Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co sądzicie o Astrze

Featured Replies

Napisano

Dostałem ofertę Astry J czyli model już mający swojego następcę. Auto wyprodukowane w tym roku, wersja sedan silnik 1.4T 140km. Samochód ma służyć głównie na dojazdy do pracy i fabryczna instalacja LPG kusi niskimi kosztami. Cena takiego auta z automatyczną klimą, tempomatem, automatycznymi wycieraczkami, 4 elektryczne szyby, halogeny, lusterko foto itp to 65500PLN. Za trochę gorsze wyposażenie jest z rocznika 2017 za 63000. Pytanie, czy warto dopłacać do rocznika 2018 i parę dodatków, bez których można żyć, czy brać tą tańszą?

Napisano

to jest niby tylko 2500 zł różnicy ale ROK starsza! ja bym brał 2018

Napisano
17 minut temu, Ziolo napisał:

Pytanie, czy warto dopłacać do rocznika 2018 i parę dodatków, bez których można żyć, czy brać tą tańszą?

Jak to już musi być Opel :facepalm: (są na rynku lepsze samochody w tej klasie i cenie) to dopłacił bym do nowej Astry K. Za nową J już chyba nie ma ceny rynkowej którą zapłacił by normalny klient :hehe:.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, amazaque napisał:

Jak to już musi być Opel :facepalm: (są na rynku lepsze samochody w tej klasie i cenie) to dopłacił bym do nowej Astry K. Za nową J już chyba nie ma ceny rynkowej którą zapłacił by normalny klient :hehe:.

Gdyby nie fabryczny gaz to w ogóle nie był by to Opel ;)

Napisano

Jezdze od roku i jestem zadowolony...

Przy czym ja mam wersje bez LPG, kosztowała mniej niż 60kPLN.

IMHO nie ma na rynku drugiego auta za takie pieniądze, zeby oferowała podobne osiągi wyposażenie w klasie C.

Ja nie jestem fanem gadżetów, wiec nie przeszkadza mi schodzący model.

Napisano

Jeżeli jesteś zdecydowany na Astrę J i nic więcej nie urwiesz, to bez zająknięcia doplacilbym te 2,5.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Pytanie, czy warto dopłacać do rocznika 2018 i parę dodatków, bez których można żyć, czy brać tą tańszą?

IMHO tak. Rok młodsza to zawsze rok młodsza.

3 godziny temu, amazaque napisał:

są na rynku lepsze samochody w tej klasie i cenie

No to dawaj...

Edytowane przez grogi

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał:

No to dawaj...

Przecież to każdy wie, Kia i Renault :oki:

Napisano

A ja bym więcej AJ nie kupił. Jeżdżę taką od 2010r tylko 1,4 100KM +LPG. Głównym mankamentem tego auta jest ciasnota w środku poza silnikiem, który u mnie nie jedzie.

Jeśli potrzebujesz auta dla 2 osób  tylko na miasto ewentualnie krótkie trasy do 300km to ok. Zdarzało mi się kilka razy zrobić trasę tym autem ponad 1000km na strzała i zawsze byłem po niej mega wkurzony.

Jedyną zaletą tego auta to koszty eksploatacji, prowadzenie i design.

Napisano
38 minut temu, ZUBERTO napisał:

Przecież to każdy wie, Kia i Renault :oki:

Renaulta zostawmy w spokoju :phi:, ale jak kupowałem Kie godzinę wcześniej byłem w salonie Opla :hehe: . Astra J to była wtedy "nowość" :facepalm:

Edytowane przez amazaque

Napisano
11 minut temu, robciolas napisał:

A ja bym więcej AJ nie kupił. Jeżdżę taką od 2010r tylko 1,4 100KM +LPG. Głównym mankamentem tego auta jest ciasnota w środku poza silnikiem, który u mnie nie jedzie.

