Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC znowu w góre

Featured Replies

Napisano
12 godzin temu, futrzak napisał:

Najwyraźniej czegoś nie zrozumiałeś - ja nie twierdziłem, że nieprawdę pisze (akurat w tym fragmencie), tylko że twierdzi, że to jak najbardziej ok, bo coś tam i coś tam, bo tak sobie coś wymyślili. Problem jest z uzasadnieniem takich skoków stawek (niestety, jak pisałem, część z tych podwyżek jet skutkiem radosnej działalności obecnego rządu), a nie z faktem, że ogólnie wzrastają. Zresztą podawałem już konkretne przykłady - skoro sam ubezpieczyciel nie jest w stanie tego uzasadnić (sensownie), to tym bardziej akuqowe opowieści nie wnoszą niczego innego, tylko potwierdzają TWA. Klienci z przyzwyczajenia korzystają z usług, a jakby co, to pozostaje droga sądowa, bo w wielu przypadkach bazują na niewiedzy klientów. Często ciężko o uczciwość i sensowne załatwianie spraw przez TU, więc niech nikt się nie spodziewa, że ludzie ot tak uwierzą, że ubezpieczalnie z dobrego serca stawki podwyższają. Tak się zaufania nie buduje. Niestety, jesteśmy dojeni jak się tylko da, ponieważ taki mamy klimat. No i tyle. 

No to napiszę w skrócie dlaczego ceny poszły w górę. Bo od kilkunastu lat ubezpieczyciele nie zarabiali na polisach komunikacyjnych m.in. w związku z trwającą wojną cenową o OC. Oczywiście #dobrazmiana też się przyczyniła bo oczekiwała więcej kasy z PZU w postaci dywident a ten ubezpieczyciel wyznacza kierunki dla całej branży w kraju. Innym problemem jest też to, że mocno wzrosły wypłaty z OC odszkodowań osobowych, czyli miałeś stłuczkę i od razu kark boli, więc gorset i kilka tysiaków do wypłaty. Podobno w przyszłym roku mają dojść regulacje określające limity wypłat z OC z tytułu zadośćuczynienia za udział w wypadku bo kwoty wypłat były jedne z najwyższych w Europie. 

Aha, to, że tak to tłumaczę nie oznacza, że jestem zadowolony z podwyżek, które mnie wkur..ją. :)

Napisano

Temat jest prosty - w przypadku ubezpieczeń nie ma jak widać sentymentów i przywiązania do klienta czy konkretnej firmy. Oferty przedłużeniowe rzadko są najkorzystniejsze cenowo, należy więc za każdym razem robić kalkulacje w kilku firmach i brać tam gdzie jest najkorzystniej (najkorzystniej nie oznacza zawsze najtaniej).

Ale widzę np po swoich rodzicach, że takie PZU potrafi wyciągnąć z osób mniej zorientowanych w realiach (a takich jest pewnie większość) parę stów dodatkowo tylko dlatego, że komuś się nie chce zmieniać ubezpieczyciela. Staram się uświadamiać, ale to orka na ugorze...

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał:

Temat jest prosty - w przypadku ubezpieczeń nie ma jak widać sentymentów i przywiązania do klienta czy konkretnej firmy. Oferty przedłużeniowe rzadko są najkorzystniejsze cenowo, należy więc za każdym razem robić kalkulacje w kilku firmach i brać tam gdzie jest najkorzystniej (najkorzystniej nie oznacza zawsze najtaniej).

Ale widzę np po swoich rodzicach, że takie PZU potrafi wyciągnąć z osób mniej zorientowanych w realiach (a takich jest pewnie większość) parę stów dodatkowo tylko dlatego, że komuś się nie chce zmieniać ubezpieczyciela. Staram się uświadamiać, ale to orka na ugorze...

Nie koniecznie tak jest za rok 2015 placilem 530zł za 2016 po pierwszych dużych podwyżkach juz 1010zl a w 2017 940zl i to wszystko z -60% za 2.0L 

Caly czas ta sama firma i wydaje mi sie ze chca kombinować jak jest w niektórych krajach ze zniżki są na kierowce i dane auto jak zmienisz auto na inne to może wzrosnąć składka lub spaść nawet pozostając przy jednakowej pojemności i mocy 

Po prostu jednym autem kilka lat umiesz jeździć innym mniej i dawaj €€€

Napisano
8 godzin temu, spad napisał:

No to napiszę w skrócie dlaczego ceny poszły w górę. Bo od kilkunastu lat ubezpieczyciele nie zarabiali na polisach komunikacyjnych m.in. w związku z trwającą wojną cenową o OC.

Tak, czytałem o tym. Tylko ciekawa sprawa - wszystkim się nie opłacało, że średnio tak wzrosły ubezpieczenia?  Poza tym, czy na samym OC komunikacyjnym musieli zarabiać? Zakres usług mają dużo szerszy - często jest tak, że na jednym produkcie jest się na zero lub nawet traci, ale inne skutecznie to rekompensują. Prowadziłeś kiedyś firmę? 

