Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec sedanów i hatchbacków

Featured Replies

Napisano
9 minut temu, wladmar napisał:

Dzięki, że mnie uświadomiłeś - myślałem, że SUVy są duże, a okazuje się, że są małe. To chyba nie kupię SUVa. 

Może po prostu przestań marudzić i wsiądź do jakiegoś SUVa.

A nawet zaryzykuj przejażdżkę - chociaż raczej dla kogoś takiego jak ty liczy się bardziej prezentacja auta na parkingu, a nie to, jak jeździ.

Napisano
35 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja, póki mnie będzie stać, nie wrócę do zwykłych aut :)

I bardzo dobrze - masz porównanie i wybierasz to, co ci bardziej pasuje.

Ale są tacy, co nie mają porównania, a mimo to twierdzą, co jest dobre, a co złe.

Napisano
47 minut temu, Polarny napisał:

Może po prostu przestań marudzić i wsiądź do jakiegoś SUVa.

No chyba tak zrobię, dzięki za radę. Chyba nie ma co wierzyć gazetkom motoryzacyjnym. 

47 minut temu, Polarny napisał:

A nawet zaryzykuj przejażdżkę - chociaż raczej dla kogoś takiego jak ty liczy się bardziej prezentacja auta na parkingu, a nie to, jak jeździ.

Oczywiście, że prestiż też się liczy, jeździć do roboty to ja nawet MPK mogę, ale nie o to przecież chodzi. VW robi jakieś SUVy? Może faktycznie przejadę się, jak się spodoba to poszukam takiego samego, ale używanego, nie ma sensu przepłacać za nówkę. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

VW robi jakieś SUVy? Może faktycznie przejadę się, jak się spodoba to poszukam takiego samego, ale używanego, nie ma sensu przepłacać za nówkę. 

Tak offtopując - przy obecnych cenach to się przepłaca za używany.

Napisano
3 minuty temu, Polarny napisał:

Tak offtopując - przy obecnych cenach to się przepłaca za używany.

Kumpel znajomego sprowadza auta z Włoch, faktycznie podrożały, ale da się coś znaleźć tak do 20 kzł. 

Napisano

Mialem dwa hatche kompakty, teraz mam niewielkiego crossovera - zdecydowanie wole jezdzic Jeepem. Przestrzen z przodu jest niesamowita w porownaniu z tamtymi autami, doceniam to mierzac 197cm. Renegade jest tez przestronniejszy (z przodu) od najnowszego Quashqaia ktory jest przeciez wiekszym autem. Zreszta od Nissana wiecej miejsca mial tez Fiat Bravo II z 2008 roku. Po trasie dluzszej niz 100km boli mnie w QQ prawa  noga w i widocznosc do przodu jest gorsza przez lusterko i slupki.

Napisano
22 godziny temu, Polarny napisał:

I bardzo dobrze - masz porównanie i wybierasz to, co ci bardziej pasuje.

Teraz obserwuję ulice w IL i zauważam duży odsetek kompaktowych SUV. Głównie Japończyki: Rav4, Cx-5 oraz Koreańczyki: Tucson i Sportage. Jest też trochę większych Amerykańców.

Napisano
Chyba najbardziej sedanowym liftbackiem był Toledo I

fe87516c9687a42050cfb6c1c416ca05.jpg&key=a4f8cdd101dbfc4caba4bd83bfa92fb4b85b0c1576e438af063215a31dddbc01
I superb II ale ten był i sedanem i liftbackiem jednocześnie

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
14 minut temu, DZIDA napisał:

Nie może być i jednym, i drugim... To liftback, tyle że z opcją otwarcia tylko części tylnych drzwi. 

Napisano

Z zepsutym mechanizmem to był sedan [emoji14][emoji6]

Nie może być i jednym, i drugim... To liftback, tyle że z opcją otwarcia tylko części tylnych drzwi. 

Napisano
Dnia 27.04.2018 o 10:56, Maciej__ napisał:

Ja nie jestem zwolennikime sedanow, po prostu nic poza 1-2 walizkami czy torba podrozna nie woze w bagazniku :ok:

Nie tak dawnoo bez problemu sie z zona spakowalismy na tydzien w plecaki 30l :)

Nie ma w tej dyskusji odpowiedzi idealnej, bo każdy ma inne potrzeby. 

Ja też się spakuję w mały plecak, żona z dzieckiem w walizkę, połowa bagażnika w sedanie byłaby pusta. 

