Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co komfortowego w okolicach 20 tys? Superb?

Featured Replies

Napisano

Witam

Może wpierw zdefiniuję komfort co dla mnie oznacza

-automat (standardowy)

-v6 benzyna która nie ma problemow z lpg

-minimum C klasa

-zawieszenie ciche, nie nastawione na sport, dobrze radzace sobie z podmiejskimi drogami

-wygodne fotele

-klimatronic

-w miarę ciche do 120km/h

-nie przesadnie awaryjne

-nie przesadnie rdzewiejące

-okolice tak do 15 lat

Z przeglądu rynku dosyć fajnie się prezentują superby 1 generacji z 2.8. Jest też oczywiście odpowiednik czyli passat. Co sądzicie? Na jakie auta warto jeszcze zwrócić uwagę?

Napisano

Dobry trop, tylko wolałbym nieśmiertelnego 1.8T (tańszy w utrzymaniu).

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Piotrus napisał:

Dobry trop, tylko wolałbym nieśmiertelnego 1.8T (tańszy w utrzymaniu).

nie chodzi aż tak o koszta, po prostu lubię charakterystykę i dźwięk V6 i jestem w stanie za to zapłacić więcej bo to są elementy, które znacząco mi poprawiają komfort w aucie

Napisano

Kiedyś interesowałem się Passatem z tym silnikiem i nie było tragedii. Ludzie skarżyli się na wycieki oleju z silnika i chyba szybko padające UPG, wszystko do opanowania.

Napisano

na szybko to:

Audi A6 C5

Lexus RX

może Volvo V70

ja bym wybrał Lexa chyba. Generalnie 15 latek i nie przesadnie awaryjne auto to pojęcie względne ;)

Napisano

A dzisiaj polecę Opla, a co! ;]

Ja bym za te pieniądze kupił coś w tym guście:

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-omega-opel-omega-c-3-2-v6-xenon-skora-klima-felga-navi-2002-218-ps-limited-ID6zcfxZ.html

Komfortowe, V6, w miarę się nie psuje, jak egzemplarz w dobrym stanie to i blacha jakoś się trzyma. Ale rozumiem że to raczej w kategorii "mało prawdopodobne" dla przeciętnego użytkownika. ;]

Bardziej realne jest pewnie to:

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-vectra-c-3-2-v6-gts-lpg-prins-xenon-manual-zarejestrowana-ID6z7o9R.html

To tylko przykład, można za te pieniądze dostać nawet coś takiego:

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-vectra-opel-vectra-2-8-v6-turbo-wersja-cosmo-okazja-ID6yTrHP.html

Tylko gość wie że wymiana rozrządu to dobrą kasę trzeba wydać niestety, przez co serwisowanie jest dość drogie.

Napisano
52 minuty temu, bielaPL napisał:

Z przeglądu rynku dosyć fajnie się prezentują superby 1 generacji z 2.8. Jest też oczywiście odpowiednik czyli passat. Co sądzicie? Na jakie auta warto jeszcze zwrócić uwagę?

Chevrolet Epica. Nie jest tak szybki jak Superb 2.8 ale za to ma R6.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, cesarz napisał:

C5 II V6

za mało kasy na II generacje

Napisano
  • Autor
26 minut temu, lucash napisał:

na szybko to:

Audi A6 C5

Lexus RX

może Volvo V70

ja bym wybrał Lexa chyba. Generalnie 15 latek i nie przesadnie awaryjne auto to pojęcie względne ;)

RX ciekawa opcja, chociaż to bardzo ciche auto :)

co do awaryjności wiadomo o co chodzi (czyli nie szukamy laguny II z dieslem przed lifingiem ;) )

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, Ryb napisał:

Chevrolet Epica. Nie jest tak szybki jak Superb 2.8 ale za to ma R6.

