Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW hybryda - kto jeździ?

Featured Replies

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ryb napisał:

Ja nie czepiam się Ciebie bo akurat osób piszących takie rzeczy tutaj jest całkiem sporo.  :ok:

Mój brat jeszcze we wrześniu ubezpieczył Poloneza jadącego na złombol i korzystał z lawety za granicą (na krótkim dystansie ale jednak). Dla mnie mistrzostwo świata.  :hehe:

:oki:

Ja bym się chyba jednak w BMW 2 nie pchał tylko szukał e-trójki.

Ale ja jestem autorem najgłupszego wątku dotyczącego zakupu nowego auta, więc spokojnie można po mnie jechać:hehe:

Na placu boju jest w zasadzie 3er lub dobrze doposażony Golf Variant. Tylko te firmy mają pasujące mi finansowanie. No, ewentualnie jest w dobrych pieniądzach Leon ST, z wyposażeniem najlepszym z ekipy - ale to wnętrze i ta bryła :facepalm:

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał:

Ale ja jestem autorem najgłupszego wątku dotyczącego zakupu nowego auta, więc spokojnie można po mnie jechać:hehe:

Na placu boju jest w zasadzie 3er lub dobrze doposażony Golf Variant. Tylko te firmy mają pasujące mi finansowanie. No, ewentualnie jest w dobrych pieniądzach Leon ST, z wyposażeniem najlepszym z ekipy - ale to wnętrze i ta bryła :facepalm:

Zakładam że trójka będzie najdroższa. Leon jest fajny z zewnątrz ale jakbym miał siedzieć w środku (a to przecież nieuniknione) to wolę Golfa. Jeśli jednak masz budżet to bierz trójkę bo będzie się przyjemniej jeździć.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał:

Zakładam że trójka będzie najdroższa. Leon jest fajny z zewnątrz ale jakbym miał siedzieć w środku (a to przecież nieuniknione) to wolę Golfa. Jeśli jednak masz budżet to bierz trójkę bo będzie się przyjemniej jeździć.

Założenie jest proste - wydać jak najmniej za dobrze wyciszone auto na trasy. 

Z moich jazd próbnych jasno wynika że najcichsze jest 3GT i zaraz obok Golf. Rewelacyjnie wyciszyli to auto, do Octavii jest przepaść.

BMW 138 brutto, Golf 88 brutto - ale przez dużo niższą wartość rezydualną, Golf ma podobną ratę miesięczną, przy jednak dużo niższym zaangażowaniu.

Teraz próbuję policzyć czy kasa zaoszczędzona na wkładzie własnym jeśli wybiorę Golfa wystarczy mi z nawiązką na pokrycie różnicy w spalaniu - BMW to 2.0 diesel, Golf 1.4 TSI.

W Leonie chyba byłoby mi po prostu nieprzyjemnie siedzieć. Nie wiem jak można w 21 wieku walnąć taką deskę. 

Choć w cenie Golfa ma 1.4TSI 150KM zamiast 125KM oraz aktywny tempomat.

Napisano
Dnia 3.06.2017 o 14:59, bizz napisał:

A widzisz... dla mnie też to było niezrozumiałe. A jeszcze wyższe rabaty są w Fordzie... 

Ty pisałeś o focusie za 52 brutto ?

Napisano
  • Autor
Teraz, subArek napisał:

Ty pisałeś o focusie za 52 brutto ?

Tak, ale to dla żony. Jest nadal aktualne, do Rybnika właśnie 3 takie zjechały, czarny i granatowy chyba jeszcze są.

Napisano
Teraz, bizz napisał:

Tak, ale to dla żony. Jest nadal aktualne, do Rybnika właśnie 3 takie zjechały, czarny i granatowy chyba jeszcze są.

do RenCaru ? 52 to juz po rabatach na działalność/zawód/leasing ?

Napisano
  • Autor
Teraz, subArek napisał:

do RenCaru ? 52 to juz po rabatach na działalność/zawód/leasing ?

Ren-Car, tak, po rabatach na DG/leasing.

Zwykłe 1.6 ten środkowy, chyba 105KM, z pakietem zimowym - grzane fotele, szyba i coś tam jeszcze.

Mogę Ci wysłać namiary na sprzedawcę.

Napisano

@bizzpamietaj, że focus w wersjach trend i Trend Sport nie mają podgrzewanych lusterek ;l Niby dobrze wyposażone seryjnie, ale jednak takie dziury że 8].

