Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co sądzić o tym oleju?

Featured Replies

Napisano

dexos 2. 5W30. Zostal wymieniony czy nie (czyli 1 litr świeżego w ramach wymiany dolewamy)? (Co kraj, to obyczaj.) Zdjęcie cyknięte po około 200-300 km od wymiany. Dla mnie zdecydowanie za ciemny jak na tego typu przebieg. Silnik ma 15kkkm.

DSC01324 (Medium).JPG

Napisano

Wygląda na świeży, ja bym się nie czepiał, bo nie ma do czego.

Napisano
2 minuty temu, wawo napisał:

dexos 2. 5W30. Zostal wymieniony czy nie (czyli 1 litr świeżego w ramach wymiany dolewamy)? (Co kraj, to obyczaj.) Zdjęcie cyknięte po około 200-300 km od wymiany. Dla mnie zdecydowanie za ciemny jak na tego typu przebieg. Silnik ma 15kkkm.

A jak wygladal przed wymiana?

IMHO trzeba bylo sprawdzac zaraz po wymianie a nie teraz po 200-300km.

Ja bym sie nie przejmowal I jezdzil :ok:

Napisano
9 minut temu, wawo napisał:

Jak benzyna to wg mnie dolany, jak ja wymienię na świeży olej to cięzko go odczytać na bagnecie do 1-2kkm później robi się czarny, jak to diesel to jest ok.

Napisano
2 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

Jak benzyna to wg mnie dolany, jak ja wymienię na świeży olej to cięzko go odczytać na bagnecie do 1-2kkm później robi się czarny, jak to diesel to jest ok.

Wystarczy ze wysysali olej I zostalo troche starego i juz bedzie sporo ciemniejszy po wymiane...

Ta cala obsesja z wymiana oleju na AK jest dosc zabawna :hehe:

Napisano

wg mnie - wymieniony, może trochę niedokładnie spuszczony

po dolaniu 1l oleju do 4l starego nie widać zmiany koloru (jest czarny taki jaki był)

niestety mechanicy wymieniają olej "na czas" i nie pieszczą się z długim zlewaniem, tak jak domowi wymieniacze

Edytowane przez jqr

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

Silnik benzynowy?

Powinien być jaśniejszy po wymianie. Ale najlepiej wziąć kroplę na paznokieć. Na ciemnym metalu bagnetu może wydawać się ciemny.

W ogóle to widzimy tylko zdjęcie,

Zdjęcie widzimy na konkretnym monitorze z jakimiś ustawieniami i jest robione konkretnym aparatem z konkretną optyką, matrycą, oprogramowaniem i utawieniami.

Ze zdjęcia nie wywróżymy absolutnie nic.

Poza tym, że olej jest przejrzysty (nie czarny jak smoła) ale jaki ma kolor (słomkowy, bursztynowy itp ;) ) to już by trzeba było zobaczyć na żywo przed formułowaniem jakiejkolwiek diagnozy.

A najlepiej 2 próbki na tym samym (najlepiej białym) podłożu - kropla z silnika VS kropla świeżego z butelki.

Poza tym przy wymianie zostaje zawsze trochę starego.

Pytania:

Jak wyglądał olej na bagnecie przed wymianą?

Jak przebiegała wymiana?

Ile czekano czasu na skapanie resztek? A może wymiana "od góry"?

Czy wymieniano filtr (w którym jest zawsze te kilkaset ml oleju)?

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Wystarczy ze wysysali olej I zostalo troche starego i juz bedzie sporo ciemniejszy po wymiane...

Ta cala obsesja z wymiana oleju na AK jest dosc zabawna :hehe:

Dlatego sam sobie wymieniam olej ;]

Napisano
3 godziny temu, wald0 napisał:

Poza tym przy wymianie zostaje zawsze trochę starego.

Pytania:

Jak wyglądał olej na bagnecie przed wymianą?

Jak przebiegała wymiana?

Ile czekano czasu na skapanie resztek? A może wymiana "od góry"?

Czy wymieniano filtr (w którym jest zawsze te kilkaset ml oleju)?