Jeśli potrzebujesz auta dla 2 osób  tylko na miasto ewentualnie krótkie trasy do 300km to ok. Zdarzało mi się kilka razy zrobić trasę tym autem ponad 1000km na strzała i zawsze byłem po niej mega wkurzony.

Jakbyś miał 1.4T 140KM to myślę że byś jej wybaczył więcej ;) 

Napisano
2 minuty temu, Jaruga napisał:

Jakbyś miał 1.4T 140KM to myślę że byś jej wybaczył więcej ;) 

Myślę, że tak - a jak by byłą combi to chyba nawet więcej :phi:

Napisano
29 minut temu, robciolas napisał:

niestety, ale 1,4 100KM to najgorszy możliwy silnik w tym aucie.

Napisano
4 godziny temu, Ziolo napisał:

Dostałem ofertę Astry J czyli model już mający swojego następcę. Auto wyprodukowane w tym roku, wersja sedan silnik 1.4T 140km. Samochód ma służyć głównie na dojazdy do pracy i fabryczna instalacja LPG kusi niskimi kosztami. Cena takiego auta z automatyczną klimą, tempomatem, automatycznymi wycieraczkami, 4 elektryczne szyby, halogeny, lusterko foto itp to 65500PLN. Za trochę gorsze wyposażenie jest z rocznika 2017 za 63000. Pytanie, czy warto dopłacać do rocznika 2018 i parę dodatków, bez których można żyć, czy brać tą tańszą?

Napiszę po raz kolejny. Astra J to ciasne auto. Mam 190 cm wzrostu i sprzedałem tylko dlatego że młoda kopała mnie w fotel bo miała za mało miejsca. Miałem kombi, nie wiem jak w sedanie, może jest więcej miejsca na tylnej kanapie. Silnik 1,4T 140KM nie był demonem prędkości, ale dawał radę i spalanie w spokojnej trasie oscylowało nawet w granicach 8 - 8,5 l LPG/100 km. Najlepiej będzie jak weźmiesz auto na jazdę próbną i pojeździsz nim. Jak będziesz jeździł głównie w dwie osoby to nie ma problemu, ale jak dojdą na tylną kanapę dzieci/wnuki to może już być problem, szczególnie podczas dłuższej jazdy.

Napisano
  • Autor

Dzięki za opinie. Na jeździe próbnej byłem.Przejechałem chyba z 20 km po  mieście  na trasie. Pozycję dla siebie znalazłem za kierownicą optymalną. Z tyłu będą dzieciaki podwożone do szkoły i na zajęcia. Autem będę dojeżdżał do pracy sam lub z kolegą 20-25 km w jedną stronę. Będzie to typowy tani dupowóz. Byłem w różnych salonach: Focus z silnikiem 1.0 125KM 65000, Ceed 1.6 67500 wolnossący niby 135KM ale tego nie czuć i wnętrze jest po prostu "tandetne", I30 za 68000 mamy tylko 1.4 100KM. Zaciekawił  mnie jeszcze nowy C4 Cactus 1.2htp 130KM w podobnej cenie do Astry, jednak chyba jest jeszcze ciaśniejszy od Opla no i nie było jeszcze demo. Cała reszta jest albo droższa albo ma słabe silniki albo to wersje "zaślepki" ewentualnie rocznik 2017.  No i żaden oprócz Fiata Tipo nie nadaje się do gazowania w rozsądnych pieniądzach. Może jeszcze jeden argument, który wydawać by się mogło, że jest śmieszny to to, że Astra jest robiona w Polsce. Oczywiście nie jest to decydujące ale powiedzmy ułatwiające decyzję kupna  akurat tego auta.

Napisano
3 minuty temu, Ziolo napisał:

No i żaden oprócz Fiata Tipo nie nadaje się do gazowania w rozsądnych pieniądzach.

A tipo własnie?

