Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.2 tce 125km

Featured Replies

Napisano

zainteresowałem się dusterem z tym silnikiem, ale okazuje się że już nie ma takiego w ofercie. mają tylko 1.5dci. czy ktoś miał do czynienia  z benzyniakiem 1.2 ? dlaczego przestali go montować w daciach ?

Napisano
Teraz, Marcinas napisał:

zainteresowałem się dusterem z tym silnikiem, ale okazuje się że już nie ma takiego w ofercie. mają tylko 1.5dci. czy ktoś miał do czynienia  z benzyniakiem 1.2 ? dlaczego przestali go montować w daciach ?

Bo 1.2 tce bedzie zastapiony przez nowy silnik 1.3 tce:

https://spidersweb.pl/autoblog/dacia-duster-1-3-tce/

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Maciej__ napisał:

Bo 1.2 tce bedzie zastapiony przez nowy silnik 1.3 tce:

https://spidersweb.pl/autoblog/dacia-duster-1-3-tce/

ale nie w tym roku.

co było nie tak z 1.2 tce? chętnie poszukam czegoś na rynku wtórnym.

Napisano
23 minuty temu, Marcinas napisał:

ale nie w tym roku.

co było nie tak z 1.2 tce? chętnie poszukam czegoś na rynku wtórnym.

Pewnie jak z wieloma innymi silnikami od 1 października - może nie mają badań spalania wg nowych norm ...

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Pewnie jak z wieloma innymi silnikami od 1 października - może nie mają badań spalania wg nowych norm ...

czyli mechanicznie są ok, tylko normy euro...

pewnie cena tych 1.3 będzie odpowiednio wyższa. ciekawa polityka.

Napisano
2 minuty temu, Marcinas napisał:

czyli mechanicznie są ok, tylko normy euro...

pewnie cena tych 1.3 będzie odpowiednio wyższa. ciekawa polityka.

Poczytaj, bo czesc 1,2 tce lubila popijac olej :ok: Podobniez pomagala zmiana oprogramowania silnika.

No I do oszczednych to one nie naleza...

Napisano

Poczytaj, bo czesc 1,2 tce lubila popijac olej :ok: Podobniez pomagala zmiana oprogramowania silnika.
No I do oszczednych to one nie naleza...
Bardzo oszczędne nie są, ale to zależy do czego porównać.

Porównując do 1.4 tjet Fiata są bardzo oszczędne, a porównując do 1.4 TSI z serii ea211 to piją sporo.

Natomiast IMHO to i tak jeden z lepszych silników turbo na rynku. Spalanie bez tragedii, żadnych dużych wpadek technicznych, osiągi do przyjęcia, ale przede wszystkim bardzo cichutko i przyjemnie pracuje.

Ja polecam 1.2 TCE jeżeli jakiś renuar to tylko TCE, wolnossący 1.6 to dla mnie porażka w XXI wieku, a diesel jak ktoś robi 25-30kkm rocznie i więcej to ma ewentualny sens się męczyć z traktorem.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Napisano
17 godzin temu, Marcinas napisał:

co było nie tak z 1.2 tce? chętnie poszukam czegoś na rynku wtórnym

tam jest jakas roznica miedzy starym TCE(pasek) przed 2012 a nowym czyli od 2012 (lancuch).

Te nowsze na lancuchu to po pierwsze  zarly olej. Reno zmienialo oprogramowanie silnika jakby to cokolwiek mialo pomoc. jak sie nie dolewalo na czas, to szybko rozrzad szedl sie @*^%$, a kosztuje on kilka tysi.

a niektorym to zamiast ubywania oleju .... to przybywalo ;] --> przyczyna to wypadanie zaplonow z jakiegos tam powodu i benzyna sru do oleju .... czym sie to konczy to chyba wiesz, jak sie w pore nie zorientujesz :hmm:

Edytowane przez gregoryj

Napisano

Mój oleju nie pobiera, przebieg obecnie to niecałe 18 tys km.

Niestety czasem lekko poszarpuje przy stałej jeździe z obrotami ok. 1800. Serwis nie widzi problemu, problem zgłaszali też użytkownicy na forum Megane.

