Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec sedanów i hatchbacków

Featured Replies

Napisano

Ford ogłosił ze nie będzie następców praktycznie wszystkich samochodów jakie produkuje i przestawia się na produkcję SUV i trucków. Czyli umiera:

- Fiesta

- Focus (bedzie tylko Focus Active który de facto jest małym SUV) 

- Fusion (w Europie to chyba Mondeo)

- Taurus

Jedynym „samochodem” (nie SUV i nie truck) jaki zostanie w ofercie Forda będzie Mustang. 

Napisano

Może w Stanach.Nie każdy chce jeździć suv-em albo ciężarówką.Co z RS-em? też stwierdzili że to nie ma racji bytu?

Napisano

Sedan jest już martwy od dawna (pomijając klasy E i z wyjątkami D) i dobrze. Nie ma już koszmarków typu Fabia sedan czy Renault Thalia. Hatchback natomiast przeżyje modę na SUVy, crossovery zresztą to takie nadmuchane hatchbacki. 

Napisano
Ford ogłosił ze nie będzie następców praktycznie wszystkich samochodów jakie produkuje i przestawia się na produkcję SUV i trucków. Czyli umiera:
- Fiesta
- Focus (bedzie tylko Focus Active który de facto jest małym SUV) 
- Fusion (w Europie to chyba Mondeo)
- Taurus

Jedynym „samochodem” (nie SUV i nie truck) jaki zostanie w ofercie Forda będzie Mustang. 

Czyli poszli jak Miss-a-bitchi.

U mnie Fiesta - martwa, jedyna to ST - innych i tak nikt nie kupowal, Mondeo do 2019, Focus narazie zostaje... ale jesli sprzedaz nie pojdzie to kaput.

a8d36a9f0ac82c1f48136cf1794668a5.jpg

Czyli de facto dwa auta osobowe od 2019...

I tak patrzac na sprzedaz Ford to:
1.Ranger 4-4.5k miesiecznie
2.Mustang 500-1,000 miesiac
3.Everest 500 szt
4. Reszta yyyy 500 sztuk ponizej - z tego wiekszosc to Transit, ludzie juz dawno przestaki auta osobowe U Ford kupowac...
5.lud czeka na Raptor a jesli produkcja F150 ruszy w RHD od 2020 to bedzie identycznie...

Auto osobowe juz jest martwe....

GM bedzie nastepny...

5217c054ff512d27700026ce2d276e66.jpg

Sent from my Samshiite Note8

Napisano

Ale w Chinach albo Afryce sedan nadal jest w ofercie i jest dobrze odbierany. 
Pewnie Ford zrobił ogląd kosztów i zobaczył, że w USA/EU lepsze marże są na SUV i innych, nie-klasycznych autach. Albo chce zmienić lokowanie marki, która nie będzie się kojarzyła z popularnymi autami za średnio-niskie ceny.
Chociaż Peugeot - marka europejska - ostatnio przedstawił nową 508, więc perspektywa jest.

Napisano
Sedan jest już martwy od dawna (pomijając klasy E i z wyjątkami D) i dobrze. Nie ma już koszmarków typu Fabia sedan czy Renault Thalia. Hatchback natomiast przeżyje modę na SUVy, crossovery zresztą to takie nadmuchane hatchbacki. 
To tez jest regionalne.

Hatch moze przezyje EU.

Reszta nie za bardzo.
Asia dalej woli sedan jesli jestes biedny, ale male SUV przejmuja, jak masz $$$ masz duze SUV.

CDM - sedan i SUV.
US - Marek juz napisal
U mnie - auta osobowe spadaja, jedynie Corolla i Mazda 3 zostanie w niedalekiej przyszlosci. Mniejsze hatch jak Fiesta umieraja jeden pp drugim..

Sa rynki jak np Thailand gdzie masz 42% sprzedazy to pick up, mimo ze wyklepali 1mil aut na export w 2017 np Mazda 2, Honda Jazz, Ford Focus/Fiesta etc. Lud woli SUV...

