Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chłodzenie silnika.

Featured Replies

Napisano

Co jest nie tak z układem chłodzenia? Chodzi o samochód Nissan Terrano 2.7TDI.

Chłodnica czysta, nagrzewnica czysta, układ nie jest zapowietrzony, poziom chłodziwa prawidłowy. Chłodziwa ani nie ubywa ani nie przybywa. Sprzęgło wiskotyczne wentylatora działa prawidłowo.

Termostat? Chyba nie, bo objawy dziwne.

Gdyby termostat był uszkodzony zamknięty to silnik by się grzał.

Gdyby był uszkodzony otwarty to na postoju temperatura by rosła, a podczas jazdy spadała. A jest odwrotnie. Podczas jazdy powyżej 100km/h wskaźnik wędruje do połowy skali, podczas jazdy z mniejszymi prędkościami wskaźnik nie pokazuje więcej niż pół, a na postoju pokazuje mniej niż ćwierć skali.

Jak wspomniałem, z pracą silnika nie ma żadnych problemów, chłodziwo nie wycieka, nie ma w nim oleju, a w oleju nie ma chłodziwa. Silnik się nie przegrzewa. Latem podczas górskiej jazdy z przyczepą wskazówka wędrowała powyżej połowy skali ale słychać jak sprzęgło wiskotyczne włącza wentylator, który jest dość spory i gdy zaczyna pracować to dmucha jak w Tatrze.

Ma ktoś jakieś sensowne wytłumaczenie?

Napisano
5 minut temu, fred77 napisał:

Chłodnica czysta, nagrzewnica czysta, układ nie jest zapowietrzony, poziom chłodziwa prawidłowy. Chłodziwa ani nie ubywa ani nie przybywa. Sprzęgło wiskotyczne wentylatora działa prawidłowo.

Gdyby był uszkodzony otwarty to na postoju temperatura by rosła, a podczas jazdy spadała. A jest odwrotnie. Podczas jazdy powyżej 100km/h wskaźnik wędruje do połowy skali, podczas jazdy z mniejszymi prędkościami wskaźnik nie pokazuje więcej niż pół, a na postoju pokazuje mniej niż ćwierć skali.

Jak wspomniałem, z pracą silnika nie ma żadnych problemów, chłodziwo nie wycieka, nie ma w nim oleju, a w oleju nie ma chłodziwa. Silnik się nie przegrzewa. Latem podczas górskiej jazdy z przyczepą wskazówka wędrowała powyżej połowy skali ale słychać jak sprzęgło wiskotyczne włącza wentylator, który jest dość spory i gdy zaczyna pracować to dmucha jak w Tatrze.

Moze pompa wody cos niedomaga?

Napisano
20 minut temu, fred77 napisał:

Mialem tak samo z uszkodzonym termostatem - otwieral sie o 20* za szybko. Przy jezdzie 2-3krmp ped powietrza schladzal szybciej plyn, niz silnik zdolal go pogrzac, przy obrotach > 35*C temperatura dobijala do normy. W miescie - spadala na swiatlach, wzrastala po ruszeniu.

Sprawdz, czy chlodnica nie robi ci sie ciepla gdy silnik startuje z zimnego i na 'postoju pokazuje mniej niż ćwierć skali' - jesli tak, to termostat do wymiany.

Napisano
26 minut temu, fred77 napisał:

Nie ma co tłumaczyć. Termostat do wymiany.

Napisano

Oczywiście :)

Ujemny bilans cieplny :) Mam to samo w Landzie, rozgrzany silnik, staje w korku i temperatura spada. Dość częste dla diesli ;)

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Joki napisał:

Nie ma co tłumaczyć. Termostat do wymiany.

Też tak przypuszczałem ale wolałem się upewnić, bo trochę to było dziwne. A teraz, gdy temperatury są ujemne to tym bardziej wskazania mają duży rozrzut.

Napisano

Tez mówie termostat. Podczas jazdy lepiej sie płyn grzeje bo ma wyższe obroty. Na postoju ciepły płyn tak szybko nie krąży. Wąż od termostatu macaj, kiedy sie robi ciepły.

Napisano
Też tak przypuszczałem ale wolałem się upewnić, bo trochę to było dziwne. A teraz, gdy temperatury są ujemne to tym bardziej wskazania mają duży rozrzut.
Wrzuć karton przed chłodnice - tak częściowo - jak będzie lepiej wtedy będziesz miał pewność.
Napisano
14 godzin temu, chojny napisał:

Oczywiście :)

Ujemny bilans cieplny :) Mam to samo w Landzie, rozgrzany silnik, staje w korku i temperatura spada. Dość częste dla diesli ;)

Ale chyba nie w takim starym traktorze. ;]

W nowoczesnych dieslach - tak. 

