Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rodzinne kombi z AT do 25 tys

Featured Replies

Napisano
35 minut temu, sherif napisał:

U "mnie" regulacja nastąpiła po 100kkm, AFAIR średnie spalanie lpg było ok 13l, no pb deko powyżej 10l, przy obecnych róznicach cen paliw wychodzi przeszło 18kzł różnicy, doliczając przeglądy lpg i koszt paliwa nadal różnica jest znacznie większa niż 10kzł, więc się opłaca.

Wg mojego serwisu taka regulacja następuje zwykle pomiędzy 80 a 120kkm.

Bo nie miałeś problemów. Jak coś się podzieje (typu wtryski miały wadę fabryczną) i musiałbyś regulować po 20 kkm to wyliczenia są trochę inne.

Napisano
4 minuty temu, angrius napisał:

to jak to w końcu z tymi h6 jest z lpg? Czy zawsze będzie problem z silnikiem?

Tylko jak będziesz miał pecha. Z gazem/gazownikiem nie z silnikiem.

Napisano
A co to ma do rzeczy? Regulacja zaworów w H6 potaniała? Mam jednego H4, który jest idealny do gazu tylko u mnie do końca nigdy nie chciał działać. I nie jestem w tym odosobniony bo znam przynajmniej dwie osoby z takimi samymi silnikami i podobnymi problemami. Jak dla mnie to ludzie mogą zakładać nawet do diesla. Tylko powinni mieć świadomość ryzyka.

Wiesz ile ja miałem subaru z lpg? A w tym h6?

Mozesz mówić o teori a ja mowie o praktyce

W zdrowym h6 na lpg zawory robisz co 80-120kkm

Koszt 1500-3000zl

Policz ile kasy masz w kieszeni z racji jazdy ma lpg a nie noPB

P.S. sa tez h6 przystosowane fabrycznie (nie przez aso) do lpg

Sa tez h6 z hydrauliczna regulacja...

wysłane z tel.

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

W zdrowym h6 na lpg zawory robisz co 80-120kkm

Czytałeś co napisałem? Jak lpg działa poprawnie. Sporo serii BRC miało fabryczne wady. Teraz ludzie piszą że MEDy też padają po 20 kkm. Nie trafiłeś na takie? Ciesz się. Jednak sporo ludzi trafiło. Jak kolega trafi i popłynie to co mu napiszesz? Że miałeś 10 i wszystkie działały? A jakie to będzie dla niego miało znaczenie?

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał:

Bo nie miałeś problemów. Jak coś się podzieje (typu wtryski miały wadę fabryczną) i musiałbyś regulować po 20 kkm to wyliczenia są trochę inne.

ale jakie problemy ?

Ten silnik nadaje się dobrze do gazu i takich aut jest coraz więcej. Ludzie bali się tej całej regulacji, ale coś za coś i ekonomicznie jest to uzasadnione.

Przy obecnym zaawansowaniu instalacji lpg i oczywiście poprawnym montażu (co nie tylko dotyczy ego motoru) nie powinno być żadnych problemów.

Napisano
Teraz, sherif napisał:

ale jakie problemy ?

Napisałem. Wtryskiwacze miały wadę fabryczną i było ubogo. Montaż i gazownik tu nie ma nic do rzeczy.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, ppmarian napisał:

Sa tez h6 z hydrauliczna regulacja...

a gdzie takie występują?

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

Czytałeś co napisałem? Jak lpg działa poprawnie. Sporo serii BRC miało fabryczne wady. Teraz ludzie piszą że MEDy też padają po 20 kkm. Nie trafiłeś na takie? Ciesz się. Jednak sporo ludzi trafiło. Jak kolega trafi i popłynie to co mu napiszesz? Że miałeś 10 i wszystkie działały? A jakie to będzie dla niego miało znaczenie?

No i tu się sam wsypałeś. BRC nie jest instalacją najwyższych lotów. Jak oszczędzasz na osprzęcie przy montażu instalacji to tak jest. Nie znam ani jednego przypadku, że ktoś narzeka na gaz gdy instalacja jest zrobiona na porządnych komponentach i przez kumatych instalatorów. Ci co narzekają montowali gaz wg zasady im taniej tym lepiej a teraz to się mści.

