Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaryjne otwieranie Grande Punto.

Featured Replies

Napisano

Przed chwilą zatrzasnąłem w bagażniku kluczyki i dokumenty. Jakieś patenty żeby się dostać do auta?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano

zapasowy kluczyk, albo wezwij firme od awaryjnego otwierania

Napisano

Jak masz assistance to mozliwe że masz w pakiecie awaryjne otwieranie.

Napisano
  • Autor

Właśnie zapasowy gdzieś zapodziałem.
Jak otwierają auta ci od awaryjnego otwierania?

Napisano
6 minut temu, Majkiel napisał:

...Jak otwierają auta ci od awaryjnego otwierania?

Kiedyś kolega mi pokazywał. Wyrywa się z zatrzasków listwę przy szybie i coś tam dłubie brzeszczotem itp.

Napisano
  • Autor
Kiedyś kolega mi pokazywał. Wyrywa się z zatrzasków listwę przy szybie i coś tam dłubie brzeszczotem itp.

Czyli metoda inwazyjna?

Napisano

Masz gdzieś w kabinie przycisk odblokowujący drzwi - na desce czy na drzwiach?

Napisano
  • Autor
Masz gdzieś w kabinie przycisk odblokowujący drzwi - na desce czy na drzwiach?

Tak, od drzwi i od bagażnika.

Napisano

Bo się zastanawiam czy dałoby się go wcisnąć za pomocą długiego, sztywnego drutu przeciśniętego między drzwiami a nadwoziem...

Napisano
8 minut temu, Majkiel napisał:

Czyli metoda inwazyjna?

Nie, listwę wkłada się później na miejsce. Jest na zatrzaskach.

A z przyciskiem to się siłą uchyla lekko szybę aby włożyć cienki pręt i naciska przycisk.

Napisano
  • Autor
Bo się zastanawiam czy dałoby się go wcisnąć za pomocą długiego, sztywnego drutu przeciśniętego między drzwiami a nadwoziem...

Na konsoli środkowej 6cde15baa2e8030df73bb0d5d0a18213.jpg

Napisano

A znalazłem wreszcie gdzie są te przyciski. No wygodniej by było jeśli byłyby na boczku, ale myślę że warto spróbować.

Musisz odchylić lekko drzwi. Zrobić sobie drewniane kliny, żeby była szpara między nadwoziem i drzwiami przy uszczelce. Przez szparę wprowadzasz drut i manipulujesz :)

Oczywiście koniec druta i część stykającą się z drzwiami najlepiej owinąć taśmą. Chyba najlepiej atakować z prawej strony, bo z lewej może kierownica przeszkadzać.

Napisano

Uchylanie drzwi też jest dobre ale warto najpierw spróbować z szybą. Nie trzeba żadnych rekwizytów. Rękoma się normalnie powinno dać opuścić o kilka mm, centymetr a wtedy to już z górki.

Napisano

Elektryczną szybę da się tak opuścić? Idę sprawdzić :)

Chyba, że tylko w Fiatach to działa ;)

Jak się da to super, warto spróbować.

Edit: Sprawdziłem u siebie - nie da się. Na ręcznej coś tam się rusza, ale nie da się opuścić. A na elektrycznej zero reakcji. Tylko sobie upalcowałem wymyte dziś szybki ;]

Edytowane przez rallyrychu
Dodanie treści.

Napisano
21 minut temu, rallyrychu napisał:

Elektryczną szybę da się tak opuścić?

Nie wiem. Uchylałem tak zwykłe z dobrym skutkiem.

Elektryczne pewnie trudniej albo wcale jeśli przekładnia ślimakowa.

