Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak umyć auto ?

Featured Replies

Napisano

Tylko proszę bez hejtu !
Do zrobienia
a) mycie
b) glinkowanie
c) aplikacja SwirlX
d) aplikacja wosku

Sprawa niby prosta, ale na w/w czynności mogę przeznaczyć tylko 2h dziennie
Sądzę, że najlepiej robić po 1 elemencie od a) do d). 
Ktoś ma inny pomysł ?

Napisano

Oddać rano do firmy od detalingu, iść do roboty, wrócić z roboty, odebrać auto i gotowe :)

Opcja druga, olać, i tak po kilku dniach auto będzie brudne jak zawsze :)

Napisano
  • Autor

1 opcja odpada bo mam inne wydatki
2 opcja odpada bo lubię mieć czyste

Napisano

To zrob to w sobote albo w niedziele jak bedziesz mial wiecej czasu taka robota po lebkach to nie robota.

Napisano
  • Autor

Większość weekendów niestety w pracy. A dłubać chce przy aucie jak dziecko ma drzemkę południowo-popołudniową.
Trochę głupio będzie jeździć z czystymi drzwiami a resztą brudną, ale lepszego pomysła nie mam.
Choć może robić po elemencie ale od a) do c)
a jak zrobię całość to szybkie mycie i wosk

Napisano
5 minut temu, cypajak napisał:

Większość weekendów niestety w pracy. A dłubać chce przy aucie jak dziecko ma drzemkę południowo-popołudniową.
Trochę głupio będzie jeździć z czystymi drzwiami a resztą brudną, ale lepszego pomysła nie mam.
Choć może robić po elemencie ale od a) do c)
a jak zrobię całość to szybkie mycie i wosk

Czemu głupio? Przecież to tylko Ty zauważysz, nikogo innego na ulicy nie będzie to obchodziło. Myślisz, że ktoś oprócz posiadacza auta zauważa takie pierdoły? Odpowiadam: nikt. 

Napisano
32 minuty temu, cypajak napisał:

Codziennie chcesz myć samochód przez 2 godziny?

Napisano
2 minuty temu, camel00 napisał:

Codziennie chcesz myć samochód przez 2 godziny?

Musi jakies premium :skromny: Najprosciej w tym przypadku oddac do porzadnej myjni.

Napisano
  • Autor

no aby się w 4-5 dni wyrobić z całości.

Napisano
1 minutę temu, cypajak napisał:

Przecież nie ma opcji żeby w te 5 dni nie zabrudziło się to, co już wyczyściłeś. IMO syzyfowa robota.

Napisano
  • Autor

chyba najlepiej umyć 1 element, zaglinkować go , usunąć rysy SwirlX i koniec
powtórzyć na pozostałych elementach
W ostatnim dniu szybkie mycie i nakładanie wosku.

Napisano

Jedziesz po elemencie od A do Z i tyle. Na weekend fura czysta :)

Napisano
Teraz, wujekcybul napisał:

Musi jakies premium :skromny: Najprosciej w tym przypadku oddac do porzadnej myjni.

Nie no… chyba Fiata ;] Jednakże powstrzymajmy się od uszczypliwych uwag i załóżmy, że wątek jest na poważnie.

1 minutę temu, cypajak napisał:

Masz 4 punkty i 4 dni. Na logikę, masz dwie opcje

- jeden dzień, jeden punkt - co jest chyba bez sensu, bo jak umyjesz samochód w poniedziałek to wtorku (o piątku nie wspominając) się pobrudzi.

- jedne dzień, jeden-dwa elementy - co jest chyba bez sensu, bo jak umyjesz jeden błotnik w poniedziałek to zanim dojdziesz do drugiego, pierwszy się uświni.

Osobiście preferuję myjnię na stacji benzynowej, bo załatwia sprawę w 10 minut; ale zakładając, że chyba nie wchodzi to w grę, bo mycie traktujesz jako np. hobby, to myślę, że czochrając samochód codziennie przez 2 godziny, siłą rzeczy będzie on i tak czystszy niż 99.9% samochodów na ulicy.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, camel00 napisał:

Nie no… chyba Fiata ;] Jednakże powstrzymajmy się od uszczypliwych uwag i załóżmy, że wątek jest na poważnie.

