Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka świateł mijania a właściwie jej brak

Featured Replies

Napisano
Teraz, sherif napisał:

W czasie złej pogody automat powinien przełączyć na mijania. Z moich obserwacji zapominalscy to starsze auta z dołożonymi DRL, czyli Ci bez automatu.

Nowsze też tak mają. Deszcz pada, a z tyłu ciemno.

Może mają czujnik zmierzchu, ale nie mają czujnika deszczu. :hmm:

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

To nie ma znaczenia, jeżeli przejrzystość i jasność spada światła powinny się przełączyć.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

To nie ma znaczenia, jeżeli przejrzystość i jasność spada światła powinny się przełączyć.

3 godziny temu, rwIcIk napisał:

A wystarczy taki prosty automat - włącza mijania przy włączeniu wycieraczek...

Edytowane przez grogi

Napisano
8 minut temu, grogi napisał:

Wydaje mi się że jakaś marka miala [lub ma]taki patent w swoich autach.

Napisano
5 godzin temu, sherif napisał:

Przy sterowaniu ręcznym? :phi: Jak się to ma włączyć?

Zrobiłem próbę oświetlenia w trybie AUTO i tego samego dnia wyłączyłem. Mając DRL o sile dwóch słońc ;) przy wjeździe do zacienionego lasu w słoneczny dzień włączały mi się mijania... :bzik: no bez jaj.

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał:

Tyle, że może być letni drobny deszczyk + słońce i .. padający gęsty śnieg ponurą zimą. Warunki jakże inne pod względem widoczności.

41 minut temu, romano11 napisał:

Przy sterowaniu ręcznym? :phi: Jak się to ma włączyć?

Zrobiłem próbę oświetlenia w trybie AUTO i tego samego dnia wyłączyłem. Mając DRL o sile dwóch słońc ;) przy wjeździe do zacienionego lasu w słoneczny dzień włączały mi się mijania... :bzik: no bez jaj.

Mowa o AUTO.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Tyle, że może być letni drobny deszczyk + słońce i .. padający gęsty śnieg ponurą zimą. Warunki jakże inne pod względem widoczności.

Od włączenia świateł mijania jeszcze nikomu się krzywda nie stała.

Napisano
8 godzin temu, Raku napisał:

Szach ..... i mat.

Żaden szach mat.

8 godzin temu, rwIcIk napisał:

a z tyłu nic nie świeci.

A po co za dnia ma świecić?

Napisano
4 godziny temu, wlad napisał:

Wydaje mi się że jakaś marka miala [lub ma]taki patent w swoich autach.

W passacie b6 mam czujnik deszczu i zmierzchu, potrafi wlaczyc swiatla przy jasnym swietle ale w czasie deszczu jak wycieraczki dzialaja. 

Napisano
24 minuty temu, fred77 napisał:

Żaden szach mat.

A po co za dnia ma świecić?

W czasie zmniejszonej widoczności, np. w deszczu. 

Samochody wzbijają zasłonę wodną za sobą i są słabo widoczne bez świateł z tyłu.

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał:

Samochody wzbijają zasłonę wodną za sobą i są słabo widoczne bez świateł z tyłu.

Pisałem o tym wyżej.

Tak więc powtórzę jeszcze raz. I nie piszę tego po to by się jakoś wymądrzać tylko pod kątem zwykłej logiki.

;)

Co mi dadzą świecące się za dnia tylne światła pozycyjne samochodu, który jedzie w tym samym kierunku co ja?

Przecież ten samochód nie zbliża się gwałtownie z przeciwka tylko jedzie przede mną. Poprzedzający samochód widać z daleka, widzę tan samochód, często z daleka nie widać czy ma on włączone czy wyłączone światła, dopiero podczas doganiania go można zobaczyć czy ma on włączone te światła czy nie.

Dlatego nie ma to najmniejszego znaczenia.

