe Skoda jako firma jakos jeszcze zipie mimo że od kilkunastu lat właściwie wszystkie nowe modele są kwitowane na AK stwierdzeniem-"Kto to brzydkie  padlo kupi za TAKIE pieniądze":hehe:

W PL sprzedaz Skody napedzaja floty :ok:

Napisano
1 godzinę temu, Cinos napisał:

dodatkowo mozesz sobie klikać +10 -10 albo przytrzymać i mieć co 1km/h.

W Skodzie też jest +10 i +1.

Obie te funkcje są dostępne na już i nie trzeba nic przytrzymywać. Pewnie taka zaleta dźwigienki ;)

Napisano
32 minuty temu, Maciej__ napisał:

W PL sprzedaz Skody napedzaja floty :ok:

To prawda. Druga prawda jest taka, że jednoosobowe i małe działalności też zaliczają się do firm, a jest tego sporo. 

Teraz pytanie czy ktoś tym ludziom nakazuje zakup Skody czy jednak robią analizę rynku i są dość wymagającą grupą w kategorii wartość/cena?

Napisano

Tak czy inaczej, w Octavii ta dźwigienka jest tylko przy ACC, bez ACC tempomat jest w dźwigni kierunkowskazu.

Napisano
9 minut temu, mrBEAN napisał:

W Skodzie też jest +10 i +1.

Obie te funkcje są dostępne na już i nie trzeba nic przytrzymywać. Pewnie taka zaleta dźwigienki ;)

44 minuty temu, Vadero napisał:

No i ta wajcha to genialne rozwiązanie jest - zauważ, że audi przy nim pozostało. W passki B8 w ogóle nie potrafiłem się dogadac z tymi kneflikami. Wajcha z B7 jest dużo lepsza i intuicyjna.

10 i 1 tez jest? no to musialem przeoczyć

tak, wiem Audi zostało, ja na poczatku tez nie moglem sie przyzwyczaic, ale teraz mi pasuje nawet

w Grande mam dodatkowej manetce a w Golfie mi lepiej podeszło

Napisano
9 godzin temu, apb77 napisał:

Były już takie akcje ;)

Co tu pisać. Napisałeś spalanie z miasta: Warszawa i okolice. Czyli guzik nie z miasta ;] ostatnio trochę jeździłem do pracy w centrum. W piątek miałem sr. prędkość 12km/h, jaką masz Ty? Kolegi Pepcia to nawet nie pytam :hehe:

Ps. A propos wielkości Octavii to zdaje się, że Pulsar na tylnej kanapie ją lekko deklasuje :]

Edytowane przez bartekm

Napisano

Oddzielna wajha do tempomatu jak dla mnie jest najlepszym rozwiązaniem. Różnymi autami jeżdżę i najlepiej funkcjonuje to w moim A4, najbardziej naturalnie.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bartekm napisał:

Co tu pisać. Napisałeś spalanie z miasta: Warszawa i okolice. Czyli guzik nie z miasta ;] ostatnio trochę jeździłem do pracy w centrum. W piątek miałem sr. prędkość 12km/h, jaką masz Ty? Kolegi Pepcia to nawet nie pytam :hehe:

Octavia naprawdę mało pali, czyli pali dokładnie tyle ile napisałem.
Przejazdy na trasie Ząbki - Warszawa - Ząbki to jednak jest zdecydowanie jazda miejska.

Po trasie "na kapelusza" potrafi zejść poniżej 5l na 100 km/h.

Przepraszam, jeżeli moje niskie spalanie rani cię lub narusza twoje uczucia religijne, to nie było moim celem.

Może pocieszy cię fakt, że każde moje poprzednie auto spalało dużo więcej.

1 godzinę temu, bartekm napisał:

Ps. A propos wielkości Octavii to zdaje się, że Pulsar na tylnej kanapie ją lekko deklasuje :]

Mała rzecz, a cieszy, co?

Człowieku małej wiary - przymierzałem się zarówno do Octavii i do Pulsara, dla mnie w Octavii jest więcej miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu.

Zanim napiszesz, że przecież Pulsar ma większy rozstaw osi o całe ogromne niespełna półtora centymetra, weź pod uwagę, że przestrzeń to pojęcie trójwymiarowe.