BTW taka cena była zazwyczaj na biedy z podstawowym benzyniakiem. Nawet raz ktoś oferował mi za 49 999 zł, gotówka.

Napisano
  • Autor
Teraz, komor napisał:

@bizzpamietaj, że focus w wersjach trend i Trend Sport nie mają podgrzewanych lusterek ;l Niby dobrze wyposażone seryjnie, ale jednak takie dziury że 8].

BTW taka cena była zazwyczaj na biedy z podstawowym benzyniakiem. Nawet raz ktoś oferował mi za 49 999 zł, gotówka.

Spoko, nie kupiłem i nie kupię, weźmiemy jedno większe nowe a żona chce moją E39. Na swój sposób szanuję:skromny:

Napisano
2 minuty temu, komor napisał:

To jest cena za sedana 1,6 105KM..

Napisano
  • Autor
35 minut temu, Qulek napisał:

Teoretycznie. W praktyce ich nie ma. Są minimalnie lepsze wersje, ale takich golasów nikt nie chce kupować - oczywiście możesz zamówić i za tą cenę Ci go zrobią, ale to czas...

Napisano

Mi nową 318i wyliczyli ze 170 kPLN (adaptacyjny tempomat, LED top itd, automat) na 139 kPLN. Autko przyjemne i zaskakująco w nim sporo miejsca z tyły za mną a niski nie jestem ;) Silnik 1.5 taki sobie, doopy nie urywa ale jakoś się odpycha dzięki turbinie. Warośc rezydualna po 3 latach to 56% wg kalkulacji. 

Napisano
  • Autor
18 minut temu, lucash napisał:

Mi nową 318i wyliczyli ze 170 kPLN (adaptacyjny tempomat, LED top itd, automat) na 139 kPLN. Autko przyjemne i zaskakująco w nim sporo miejsca z tyły za mną a niski nie jestem ;) Silnik 1.5 taki sobie, doopy nie urywa ale jakoś się odpycha dzięki turbinie. Warośc rezydualna po 3 latach to 56% wg kalkulacji. 

Sprawdź sobie dokładnie co wyliczałeś, ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się że w 3er nie da się żadnym sposobem zamówić adaptacyjnego tempomatu, jest on dopiero od 3GT.

Do tego pamiętaj, że od niedawna wywalili automatyczną dwustrefową klimę ze standardu, trzeba za nią dopłacać ponad 2kpln. W standardzie jest klima półautomatyczna.

Silnik IMO w sam raz do 1er, w 3er też jeździ poprawnie, ale jechałem max w dwie osoby. Nie wiem czy równie komfortowo jeździ załadowana na wakacje pod korek. 

Napisano
11 godzin temu, bizz napisał:

Założenie jest proste - wydać jak najmniej za dobrze wyciszone auto na trasy. 

Z moich jazd próbnych jasno wynika że najcichsze jest 3GT i zaraz obok Golf. Rewelacyjnie wyciszyli to auto, do Octavii jest przepaść.

BMW 138 brutto, Golf 88 brutto - ale przez dużo niższą wartość rezydualną, Golf ma podobną ratę miesięczną, przy jednak dużo niższym zaangażowaniu.

Teraz próbuję policzyć czy kasa zaoszczędzona na wkładzie własnym jeśli wybiorę Golfa wystarczy mi z nawiązką na pokrycie różnicy w spalaniu - BMW to 2.0 diesel, Golf 1.4 TSI.

W Leonie chyba byłoby mi po prostu nieprzyjemnie siedzieć. Nie wiem jak można w 21 wieku walnąć taką deskę. 

Choć w cenie Golfa ma 1.4TSI 150KM zamiast 125KM oraz aktywny tempomat.

Skonfigurowałem Golfa jaki mi się podoba i wyszło 150k. 8]

Napisano
  • Autor
16 minut temu, Ryb napisał:

Skonfigurowałem Golfa jaki mi się podoba i wyszło 150k. 8]

akurat przy VW zrobiłem selekcję na popularnym portalu aukcyjnym - automat, kombi, tempomat, grzane fotele - 87900 PLN na placu, od ręki

Napisano

Ciężko porówywać Golfa z 3GT, w 3ce jest dużo więcej miejsca dla pasażerów, to kompletnie różne auta.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Piotrus napisał:

Ciężko porówywać Golfa z 3GT, w 3ce jest dużo więcej miejsca dla pasażerów, to kompletnie różne auta.