Jeszcze inaczej można to ująć. Załóżmy, że przy dobrej pogodzie widać te światła z daleka ale podczas jakichś opadów czy nawet niedużej mgły i tak za dnia tych pozycyjnych nie widać lub są słabo widoczne, natomiast doskonale widoczny jest sam samochód, który jedzie w tę samą stronę co my.

Cały czas utrzymujemy od poprzedzającego pojazdu jakąś odległość, zbliżamy się do niego lub oddalamy i cały czas widzimy sam pojazd, jego tylne światła pozycyjne są zupełnie zbędne. Gdybyśmy chcieli żeby samochód był dobrze widoczny z tyłu z daleka to dopiero tylne światła przeciwmgłowe sprawią, że efekt świecenia będzie o wiele lepszy.

Tylko, że zaraz znajdzie się grupa jeszcze bardziej wrażliwych kierowców, którzy mają uczulenie na tylne światła przeciwmgłowe. Nie raz zdarzyło mi się trafić W NOCY na normalnie jadący samochód tyle że bez tylnych świateł i nawet w nocy jakoś nie spowodowało to, że gwałtownie mi ten samochód zagroził. Owszem było zaskoczenie, ale żebym musiał jakoś gwałtownie hamować to nic z tych rzeczy. Wiele razy zdarzyło się spotkać nocą jadący nieoświetlony samochód w mieście i też jakoś nie spowodowało to, że coś złego się stało, tym bardziej w mieście, gdzie świecą latarnie uliczne.

Napisano
1 minutę temu, fred77 napisał:

Pisałem o tym wyżej.

Tak więc powtórzę jeszcze raz. I nie piszę tego po to by się jakoś wymądrzać tylko pod kątem zwykłej logiki.

;)

Co mi dadzą świecące się za dnia tylne światła pozycyjne samochodu, który jedzie w tym samym kierunku co ja?

Nie wiem, ale dla mnie dziwnie wygląda taki pojazd bez świateł w deszczu.

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał:

Nie wiem, ale dla mnie dziwnie wygląda taki pojazd bez świateł w deszczu.

Wspominałem też o tym, że gdy jadę za dnia, podczas deszczu, po drodze szybkiego ruchu, po mocno mokrym asfalcie, to oprócz świateł  pozycyjnych i mijania włączam też światła przeciwmgłowe tylne i przednie. Wówczas wiem, że widać mnie zza chmury mgły wodnej, która unosi się za samochodem.

Ale gdy siąpi sobie jakiś tam deszczyk na zwykłej drodze to jadę na dziennych.

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał:

Nie każdy opad zmniejsza widoczność.

Samochody wzbijają zasłonę wodną i są słabo widoczne. Sądzisz, że przez tę zasłonę będą widoczne ich pozycyjne? A skoro widzisz zasłonę, to wniosek taki, że coś ją musi wzbijać i chyba nie musisz mieć orientacji odnośnie odległości co do centymetra - wystarczy nie jechać w tej wzbijanej zasłonie.

Napisano
1 minutę temu, romano11 napisał:

Nie każdy opad zmniejsza widoczność.

Samochody wzbijają zasłonę wodną i są słabo widoczne. Sądzisz, że przez tę zasłonę będą widoczne ich pozycyjne? A skoro widzisz zasłonę, to wniosek taki, że coś ją musi wzbijać i chyba nie musisz mieć orientacji odnośnie odległości co do centymetra - wystarczy nie jechać w tej wzbijanej zasłonie.

Pisałem już. Dla mnie dziwnie taki pojazd bez świateł wygląda.

Napisano
12 godzin temu, fred77 napisał:

Wspominałem też o tym, że gdy jadę za dnia, podczas deszczu, po drodze szybkiego ruchu, po mocno mokrym asfalcie, to oprócz świateł  pozycyjnych i mijania włączam też światła przeciwmgłowe tylne i przednie. Wówczas wiem, że widać mnie zza chmury mgły wodnej, która unosi się za samochodem.

