Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W temacie jednorazowości TSI i DSG

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, kaczorek79 napisał:

Nie potrzeba cudu, żeby serwisować auto w warsztacie niezależnym. Mam też klientów, którzy po trzech latach gwary odchodzą od ASO, ale trochę naopowiadają się u mnie, jak to było z autami zastępczymi na czas np wymiany skrzyni biegów. Jeśli chodzi o przedłużoną gwarancję... uważasz, że to jest problem dla takiego VAGa zrobić auto, które nie posypie się do 300 kkm? Żaden problem, tylko po co to robić, lepiej obliczyć wszystko na krótszy przebieg, później sprzedawać przedłużone gwarancje, a część klientów wydoić.

Dobrze, że BMW na to nie wpadło. Chyba czas się rozejrzeć za pełnoletnim e46...

Napisano
40 minut temu, kadu napisał:

Dobrze, że BMW na to nie wpadło. Chyba czas się rozejrzeć za pełnoletnim e46...

Nie stać Cię na utrzymanie.

Wiesz, że są takie e46, którym jeszcze sporo brakuje do pełnoletności? 

Edytowane przez kaczorek79

Napisano

a ktos wie jak sie trzyma 1.8 TSI z DSG7 DQ200 ? ta "sucha" skrzynia?

Napisano

9 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Nie potrzeba cudu, żeby serwisować auto w warsztacie niezależnym. 

Jeśli chodzi o przedłużoną gwarancję... uważasz, że to jest problem dla takiego VAGa zrobić auto, które nie posypie się do 300 kkm? Żaden problem, tylko po co to robić, lepiej obliczyć wszystko na krótszy przebieg, później sprzedawać przedłużone gwarancje, a część klientów wydoić.

I jak widać część klientów da się wydoić, nawet uznając to za element godny pochwały:

Praktycznie kazdy jeden producent oferuje opcje przedluzenia gwaranacje, za dodatkowe $$$. Co w tym dziwnego?

Ano to dziwnego, że dla mnie takie podejście jest chore: pierwsze, że to się powinno nazywać "ubezpieczenie od ryzyka awarii", a drugie to pokrętna logika, wg której zapłać nam 3kzł więcej, to dokręcimy "ważny element" (tu można wstawić, co komu do głowy przyjdzie:phi:) prawidłowo i się on nie poluzuje, nie odpadnie. Jeśli zaś będziesz skąpcem, sprzedamy Ci bolid poskładany byle jak, na odwal... :hehe:

Napisano

Zastanawia mnie tylko, dlaczego osoby kupując auto za 100 tys zl oszczędzają 3 tys zl na dodatkowych 3 latach gwarancji, czyli kompletnego spokoju głowy. 

Może jest limit przebiegu? Albo gorsze warunki gwarancji

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
57 minut temu, romano11 napisał:

I jak widać część klientów da się wydoić, nawet uznając to za element godny pochwały:

Ano to dziwnego, że dla mnie takie podejście jest chore: pierwsze, że to się powinno nazywać "ubezpieczenie od ryzyka awarii", a drugie to pokrętna logika, wg której zapłać nam 3kzł więcej, to dokręcimy "ważny element" (tu można wstawić, co komu do głowy przyjdzie:phi:) prawidłowo i się on nie poluzuje, nie odpadnie. Jeśli zaś będziesz skąpcem, sprzedamy Ci bolid poskładany byle jak, na odwal... :hehe:

Ale co konkretnie chciales przekazac? :hehe:

Zeby nie kupowac nowych aut, bo dopiero po 5-10 latach zaczynaja byc w pelni bezawaryjne?

Napisano
Godzinę temu, romano11 napisał:

pokrętna logika, wg której zapłać nam 3kzł więcej, to dokręcimy "ważny element" (tu można wstawić, co komu do głowy przyjdzie:phi:) prawidłowo i się on nie poluzuje, nie odpadnie.

wygląda na to, że nigdy nawet nie byłes w którymś salonie zapytać o zasadach działania i sposobów zakupu takiej dodatkowej gwarancji...