Wedle moich kryteriów bardzo zbliżone: ani ja ani żona nie jesteśmy rośli, miejsca wystarczająco mam i w Corsie, duży bagażnik który potrzebuję - no kombi ma zdecydowanie większy kufer niż 3GT. Ostatnia ważna sprawa - wyciszenie - jest rewelacyjne w obu autach.

Napisano
22 godziny temu, bizz napisał:

Teoretycznie. W praktyce ich nie ma. Są minimalnie lepsze wersje, ale takich golasów nikt nie chce kupować - oczywiście możesz zamówić i za tą cenę Ci go zrobią, ale to czas...

I tu się mylisz. Żona, która ubezpieczała w salonie fordy, mówiła że największy % stanowiły golasy focusy i fiesty. Jak wyjeżdżała lepsza wersja to często było święto. Teraz się trochę zmieniło, ale tendencja jest podobna tak naprawdę. Janusze ustawiają się pod drzwiami przy wyprzedaży rocznika.

Napisano
40 minut temu, bizz napisał:

Wedle moich kryteriów bardzo zbliżone: ani ja ani żona nie jesteśmy rośli, miejsca wystarczająco mam i w Corsie, duży bagażnik który potrzebuję - no kombi ma zdecydowanie większy kufer niż 3GT. Ostatnia ważna sprawa - wyciszenie - jest rewelacyjne w obu autach.

Nie siedziałem w nowym Golfie, nie wiem o ile jest tam więcej miejsca niż w Octavii 2 a wiem że jest, ale jeżdżę na zmianę w konfiguracji 2+2 Skodą oraz 3GT i jest diametralna różnica. W 3GT wreszcie nie ma dotykania nogami przez dzieciaka w foteliku do przedniego siedzenia.

Zastanawiałes się nad spalaniem - dla 318d licz sobie max 7l na autostradzie, w 70% trasa podmiejska plus mniejsze miasto zamykam się w 6,5L.

Napisano
1 minutę temu, Piotrus napisał:

Nie siedziałem w nowym Golfie, nie wiem o ile jest tam więcej miejsca niż w Octavii 2 a wiem że jest, ale jeżdżę na zmianę w konfiguracji 2+2 Skodą oraz 3GT i jest diametralna różnica. W 3GT wreszcie nie ma dotykania nogami przez dzieciaka w foteliku do przedniego siedzenia.

Zastanawiałes się nad spalaniem - dla 318d licz sobie max 7l na autostradzie, w 70% trasa podmiejska plus mniejsze miasto zamykam się w 6,5L.

IIRC 3GT ma przedłużony rozstaw osi w stosunku do zwykłej 3-er.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Piotrus napisał:

A nie brakuje Ci mocy? Tak zwyczajnie, w prędkościach zgodnych z kodeksem, przy wyprzedzaniu na A, nie ma zadyszki? 

Napisano

I tak i nie - moja Octavia ma 220KM więc przesiadka jest odczuwalna, ale automat 8g robi robotę. Do tego po 3kkm założyłem box z Vtechu i teraz jest idealnie - w maksie można podkręcić ten motor boxem na 190KM, ja jeżdżę na codzień na ustawieniu mocy 3 z 8 i jest wystarczająco.

Napisano
Dnia 5.06.2017 o 11:37, bizz napisał:

Tylko Octavia! ;)

Napisano
  • Autor
31 minut temu, mrBEAN napisał:

Tylko Octavia! ;)

Octavia jest na mój słuch dwa razy głośniejsza od Golfa.

Napisano
  • Autor
Dnia 6.06.2017 o 13:23, Piotrus napisał:

I tak i nie - moja Octavia ma 220KM więc przesiadka jest odczuwalna, ale automat 8g robi robotę. Do tego po 3kkm założyłem box z Vtechu i teraz jest idealnie - w maksie można podkręcić ten motor boxem na 190KM, ja jeżdżę na codzień na ustawieniu mocy 3 z 8 i jest wystarczająco.

Tyle że trzeba się liczyć z ryzykiem nieuznania gwarancji...

Napisano
Teraz, bizz napisał:

Tyle że trzeba się liczyć z ryzykiem nieuznania gwarancji...

W przypadku boxa to raczej nie ma ryzyka :ok:

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał:

W przypadku boxa to raczej nie ma ryzyka :ok:

Na forum BMW czytałem że w serwisie sczytują parametry pracy silnika i komuś już odmówili naprawy gwarancyjnej. Na ile to prawda - nie wiem, ale ryzyka bym nie podjął.