Napisano

Jak pracowałem na punkcie dorabiania kluczy to jeden mistrz zatrzasnął klucze w Renault Megane I obok sklepu. Jak usłyszał że koszt otwarcia to 100zł za 1 minutę roboty to na nas nakrzyczał i poszedł kupić brzeszczot. Patrzyliśmy godzinę przez okno jak robił włam. Zdjął uszczelki szyb i brzeszczotem dźgał do wewnątrz szukając cięgien klamek. Ale tak to można otworzyć Poloneza albo jakiś zabytkowy samochód bo te nowoczesne to już od dawna się opierają takim działaniom. Gość porysował drzwi ale w końcu się wkurzył i rozbił szybę i odjechał ;-)

Starzy fachowcy klinki i druty - aby nacisnąć przysik w kabinie. A jak fachowiec ma dobry sprzęt to otwiera magicznie drzwi w 5 sekund :-)  

Napisano
12 godzin temu, Majkiel napisał:

Właśnie zapasowy gdzieś zapodziałem.
Jak otwierają auta ci od awaryjnego otwierania?

ja widziałem gościa, który najpierw w górną szczelinę w drzwiach wkłada taki pompowany woreczek, potem go pompuje, dzięki czemu drzwi zaczynają się odchylać i powstaje szeroka szczelina, a jak już jest szczelina, to wygodnie sztywnym drutem sięga do klamki, czy tam przycisku w środku i otwarte. Zajęło to z 5 minut i kosztowało kilka lat temu 150pln, ale szkód i śladów zero. Lepiej zapłacić takiemu, niż kombinować samemu i sobie narobić szkód większych niż ta usługa.

Napisano
12 godzin temu, Majkiel napisał:

Przed chwilą zatrzasnąłem w bagażniku kluczyki i dokumenty. Jakieś patenty żeby się dostać do auta?

1. przycisk do blokowania/odblokowania drzwi (na desce) raczej Ci nie otworzy drzwi przy zamkniętym aucie z pilota

2. przycisk do otwierania bagażnika (na desce) może nie działac przy zamkniętym z pilota aucie

3. pilot w bagażniku wiec go drutem nie wciśniesz

4. jeżeli auto nie ma deadlocka to możesz próbować drewnianymi klinami odchylić górną krawędź drzwi i drutem pociągnąć za klamkę wewnętrzną (otwierałem tak kiedyś skodę)

5. możesz spróbować listwę wsadzić za uszczelkę i dłubać w okolicy zamka, ale małe prawdopodoieństwo takiego otwarcia - zależy od konstrukcji zamka

Napisano

Zawsze mnie zastanawiało, co mają w głowach ludzie nie dbający o zapasowe klucze do auta :facepalm:

Napisano
5 minut temu, rostex napisał:

Zawsze mnie zastanawiało, co mają w głowach ludzie nie dbający o zapasowe klucze do auta :facepalm:

Ja dbam. Dwa lata temu nawet wziąłem drugi komplet kluczyków na wakacje do Chorwacji. Po przyjeździe włożyłem go do szafki w apartamencie i tam został. Przypomniałem sobie o nim w drodze powrotnej gdzieś między Wiedniem a granicą z Czechami. :hehe:

Napisano
53 minuty temu, rostex napisał:

Ale co, wozisz dwa komplety kluczy ze sobą? Zapas wisi w domu w szafce na klucze. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, DZIDA napisał:

1. przycisk do blokowania/odblokowania drzwi (na desce) raczej Ci nie otworzy drzwi przy zamkniętym aucie z pilota

2. przycisk do otwierania bagażnika (na desce) może nie działac przy zamkniętym z pilota aucie

Sprawdzone - przyciski nie działały, podobnie pociągnięcie klamki. 

Ale po kolei - zadzwoniłem na awaryjne otwieranie - powiedzieli 127 zł. Umówiłem się, przyjechał gość, na wstępie niezadowolony że mu  nie powiedzieli że to wersja 3D - wtedy by nie przyjeżdżał. Odgiął drzwi taką fajną dmuchaną poduszeczką. Popróbował z klamką i przyciskami, choć od razu powiedział że w tych autach to nic nie da.

Chciał odpuścić, ale zapytał czy kiedyś wyciągałem akumulator, czy działały zamki, etc. Otworzył maskę, odpiąłem aku, potem gość zapiął go i próba z otwarciem bagażnika zadziałała.