Masz 4 punkty i 4 dni. Na logikę, masz dwie opcje

- jeden dzień, jeden punkt - co jest chyba bez sensu, bo jak umyjesz samochód w poniedziałek to wtorku (o piątku nie wspominając) się pobrudzi.

- jedne dzień, jeden-dwa elementy - co jest chyba bez sensu, bo jak umyjesz jeden błotnik w poniedziałek to zanim dojdziesz do drugiego, pierwszy się uświni.

Osobiście preferuję myjnię na stacji benzynowej, bo załatwia sprawę w 10 minut; ale zakładając, że chyba nie wchodzi to w grę, bo mycie traktujesz jako np. hobby, to myślę, że czochrając samochód codziennie przez 2 godziny, siłą rzeczy będzie on i tak czystszy niż 99.9% samochodów na ulicy.

Mycie traktuję jak pasję ;) potrzebuję odskocznię od codziennych problemów a naparzając gąbka po lakierze się relaksuje :) Najbardziej zależy mi na zniwelowaniu części rys.

Napisano
10 minut temu, cypajak napisał:

Mycie traktuję jak pasję ;) potrzebuję odskocznię od codziennych problemów a naparzając gąbka po lakierze się relaksuje :) Najbardziej zależy mi na zniwelowaniu części rys.

Może odpowiednie narzędzia przyśpieszą pracę? 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, camel00 napisał:

Może odpowiednie narzędzia przyśpieszą pracę? 

i to jest moje przekleństwo
Garaż rodziców jest bez prądu :(

Napisano
9 minut temu, cypajak napisał:

i to jest moje przekleństwo
Garaż rodziców jest bez prądu :(

Akumulatorowe? 

Napisano
  • Autor

No mam wkrętarke itp, ale tym to chyba nie bardzo można  ???
Choć lampy wypolerowałem wkrętarką i jest miodzio

Edytowane przez cypajak

Napisano
Teraz, cypajak napisał:

No mam wkrętarke itp, ale tym to chyba nie bardzo można  ???
Choć lampy wypolerowałem wkrętarką i jest miodzio

No to jak wkrętarka ma regulowane obroty/siłę, albo masz wyczucie w rękach, to chyba można domontować do niej jakiś dysk polerujący (nie znam fachowej nazwy)

Napisano
35 minut temu, cypajak napisał:

Znaczy się, jak zaczniesz od przodu i skończysz z tyłu, to przód już będzie brudny...  W Kraku auta są czyste przez góra trzy dni od umycia.

Napisano

2h dziennie?8]

Daj pan sobie wtedy spokój:hehe:

Żeby widzieć efekt to raz, a porządnie;] Dwa dni od rana do nocy sobie zarezerwuj:hehe: Poza tym powodzenia życzę wkrętarką (nawet z regulacją obrotów) oblecieć całe auto. Przecież to się niewygodnie trzyma, a już w ogóle robić dach w ten sposób;l

Napisano

Ja w weekend na auto poświęciłem 15 minut - i wygląda jak nowe. Znaczy wyglądało, bo w poniedziałek rano była wilgotna jezdnia i już się zabrudziło.

Ale szanuję podejście do sprawy - jednak moim zdaniem efekty są krótkoterminowe 

Napisano
8 godzin temu, cypajak napisał:

Tylko proszę bez hejtu !
Do zrobienia
a) mycie
b) glinkowanie
c) aplikacja SwirlX
d) aplikacja wosku

Ktoś ma inny pomysł ?

Ja myję tak:

myjka ciśnieniowa Karcher K5 compact, pianownica PA, 2 wiadra (jedno na ciepłą wodę z szamponem drugie do płukania rękawicy/gąbki z fibry), pędzelek z delikatnym włosiem do zakamarków felg bbs, rękawica z owczej wełny lub gąbka z mikrofibry, do suszenia delikatne ręczniki mikrofibrowe do wycierania typu FLUFFY.