Następny proszę! :palacz:

Edytowane przez apb77

Napisano
9 godzin temu, bartekm napisał:

Nie wiem co tam do mnie masz, średnio mnie to interesuje. Co do moich wyników spalania to zawsze podaję stan faktyczny, nigdy nie ubarwiam. Co Ci poradzę, że moja Octavia nie chciała spalać więcej w cyklu mieszanym jak 7 litrów, a i udawało mi się na trasie zejść w okolice 5. Jakoś tak jest, że niektórzy potrafią jeździć i dynamicznie i oszczędnie inni niestety nie. Ciekawostka z moich obecnych samochodów czyli Twingo II dci i Corsa E 1.4 T, mieliśmy ostatnio spore mrozy (do -25 stopni) Corsa która do tej pory spalała poniżej 7 litrów (latem to od 5,2 na trasie do 6,7-6,8 w mieście) nagle zaczęła spalać 8 co uważam i tak za bardzo dobry wynik. Jeździ nią żona na trasie z Radzionkowa do Bytomia więc stricte miasto i to głównie w godzinach szczytu więc korkach. Twingo dla odmiany zaskakuje pozytywnie, ostatnie tankowanie do pełna 4,8 i to zimą jazda głównie na trasie Radzionków - Katowice i okolice. Zdaje się, że udało mi się zatankować wyjątkowo dobrego ON bo i na osiągach czuć było różnicę, a spalanie w tych warunkach wynosi zwykle zimą w okolicach 5,2-5,5 l na 100 KM. Z tym też będziesz dyskutował wymyślając dziwne historie? 

Napisano
39 minut temu, pepcio napisał:

Nie wiem co tam do mnie masz, średnio mnie to interesuje. Co do moich wyników spalania to zawsze podaję stan faktyczny, nigdy nie ubarwiam. Co Ci poradzę, że moja Octavia nie chciała spalać więcej w cyklu mieszanym jak 7 litrów, a i udawało mi się na trasie zejść w okolice 5. Jakoś tak jest, że niektórzy potrafią jeździć i dynamicznie i oszczędnie inni niestety nie. Ciekawostka z moich obecnych samochodów czyli Twingo II dci i Corsa E 1.4 T, mieliśmy ostatnio spore mrozy (do -25 stopni) Corsa która do tej pory spalała poniżej 7 litrów (latem to od 5,2 na trasie do 6,7-6,8 w mieście) nagle zaczęła spalać 8 co uważam i tak za bardzo dobry wynik. Jeździ nią żona na trasie z Radzionkowa do Bytomia więc stricte miasto i to głównie w godzinach szczytu więc korkach. Twingo dla odmiany zaskakuje pozytywnie, ostatnie tankowanie do pełna 4,8 i to zimą jazda głównie na trasie Radzionków - Katowice i okolice. Zdaje się, że udało mi się zatankować wyjątkowo dobrego ON bo i na osiągach czuć było różnicę, a spalanie w tych warunkach wynosi zwykle zimą w okolicach 5,2-5,5 l na 100 KM. Z tym też będziesz dyskutował wymyślając dziwne historie? 

Tak będę dyskutować wymyślając różne teorie ;l ja nie twierdzę, że podajesz kłamstwa, ale że jesteś niemiarodajny co najmniej w moim przypadku ;)

Napisano
8 godzin temu, apb77 napisał:

Octavia naprawdę mało pali, czyli pali dokładnie tyle ile napisałem.
Przejazdy na trasie Ząbki - Warszawa - Ząbki to jednak jest zdecydowanie jazda miejska.

Po trasie "na kapelusza" potrafi zejść poniżej 5l na 100 km/h.

Przepraszam, jeżeli moje niskie spalanie rani cię lub narusza twoje uczucia religijne, to nie było moim celem.

Może pocieszy cię fakt, że każde moje poprzednie auto spalało dużo więcej.

Mała rzecz, a cieszy, co?

Człowieku małej wiary - przymierzałem się zarówno do Octavii i do Pulsara, dla mnie w Octavii jest więcej miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu.

Zanim napiszesz, że przecież Pulsar ma większy rozstaw osi o całe ogromne niespełna półtora centymetra, weź pod uwagę, że przestrzeń to pojęcie trójwymiarowe.