Napisano

Ja z domu bym nie wychodzil bo mi moze fortepian spasc na glowe

H6 ma tak czuly obdII ze zaraz wywali check. Moza prewencyjnie korekty podgladac raz na 10kkm

wysłane z tel.

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał:

H6 ma tak czuly obdII ze zaraz wywali check. Moza prewencyjnie korekty podgladac raz na 10kkm

Można ale ktoś kto to robi powinien to wiedzieć. A tu są tacy co nie dotykają jak działa. A jak mu wywali check to pójdzie zatankować na innej stacji albo zaklei żarówkę. Trzeba być tego świadomym i tyle.

Napisano
8 minut temu, CCinek napisał:

BRC nie jest instalacją najwyższych lotów.

Montujesz Staga że tak piszesz? A co do Staga - te śmieszne Hany które potrafią wytrzymać kilka kkm i paść?

@ppmarianma BRC. LR się sypie w nowych Oplach. Więc co jest teraz modne i niezawodne? I ile trzeba dać żeby nie było tanio?

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
12 minut temu, marcindzieg napisał:

Napisałem. Wtryskiwacze miały wadę fabryczną i było ubogo. Montaż i gazownik tu nie ma nic do rzeczy.

Subaru mają bardzo czułą elektonikę EOBD i jakiekolwiek w lewo czy prawo skutkuje odrazu checkiem.

Na przeglądzie też to wyjdzie.

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

Montujesz Staga że tak piszesz? A co do Staga - te śmieszne Hany które potrafią wytrzymać kilka kkm i paść?

@ppmarianma BRC. LR się sypie w nowych Oplach. Więc co jest teraz modne i niezawodne? I ile trzeba dać żeby nie było tanio?

Nie jestem instalatorem.

Stag to komputer. Nikt nie każe montować wtrysków Hany. Masz Keihin, Barracuda itp. Cena zależna jest od tego jaki osprzęt.

Napisano
  • Autor

czyli jaki byłby koszt instalacji lpg takiej, ktoś dawalaby duże szanse powodzenia? Razem z robota. Mowimy o h6

Napisano
4 minuty temu, CCinek napisał:

Nie jestem instalatorem.

Stag to komputer. Nikt nie każe montować wtrysków Hany. Masz Keihin, Barracuda itp. Cena zależna jest od tego jaki osprzęt.

Czyli nie wiesz co teraz jest modne i niezawodne. I nie wiesz ile trzeba dać żeby nie było tanio.

Kolega @bielaPL założył drogo, w nowym samochodzie i u polecanego gazownika. Jak już fani nie mieli argumentów to powiedzieli że miał pecha  ;]

Napisano
czyli jaki byłby koszt instalacji lpg takiej, ktoś dawalaby duże szanse powodzenia? Razem z robota. Mowimy o h6

4.5-5kPLN

wysłane z tel.

Napisano
18 minut temu, ppmarian napisał:

4.5-5kPLN

wysłane z tel.

Ale H6 za 25kPLN to bedzie juz prawie zabytek ;)

Napisano

Ale H6 za 25kPLN to bedzie juz prawie zabytek [emoji6]

2000-2003 h6 to swietne auta

Da sie kupić jeszcze zadbane szt.

wysłane z tel.

Napisano
Teraz, ppmarian napisał:

2000-2003 h6 to swietne auta
Da sie kupić jeszcze zadbane szt.

Mnie sie ta buda kompletenie ine podoba...

Poza tym na miejscu autora to bym zaczal od tego, czy ma jakiegos kumatego mechanika, ktory to Subaru bedzie ogranial :ok:

Napisano

Poza tym na miejscu autora to bym zaczal od tego, czy ma jakiegos kumatego mechanika, ktory to Subaru bedzie ogranial :ok:

To fakt. Zenek od vaga sobie nie poradzi albo dlugo bedzie sie uczyc....