Napisano
Ale w Chinach albo Afryce sedan nadal jest w ofercie i jest dobrze odbierany. 
Pewnie Ford zrobił ogląd kosztów i zobaczył, że w USA/EU lepsze marże są na SUV i innych, nie-klasycznych autach. Albo chce zmienić lokowanie marki, która nie będzie się kojarzyła z popularnymi autami za średnio-niskie ceny.
Chociaż Peugeot - marka europejska - ostatnio przedstawił nową 508, więc perspektywa jest.
To tez sie zmienia. Klasa 'biedna' ktora tradycyjnie pojdzie po sedan.

Np Ford Aspire w India, male, tanie, z bagaznikiem, matketingiem 'Designed in Australia'..

4e3b9b94535a9b302765804a6027eff0.jpg

Woli teraz suv, nie wazne jak maly jesli tylko $$$ im pozwala..

Przyklad EcoSport mial 72% wzrost sprzedaży w India w 2017... w 2016 bylo to 52% ...

I znow ta sama formula ... Ford Freestyle.

SUV, 'Designed in Australia' , Made in India - bla, bla marketing dziala... w Indiach kolejka teraz po to...

Gdzie indziej na swiecie tego nie zobaczymy..

9c4bfe2ed18ec1f25094c768832460d4.jpgffcb77b74737a585c6696d7b8fb45956.jpg

Napisano
26 minut temu, OZI napisał:

To tez jest regionalne.

Hatch moze przezyje EU.

Reszta nie za bardzo.
Asia dalej woli sedan jesli jestes biedny, ale male SUV przejmuja, jak masz $$$ masz duze SUV.

CDM - sedan i SUV.
US - Marek juz napisal
U mnie - auta osobowe spadaja, jedynie Corolla i Mazda 3 zostanie w niedalekiej przyszlosci. Mniejsze hatch jak Fiesta umieraja jeden pp drugim..

Sa rynki jak np Thailand gdzie masz 42% sprzedazy to pick up, mimo ze wyklepali 1mil aut na export w 2017 np Mazda 2, Honda Jazz, Ford Focus/Fiesta etc. Lud woli SUV...

Tylko widzisz, pomimo swoich bardzo poważnych zalet SUV jest modą. I kiedyś to minie. SUV zostanie, hatchback też, sedan umrze. Klase niższe wrócą do hatchbacków, klasa wyższa pozostanie przy SUVach. Tak to widzę w Europie. 

Napisano

Czyli niedługo auta będe kupował na Marsie chyba. Ja mam tych SUV-ów juz dość. Nigdy nie będzie to tak dobrze wyglądać jak fajny hatchback nie mówiąc już o Coupe.

SUV-y cabrio, nic tylko się zastrzelić na widok takiej pokraki. Mody przemijają więc mam nadzieję, że i ta się kiedyś skończy.

Napisano

Tylko widzisz, pomimo swoich bardzo poważnych zalet SUV jest modą. I kiedyś to minie. SUV zostanie, hatchback też, sedan umrze. Klase niższe wrócą do hatchbacków, klasa wyższa pozostanie przy SUVach. Tak to widzę w Europie. 
Mozliwe ze masz racje, ze to minie. Tylko, ze gdzie kupisz? Popatrzmy na Mitsubishi. Tam juz nic nie zostalo. Lancer u mnie zdechl w tym roku, maja jeszcze moze ze 100 sztuk na placach u dealer-ow.

A najlepsze ze Lancer mimo tego dalej sie sprzwdawal, cholernie polecane jako pierwsze auto z niezawodnoacia lepsza niz Corolla.

Mieszanina tego + cena sprawila ze mimo antycznego wieku to szlo ok.

Ale w 2018 juz nie ma fabryki klepiacej to... podejrzewam ze z innymi moze byc identycznie kiedys...

Napisano
3 godziny temu, wesol napisał:

Ja mam tych SUV-ów juz dość. Nigdy nie będzie to tak dobrze wyglądać jak fajny hatchback nie mówiąc już o Coupe.

SUV-y cabrio, nic tylko się zastrzelić na widok takiej pokraki. Mody przemijają więc mam nadzieję, że i ta się kiedyś skończy.

A może ta moda na SUV-y to powrót do korzeni? W sumie samochody do lat 40-tych miały pokrój SUVopodobny ;)

Napisano
7 godzin temu, wladmar napisał:

Nie ma już koszmarków typu Fabia sedan czy Renault Thalia.