Generalnie twierdził, że niektórzy w ogóle nie chcą do Grande przyjeżdżać, że wbrew pozorom bardziej problematyczny od innych aut, a wersja 3D to już w ogóle. W 5D z reguły są z tyłu korbki, więc nie ma kłopotu.

47 minut temu, rostex napisał:

Dbam, zapasowe klucze od Fiesty i Uno wiszą w jednym miejscu w razie "W". Z Punto też tam kiedyś wisiały....

41 minut temu, maro_t napisał:

Ja dbam. Dwa lata temu nawet wziąłem drugi komplet kluczyków na wakacje do Chorwacji. Po przyjeździe włożyłem go do szafki w apartamencie i tam został. Przypomniałem sobie o nim w drodze powrotnej gdzieś między Wiedniem a granicą z Czechami. :hehe:

Właśnie jakaś podobna była historia, chyba pojechały na urlop i już nie wróciły, ale nie byłem tego do końca pewien, dlatego nie dorabiałem. Jesienią (mam nadzieję) się przeprowadzamy, więc zakładałem że gdzieś są zakopane i przy tej okazji je znajdę. Wczorajsze przekopanie potencjalnych miejsc nie przyniosło żadnego efektu, więc czas dorobić klucz, bo znając moje szczęście to było ostrzeżenie i szybko się sytuacja powtórzy ;P 

1 minutę temu, spad napisał:

Ale co, wozisz dwa komplety kluczy ze sobą? Zapas wisi w domu w szafce na klucze. 

W moim przypadku, to  by załatwiło sprawę. Tym razem brat po mnie przyjechał, mogłem też wrócić do domu busem i pojechać z powrotem z kluczem itp. Lepiej mieć ten zapas niż go nie mieć. Tak samo klucz od domu - kiedyś żona wyszła bez kluczy, a ja zostałem dłużej w pracy - dobrze że jeden klucz od mieszkania był u brata. Z resztą wczoraj też - moje klucze od domu zatrzaśnięte, a małżonka poszła z koleżanką do knajpy - teoretycznie nie musiała brać klucza.

Napisano
11 minut temu, spad napisał:

Ja na dalsze wyjazdy biore i daje 2 komplet zonie na wszelki wypadek:ok:

Napisano
14 godzin temu, rallyrychu napisał:

A znalazłem wreszcie gdzie są te przyciski. No wygodniej by było jeśli byłyby na boczku, ale myślę że warto spróbować.

W wielu samochodach, jezeli zamkniesz samochód pilotem z zewnątrz, to za chiny ludowe nie otworzysz samochodu przyciskiem odryglowywania od środka. Spróbuj na swoim samochodzie - uchyl szyby, zamknij pilotem, a potem przez otwartą szybe wciśnij przycisk - prawdopodobnie nie otworzysz. Dopiero otwarcie pliotem coś da.

Napisano
43 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ja na dalsze wyjazdy biore i daje 2 komplet zonie na wszelki wypadek:ok:

Dalsze okej, ale na co dzień zapas jest w domu.

Napisano
26 minut temu, Manx napisał:

W wielu samochodach, jezeli zamkniesz samochód pilotem z zewnątrz, to za chiny ludowe nie otworzysz samochodu przyciskiem odryglowywania od środka. Spróbuj na swoim samochodzie - uchyl szyby, zamknij pilotem, a potem przez otwartą szybe wciśnij przycisk - prawdopodobnie nie otworzysz. Dopiero otwarcie pliotem coś da.

Wolę nie próbować, bo jeszcze coś zepsuje. A ostatnio miałem kilka wizyt w serwisie i na razie mam dość ;]

Ojciec po zakupie nowej Almery testował różne kombinacje zamykania z alarmem i w końcu zepsuł... Skończyło się na wizycie assistance od alarmu ;)

Ale fajnie byłoby, gdyby ktoś kto ma Grande Punto sprawdził, czy w ogóle jest sens się bawić drutami w tym konkretnie modelu Fiata.

korekta błędów

Napisano
48 minut temu, spad napisał:

Dalsze okej, ale na co dzień zapas jest w domu.