Napisano
6 minut temu, Pyrekcb napisał:

Przypomniało mi się, że wywalałem termostat aby zwiększyć przepływ płynu, więc... to może być tez uwalony termostat :phi:

Ale generalnie to podobno te stare traktory tez tak mają  :P 

Edytowane przez chojny

Napisano
10 minut temu, Pyrekcb napisał:

W oplowskim 1.7 CDTI (czy jak mu tam, siedział w starym Combo) było identycznie. Na postoju zimą nie zagrzeje się nigdy (kiedyś odpaliłem na 40 minut na parkingu i nadal był zimny), po zagrzaniu w korku temperatura spadała.

W tym przypadku raczej termostat, ale może się okazać, że TTTM. Uroki diesla. 

Napisano

W 1.9 tdi od vaga przy otwartym termostacie, albo po wymianie na nieoryginalny, zimą przy włączonym ogrzewaniu na maksa tez nigdy sie nie zagrzeje.

Zasłanianie chłodnicy tez tu nic nie pomoże niestety.

Napisano
8 godzin temu, Pyrekcb napisał:

Jak wtrysk bezpośredni to tak, znaczy słabo się grzeje. Jak jeszcze pośredni to ze 2 razy szybciej się zagrzewa:phi:

Napisano
Dnia 8.01.2018 o 20:01, fred77 napisał:

Diesel bez elektrycznych podgrzewaczy...

Napisano
Dnia 1/9/2018 o 10:05, Pyrekcb napisał:

Kolega miał Mecedesa "kaczora", rocznik '80 i też się tak działo w zimie. Była jazda, było grzanie a na postoju grzanie znikało. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
Dnia 12.01.2018 o 21:49, r1sender napisał:

@fred77nie tylko diesel, w noPB podobnie. W zeszłym roku wymieniłem i mam spokój, czy lato czy zima zawsze w połowie skali tak jak ma być:oki: Nie wiem jak kobieta mogła zimą tak jeździć:hmm:

No dobra. Jeszcze się zapytam o jakiegoś dobrego producenta.

Nissan Terrano to samochód wiekowy, więc z zakupem oryginalnego termostatu może być problem. Może ktoś zna dobrego producenta, który oferuje porządne i trwałe termostaty?

No chyba, że taki sam typ termostatu używany jest w nowszych modelach Nissana.

Na początku lutego wyjeżdżam i chciałbym go wymienić. Dlatego czas trochę nagli.

Napisano
21 minut temu, fred77 napisał:

Może ktoś zna dobrego producenta, który oferuje porządne i trwałe termostaty?

Wahler jest ok.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, koNik napisał:

Wahler jest ok.

A to?

e67cb72f4e3ea40f68b0e0274be6

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, analyzer64 napisał:

Tama jest dobra. Sam wkładałem do dwóch poprzednich japońskich aut. Teraz kupiłem oem profilaktycznie.

No właśnie tak sobie oglądam i rozważam zakup. Czytałem też opinie i nie widać, żeby ludzie narzekali.

Wygląda też na solidnie wykonane.

Chyba wezmę.

Napisano

Miałem w dwóch Hondach i nie miałem zastrzeżeń. Używałem też termostatów Mera, Stahlter, Vernet, Wahler, Gates. Mera po roku zaczął szwankować - włożyłem Stahlter, sporo lepszy - szybciej łapał temperaturę niż na nowym Mera. Te dwa miałem akurat w Oplu.

Napisano
7 godzin temu, fred77 napisał:

No właśnie tak sobie oglądam i rozważam zakup. Czytałem też opinie i nie widać, żeby ludzie narzekali.

Wygląda też na solidnie wykonane.

Chyba wezmę.

zanim założysz to najpierw zrób próbę w garnku czy się otwiera...żebyś nie musiał dwa razy spuszczać płynu

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, 4thelement napisał:

zanim założysz to najpierw zrób próbę w garnku czy się otwiera...żebyś nie musiał dwa razy spuszczać płynu

Chłodziwo odciągam tylko trochę żeby poziom spadł poniżej termostatu.

A próba w garnku czasami niewiele pomaga.

Zupełnie inaczej jest w garnku, a zupełnie inaczej podczas normalnej pracy. Pamiętam jak w Skodzie Felicia wymieniałem termostaty. W garnku otwierał się tak jak powinien, a po zamontowaniu w samochodzie nie. Podobnie miałem w Idea.

Oryginalne nie wytrzymywały długo, dopiero zamiennik działał.

Także różnie z tym bywa.

Napisano

Termostaty to jest loteria. Jak masz możliwość, to bierz oryginał jednak...

Napisano

Fred uderz na Fb do WężaWężowskiego i ci sprzeda ori.

Napisano

Witaj!

Masz Fiata, ja miałem 5 ;) masz Terrano, ja miałem Sorento, także bierz od razu ori termostat i nie kombinujemy, zerknij jeszcze na pompę wody -> stan wirnika, czy trzyma się ośki :oki:

:piwko:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.