33d3b834b56b28eamed.jpg

ebfe0fcb830b6ebcmed.jpg

1. Na felgi stosuję preparat do mycia felg krwawiący Roton, pędzelkiem myję zakamarki, jeśli na masce, zderzaku są owady używam odpowiedniego środka.

2. Na zabłocony lub mocno brudny lakier do wstępnego mycia stosuję aktywną pianę (nanoszoną od dołu do góry), piana leży 3-5 min następnie spłukuję nadkola, felgi oraz całą karoserię. 

3. Mycie właściwe na 2 wiadra rękawicą od dachu w dół, (jeśli jest gorąco po umyciu średnio 2 elementów od razu spłukuję). 

4. Po dokładnym spłukaniu wycieram do sucha karoserię oraz wnęki drzwi miękkim ręcznikiem fluffy plus myje szyby odp. środkiem, na lakier stosuję quicek detalier (wosk w sprayu), dresing na opony oraz elementy plastikowe.

d059a3666b22c167med.jpg

e723ec0a93b3d436med.jpg

Glinkę stosuję zawsze przed i po zimie przed nałożeniem wosku ochronnego.  

Po dokładnym umyciu i wysuszeniu lakieru, przed glinkowaniem w pojemniku do mycia szyb z atomizerem mieszam szampon z ciepłą wodą w celu poślizgu glinki, następnie glinkuję cały samochód, po operacji ponowne mycie na dwa wiadra, delikatna korekta lakieru maszynowo lub ręczna delikatną pastą, ewentualnie coś maskującego drobne rysy i niedoskonałości (bez wcześniejszego mocnego cięcia lakieru), na koniec wosk - na zimę w celu ochrony Coli lub FK na lato masełko podbijające look np. chemical guys wet wax.

post-189885-0-66998900-1475442803_thumb.jpg

Sam proces powyższego mycia wraz z suszeniem zajmuje 30min. glinkowanie 30.min. zabawa z lakierem kilka godzin lub sam wosk 1-2 godz.

Najlepiej umyć, wyglinkować i kolejnego dnia zabawa z woskami itp.;] 

Napisano

Optymalnie to zrobić wszytsko na raz - np. w jakiś weekend. Pierwszego dnia mycie całości, potem dekontaminacja (usuwanie chemią rożnych syfów, które są w lakierze), glinkowanie i mycie po glince. Następnego dnia masz suchy samochód i najpierw jedziesz SwirlXem, a potem woskujesz. Ja kiedyś nie mając czasu raz zrobiłem tak, że przy jednym myciu zrobiłem dach i słupki, z tydzień później jeden bok, a przy kolejnym myciu drugi bok itd aż zrobiłem cały samochód. 

SwirlX jest niezły, aczkolwiek pamiętaj, że choć on ma zdolności do usuwania małych rys, to bardziej niż usuwa, to je maskuje. Używałem - efekt jest OK, ale moim zdaniem jeszcze lepszy efekt daje Ultimate Compund. 

Napisano

Czy auto było wcześniej glinkowane?

Czy używasz jakiegoś środka do usuwania smoły?

Pytam, bo glinkowanie auta bez usunięcia kropek smoły zawiera o wiele więcej czasu.

Czym masz zamiar glinkować - tradycyjną glinką czy gąbką?

Napisano
20 godzin temu, cypajak napisał:

Tylko proszę bez hejtu !
Do zrobienia
a) mycie
b) glinkowanie
c) aplikacja SwirlX
d) aplikacja wosku

Ktoś ma inny pomysł ?

Jeżeli auto stoi w garażu przez cały czas - bardzo dobry plan. Jeżeli planujesz nim jeździć przez cały ten czas, to według mnie bezsens. Co z tego, że będziesz pucował, glinkował itp. jeden element, jak na drugi dzień już lakier upaćkasz. Woskowanie itp. po jednym elemencie też jest bez sensu - bo musisz potem umyć sąsiednie, więc już częściowo usuniesz wosk. Jeżeli auto jest zapuszczone, to jeżeli poświęcisz 2 godziny dziennie, to i tak zejdzie Ci pewnie tydzień (bo normalnie robiąc raz przygotujesz sobie chemię, wiadra, narzędzia itp. - zaczynając robotę codziennie zejdzie Ci z tego czasu po pół godziny na przygotowanie i posprzątanie) - a na końcu będziesz miał auto niedokładnie nawoskowane i po prostu od nowa brudne.

