Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

accord VII AT opinie

Featured Replies

Napisano

Co możecie powiedziec o skrzyni w accordzie VII(czy to jest pełny AT czy jakies modyfikacje)? Jaka jest jej trwałość, jakich można spodziewać się awarii i jaki koszt tych napraw? Druga sprawa czy konfiguracja 2.0+AT jest bardzo mułowata(zeby nie bylo gorzej niz w manualu c5 136km)? Czy warto doplacic do 2.4+AT? Jak wogole te silniki znoszą lpg? Co z regulacja zaworów (koszt)?

Nigdy w zyciu nie jeździłem AT, bylem raczej przeciwnikiem AT, ale chyba się starzeje i nie chce mi się już machać wajchą:phi: a że życie daje mi nowe możliwości to za jakis czas bede myslal o zmianie

Napisano

nie rozumiem pytania o pełne AT lub modyfikacje - to zwykły hydrauliczny automat .. dosyć "klasyczny"/stary

trwałość zalezy jedynie od użytkowania ... jeśi był zmieniany olej, to 200kkm nie jest straszne

awarie jak to w kazdym automacie ... raczej w grubszych tysiącach

2.0 NA jest ogólnie raczej mułowaty .. z automatem wrażenia mogą być jeszcze gorsze ... wiadomo, lepiej 2.4 (ale nie za wszelką cenę) ... zalezy od preferencji/wymagań

z LPG nie ma problemu, regulacja zaworów na "śrubki" co 20kkm ... powinno być to +/- 200zł

automat to jedna z lepszych rzeczy w motoryzacji ...

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Azbest napisał:

nie rozumiem pytania o pełne AT lub modyfikacje - to zwykły hydrauliczny automat .. dosyć "klasyczny"/stary

no właśnie o to mi chodzi, zeby to byl zwykly hydrauliczny, tradycyjny AT. Bo podejrzewam ze w takim jednak naprawy w razie czego będą tańsze niz np w dsg czy cvt

Napisano
3 godziny temu, angrius napisał:

no właśnie o to mi chodzi, zeby to byl zwykly hydrauliczny, tradycyjny AT. Bo podejrzewam ze w takim jednak naprawy w razie czego będą tańsze niz np w dsg czy cvt

Każda naprawa automatu jest zazwyczaj droga ... ale nie wrzucaj wszystkich skrzyń do jednego worka. 

Hydrauliki i CVT poprawnie eksploatowane powinny przetrzymać żywot samochodu.... ale jeśli się zepsują to może być drogo. Skrzynia CVT jest bardzo prosta w konstrukcji i z opinii moich mechaników jest nawet bardziej niezawodna od hydraulicznej - w praktyce kazda powinna te 200-300kkm bezawaryjnych kilometrów zrobić ... a jak będziesz dbał to będziesz jeździł jeszcze więcej.

DSG i inne dwusprzęgłowe podlegają "naturalnemu" zużyciu eksploatacyjnemu, bo to ciągle rozwinięcie klasycznego sprzęgła. Nie mają też tak długiej historii jak klasyczne automaty .. i ja bym ich nie zestawiał bezpośrednio z Hydraulikami/CVT

Napisano

Należy pamiętać, że skrzynie HONDY są czułe na rodzaj oleju. Wiele osób odradza eksperymenty i zaleca jedynie oryginalny olej z ASO (ok. 110zł/litr)

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Azbest napisał:

w praktyce kazda powinna te 200-300kkm bezawaryjnych kilometrów zrobić ... a jak będziesz dbał to będziesz jeździł jeszcze więcej.

ba... Tylko kupując używane auto nigdy nie wiadomo jak dbal poprzednik. A gdybym zmieniam auto to jednak na ok. 10 letnie zatem przebiegi będą w okolicy 200kkm. Wiec jak sam napisałeś moze to być wartość graniczna (ale nie koniecznie). Zatem interesuje mnie koszt ewentualnych napraw. Stad moje pytanie o AT. A nigdy nie miałem z nimi styczności i sie po prostu na nich nie znam-stad tez bylem raczej ich przeciwnikiem. Ale dorastam hehe

Napisano
7 godzin temu, ghost2255 napisał:

Należy pamiętać, że skrzynie HONDY są czułe na rodzaj oleju. Wiele osób odradza eksperymenty i zaleca jedynie oryginalny olej z ASO (ok. 110zł/litr)

Nie przesadzaj w normalnym sklepie ok 60PLN za litr, potrzeba 3-4 litry.