Obym Cię w takich warunkach na drodze nie spotkał...Do włączania tego, co przepisy wymagają masz opory a sam włączasz niepotrzebnie irytujące i męczące innych światła. Po co Ci przednie przeciwmgielne? Żeby oślepiać? Zaznajom się ze sposobem, w jaki świecą i zastanów się, co Ci one dają, jeśli jedziesz szybciej, niż 50km/h.Tylne to samo. Przepisy jasno mówią, kiedy należy je włączać. Chmura wody podnoszona autem nie ma z tym związku.

Edytowane przez 106

Napisano
Dnia 28.04.2017 o 19:47, Cinos napisał:

VAG czyli VW?

jeźdzę czasami Octavia 2 FL i tam jest normalnie na srodku, zreszta w Fabii bylo to samo

Ok, VW. Uogólniłem do VAG ale chyba nie miałem racji.

Dnia 28.04.2017 o 21:14, Vadero napisał:

Masz kontrolkę świateł mijania, tylko nie jest ona na desce tylko na pokrętle - jak masz na AUTO i załączone światła to zapala sie symbol świateł. Jak światla zgaszone to tylko AUTO sie świeci.

Przyjrzę się, nie zwróciłem na to uwagi.

22 godziny temu, rwIcIk napisał:

Jedni zapominają włączyć.

Ale inni z automatycznymi dziennymi zapominają, że w czasie złej pogody powinni włączyć mijania. Zdają się na automat, a z tyłu nic nie świeci.

Wydaje mi się, że automat działa dosyć dobrze, ale po prostu chciałbym wiedzieć jakie światła są włączone.

Napisano
17 godzin temu, fred77 napisał:

To że robisz źle, nie oznacza wcale że masz rację, a ten pseudo naukowy bełkot który niby udowadnia ma się nijak do rzeczywistości.

Albo mało jeździsz, albo strasznie palisz głupa, bo tak naprawdę bez problemu wskaże sytuację w której włączone światła pozycyjne tylne ułatwiały jazdę za samochodem poprzedzającym, bo choćby łatwiej ocenić odległość czy prędkość. A tekst który wkleiłeś to jest takie stwierdzanie "bo mi tak pasuje". I uwierz mi ja to przeżyłem - a Ty generalnie łamiesz przepisy jadąc na dziennych.

Napisano
17 godzin temu, fred77 napisał:

Ty wlaczasz, ale sporo osob nic nie wlaczy...

Przejedz sie przez jakis kraj, gdzie nie ma takiego obowiazku w deszczu to zobaczysz ilu kierowcow o tym zapomina.

IMHO ten obowiazek jest dobry, bo dzieki temu wszycy maja zapalone swiatla, nawet jesli przez 80% czasu swieca bez sensu.

Napisano
Godzinę temu, AstraC napisał:

To że robisz źle, nie oznacza wcale że masz rację, a ten pseudo naukowy bełkot który niby udowadnia ma się nijak do rzeczywistości.

Albo mało jeździsz, albo strasznie palisz głupa, bo tak naprawdę bez problemu wskaże sytuację w której włączone światła pozycyjne tylne ułatwiały jazdę za samochodem poprzedzającym, bo choćby łatwiej ocenić odległość czy prędkość. A tekst który wkleiłeś to jest takie stwierdzanie "bo mi tak pasuje". I uwierz mi ja to przeżyłem - a Ty generalnie łamiesz przepisy jadąc na dziennych.

Nawet w F1 w deszcz włączają światło z tyłu bolidu :ok:

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Fred nie jezdzi jak w F1 ;]

Wiec w jego przypadku mozna jezdzic bez swiatel nawet po ciemku ;)

Napisano
4 godziny temu, AstraC napisał:

Albo mało jeździsz, albo strasznie palisz głupa, bo tak naprawdę bez problemu wskaże sytuację w której włączone światła pozycyjne tylne ułatwiały jazdę za samochodem poprzedzającym, bo choćby łatwiej ocenić odległość czy prędkość.