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

Może jest limit przebiegu? Albo gorsze warunki gwarancji

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Jeżeli dla kogoś 150/200 tys km,  a niektórzy producenci i  300 tys km dają limit przy przedłużeniu gwarancji do 5 lat, to chyba dla większości kowalskiego limit 150 kkm nke jest do zrobienia w czasie 5 lat? Zazwyczaj zakres przedłużonej gwarancji jest taki sam jak tej bazowej.

Napisano
12 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Nie potrzeba cudu, żeby serwisować auto w warsztacie niezależnym. Mam też klientów, którzy po trzech latach gwary odchodzą od ASO, ale trochę naopowiadają się u mnie, jak to było z autami zastępczymi na czas np wymiany skrzyni biegów. Jeśli chodzi o przedłużoną gwarancję... uważasz, że to jest problem dla takiego VAGa zrobić auto, które nie posypie się do 300 kkm? Żaden problem, tylko po co to robić, lepiej obliczyć wszystko na krótszy przebieg, później sprzedawać przedłużone gwarancje, a część klientów wydoić.

Żeby zrobić dobry współczesny samochód z tym całym wyposażeniem, jakie dzisiaj się sprzedaje, taki, żeby na 100% przejechał bez żadnej awarii 300 tys. km to musiałby on kosztować pewnie kilka razy tyle, co kosztuje dzisiaj. Nikt by tego nie kupił, nikogo by to za bardzo nie interesowało. Czasy się zmieniają. Dziś kupuje się samochód jak każdy inny sprzęt, nie trzeba nawet kupować, idziesz do salonu, bierzesz leasing na 3-4 lata albo wynajem, potem oddajesz i bierzesz nastepny. Mało kogo interesuje eksploatacja w dłuższej perspektywie. Klientów interesują bardziej elektroniczne gadżety, osiągi czy spalanie, a nie trwałość po 10 latach, bo tyle nikt nie będzie tym jeździł. Tacy są klienci, dla takich klientów producenci projektują i produkują i wszyscy są zadowoleni. Oprócz biednego Polaka, co się przyzwyczaił do kupowania ledwo dotartych niemieckich dwunastoletnich bezawaryjnych perełek. Niestety o nim producent nie pomyślał, no straszne to jest po prostu.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Ale co konkretnie chciales przekazac?

Całkiem niewiele, szczególnie zważając na fakt, że dodatkowe ubezpieczenie kupuje się oddzielnie, u dealera, kiedy auto już stoi pod drzwiami. Producent nie ma pojęcia czy wyprodukowane auto ma ekstra gwarancję czy jej nie ma. No ale o tym nabywca pełnoletnich aryjskich perełek wiedzieć niestety nie może.

Napisano
11 godzin temu, Cinos napisał:

Trzyma się.

Zdarzają się pady mechatroniki, zdarzają się sprzęgła do wymiany.

U mnie 80 kkm i jeździ na razie.

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał:

Trzyma się.

Zdarzają się pady mechatroniki, zdarzają się sprzęgła do wymiany.

U mnie 80 kkm i jeździ na razie.

no sprzęgła to pewnie eksploatacja, chociaz powinny dluzej wytrzymywac

pytam, bo często pojawia sie Octavie 1.8 TSI z DSG7 zamiast manuala

a cenowo gość tutaj juz zszedł z tego co kojarze z 5kPLN z ceny

https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-octavia-auto-na-fabrycznej-gwarancji-do-01-2018-ID6ySIOZ.html#b5044631f1

Napisano
Godzinę temu, Cinos napisał:

https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-octavia-auto-na-fabrycznej-gwarancji-do-01-2018-ID6ySIOZ.html#b5044631f1

Niska cena w sumie. 

Za moją będę chciał tyle za rok wziąć, ale netto ;]

Edytowane przez mrBEAN

Napisano
8 minut temu, mrBEAN napisał:

Niska cena w sumie. 