Napisano
9 minut temu, Ziolo napisał:

Dzięki za opinie. Na jeździe próbnej byłem.Przejechałem chyba z 20 km po  mieście  na trasie. Pozycję dla siebie znalazłem za kierownicą optymalną. Z tyłu będą dzieciaki podwożone do szkoły i na zajęcia. Autem będę dojeżdżał do pracy sam lub z kolegą 20-25 km w jedną stronę. Będzie to typowy tani dupowóz. Byłem w różnych salonach: Focus z silnikiem 1.0 125KM 65000, Ceed 1.6 67500 wolnossący niby 135KM ale tego nie czuć i wnętrze jest po prostu "tandetne", I30 za 68000 mamy tylko 1.4 100KM. Zaciekawił  mnie jeszcze nowy C4 Cactus 1.2htp 130KM w podobnej cenie do Astry, jednak chyba jest jeszcze ciaśniejszy od Opla no i nie było jeszcze demo. Cała reszta jest albo droższa albo ma słabe silniki albo to wersje "zaślepki" ewentualnie rocznik 2017.  No i żaden oprócz Fiata Tipo nie nadaje się do gazowania w rozsądnych pieniądzach. Może jeszcze jeden argument, który wydawać by się mogło, że jest śmieszny to to, że Astra jest robiona w Polsce. Oczywiście nie jest to decydujące ale powiedzmy ułatwiające decyzję kupna  akurat tego auta.

Uważam, że będziesz zadowolony. Opel wg mnie w porównaniu do aut, które wymieniłeś jest bardzo ładny wewnątrz, z zewnątrz jest ładny ale htb, sedany w tej klasie mi się nie widzą.

W firmie mamy dla menedżerów średniego szczebla Astry Combi, fakt, że z dieslem, ale użytkownicy są bardzo zadowoleni. W tym roku będzie wymiana i już się pytają czy będzie wymiana na nowe Astry, czy będę coś innego kombinował ;) 

Napisano

a ja Ci powiem tak, mam przejechane 120 000 astrą K 1.4 125 koni

bardzo fajne auto, mało pali, na prawdę bardzo mało... kupiłby nową

moja kombi wersja enjoy + pakiet biznes kosztowała coś koło 67000 brutto

więc ta Twoja oferta raczej kusząca nie jest...

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Pyrekcb napisał:

A tipo własnie?

Porównywalne wyposażenie to wersja Lounge. Silnik 120KM 2017rok to około 68000 (wersja hatchback, sedan jest masakrycznie nieproporcjonalny) no i LPG w ASO Fiata, żeby nie stracić gwarancji to 4000PLN. Wersja z fabrycznym gazem ponad 75000... a sprzedawca w ogóle nie skory do rabatów. Mieszkam w specyficznym regionie. Żeby móc negocjować jakieś upusty i rabaty muszę jechać do Wrocławia lub Zielonej Góry. Z ofertami z tamtych salonów dopiero mogę coś powalczyć u siebie inaczej masz średnio po "super upustach specjalnie dla mnie" ok 4000 więcej.

Napisano
8 minut temu, Ziolo napisał:

Porównywalne wyposażenie to wersja Lounge. Silnik 120KM 2017rok to około 68000 (wersja hatchback, sedan jest masakrycznie nieproporcjonalny) no i LPG w ASO Fiata, żeby nie stracić gwarancji to 4000PLN. Wersja z fabrycznym gazem ponad 75000... a sprzedawca w ogóle nie skory do rabatów. Mieszkam w specyficznym regionie. Żeby móc negocjować jakieś upusty i rabaty muszę jechać do Wrocławia lub Zielonej Góry. Z ofertami z tamtych salonów dopiero mogę coś powalczyć u siebie inaczej masz średnio po "super upustach specjalnie dla mnie" ok 4000 więcej.

Wyslij maile do wszystkich salonow w pl.  Tak sie teraz negocjuje. 

Napisano
9 minut temu, Ziolo napisał:

Ups, nie wiedziałem, że fiat taki drogi.