Następny proszę! :palacz:

W ogóle mnie nie cieszy, że mi auto w porównaniu z _tobom_ ;] pali 13-14l na trasie w Warszawie ;l

Co ty nie powiesz, że przestrzeń jest pojęciem trójwymiarowym (tak ogólnie to nie jest prawda). Może i ta twoja Octavia jest większa na szerokość, ale dziwnym trafem w gazetach piszą, że Pulsar jest z tyłu bardziej porównywalny z czymś nieco większym niż ta skoda... nie wiem może z Ikarusem. 

Argument o rozstawie osi przemilczę, bo Mazda 3 też zdaje się ma 2700mm, a nie uchodzi za jakąś wyjątkowo olbrzymią. ;]

Btw. Część właścicieli aut grupy VAG zaczyna pdzypominać tych od Fiata i DU w najlepszych latach, panie Zielonka :P

Edytowane przez bartekm

Napisano
40 minut temu, bartekm napisał:

Tak będę dyskutować wymyślając różne teorie ;l ja nie twierdzę, że podajesz kłamstwa, ale że jesteś niemiarodajny co najmniej w moim przypadku ;)

Sprecyzuj pojęcie niemiarodajny bo brzmi ciekawie, ale nie potrafię sobie wytłumaczyć tego po co i w jakim celu mam być dla ciebie miarodajny. 

Napisano
17 minut temu, pepcio napisał:

Sprecyzuj pojęcie niemiarodajny bo brzmi ciekawie, ale nie potrafię sobie wytłumaczyć tego po co i w jakim celu mam być dla ciebie miarodajny. 

Jeśli chcesz porównywać spalanie w warunkach miejskich, to podaj średnią prędkość przejazdu.

Mogę podać Ci wynik z jednego z najbardziej zakorkowanych miast, z Wrocławia, w godzianch szczytu ze średnią 12km/h albo 25km/h i uwierz mi, że wyniki będą bardzo rozbieżne.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bartekm napisał:

Co ty nie powiesz, że przestrzeń jest pojęciem trójwymiarowym (tak ogólnie to nie jest prawda). Może i ta twoja Octavia jest większa na szerokość, ale dziwnym trafem w gazetach piszą, że Pulsar jest z tyłu bardziej porównywalny z czymś nieco większym niż ta skoda... nie wiem może z Ikarusem. 

Aha, czyli nawet nie siedziałeś w tym Pulsarze, w Octavii MK3 pewnie też mnie i przekonujesz mnie, że wiesz lepiej?

Napisano
2 godziny temu, Pietro_M napisał:

Jeśli chcesz porównywać spalanie w warunkach miejskich, to podaj średnią prędkość przejazdu.

Mogę podać Ci wynik z jednego z najbardziej zakorkowanych miast, z Wrocławia, w godzianch szczytu ze średnią 12km/h albo 25km/h i uwierz mi, że wyniki będą bardzo rozbieżne.

Żadnej nowości nie odkrywasz, nie od dziś wiadomo, że styl jazdy na który składa się również prędkość średnia, jest kluczowym aspektem w kontekście spalania paliwa. Nie zmienia to faktu, iż polemika na zasadzie ,,twoje spalanie jest nierealne bo moje jest wyższe'' to nie rozmowa na argumenty tylko próby przekonywania na siłę, że moje jest bardziej ,,mojsze'' niż twoje ,,twojsze''. Ja gdybym otrzymywał wyniki spalania dużo wyższe niż średnia, niż to co podają inni nie wmawiał bym całemu światu, że kłamie bo jego samochód spala 7 a mój 13 tylko starał bym się przeanalizować przyczyny i wyciągnąć wnioski. Jeśli miałbym dużo pieniędzy i stać by mnie było na spalanie 13 litrów paliwa to cieszył bym się z jazdy i dynamiki kręcąc wysokie średnie prędkości przejazdu, jeśli nie to zastanowił bym się na swoim stylem jazdy i starał się go tak zmodyfikować by nie wyrzucać pieniędzy w błoto. Tylko tyle, a może Aż tyle. 