Jest to jakaś myśl i auta stosunkowo młode

Napisano
  • Autor
29 minut temu, AstraC napisał:

A dzisiaj polecę Opla, a co! ;]

Ja bym za te pieniądze kupił coś w tym guście:

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-omega-opel-omega-c-3-2-v6-xenon-skora-klima-felga-navi-2002-218-ps-limited-ID6zcfxZ.html

Komfortowe, V6, w miarę się nie psuje, jak egzemplarz w dobrym stanie to i blacha jakoś się trzyma. Ale rozumiem że to raczej w kategorii "mało prawdopodobne" dla przeciętnego użytkownika. ;]

Bardziej realne jest pewnie to:

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-vectra-c-3-2-v6-gts-lpg-prins-xenon-manual-zarejestrowana-ID6z7o9R.html

To tylko przykład, można za te pieniądze dostać nawet coś takiego:

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-vectra-opel-vectra-2-8-v6-turbo-wersja-cosmo-okazja-ID6yTrHP.html

Tylko gość wie że wymiana rozrządu to dobrą kasę trzeba wydać niestety, przez co serwisowanie jest dość drogie.

vectra jakoś mi nie podchodzi, znajomy ma i jakoś zbrzydł mi mocno ten samochód już

omega słaba blacha

Napisano
3 minuty temu, bielaPL napisał:

Najmłodsze i najpewniejsze auta będą, choć wybór może być skromy bo auto mało popularne. Ale co do wygody w czasie jazdy to jest świetnie - to auto to jest wielki i miękki ponton. Fotele wygodne, w środku cicho. Mogą natomiast trochę przeszkadzać jego rozmiary, bo jest wielkie i nieporęczne.

:ok:

Napisano
Teraz, bielaPL napisał:

vectra jakoś mi nie podchodzi, znajomy ma i jakoś zbrzydł mi mocno ten samochód już

omega słaba blacha

Co do Vectry rozumiem, szczególnie wnętrze jest specyficzne, aczkolwiek sam samochód jest bardzo poprawny i absolutnie nie koroduje. :ok:

Z Omegą - no cóż końcówki progów i nadkola z tyłu, czasem ranty drzwi, to wady, ale jak trafisz dobry egzemplarz jeszcze nie pognity i zabezpieczysz - jest ok, przewaga komfort na poziomie Merca E-klasy w cenie Opla. ;] 

A może Mondeo MK III? https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-st220-3-0-v6-titanium-fl-zamiana-ID6z0N07.html ? Po FL z blachą było znośnie, 3.0 V6, tylko przejechać się trzeba czy zawieszenie odpowiada.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ryb napisał:

Najmłodsze i najpewniejsze auta będą, choć wybór może być skromy bo auto mało popularne. Ale co do wygody w czasie jazdy to jest świetnie - to auto to jest wielki i miękki ponton. Fotele wygodne, w środku cicho. Mogą natomiast trochę przeszkadzać jego rozmiary, bo jest wielkie i nieporęczne.

:ok:

uu nie sądziłem że to jest aż tak wygodne, akurat wielkość mi nie przeszkadza, zresztą w małych autach trudniej komfort znaleźć

Napisano
19 minut temu, bielaPL napisał:

Minusem jest mała podaż.

To czego mi brakuje, to właśnie automat (no i tak z litr pojemności i 100KM mocy, ale to już fanaberie ;] )

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

A R6? Fajne E39 powinno być w takiej kasie. Tylko trzeba się naszukać.

Napisano

Skoro zerkasz na SuperB, a ilość miejsca nie jest aż tak istotna to Audi A4 B6. Jeżeli ma być z V6 to 3.0ASN, najlepiej z quattro.

To są dobre auta, 3.0ASN ma pewne wady, ale rozpoznane. Jeżeli kupiłbyś z quattro to masz pewność, że skrzyna to tiptronic. Zdecydowanie lepsza niż multitronic z tamtych lat.

Ogólnie te auta blacharsko trzymają się nieźle, poza kilkoma charakterystycznymi miejscami.

Jeżeli V6 nie jest must have to zdecydowanie szukaj z 1.8T.

Co do zawieszenia - jeżeli ma być komfortowe to tylko z 1BA, ja mam 1BE i jest to dość twardy zawias, z 1BV nie wyobrazam sobie jeździć.

Jednak ja i tak szukając auta z V6 szukałbym japonca, np. starego Legenda, Accorda.

Edytowane przez mazi

Napisano
uu nie sądziłem że to jest aż tak wygodne, akurat wielkość mi nie przeszkadza, zresztą w małych autach trudniej komfort znaleźć

Lex gs300

I nie patrz na rocznik tylko na stan

Ewentualnie legend 3.2 maxima3.0 camry3.0 ale to niestety FWD

Mazdy 6 ma wadliwa v6

Może outback H6 3.0?

wysłane z tel.