Napisano
9 godzin temu, gregoryj napisał:

tam jest jakas roznica miedzy starym TCE(pasek) przed 2012 a nowym czyli od 2012 (lancuch).

Te nowsze na lancuchu to po pierwsze  zarly olej. Reno zmienialo oprogramowanie silnika jakby to cokolwiek mialo pomoc. jak sie nie dolewalo na czas, to szybko rozrzad szedl sie @*^%$, a kosztuje on kilka tysi.

a niektorym to zamiast ubywania oleju .... to przybywalo ;] --> przyczyna to wypadanie zaplonow z jakiegos tam powodu i benzyna sru do oleju .... czym sie to konczy to chyba wiesz, jak sie w pore nie zorientujesz :hmm:

W sumie to różnie. Mam 50tkm 1.2 tce 115KM, zwanym w tym wydaniu dig-t. Oleju coś tam pali, ale niewiele i chyba mniej niż fiatowski 1.4 16v, który poza apetytem na olej, raczej do najgorszych nie należał. ;]

Napisano
  • Autor
13 minut temu, bartekm napisał:

W sumie to różnie. Mam 50tkm 1.2 tce 115KM, zwanym w tym wydaniu dig-t. Oleju coś tam pali, ale niewiele i chyba mniej niż fiatowski 1.4 16v, który poza apetytem na olej, raczej do najgorszych nie należał. ;]

a z którego roku auto ? mam na oku 2017 i nie wiem czy się bać czy brać ?

Napisano
2 minuty temu, Marcinas napisał:

a z którego roku auto ? mam na oku 2017 i nie wiem czy się bać czy brać ?

2015, kupiony w 2016, czyli 2015 ;)

Napisano
  • Autor

moj ma 17kkm, czyli do 50kkm mam spokój. coś ci się wysypało ?

Napisano

Dajcie spokój TCE to dobre silniki. Hondy 1.8 w UFO II też wypijają 1 - 1.5l na 10 000 i nikt nie płacze, że zły silnik.

Jak silnik pije 1-1,5 l na 10 000, ale nie ma żadnych poważnych wad to IMHO to żadna wada takie zużycie bo ile to kosztuje? Bańka 35-40 zł na dolewkę co wymianę oleju?

Miałem silnik Fiata 1.2 16V 80KM CF3 , który pił ok. 1l/10 kkm, ale poza tym chodził jak pszczółka, palił na dotyk, osiągi w normie i cichutki. Auto od 120-200 kkm cały czas utrzymywało takie samo zużycie oleju i sprawowało się bdb.

Więc IMHO jeżeli zużycie oleju ma być największą wadą silnika, która ma zniechęcać do zakupu to życzę sobie silników tylko z takimi wadami.

Napisano
11 godzin temu, Cendra napisał:

Niestety czasem lekko poszarpuje przy stałej jeździe z obrotami ok. 1800. Serwis nie widzi problemu, problem zgłaszali też użytkownicy na forum Megane.

O to to, mój tata ma to samo w Capturze z TCE 120KM z 2017r.

Ma serwis w styczniu więc ma to zgłosić, zobaczymy co fachmany powiedzą.

Objaw szczególnie widoczny przed osiągnięciem przez silnik temp roboczej, na ciepłym szarpie mniej.

Ale przyspieszając z butem w podłodze własnie od około 2000obr to mam wrażenie że moc nie jest oddawana liniowo...

Nie podoba mi się to, w moim starym TSI 122KM tego nie ma.

To poszarpywanie ponoć jest spowodowane przez normę EURO 6 - silnik dostaje mało paliwa - tak wyczytałem na jakimś forum.

Lekarstwem jest remap u tunera ;]

Napisano
10 godzin temu, Marcinas napisał:

moj ma 17kkm, czyli do 50kkm mam spokój. coś ci się wysypało ?

W silniku nie, natomiast mam zastrzeżenia do przeniesienia napędu, ale to nie wiem, czy to problem z Reno, czy już bardziej Nissana.