Napisano
11 godzin temu, dawiddawidowski napisał:

Ja myję tak:

(...)

Ja myję tak:

9020abc283_thmb800_SDC13702_jpg.jpg

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Ja najczęściej na Orlenie - mają u mnie fajne nowe myjnie - najpierw myją ciśnieniowo, potem szczotki i ma koniec ładnie woskują :ok: 

Ja w pobliżu mam jeszcze Lotos. Ale na Shellu tankuję najczęściej i przy okazji myję. Zwykle raz na tydzień, czasem częściej (jeśli brzydka pogoda jest). Co ciekawe, z żadnego z aut mi jeszcze nie zszedł lakier, więc te automaty nie takie złe.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Ja w pobliżu mam jeszcze Lotos. Ale na Shellu tankuję najczęściej i przy okazji myję. Zwykle raz na tydzień, czasem częściej (jeśli brzydka pogoda jest). Co ciekawe, z żadnego z aut mi jeszcze nie zszedł lakier, więc te automaty nie takie złe.

Ja wychodzę z założenia, że mnie tego lakieru wystarczy. :ok:

A auto z dobrej myjni wychodzi naprawdę ładnie błyszczące i zabezpieczone woskiem :ok:

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Ja wychodzę z założenia, że mnie tego lakieru wystarczy. :ok:

A auto z dobrej myjni wychodzi naprawdę ładnie błyszczące i zabezpieczone woskiem :ok:

Zwłaszcza że:

Napisano

Jedź na bezdotyk i potem do sucha mikrofibrami po prostu.

Na to połóż szybki wosk (np. shiny garage morning dew), wymyj szyby, przeleć szybko wnętrze z kurzu i popsikaj opony, żeby były czarne i błyszczące.

W 2 godziny się wyrobisz raczej, chociaż zależy jaki duży samochód....

Tylko na tyle ci starczy czasu moim zdaniem.

Napisano
11 godzin temu, dawiddawidowski napisał:

Ja myję tak:

myjka ciśnieniowa Karcher K5 compact, pianownica PA, 2 wiadra (jedno na ciepłą wodę z szamponem drugie do płukania rękawicy/gąbki z fibry), pędzelek z delikatnym włosiem do zakamarków felg bbs, rękawica z owczej wełny lub gąbka z mikrofibry, do suszenia delikatne ręczniki mikrofibrowe do wycierania typu FLUFFY.

Sam proces powyższego mycia wraz z suszeniem zajmuje 30min. glinkowanie 30.min. zabawa z lakierem kilka godzin lub sam wosk 1-2 godz.

Najlepiej umyć, wyglinkować i kolejnego dnia zabawa z woskami itp.;] 

Na to wszystko na majonezie, który niewaidomo jak będzie umyty będzie brzydalem ;]

Napisano
37 minut temu, spad napisał:

Na to wszystko na majonezie, który niewaidomo jak będzie umyty będzie brzydalem ;]

A szpeje do mycia warte chyba wiecej niz cale auto ;]

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Na poczatku tez tak sobie pomyslalem, ale nie kazdy musi tak samo podchodzic do sprawy.

Jednemu brakuje czasu, drugiemu checi i zapalu, trzeciemu i 1 i 2, a kolega lubi se "poglaskac" auto (nie wazne jakie i za ile).

Wkłada w to serce i $ na srodki.

Bedac mlodszym czasem recznie wosk nalozylem i to wydawalo mi sie przegieciem.

Osobiscie chetnie zaplace zeby ktos mi tak odpicowal samochod (wlasnie zastanawiam sie komu zaprowadzic), bo wiem ze nawet majac mase wolnego czasu, nie chcialoby mi sie z tym bawic.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

matiz jest od 2004 roku i zostaje do końca bo jest utrzymywany w bdb stanie :facepalm: po za tym jest jeszcze 5 innych samochodów :nie_wiem:;l

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.