Wymiana w mojej co 30 kmil czyli ok. 50 kkm.

Napisano
7 minut temu, angrius napisał:

ba... Tylko kupując używane auto nigdy nie wiadomo jak dbal poprzednik. A gdybym zmieniam auto to jednak na ok. 10 letnie zatem przebiegi będą w okolicy 200kkm. Wiec jak sam napisałeś moze to być wartość graniczna (ale nie koniecznie). Zatem interesuje mnie koszt ewentualnych napraw. Stad moje pytanie o AT. A nigdy nie miałem z nimi styczności i sie po prostu na nich nie znam-stad tez bylem raczej ich przeciwnikiem. Ale dorastam hehe

Rodzicom padla skrzynia w crv 2.4 at. 130tys km. Maja ja od nowosci. 5 tys pln.

W ich skrzyni zatarly sie jakies tarczki chyba i zatkaly filtr ktory.chyba byl niewymienny. Skrzynia przestala zmieniac biegi jak tylko sie zagrzala. Tylko na zimno dalo sie jechac.

Ja mam legenda z 2003r i mam 4 bieg auto i skrzynia chodzi super miekko. Tylko zmiane oleju robilem. Przelot tylko 90 tys km

Napisano

Kupując stare auto z automatem trzeba po prostu liczyć się z wydatkiem 3-5 tys. zł w razie awarii skrzyni. Nie jest to nic nadzwyczajnego. 

Jak ktoś juz wcześniej napisał-skrzynia sie zużywa. Po przejechaniu 200-300 tys. km wymaga regeneracji i na któregoś właściciela w końcu padnie. 

Napisano
3 godziny temu, angrius napisał:

dlatego kupując samochód z automatyczną skrzynią biegów trzeba być przygotowanym na naprawę tej skrzyni (a może ona wystapić, lecz nie musi)... i będzie ona droższa niż w manualu. 

analogicznie - kupując używanego diesla trzeba być przygotowanym na pakiet dwumasa/dpf/wtryski/turbo ... zdecydowanie droższy pakiet niż w prostej benzynie ... a ludzie kupują

... jak to z używanymi samochodami - możemy rozmawiac o potencjalnych uszkodzeniach i potencjalnych kosztach ... te już znasz ;)

Napisano

a manual czy sprzęglo w takim aucie to wieczne jest ?

Kolega jakieś pół roku temu próbował sprzedać takie auto zostawione mu przez znajmego. Nie sprzedał. Ze skrzynią akurat nie było problemu (przy ok prawdziwego 250kkm przebiegu). Niestety tylnie błotniki miały już spore dziury i jak mówił jest z tym spory problem z naprawą, bo m.in nie ma zamienników.

Napisano
ba... Tylko kupując używane auto nigdy nie wiadomo jak dbal poprzednik.

Kupiłem kilka miesięcy temu forestera z AT i dużym przebiegiem

Wymiana oleju 1400 pln

Wg szefa aso skrzynia działa calkowicie poprawnie, 275k km

Ot koszt jak wymiana sprzęgła [emoji6]

Nigdy więcej manuala ;)

Napisano
4 minuty temu, mokrii napisał:

Kupiłem kilka miesięcy temu forestera z AT i dużym przebiegiem

Wymiana oleju 1400 pln

Wg szefa aso skrzynia działa calkowicie poprawnie, 275k km

Ot koszt jak wymiana sprzęgła emoji6.png

Nigdy więcej manuala ;)

co to za ASO :phi: ?

Jakiś strasznie drogi ten olej ...

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał:

co to za ASO :phi: ?

Jakiś strasznie drogi ten olej ...

MTS  ;] 
no tani  nie  jest  a  i  schodzi  go  przy  wymianie dynamicznej  dużo  :ee: 

Napisano

Ja bym sie bal robic dynamiczna w skrzyni z takim przebiegiem. Chyba ze ktos regularnie olej zmienial wczesniej.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, mokrii napisał:

Wymiana oleju 1400 pln

a poza aso to jaki jest koszt wymiany oleju?