Napisano
10 godzin temu, Spajdi napisał:

Dajcie spokój TCE to dobre silniki. Hondy 1.8 w UFO II też wypijają 1 - 1.5l na 10 000 i nikt nie płacze, że zły silnik.

Jak silnik pije 1-1,5 l na 10 000, ale nie ma żadnych poważnych wad to IMHO to żadna wada takie zużycie bo ile to kosztuje? Bańka 35-40 zł na dolewkę co wymianę oleju?

Miałem silnik Fiata 1.2 16V 80KM CF3 , który pił ok. 1l/10 kkm, ale poza tym chodził jak pszczółka, palił na dotyk, osiągi w normie i cichutki. Auto od 120-200 kkm cały czas utrzymywało takie samo zużycie oleju i sprawowało się bdb.

Więc IMHO jeżeli zużycie oleju ma być największą wadą silnika, która ma zniechęcać do zakupu to życzę sobie silników tylko z takimi wadami.

Mi pali nawet poniżej 1l/10tkm, ale były przypadki (w nieco starszych silnikach), że wymagały remontu lub wymiany, bo tam 1l był na 1tkm.

Napisano
8 godzin temu, sowik85 napisał:

O to to, mój tata ma to samo w Capturze z TCE 120KM z 2017r.

Ma serwis w styczniu więc ma to zgłosić, zobaczymy co fachmany powiedzą.

Objaw szczególnie widoczny przed osiągnięciem przez silnik temp roboczej, na ciepłym szarpie mniej.

Ale przyspieszając z butem w podłodze własnie od około 2000obr to mam wrażenie że moc nie jest oddawana liniowo...

Nie podoba mi się to, w moim starym TSI 122KM tego nie ma.

To poszarpywanie ponoć jest spowodowane przez normę EURO 6 - silnik dostaje mało paliwa - tak wyczytałem na jakimś forum.

Lekarstwem jest remap u tunera ;]

Ogólnie to np. w porównaniu do 1.0EB od Forda do TCE moc oddaje mocno nieliniowo, to rzeczywiście jest słabe. Z drugiej strony EB jest praktycznie martwy do 2krmp, a tu idzie od 1.5trpm,  do tego Tce ma zdecydowanie lepszy dźwięk, cztery cylindry robią swoje - choć jak widać z lektury forum są i fani 3 cylidrowego terkotu. ;]

Napisano
14 godzin temu, Spajdi napisał:

Hondy 1.8 w UFO II też wypijają 1 - 1.5l na 10 000 i nikt nie płacze, że zły silnik.

Miałem silnik Fiata 1.2 16V 80KM CF3 , który pił ok. 1l/10 kkm, ale poza tym chodził jak pszczółka, palił na dotyk, osiągi w normie i cichutki.

O tej Hondzie to są bajki - teraz mam UFO 1.8 i nigdy nie było potrzeby dolewać oleju miedzy wymianami co 15kkm. Wystarczy lać olej o lepkości która zaleca producent, a nie być mądrzejszy niż książka serwisowa.

Gdyby Honda mi brała 1.5L olaju na 10kkm tak jak piszesz, to bym jej zrobił remont silnika.

Tak się składa że miałem też stilo 1.2 16V z LPG - także olej wymieniany co 15kkm .. i wiesz co ... też nigdy nie było potrzeby dolewać (sprzedałem jak miał ze 170kkm przebiegu.

Oba silniki używane często na autostradach i obrotomierz często przekraczający 4kRPM przez dłuższy czas przy sporym obciążeniu. Ludzie leją albo jakiś syf o nieodpowiedniej lepkości do silnika ... albo silnik wymaga remontu.

Napisano
O tej Hondzie to są bajki - teraz mam UFO 1.8 i nigdy nie było potrzeby dolewać oleju miedzy wymianami co 15kkm. Wystarczy lać olej o lepkości która zaleca producent, a nie być mądrzejszy niż książka serwisowa.
Gdyby Honda mi brała 1.5L olaju na 10kkm tak jak piszesz, to bym jej zrobił remont silnika.

Tak się składa że miałem też stilo 1.2 16V z LPG - także olej wymieniany co 15kkm .. i wiesz co ... też nigdy nie było potrzeby dolewać (sprzedałem jak miał ze 170kkm przebiegu.