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Maciej__ napisał:

podobno sa dobre warsztaty na śląsku. NP klinika subaru w Katowicach. Serce by chciało h6 ale rozum mówi "zostaw". Zreszta h6 do 25 tys to boje sie ze będzie szrot. Wogole do 25 tys jest mało outbackow. Legacy jest więcej ale tu juz silniki DOHC. A 2.0 sohc w AT boje się że będzie strach wyprzedzac

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Czyli nie wiesz co teraz jest modne i niezawodne. I nie wiesz ile trzeba dać żeby nie było tanio.

Kolega @bielaPL założył drogo, w nowym samochodzie i u polecanego gazownika. Jak już fani nie mieli argumentów to powiedzieli że miał pecha  ;]

Ja mam u siebie w V8 założonego Staga na wtryskach Barracuda i reduktorze KME Black (podwójny). Koszt instalacji jak dobrze pamiętam ok 5.5kzł. Instalacja montowana niecałe 2 lata temu. Nigdy nie miałem z nią żadnych problemów. Poradziła sobie nawet z wgraniem mocniejszego programu do silnika i oprogramowania Alpiny do skrzyni. Potrzebny były tylko niewielkie korekty w mapach. Do strojenia auta zawsze jest używana sonda szerokopasmowa.

Napisano
11 minut temu, CCinek napisał:

Do strojenia auta zawsze jest używana sonda szerokopasmowa.

A nie lepiej hamownia + sonda? Bo tak było u mnie.

Napisano

W takim kamuflażu bardzo mi sie widzi

wysłane z tel.

Napisano
2 godziny temu, CCinek napisał:

Ja mam u siebie w V8 założonego Staga na wtryskach Barracuda i reduktorze KME Black (podwójny). Koszt instalacji jak dobrze pamiętam ok 5.5kzł. 

Trzeba dodac, ze w przypadku silnika 4 cylindrowego taka instalacja bedzie kosztowac troche ponad 3 tys.

Ja do pandy tez zalozylem staga, barracudy i reduktor alaske. Poza wymianą filtrow nic przez 4 lata nie ruszyłem. 

Jak dobierze sie odpowiednie graty, to eksploatacja jest bezproblemowa

Napisano
4 godziny temu, angrius napisał:

Ja 3 lata temu płaciłem coś ok 3kzł. W sumie to nie musi być jakaś super instalacja. Ważne są podstawowe zasady znane dla dośw gazowników, czyli np: trzeba pamiętać o odp dużym reduktorze - u mnie to ogarną KME gold, odpowiednio wydajne wtryski (u mnie Hana), odpowiednie umiejscowienie wtrysków (tu Subaru z racji boxera jest inne i ważne, żeby gazownik nie robił tego pierwszy raz w tym aucie), odpowiednie wystrojenie instalki. Tylko tyle i aż tyle ;). Sama instalacja nie musi być z górnej półki, ale większy parownik, większa liczba wtrysków podnosi cenę.

Ja gazowałem w tym zakładzie drugie Subaru w ciągu kilku lat, samych H6 zagazowali kilkadziesiąt - co potwierdził mój serwis.

Napisano
3 godziny temu, angrius napisał:

podobno sa dobre warsztaty na śląsku. NP klinika subaru w Katowicach. Serce by chciało h6 ale rozum mówi "zostaw". Zreszta h6 do 25 tys to boje sie ze będzie szrot. Wogole do 25 tys jest mało outbackow. Legacy jest więcej ale tu juz silniki DOHC. A 2.0 sohc w AT boje się że będzie strach wyprzedzac

To nie są tanie auta, moja H6 jako nowa kosztowała 210kzł ;), spadek wartości tychże aut też jest mały (choć drogiej H6 będzie % większy niż H4), więc trzeba się liczyć z tym że w tych samych pieniądzach takei auto bedzie o te 2-4 lata starsze niż Mondeo czy C5.

Napisano

Dlatego proponuje Ci obc 2000-2003 H6 za 15-17 a reszte odłożyć w razie W.

Bo

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor

Probuje zestawić koszty miedzy 2.5 sohc, a 3.0 h6(obk III). W 2.5 jest do wymiany rozrząd z tego co czytałem za 2,5 tys zl co 100kkm. Prawda to? Plus regulacja zaworów z wymiana świec co da powiedzmy 500-600zl. Co ile regulacja?