Ja mam taką zasadę - jak w złych warunkach widzę przed sobą zarys samochodu a potem jego światła postojowe to swoich nie załączam i jadę na dziennych. Mijania włączam jak się na tyle ściemni, że czuję potrzebę oświetlenia drogi przed samochodem. Ktoś mi powie, że robię źle? ;]

Napisano
9 godzin temu, 106 napisał:

Obym Cię w takich warunkach na drodze nie spotkał...

Obym to, obym tamto...

Do włączania tego, co przepisy wymagają masz opory a sam włączasz niepotrzebnie irytujące i męczące innych światła.

Poczytaj jeszcze raz co napisałem i do czego się odnosiłem.

Po co Ci przednie przeciwmgielne? Żeby oślepiać?

Gdyby miało one oślepiać to nikt by ich nie dopuścił do użytku.

Zaznajom się ze sposobem, w jaki świecą

Snop światła jest płaski. Prawidłowe ustawienie powoduje, że pada on kila metrów przed samochodem i rozchodzi się szeroko na boki. Także nie świeci prosto jak światła drogowe, a tym samym nie oślepia.

co Ci one dają, jeśli jedziesz szybciej, niż 50km/h.Tylne to samo. Przepisy jasno mówią, kiedy należy je włączać. Chmura wody podnoszona autem nie ma z tym związku.

Dodatkowa para punktów świetlnych podczas szybkiej jazdy po autostradzie czy drodze ekspresowej gdy pada lub leje deszcz i jest mocno mokro być może spowoduje to, że mój samochód dla kogoś będzie lepiej widoczny.

Chmura ma związek, bo dopiero wówczas widać, że coś się z tyłu świeci. Właśnie dlatego uparcie argumentuję to, że tylne światła pozycyjne wówczas są zupełnie zbędne, bo ich po prostu nie widać, dopiero widać tylne światła przeciwmgłowe.

I jeszcze raz powtórzę. Nie mówię tu o poruszanie się pojazdem nocą, bo wówczas bardzo dobrze widać światła pozycyjne nawet przez tę chmurę wody wyrzucanej spod kół szybko jadącego pojazdu. Wówczas w nocy nie włączam tylnych świateł przeciwmgłowych.

Mówię o poruszaniu się za dnia.

Edytowane przez fred77

Napisano
5 godzin temu, AstraC napisał:

bez problemu wskaże sytuację w której włączone światła pozycyjne tylne ułatwiały jazdę za samochodem poprzedzającym, bo choćby łatwiej ocenić odległość czy prędkość.

A to bez świateł nie da się określić odległości i prędkości?

Weź daruj.

Szukanie argumentów na siłę, które są dość dziecinne.

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał:

I zauważ, że nie jest to mała lampka z żarówką 5W. Tylko trochę większa, która świeci nawet lepiej niż tylna przeciwmgłowa.

I jeszcze raz napiszę, że za dnia, podczas deszczu i jazdy po drodze szybkiego ruchu z prędkością 100km/h i czasami więcej włączam światła mijania oraz dodatkowo przeciwmgłowe przednie i tylne.

Napisano
Godzinę temu, amazaque napisał:

Ja mam taką zasadę - jak w złych warunkach widzę przed sobą zarys samochodu a potem jego światła postojowe to swoich nie załączam i jadę na dziennych. Mijania włączam jak się na tyle ściemni, że czuję potrzebę oświetlenia drogi przed samochodem. Ktoś mi powie, że robię źle? ;]

80% internetu Ci powie, że robisz źle.

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał:

Ty wlaczasz, ale sporo osob nic nie wlaczy...

I jakoś mi te samochody nie przeszkadzają. Tylko, że ja to faktycznie chyba dziwny jestem, bo może za dobrze widzę czy jak?

Napisano
8 minut temu, fred77 napisał:

80% internetu Ci powie, że robisz źle.