Oba silniki używane często na autostradach i obrotomierz często przekraczający 4kRPM przez dłuższy czas przy sporym obciążeniu. Ludzie leją albo jakiś syf o nieodpowiedniej lepkości do silnika ... albo silnik wymaga remontu.
Tak się składa, że honda Civic IX 1.8 była nówka z salonu bardzo bliskiego znajomego, serwisowana tylko w ASO i miała takie zużycie oleju od nowości więc to nie są mity.

Co do Twojego stilo to fajnie, że nie dolewałeś oleju, nie wiem czy miałeś ten sam silnik CF3 czy inny, ja opisałem mój przypadek i nie uważam, że silnik był zużyty. Olej lany od początku do końca syntetyk najpierwej z ASO był mobil 0W40 później różne 5W40 motul, valvoline, mobil. Nieważne jaki był olej zużycie było identyczne, a silnik miał się świetnie.

Jeżeli uważasz, że silnik, który łyka 1l/10 kkm nadaje się do remontu to masz dziwny światopogląd. Sporo aut nowych z salonu według Ciebie nadaje się do remontu włącznie z Hondą, która wg. Ciebie to tylko mit, a ja to znam z życia i to auto nie katowane tylko dmuchane i cackane...

Napisano
2 godziny temu, Spajdi napisał:

Tak się składa, że honda Civic IX 1.8 była nówka z salonu bardzo bliskiego znajomego, serwisowana tylko w ASO i miała takie zużycie oleju od nowości więc to nie są mity.

Co do Twojego stilo to fajnie, że nie dolewałeś oleju, nie wiem czy miałeś ten sam silnik CF3 czy inny, ja opisałem mój przypadek i nie uważam, że silnik był zużyty. Olej lany od początku do końca syntetyk najpierwej z ASO był mobil 0W40 później różne 5W40 motul, valvoline, mobil. Nieważne jaki był olej zużycie było identyczne, a silnik miał się świetnie.

Jeżeli uważasz, że silnik, który łyka 1l/10 kkm nadaje się do remontu to masz dziwny światopogląd. Sporo aut nowych z salonu według Ciebie nadaje się do remontu włącznie z Hondą, która wg. Ciebie to tylko mit, a ja to znam z życia i to auto nie katowane tylko dmuchane i cackane...

Do fiatowskiego 1.2 16V zalecany był akurat pół-syntetyk 10W40 i taki lałem (Motul 6100 / 10W40). Zużycia między wymianami nie były takie żeby musiał go dolewać. 

Pisałeś, że Hondy 1.8 biorą 1-1.5L /10kkm ... a to jest bzdura. To, że masz jeden przypadek to nie wrzucaj wszystkich samochodów do jednego wora. Znam kilka UFO z 1.8 i nikt nie odlewa oleju. Sam też nie dolewam .. a samochód użytkowany normalnie i wykorzystywana cała skala obrotów + autostrady. Na forach Civica tez nie jest to powszechnym problemem - zazwyczaj bierze olej jak ludzie leją nieodpowiednią lepkość - w skrócie ... zbyt gęste oleje. 

Napisano
Do fiatowskiego 1.2 16V zalecany był akurat pół-syntetyk 10W40 i taki lałem (Motul 6100 / 10W40). Zużycia między wymianami nie były takie żeby musiał go dolewać. 

Pisałeś, że Hondy 1.8 biorą 1-1.5L /10kkm ... a to jest bzdura. To, że masz jeden przypadek to nie wrzucaj wszystkich samochodów do jednego wora. Znam kilka UFO z 1.8 i nikt nie odlewa oleju. Sam też nie dolewam .. a samochód użytkowany normalnie i wykorzystywana cała skala obrotów + autostrady. Na forach Civica tez nie jest to powszechnym problemem - zazwyczaj bierze olej jak ludzie leją nieodpowiednią lepkość - w skrócie ... zbyt gęste oleje. 