Oczywiście #dobrazmiana też się przyczyniła bo oczekiwała więcej kasy z PZU w postaci dywident a ten ubezpieczyciel wyznacza kierunki dla całej branży w kraju.

Czyżbyś zapomniał o np. podatku bankowym, że piszesz tylko o dywidendach? Kasa, kasa, a nie racjonalne uzasadnienie. 

Innym problemem jest też to, że mocno wzrosły wypłaty z OC odszkodowań osobowych, czyli miałeś stłuczkę i od razu kark boli, więc gorset i kilka tysiaków do wypłaty.

Przez wiele lat były zaniedbywane, ale jak poszły to dokładnie w druga stronę. Nawet na AK są rady - miałeś wypadek? Boli szyjka, nawet jak nie boli i to mówić że boli i naciągać ubezpieczyciela. 

Podobno w przyszłym roku mają dojść regulacje określające limity wypłat z OC z tytułu zadośćuczynienia za udział w wypadku bo kwoty wypłat były jedne z najwyższych w Europie. 

Tak jak pisałem - skoro wszystkim się wmawia, że podwyżki są, ponieważ było nierentowne itd. i musi być drożej, to ciemny lud wszystko kupi i idziemy po bandzie.  Dochodzi do absurdów, że samochód zastępczy kosztuje więcej niż sama naprawa, ponieważ ubezpieczycielowi wcale się nie śpieszy z załatwieniem spraw, a później odmawia wypłaty, i tak klient finalnie za wszystko zapłaci. Naprawa 4 dni, zastępczy dni 40. Można? Można. Nawet fajna sprawa, tylko dlaczego i tam mam za to ponosić zdecydowanie wyższe koszty za chwilę? Ja, Pan, Pani, wszyscy, później nam się wmówi, że podwyżki wynikają z nierentowności i lepszej obsługi klientów obecnie. 

Aha, to, że tak to tłumaczę nie oznacza, że jestem zadowolony z podwyżek, które mnie wkur..ją. :)

Ty pewnie tak, ale żyjący z ubezpieczeń (czy nawet dorabiający na tym) będą z podwyżek  zadowoleni :hehe:

• 4 tygodnie później...
Napisano

odkopuję wątek:

pacjent 22 letnie auto z silnikiem 1.4 moc 75 KM, właściciel prawo jazdy od 93 roku, brak szkód, max. wymiar zniżek. 

Aktualne ubezpieczenie OC kończy się z dniem 31.01.2018r - składka w wysokości 704 zł. 

W polowie stycznia 18 przyszła "kontynuacja" wyliczone na 785 zł. Konkurencja za to samo oferowała 720 zł. Oczywiście poszło "wymówienie". Dzień po telefon i propozycja, że w przypadku kontynuacji kwota składki wyniesie 635 zł ( wszystkie kwoty zaokrąglone w górę). Nie bardzo zrozumiałem logikę czemu za pierwszym razem wyskoczyli z kwotą 785 zł.

Napisano
22 minuty temu, r1sender napisał:

odkopuję wątek:

pacjent 22 letnie auto z silnikiem 1.4 moc 75 KM, właściciel prawo jazdy od 93 roku, brak szkód, max. wymiar zniżek. 

Aktualne ubezpieczenie OC kończy się z dniem 31.01.2018r - składka w wysokości 704 zł. 

W polowie stycznia 18 przyszła "kontynuacja" wyliczone na 785 zł. Konkurencja za to samo oferowała 720 zł. Oczywiście poszło "wymówienie". Dzień po telefon i propozycja, że w przypadku kontynuacji kwota składki wyniesie 635 zł ( wszystkie kwoty zaokrąglone w górę). Nie bardzo zrozumiałem logikę czemu za pierwszym razem wyskoczyli z kwotą 785 zł.

Za pierwszym razem policzyl automat w systemie i tyle pewnie wyszlo...

Jak zlozyles wypowiedzenie, to ktos sie tym zainteresowal, dolozyl jakis rabat I skladka wyszla nizsza.

Ogolnei to nie ma co tego zbytnio rozkminiac, tylko za kazdym razem sprawdzac czy gdzies indziej nie bedzie taniej.

Napisano

Właśnie pod wpływem tego wątku policzyłem ile muszę zapłacić za moje Megane za AC/OC/NW/ASS i okazało się że przy pełnych zniżkach najtaniej wychodzi kontynuacja za niecały 1000PLN.

Wszystkie inne ponad 1100.

Napisano
2 minuty temu, biniu napisał:

Właśnie pod wpływem tego wątku policzyłem ile muszę zapłacić za moje Megane za AC/OC/NW/ASS i okazało się że przy pełnych zniżkach najtaniej wychodzi kontynuacja za niecały 1000PLN.