A co w nich takiego koszmarnego?

Napisano
4 minuty temu, Polarny napisał:

Pięknością nie grzeszą, ale może nie zaczynaj kolejnej batalii.

Napisano
6 minut temu, Polarny napisał:

A podobno nie ma głupich pytań... :D

Napisano
24 minuty temu, Polarny napisał:

Brzydkie i niepraktyczne. Na tyle brzydkie i niepraktyczne, że producenci przestali robić takie rzeczy. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Brzydkie i niepraktyczne. Na tyle brzydkie i niepraktyczne, że producenci przestali robić takie rzeczy. 

Nie przestali robic, tylko przestali sprzedawac na rynku EU ;)

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Tak, Turcy i Chińczycy to lubią. Na szczęście Polska już z tego wyrosła. Sedan - tak, ale zaczynając od segmentu E :ok:

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Bo jak wiemy rynek EU jest mocno dziwny. Mnie sedan nie przeszkadzają, i poza pewnymi ograniczeniami ma też zalety. Wiem bo mam. ;) Chodź dla rodziny z wózkiem średnio się nadaje. ;)

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Tak, Turcy i Chińczycy to lubią. Na szczęście Polska już z tego wyrosła. Sedan - tak, ale zaczynając od segmentu E :ok:

W D też robi robotę, a i kompakty są okej. :ok: Miałem i mam takie, i uważam że są ok, szczególnie na trasy. :ok:

Napisano
1 minutę temu, AstraC napisał:

Bo jak wiemy rynek EU jest mocno dziwny. Mnie sedan nie przeszkadzają, i poza pewnymi ograniczeniami ma też zalety. Wiem bo mam. ;) Chodź dla rodziny z wózkiem średnio się nadaje. ;)

5 z 7 moich dotychczasowych samochodow to byly sedany ;]

Ja nie mam potrzeby wozic lodowek, pralek, wozkow czy calego dobytku na wakacje, wiec samo nadwozie jest kwestia drugorzedna.

Napisano
16 minut temu, AstraC napisał:

Mnie sedan nie przeszkadzają, i poza pewnymi ograniczeniami ma też zalety

Najlepsze nadwozie do wożenia trupa w bagażniku :oki:

;)

Napisano
22 minuty temu, el_diablo napisał:

Najlepsze nadwozie do wożenia trupa w bagażniku :oki:

;)

Najcichsze!

Napisano

A mi taka sytuacja odpowiada. Myślę, że niczym nieuzasadnione ceny Crossoverów i SUV-ów wreszcie spadną, jak nie będzie tańszej konkurencji z sedanami i hatcbakami.

Napisano
19 minut temu, rafaltd napisał:

A mi taka sytuacja odpowiada. Myślę, że niczym nieuzasadnione ceny Crossoverów i SUV-ów wreszcie spadną, jak nie będzie tańszej konkurencji z sedanami i hatcbakami.

Dwa podkreślone fragmenty są ze sobą niestety sprzeczne... 

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

To, czy brzydkie, to kwestia indywidualna.

A praktyczne są - da się tam dużo upakować.

Jak ktoś chce mieć normalny bagażnik i tani samochód, to dlaczego chciałbyś mu tego zabraniać?

1 godzinę temu, grogi napisał:

A podobno nie ma głupich pytań

Za to na pewno są głupe problemy.

Napisano
1 minutę temu, Polarny napisał:

A praktyczne są - da się tam dużo upakować.

W klasie B? :hehe:

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

A nie?

Taka Thalia czy Fabia potrafila miec z 500l bagaznika.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

A nie?

Dużo małych pudełek i owszem. Ale czy spróbowałeś kiedyś tam trumnę włożyć?!

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

A nie?

Ta... żeby przewieźć cokolwiek trzeba składać fotele? ;] Nie oszukujmy się, bagażnik zaczyna istnieć od klasy C, w klasie B schowasz tam najwyżej zakupy i sedan w niczym tu nie pomoże. 

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał:

Dużo małych pudełek i owszem. Ale czy spróbowałeś kiedyś tam trumnę włożyć?!

Ja mialem juz 5 sedanow i dla mnie to nie jest zaden problem... Nie woze trumny, lodowek, wozkow, materacy itp...