Bierz astrę. :ok:

Z ta ciasnotą niektórzy przesadzają - nie jest tak źle. 8-)

Auto bez fajerwerków, ale przyzwoite i mało awaryjne. :ok:

Napisano
  • Autor

No i chyba jednak będzie ta Astra.

Napisano
Dostałem ofertę Astry J czyli model już mający swojego następcę. Auto wyprodukowane w tym roku, wersja sedan silnik 1.4T 140km. Saw, bez których można żyć, czy brać tą tańszą?

Na tak postawione pytanie odpowiem. Ile lat będziesz używał tego samochodu (za ile lat będziesz sprzedawał? To w kwestii rocznika.

Jak dlanie za mała różnica w cenie (na niekorzyść starszego)

Dwa z tych aut co powymieniales to tylko Astra. Teściu ma Jtke. Ale on wolnossaka-5biegow słabo. Tu turbo i skrzynia już 6 z tego co pamiętam a i auto od razu przyjemniej jedzie

BTW

Naprawdę stać Cię na stracenie 4tys zł z lenistwa? Ja po Swifta z Trójmiasta do Krakowa pojechalem a tobie się tyłka nie chce ruszyć do Wrocławia/Zielonej góry?. W dzisiejszych czasach wszystko można załatwić online. Auto pierwszy raz na oczy zobaczyłem jak po nie w relaksiku z tablicami kuszetka pojechalem.... i nim od razu w trasę do domu wróciłem. Kwotę zaoszczędziłem podobna do Twoich 4 tys :-)

...

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Fili_P napisał:

Na tak postawione pytanie odpowiem. Ile lat będziesz używał tego samochodu (za ile lat będziesz sprzedawał? To w kwestii rocznika.
Dwa z tych aut co powymieniales to tylko Astra.
Naprawdę stać Cię na stracenie 4tys zł z lenistwa? Ja po Swifta z Trójmiasta do Krakowa pojechalem a tobie się tyłka nie chce ruszyć do Wrocławia/Zielonej góry?. W dzisiejszych czasach wszystko można załatwić online. Auto pierwszy raz na oczy zobaczyłem jak po nie w relaksiku z tablicami kuszetka pojechalem.... i nim od razu w trasę do domu wróciłem. Kwotę zaoszczędziłem podobna do Twoich 4 tys :-)

...

Nie zrozumieliśmy się. Byłem w salonach różnych marek u mnie na miejscu. Potem pojechałem do Zielonej Góry i w następny weekend do Wrocławia. Oferty z salonów z Zielonej i Wro były podobne do siebie i o ok 4000 tańsze niż otrzymałem u siebie w mieście. Dopiero z ofertami z Wrocławia i Zielonej u siebie dostałem podobny rabat ale cyrk np w Oplu był nie mały i sprzedawca zaangażował jakiegoś swojego przełożonego jak pokazałem te inne oferty. Powiedzieli mi, że oni tak tanio w Lubinie aut nie sprzedają ;)  W końcu dostałem dobrą ofertę na Astrę J LPG z pakietem Upgrade II i oświetleniowym. Przed wizytą we Wro i Zielonej ta sama oferta była po "rabatach" za 69400 z wydrukowaną ofertą na ręce z Zielonej Góry cena spadła do ostatecznych 65400.

Napisano
19 minut temu, Ziolo napisał:

No i chyba jednak będzie ta Astra.

to taki ? jeśli tak, to całkiem nieźle wyposażony. Z ceną pewnie już ciężko będzie coś zrobić.