Napisano

To ja bym zmienił to ASO ..

Ja w H6 płaciłem AFAIR mniej niż połowe tego. Tu trzeba zaznaczyć, że w Subaru wchodzi go dużo bo jest połączony z dyfrem.

Do amnualu nie jest wcale tańszy, a Subaru jest czułe na olej.

Napisano
To ja bym zmienił to ASO ..
Ja w H6 płaciłem AFAIR mniej niż połowe tego. Tu trzeba zaznaczyć, że w Subaru wchodzi go dużo bo jest połączony z dyfrem.
Do amnualu nie jest wcale tańszy, a Subaru jest czułe na olej.

Przy AT masz osobny olej do dyfra z przodu. Chyba ze o centralnym myślisz

Co do dosztow to: 8l SUBARU ATF HP to koszt ok. 800-900zl do tego filtr 100-150zl

Z robocizna to jest blisko 1400zl

W przypadku 4eat mozna zalac tanszym zamienikiem nap GULF ATF MV ~300zl/8l i zamienik fitra 50zl

Przy 5eat lepiej nie eksperymentowac

wysłane z tel.

Napisano

Jakiś czas temu rozmawiałem z właścicielem Acco VII generacji w kombi, 2.4 + AT. 

Narzekał na skrzynię z dwóch powodów:

1. strasznie zamula

2. w mieście bardzo dużo mu to paliło (15-16l LPG).

Generalnie w Acco 2.4 siedzi fajny manual, gdzie VI jest nadbiegiem pozwalającym w miarę komfortowo lecieć autostradą. Przez to nie spojrzałbym w stronę auta z AT - co innego gdyby kupić to nowe w salonie, a co innego brać losowo z rynku z wszystkimi grzechami poprzednich właścicieli. Jeżeli względy zdrowotne nie zmuszają do wyboru AT to po co dorzucać sobie kolejny problem w używanym, starym aucie?

Z kolei Accord kombi z 2.0 to niezbyt szczęśliwy wybór. Ten samochód w kombi waży prawie 1.5t i takie 2.0 średnio sobie radzi z tą masą.

O ile w sedanie jeszcze daje radę (sedan ma masę ~1.3t) o tyle do kombiaka przydałoby się mieć 2.4, zeby w miarę dynamicznie wozić trumnę na pace ;l

Napisano
13 godzin temu, johnson napisał:

Ja bym sie bal robic dynamiczna w skrzyni z takim przebiegiem. Chyba ze ktos regularnie olej zmienial wczesniej.

ja  wolałem  zrobić dobrze  z  wymiana  całego  oleju ;]

Napisano
11 godzin temu, ppmarian napisał:

W przypadku 4eat mozna zalac tanszym zamienikiem nap GULF ATF MV ~300zl/8l i zamienik fitra 50zl

ale  tego  w  MTS nie  uslyszałeś ? ;] 

Napisano
13 godzin temu, angrius napisał:

a poza aso to jaki jest koszt wymiany oleju?

:hmm:  serwisy  licza  sobie  róznie  

w  innych  do ktorych  sie  zwracałem  byl to  koszt  okolo 100pln  plus  oliwa i  filtry - ale  wymiana  tzw  statyczna   ( czyli  zlewaja  ile  wyleje  - dolewaja  do pełna   i  za  jakiś  czas  powtarzaja,  po  2  takich  wymianach  masz  "cały" olej  nowy  z tym  ze  cześć jest jednak  starego  :P

Napisano
ale  tego  w  MTS nie  uslyszałeś ? ;] 

Pewnie ze nie.

wysłane z tel.

Napisano
Teraz, ppmarian napisał:

Pewnie ze nie.

wysłane z tel.

no własnie  ;] bo  mi  M.K zasugerował  zebym opuscił serwis  jesli  zechca  mi  cos  innego  lac niz  to co  zaleca  sbROO  ;] 

Napisano
no własnie  ;] bo  mi  M.K zasugerował  zebym opuscił serwis  jesli  zechca  mi  cos  innego  lac niz  to co  zaleca  sbROO  ;] 

Pytanie po co z prosta wymiana oleju w asb jechac do aso i dawac sie naciagac na org olej jak bez peoblwmu mozna zalac zamiennik

wysłane z tel.