W h6 rozrządu podobno nie wymieniamy, ale dochodzi koszt regulacji zaworów 2,5 tys zl. Plus wymiana świec ok 500-600. Czy dobrze zestawiam koszta? Bo wychodź na to ze regulacja w h6 to rozrząd w 2,5 i wychodź na 0. Jedynie co to biorę pod uwagę lpg. No i na temat h6 sa podzielone opinie i nie wiem komu ufać. A gdyby zdazyl sie h6 juz z lpg (poprawnie działającym, bez checkow itp) to warto się zainteresować?

I jeszcze jedna sprawa z kosztami. Jaki jest koszt wymiany oleju w silniku i skrzyni w 2,5 oraz h6? Razem z olejem.

Napisano
10 godzin temu, angrius napisał:

Probuje zestawić koszty miedzy 2.5 sohc, a 3.0 h6(obk III). W 2.5 jest do wymiany rozrząd z tego co czytałem za 2,5 tys zl co 100kkm. Prawda to? Plus regulacja zaworów z wymiana świec co da powiedzmy 500-600zl. Co ile regulacja?

W h6 rozrządu podobno nie wymieniamy, ale dochodzi koszt regulacji zaworów 2,5 tys zl. Plus wymiana świec ok 500-600. Czy dobrze zestawiam koszta? Bo wychodź na to ze regulacja w h6 to rozrząd w 2,5 i wychodź na 0. Jedynie co to biorę pod uwagę lpg. No i na temat h6 sa podzielone opinie i nie wiem komu ufać. A gdyby zdazyl sie h6 juz z lpg (poprawnie działającym, bez checkow itp) to warto się zainteresować?

I jeszcze jedna sprawa z kosztami. Jaki jest koszt wymiany oleju w silniku i skrzyni w 2,5 oraz h6? Razem z olejem.

2.5i: rozrząd to ok 1200zł w serwisie Subaru (nieASO), wymienia się co 105kkm. Zawory 400-600zł co ok 60kkm na lpg 

3.0i: rozrząd się nie wymienia (bez podobno ;)), zawory co ok 80-120kkm na lpg, koszt 2-3kzł.

Różnice w spalaniu lpg 2.5i vs 3.0i, ok 1,5l, ale 250KM zachęca do bardziej dynamicznej jazdy.

Nie wiem jak teraz, ale swego czasu były dość drogie opony (2.5i: 215/60 R16, 3.0i: 215/55 R17) choć może teraz jest lepiej, bo chyba niektóre SUVy mają takie.

W 3.0 brak jest też szpery z tyłu i reduktora, które można znaleźć w wersji 2.5i manual.

Aha 3.0i ma niestety słabe hamulce 8-), ludzie często zmieniają na te z wersji SpecB

Napisano
2.5i: rozrząd to ok 1200zł w serwisie Subaru (nieASO), wymienia się co 105kkm. Zawory 400-600zł co ok 60kkm na lpg 
3.0i: rozrząd się nie wymienia (bez podobno [emoji6]), zawory co ok 80-120kkm na lpg, koszt 2-3kzł.
Różnice w spalaniu lpg 2.5i vs 3.0i, ok 1,5l, ale 250KM zachęca do bardziej dynamicznej jazdy.

Nie wiem jak teraz, ale swego czasu były dość drogie opony (2.5i: 215/60 R16, 3.0i: 215/55 R17) choć może teraz jest lepiej, bo chyba niektóre SUVy mają takie.
W 3.0 brak jest też szpery z tyłu i reduktora, które można znaleźć w wersji 2.5i manual.
Aha 3.0i ma niestety słabe hamulce 8-), ludzie często zmieniają na te z wersji SpecB

Nic dodać nic ujac.

Na trasie miedzy 2.5 a 3.0 różnica spalania jest pomijana. W mieście +1.5-2l

wysłane z tel.

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

Nic dodać nic ujac.

wysłane z tel.