Model:

Lakier: Tapicerka:

Astra IV Sedan B14NET MT6 140KM fabryczna instalac

GDX -Niebieski - Darkmoon, metaliczny TANL-Tapicerka Salta Jet Black , czarna, materiałowa

Zł 71 300,00

Zł 2 200,00 Zł 0,00

Wyposażenie dodatkowe fabryczne:

LPHV Pakiet ""Upgrade II"" (niedostępny z SRY) - cena dla silnika LPG Zł 4 050,00 Wyposażenie fabryczne razem: Zł 4 050,00

Cena katalogowa z wyposażeniem:

Proponowany upust cenowy: Cena po upuście:

Zł 77 550,00

Zł 11 650,00 Zł 65 900,00

LPHV

Pakiet ""Upgrade II"" (niedostępny z SRY) - cena dla silnika LPG

Klimatyzacja elektroniczna dwustrefowa
Konsola centralna z przesuwanym podłokietnikiem i zamykanym schowkiem Chromowane zewnętrzne listwy dookoła okien
Kierownica trójramienna pokryta skórą
Felgi aluminiowe 16"" x 6,5
Czujniki parkowania - tył
Wejście USB
Pakiet ""wszechstronny""

Zł 0,00 Zł 0,00 Zł 0,00 Zł 0,00 Zł 0,00 Zł 0,00 Zł 0,00 Zł 0,00

Zł 4 050,00

CJ2 DBU MDE N34 RRZ UD7 USR WPG

Napisano
  • Autor

Coś podobnego tylko na stocku był biały zamiast metalica ale za to z dodatkowym pakietem oświetlenie (lusterko fotochromatyczne, automatyczne załączenie oświetlenia w tunelu, przeciwmgłowe i LEDy do jazdy dziennej) za 1800 co prawie na to samo wychodzi .

Napisano
10 godzin temu, amazaque napisał:

Renaulta zostawmy w spokoju :phi:, ale jak kupowałem Kie godzinę wcześniej byłem w salonie Opla :hehe: . Astra J to była wtedy "nowość" :facepalm:

Pokaz mi Kile z silnikiem turbo. Zostaje nie jadace 1.4 albo 1.6 z kiepskim wyposazeniem w cenie tego Opla.

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał:

Wyslij maile do wszystkich salonow w pl.  Tak sie teraz negocjuje. 

Nic to nie da. Oferta z najblizszego salonu bez maili byla lepsza od innych z PL. Dodatkowo odpowiedzialo zaledwie kliku. Strata czasu. 

Napisano
35 minut temu, wujekcybul napisał:

Nic to nie da. Oferta z najblizszego salonu bez maili byla lepsza od innych z PL. Dodatkowo odpowiedzialo zaledwie kliku. Strata czasu. 

Sprzedawcy wiedzą też, że klient mailowy jest bardzo mało skłonny zakupić u nich, chyba że bardzo zjadą z ceną, a przy tym na 100% nie przywiezie auta na przegląd.

Edytowane przez grogi

Napisano

Cóż, moje doświadczenia potwierdzają tezę zupełnie odwrotną, no chyba że ty F2F ugrywasz powyżej 20% na auto do produkcji. Jeśli tak to szacun.

tapatalked

Napisano
12 minut temu, format napisał:

Cóż, moje doświadczenia potwierdzają tezę zupełnie odwrotną, no chyba że ty F2F ugrywasz powyżej 20% na auto do produkcji. Jeśli tak to szacun.

tapatalked

W Renault bylem w dwoch salonach w Wawie i w koncu dostalem taka sama cene na Captura tylko dorzucili w cenie metalik. W Fordzie auto do produkcji bylo tansze od tego z placu z wyprzedazy. W Seacie nie dostalem wogole rabatu ale cena byla bardzo dobra wiec wzialem. Dodatkowo sama cena roznice nie robi ale juz np ubezpieczenie 3,5 vs 1,8% juz duza. Z tym, ze ja nie zamawialem au do produkcji tylko zawsze biore z tego co stoi. Polo zamowione w styczniu byc moze byloby w czerwcu :hehe: 