Napisano
7 minut temu, ppmarian napisał:

Pytanie po co z prosta wymiana oleju w asb jechac do aso i 

tylko   to  ASO zrobilo to  dynamicznie  ;] 

wszystkie  pozostałe serwisy  statycznie  :(

Napisano
  tylko   to  ASO zrobilo to  dynamicznie  ;] 

wszystkie  pozostałe serwisy  statycznie  [emoji20]

aaa

Jak dynamicznie to cena OK

wysłane z tel.

Napisano

A ile biegów ma ta AT? 4 biegi są troche męczące z tego co pamiętam, przy wyższych prędkościach ;) A tak to zrób jazdę testową na zimno i na ciepło. Będzie ok to bierz, co się bedziesz martwił. Wymienić od razu olej i filtr. I sprawdzić czy skrzynia nie cieknie. Jak to będzie ok, to sansa na skrzynię trupa jest mniejsza ;)

Napisano
18 godzin temu, johnson napisał:

A czemu? Niesie to jakieś ryzyko twka wymiana?

Napisano

Miałem takie auto, i o ile w manualu 2.4 jest okej (około 7s do 100km/h) o tyle w automacie to  dramat ( powyżej 9s do 100km/h). Spalanie po mieście lub na krótkich odcinkach zaczyna sie od 12l/100km o tyle na trasie

spada do okolic 9-10l/100km. Automat wolny, lubiący przeciągnąć bieg. O ile auto naprawdę jest dobrym wyborem, o tyle samą automatyczną skrzynie biegów odradzam (w tym aucie ofc)

Napisano
  • Autor

a ile ma biegów AT 2.4? W 2.0 to chyba 4 nie?

Napisano
a ile ma biegów AT 2.4? W 2.0 to chyba 4 nie?

To jest 5AT

wysłane z tel.

Napisano
19 godzin temu, mazi napisał:

Acco VII generacji w kombi, 2.4 + AT. 

19 godzin temu, mazi napisał:

w mieście bardzo dużo mu to paliło (15-16l LPG).

A ile to miało palić? 

Auto segmentu D z niemałym silnikiem i automatem?

Chyba masz małe doświadczenie z konfiguracją AT+LPG.

Dla porównania: KIA RIO '15 1.4 AT+LPG-w mieście ok 11.5l LPG, HONDA CIVIC '02 1.6AT+LPG w tych samych warunkach 12.5l LPG, AUDI A4 '97 1.8AT+LPG 15L LPG.

Uważam, że wynik tego ACCORDA jest wręcz doskonały jak na gabaryty auta i silnika.

Oczywiście cały czas mówimy o instalacji, która przełącza na gaz po max 700 metrach jazdy po odpaleniu zimnego silnika a nie 2-4km jazdy na benzynie i dopiero gaz, to wtedy oczywiście zużycie gazu w mieście spada błyskawicznie-tylko wzrasta zużycie benzyny. 

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał:

A ile to miało palić? 

Auto segmentu D z niemałym silnikiem i automatem?

Chyba masz małe doświadczenie z konfiguracją AT+LPG.

Dla porównania: KIA RIO '15 1.4 AT+LPG-w mieście ok 11.5l LPG, HONDA CIVIC '02 1.6AT+LPG w tych samych warunkach 12.5l LPG, AUDI A4 '97 1.8AT+LPG 15L LPG.

Uważam, że wynik tego ACCORDA jest wręcz doskonały jak na gabaryty auta i silnika.

Oczywiście cały czas mówimy o instalacji, która przełącza na gaz po max 700 metrach jazdy po odpaleniu zimnego silnika a nie 2-4km jazdy na benzynie i dopiero gaz, to wtedy oczywiście zużycie gazu w mieście spada błyskawicznie-tylko wzrasta zużycie benzyny. 

Ty czytasz ze zrozumieniem czy ssiessz co chcesz wyssać? :no:

Napisano
2 minuty temu, mazi napisał:

Ty czytasz ze zrozumieniem czy ssiessz co chcesz wyssać? :no:

A dokładnie to o co ci chodzi?

Napisałeś, że dużo pali, to się do tego odniosłem. Czego nie zrozumiałeś?