Ale jak się mieszka w domu, to co jakiś czas zdarzy się przewieźć kosiarkę do serwisu, wrzucić rower dziecka do środka bez montowania bagażnika, czy przywieźć kwiaty doniczkowe na stojąco, sedan tego nie obsłuży. 

W tej chwili mam w domu kombi, sedana i hatchbacka, zdecydowanie kombi jest najwygodniejsze bo kompletnie nie zastanawiam się nad dostępnym miejscem. Bez dziecka i domu wolałbym sedana, bo jest ciszej w trasie. 

Napisano
Dnia 26.04.2018 o 18:14, Polarny napisał:

Czyli nie wiesz, a się wypowiadasz.

Tak, w klasie B.

Fabia sedan ma pojemniejszy bagażnik niż wersja kombi (ma chyba 438 l, o ile dobrze pamiętam).

Thalia ma jeszcze większy.

Do fabii mieści się spokojnie wózek dziecięcy - taki pełnowymiarowy.

Niech w hatchbacku klasy B zmieści 5 opon, jakie wkładałem do sedana fabii

Napisano
4 godziny temu, KTB napisał:

Wiesz jaka to dyskusja jest bez podania rozmiaru opon? Dawniej taka fabka latała pewnie w standarcie na 175/70/14 i do HB też to wchodziło, a obecna klasa B będzie na 195/65/15 i nie wejdzie ani do HB ani sedana, bo bagażniki nie urosły wraz z oponami.

Zresztą niewazne, zaraz ktoś napisze, że w HB przewiózł witrynę niewielka i pokaż mu to w sedanie.

Napisano
Dnia 2.05.2018 o 18:04, ZUBERTO napisał:

Wiesz jaka to dyskusja jest bez podania rozmiaru opon? Dawniej taka fabka latała pewnie w standarcie na 175/70/14 i do HB też to wchodziło, a obecna klasa B będzie na 195/65/15 i nie wejdzie ani do HB ani sedana, bo bagażniki nie urosły wraz z oponami.

Zresztą niewazne, zaraz ktoś napisze, że w HB przewiózł witrynę niewielka i pokaż mu to w sedanie.

Wiem. To były 195/50R15. A może dwie były nawet 195/55, bo dojeżdżane były z innego auta. 

Wiadomo, że nie wejdą jakieś duże pudła, ale pojemności tam nie brakuje. 

A jak teraz patrzę na HB Fabki 1, to uważam, że obecnie nie bronią się wyglądem, można powiedzieć, że na tle nowszych aut są szpetne ;], a sedan - tak. A i tak najlepsze było kombi... 

Ale co tam. Dla mnie fajne są jakieś Lincolny czy inne Wołgi ;) a HB to wynalazki na zakupy do marketu. 

Napisano
Dnia 2.05.2018 o 13:31, KTB napisał:

Fabieda sedan jest dlugosci Fabii kombi i jest dluzsza od hatchbacka o 28 cm, mierząc 4232 czyli już w okolicy auta kompaktowego, wiec nic dziwnego, ze ma wiekszy bagaznik od hatchbackow w swojej klasie. Moje ufo ma 4270

Edytowane przez Filipfm

Napisano
Dnia 2.05.2018 o 06:37, DZIDA napisał:

True. Tez ma dlugi bagaznik i srednio ladnie zaprojektowany tył. Funkcjonalnie jest super, ale stylistycznie kombi jest zdecydowanie bardziej spójne. Przynajmniej mi sie bardziej podoba. 

21544cb3462fad42aec2934ecf52

skoda-superb-ii-ambition-family-wersja-s

Napisano
Dnia 30.04.2018 o 13:56, wladmar napisał:

Dzięki, że mnie uświadomiłeś - myślałem, że SUVy są duże, a okazuje się, że są małe. To chyba nie kupię SUVa. 

Kup dużego SUVa i świat naszego kolegi legnie w gruzach.

:hehe:

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Kup dużego SUVa i świat naszego kolegi legnie w gruzach.

:hehe:

Jeszcze większego? :phi:

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Jeszcze większego? :phi:

Kolega ma GLSa - to robi wrażenie. Albo coś z USA - taki Lincoln Navigator na przykład.