Wszystkie inne ponad 1100.

W przypadku AC/NW/ASS to jest tyle roznych wariantow, ze takie porownanie nie maja wiekszego sensu ;)

Napisano

Zasadniczo to wszędzie chciałem to samo. Te same kwoty NNW, podobne assistance, podobny sposób likwidacji szkody z AC. W sumie to nie były wygórowane opcje. Pewnie przy szkodzie by wyszło co jest inaczej.

Co ciekawe wg obecnego ubezpieczyciela auto jest najwięcej warte. Inni wycenili sporo niżej.

Napisano

Ciekaw jestec  co mnie czeka

rok temu PZU OC AC NW full 1970 zl LINK 1200 po negocjacjach od 1550:)

Mam dwa auta w LUNKU i jedno 31 letnie w PZU bo maja dodatkowe  -70% dodatdkowo za czlonkostwo PZMotu

Az zadzwonie do Linka co mi powiedza teraz bo w lutym jakos skladka sie szykuje

Napisano
2 godziny temu, fanlan napisał:

Az zadzwonie do Linka co mi powiedza teraz bo w lutym jakos skladka sie szykuje

no i co Ci to da teraz, skoro w lutym masz składke? ceny sie zmieniają z dnia na dzień, a co dopiero za miesiąc

Napisano
2 minuty temu, blue_ napisał:

no i co Ci to da teraz, skoro w lutym masz składke? ceny sie zmieniają z dnia na dzień, a co dopiero za miesiąc

Bez przesady, nawet jesli sie zmienia to o pare PLN...

2 tyg temu ubezpieczalem auto zony to skladki nie roznila sie wiecej niz +/- 20-30PLN wzgledem tego co policzylem sobie w listopadzie na rankomat.pl.

To nie jest tak, ze dzisiaj Ci wyjdze 530 a za miesiac juz wszedzie bedziesz mial min 900PLN :hehe:

Napisano

Zapłaciłem wczoraj za Kiłę 70 zł mniej niż w zeszłym roku. TU to samo.

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał:

To nie jest tak, ze dzisiaj Ci wyjdze 530 a za miesiac juz wszedzie bedziesz mial min 900PLN :hehe:

Nie pisalem o takich rozbieznosciach, ale dam przyklad.

W grudniu zadzwonilem do znajomej z ubezpieczen w imieniu brata, ile wyniesie składka dla 1.4. Wyliczyla 1399 w hdi najtaniej. 2 tygodnie temu kupil auto, pojechal do niej po tą polise, a tu niespodzianka.... 1100.

Od niej wiem, ze z dnia na dzien cena potrafi sie duzo zmienic

Napisano
2 godziny temu, blue_ napisał:

Nie pisalem o takich rozbieznosciach, ale dam przyklad.

W grudniu zadzwonilem do znajomej z ubezpieczen w imieniu brata, ile wyniesie składka dla 1.4. Wyliczyla 1399 w hdi najtaniej. 2 tygodnie temu kupil auto, pojechal do niej po tą polise, a tu niespodzianka.... 1100.

Od niej wiem, ze z dnia na dzien cena potrafi sie duzo zmienic

Powiedzialbym że z godziny na godzinę.Nieraz zdarzyło mi się[na wyszukiwarkach internetowych] że wycena po 2 godzinach była wyższa lub niższa.

Napisano

U mnie na jednym aucie z 1700 zł skoczyło na 7500 zł w PZU ;l Zmian po mojej stronie nie było.

U konkurencji 1400 znalazłem za taki sam zakres.

Napisano
16 godzin temu, r1sender napisał:

odkopuję wątek:

Akcja z wczoraj... samochód 2,5L oferta na kontynuacje za 1300pln, ostatecznie 790pln...  :ogien:

Napisano
Dnia 24.01.2018 o 21:25, blue_ napisał:

oferta jest wazna 30 dni od dnia przedstawienia jednak nie wczesniej niz 30 dni przed koncem skladki

Napisano
Dnia 24.01.2018 o 22:20, marcindzieg napisał:

Zapłaciłem wczoraj za Kiłę 70 zł mniej niż w zeszłym roku. TU to samo.

U mnie podobnie za Hyundaia, tylko obniżka o 150zl.

Napisano
Dnia 12/24/2017 o 13:10, Cinos napisał:

bo jak ktoś jest zadowolony to z reguły nie pisze ;]

dużo łatwiej jest narzekać niż komplementować

To jak PiSzesz o "sukcesach" to znaczy że nie jesteś zadowolony, lamiąc zasadę z powyzszego zdania? :)

Wracając do wątku ubezpieczając auto w 2016, a potem dalej kontynuując w 2017 zapłaciłem praktycznie tyle samo (pakiet AC/OC). Co w sumie na niekorzyść klienta idzie, bo auto rocznikowo tanieje, a ubezpieczenie rośnie... :P

Edytowane przez kanu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.