Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Baba wlała ON zamiast benzyny

Featured Replies

Napisano

Właśnie dzwoniła że wlała złe paliwo na stacji i auto się rozkraczylo na skrzyżowaniu i wraca z buta do domu. A ja oczywiście zostanę z problemem. 

Czy dobrze się domyślam że teraz czeka mnie szukanie lawety i mechanika który wymieni paliwo, filtr i wyczysci układ paliwowy ?

Wlała 10 litrów do prawie pustego zbiornika fiesty...

Napisano

Ano tak. Cóż jeszcze mam napisać?

Napisano

kiedys znajomy do 1.5dCI wlal caly bak benzyny....spuscilismy cale paliwo (w dieslu przy silniku jest pompka), zalalismy rope, pokrecil i zapalil, wiecej problemow nie bylo...

Na benzynie przejechak ok 3-5 km.

Moze bedziesz mial szczescie :)

Napisano
16 minut temu, Jaruga napisał:

Jak się udało wlać ON do benzyny, to musi być jakaś bardzo stara Fiesta :hehe:, więc wystarczy odessać większość zawartości baku, dolać benzyny i śmigać. 

Napisano

Spuscic ile sie da, zatankowac swieze paliwo i jazda...

Edytowane przez SebeKK

Napisano

No właśnie ciekawe jak to zrobiła bo pistolety mają inną średnicę i nie da się włożyć diesla do wlewu benzyny ?

Napisano
Godzinę temu, Jaruga napisał:

Właśnie dzwoniła że wlała złe paliwo na stacji i auto się rozkraczylo na skrzyżowaniu i wraca z buta do domu. A ja oczywiście zostanę z problemem. 

Czy dobrze się domyślam że teraz czeka mnie szukanie lawety i mechanika który wymieni paliwo, filtr i wyczysci układ paliwowy ?

Spuścić w cholerę wlać świeże paliwo i zmienić filtr o będzie żyło ;) ew można wyjąć zbiornik i wypłukać. Znajomego matka zrobiła na odwrót w Touaregu TDI i tyle że nie odpaliła bo się zorientowała jak odebrała fakturę. Po opróżnieniu zbiornika paliwa i wyczyszczeniu auto żyło dalej ;)

Napisano
53 minuty temu, BOGUSS napisał:

No właśnie ciekawe jak to zrobiła bo pistolety mają inną średnicę i nie da się włożyć diesla do wlewu benzyny ?

Spokojnie da radę wlać benzynę do diesla mi prawie się udało zalać do A6. W ostatnim momencie zorientował się, że mam w ręku pistolet z Pb a wchodził bez żadnego problemu.

Napisano
7 minut temu, daryka napisał:

Spokojnie da radę wlać benzynę do diesla mi prawie się udało zalać do A6. W ostatnim momencie zorientował się, że mam w ręku pistolet z Pb a wchodził bez żadnego problemu.

Bo pistolet od benzyny jest cienszy

Gorzej na odwrot

Napisano
9 minut temu, daryka napisał:

Ale odwrotnie już jest to problematyczne. Pistolet on nie wejdzie do wlewu noPb.

Napisano
Godzinę temu, Qulek napisał:

Spuścić w cholerę wlać świeże paliwo i zmienić filtr o będzie żyło ;) ew można wyjąć zbiornik i wypłukać. Znajomego matka zrobiła na odwrót w Touaregu TDI i tyle że nie odpaliła bo się zorientowała jak odebrała fakturę. Po opróżnieniu zbiornika paliwa i wyczyszczeniu auto żyło dalej ;)

A co tam czyscili? Przecież często na zimę się dolewa benzyny do diesla i jakoś auto jedzie...

Napisano

Odpiac przewod paliwa gdzies pod maską i włożyć do banki. Uruchomić pompe paliwa i wypuścić ON z baku. Zapiac spowrotem przewod paliwa i nalac benzyny. Uruchomic auto. Krrcic dotąd az zacznie pracować. I tyle. ON to nie kwas jakis ze zniszczy cokolwiek.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, BOGUSS napisał:

Również zadałem jej to pytanie i uśmiałem się okrutnie, ale obiecałem że nikomu nie powtórzę tego co powiedziała :hehe:;l:facepalm:

Napisano
  • Autor

Sytuacja opanowana. Jako że jest to stare auto i nie wiele warte (2003 rok) to poszedłem na najbliższą stację (200m od miejsca padaki) i kupiłem plastikowy karnister 5l. Zatankowałem go 98, wlałem do auta. Udało mi się go odpalić po dłuższym kręceniu. I żabkami, lekko dymiąc na awaryjnych doturlałem się do owej stacji. Dolałem tam ponad 20 litrów benzyny 98 i auto zaczęło jeździć całkowicie normalnie 8]. Zamieniłem się z babą na auta i mam zamiar to po prostu wyjeździć, później zmienię filtr i zaleję czystą benzyną.