Co do Fiata 1.2 16V to instrukcja podaje zarówno 10W40 jak i 5W40. Moja brava z salonu wyjechała na 0W40, a później jeździła na 5W40 i miała się świetnie, 3 właściciel przeszedł na 10W40 bo auto było wartę czapkę śliwek i zużycie oleju było identyczne jak na 5W40 ok. 1l / 10 kkm czyli od biedy można nie dolewać bo schodziło od max. do min. między wymianami.

Ty piszesz na podstawie swoich doświadczeń ja swoich. Ja piszę o Civicu IX generacji w którym fabryczny olej był 0W20, a nie UFO.

W każdym razie ja podkreślam i zdania nie zmienię, że zużycie ok. 1l/10 kkm to żadna wada szczególnie w silniku benzynowym.

Z doświadczenia diesle zdecydowanie mniej oleju biorą niż benzyniaki (z pojedynczymi wyjątkami). Nie znam benzyniaka, któremu by na bagnecie zupełnie nic nie ubywało po 15kkm, a diesla owszem co nie znaczy, że diesle są lepsze...

Zużycie oleju przez silnik w rozsądnych ilościach jest normalnym zjawiskiem nie powodującym żadnych negatywnych skutków.

Napisano
12 minut temu, Spajdi napisał:

Ty piszesz na podstawie swoich doświadczeń ja swoich. Ja piszę o Civicu IX generacji w którym fabryczny olej był 0W20, a nie UFO. 
W każdym razie ja podkreślam i zdania nie zmienię, że zużycie ok. 1l/10 kkm to żadna wada szczególnie w silniku benzynowym.
Zużycie oleju przez silnik w rozsądnych ilościach jest normalnym zjawiskiem nie powodującym żadnych negatywnych skutków.

22 godziny temu, Spajdi napisał:

Hondy 1.8 w UFO II też wypijają 1 - 1.5l na 10 000 i nikt nie płacze, że zły silnik. 

Do UFO VIIIgen także zalecany jest 0W20 a na EU 0W30. 

... i piszesz że silniki wypijają 1 - 1.5l na 10kkm ... to w takim razie, przyjmując górną granicę 1,5L i okresy międzyprzegądowe co 20kkm ... to wychodzi że takie hondy praktycznie wysuszają miskę. Bzdury piszesz. Każdy silnik zużywa w jakimś stopniu olej, ale robienie dolewki w ilościach 3L między przeglądami zalecanymi przez hondę to jest duży powód do zmartwień. Ja rozumiem dolać pół litra między wymianami .. jak poziom zbliży się do niższych stanów na bagnecie .. ale nie takie ilości jakie opisujesz.

Napisano

Ja mam 40tys w 1.2 tce 130KM. Oleju nie bierze, za to faktycznie szarpie przy okolo 2000tys obrotów i na wolnych nie chodzi zbyt gladko. Spalanie okolo 7,5 l, przy jezdzie wkolo komina. Czy to duzo przy 130KM?? Ciekaw jestem czy nowa mapa u tunera zmniejszy spalanie i poprawi prace silnika?

Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka

Napisano
6 minut temu, franas85 napisał:

Ja mam 40tys w 1.2 tce 130KM. Oleju nie bierze, za to faktycznie szarpie przy okolo 2000tys obrotów i na wolnych nie chodzi zbyt gladko. 

Mam wrażenie że te nowoczesne silniki turbo to w ogóle straciły kulturę pracy. W mondeo 1.5T/4cyl to silnik się strasznie telepie pod maską na wolnych obrotach. Podskakuje jak diesel, aż się chce z mocowań wyrwać ... ale we wnętrzu tego nie czuć - ani warkotu, ani wibracji

Gdzieś czytałem, że aby zmniejszyć opory wewnętrzne silnika, to producenci upraszczają konstrukcję i rezygnują z elementów wyważających a instalują bardziej zawansowane poduszki silnika, które wytłumiają jego warkotliwą pracę. Przy 3 cylindrach jest pewnie jeszcze trudniej.

Napisano
6 godzin temu, franas85 napisał:

Ja mam 40tys w 1.2 tce 130KM. Oleju nie bierze, za to faktycznie szarpie przy okolo 2000tys obrotów i na wolnych nie chodzi zbyt gladko. Spalanie okolo 7,5 l, przy jezdzie wkolo komina. Czy to duzo przy 130KM?? Ciekaw jestem czy nowa mapa u tunera zmniejszy spalanie i poprawi prace silnika?

Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka

Raczej spowoduje rozsypanie silnika. Na forum Nissana QQ był co najmniej jeden taki przypadek. Uzysk byl żaden, za to silnik się zupełnie wysypał i to w mniej wysilonej wersji 115KM.

Pod tym względem 1.0 ecoboost od Forda jest dużo lepszy. Nie dość, że robi się 100KM na 140KM to jeszcze nie rozpada się po tym zabiegu ;]

Napisano
5 godzin temu, bartekm napisał:

Raczej spowoduje rozsypanie silnika. Na forum Nissana QQ był co najmniej jeden taki przypadek. Uzysk byl żaden, za to silnik się zupełnie wysypał i to w mniej wysilonej wersji 115KM.

Tzn co się stało z silnikiem? Tłoki popłyneły? Korby się urwały? Czy jeszcze coś innego?

Serio pytam :)

Napisano

W 1.2 16v Fire z lpg mam to samo zużycie oleju zarówno jak go kupiłem przy przebiegu 80kkm jak i teraz jak ma 233kkm przejechane czyli ~1l/10kkm oleju 5W-40. Odnośnie zużycia oleju w 1.2 tce muszę zapytać bliską osobę z rodziny, zakupiła w tym roku nowe Megane IV z 1.2 tce 130km.

Edytowane przez steyr

Napisano
9 godzin temu, sowik85 napisał:

Tzn co się stało z silnikiem? Tłoki popłyneły? Korby się urwały? Czy jeszcze coś innego?

Serio pytam :)

https://forum.nissanklub.pl/topic/104747-44tuningpl-warto/?page=3

W tym wątku o tym się rozwodzą. Już pal sześć, że się rozsypał, ale przyrosty po chipie (tutaj po boxie) imho nie warte zachodu :)

Napisano
Godzinę temu, steyr napisał:

Odnośnie zużycia oleju w 1.2 tce muszę zapytać bliską osobę z rodziny, zakupiła w tym roku nowe Megane IV z 1.2 tce 130km.

Nowe TCE juz raczej są wolne od tego problemu. U taty we wspomnianym wyżej Capturze na razie nie ma konieczności dolewek miedzy wymianami (co 15kkm), przebieg auta 27kkm.

Napisano
Godzinę temu, bartekm napisał:

https://forum.nissanklub.pl/topic/104747-44tuningpl-warto/?page=3

W tym wątku o tym się rozwodzą. Już pal sześć, że się rozsypał, ale przyrosty po chipie (tutaj po boxie) imho nie warte zachodu :)

Gość w tym wątku przyznaje że miał jakieś dziwne problemy z układem chłodzenia w tym aucie. Wygląda że zaczipował auto z jakąś istotną wadą.

Napisano
Dnia 3.10.2018 o 19:27, Spajdi napisał:

Porównując do 1.4 tjet Fiata są bardzo oszczędne, a porównując do 1.4 TSI z serii ea211 to piją sporo.

Skad info ze tjet fiata pije sporo oleju? Jak pije tzn zazwyczaj ze ma problem z turbo. Zdrowy nie pije.

Napisano
Skad info ze tjet fiata pije sporo oleju? Jak pije tzn zazwyczaj ze ma problem z turbo. Zdrowy nie pije.
Chodziło mi o spalanie benzyny.

Napisano
1 godzinę temu, Jaruga napisał:

Gość w tym wątku przyznaje że miał jakieś dziwne problemy z układem chłodzenia w tym aucie. Wygląda że zaczipował auto z jakąś istotną wadą.

Gość tam w ogóle pisze tak nieskładnie, że ciężko się połapać co się stało. W każdym razie takie miniaturowe przyrosty mocy są moim skromnym zdaniem niewarte zachodu. Co innego 100KM z 1.0t Forda na 140KM, tutaj można się pochylić.