Mi chodziło o tych, którym w ogóle wystarcza tylko jeden komplet, po Panie drugi klucz to pińcet abo i więcyj kosztuje.

Napisano
1 godzinę temu, rallyrychu napisał:

Ale fajnie byłoby, gdyby ktoś kto ma Grande Punto sprawdził, czy w ogóle jest sens się bawić drutami w tym konkretnie modelu Fiata.

Jeśli użyszkodnik nie ma Dead Lock'a/nie zamknął z Dead Lockiem, to pociągnięcie za klamkę wewnętrzną/naciśnięcie przycisku odrygluje zamki.

Na przyszłość: nigdy nie odkłada się kluczyków w bagażniku. Z Keyless jest fajniej, nie zatrzaśnie się kluczyka, gdy innego nie wykryje na zewnątrz auta :D

Edytowane przez krowka

Napisano
56 minut temu, rostex napisał:

Mi chodziło o tych, którym w ogóle wystarcza tylko jeden komplet, po Panie drugi klucz to pińcet abo i więcyj kosztuje.

Ja mam jeden, bo tak kupiłem.

Drugiego nie mam bo "muszę to kiedyś ogarnąć" i "jutro" ;] 

Napisano
5 godzin temu, krowka napisał:

Jeśli użyszkodnik nie ma Dead Lock'a/nie zamknął z Dead Lockiem, to pociągnięcie za klamkę wewnętrzną/naciśnięcie przycisku odrygluje z

U mnie klamką otworzy, przyciskiem nie.

Napisano
5 godzin temu, krowka napisał:

Na przyszłość: nigdy nie odkłada się kluczyków w bagażniku. 

Tak - to jest dobra praktyka. Zawsze pakując do bagażnika trzymam kluczyk w kieszeni - własnie wytwory włoskiej myśli technicznej mnei tego nauczyły - w Seicento i w Pandzie też się dało zatrzasnąć kluczyk w bagażniku. Oczywiście kiedyś zdarzyło mi si zatrzasnąć. Nie wiem co za baran w Fiacie to wymyślił. Chyba była pora siesty i jakiś don makaron tego tematu nie przemyślał do końca :)

Napisano
6 godzin temu, camel00 napisał:

Ja mam jeden, bo tak kupiłem.

Drugiego nie mam bo "muszę to kiedyś ogarnąć" i "jutro" ;] 

to uważaj bo Forestera klamką od środka nie otworzysz ;]

Przynajmniej SF, przycisku od centralnego nie mam więc nie testowałem, ale jedyna szansa na otwarcie od środka to gmeranie czy tym dynksie w klamce ;)

Napisano
36 minut temu, Ozarek napisał:

to uważaj bo Forestera klamką od środka nie otworzysz ;]

Przynajmniej SF, przycisku od centralnego nie mam więc nie testowałem, ale jedyna szansa na otwarcie od środka to gmeranie czy tym dynksie w klamce ;)

W SG jest guzik od centralnego ;)

Myślę, że łatwiej byłoby jakoś powoli, delikatnie opuścić szybę. Obym nie musiał sprawdzać ;] 

Napisano
1 godzinę temu, Manx napisał:

w Seicento i w Pandzie też się dało zatrzasnąć kluczyk w bagażniku. Oczywiście kiedyś zdarzyło mi si zatrzasnąć. 

Potwierdzam przetestowane na wlasnej skorze. Poszedlem do nowej pracy, gdzie flota skladla sie z seicento i jeszcze jak bylem na przyuczeniu to gosciu mnie wyslal do samochodu po cos i zatrzasnalem kluczyki w srodku ;l A ze firma bylejaka to zapasow nie mieli. Ale udalo sie otworzyc innym kluczykiem ruszajac go na boki i do przodu i tylu.

