Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W temacie jednorazowości TSI i DSG

Featured Replies

Napisano

I przy okazji w klimacie 'gaz to zło': https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-touran-vw-touran-1-4-tsi-150-km-oryginalny-gaz-vw-cng-skrzynia-dsg-ID6yTstR.html#xtor=SEC-8

Za chwilę kupi go jakiś Janusz z przebiegiem 195kkm i wszyscy będą zadowoleni.

tapatalked

Napisano

To pewnie "taksówka" lotniskowa typu Nijmegen-Weeze... One właśnie dzień w dzień robią po 400-500km...

Napisano

Tylko zauważ, że jest to CNG a nie LPG. 

Drobna, aczkolwiek istotna różnica...

Napisano
33 minuty temu, K3 napisał:

W czym istotna? Ciśnienie w zbiorniku trochę większe - ale iskrze to naprawdę wszystko jedno...

Napisano
36 minut temu, K3 napisał:

Na taxi po miescie jak znalazl :ok:

Napisano
1 godzinę temu, format napisał:

I przy okazji w klimacie 'gaz to zło': https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-touran-vw-touran-1-4-tsi-150-km-oryginalny-gaz-vw-cng-skrzynia-dsg-ID6yTstR.html#xtor=SEC-8

tapatalked

no i co w związku z tym?

Napisano

Pytanie, która skrzynia tam już siedzi, ile turbin i wtryskiwaczy wymienili po drodze, oraz bardzo prawdopodobne, że to jest drugi kompletny silnik i zaraz będzie wymagał kolejnej zmiany. Auto robiło tyle km dziennie, że grube inwestycje były bardzo wskazane.

Napisano
2 godziny temu, format napisał:

tapatalked

A jak cofnie wpis o przebiegu w cepiku?

Napisano
  • Autor
Pytanie, która skrzynia tam już siedzi, ile turbin i wtryskiwaczy wymienili po drodze, oraz bardzo prawdopodobne, że to jest drugi kompletny silnik i zaraz będzie wymagał kolejnej zmiany. Auto robiło tyle km dziennie, że grube inwestycje były bardzo wskazane.

Najprawdopodobniej to już trzydziesty silnik, bowiem standardowy przelot tsi według mędrców z MK to okolice 20kkm.

tapatalked

Napisano
  • Autor

A jaka część klienteli to sprawdzi? Będzie dobra cena to pójdzie na pniu. Zapomniałeś w jakim żyjesz kraju

tapatalked

Napisano

VAG z TSIi DSG jest praktycznie niesprzedawalny na rynku używek bez gwarancji - fama poszła.

Napisano
10 minut temu, format napisał:

Najprawdopodobniej to już trzydziesty silnik, bowiem standardowy przelot tsi według mędrców z MK to okolice 20kkm.

tapatalked

może i tak - skoro u mnie w rodzinie w G VII 2.0 TDI z 2015 r. jest po 160 tkm 4-ta DSG i dalej szarpie :skromny:

Napisano
  • Autor
VAG z TSIi DSG jest praktycznie niesprzedawalny na rynku używek bez gwarancji - fama poszła.

Ja co prawda bez DSG, ale sprzedając swoje TSI miałem całą kolejkę chętnych, zanim w ogóle wystawiłem na otomoto. Tylko moje tsi miało ten problem że nie wiedziało że musi się zepsuć już cztery razy.

tapatalked

Napisano
22 minuty temu, format napisał:

Ja co prawda bez DSG, ale sprzedając swoje TSI miałem całą kolejkę chętnych, zanim w ogóle wystawiłem na otomoto. Tylko moje tsi miało ten problem że nie wiedziało że musi się zepsuć już cztery razy.

tapatalked

Ale przebieg miałeś już 200+ kkm? Wiesz, dzisiaj ludzie podniecają się nowymi wydumkami i chwalą w całej wsi, że ich nowa fura zrobiła bez awarii 150 kkm ;l

48 minut temu, format napisał:

tapatalked

Nie drwij, nie Ty jeden zrobiłeś trochę więcej niż 20 kkm bez awarii. Gdybym mógł, dałbym Ci numery telefonu kilku moich klientów z silnikami 1.2 1.4 TSI, czy 2.0 TDI i, jako wisienka na torcie, ze skrzynią DSG. Kupili auta nowe, pojeździli 3-5 lat i dowiedzieli się, że np skrzynia biegów, to element równie zużywalny, jak klocki hamulcowe. 