A robię źle?

Napisano
10 minut temu, fred77 napisał:

I zauważ, że nie jest to mała lampka z żarówką 5W. Tylko trochę większa, która świeci nawet lepiej niż tylna przeciwmgłowa.

I jeszcze raz napiszę, że za dnia, podczas deszczu i jazdy po drodze szybkiego ruchu z prędkością 100km/h i czasami więcej włączam światła mijania oraz dodatkowo przeciwmgłowe przednie i tylne.

Na zwykłych drogach nie włączasz? Czemu?

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Na zwykłych drogach nie włączasz? Czemu?

Bo jedzie się wolniej, nie wzbija się tyle wody za samochodem i wszystko dobrze widać. Wyjątkiem są oberwania chmury gdzie nawet wycieraczki na najszybszym biegu nie nadążają z wycieraniem szyby.

Napisano
Teraz, fred77 napisał:

Bo jedzie się wolniej, nie wzbija się tyle wody za samochodem i wszystko dobrze widać. Wyjątkiem są oberwania chmury gdzie nawet wycieraczki na najszybszym biegu nie nadążają z wycieraniem szyby.

Dziwnym kierowcą jednak jesteś.

Jedne przepisy stosujesz co do joty a inne wg własnego widzi mi się 8]

Napisano
Dnia 3.05.2017 o 12:57, sherif napisał:

W czasie złej pogody automat powinien przełączyć na mijania. Z moich obserwacji zapominalscy to starsze auta z dołożonymi DRL, czyli Ci bez automatu.

Mgly najczesciej nie rozpozna i jada tylko na dziennych tylu wogole nie widac.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Dziwnym kierowcą jednak jesteś.

Jedne przepisy stosujesz co do joty a inne wg własnego widzi mi się 8]

Nie według własnego widzimisię tylko według prostych zasad logiki i tego co po prostu widzę. Niestety ale należę do tego pokolenia, które w szkole nie uczyło się wypełniać tabelki, uzupełniać testy i dopasowywać się do klucza i wynaturzonych procedur.

Napisano
17 minut temu, wujekcybul napisał:

Mgly najczesciej nie rozpozna i jada tylko na dziennych tylu wogole nie widac.

We mgle jest znacznie mniejsza przejrzystość powietrza, przez co jest mniej światła, prawidłowo czujnik powinien przełączyć światła. Dwa razy miałem mgłę i zadziałał prawidłowo, mimo dnia i dość małej mgły. Znów zresztą z moich obserwacji najwięcej aut na DRL było tych z dołożonymi lampami (czyli bez auto)

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał:

Znów zresztą z moich obserwacji najwięcej aut na DRL było tych z dołożonymi lampami (czyli bez auto)

Przeciez obecnie kazde nowe auta ma DRL, a jedynie jakis niewielki % z nich ma tryb auto...

To raczej nie jest standardowe wyposazenie w podstawowych model klasy A, B, C czy pewnie nawet D ;)

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Przeciez obecnie kazde nowe auta ma DRL, a jedynie jakis niewielki % z nich ma tryb auto...

To raczej nie jest standardowe wyposazenie w podstawowych model klasy A, B, C czy pewnie nawet D ;)

W A i B pewnie racja, tyle że stosunkowo jest ich mniej niż starszych z dołożonymi, przynajmniej ja tak zaobserwowałem.

Najlepiej to widać w tunelach w mieście które się przełączają które nie.

Napisano
Dnia 3.05.2017 o 21:18, SebeKK napisał:

W passacie b6 mam czujnik deszczu i zmierzchu, potrafi wlaczyc swiatla przy jasnym swietle ale w czasie deszczu jak wycieraczki dzialaja. 