Napisano
13 minut temu, pepcio napisał:

Żadnej nowości nie odkrywasz, nie od dziś wiadomo, że styl jazdy na który składa się również prędkość średnia, jest kluczowym aspektem w kontekście spalania paliwa. Nie zmienia to faktu, iż polemika na zasadzie ,,twoje spalanie jest nierealne bo moje jest wyższe'' to nie rozmowa na argumenty tylko próby przekonywania na siłę, że moje jest bardziej ,,mojsze'' niż twoje ,,twojsze''. Ja gdybym otrzymywał wyniki spalania dużo wyższe niż średnia, niż to co podają inni nie wmawiał bym całemu światu, że kłamie bo jego samochód spala 7 a mój 13 tylko starał bym się przeanalizować przyczyny i wyciągnąć wnioski. Jeśli miałbym dużo pieniędzy i stać by mnie było na spalanie 13 litrów paliwa to cieszył bym się z jazdy i dynamiki kręcąc wysokie średnie prędkości przejazdu, jeśli nie to zastanowił bym się na swoim stylem jazdy i starał się go tak zmodyfikować by nie wyrzucać pieniędzy w błoto. Tylko tyle, a może Aż tyle. 

Ja Ciebie do niczego nie przekonuję. Poprosiłem o podanie spalania przy danej średniej prędkości. Wtedy mamy suche fakty, z którymi nie ma polemiki. ;)

Napisano
1 godzinę temu, Pietro_M napisał:

Ja Ciebie do niczego nie przekonuję. Poprosiłem o podanie spalania przy danej średniej prędkości. Wtedy mamy suche fakty, z którymi nie ma polemiki. ;)

Jak sądzisz ilu przeciętnych użytkowników samochodów robi statystyki zawierające średnią prędkość przejazdu danego odcinka w zestawieniu ze spalaniem? Według mnie większość użytkowników wsiada rano do samochodu pokonuje drogę z punktu A do B (praca przykładowo) następnie z punktu B do A i na tej podstawie sprawdza spalanie. Skoro jednym w tych samych korkach w Warszawie samochód potrafi spalić 7 litrów, a innym 13 to wina nie leży w samochodzie tylko w kierowcy.

Napisano
4 minuty temu, pepcio napisał:

Jak sądzisz ilu przeciętnych użytkowników samochodów robi statystyki zawierające średnią prędkość przejazdu danego odcinka w zestawieniu ze spalaniem? Według mnie większość użytkowników wsiada rano do samochodu pokonuje drogę z punktu A do B (praca przykładowo) następnie z punktu B do A i na tej podstawie sprawdza spalanie. Skoro jednym w tych samych korkach w Warszawie samochód potrafi spalić 7 litrów, a innym 13 to wina nie leży w samochodzie tylko w kierowcy.

Na szczęście jesteśmy na forum motoryzacyjnym i podanie średniej prędkości nie jest problemem (chyba, że nie masz takiej funkcji w komputerze pokładowym).

Napisano
7 minut temu, pepcio napisał:

No wlasnie nie, ja mam do pracy 8,5km I w zaleznosci od dnia, natezenia ruchu itp spalanie waha sie pomiedzy 8 a 13 litrow.a czas przejazdu od 15 do 45min..

Styl jazdy nie ma nic do rzeczy bo stojac w korku to raczej niewiele mozna zrobic :hehe:
Ile wg Ciebie pali moje auto w miescie?

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

No wlasnie nie, ja mam do pracy 8,5km I w zaleznosci od dnia, natezenia ruchu itp spalanie waha sie pomiedzy 8 a 13 litrow.a czas przejazdu od 15 do 45min..

Styl jazdy nie ma nic do rzeczy bo stojac w korku to raczej niewiele mozna zrobic :hehe:
Ile wg Ciebie pali moje auto w miescie?

właśnie, poza tym jeden ma do przejechania 8km w prawie podwarszawskiej miejscowości ale w ramach granic administracyjnych miasta a inny w centrum...i jeden i drugi jedzie po warszawie...jeden będzie jechał z marek na bemowo do pracy a drugi z bemowa do marek i też spalanie będzie baardzo różne...inny z kolei będzie do pracy jeździł tylko 4km i samochód cały czas będzie "na ssaniu" niedogrzany jeździł i więcej palił a inny będzie robił jednorazowo po 15km...zmiennych jest jednak sporo ;)

Napisano
7 godzin temu, apb77 napisał:

Aha, czyli nawet nie siedziałeś w tym Pulsarze, w Octavii MK3 pewnie też mnie i przekonujesz mnie, że wiesz lepiej?