Napisano
7 minut temu, kaczorek79 napisał:

Kupili auta nowe, pojeździli 3-5 lat i dowiedzieli się, że np skrzynia biegów, to element równie zużywalny, jak klocki hamulcowe. 

Wiesz: jak ktoś jest technicznym dyletantem, to zakatuje wszystko... :phi:

Z drugiej strony - co w tym złego: nowe tarcze + klocki + skrzynia? :nie_wiem: Co nowe, to nowe... :hehe:

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał:

A jest jakiś ? Kluczowe jest wprowadzenie odpowiedniego wpisu w system jak auto będzie nabywać PL tablice.

Napisano
19 minut temu, romano11 napisał:

Wiesz: jak ktoś jest technicznym dyletantem, to zakatuje wszystko... :phi:

Bez jaj. Kupuje automat - po to żeby nie robić wcześniej doktoratu z eksploatacji.

Napisano
  • Autor
Nie drwij, nie Ty jeden zrobiłeś trochę więcej niż 20 kkm bez awarii. Gdybym mógł, dałbym Ci numery telefonu kilku moich klientów z silnikami 1.2 1.4 TSI, czy 2.0 TDI i, jako wisienka na torcie, ze skrzynią DSG. Kupili auta nowe, pojeździli 3-5 lat i dowiedzieli się, że np skrzynia biegów, to element równie zużywalny, jak klocki hamulcowe. 

Bo widzisz, to wyłącznie kwestia tego czy dzielisz się z samochodem informacjami z forum czy nie. Ja mojej kurze dałem bana na AK, tak samo jak pewnie właściciel tematowego VW. Auta po prostu nie wiedziały że muszą się zepsuć.

tapatalked

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Tylko moje tsi miało ten problem że nie wiedziało że musi się zepsuć już cztery razy.

Budujesz teorię na jednym przypadku.

Zapewne są przypadki, gdzie 2.0 TDi PD przejechało X00 kkm bez awarii napędu pompy oleju, jak i przypadki że się silnik rozleciał w Toyocie.

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

tapatalked

Boshe. Ja już służbówką 12 kkm już zrobiłem. To zostało jeszcze 8 kkm do destrukcji :panic: 

Napisano
  • Autor
Boshe. Ja już służbówką 12 kkm już zrobiłem. To zostało jeszcze 8 kkm do destrukcji :panic: 

Nie inaczej, jeszcze chwila i po silniku! :old:

tapatalked

Napisano
  • Autor
Budujesz teorię na jednym przypadku.

Śmiechłem. W relacji do psujących się współczesnych jednostek zastanów się jak wielkiemu audytorium mógł przekazać swój zawód właściciel jeszcze 20 lat temu. Niestety, internety karmią nas tysiącami historyjek 'budowlanych na jednym przypadku', bowiem wcześniej Józek mógł się poskarzyć jedynie żonie i koledze przy piwku.

Właśnie zastanawiałem się czy tego posta nie skasować, bo nie bardzo chce mi się tu dyskutować z fanami pełnoletnich e46. Spróbuję jednak nie podejmować tej dyskusji.

tapatalked

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał:

Jakim cepiku... niemieckim? :D

Napisano
28 minut temu, noras napisał:

A jest jakiś ? Kluczowe jest wprowadzenie odpowiedniego wpisu w system jak auto będzie nabywać PL tablice.

Napisane jest w ogłoszeniu, ze kraj pochodzenia Polska.

Ale rzeczywiście - w treści jest, że niezarejestrowany.

Więc wpis w Cepiku będzie taki, jaki będzie na pierwszym przeglądzie.

I dziwne jest, że jeszcze jest taki wysoki przebieg.