Tak, jak podawałem ze średniego spalania, a jeździłem głównie po Warszawie.

Napisano

Nic dodać nic ujac.

Oba nie toleruja slabej jakosci oleju. 2.5 zw wzgledu na zapiekajace sie pierścienie - moze wtedy brac olej nawet 1l/1000km a 3.0 ze wgledu na napinacze łańcucha rozrządu - moze powodować wycieranie sie slizgow

wysłane z tel.

wysłane z tel.

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał:

Tu jest auto z forum SIP

https://www.otomoto.pl/oferta/subaru-outback-3-0-h6-4wd-hak-lpg-ID6z4RDB.html

wysłane z tel.

widzę, że w subaru UPG to taki pewniak... 

Tak przy okazji  - sam mam zakusy na auto z normalnym 4x4 i prześwitem pozwalającym wjechać na coś wyższego niż krawężnik (choć aktualnie w A4 i z tym miewam problemy).

Jeep XJ byłby prawie idealny, tylko na tym etapie taki garnuszek na pieniądze nie jest mi potrzebny. Może stary Forek 2.0 lub 2.5 NA byłby dobrym pomysłem. Da się to trochę podnieść, jeżeli tak to czy są dedykowane zestawy czy trzeba samemu organizować we własnym zakresie?

CEL: wziąć Rodzinę i pojechać na weekend tam, gdzie normalnie motocyklem jeżdże, a w wakacje spakować się i pojeździć np. po bieszczadzkich bezdrożach... 

Jak nie Forek to Vitara, ale to już w większość zgnilizna... 

Edytowane przez mazi

Napisano
41 minut temu, mazi napisał:

Da się to trochę podnieść, jeżeli tak to czy są dedykowane zestawy czy trzeba samemu organizować we własnym zakresie?

http://www.subarak.pl/zawieszenie/770-dystans-podwyzszajacy-nadwozie-do-subaru-forester-tyl.html

na tym można zyskać kilka cm, są szablony na forum można we własnym zakresie grubsze gdzieś sobie dociąć, wtedy trzeba dać dłuższe śruby i wypada wrzucić śrubę mimośrodową do regulacji na tylne kolumny.

45 minut temu, mazi napisał:

w momencie kiedy wyciągasz silnik to robisz czasem coś 'na zapas' bo koszty zrzucenia silnika są wyższe niż inwestycja odrazu.

Napisano
w momencie kiedy wyciągasz silnik to robisz czasem coś 'na zapas' bo koszty zrzucenia silnika są wyższe niż inwestycja odrazu.

Nic dodać nic ująć.

Ja w forku miałem +2cm na takich podkladkach

wysłane z tel.

Napisano
7 godzin temu, mazi napisał:

NIe dokońca taki pewniak, w modelu który podał kolega wyżej, czyli do MY03 ale z silnikiem 2.5i to się zgadza, niestety TTTM, podobnie jak w turbo. Aczkolwiek przy 2.5i oraz 3.0i w nowszym modelu problem został wyeliminowany.

Napisano
54 minuty temu, sherif napisał:

NIe dokońca taki pewniak, w modelu który podał kolega wyżej, czyli do MY03 ale z silnikiem 2.5i to się zgadza, niestety TTTM, podobnie jak w turbo. Aczkolwiek przy 2.5i oraz 3.0i w nowszym modelu problem został wyeliminowany.

Czyl 2.5NA od którego roku jest już w miarę pozbawione problemu z UPG?

Napisano

Od 2003 czyli 165-173KM

wysłane z tel.

Napisano
12 godzin temu, mazi napisał:

Zależy jak jeździsz. Ja miałem z 1999, 2.5N/A i przez 315 kkm nie było takiego problemu. Trzeba się mocno postarać żeby padła UPG albo uważać że się jedzie superwyścigówką. To że Subaru to nie znaczy że każde ze słabym silnikiem pojedzie jak F1. 

Jako uzytkownik powiedziałbym że unikałbym ze względu na rdzę. Chyba że trafi Ci się w idealnym stanie pod tym względem. Poza tym tylko 4 biegi więc pokonywanie dłuższych tras z prędkościami autostradowymi jest poprostu męczące. Aczkolwiek ja mam wielki sentyment do tego auta bo było poprostu bezawaryjne. Siadałem i jechałem nieważne czy 100 czy 3000 km. 