No pewnie, że nie siedziałem, w szczególności w Pulsarze :ok:

Napisano
7 godzin temu, pepcio napisał:

Niemiarodajny jak dla mnie, zaryzykuję, że od średniej też odbiegasz spalaniem w dół, a ja prawie na pewno w górę :ok:

Podobnie jak niemiarodajny wobec mnie  jest ktoś kto jedzie autostradą 110km/h :bzik:

Napisano
4 godziny temu, bartekm napisał:

Niemiarodajny jak dla mnie, zaryzykuję, że od średniej też odbiegasz spalaniem w dół, a ja prawie na pewno w górę :ok:

Zajrzyj na Spritmonitor.de i będziesz miał miarodajne wyniki.

Napisano
57 minut temu, mrBEAN napisał:

Zajrzyj na Spritmonitor.de i będziesz miał miarodajne wyniki.

Praktycznie z każdym autem jestem w ogonie rozkładu :] Możemy przyjąć, że nie umiem ekojazdy :) Faktem jest, że nawet w teście, w którym mam pod ręką 1.4 VAG (to co prawda słabsza wersja) wypada bardzo korzystnie, jeśli chodzi o spalanie w mieście. Lepiej wypadł tylko silnik Citroen/Peugeot, ale to z kolei jest 3. cylindrowiec (z reszta jak 1.0 z VAG) połączony z tragicznie działającą skrzynią biegów.

Co ciekawe 1.0 T z VAG pali więcej po mieście niż 1.4, za to poza miastem jest odwrotnie, z resztą w tym teście, o którym mówię 1.4 VAG poza miastem spalił więcej też od silnika Renault.

Ja szczerze mówiąc po autach, z którymi mam do czynienia widzę prostą zależność, większa moc => większe spalanie w mieście :)

Edytowane przez bartekm

Napisano

Auto pali tyle ile się mu wleje, ja teraz zimą po mieście w korkach nie schodzę poniżej 11,5L średnio jest w okolicach 12,5L :) i tak ma palić, na trasie w wersji kapelusz zejde poniżej 7L, tylko jaki to fun z jazdy?? :)

co mnie zastanawia, to to że ta kura 150KM przyspiesza do setki tak szybko jak mocniejsze 1.8 :P

Napisano
21 godzin temu, Pietro_M napisał:

Na szczęście jesteśmy na forum motoryzacyjnym i podanie średniej prędkości nie jest problemem (chyba, że nie masz takiej funkcji w komputerze pokładowym).

Ja notuję spalanie w motostat. Dostępne są pola "prędkość średnia" i "spalanie wg komputera". Po tankowaniu robię notatki z komputera na paragonie (przebieg, przejechany dystans - kontrolnie, średnie spalanie, średnia prędkość) i zapisuję później te dane w motostat.

Najczęściej - przy zwykłej, codziennej jeździe - mam średnią w przedziale 60-64km/h.

W trasach zwykle średnia jest dużo wyższa, więc i spalanie rośnie.

Z mniejszą średnią - wynikającą z korków - nie mam doświadczenia. Ja praktycznie w ogóle nie uczestniczę w ruchu miejskim. 

Napisano
37 minut temu, kanu napisał:

co mnie zastanawia, to to że ta kura 150KM przyspiesza do setki tak szybko jak mocniejsze 1.8 :P

Gdzie takie cuda wyczytałeś?

Napisano
On 1/15/2017 at 0:42 PM, Cinos said:

bardzo możliwe, bo Leon wychodził drożej(!) niż Golf, a jest dużo gorzej wykonany, zresztą podobnie Octavia, takie drobnostki jak wykończenie schowka, maska na teleskopie, tempomat w kierownicy - a nie osobno, roletka na schowku pod kubki, hamulce z tyłu np. Golf 272/48 (TSI 125) vw Octavia 3 253/51 (TSI 150!), zawieszenie wielowahaczowe

Tempomat w dźwigni moim zdaniem jest akurat bardzo wygodny. W Fordzie czy Maździe miałem w kierownicy, a w Leonie mam tą dodatkową wajchę po lewej i uważam, że jest to bardziej intuicyjne rozwiązanie. Przyzwyczaiłem się do tego jak pojechałem w pierwszą trasę tym samochodem. 

Na kierownicy dzięki że tempomat jest w dźwigni zostało producentowi miejsce by po lewej dać obsługę multimediów, a po prawej komputera pokładowego. 

Napisano
1 godzinę temu, mrBEAN napisał:

Gdzie takie cuda wyczytałeś?

w pierwszym poście autor napisał ;]

Osiągi :ok::ok:

Auto jest żwawe. Według katalogu osiąga setkę w 8.1s,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.