Napisano

po części masz rację - nie było netu ale byli też i mechanicy, których naprawiali samochody i gdzie można było zasięgnąć info o awaryjności fur i uwierz nikomu do głowy nie przyszłoby ( z wyjątkiem wielce wspaniałej motoryzacji dawnych demoludów typu Wartburg Trabant i nasz myśl techniczna) ze w samochodzie z nalotem 100 tkm może być drugi silnik lub trzecia albo czwarta skrzynia.

Niestety tak wygląda współczesna motoryzacja- co więcej wydawałoby się że problem korozji 20 lat temu został załatwiony ostatecznie to i to również wraca - co raz więcej współczesnych samochodów ma i z tym kłopot.

Tobie TSI się udało no i super, tylko że np ja nie znam ŻADNEGO właściciela tego typu silnika który nie miałby z nim kłopotów- wcześniej czy później Przypadek? raczej nie!!

Napisano
5 minut temu, maras77 napisał:

Napisane jest w ogłoszeniu, ze kraj pochodzenia Polska.

Ale rzeczywiście - w treści jest, że niezarejestrowany.

Więc wpis w Cepiku będzie taki, jaki będzie na pierwszym przeglądzie.

I dziwne jest, że jeszcze jest taki wysoki przebieg.

Pytanie ile już zdjęty nalot przez śniadego niemieckiego Mirka  :skromny:

Napisano
6 minut temu, Dareek napisał:

Tobie TSI się udało no i super, tylko że np ja nie znam ŻADNEGO

Kolega ma 5 rok Octavie 1.4 TSi i nie ma żadnych problemów. Tyle że przed zakupem doktoryzował się z silników i kupił ten poprawiony.

Napisano
28 minut temu, format napisał:

Śmiechłem. W relacji do psujących się współczesnych jednostek zastanów się jak wielkiemu audytorium mógł przekazać swój zawód właściciel jeszcze 20 lat temu. Niestety, internety karmią nas tysiącami historyjek 'budowlanych na jednym przypadku', bowiem wcześniej Józek mógł się poskarzyć jedynie żonie i koledze przy piwku.

....i mimo, że miałem Cię zawsze za pioniera hejtu i szyderstwa w wielu dyskusjach na AK, tak  tym razem muszę przyznać - to jest mądre i całkowicie się z tym zgadzam.

Napisano
13 minut temu, Dareek napisał:

Tobie TSI się udało no i super, tylko że np ja nie znam ŻADNEGO właściciela tego typu silnika który nie miałby z nim kłopotów- wcześniej czy później Przypadek? raczej nie!!

Pytanie brzmi "O które silniki TSI chodziło??"

Napisano
  • Autor
po części masz rację - nie było netu ale byli też i mechanicy, których naprawiali samochody i gdzie można było zasięgnąć info o awaryjności fur i uwierz nikomu do głowy nie przyszłoby ( z wyjątkiem wielce wspaniałej motoryzacji dawnych demoludów typu Wartburg Trabant i nasz myśl techniczna) ze w samochodzie z nalotem 100 tkm może być drugi silnik lub trzecia albo czwarta skrzynia.

A to ciekawe, mój ojciec robił kapitalkę w ładzie po pięciu latach i 60kkm

tapatalked

Napisano
21 minut temu, Dareek napisał:

Niestety tak wygląda współczesna motoryzacja- co więcej wydawałoby się że problem korozji 20 lat temu został załatwiony ostatecznie to i to również wraca - co raz więcej współczesnych samochodów ma i z tym kłopot.

Auto, np ja nie znam ŻADNEGO właściciela tego typu pojazdu, który nie miałby z nim kłopotów- wcześniej czy później Przypadek? raczej nie!!

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał:

Ale przebieg miałeś już 200+ kkm? Wiesz, dzisiaj ludzie podniecają się nowymi wydumkami i chwalą w całej wsi, że ich nowa fura zrobiła bez awarii 150 kkm ;l

W Europie VW sprzedaje średnio jednego Golfa co minutę, rocznie ok. 500000... Niech na przestrzeni 10 lat 1% ma problemy z silnikiem czy skrzynią - robi się z tego pokaźna liczba 50 tysięcy padniętych Golfów. A gdzie Pasaty, Jetty, skody czy presitże? Ćwierć miliona pewnie moglibyśmy dozbierać... 