Bo koledzy znowu instrukcji nie czytali - w trybie auto, jak są włączone wycieraczki to zapala swiatla mijania :) bmw zapalalo i vagi też

Napisano
1 minutę temu, Vadero napisał:

Bo koledzy znowu instrukcji nie czytali - w trybie auto, jak są włączone wycieraczki to zapala swiatla mijania :) bmw zapalalo i vagi też

Osobiscie uwazam ze w B6 czujnik swiata z czujnikiem deszczu idealnie dzialaja, i podejrzewam ze nowsze autoamty jeszcze lepiej. Jeszcze ani razu nie musiale przelaczyc na manuala. bo w moim odczuciu full automat jest OK.

Napisano

Oj Fred. Ty masz swój świat i tyle. Dobrze ze jednak większość kierowców nie włącza pmgielnych tylnych jak pada deszcz na ekspresowce...

Napisano
3 minuty temu, tomata napisał:

Dobrze ze jednak większość kierowców nie włącza pmgielnych tylnych jak pada deszcz na ekspresowce...

Jako ciekawostkę napiszę, że w Czechach we mgle, podczas opadów śniegu i mocnego deszczu włączenie tylnego światła przeciwmgielnego jest obowiązkowe.

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał:

Jako ciekawostkę napisze Ci ze miesięcznie przejeżdżam jakieś 3-5tys km po Czechach i nie zauważyłem tego zjawiska

Edytowane przez tomata

Napisano
Teraz, tomata napisał:

Jako ciekawostkę napisze Ci ze miesięcznie przejeżdżam jakieś 3-5tys km i nie zauważyłem tego zjawiska

A ja w trakcie majowki, dwukrotnie przez Austrie i sporo aut jechalo bez swiatel w sporym deszczu...

Az bylem zdziwiony bo ogolnie to tam raczej wszyscy jezdza zgodnie z przepisami, itp.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

A ja w trakcie majowki, dwukrotnie przez Austrie i sporo aut jechalo bez swiatel w sporym deszczu...

Az bylem zdziwiony bo ogolnie to tam raczej wszyscy jezdza zgodnie z przepisami, itp.

Ale to dobrze czy źle? ;]

Napisano
Teraz, tomata napisał:

Ale to dobrze czy źle? ;]

Zle, bo jestem przyzwyczajony do swiatel zapalonych non stop w PL.

To zdecydowanie poprawia widocznosc a poleganie na dyscyplinie kierowcow nie zawsze dziala jak nalezy ;]

Napisano
12 godzin temu, fred77 napisał:

A to bez świateł nie da się określić odległości i prędkości?

Weź daruj.

Szukanie argumentów na siłę, które są dość dziecinne.

Ty mówisz o szukaniu argumentów na siłę? Pisząc że nie włączysz bo to nic nie daje? Oddaj lepiej prawo jazdy bo stwarzasz zagrożenie na drodze.

Czy Ci się to podoba czy nie - łamiesz w ten sposób przepisy - jak inny argument do Ciebie nie dociera. Art. 51 i 52.

Napisano

Czy Ci się to podoba czy nie - łamiesz w ten sposób przepisy - jak inny argument do Ciebie nie dociera. Art. 51 i 52.

52 też? :hmm:  :phi:

A najlepsze jest to, że w tunelu można jechać na dziennych i jest OK :hehe:

Napisano

Ty mówisz o szukaniu argumentów na siłę? Pisząc że nie włączysz bo to nic nie daje? Oddaj lepiej prawo jazdy bo stwarzasz zagrożenie na drodze.

Przesadzasz i to mocno.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

Przesadzasz i to mocno.

W konkretnej sytuacji tak - ale ja tutaj piszę o ogóle jego zachowania - traktuje przepisy wybiórczo - jak są na jego korzyść to cacy, jak nie to be. Stąd takie twierdzenie. ;) 

Napisano
1 minutę temu, AstraC napisał:

W konkretnej sytuacji tak - ale ja tutaj piszę o ogóle jego zachowania - traktuje przepisy wybiórczo - jak są na jego korzyść to cacy, jak nie to be. Stąd takie twierdzenie. ;)

To fakt :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.