Napisano
12 minut temu, camel00 napisał:

W SG jest guzik od centralnego ;)

Myślę, że łatwiej byłoby jakoś powoli, delikatnie opuścić szybę. Obym nie musiał sprawdzać ;] 

w SF też bywał, ale ja akurat nie posiadam, sprawdź sobie kiedyś czy po zamknięciu z pilota działa cobyś się nie zdziwił w złym momencie ;]

Napisano
3 minuty temu, Ozarek napisał:

w SF też bywał, ale ja akurat nie posiadam, sprawdź sobie kiedyś czy po zamknięciu z pilota działa cobyś się nie zdziwił w złym momencie ;]

Nie, raz w życiu wydrukowałem formularz do wypełnienia z miejsca kolizji, bo kolega powiedział, że warto mieć. Następnego dnia go wypisywałem ;] Do i od tamtej pory nie miałem okazji. Kupiłem z jednym kluczykiem, jak nie będę przechodził obok punktu gdzie dorabiają i nie będę akurat miał nadmiaru wolnego czasu, to sprzedam z jednym kluczykiem ;] 

Napisano

Po co do szafki wkładałeś? Trzymam zawsze w walizce, nie zapomnę.
Napisano

Co do dorabiania dla tych co maja tylko 1 to polecam po prostu dorobic sam kluczyk po taniosci, bez kosztownego dorabiania immo. W przypadku zlamania kluczyka mozna zblizyc ten stary, tak by immo zczytalo i jechac na nowym. Ewentualnie jak komus nie zalezy na zabezpieczeniu immo to dorobic dwa i ten oryginalny wsadzic pod pierscien czytnika immo i jezdzic :old:

Napisano
11 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Mój błąd, że nie sprawdziłem. Rzeczywiście przyciskiem zamków się nie odrygluje, pozostaje klamka, jeśli nie jest aktywny Dead Lock.

Napisano
20 godzin temu, Majkiel napisał:

Sprawdzone - przyciski nie działały, podobnie pociągnięcie klamki. 

Ale po kolei - zadzwoniłem na awaryjne otwieranie - powiedzieli 127 zł. Umówiłem się, przyjechał gość, na wstępie niezadowolony że mu  nie powiedzieli że to wersja 3D - wtedy by nie przyjeżdżał. Odgiął drzwi taką fajną dmuchaną poduszeczką. Popróbował z klamką i przyciskami, choć od razu powiedział że w tych autach to nic nie da.

Chciał odpuścić, ale zapytał czy kiedyś wyciągałem akumulator, czy działały zamki, etc. Otworzył maskę, odpiąłem aku, potem gość zapiął go i próba z otwarciem bagażnika zadziałała.

Generalnie twierdził, że niektórzy w ogóle nie chcą do Grande przyjeżdżać, że wbrew pozorom bardziej problematyczny od innych aut, a wersja 3D to już w ogóle. W 5D z reguły są z tyłu korbki, więc nie ma kłopotu.

Jak to zrobił ?

Napisano
19 minut temu, paweu napisał:

Jak to zrobił ?

Pewnie wymacał linkę od spodu i pociągnął. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, paweu napisał:

Jak to zrobił ?

Co za problem?

Tak samo jak próbował pociągnąć klamkę od wewnątrz. Złapał drutem za dźwignię i pociągnął.

Napisano
15 godzin temu, ZUBERTO napisał:

u mnie ani tym ani tym :] 

Napisano
Dnia 5.07.2017 o 21:16, Majkiel napisał:

I jak. Włamałeś się już do swojego auta?

Napisano
Co do dorabiania dla tych co maja tylko 1 to polecam po prostu dorobic sam kluczyk po taniosci, bez kosztownego dorabiania immo.

I tak wlasnie musze zrobić ze swoim, tym bardziej, że w BK można.najpierw zamknąć centralny A potem zatrzasnąć bagażnik. Klucze od samochodu osobno, a ten do otwierania razem z kluczami do mieszkania.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, rallyrychu napisał:

I jak. Włamałeś się już do swojego auta?

No pisałem, że auto otwarte. Może nie ja, ale gość z "awaryjnego otwierania" dał radę (choć chciał zrezygnować)

Napisano

No rzeczywiście... Musiałem czytając na fonie przegapić, że to był Twój wpis ;)

Fajnie, że się nie zdradziłeś z 3D i się udało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.