Wrzucarz walizki, ewentualnic jakeis torby podrozne i sprawa zalatwiona.

Napisano
15 minut temu, Maciej__ napisał:

Ja mialem juz 5 sedanow i dla mnie to nie jest zaden problem... Nie woze trumny, lodowek, wozkow, materacy itp...

Wrzucarz walizki, ewentualnic jakeis torby podrozne i sprawa zalatwiona.

No widzisz - pudło ze fotelikiem samochodowym już mi do sedana w klasie D nie weszło... Musiałem otwierać pudło i zakleić je z powrotem na lotnisku... A do kompaktowego HB weszło bez problemu... 

Z przestrzenią ładunkową jest trochę jak mocnym silnikiem. Niby nigdy go nie potrzeba, ale dobrze mieć asa w rękawie.

Napisano
53 minuty temu, grogi napisał:

No widzisz - pudło ze fotelikiem samochodowym już mi do sedana w klasie D nie weszło... Musiałem otwierać pudło i zakleić je z powrotem na lotnisku... A do kompaktowego HB weszło bez problemu... 

Z przestrzenią ładunkową jest trochę jak mocnym silnikiem. Niby nigdy go nie potrzeba, ale dobrze mieć asa w rękawie.

A weź spróbuj zmieścić lodówkę turystyczną do małego sedana... Taką stojącą na prąd. 

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

Ta... żeby przewieźć cokolwiek trzeba składać fotele? ;] Nie oszukujmy się, bagażnik zaczyna istnieć od klasy C, w klasie B schowasz tam najwyżej zakupy i sedan w niczym tu nie pomoże. 

No nie wiem Ibiza ma z 20l mniej bagaznika od ceeda poprzedniej generacji. W obecnej sytuacji nie ma co kupowac klasy C jak B tak urosla. No chyba, ze zalezy nam na wyposazeniu i kombi.

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał:

A weź spróbuj zmieścić lodówkę turystyczną do małego sedana... Taką stojącą na prąd. 

Raczej nie powinno być problemu. W C-Elysée przewoziłem komputer stacjonarny wysokość 43 cm i było jeszcze trochę miejsca nad nim. 

Edytowane przez Citric

Napisano
32 minuty temu, wladmar napisał:

W Audi A4 B6 musialem lodówkę kłaść na środku bagażnika aby zamknąć klapę:facepalm:

Napisano
3 godziny temu, wladmar napisał:

Ja tam mam sedana segmentu C i sobie chwalę. Butla LPG we wnęce koła, a koło w kufrze i mam jeszcze na tyle miejsca żeby spokojnie zapakować rodzinę na dwutygodniowy wyjazd na wakacje. W hb z kołem zapasowym w bagażniku niewykonalne. Poza sytuacją konieczności przewiezienia szafki typu "komin" sedan jest dla mnie jak znalazł.

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał:

Czyli nie wiesz, a się wypowiadasz.

Tak, w klasie B.

Fabia sedan ma pojemniejszy bagażnik niż wersja kombi (ma chyba 438 l, o ile dobrze pamiętam).

Thalia ma jeszcze większy.

Do fabii mieści się spokojnie wózek dziecięcy - taki pełnowymiarowy.

Mieszczą się też bagaże 5 osób na tygodniowy wyjazd (ale już bez wózka).

I jakoś ludzie jednak w bagażnikach częściej wożą torby niż lodówki.

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

Tylko po co mialbym to robic skoro nie uzywam? ;]

Tak samo nie zmieszcze taczki, grilla ogrodowego czy plastkowego stolu z krzeslami :hehe:

Wszedzie gdzie jezdze sa sklepy czy knajpy, wiec jaki masz z tym problem?

Ja nie twierdze, ze sedan to najlepsze nadwozie, po prostu dla mnie to nie ma znaczenia....

Napisano

Porownywanie litrów bagaznika sedana do kombi/hatcha to matematyka teoretyczna. Użyteczność obydwu to juz matematyka stosowana ;) ktora troche ta teorie prostuje. 