Ćwierć miliona padniętych silników - tyle tylko, że to minimalny ułamek... O padach VW się słyszy, bo ich po prostu jeżdża w Europie dziesiątki milionów.

Napisano
11 godzin temu, Dareek napisał:

Ojjj, chyba nie jest tak źle.

Napisano
10 godzin temu, format napisał:

Niestety, internety karmią nas tysiącami historyjek 'budowlanych na jednym przypadku', bowiem wcześniej Józek mógł się poskarzyć jedynie żonie i koledze przy piwku.

Nawet VW się dał na to złapać i wymienia łańcuchy w 1,2 TSi po gwarancji za darmo ?

Niestety, przy oczekiwaniach rynku - nowy model co roku - siłą rzeczy pierwsi użytkownicy są betatesterami.

Napisano
10 godzin temu, format napisał:

Właśnie zastanawiałem się czy tego posta nie skasować, bo nie bardzo chce mi się tu dyskutować z fanami pełnoletnich e46. Spróbuję jednak nie podejmować tej dyskusji.

tapatalked

Ej, bez jaj, ja jestem fanem pełnoletnich E39, ale jako następcę rozważam właśnie Gola TSI DSG. Ciężko do 80-90 kpln znaleźć sensowne nowe auto z automatem i dobrymi osiągami. Trochę w moim otoczeniu jeździ TSI, nie słyszałem narzekań, co prawda tylko jeden kumpel ma TSI DSG w Fabii właśnie, ale auto ma dopiero 10kkm. 

Poczekamy, zobaczymy. Poza tym nie zauważyłem na rynku wtórnym trudności ze sprzedażą tych samochodów, wręcz trudno jest znaleźć bo nastawiałem się wcześniej na 1-2 latka.

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał:

Poczekamy, zobaczymy. Poza tym nie zauważyłem na rynku wtórnym trudności ze sprzedażą tych samochodów, wręcz trudno jest znaleźć bo nastawiałem się wcześniej na 1-2 latka.

Takie auta to w zasadzie jedynie po wypozyczalniach lub demo, wiec nie ma tego za duzo niestety.

Napisano
11 godzin temu, kaczorek79 napisał:

chwalą w całej wsi, że ich nowa fura zrobiła bez awarii 150 kkm ;l

Używka cały silnik z małym przebieg, to jakieś 3000-4000 zł, więc tyle co komplet lepszych opon.

Niech padnie nawet po 200 kkm, co się nie zdarza w zasadzie, to jest na +/- 10 lat eksploatacji.

Prezenty robić nabywcą starych szrotów, po co? Tak wygląda nowa ekonomia.

Edytowane przez mrBEAN

Napisano

Przebieg ma cofnięty. Na 100%. ;l

Napisano
13 godzin temu, Lupus napisał:

qrcze to się muszę zacząć bać, za jakiś czas dobije do 100kkm to już 5 raz powinno się TfSI popsuć...8-)

Napisano
Dnia 21.05.2017 o 22:34, format napisał:

Nie inaczej, jeszcze chwila i po silniku! :old:

tapatalked

Ty się nie liczysz, bo z tego co pamiętam miałeś 2.2DTI a te przecież jak wiadomo do drzwi salonu nie dojeżdżały bez awarii pompy.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, AstraC napisał:

Ty się nie liczysz, bo z tego co pamiętam miałeś 2.2DTI a te przecież jak wiadomo do drzwi salonu nie dojeżdżały bez awarii pompy.

Anom, moje 2.2dti też nie wiedziało, że już dawno powinno się zepsuć.

Napisano
Dnia Sunday, May 21, 2017 o 21:57, kaczorek79 napisał:

Czyli przez 3-5 lat jeździli to nie było wie czym przejmować, skoro byka gwarancja :) i jakim cudem są oni Twoimi klientami, a nie ASO?

Jak rozumiem szkoda im było wydać dodatkowe 3 tys zł jak kupowali nowy samochód za ok 100 tys zl na przedłużona gwarancję. Cóż takim ludziom powiedziwc?  Z jednej strony takie awarie nie powinny mieć miejsca, a z drugiej chcieli zaoszczędzić, to potem trzeba szukać mechaników jak się nie chciało serwisować samochodów w ASO.