Napisano
21 godzin temu, bielaPL napisał:

za mało kasy na II generacje

Z C5-tkami jest tak, że różnie są interpretowane generacje. Więc nie wiem co kolega @cesarz miał na myśli.

Jeśli masz namyśli MKIII (zwanego X7) czyli C5 po roku 2008 (ten "niemiecki" z wyglądu, z dużymi kołami, wielowahaczami i ręcznym na tył), to faktycznie 20.000zł to mało, ale to nawet nie o to chodzi. V6 w tej generacji to biały kruk i jego kupienie jest prawie niemożliwe.

dongfeng_citroen_c5_2010.jpg

Skoro jednak ma być auto "do 15 lat" to czemu nie MKII (czyli lift jedynki, 2004-2008)?

CITROEN-C5-Liftback-122_24.jpg

V6 jest tam bardzo popularne, zazwyczaj z 6-biegowym dobrym automatem BVA6 - AM6 firmy Aisin

20.000 to wydaje się w sam raz na ten model z końca produkcji.

Miałem MKI, mam MKIII i pomimo, że zawieszenie MKI jest w porównaniu do MKIII proste, wręcz prostackie, to komfortem zawieszenia niczym mu nie ustępuje.

Oczywiście nie było wersji bez hydro (dopiero w wersji MKIII / X7 / >=2008 dawali wersje srpężynowe).

Co ciekawe, MKI i MKII jest w środku bardziej przestronna niż MKIII.

Edytowane przez wald0

Napisano
21 godzin temu, bielaPL napisał:

Ma też wady - jest tak miękkie że nie skręca. Ale w długich trasach to jest mistrz komfortu. Trochę kilometrów takim zrobiłem i nie męczył wcale.

:oki:

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

Lex gs300

również polecam i do 20k nie polecam szukać gs430 :)

Napisano
również polecam i do 20k nie polecam szukać gs430 [emoji4]

Tak. GS400 i 430 prosze sie nie interesować [emoji1]

wysłane z tel.

Napisano

Generalnie to bym sie na model nie nastawial a na konkretny egzemplaz, ktory nie bedzie zajechany. Poszukac jakiejs fajnej perelki, Epica moze Mondeo i chyba bym sam na mobile.de szukal w przeciwnym razie beda same 180k zgodnie z polska norma.

Napisano
Dnia 10/13/2017 o 10:53, wujekcybul napisał:

...w przeciwnym razie beda same 180k zgodnie z polska norma.

Trudno. Będzie trzeba podkręcić licznik do przodu, bo ja mam 130kkm (2006) :hehe:

Napisano
Dnia 12.10.2017 o 11:14, bnow napisał:

A R6? Fajne E39 powinno być w takiej kasie. Tylko trzeba się naszukać.

Auto rewelacja, ale ja szukam już ze dwa miesiące z dokładnie takim budżetem i lipa.

Napisano
Dnia 12.10.2017 o 09:24, bielaPL napisał:

Witam

Może wpierw zdefiniuję komfort co dla mnie oznacza

-automat (standardowy)

-v6 benzyna która nie ma problemow z lpg

-minimum C klasa

-zawieszenie ciche, nie nastawione na sport, dobrze radzace sobie z podmiejskimi drogami

-wygodne fotele

-klimatronic

-w miarę ciche do 120km/h

-nie przesadnie awaryjne

-nie przesadnie rdzewiejące

-okolice tak do 15 lat

Na wstepie napisze, ze zaproponowanymi autem nie jezdzilem, wiec nie wiem czy ma wygodne fotele i czy jest cicho ;)

Jednak wiem ze samochody tej marki zazwyczaj nie sa zbyt klopotliwe w uzytkowaniu i z zawieszeniem nastawionym na wygode, a nie na sport.

Chevrolet Epica. Znajdziesz nawet i 10 latka w swoim budzecie i moze byc z LPG juz .

Pamietaj, ze butle maja papiery na 10 lat, wiec moze Cie czekac wymiana tego elementu. To kilka stowek, ale jednak trzeba pojechac do gaziarza ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.