"kosztowała" 65.900 niedawno ale chyba nie było chętnych, obserwuję ją od jakiegoś czasu

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:W4XnwDVhN7IJ:https://www.otomoto.pl/en/oferta/skoda-octavia-auto-na-fabrycznej-gwarancji-do-01-2018-ID6ySIOZ.html+&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=opera

Napisano
Dnia 24/05/2017 o 00:39, Cinos napisał:

W zeszłym roku przed zakupem robiłem rekonesans po internecie na forach seata i skody. Dramatów się nie doszukałem (najgorsze informacje o tych skrzyniach znalazłem na stronach ogólnomotoryzacyjnych, czyli niekoniecznie tam gdzie są użytkownicy tychże), więc zaryzykowałem zakup - na razie dopiero 20 000 km, więc nic dziwnego że szafa gra. Może do 5 lat lub 150 kkm dojeździ, choć wg ekspertów z AK nie ma na to szans :phi:

Generalne zasady - żeby obniży ryzyko szybkiego zużycia sprzęgieł trzeba unikać pałowania, żeby ograniczyć ryzyko padu mechatroniki trzeba wymieniać olej w mechatronice co 60 000 km (choć ASO o tym nie mówi), żeby dwumas miał szanse dłużej pożyć trzeba unikać jazdy emeryckiej - czyli jeździć normalnie.

Napisano
Dnia 5/25/2017 o 14:25, Manx napisał:

W zeszłym roku przed zakupem robiłem rekonesans po internecie na forach seata i skody. Dramatów się nie doszukałem (najgorsze informacje o tych skrzyniach znalazłem na stronach ogólnomotoryzacyjnych, czyli niekoniecznie tam gdzie są użytkownicy tychże), więc zaryzykowałem zakup - na razie dopiero 20 000 km, więc nic dziwnego że szafa gra. Może do 5 lat lub 150 kkm dojeździ, choć wg ekspertów z AK nie ma na to szans :phi:

Generalne zasady - żeby obniży ryzyko szybkiego zużycia sprzęgieł trzeba unikać pałowania, żeby ograniczyć ryzyko padu mechatroniki trzeba wymieniać olej w mechatronice co 60 000 km (choć ASO o tym nie mówi), żeby dwumas miał szanse dłużej pożyć trzeba unikać jazdy emeryckiej - czyli jeździć normalnie.

W DSG 6 biegowych trzeba wymieniac bo jest wspolny olej dla skrzyni / mechatroniki i mokrych sprzegiel (oddzielone sa filtrem) ale tak czy siak syfi sie.

DSG7 bieg o ktorej pisze Cinos ma suche sprzegla i olej sie nie syfi w niej.

Napisano
Dnia 24.05.2017 o 12:05, Cinos napisał:

zmieniasz GP ?

Napisano
1 godzinę temu, BoRuCh napisał:

zmieniasz GP ?

ja już od dwóch lat chcialbym zmienić, ale nie mogę niczego znaleźć co mi podpasuje cenowo i wyglądowo

jakbym znalazl w dobrej cenie Leona 6F 1.8 TSI FR manual czarny, czerwony + dach to bym brał, a tak patrze po takich wlasnie wynalazkach

w Łodzi tez fajna S3 stoi, ale tego juz chyba tak latwo nie utrzymam..

https://www.otomoto.pl/oferta/audi-s3-ID6yQuAf.html#45728f1f8b

a kosztowala jakis czas temu 69.900...

Napisano
20 godzin temu, BoRuCh napisał:

zmieniasz GP ?

Już trzy lata temu zmieniał, na A5. Co chwilę nowe ogłoszenia wrzuca, szuka auta jak pixel kampera... ;]

Napisano
20 godzin temu, Cinos napisał:

ja już od dwóch lat chcialbym zmienić, ale nie mogę niczego znaleźć co mi podpasuje cenowo i wyglądowo

jakbym znalazl w dobrej cenie Leona 6F 1.8 TSI FR manual czarny, czerwony + dach to bym brał, a tak patrze po takich wlasnie wynalazkach

w Łodzi tez fajna S3 stoi, ale tego juz chyba tak latwo nie utrzymam..

https://www.otomoto.pl/oferta/audi-s3-ID6yQuAf.html#45728f1f8b

a kosztowala jakis czas temu 69.900...

w tył łojona

Napisano
7 godzin temu, Vadero napisał:

w tył łojona

skąd wiesz?