Dobrze prawisz i bardziej, niż koloru oleju, obawiałbym się starego filtra, bo olej nie wygląda źle. Dodatkowo są bolidy (nie wiem, jak w tym konkretnym przypadku), że aby zlać więcej starego oleju, dobrze jest wjechać przodem na cokolwiek, byle wyżej, niż tył. Niestety nie wiemy nic o w/w aspektach, jest tylko fota i rozterki autora... wymienili, nie wymienili, wymienili, nie wymienili, a jeśli wymienili, to co: sam olej, sam filtr, czy jednak obie rzeczy? :panic:  :phi: przecież to tylko silnik...

Napisano
16 godzin temu, jqr napisał:

wg mnie - wymieniony, może trochę niedokładnie spuszczony

po dolaniu 1l oleju do 4l starego nie widać zmiany koloru (jest czarny taki jaki był)

niestety mechanicy wymieniają olej "na czas" i nie pieszczą się z długim zlewaniem, tak jak domowi wymieniacze

Podzielam ww. zdanie, wymieniony/odessany na szybko/i z 20% starego zostało.

Edytowane przez Pawel1984

Napisano
  • Autor
Dnia ‎2017‎-‎09‎-‎23 o 01:29, Pawel1984 napisał:

Podzielam ww. zdanie, wymieniony/odessany na szybko/i z 20% starego zostało.

Za ciemny na nowy za jasny na stary. Filtr mial być też wymieniony. Silnik turbo z LPG. Pamięc optyczna podpowiada, że pierwszy olej miał wyraźnie jasniejszy kolor, przez dłuższy czas.

Napisano
2 godziny temu, wawo napisał:

Za ciemny na nowy za jasny na stary. Filtr mial być też wymieniony. Silnik turbo z LPG. Pamięc optyczna podpowiada, że pierwszy olej miał wyraźnie jasniejszy kolor, przez dłuższy czas.

Olej ten sam, co poprzednio?

Miejsce i technologia wymiany też ta sama?

Filtr puszkowy, czy wkład?

Napisano
Dnia 22.09.2017 o 11:56, slawek_l_83 napisał:

Dlatego sam sobie wymieniam olej ;]

A ja jestem obecny przy wymianie oleju, który podobnie jak filtry przywożę na wymianę ze sobą. Czy to już "januszowanie"? Nie wydaje mi się :)

Napisano
49 minut temu, bochumil napisał:

A ja jestem obecny przy wymianie oleju, który podobnie jak filtry przywożę na wymianę ze sobą. Czy to już "januszowanie"? Nie wydaje mi się :)

Tak, "januszowanie". No ale co kto lubi. 

Napisano

Niech będzie "januszowanie", ale ja lubię mieć pewność. Poza tym ta pewność kosztuje mnie mniej niż wizyta w serwisie na zasadzie kawki w poczekalni i "wlejta co chceta". Żyję w tym kraju wystarczająco długo aby określenie "ograniczone zaufanie" miało zastosowanie wyłącznie na drodze.

Napisano

Zalewałem specola 5w40 w silniku z przebiegiem 90kkm to przez pierwsze 3tys km było ciężko odczytać poziom oleju bo olej był przezroczysty a fiatowski bagnet z 1.4 16v nie ułatwiał sprawy. W sobotę wymieniłem sobie w vagu i na razie po 200km wygląda lepiej:ok: 

Wystarczy, że został w silniku stary olej i zmieszał się z nowym

Napisano
15 godzin temu, wawo napisał:

Pamięc optyczna podpowiada, że pierwszy olej miał wyraźnie jasniejszy kolor, przez dłuższy czas.

Bo pierwszy olej byl wlany do "suchego" silnika, gdzie nie bylo resztek starego oleju..

Napisano
Dnia 24.09.2017 o 23:21, bochumil napisał:

Niech będzie "januszowanie", ale ja lubię mieć pewność. Poza tym ta pewność kosztuje mnie mniej niż wizyta w serwisie na zasadzie kawki w poczekalni i "wlejta co chceta".

Tak, zrobiłeś wcześniej analizę oleju który kupiłeś? Wiesz, z tego co piszą (w tym na AK) to tyle podróbek sprzedają, że lepiej na Kujawskim jeździć. To co robisz to najwyżej dobre samopoczucie, a nie pewność. 

Dnia 24.09.2017 o 23:21, bochumil napisał:

Żyję w tym kraju wystarczająco długo aby określenie "ograniczone zaufanie" miało zastosowanie wyłącznie na drodze.

Tak, wszędzie złodzieje i kombinatorzy. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.