Wracając do QQ to nie jestem pewny, czy nie było jeszcze drugiej osoby narzekającej na problemy z silnikiem. Przy czym trzeba pamiętać, że QQ z początku produkcji borykały się ze zdecydowanie nadmiernym użyciem oleju, było kilka wersji softu. Zresztą Renault też się z tym motał. Pamiętam też dywagacje, że ten silnik jest na fabrycznej mapie przelewany paliwem, może coś było na rzeczy, może nie... wszak to dywagacje internetowe były ;-)

Napisano
1 godzinę temu, norbert123 napisał:

Co prawda @Spajdi już sprostował, ale co znamienne t-jet praktycznie nie brał oleju, za to jego atmosferyczny odpowiednik (wiem, wiem, że różnic jest sporo) owszem... 

Napisano
2 godziny temu, Jaruga napisał:

Takie samo wrażenie odniosłem :ok: Pisze jeszcze, że awaria nastąpiła po wizycie w serwisie, już po zamontowaniu boxa.

Ja to widzę tak: 

1. Gość ma fabrycznie nowe auto

2. Jedzie montować boxa

3. Na serwisie w ASO wgrywają nowy soft

4. Nowy soft "nie pasuje" do parametrów boxa dopasowanego uprzednio do starej mapy

5. Finalne parametry są mocno rozjechane i silnik pracuje na niewłaściwej mieszance

6. W końcu Kboom...

Napisano
48 minut temu, sowik85 napisał:

Takie samo wrażenie odniosłem :ok: Pisze jeszcze, że awaria nastąpiła po wizycie w serwisie, już po zamontowaniu boxa.

Ja to widzę tak: 

1. Gość ma fabrycznie nowe auto

2. Jedzie montować boxa

3. Na serwisie w ASO wgrywają nowy soft

4. Nowy soft "nie pasuje" do parametrów boxa dopasowanego uprzednio do starej mapy

5. Finalne parametry są mocno rozjechane i silnik pracuje na niewłaściwej mieszance

6. W końcu Kboom...

Był taki moment, że co kwartał wgrywali nowy soft. To przy okazji świadczy o tym, że producent Renault/Nissan w ogóle nad tym nie panował ;] użytkownicy donosili o wyraźnych zmianach charakterystyki silnika po "fabrycznych" chipach ;] 

Napisano
Dnia 3.10.2018 o 19:27, Spajdi napisał:

wolnossący 1.6 to dla mnie porażka w XXI wieku

Wolę jednak takie wolnossące, pancerne 1.6 które bez problemu zrobi 400 tyś km bez praktycznie żadnego zaglądania pod maskę oprócz eksploatacji. ;)

Dnia 5.10.2018 o 19:31, Azbest napisał:

piszesz że silniki wypijają 1 - 1.5l na 10kkm ... to w takim razie, przyjmując górną granicę 1,5L i okresy międzyprzegądowe co 20kkm ... to wychodzi że takie hondy praktycznie wysuszają miskę.

Znajomy kupił nówkę sztukę hondzine z motorem właśnie 1.8 piła mu gdzieś właśnie 1,5l oleju na 10 tyś km, serwis nie widział z tym problemu twierdząc że wszystko jest w normie. Auto do dzisiaj bierze tyle samo oleju ile brało od początku.

Ale nie ukrywam że mając sporo aut i robiąc sporo km żadne z aut nie brało oleju, no może Seicento no ale tam był silnik do remontu 1litr na max 100km xD lokomotywa za autem.

Napisano
20 godzin temu, Spajdi napisał:

Chodziło mi o spalanie benzyny.

To ile pali 1.2 TCE? Realnie a nie katalogowo. I  w jakim miescie, w jakiej budzie (waga)

Bo katalogowo w takim clio (1090kg) w miescie wychodzi 6.8l :

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/renault/clio/iv/hatchback-5d-facelifting/silnik-benzynowy-1.2-energy-tce-118km-od-2016/

W starym bravo II  8.1l   (1260 kg)

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/fiat/bravo/ii/hatchback-5d-seria-2/silnik-benzynowy-1.4-t-jet-16v-120km-2012-2013/

Edytowane przez norbert123

Napisano
5 minut temu, cesarz napisał:

Jesli wierzyć ludziom to całkiem mało:

https://www.autocentrum.pl/spalanie/dacia/duster/ii/silnik-benzynowy-1.2-tce-125km-od-2018/

Pewnie przy mojej jeździe po wrocku to 10 spokojnie by wciągnął ;)

W tipo jesli wierzyc ludziom w Hatchback (1385 kg)  7.4

https://www.autocentrum.pl/spalanie/fiat/tipo/ii/hatchback/silnik-benzynowy-1.4-t-jet-120km-od-2016/

Nie wiem ile wazy nowa Dacia ale pewnie podobnie...