Napisano
W Renault bylem w dwoch salonach w Wawie i w koncu dostalem taka sama cene na Captura tylko dorzucili w cenie metalik. W Fordzie auto do produkcji bylo tansze od tego z placu z wyprzedazy. W Seacie nie dostalem wogole rabatu ale cena byla bardzo dobra wiec wzialem. Dodatkowo sama cena roznice nie robi ale juz np ubezpieczenie 3,5 vs 1,8% juz duza. Z tym, ze ja nie zamawialem au do produkcji tylko zawsze biore z tego co stoi. Polo zamowione w styczniu byc moze byloby w czerwcu :hehe: 
Aha, no to ja Opla kupiłem u rabatem 17-18%. Na mejla. Ale rozumiem że będziesz stał przy swoim, bo ty kupiłeś Seata bez żadnego rabatu F2F :haha:

tapatalked

Napisano
  • Autor
15 minut temu, bielaPL napisał:

Mam Vitarę wolnossącą 1.6 120KM to w cięższym Jeepie 110KM w ogóle nie chce jechać! Poza tym najbliższe ASO 75km... odpada

Napisano
8 minut temu, Pyrekcb napisał:

A jeep-fiat nie poleci? ;]

Zresztą on jest mniejszy w środku od astry.

nie poleci aż tak

34 minuty temu, Ziolo napisał:

Mam Vitarę wolnossącą 1.6 120KM to w cięższym Jeepie 110KM w ogóle nie chce jechać! Poza tym najbliższe ASO 75km... odpada

rozumiem, to może używkę?

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-astra-iv-sedan-1-4-140-km-lpg-bezwypadkowy-gwarancja-ID6yVRYh.html

Napisano
10 godzin temu, Ziolo napisał:

Nie wiem jak bardzo jesteś związany z tym LPG, ale ja bym się zastanowił czy nie kupić jednak Astry K 1.4 125KM. Tam co prawda gazu nie założysz, ale z tego co piszesz nie robisz dużych przebiegów, a ten silnik z bezpośrednim wtryskiem będzie na pewno oszczędniejszy, więc spalanie nie powinno być duże. Powinno się to dać kupić w podobej cenie jak wymieniasz, około tych 65 tys. A Astra K jest pod każdym względem lepsza niż poprzednia. Bardziej przestronna, lepiej wykonczona, nie przeładowana przyciskami, lżejsza, lepiej się prowadzi...

Napisano
  • Autor
6 minut temu, bielaPL napisał:

Niby fajna a pojedziesz to się okazuje, że tam przecierka, tu szyba czołowa wymieniona od kamienia oczywiście na nieoryginalną, klima manual i takie tam inne pierdoły. Lancia Lybra jest u mnie już 8 lat więc nowe auto będzie min 5-6 lat służyło. Jak kupię teraz 3 letnie to za 5 będzie miało już 8 a nie 5. Szukałem takich Fordów Mondeo.Stoi tego pełno po leasingach z 2014 roku 2.0 140KM TDCI. Zawsze coś było nie tak. Malowany, przebieg ponad 140kkm, wersja bieda itd. Niby fajne ale zawsze coś nie tak.  Jeżeli mam dawać za takie cuda 43-48 tysi to jednak wolę coś nowego, z gwarancją.

Napisano
Aha, no to ja Opla kupiłem u rabatem 17-18%. Na mejla. Ale rozumiem że będziesz stał przy swoim, bo ty kupiłeś Seata bez żadnego rabatu F2F :haha:

tapatalked

Chodzi o to, ze cena wyjściowa byla niższa od ceny z cennika. Inny diler nie miał niższej. Widać Opel ma inna politykę ma wyzsza cenę ale z niej schodzi.
Napisano

Jak koledzy radzą, jeśli za niecałe 70k można mieć Astrę K 1.4T kombi, to nie ma większego sensu brać Astry J za 65k.

Spalanie 12l LPG (+ extra koszty przeglądów i benzyna "na rozruch") vs 7 litrów benzyny w 1.4 125KM da podobny koszt kilometra, a klasa samochodu zupełnie inna.