;]

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hehe koniec - zależy w jakim kraju 

W chinach będzie boom

tutaj

Napisano

Dla mnie idealne nadwozie sedan to Alfa 166 a jak chcę gabaryt to mój Peugeot 806 - z zewnątrz mały, w środku przepastny. Szkoda że moda poszła w pokraki typu SUV. Niestety nie wpisuję się w ten trend, chyba za stary jestem ;)

Napisano

Aby nie zakładać nowego wątku, wklejam ranking sprzedaży SUV segmentu C w Europie (dane tylko za kwiecień 2018):

1. Volkswagen Tiguan: 20 003 sztuki (+1%)
2. Nissan Qashqai: 17 971 (+7%)
3. Peugeot 3008: 17 517 (+34%)
4. Ford Kuga: 12 715 (+13%)
5. Hyundai Tucson: 11 946 (-1%)
6. Toyota C-HR: 11 928 (+30%)
7. Kia Sportage: 11 060 (+8%)
8. Renault Kadjar: 8349 (-20%)
9. Skoda Karoq: 7460 (nowość)
10. SEAT Ateca: 6617 (+3%)

https://www.samar.pl/__/3/3.a/98783/Hity-segmentu-C-SUV-w-Europie.html?locale=pl_PL

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Aby nie zakładać nowego wątku, wklejam ranking sprzedaży SUV segmentu C w Europie (dane tylko za kwiecień 2018):

1. Volkswagen Tiguan: 20 003 sztuki (+1%)
2. Nissan Qashqai: 17 971 (+7%)
3. Peugeot 3008: 17 517 (+34%)
4. Ford Kuga: 12 715 (+13%)
5. Hyundai Tucson: 11 946 (-1%)
6. Toyota C-HR: 11 928 (+30%)
7. Kia Sportage: 11 060 (+8%)
8. Renault Kadjar: 8349 (-20%)
9. Skoda Karoq: 7460 (nowość)
10. SEAT Ateca: 6617 (+3%)

https://www.samar.pl/__/3/3.a/98783/Hity-segmentu-C-SUV-w-Europie.html?locale=pl_PL

Wow kysz kysz spadl na drugie miejsce to pewnie zasluga tego ze Tiguan ma wiecej silnikow do wyboru. Brakuje mi Daci. :hmm:

Napisano
5 minut temu, wujekcybul napisał:

Wow kysz kysz spadl na drugie miejsce to pewnie zasluga tego ze Tiguan ma wiecej silnikow do wyboru. 

Tylko małolitrażowe

Uturbione 1,2 i 1,6.

Albo diesle 1,5 i 1,6.

Napisano
Dnia 4/27/2018 o 10:53, el_diablo napisał:

Ale po co jak mi się spokojnie mieści:

- 8 worków ze skoszoną trawą,

- 12-14 worków ziemi/kory

- 300 kg gruzu

- 2 fotele biurowe w całości

- rower w całości

- kosiarka

;]

Edit: a Lancer ma w sumie mały bagażnik

wszystko naraz?8] :hehe:

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał:

BTW,

a gdzie Mazda CX-5, gdzie Toyota RAV4 8]

Samą dobrą sprzedażą w PL do top 10 e EU nie wjadą. Wynik robi zachód Europy a tam Toyka i Mazda nie są aż tak popularne jak u nas. To jest jakiś fenomen popularnoci japońćzyków u nas.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

BTW,

a gdzie Mazda CX-5, gdzie Toyota RAV4 8]

Rav4 sprzedaje sie dobrze poza EU. U nas kiepski silnik na tle konkurencji jak nie chcesz hybrydy. Mazda to w sumie sie nie dziwie. Ale Duster mnie zastanawia.

Napisano
8 godzin temu, wujekcybul napisał:

Rav4 sprzedaje sie dobrze poza EU. U nas kiepski silnik na tle konkurencji jak nie chcesz hybrydy. Mazda to w sumie sie nie dziwie. Ale Duster mnie zastanawia.

Chyba, że je zakwalifikowali do innego segmentu - nie C-SUV. :hmm:

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Chyba, że je zakwalifikowali do innego segmentu - nie C-SUV. :hmm:

W marcu sprzedali 7,5k. Byc moze w kwietniu wypadli z pierwszej dziesiatki :hmm: VW sprzedal 3x tyle :phi:

http://carsalesbase.com/european-car-sales-data/toyota/toyota-rav4/

Duster 16k ale byc moze to nie C? http://carsalesbase.com/european-car-sales-data/dacia/dacia-duster/

Napisano

Tak czulem, ze Pug sie bujnie, zrobili swietne auto. W sumie miejsce 1 i 3 sa w pelni zasluzone :ok:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.