Napisano
2 godziny temu, cesarz napisał:

No tak ale - 1.4 Turbojet to raczej nigdy nie słynął z oszczędności ;)

Z jakiejs  paliwozernosci tez nie. . Jezdze na codzien i nie zauwazylem....Ma za to posredni wtrysk co traktuje jako zalet. Najwieksza wada to to ze w pierwszych 3 latach produkcji  musial wspolpracowac z oplowska skrzynia m32.

Napisano
2 godziny temu, cesarz napisał:

No tak ale - 1.4 Turbojet to raczej nigdy nie słynął z oszczędności ;)

Ja tam nie narzekam.

Średnia spalania z 4 tys km w mojej alfie według komputera to 6,1 L/100 km.

Z ostatnich 700 km to 5,7

Napisano
4 godziny temu, norbert123 napisał:

To ile pali 1.2 TCE? Realnie a nie katalogowo. I  w jakim miescie, w jakiej budzie (waga)

Bo katalogowo w takim clio (1090kg) w miescie wychodzi 6.8l :

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/renault/clio/iv/hatchback-5d-facelifting/silnik-benzynowy-1.2-energy-tce-118km-od-2016/

W starym bravo II  8.1l   (1260 kg)

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/fiat/bravo/ii/hatchback-5d-seria-2/silnik-benzynowy-1.4-t-jet-16v-120km-2012-2013/

5.5-7.5l/100km trasa, 8.5-10l/100km miasto. Z ostatnich 18tkm mam średnie spalanie 7.99, najwyższe 9.99, najniższe 5.87. Dla porównania 1.0 Ecoboost (tyle, że stricte w mieście użytkowany) ma za ostatnie 9.5tkm średnie spalanie 8.17. Przy czym maksymalne średnie 9.3, a minimalne 7.4l/100km.

Napisano
Dnia 7.10.2018 o 20:16, bartekm napisał:

Co prawda @Spajdi już sprostował, ale co znamienne t-jet praktycznie nie brał oleju, za to jego atmosferyczny odpowiednik (wiem, wiem, że różnic jest sporo) owszem... 

Mam 6 letniego Punto 1.4 bez turbo... przez 15 tys km dolalem niecaly litr.....  tragedii nie ma. Ma 135 tys na liczniku do tego gas.. wiec lekko nie ma

Napisano
Dnia 8.10.2018 o 15:08, norbert123 napisał:

Mi pali tyle, w Capturze, czasem sama W-wa i wtedy około 9-10, a jak dojazdy poza miastem to 7-8 l, tych drugich było więcej więc średnio niecałe 8 l.

https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/87491

Napisano
Godzinę temu, Cendra napisał:

Mi pali tyle, w Capturze, czasem sama W-wa i wtedy około 9-10, a jak dojazdy poza miastem to 7-8 l, tych drugich było więcej więc średnio niecałe 8 l.

https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/87491

No to pi x drzwi jak mój... zadka nie urywa to spalanie ;)

Napisano

@bartekm w jakim aucie?

Ja w tym roku lub za rok pewnie zmienię auto, koniec leasingu a przy okazji, chciałbym coś ciut oszczędniejszego :)

Oleju nie dolewałem ani kropelki.

Napisano
28 minut temu, Cendra napisał:

@bartekm w jakim aucie?

Ja w tym roku lub za rok pewnie zmienię auto, koniec leasingu a przy okazji, chciałbym coś ciut oszczędniejszego :)

Oleju nie dolewałem ani kropelki.

Nissan Pulsar 115KM. ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.