Napisano
4 godziny temu, ghost2255 napisał:

A dokładnie to o co ci chodzi?

Napisałeś, że dużo pali, to się do tego odniosłem. Czego nie zrozumiałeś?

Ty nie czaisz, ale skoro czytanie u Ciebie kuleje to wskazówka: narzekanie na wysokie spalanie to nie jest MOJE narzekanie, szanowny panie. EOT.

Napisano
Dnia 04/11/2017 o 12:01, ghost2255 napisał:

http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-atfdw1-4-litres-p-2217.html

40 funtow za 4 litry.

Napisano

Wysyłają do PL?

Napisano

Mam 2005 rocznik CRV 2.0 automat.

Skrzynia ma 5 biegow i z tego co czytalem to na wyzszych biegach jest jakas blokada ukladu hydraulicznego aby zmniejszyc spalanie (cos w stylu jakiegos sprzegielka ktore laczy bieg na sztywno).

Auto jest dosc powolne, ale jak na CRV ktore nie sluzy do szybiej jazdy to wystarcza.

Do accorda wolalbym jednak 2.4.

BTW pytanie apropo skrzyni - auto kupilem w zeszlym roku. Mialo 11 lat i 100kkm. Olej w skrzyni raczej nigdy nie byl wymieniany, wiec po kupnie spuscilem stary i zalalem nowy (oryginalny hondy).

Czy to wystarczy, czy wypadalo by jeszcze cos z ta skrzynia zrobic?

Dzieki.

Napisano

Zrób to jeszcze raz, bo w ten sposób wymieniasz tylko połowę tego, co pływa w skrzyni.

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał:

Wysyłają do PL?

Z tego co wiem to tak.

Ja tam kupuje wiekszosc częsci serwisowych, itp.

Wysylka do Irlandii do mnie 10 funtow.

Do polski 16 funtow z tego co teraz popatrzylem.

Samego oleju pewnie sie nie oplaci kupowac, ale jak masz wiecej rzeczy do kupienia to juz 16 funtow za wysylke wcale drogo nie wychodzi.

Polecam sklep.

Napisano

Jeśli tak, to naprawdę dobra oferta. Ja kupowałem ATF DW-1 po 110zl/litr w ASO HONDY.

Napisano
Mam 2005 rocznik CRV 2.0 automat.
Skrzynia ma 5 biegow i z tego co czytalem to na wyzszych biegach jest jakas blokada ukladu hydraulicznego aby zmniejszyc spalanie (cos w stylu jakiegos sprzegielka ktore laczy bieg na sztywno).
Auto jest dosc powolne, ale jak na CRV ktore nie sluzy do szybiej jazdy to wystarcza.
Do accorda wolalbym jednak 2.4.

BTW pytanie apropo skrzyni - auto kupilem w zeszlym roku. Mialo 11 lat i 100kkm. Olej w skrzyni raczej nigdy nie byl wymieniany, wiec po kupnie spuscilem stary i zalalem nowy (oryginalny hondy).
Czy to wystarczy, czy wypadalo by jeszcze cos z ta skrzynia zrobic?
Dzieki.

Wmienic jeszcze raz. Przy statycznej wymianie mozna sposcic max ok 1/2 zawartosci
Napisano
Godzinę temu, ghost2255 napisał:

Jeśli tak, to naprawdę dobra oferta. Ja kupowałem ATF DW-1 po 110zl/litr w ASO HONDY.

Tu masz taniej w Polsce

http://haparts.pl/08200-9008-3.html

Już chyba dwa razy wyminiałem i bez problemów.

Napisano

Znam tą ofertę, ale to jest z rynku amerykańskiego, a tamtejszy ATF to minerał, a na Europę idzie syntetyk.

Przynajmniej takie informacje znalazłem i mnie przekonały. Opakowania na pewno się różnią.

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał:

Znam tą ofertę, ale to jest z rynku amerykańskiego, a tamtejszy ATF to minerał, a na Europę idzie syntetyk.

Przynajmniej takie informacje znalazłem i mnie przekonały. Opakowania na pewno się różnią.

Ja mam samochód amerykański, a nawet kanadyjski.

Z drugiej strony zaleca się wymiane co 30kmil czyli co 50kkm, więc 100pln nie robi różnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.