Troche jak z pakowaniem sie na wyjazd. Wiekszy plecak bedzie mniej uzyteczny niz walizka. Bo do plecaka musisz wszystko wepchnąć przez wąski otwór i upychać, a do walizki ładujesz wszystko układając ładnie poskładane :) 

Napisano
14 godzin temu, Filipfm napisał:

Porownywanie litrów bagaznika sedana do kombi/hatcha to matematyka teoretyczna. Użyteczność obydwu to juz matematyka stosowana ;) ktora troche ta teorie prostuje. 

Troche jak z pakowaniem sie na wyjazd. Wiekszy plecak bedzie mniej uzyteczny niz walizka. Bo do plecaka musisz wszystko wepchnąć przez wąski otwór i upychać, a do walizki ładujesz wszystko układając ładnie poskładane :) 

Bardzo naciągana analogia. Miałem 2 sedany - reszta to liftbaki/hatchbacki (0 kombi), więc mam porównanie.

Jeżeli nie wozi się nagminnie telewizorów, pralek, generatorów prądu, maszyn tartacznych itp., to sedan jest bardzo praktyczny. A jak się wyjeżdża na wakacje i nie pakuje rowera do bagażnika, to jest lepszy od hatchbacka.

Napisano
25 minut temu, Polarny napisał:

Bardzo naciągana analogia. Miałem 2 sedany - reszta to liftbaki/hatchbacki (0 kombi), więc mam porównanie.

Jeżeli nie wozi się nagminnie telewizorów, pralek, generatorów prądu, maszyn tartacznych itp., to sedan jest bardzo praktyczny. A jak się wyjeżdża na wakacje i nie pakuje rowera do bagażnika, to jest lepszy od hatchbacka.

Ja jednak wole się pakować do bagażnika, który widze w całości i układać bagaże jak mi się podoba a nie pchać przez wąski otwór zgodnie z metodyką LIFO ;) 

Ale znam osoby, ktore przesiadły się z kombi na sedany i sobie chwalą, że trudniej ukraść bagaże :phi: bo z kombi im ktoś kiedyś wybił szybę i zabrał zawartość

Napisano
22 minuty temu, Filipfm napisał:

Ja jednak wole się pakować do bagażnika, który widze w całości i układać bagaże jak mi się podoba a nie pchać przez wąski otwór zgodnie z metodyką LIFO ;) 

Ale znam osoby, ktore przesiadły się z kombi na sedany i sobie chwalą, że trudniej ukraść bagaże :phi: bo z kombi im ktoś kiedyś wybił szybę i zabrał zawartość

Na pewno niewygodniej jest załadować bagażnik w głębi w sedanie niż w hb i kombi, ale jednocześnie można bardziej upchać klamoty w szczelinach bo wokół blacha, więc można upychać na maksa :) Plus sedana to otwieranie bagażnika w chodne dni, nie ma problemu z wpadaniem zimna do środka kabiny. A co do kombi to najlepsza opcja tego bagażnika jest w wersji z otwieraną osobno szybą w klapie. Wtedy masz ładną przestrzeń, którą możesz załadować do granic klapy na równo. Ale trzeba pamiętać żeby nie otwierać klapy tylko szybę bo się wysypie. :) 

Napisano
Godzinę temu, Polarny napisał:

Tak w temacie:

WP_20180131_001a.jpg.4d600fa950cfc57b3eda65d9c9f93338.jpg

Teoretycznie niczego nie wożę, a w praktyce nie było miesiąca, żebym nie składał tylnych siedzeń.

W końcu kupiłem przyczepkę ;)

Napisano
5 minut temu, spad napisał:

Na pewno niewygodniej jest załadować bagażnik w głębi w sedanie niż w hb i kombi, ale jednocześnie można bardziej upchać klamoty w szczelinach bo wokół blacha, więc można upychać na maksa :) Plus sedana to otwieranie bagażnika w chodne dni, nie ma problemu z wpadaniem zimna do środka kabiny. A co do kombi to najlepsza opcja tego bagażnika jest w wersji z otwieraną osobno szybą w klapie. Wtedy masz ładną przestrzeń, którą możesz załadować do granic klapy na równo. Ale trzeba pamiętać żeby nie otwierać klapy tylko szybę bo się wysypie. :) 

Każdemu wg potrzeb :) 

ja po prostu pamietam, jak miałem w rodzinie dwie Hondy. Sedana i liftbacka :) litrażowo zbliżone. Ale komfort pakowania się na wakacje był drastycznie inny :)

Napisano
7 minut temu, el_diablo napisał:

Tak w temacie:

WP_20180131_001a.jpg.4d600fa950cfc57b3eda65d9c9f93338.jpg

Teoretycznie niczego nie wożę, a w praktyce nie było miesiąca, żebym nie składał tylnych siedzeń.