Czyli w zbiorniku jest ok 30 litrów Pb98 i 10 litrów ropy. Dobrze że jest ciepło, to stary benzyniak wciągnie tą ropę bezproblemowo. W zimie to by się pewnie nie udało.

Napisano

Spokojnie, kiedys kumplowi obsluga stacji zalala do pelna noPB do diesla. Skonczylo sie laweta i plukaniem na koszt stacji. 

Napisano
14 godzin temu, amazaque napisał:

Jak się udało wlać ON do benzyny, to musi być jakaś bardzo stara Fiesta :hehe:, więc wystarczy odessać większość zawartości baku, dolać benzyny i śmigać. 

Przy takiej niewielkiej ilości oleju napędowego nic bym nie spuszczał. Wlałbym benzyny po korek i jeździł.

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał:

Przy takiej niewielkiej ilości oleju napędowego nic bym nie spuszczał. Wlałbym benzyny po korek i jeździł.

12 godzin temu, Jaruga napisał:

Sytuacja opanowana. Jako że jest to stare auto i nie wiele warte (2003 rok) to poszedłem na najbliższą stację (200m od miejsca padaki) i kupiłem plastikowy karnister 5l. Zatankowałem go 98, wlałem do auta. Udało mi się go odpalić po dłuższym kręceniu. I żabkami, lekko dymiąc na awaryjnych doturlałem się do owej stacji. Dolałem tam ponad 20 litrów benzyny 98 i auto zaczęło jeździć całkowicie normalnie 8]. Zamieniłem się z babą na auta i mam zamiar to po prostu wyjeździć, później zmienię filtr i zaleję czystą benzyną.

Czyli w zbiorniku jest ok 30 litrów Pb98 i 10 litrów ropy. Dobrze że jest ciepło, to stary benzyniak wciągnie tą ropę bezproblemowo. W zimie to by się pewnie nie udało.

Taka mieszanka benzyny ma pewnie inne właściwości od benzyny, na pewno ma mniej oktanów.

Pamiętajcie, że ON i benzyna mają sprzeczne właściwości. Benzyna ma się nie zapalać od ciśnienia, a ON ma się zapalać.

Liczba centanowa w ON i oktany w benzynie to przeciwne parametry.

Więc można pojeździć, ale bez wciskania gazu do deski.

I słuchać, czy nie ma charakterystycznego ćwierkania spalania stukowego.

Napisano
1 minutę temu, maras77 napisał:

Taka mieszanka benzyny ma pewnie inne właściwości od benzyny, na pewno ma mniej oktanów.

Pamiętajcie, że ON i benzyna mają sprzeczne właściwości. Benzyna ma się nie zapalać od ciśnienia, a ON ma się zapalać.

Liczba centanowa w ON i oktany w benzynie to przeciwne parametry.

Więc można pojeździć, ale bez wciskania gazu do deski.

I słuchać, czy nie ma charakterystycznego ćwierkania spalania stukowego.

Jak tak się trochę pojeździ porównując to na całą eksploatację pojazdu to nie odbije się to niczym na silniku. Poza tym po zatankowaniu do pełna można przejechać 100km i znów dolać benzyny.

Napisano

Pojeździć troche i znowu dolać benzyny.

Napisano
18 godzin temu, amazaque napisał:

Znam przypadek, że blacharz zanotował tylny błotniki  (albo całą ćwiartkę) z wlewem od noPb do diesla i zapomniał o innym wlewie, po czym klient przyjechał z awanturą, że nie może normalnie paliwa zatankować. Może tu był odwrotny przypadek?

Napisano
17 godzin temu, Jaruga napisał:

Również zadałem jej to pytanie i uśmiałem się okrutnie, ale obiecałem że nikomu nie powtórzę tego co powiedziała :hehe:;l:facepalm:

Jak się popieści, to się wszystko zmieści... :hehe:

Napisano
22 godziny temu, blue_ napisał:

Bo pistolet od benzyny jest cienszy

Gorzej na odwrot

W fordzie  ON jest patent że benzynę trudno zalać (jeśli wogóle się da ) bo wlew " wykrywa" grubość pistoletu.

Napisano
20 godzin temu, Jaruga napisał:

A z czego będziesz filtr czyścił jak benzyna już cały olej wypłukała?

Napisano
Dnia 11.06.2017 o 21:53, Jaruga napisał:

Siurkała z dystansu? :phi:

Napisano
Dnia ‎11‎.‎06‎.‎2017 o 20:56, tomata napisał:

A co tam czyscili? Przecież często na zimę się dolewa benzyny do diesla i jakoś auto jedzie...

Pewnie zbiornik ;) robiło ASO to może tylko portfel tej Pani ;) zasadniczo pojechali na lawecie bez odpalania.

Napisano
Dnia 12.06.2017 o 23:09, mrBEAN napisał:

Siurkała z dystansu? :phi:

Ujawnił się w niej męski pierwiastek. Chciała sprawdzić jak to jest. ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.