Napisano
56 minut temu, bizz napisał:

Na forum BMW czytałem że w serwisie sczytują parametry pracy silnika i komuś już odmówili naprawy gwarancyjnej. Na ile to prawda - nie wiem, ale ryzyka bym nie podjął.

Urban legends-box zwiększa procentowo doładowanie i ciśnienie paliwa ale sterownik widzi prawidłową wartość. Jedynie skrzynia może wyłapać błąd przekroczenia momentu ale nikt Ci nie udowodni że to Twoja wina jak nie będzie śladu po boxie.

Napisano

Już kiedyś gadaliśmy na temat 330e. 

Fajna bryka jak się lata w koło komina i bagażnik przepastny nie jest potrzebny. 

318d nie jedzie zupełnie. 320d to naprawdę minimum do sprawnego przemieszczania się. 

Edytowane przez chojny

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał:

Octavia jest na mój słuch dwa razy głośniejsza od Golfa.

polecałem Ci golfa w Twoim pierwszym mega wątku, teraz do niego dorosłeś ;]

A teraz polecę również Astre ST, z pakietem wyciszającym może być nawet cichsza od golfa a tańsza (przy odpowiednich rabatach), automat sporo taniej niż dsg, a rabaty są wbrew temu co wtedy pisałeś spore, sprawdziłem osobiście. Gwarancje mozna do 5lat/150kkm rozszerzyć.

Finansowanie w opel drive plan, trzaba zbadać dokładnie.

Octavia przy mojej sympatii do niej, cenowo wygląda nie ciekawie, do tego hałas o którym piszesz.

Napisano
20 minut temu, TomekD000 napisał:

Octavia przy mojej sympatii do niej, cenowo wygląda nie ciekawie, do tego hałas o którym piszesz.

Do tego w środku poziom Daci

Napisano
7 godzin temu, TomekD000 napisał:

Zaczyna być coraz droższa to fakt, tylko wszystko drożeje ostatnio oprócz Astry i Tipo.

Temat hałasu muszę porównać, bo ja mam wrażenie, że jest cicho ogólnie.

Napisano

No niestety, wiem, ze masz, to będziesz bronił, ale plastiki na dtzeiach, uchwyty to straszna tandeta. W kodiaqu tak samo, uchwyt w tylnych drzwiach caly sie ruszal, tapicera plastikowa skrzypiala jednym slowem tandeta. Nie jestem uprzedzony do skody, nie nie, ale odczucia dramat za taką kasę

Napisano
14 minut temu, Rado_ napisał:

No niestety, wiem, ze masz, to będziesz bronił

Absolutnie nie z tego powodu.

Po prostu szukając auta, chodziłem, macałem, oglądałem i w zasadzie większość aut teraz tak wygląda, a Toyota to już zaawansowany PET.

Co więcej nawet marki premium nie wypadają o wiele lepiej pod tym względem.

Podejrzewam, że dużo robi kwestia poziomu wyposażenia, w najuboższych wersjach Skody faktycznie wyglądają fatalnie w środku.

Natomiast w najwyższych nie bardzo można narzekać w stosunku do konkurencji.

Narzekać można ogólnie, bo najbardziej irytuje mnie twardy plastik na wysokości kolana, a choćby Octavia II miała tam miękko :ok:

Spasowanie jest bardzo dobre i nic nie skrzypi i nie lata.

Wybór skody bym świadomy na tamten moment, bo nikt nie chciał dać więcej za mniej, w mojej ocenie i do moich wymagań.

Napisano
12 minut temu, mrBEAN napisał:

a Toyota to już zaawansowany PET

Toyota to ma swoją własną klasę w kategorii "plastiki wnętrza". 

Oni chyba przetapiają butelki po coli. :facepalm:

mar00ha

Napisano

Porównuję do tego co teraz jest i prawda w tej klasie szalu mie ma, ale tak czasami wpadne do jakievos salonu pomacac nowości i jednak Skoda ze tak powiem przesądza z tandetą. O ile deska jeszcze ok w niczym nie odbiega to drzwi czy tapicerka ...no szkoda gadac, inne marki potrafia się postarać, szczególnie, ze skoda tansza nie jest. Jestem w stanie zrozumieć, ze firma taka ma filozofie, alr no kurcze, wsiadasz do topowej wersji takiego Kodiaqa a uchwyt dzwi prawie zostaje ci w ręce, a cala tapicera ugina sie i trzeszczy jak butelka pet. Przesada no

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.