Spalanie 2.5? Miałem w gazie więc od 10.5 do 13, przy czym te 13 to jazda w połowie miejska (korki warszawskie). Robi się problem z częściami zamiennymi i suegorwałbym wejść ewentualnie w model 2003-2009. Niektóre części pasują nawet od modelu jeszcze wyższego. No chyba że chcesz tylko jeździć i nic przy nim nie robić. Ja regenerowałem całe zawieszenie. Nie wszystko można było dostać niestety, ale ja wymienić chciałem dosłownie wszystkie elementy, wszystkie łączniki, gumki itd. Trochę elektryki zaczęło się sypać - otwieranie szyberdachu, szyby. Myślisz że łatwo coś dostać? O nowych częściach zapomnij. Lift? A po cholerę przy takich długich zwisach z przodu i tyłu? TO nie Forek ;) Przejechałem góry w Grecji i dało radę bez liftu aczkolwiek drugi raz bym się Outbackiem nie wybrał w taką trasę.

Jest jedno ale...do Subaru wrócę. Jazda na zakrętach, napęd - robi swoje :oki:

Napisano
13 godzin temu, ppmarian napisał:

Od 2003 czyli 165-173KM

czekaj... w Forku SF 2.5SOHC miało 165KM właśnie. W SG dopiero po 2006 było 173KM

Napisano
1 godzinę temu, Ozarek napisał:

czekaj... w Forku SF 2.5SOHC miało 165KM właśnie. W SG dopiero po 2006 było 173KM

W OBK podobnie, coś koło 2006 dodali zmienne fazy i moc wzrosła.

Napisano
11 godzin temu, lucash napisał:

Zależy jak jeździsz. Ja miałem z 1999, 2.5N/A i przez 315 kkm nie było takiego problemu. Trzeba się mocno postarać żeby padła UPG albo uważać że się jedzie superwyścigówką. To że Subaru to nie znaczy że każde ze słabym silnikiem pojedzie jak F1. 

Jako uzytkownik powiedziałbym że unikałbym ze względu na rdzę. Chyba że trafi Ci się w idealnym stanie pod tym względem. Poza tym tylko 4 biegi więc pokonywanie dłuższych tras z prędkościami autostradowymi jest poprostu męczące. Aczkolwiek ja mam wielki sentyment do tego auta bo było poprostu bezawaryjne. Siadałem i jechałem nieważne czy 100 czy 3000 km. 

Spalanie 2.5? Miałem w gazie więc od 10.5 do 13, przy czym te 13 to jazda w połowie miejska (korki warszawskie). Robi się problem z częściami zamiennymi i suegorwałbym wejść ewentualnie w model 2003-2009. Niektóre części pasują nawet od modelu jeszcze wyższego. No chyba że chcesz tylko jeździć i nic przy nim nie robić. Ja regenerowałem całe zawieszenie. Nie wszystko można było dostać niestety, ale ja wymienić chciałem dosłownie wszystkie elementy, wszystkie łączniki, gumki itd. Trochę elektryki zaczęło się sypać - otwieranie szyberdachu, szyby. Myślisz że łatwo coś dostać? O nowych częściach zapomnij. Lift? A po cholerę przy takich długich zwisach z przodu i tyłu? TO nie Forek ;) Przejechałem góry w Grecji i dało radę bez liftu aczkolwiek drugi raz bym się Outbackiem nie wybrał w taką trasę.

Jest jedno ale...do Subaru wrócę. Jazda na zakrętach, napęd - robi swoje :oki:

Mam A4 z quattro - podejrzewam, że sAWD jakoś gorszy być nie powinien... tylko moje A4 jest na zawieszeniu 1BE, czyli twardym i niskim... 

Taki dziadek forek wygląda na dość praktyczne auto, bo i ekspresówką pojedzie lepiej od klasycznej terenówki i pewnie dość fajnie poradzi sobie w krzaczorach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.