Edytowane przez senseikrk

Napisano
Dnia 21.05.2017 o 23:27, grogi napisał:

VW sprzedaje średnio jednego Golfa co minutę, rocznie ok. 500000...

na przestrzeni 10 lat 1% ma problemy z silnikiem czy skrzynią - robi się z tego pokaźna liczba 50 tysięcy padniętych Golfów.

ich po prostu jeżdża w Europie dziesiątki milionów.

No dziesiątki milionów, jeśli przyjąć nową matematykę... :phi:

Napisano
3 godziny temu, senseikrk napisał:

Jak rozumiem szkoda im było wydać dodatkowe 3 tys zł jak kupowali nowy samochód za ok 100 tys zl na przedłużona gwarancję. Cóż takim ludziom powiedziwc?  Z jednej strony takie awarie nie powinny mieć miejsca, a z drugiej chcieli zaoszczędzić, to potem trzeba szukać mechaników jak się nie chciało serwisować samochodów w ASO.

Nie sądzisz, że kupując bolid za 100kzł oczekiwali stosownego do ceny poziomu bezawaryjności? I że nie trzeba wydawać dodatkowych 3kzł... chociaż z drugiej strony - skoro producent oferuje cuś takiego, to - jak widać - nie bez powodu... :phi:

Napisano
3 minuty temu, romano11 napisał:

Nie sądzisz, że kupując bolid za 100kzł oczekiwali stosownego do ceny poziomu bezawaryjności? I że nie trzeba wydawać dodatkowych 3kzł... chociaż z drugiej strony - skoro producent oferuje cuś takiego, to - jak widać - nie bez powodu... :phi:

Od kiedy to wartość auta gwarantuje większą bezawaryjność?

Napisano
18 minut temu, romano11 napisał:

Praktycznie kazdy jeden producent oferuje opcje przedluzenia gwaranacje, za dodatkowe $$$. Co w tym dziwnego?

Napisano
2 godziny temu, romano11 napisał:

Aha,  czyli jak kupię Fiata to nie muszę kupować AC,  bo nikt nie chce ich kraść? Wolę jednak swoją logikę ;]

Napisano
6 godzin temu, senseikrk napisał:

Czyli przez 3-5 lat jeździli to nie było wie czym przejmować, skoro byka gwarancja :) i jakim cudem są oni Twoimi klientami, a nie ASO?

Nie potrzeba cudu, żeby serwisować auto w warsztacie niezależnym. Mam też klientów, którzy po trzech latach gwary odchodzą od ASO, ale trochę naopowiadają się u mnie, jak to było z autami zastępczymi na czas np wymiany skrzyni biegów. Jeśli chodzi o przedłużoną gwarancję... uważasz, że to jest problem dla takiego VAGa zrobić auto, które nie posypie się do 300 kkm? Żaden problem, tylko po co to robić, lepiej obliczyć wszystko na krótszy przebieg, później sprzedawać przedłużone gwarancje, a część klientów wydoić.

Napisano

Kaczorek79, czyli na jaki przebieg to obliczaja? 

Szczerze? Nie mam ani zamiaru, ani czasu na zastanawianie się czy coś producent na ileś obliczyć.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego osoby kupując auto za 100 tys zl oszczędzają 3 tys zl na dodatkowych 3 latach gwarancji, czyli kompletnego spokoju głowy. 

W wypadku vw jeżdżę na przeglądy do ASO, pomimo tego, że samochód jest juz po gwarancji.

W wypadku Focusa także jeżdżę do ASO, pomimo tego,  że to auto z 2098 roku warte ok.20 tys zł.  Owszem, jeżeli w Fordzie padnie silnik,  skrzynia biegów, to naprawy nie zlecę w ASO ze względu na koszty, ale rozrzad zrobiłem w ASO, bo jak słyszałem w serwisach niezależnych, że nie mają blokach rozrządu,  to strata czasu było jeżdżenie  się pytanie czy ktoś posiada blokady..

Teraz się waham, czy kupić nowego VW, czy kilkuletnie BMW, bądź Audi, tylko nie wiem czy mnie stać na utrzymanie takiego używanego samochodu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.