Napisano
29 minut temu, Cinos napisał:

skąd wiesz?

Wydech cały powyginany.

Napisano
10 godzin temu, Marcinekkk napisał:

moje tsi 1,2  2016  je olej  az milo 

skoda rapid 

Ile na ile?

Nie słyszałem by 1.2 brały, może nowomoda ze świeżych roczników :D

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał:

Ile na ile?

Nie słyszałem by 1.2 brały, może nowomoda ze świeżych roczników :D

Pytanie jak eksploatowany? 0/1 😆

Napisano
Dnia 27/05/2017 o 09:35, jaceq napisał:

W DSG 6 biegowych trzeba wymieniac bo jest wspolny olej dla skrzyni / mechatroniki i mokrych sprzegiel (oddzielone sa filtrem) ale tak czy siak syfi sie.

DSG7 bieg o ktorej pisze Cinos ma suche sprzegla i olej sie nie syfi w niej.

Tak - w 6 biegowej instrukcja mówi o wymianie, bo jakieś drobiny ze scierających się sprzęgieł mogą tam się pojawiać i uszkodzić mechatronikę. W 7 biegowej ASO ani instrukcja nie wspominają o wymianie oleju w mechatronice, ale serwisy niezależne i internet często to sugerują, bo z czasem też zbiera on zanieczyszczenia i traci swoje właściwości. Wg ASO jest on niewymienny.. tak jak wg ASO olej w silniku wymienia się co 30 000 km lub 2 lata.

Napisano
45 minut temu, Manx napisał:

Tak - w 6 biegowej instrukcja mówi o wymianie, bo jakieś drobiny ze scierających się sprzęgieł mogą tam się pojawiać i uszkodzić mechatronikę. W 7 biegowej ASO ani instrukcja nie wspominają o wymianie oleju w mechatronice, ale serwisy niezależne i internet często to sugerują, bo z czasem też zbiera on zanieczyszczenia i traci swoje właściwości. Wg ASO jest on niewymienny.. tak jak wg ASO olej w silniku wymienia się co 30 000 km lub 2 lata.

Sa tez 7s z mokrymi sprzeglami, nie wiem jak tam sytuacja wyglada.

Napisano
1 godzinę temu, jaceq napisał:

Sa tez 7s z mokrymi sprzeglami, nie wiem jak tam sytuacja wyglada.

Są. W popularnych samochodach to dość nowy produkt (DQ380/DQ381), ale występowały też w mocnych autach - np. DQ500 czy DL501. Olej należy wymieniać wszędzie... 

Edytowane przez grogi

Napisano
Dnia 24.05.2017 o 13:08, mrBEAN napisał:

Niska cena w sumie. 

Ponad 70k brutto za używaną 3letnią (pewnie) octavię :totalszok: ?

Zrób listę kolejkową chętnych, żeby się nie pozabijali przy drzwiach :hehe:

Napisano
49 minut temu, iwik napisał:

Ponad 70k brutto za używaną 3letnią (pewnie) octavię :totalszok: ?

Zrób listę kolejkową chętnych, żeby się nie pozabijali przy drzwiach :hehe:

Nie muszę sprzedać :oki:

Napisano
5 godzin temu, grogi napisał:

Są. W popularnych samochodach to dość nowy produkt (DQ380/DQ381), ale występowały też w mocnych autach - np. DQ500 czy DL501. Olej należy wymieniać wszędzie... 

Wyczytalem ze w jednej skrzyni w audi jest osobny obieg oleju moze tam jest lepiej...

Napisano
6 minut temu, jaceq napisał:

Wyczytalem ze w jednej skrzyni w audi jest osobny obieg oleju moze tam jest lepiej...

Tak. Sprzęgła i mechatronika są na jednym oleju, przekładnie na innym. 

Napisano
Dnia 21.05.2017 o 21:01, maras77 napisał:

A jak cofnie wpis o przebiegu w cepiku?

Jeśli to auto jest sprowadzane, to w cepiku jeszcze nie ma przebiegu.

Dopiero po roku się pojawi na następnym przeglądzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.