W końcu kupiłem przyczepkę ;)

Zwolennicy sedanów napiszą, że powinieneś wynająć bagażówkę :)

Napisano
7 minut temu, Filipfm napisał:

Ale po co jak mi się spokojnie mieści:

- 8 worków ze skoszoną trawą,

- 12-14 worków ziemi/kory

- 300 kg gruzu

- 2 fotele biurowe w całości

- rower w całości

- kosiarka

;]

Edit: a Lancer ma w sumie mały bagażnik

Edytowane przez el_diablo

Napisano
8 minut temu, Filipfm napisał:

Ja nie jestem zwolennikime sedanow, po prostu nic poza 1-2 walizkami czy torba podrozna nie woze w bagazniku :ok:

Nie tak dawnoo bez problemu sie z zona spakowalismy na tydzien w plecaki 30l :)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ja nie jestem zwolennikime sedanow, po prostu nic poza 1-2 walizkami czy torba podrozna nie woze w bagazniku :ok:

Nie tak dawnoo bez problemu sie z zona spakowalismy na tydzien w plecaki 30l :)

Przeciętna kabinówka ma pojemność ok 30-35 litrów :) więc to niespecjalny wyczyn :) poza tym, że plecak łatwiej nosić, a z walizkę wygodniej spakować. 

Ja poleciałem na tydzień z kabinówką, w której miałem oprocz ciuchów, lustrzanke, 2 obiektywy i go pro z akcesoriami :) więc oczywiscie, że się da :) i co ciekawe, to taka kabinówka, którą można nosić jak plecak :piwko:

Ale wracajac do meritum. Każda buda ma swoich zwolenników. I dobrze. Ja po prostu nie widze przewag sedana, a raczej jego wady. Tak samo jak nadwozie coupe (mowie o klasycznym a nie obecnej modzie nazywania wszystkiego coupe), które łączy wady hatchbacka 3d z sedanem - czyli długie drzwi, trudne wsiadanie do tyłu i słaby dostęp do bagażnika :) Co nie zmienia faktu, że wizualnie sedany (poza wyjątkami w klasie B typu siena,thalia, city itp)  i coupe są ładne, ale bardziej sobie cenie użyteczność, łatwość wrzucenia bagażu czy nawet awaryjnego przekimania po złożeniu siedzeń :)

Inni widzą wady hatchbacków i kombi i kupują sedany. I fajnie. Mamy roznorodnosc na drogach

Napisano
1 minutę temu, Filipfm napisał:

Przeciętna kabinówka ma pojemność ok 30-35 litrów :) więc to niespecjalny wyczyn :) poza tym, że plecak łatwiej nosić, a z walizkę wygodniej spakować. 

Ja poleciałem na tydzień z kabinówką, w której miałem oprocz ciuchów, lustrzanke, 2 obiektywy i go pro z akcesoriami :) więc oczywiscie, że się da :) i co ciekawe, to taka kabinówka, którą można nosić jak plecak :piwko:

Rzuc jakims linkiem?

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Rzuc jakims linkiem?

Link wygasł bo to pare lat temu. Ale znalazlem cos w tej samej koncepcji

http://allegro.pl/plecak-walizka-kabinowka-ryanair-wizzair-easyjet-i5653546631.html

I odnosnie litrażu, to jednak sa wieksze. 30-35litrów mają takie sztywne pudła z osobnymi kółeczkami, nie wchodzącymi w bryłę walizki, coś jak taka na foto ponizej. Ta z linku powyzej ma 42l. I oczywiscie nie nosi sie jej tak wygodnie jak dedykowanego plecaka, ale tam gdzie jest równo mozna jechać na kółeczkach, a tam gdzie kółeczka nie działają to wyciągasz szelki i na plecy

Znalezione obrazy dla zapytania kabinowa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.