Napisano
5 minut temu, iwik napisał:

Jak koledzy radzą, jeśli za niecałe 70k można mieć Astrę K 1.4T kombi, to nie ma większego sensu brać Astry J za 65k.

Spalanie 12l LPG (+ extra koszty przeglądów i benzyna "na rozruch") vs 7 litrów benzyny w 1.4 125KM da podobny koszt kilometra, a klasa samochodu zupełnie inna.

12 lpg vs 7pb   jak Ty to wyliczyłeś?

Napisano

12 może przesadziłem (choć lacetti tyle spalało LPG po mieście), ale 10 spokojnie pali. 1.4 125KM pali 7l wg. testerów (nie mówię o danych producenta, tylko rzeczywistych).

Edytowane przez iwik

Napisano
7 minut temu, iwik napisał:

12 może przesadziłem (choć lacetti tyle spalało LPG po mieście), ale 10 spokojnie pali. 1.4 125KM pali 7l wg. testerów (nie mówię o danych producenta, tylko rzeczywistych).

7l po mieście?

Napisano
9 minut temu, Kris88 napisał:

7l po mieście?

nie ma testu astry LPG, ale jest meriva z tym silnikiem (astra jest cieższa):

Edytowane przez iwik

Napisano

bez urazy ale jakoś mnie to nie przekonuje.

1 Może ja inaczej definiuje miasto -dla mnie miasto to nie jest płynna spokojna jazda tylko często stanie w korkach

2 ja akurat często jeżdżę  krótkie trasy 3-5km a jak widac na filmiku do 3km jest 8.1 i to jeszcze nie widomo czy w trasie czy mieście

Napisano
5 minut temu, Kris88 napisał:

bez urazy ale jakoś mnie to nie przekonuje.

1 Może ja inaczej definiuje miasto -dla mnie miasto to nie jest płynna spokojna jazda tylko często stanie w korkach

2 ja akurat często jeżdżę  krótkie trasy 3-5km a jak widac na filmiku do 3km jest 8.1 i to jeszcze nie widomo czy w trasie czy mieście

ale autor wątku nie napisał nigdzie że jeździ po mieście i stoi w korkach. Jeździ po 20-25km w jedną stronę do pracy. I tyle. Ja miałem fiata bravo 1.4 T-Jet i średnie spalanie za 10 lat eksploatacji 7.3 litra. A silnik w Astrze jest na pewno oszczędniejszy. Jak dla mnie przy takich spalaniach nie warto montować LPG o ile ktoś oczywiście nie jeździ 50 tys. km rocznie. Ale to moje zdanie.

Napisano

no to dlaczego porównujemy spalanie z 10 litrami z jazy po mieście...

25 kilometrów do pracy w jedna stronę to ponad 12tysi rocznie na same dojazdy do pracy a gdzie jeszcze reszta 

niech sobie autor watku sam policzy czy mu się opłaca czy nie ( imo zdecydowanie)

http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html

Napisano
30 minut temu, iwik napisał:

nie ma testu astry LPG, ale jest meriva z tym silnikiem (astra jest cieższa)

Ja mam Merivę 120 KM i staram się mieć lekka nogę.

średnia z ostatnich 18 000 km to 7,51 l/100 km [w/g dystrybutora]

średnia z trasy 1400 km to 6,65 l/100 km

Do roboty dojeżdżam 19 km bez korków.

Napisano
  • Autor

Aktualnie mam roczne przebiegi rzędu 22-26 tysięcy i pewnie to będzie utrzymane lub też jak będzie gaz to i jazdy będzie więcej. Przeważnie jeżdżę po niezakorkowanym mieście i owe 20-25 km między miastami. Jeżeli będzie auto na LPG to będzie częściej wykorzystywane niż to bez LPG. Szacuję, że to będzie średnio 30 tysięcy/rok. Przez co 2 samochód będzie jeździł mniej ale jak to będzie na prawdę to zobaczymy. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.